প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ তাপীৰ ভায়াৰাত ১৯৭০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
"জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ আমাৰ সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ আৰু আমি য'তেই চৰকাৰ গঠন কৰিছো, আমি জনজাতীয় কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো"
"জনজাতীয় শিশুসকলে আগবাঢ়িবলৈ নতুন সুযোগ পাইছে"
"যোৱা ৭-৮ বছৰত জনজাতীয় কল্যাণ বাজেট তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে"
"সবকা প্ৰয়াসৰ সৈতে আমি এখন উন্নত গুজৰাট আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিম"
20 OCT 2022 5:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তাপীৰ ভায়াৰাত ১৯৭০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে সপুতাৰাৰ পৰা ষ্টেচু অব্ ইউনিটিলৈ যোৱা পথৰ উন্নতিৰ লগতে মিচিং লিংক নিৰ্মাণ, আৰু তাপী আৰু নৰ্মদা জিলাত ৩০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ পানী যোগান প্ৰকল্প।
অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা জনসাধাৰণৰ উৎসাহ আৰু মৰমৰ কথা স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ দুটা দশক ধৰি তেওঁলোকৰ মৰম লাভ কৰি ধন্য অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ কয়, "আপোনালোক সকলো দূৰদূৰণিৰ পৰা ইয়ালৈ আহিছে। আপোনালোকৰ শক্তি, আপোনালোকৰ উৎসাহ দেখি, মন সুখী হয় আৰু মোৰ শক্তিৰ স্তৰ বৃদ্ধি পায়"। "মই চেষ্টা কৰি আছোঁ", "আপোনালোকৰ বিকাশৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি এই ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ" তেওঁ এইদৰে কয়। আজিও তাপী আৰু নৰ্মদাকে ধৰি এই সমগ্ৰ জনজাতীয় অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ সৈতে সম্পৰ্কিত শ শ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনজাতীয় স্বাৰ্থ আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ সন্দৰ্ভত দেশখনে দুই ধৰণৰ ৰাজনীতি দেখিছে। এফালে, এনে কিছুমান দল আছে যিয়ে জনজাতীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে আৰু জনজাতীয় লোকসকলক মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়াৰ ইতিহাস আছে আনহাতে বিজেপিৰ দৰে এটা দল আছে, যিয়ে সদায় জনজাতীয় কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। "যদিও পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে জনজাতীয় পৰম্পৰাক উপহাস কৰিছিল, আমি জনজাতীয় পৰম্পৰাক সন্মান জনাইছো, ''তেওঁ কয়, "জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ আমাৰ সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ আৰু আমি য'তেই চৰকাৰ গঠন কৰিছো, আমি জনজাতীয় কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো।"
জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, "মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ বিদ্যুৎ, গেছ সংযোগ, শৌচালয়, ঘৰলৈ যোৱা পথ, ওচৰৰ চিকিৎসা কেন্দ্ৰ, ওচৰৰ উপাৰ্জনৰ মাধ্যম আৰু শিশুসকলৰ বাবে এখন বিদ্যালয় থকা উচিত।" তেওঁ লগতে কয় যে গুজৰাটত অভূতপূৰ্ব উন্নয়ন দেখা গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ প্ৰতিখন গাঁৱত আজি ২৪ ঘণ্টাই বিদ্যুৎ উপলব্ধ, কিন্তু প্ৰথমখন স্থান য'ত প্ৰতিখন গাওঁ বিদ্যুতৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত আছিল, সেইখন আছিল জনজাতীয় জিলা ডেং। "প্ৰায় ডেৰ দশক আগতে জ্যোতিৰ্গ্ৰাম যোজনাৰ অধীনত ডেং জিলাৰ ৩০০ খনতকৈও অধিক গাঁৱত ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰা হৈছিল। ডেং জিলাৰ এই অনুপ্ৰেৰণাই আমাক দেশৰ সকলো গাঁৱৰ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ কাম তৈয়াৰ কৰিবলৈ প্ৰেৰিত কৰিছিল", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলৰ কৃষিক নতুন জীৱন প্ৰদানৰ বাবে হাতত লোৱা ৱাদি যোজনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে পূৰ্বৰ পৰিস্থিতিৰ কথা স্মৰণ কৰে যেতিয়া জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত বাজৰা-মাকৈ খেতি কৰা আৰু ক্ৰয় কৰা কঠিন আছিল। "আজি জনজাতীয় অঞ্চলত আম, মধুৰিআম আৰু নেমুৰ দৰে ফলৰ লগতে কাজু খেতিও কৰা হয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ এই ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ৱাদি যোজনাক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে আৰু জনায় যে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে জনজাতীয় কৃষকসকলক অনুৰ্বৰ ভূমিত ফল, চেগুন আৰু বাঁহ খেতি কৰাত সহায় কৰা হৈছে। "আজি গুজৰাটৰ বহুতো জিলাত এই কাৰ্যসূচী চলি আছে", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতি ড০ আব্দুল কালামে ভালচাদ জিলাত এয়া চাবলৈ আহিছিল আৰু তেওঁ প্ৰকল্পটোৰ যথেষ্ট প্ৰশংসা কৰিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে গুজৰাটৰ পৰিৱৰ্তিত পানীৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়েও কয়। গুজৰাটত, বিদ্যুত গ্ৰীডৰ আৰ্হিত পানীৰ গ্ৰিড স্থাপন কৰা হৈছিল। তাপীকে ধৰি সমগ্ৰ গুজৰাটত এটা খাল আৰু উত্তোলন জলসিঞ্চন নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ডাবা কণ্ঠ খালৰ পৰা পানী উঠোৱা হৈছিল আৰু ইয়াৰ পিছত তাপী জিলাৰ পানীৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাইছিল। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে উকাই আঁচনিখন শ শ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু আজি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে সেইবোৰে পানীৰ সুবিধা আৰু উন্নত কৰিব। "এটা সময় আছিল যেতিয়া গুজৰাটৰ মাত্ৰ এক চতুৰ্থাংশ পৰিয়ালৰ পানীৰ সংযোগ আছিল। আজি গুজৰাটৰ ১০০% পৰিয়ালে পাইপ যোগে খোৱা পানী লাভ কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
বনবন্ধু কল্যাণ যোজনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰতিটো মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰাৰ বাবে ইয়াক ধাৰণা আৰু ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। "আজি আমি দেখিছো যে তাপী আৰু অন্যান্য কাষৰীয়া জনজাতীয় জিলাৰ বহু ছোৱালীয়ে ইয়াত বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়লৈ গৈ আছে। এতিয়া জনজাতীয় সমাজৰ বহু পুত্ৰ আৰু কন্যাই বিজ্ঞান অধ্যয়ন কৰি আছে, চিকিৎসক আৰু অভিযন্তা হৈ পৰিছে", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে যেতিয়া ২০-২৫ বছৰ পূৰ্বে এই যুৱক-যুৱতীসকলৰ জন্ম হৈছিল, তেতিয়া উমৰগামৰ পৰা অম্বাজীলৈকে সমগ্ৰ জনজাতীয় অঞ্চলত খুব কম বিদ্যালয় আছিল আৰু বিজ্ঞান অধ্যয়নৰ বাবে পৰ্যাপ্ত সুবিধা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে গুজৰাটত কালি উদ্বোধন কৰা মিছন স্কুল অব্ এক্সিলেঞ্চৰ অধীনত জনজাতীয় তালুকৰ প্ৰায় ৪,০০০ বিদ্যালয়ৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হ'ব।
বিগত দুটা দশকত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলত ১০ হাজাৰৰো অধিক বিদ্যালয়, একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় আৰু কন্যাসকলৰ বাবে বিশেষ আৱাসিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে। নৰ্মদাৰ বিৰচা মুণ্ডা জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গোধৰাৰ শ্ৰী গোবিন্দ গুৰু বিশ্ববিদ্যালয়ে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক উচ্চ শিক্ষাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। জনজাতীয় শিশুসকলৰ বাবে বৃত্তিৰ বাজেট এতিয়া দুগুণতকৈও অধিক হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে, "একলব্য বিদ্যালয়ৰ সংখ্যাও বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে।" আমাৰ জনজাতীয় শিশুসকলৰ বাবে, আমি শিক্ষাৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা কৰিছিলো আৰু বিদেশত পঢ়িবলৈ আৰ্থিক সহায়ো কৰিছিলো", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে অভিযানৰ জৰিয়তে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা অনাৰ লগতে জনজাতীয় শিশুসকলক তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি আৰু বিকাশৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ সুবিধাৰ কথাও দোহাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাট চৰকাৰে বনবন্ধু কল্যাণ যোজনাৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয় কৰিছে। এতিয়া এই আঁচনিৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত গুজৰাট চৰকাৰে পুনৰ এক লাখ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয় কৰিবলৈ গৈ আছে বুলি তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে। ইয়াৰ সৈতে, জনজাতীয় শিশুসকলৰ বাবে বহুতো নতুন বিদ্যালয়, বহুতো হোষ্টেল, নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয়ো নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। "এই আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰে জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে ২.৫ লাখতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰস্তুতি চলাই আছে। যোৱা কেইবছৰমানত জনজাতীয় অঞ্চলৰ প্ৰায় এক লাখ জনজাতীয় পৰিয়ালক ৬ লাখতকৈও অধিক ঘৰ আৰু ভূমি লীজত দিয়া হৈছে", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমাৰ সংকল্প হৈছে জনজাতীয় সমাজক পুষ্টিহীনতাৰ সমস্যাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত কৰা। সেয়েহে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এক বৃহৎ 'পোষণ অভিযান' আৰম্ভ কৰিছে যাৰ জৰিয়তে গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত মাতৃসকলক পুষ্টিকৰ খাদ্য খোৱাত সহায় কৰিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ টকা দিয়া হৈছে।" মাতৃ আৰু শিশুসকলক সময়মতে টীকাকৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ অধীনত এটা বৃহৎ অভিযান চলি আছে। এতিয়া আঢ়ৈ বছৰতকৈও অধিক সময় জুৰি সমগ্ৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিনামূলীয়া ৰেচন দিয়া হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে ৩ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয় কৰিছে। এতিয়ালৈকে, আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক ধোঁৱাৰ ফলত হোৱা ৰোগৰ পৰা ৰেহাই দিবলৈ দেশত প্ৰায় ১০ কোটি বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ দিয়া হৈছে। লাখ লাখ জনজাতীয় পৰিয়ালে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত প্ৰতি বছৰে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ ইতিহাসত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পাহৰি যোৱা উত্তৰাধিকাৰীক পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এক অতি সমৃদ্ধ উত্তৰাধিকাৰী আছে। তেওঁ কয়, "এতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশখনে ১৫ নৱেম্বৰত ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তী জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰিছে।" তেওঁ লগতে কয় যে জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ অৱদান সমগ্ৰ দেশৰ সংগ্ৰহালয়ৰ জৰিয়তে সংৰক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। জনজাতীয় মন্ত্ৰালয়ৰ অস্তিত্ব নোহোৱা সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে অটলজীৰ চৰকাৰেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে জনজাতীয় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল। "গ্ৰাম চড়ক যোজনা অটলজীৰ চৰকাৰৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত জনজাতীয় অঞ্চলসমূহ লাভান্বিত হৈছিল।" আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় লোকসকলৰ প্ৰতি কৰা অন্যায়ৰ সমাপ্তিৰ কাম কৰিছে", তেওঁ লগতে কয়।
"উন্নয়নৰ এই অংশীদাৰীত্ব নিৰন্তৰে শক্তিশালী কৰিব লাগে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ বাবে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত যোগদান কৰিবলৈ সকলোকে আহ্বান জনায়। "সবকা প্ৰয়াসৰ সৈতে আমি এখন উন্নত গুজৰাট আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিম" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, সাংসদ শ্ৰী চি আৰ পাটিল, শ্ৰী কে চি পেটেল, শ্ৰী মনসুখ বাসৱা আৰু শ্ৰী প্ৰভুভাই বাসৱা আৰু গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰুশিকেশ পেটেল, শ্ৰী নৰেশভাই পেটেল, শ্ৰী মুকেশভাই পেটেল, শ্ৰী জগদীশ পাঞ্চাল আৰু শ্ৰী জীতুভাই চৌধুৰীও অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of multiple development initiatives worth over Rs. 1970 crore in Vyara, Tapi, Gujarat
“Welfare of tribal communities is our foremost priority and wherever we have formed the government, we have given top priority to tribal welfare”
“Tribal children have got new opportunities to grow ahead”
“Tribal welfare budget has grown more than three-fold in last 7-8 years”
“With Sabka Prayas, we will build a developed Gujarat and a developed India.”
20 OCT 2022 5:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of multiple development initiatives worth over Rs. 1970 crore in Vyara, Tapi. The projects include the improvement of the road from Saputara to the Statue of Unity along with the construction of missing links, and water supply projects worth over Rs 300 crore in Tapi and Narmada districts.
Acknowledging the enthusiasm and affection of the people present on the occasion, the Prime Minister said that he felt blessed to be a recipient of their affection for two decades. He said, “You all have come here from far and wide. Seeing your energy, your enthusiasm, the mind becomes happy and my energy levels get a boost”. “I am trying”, he continued “to repay this debt by working for your development wholeheartedly. Even today, the foundation stone of projects worth hundreds of crores of rupees related to the development of this entire tribal area, including Tapi and Narmada, has been laid.”
The Prime Minister said that the country has seen two types of politics regarding tribal interests and the welfare of tribal communities. On the one hand, there are parties which do not care for tribal interests and have a history of making false promises to the tribals while on the other hand there is a party like BJP, which always gave top priority to tribal welfare. “While earlier governments made fun of tribal traditions, we on the other hand respect the tribal traditions, '' he continued, “Welfare of tribal communities is our foremost priority and wherever we have formed the government, we have given top priority to tribal welfare.”
Speaking on the welfare of tribal communities, the Prime Minister further said “My tribal brothers and sisters should have their own pucca house with electricity, gas connection, toilet, a road leading to the house, a medical centre nearby, means of income in the vicinity, and a school for children.” He further added that Gujarat has seen unprecedented development. The Prime Minister informed that every village in Gujarat has 24 hours electricity today, but the first place where every village was connected with an electricity facility was the tribal district of Dang. “About a decade and a half ago, under Jyotirgram Yojana, the target of 100 percent electrification was achieved in more than 300 villages of Dang district. This inspiration from Dang district led us to undertake electrification of all villages in the country when you sent me to Delhi as Prime Minister”, the Prime Minister said.
The Prime Minister threw light on the Wadi Yojana that was undertaken to give new life to agriculture in tribal areas. Shri Modi recalled the earlier situation when it was difficult to grow and buy millet-maize in the tribal areas. “Today, cashew is cultivated in tribal areas along with fruits like mango, guava and lemon”, the Prime Minister pointed out. He credited the Wadi Yojana for this positive change and informed that through this scheme, tribal farmers were assisted in cultivating fruits, teak and bamboo on barren land. “Today this program is going on in many districts of Gujarat”, he said. The Prime Minister remembered that President Dr Abdul Kalam had come to see it in Valsad district and he also praised the project very much.
Shri Modi also talked about the changed water situation in Gujarat. In Gujarat, water grids were laid on the lines of electricity grids. a canal and lift irrigation network was constructed in the entire Gujarat including Tapi. Water was lifted from Daba Kantha canal and then the water facility in Tapi district increased. He informed that the Ukai scheme is being built with an investment of hundreds of crores of rupees and the projects for which the foundation stone has been laid today will further improve the water facility. “There was a time when only a quarter of the households in Gujarat had a water connection. Today 100% of households in Gujarat have piped drinking water”, the Prime Minister said.
Throwing light on Vanbandhu Kalyan Yojana, the Prime Minister informed that it was conceived and implemented to fulfil every basic need and aspiration of the tribal society in Gujarat. “Today we are seeing that many daughters from Tapi and other adjoining tribal districts are going to school and college here. Now many sons and daughters of tribal society are studying science, becoming doctors and engineers” he said. The Prime Minister recalled that when these youngsters were born 20-25 years ago, there were very few schools in the entire tribal belt from Umargam to Ambaji and barely enough facilities to study science. The Prime Minister informed that under the Mission School of Excellence which was inaugurated yesterday in Gujarat, about 4,000 schools in tribal talukas will be modernised.
In the last two decades, the Prime Minister informed that more than 10 thousand schools have been built in tribal areas, Eklavya Model School and special residential schools for daughters have been set up. Birsa Munda Tribal University of Narmada and Shri Govind Guru Vishwavidyalaya of Godhra are providing opportunities for higher education to tribal youth. The budget for scholarships for tribal children has now been more than doubled. The Prime Minister underlined, “The number of Eklavya schools has also increased manifold.” For our tribal children, we made special arrangements for education and also gave financial help to study abroad”, he said. The Prime Minister also reiterated the benefits of bringing transparency in sports through campaigns like Khelo India and providing new opportunities for the tribal children to grow and develop their potential.
The Prime Minister said that the Gujarat government has spent more than one lakh crore rupees on Vanbandhu Kalyan Yojana. Now in the second phase of this scheme, the Gujarat government is again going to spend more than one lakh crore rupees, he informed. With this, many new schools for tribal children, many hostels, new medical colleges, and nursing colleges will also be built. “Under this scheme, the government is also preparing to build more than 2.5 lakh houses for the tribals. In the last few years, more than 6 lakh houses and land leases have been given to about one lakh tribal families in tribal areas”, he said.
“Our resolve”, the Prime Minister said, “is to make the tribal society completely free from problems of malnutrition. That's why the central government has started a huge ‘Poshan Abhiyan’ through which thousands of rupees are being given to help mothers eat nutritious food during pregnancy.” A huge campaign is going on under Mission Indradhanush to ensure that mothers and children get vaccinated on time. Now it has been more than two and a half years since free ration is being given to the poor all over the country. The central government is spending more than Rs 3 lakh crore on this. So far, about 10 crore free gas connections have been given in the country for our mothers and sisters to stay away from diseases caused by smoke. Lakhs of tribal families have got the facility of free treatment up to Rs 5 lakh per year under the Ayushman Bharat scheme.
Highlighting the efforts of the government in restoring the forgotten legacy of the tribal community in the history of India’s freedom movement, the Prime Minister remarked that the tribal community has a very rich legacy. He said, “Now for the first time, the country is celebrating the birth anniversary of Lord Birsa Munda on 15th November as Tribal Pride Day.” He further added that the contributions of tribal freedom fighters are being preserved and showcased through museums across the country. Recalling the time when a Tribal Ministry did not exist, the Prime Minister pointed out that it was Atal Ji's government which formed the tribal ministry for the first time. “The Gram Sadak Yojana was started during Atal Ji's government, which resulted in many benefits for the tribal areas. “Our government has done the work of ending the injustice being done to the tribals”, he added. The Prime Minister further informed that the budget related to tribal welfare has also been increased by more than three times in the last 8 years thereby creating new opportunities for employment and self-employment for our tribal youth.
“This partnership of development should be strengthened continuously”, the Prime Minister said as he urged everyone to join the efforts of the Double Engine government to enhance the potential of the tribal youth. “With Sabka Prayas, we will build a developed Gujarat, and a developed India.”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Members of Parliament, Shri C R Patil, Shri KC Patel, Shri Mansukh Vasava and Shri Prabhubhai Vasava, and Ministers of Gujarat Government, Shri Rushikesh Patel, Shri Nareshbhai Patel, Shri Mukeshbhai Patel, Shri Jagdish Panchal, and Shri Jitubhai Chaudhary were those present on occasion among others.