Prime Minister's Office
PM inaugurates PM Kisan Samman Sammelan 2022 at Indian Agricultural Research Institute, New Delhi
Inaugurates 600 Pradan Mantri Kisan Samruddhi Kendras
Launches Pradhan Mantri Bhartiya Jan Urvarak Pariyojana - One Nation One Fertiliser
Launches Bharat Urea Bags
Releases PM-KISAN Funds worth Rs 16,000 crore
3.5 Lakh Fertiliser retail shops to be converted to Pradan Mantri Kisan Samruddhi Kendras in a phased manner; to cater to a wide variety of needs of the farmers
“The need of the hour is to adopt technology-based modern farming techniques”
“More than 70 lakh hectare land has been brought under micro irrigation in the last 7-8 years”
“More than 1.75 crore farmers and 2.5 lakh traders have been linked with e-NAM. Transactions through e-NAM have exceeded Rs 2 lakh crore”
“More and more startups in agriculture sector augur well for the sector and rural economy”
17 OCT 2022 2:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated PM Kisan Samman Sammelan 2022 at Indian Agricultural Research Institute in New Delhi today. The Prime Minister also inaugurated 600 Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras (PMKSK) under the Ministry of Chemicals & Fertilisers. Furthermore, the Prime Minister also launched Pradhan Mantri Bhartiya Jan Urvarak Pariyojana - One Nation One Fertiliser. During the event, the Prime Minister also released the 12th instalment amount of Rs. 16,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) through Direct Benefit Transfer. The Prime Minister also inaugurated the Agri Startup Conclave and Exhibition. During the event, the Prime Minister also launched ‘Indian Edge’, an e-magazine on fertiliser. Shri Modi took a walkthrough of Theme Pavilion of Startup Exhibition and inspected the products on display.
Addressing the gathering, the Prime Minister started by acknowledging the presence of Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan in one premise, and said that we can see the live form of this mantra here today. He further elaborated that Kisan Sammelan is a means to make the lives of farmers easier, boost their capability and promote advanced agricultural techniques.
“More than 600 Pradan Mantri Sammridhi Kendra have been inaugurated today”, Shri Modi said. He further elaborated that these Kendras are not merely sales centres for fertiliser but a mechanism for establishing a deep bond with the farmers of the country. Regarding the fresh instalment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), the Prime Minister said that the money reaches the accounts of the farmers directly without involving any middleman. “Another instalment of Rs 16,000 crore has also been released to crores of farmer families as PM Kisan Samman Nidhi”, Shri Modi added and expressed happiness that this instalment is reaching the farmers just before Diwali. The Prime Minister also said that today, Pradhan Mantri Bhartiya Jan Urvarak Pariyojana - One Nation One Fertiliser has also been launched which is a scheme of ensuring affordable quality fertiliser of Bharat brand to the farmers.
Recalling the time before 2014 when farmers had to deal with the troubled agricultural sector and black marketing of urea, the Prime Minister exclaimed that the farmers had to bear the brunt of the baton to claim what was rightfully theirs. The Prime Minister interjected that the government tackled the black marketing of urea by coating it with 100% neem. “We worked hard to restart the country's 6 largest urea factories, which were closed for years”, he added.
Highlighting the steps that have immensely benefited the hardworking farmers, the Prime Minister remarked that India is rapidly moving towards self-sufficiency in liquid nano urea production. Shri Modi pointed out, “Nano Urea is a medium to produce more with less cost.” Stating its benefits, the Prime Minister said that a sack full of urea can now be replaced by a single bottle of nano urea. He further added that the transportation costs of urea would go down significantly.
The Prime Minister mentioned two new measures in the fertiliser reform story of India. Firstly, a campaign is being initiated today to develop more than 3.25 lakh fertiliser shops across the country as Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras. These will be centres where farmers can buy not only fertilisers and seeds but also implement soil testing and avail useful information about farming techniques. Secondly, with One Nation, One Fertiliser, the farmer is going to get rid of all kinds of confusion about the quality of the fertiliser and its availability. “Now the urea sold in the country will be of the same name, same brand and same quality and this brand is Bharat! Now urea will be available only under ‘Bharat’ brand name in the entire country ”, Shri Modi remarked. He further added that it will result in reducing the cost of fertilisers and increase their availability.
Stressing the need of the hour to adopt technology-based modern farming techniques, the Prime Minister said that we have to create new systems in agriculture, adopt more scientific and technological methods with an open mind. With this thinking, we have emphasized boosting scientific methods in agriculture, and maximum use of technology. The Prime Minister informed that 22 crore soil health cards have been distributed so far and scientific efforts are on for providing best quality seeds. “During the last 7-8 year about 1700 new varieties of seeds that are suited to the changed climate conditions have been made available to the farmers”, he said.
The Prime Minister also highlighted the increasing curiosity about millets on the global level. He said, “Today, many hubs are being built in the country to increase the quality of the seeds of the traditional coarse grains- millets that we have here.” Throwing light on the efforts of the government to encourage India's coarse grains all over the world, the Prime Minister informed that the next year has been declared as the International Year of Coarse Cereals.
The Prime Minister cautioned against using indiscriminate amounts of water for irrigation and reiterated the government’s efforts in the direction of per drop more crop, micro irrigation and drip irrigation. More than 70 lakh hectare land has been brought under micro irrigation in the last 7-8 years, he informed.
Stressing the need to encourage natural farming, the Prime Minister informed that it provides an important medium to solve the challenges of the future. We are experiencing a lot of awareness across the country today, the Prime Minister highlighted. Farmers are working on a large scale in Gujarat, Himachal Pradesh and Andhra Pradesh as well as in UP, Uttarakhand for natural farming. In Gujarat, plans are being made for this at the district and gram panchayat level as well.
Highlighting the transformational initiative of PM-KISAN, the Prime Minister remarked that PM Kisan Samman Nidhi is an example of how small farmers benefit from the use of modern technology. “Since the launch of this scheme, more than Rs 2 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of farmers. For small farmers who are more than 85 percent of the country's farmers, this is a huge support”, he said.
“Steps that ensure 'Ease of Living' for our farmers today”, the Prime Minister continued, “By using better and modern technology, we are also reducing the distance between the farm and the market.” The biggest beneficiary of this is also the small farmer, who is associated with perishable products like fruits, vegetables, milk and fish. Kisan Rail and Krishi Udan air service are helping a lot in this. These modern facilities are today connecting farmers' fields to major cities across the country and markets abroad. He informed that India is among the top 10 countries in terms of agricultural exports. Agri exports increased by 18 per cent despite the problems of the worldwide pandemic. Mentioning area-specific exports, the Prime Minister said that these initiatives are being supported under the One District One Product scheme and export hubs are being established at the district level. Similarly, processed food is getting more income for the farmers. The number of large food parks increased from 2 to 23. At the same time FPOs and SHGs are being linked with these parks. e-NAM has ushered in a positive impact on the lives of farmers. e-NAM is also enabling farmers to sell their produce in any market in the country with the use of technology. “More than 1.75 crore farmers and 2.5 lakh traders have been linked with e-NAM. Transactions through e-NAM have exceeded Rs 2 lakh crore”, he informed.
Throwing light on the growing number of startups in the agricultural sector in the country, the Prime Minister remarked that it augurs well for the sector and rural economy. “Startups and innovative youth are the future of Indian agriculture and the rural economy of India. From cost to transportation, our startups have the solution to every problem”, Shri Modi said.
Dwelling upon the reasons for his relentless insistence on Aatmnirbharta, the Prime Minister said key products like edible oil, fertiliser, and crude oil account for huge financial outgo and global situations that impact the supply also. He gave examples of DAP and other fertilisers, prices of which escalated exorbitantly and India had to buy urea at the rate of 75-80 rupees per kg, though it was supplied to farmers at 5-6 rs per kg. Shri Modi added that the government will spend 2.5 lakh crore rupees to ensure affordable fertiliser to farmers this year too, he said. He mentioned measures regarding bio-fuel and ethanol for reducing foreign dependence with regard to crude oil and gas.
Concluding his address, the Prime Minister urged the farmers of India to make the most of Mission Oil Palm which is a step in the direction of achieving Atmanirbharta in the edible oil sector. He further added that by increasing the production of oil seeds, India can reduce the consumption of edible oils. “Our farmers are more than capable in this field”, Shri Modi added. Recalling his clarion call in 2015 regarding the production of pulses, the Prime Minister expressed delight at the 70% increase in pulse production and thanked the farmers. “We will make agriculture attractive and prosperous in the Azadi Ka Amrit Mahotsav”, the Prime Minister said and concluded his address by wishing the best to all the farmers and startups.
Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister of Chemical and Fertilisers, Shri Mansukh Mandaviya, Union Ministers of State for Agriculture and Farmers Welfare, Ms Shobha Karandlaje and Shri Kailash Choudhary and Union Minister of State for Chemical and Fertilisers, Shri Bhagwanth Khuba were those present on the occasion among others
Background
The event brings together more than 13,500 farmers from across the country and around 1500 Agri Startups. More than 1 crore farmers from various institutions are expected to attend the event virtually. The Sammelan will also witness the participation of researchers, policymakers and other stakeholders.
The Prime Minister inaugurated 600 Pradan Mantri Kisan Samruddhi Kendras (PMKSK) under the Ministry of Chemicals & Fertilisers. Under the scheme, the retail fertiliser shops in the country will be converted into PMKSK in a phased manner. PMKSK will cater to a wide variety of needs of the farmers and provide agri-inputs (fertilisers, seeds, implements), testing facilities for soil, seeds, and fertilisers; generate awareness among farmers; provide information regarding various government schemes and ensure regular capacity building of retailers at block/district level outlets. More than 3.3 lakh retail fertiliser shops are planned to be converted into PMKSK.
The Prime Minister also launched Pradhan Mantri Bhartiya Jan Urvarak Pariyojana - One Nation One Fertiliser. Under the scheme, Prime Minister will launch Bharat Urea Bags, which will help companies market fertilisers under the single brand name ‘Bharat’.
In a reflection of the continued commitment of the Prime Minister towards the welfare of the farmers, during the event, the Prime Minister also released the 12th instalment amount of Rs. 16,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) through Direct Benefit Transfer. Under the scheme, eligible farmer families are provided benefits of Rs. 6000 per year in three equal instalments of Rs. 2000 each. So far, eligible farmer families have received benefits worth more than Rs. 2 lakh crore under PM-KISAN.
The Prime Minister further inaugurated the Agri Startup Conclave and Exhibition. About 300 startups will showcase their innovation related to Precision Farming, Post-Harvest & Value Add Solutions, Allied Agriculture, Waste to Wealth, Mechanisation for Small Farmers, Supply Chain Management, and Argi-Logistic among others. The platform would facilitate startups to interact with farmers, FPOs, agri-experts, corporates etc. Startups will also share their experience and interact with other stakeholders in technical sessions.
During the event, the Prime Minister also launched ‘Indian Edge’, an e-magazine on fertiliser. It will provide information on domestic and international fertiliser scenarios, including recent developments, price trends analysis, availability and consumption, and success stories of farmers among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নই দিল্লীগী ইন্দিয়ন ইন্তর্নেস্নেল এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২ হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র ৬০০ শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী ভারতিয় জন উর্বরক পরিয়োজনা – ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজর হৌদোকখ্রে
ভারত উরিয়া বেগ পুথোকখ্রে
লুপা করোর ১৬,০০০কী পি.এম.-কিসান ফন্দ থাদোকখ্রে
ফর্তিলাইজর রিতেল শোপ লাখ ৩.৫বু প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্রদা তাঙ্কক নাইনা ওন্থোক্লগনি; লৌমীশিংগী তোঙানবা তঙাই ফদবা কয়াদা তেংবাংগনি
“হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবসি তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা মোদর্ন ফার্মিং তেক্নিক শিজিন্নবনি”
“মমাংগী চহি ৭-৮দা মাইক্রো ইরিগেসনগী মখাদা হেক্ত্যার লাখ ৭০ হেনবগী লম পুশিল্লকখি”
“লৌমী করোর ১.৭৫ হেনবা অমসুং লল্লোন ইতিক তৌবা মীওই লাখ ২.৫বু এন.এ.এম.গা মরী লৈনহনখি। ই.-নামগী খুত্থাংদা পাংথোকখিবা ত্রাঞ্জেক্সন্না লুপা করোর লাখ ২ হেনখি”
“এগ্রিকলচর সেক্তরদা স্তার্ত-অপ য়াম্না থোক্লকখিবনা সেক্তর অমসুং শেন্মিৎলোন অনিমক্তা কান্নবা য়াম্না পীখি”
17 OCT 2022 2:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীগী ইন্দিয়ন এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২ ঙসি হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা পি.এম. কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র (পি.এম.-কে.এস.কে.) ৬০০ শঙ্গাখি। মসিদা নত্তনা, প্রধান মন্ত্রী ভারতিয় জন উর্বরক পরিয়োজনা – ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজরসু হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মা নিধী (পি.এম.-কিসান)গী ১২শুবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা করোর ১৬,০০০কী শেনফম্বু দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা লৌমী বেনিফিশরীশিংদা য়েন্থোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রি স্তার্তঅপ কনক্লেব অমসুং একজিবিসনসু হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুং চন্না, হারগী মতাংদা ফোঙবা ই-মেগাজিন, ‘ইন্দিয়ন এজ’সু ফোঙখি। শ্রী মোদীনা স্তার্তঅপ একজিবিসনগী থীম পাভিলিন্দা চত্তুনা য়েংখি অমসুং মসিদা উৎলিবা পোত্থোক কয়াবুসু য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় অনুশন্ধান্না মফম অমত্তদা লৈববু শকখঙদুনা মহাক্কী ৱারোল হৌদোকখি অমসুং মন্ত্রা অসিগী অহিংবা শক্তম ঙসিদি মিৎনা উবা ফংলে হায়না ফোংদোকখি। কিসান সম্মেলন হায়বসি লৌমীশিংগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা হোৎনবা, মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং লৌউ-শিংউগী থাক ৱাংলবা তেক্নিক মীয়ামদা খঙহন্নবা পাম্বৈ অমনি হায়না ফোংদোকখি।
“ঙসি প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র ৬০০ হেন্না শঙ্গাখ্রে”, শ্রী মোদীনা হায়খি। কেন্দ্রশিং অসিদি শুপ্নগী হার য়োনফমখক নত্তে, মসিদি লৈবাক্কী লৌমীশিংগী অচেৎপা মরী লৈনহন্নবা পায়খৎপা মেকানিজম অমনি হায়না মহাক্না মখা তানা শন্দোক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী (পি.এম.-কিসান)গী খ্বাইদগী নৌনা পীরিবা ইন্সতোলমেন্ত অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, হায়রিবা শেনফমশিং অসিনা হৌজিক্তি মরক্তা লৈবা মীওই য়াওদনা লৌমীশিংগী মনাক্তা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা হকথেংননা ফংলে হায়খি। “লুপা করোর ১৬,০০০কী অতোপ্পা ইন্সতোলমেন্ত অমসু পি.এম. কিসান সম্মান নিধী ওইনা লৌমী ইমুং করোর কয়াগীদমক্তা থাদোক্লে”, শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা ইন্সতোলমেন্ত অসিনা লৌমীশিংগী মফমদা দিৱালীগী হেক মমাংদা ফংবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লৌমীশিংগী মফমদা ভারত ব্রান্দগী মগুন লৈরবা হার শোইদনা ফংহনবগী স্কিম ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয় জন উর্বরক পরিয়োজনা – ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজরসু ঙসি হৌদোক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি হায়খি।
লৌমীশিংনা ইং ২০১৪গী খুদোংচাদবনা থল্লবা এগ্রিকলচর সেক্তর অমসুং উরিয়াগী ব্লেকমার্কেতিং তৌবগী মতমশিং মাইয়োক্নবগী মতম নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংনা মশাগী ফংফম থোকপা চাকথাক ফংনবা হোৎনবদা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নখিবনি হায়না ফোংদোকখি। সরকারনা অসিনা উরিয়া ব্লেকমার্কেতিং তৌবগী শিংনববু নীম কোতিং তৌদুনা মাইয়োক্নখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “চহি কয়া লোন্দুনা লৈরুরবা লৈবাক্কী চাউরবা য়ুরিয়া ফেক্তরী ৬ মথৌ তৌবা অমুক হৌহন্নবা ঐখোয়না য়াম্না ৱানা হোৎনখি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
থবক কনবা লৌমীশিংদা কান্নবা য়াম্না পীবা ঙমখিবা খোঙথাং কয়াগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা হৌজিক লিক্বিদ নেনো য়ুরিয়া পুথোকপগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “নেনো য়ুরিয়া হায়বসি শেল য়াম্না চঙদনা চাং য়াম্না পুথোকপগী পাম্বৈ অমনি”। মসিগী কান্নবশিং হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ুরিয়া বোরা অমবু য়ুরিয়া বোত্তল অমনা মহুত শিনবা য়ারগনি হায়খি। য়ুরিয়া পুথোক পুশিন তৌবগী থৌওংদসু শেল চঙবা য়াম্না হন্থরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতকী ফর্তিলাইজর রিফোর্ম তৌবগী ৱারীদা অনৌবা থৌওং অনি পাংথোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। অহানবা, লৈবাক শিনবা থুংবদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র হায়না হার দুকান লাখ ৩.২৫ হেন্না শেমগৎপগী কেম্পেন অমা ঙসিদগী হৌদোক্লে। মসিনা লৌমীশিংনা হার অমসুং মরু খক লৈবা য়াবা মফমখক নত্তনা সোইল তেস্তিং পাংথোকপা অমসুং লৌউবগী থৌওংগা মরী লৈনবা কান্নবা ই-পাউ কয়া লৌবগী সেন্তর অমা ওইগনি। অনিশুবা, ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজরগী মতেংদগী লৌমীশিংনা থেংনরিবা হারগী মগুন অমসুং ফংফমগী মতাংদা লৈবা চমম্নবা কয়া কোকহল্লগনি। “হৌজিক্তি, লৈবাক অসিদা য়োনবা য়ুরিয়া খুদিংমক মমিং, ব্রান্দ অমসুং মগুন চপ মান্নরগনি অমসুং মসিগী ব্রান্দনা ভারত ওইরগনি। হৌজিক্তগী হৌনা, লৈবাক শিনবা থুংবদা ‘ভারত’ ব্রান্দ মমিংদা খক্তা য়ুরিয়া ফংলগনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মসিনা হারগী মমল হন্থহনবা অমসুং হেন্না ফংবা হেনগৎহনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবসি তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা মোদর্ন ফার্মিং তেক্নিক শিজিন্নবনি হায়না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়না লৌউ-শিংউবদা অনৌবা পাম্বৈ শেম্বা তাই, ৱাখল্লোন চাউথোকপগা লোয়ননা সাইন্তিফিক হেন্না ওইবা অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওং পাংথোকপা তাই হায়খি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না লৌউ-শিংউবদা সাইন্তিফিক মেথদ শিজিন্নবগী চাং হেনগৎহল্লে অমসুং তেক্নোলোজী নীংথিনা শিজিন্নরে। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, সোইল হেল্থ কার্দ করোর ২২ য়েন্থোকখ্রে অমসুং খ্বাইদগী ফবা মরু পীবা ঙম্নবগীদমক্তা সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং কয়া পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। “অহোংবা লৈরবা অইং অশাগী ফিভমগা চুনবা মরু মখল ১৭০০মুক লৌমীশিংগী মফমদা মমাংগী চহি ৭-৮দা ফংহনখি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মিল্লেতকী মতাংদা মালেমগী থাক্তা খঙনীংবা হেনগৎলক্লিবসিদা মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়না লমদমসিদা চৎনবী ওইনা শিজিন্নরিবা অপৌবা গ্রেন-মিল্লেতকী মরুগী মগুন হেন্না ফগৎহন্নবা লৈবাক মনুংদা হব কয়া অমা ঙসি শেমগৎলি”। ভারতকী অপৌবা গ্রেনবু মালেম শিনবা থুংবদা মমিং চৎহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবা কয়াগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা, মথংগী চহিবু কোর্স সিরিএলগী ইন্তর্নেস্নেল য়র হায়না লাউথোকখ্রে হায়না পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইরিগেসন্দা ঈশিং কা হেন্না শিজিন্নবগী মতাংদা চেকশিনৱা হায়খি অমসুং পর দ্রোপ, মোর ক্রোপ, মাইক্রো ইরিগেসন অমসুং দ্রিপ ইরিগেসনগী মাইকৈদা সরকারনা হোৎনরিবা কয়াবু অমুক হন্না পনখি। “মমাংগী চহি ৭-৮দা মাইক্রো ইরিগেসনগী মখাদা হেক্ত্যার লাখ ৭০ হেনবগী লম পুশিল্লকখি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেচরেল ফার্মিং খুমাং চাউশিনহনবগী তঙাই ফদবা লৈরিবসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলদুনা মসিনা তুংগী মতমগী শিংনবা কয়া মাইয়োক্নবা ঙমবগী মরু ওইবা পাম্বৈ পীরি হায়খি। ঐখোয়না ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবদা এৱিয়র্নেসকী চাং য়াম্না হেনগৎলকপগী মতৌ উবা ফংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। লৌমীশিংনা গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকা লোয়ননা য়ু.পি., উত্তরাখন্দদা নেচরেল ফার্মিং পাক্তক্ননা পাংথোক্লি। গুজরাতকী ওইনদি, জিলা অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা পাংথোকপগী থৌরাং কয়াসু য়াৎখ্রে।
পি.এম. কিসান্না অহোংবা পুরকপগী খোঙথাং কয়া পায়খৎলিবসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কি.এম. কিসান সম্মান নিধীনা অপীকপা লৌমীশিংনা মোদর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মতৌ করম্না কান্নবা ফংই হায়বগী খুদম্নি হায়খি। “স্কিম অসি হেক হৌদোকখিবদগী, লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না হকথেংননা হাপখ্রে। লৈবাক্কী চাউরাকপা ৮৫% ওইরিবা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক্তদি মসিনা য়াম্না চাউয়া তেংবাং ওইরি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ঐখোয়গী লৌমীশিংগী ‘পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্নবা’ ঙসি খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। হান্নদগী হেন্না ফবা অমসুং মোদর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা, ঐখোয়না লবুক অমসুং কৈথেলগী মরক্তা লৈবা অথাপ্পা হন্থহল্লি”। মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংলিবসি থুনা পত্থ-পুমথবা উহৈ, মনা-মশিং, শঙ্গোম অমসুং ঙাগা মরী লৈনরিবা অপীকপা লৌমীশিংনি। কিসান রেল অমসুং কিসান উরান এয়র সর্ভিসনা হীরম অসিদা য়াম্না তেংবাংলি। মোদর্ন ফেসিলিতীশিংনা অসিনা ঙসিদি লৌমীশিংগী লবুক্কা লৈবাক্কী মরু ওইবা শহর অমসুং মীরমগী কৈথেলগা শম্নহল্লি। ভারতনা এগ্রিকলচরগী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ১০গী মনুং চল্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি। মালেম শিনবা থুংবনা লাইচৎ থেংনখ্রবসু, ভারতকী এগ্রি এক্সপোর্তনা ১৮%গী চাংদা শাহৌ লৌখি।
অখন্নবা পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খোঙথাংশিং অসি ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত স্কিমগী মখাদা তেংবাংলি অমসুং এক্সপোর্ত হব কয়া জিলাগী থাক্তা শেমগৎলি হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, প্রোসেস ফুদনা লৌমীশিংদা শেন্থোক য়াম্না ফংহল্লি। অচৌবা ফুদ পার্ক মশিংনা ২দগী ২৩দা হেনগৎখ্রে অমসুং এফ.পি.ও. অমসুং এস.ঐচ.জি. কয়াসু ফুদ পার্কশিং অসিগা মরী লৈনহল্লি। ই-নাম্না লৌমীশিংগী পুন্সিদা কান্নবা কয়া পীরি। মসিনা মখোয়গী পোত্থোকশিংবু লৈবাক্কী কৈথেল অমা হেক্তদা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা য়োনবা ঙমহল্লি। ““লৌমী করোর ১.৭৫ হেনবা অমসুং লল্লোন ইতিক তৌবা মীওই লাখ ২.৫বু এন.এ.এম.গা মরী লৈনহনখি। ই.-নামগী খুত্থাংদা পাংথোকখিবা ত্রাঞ্জেক্সন্না লুপা করোর লাখ ২ হেনখি”, হায়না মহাক্না পাউদমখি।
লৈবাক্কী এগ্রিকলচর সেক্তরদা থোক্লক্লিবা স্তার্তঅপ মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিবু য়েংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিনা সেক্তর অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অনিমক্তা কান্নবা য়াম্না পীখি হায়খি। “স্তার্তঅপ অমসুং ইন্নোভেতিব ওইবা নহাশিংনা ভারতকী লৌউ-শিংউ অমসুং ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী তুংগী লুচিংবনি। অপীবা মমলদগীনা পুথোকপ পুশিন ফাওবগী হীরমগী ৱারোইশিন খুদিংমক ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংগী নাক্তা লৈ”, শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা আত্মানির্ভরতাদা অহেনবা অমসুং লেপ্তবা মিৎয়েং করিগীদমক্তা চঙলিবনো হায়বগী মরম তাক্লদুনা মহাক্না চাবা য়াবা থাউ, হার অমসুং শুংদোক্ত্রিবা থাউগুম্বা মরু ওইবা পোত্থোকশিংনা সপ্লাইদসু অহোংবা লৈহল্লিবা লৈবাক্কী ফাইনেন্সিএল আউতগো অমসুং মালেমগী থৌদোক কয়াগী অচৌবা শরুক কল্লি হায়খি। মমল য়াম্না হেনগৎখিবনা মরম ওইরগা ভারতনা কিলোদা লুপা ৭৫-৮০দা য়ুরিয়া লৈখিবা অমসুং লৌমীশিংগী মফমদনা কিলোদা লুপা ৫-৬তা পীখিবগী ফিভম্বু মহাক্না খুদম ওইনা পীখি। হন্দক্কী চহিসিদা লৌমীশিংদা হার হোঙনা ফংহন্নবগীদমক্তা সরকারনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২.৫ চাদিং তৌগনি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং গ্যাসকী মতাংদা মীরমগী মখা পোল্লিবসিবু হন্থহন্নবগীদমক্তা বাইও ফুএল অমসুং ইথানোলগুম্বা থৌওং কয়া পাংথোক্লিবা অসিবুসু মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, ভারতকী লৌমীশিংনা চাবা য়াবা থাউগী সেক্তরগী মতাংদা আত্মানির্ভরতা ফংনবা পায়খৎলিবা মিসন ওইল পাল্মগী কান্নবা য়ারিবমখৈ লৌনবা হায়খি। ওইল সীদ পুথোকপা হেন্দুনা ভারতনা চাবা য়াবা থাউ শিজিন্নবগী চাং হন্থহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “ঐখোয়গী লৌমীশিংদি হীরম অসিদা মতিক য়ানা লৈবনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। ইং ২০১৫দা মহাক্না মীয়ামদা হৱাই পুথোকপগী মতাংদা থমখিবা ৱারোল নীংশিংলদুনা থৌওং অসিদা ৭০% হেনগৎখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা লৌমীশিংবু থাগৎখি। “ঐখোয়না লৌউ-শিংউববু নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসিদা নুংঙাই য়াইফবা অমসুং চাউখৎহনগনি”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি অমসুং লৌমী অমসুং স্তার্তঅপশিংদা মায় পাকপা ওইয়ু হায়বা য়াইফ পাউজেল পীখি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়া, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, কুমারী সোভা করন্দজলে অমসুং শ্রী কৈলাশ চৌধুরী অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগ্বন্থ খুবাসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
থৌরম অসিদা লৈবাক্কী মফম পুম্নমক্তগী লৌমী ১৩,৫০০ হেনবা অমসুং এগ্রি স্তার্তঅপ ১৫০০ রোম পুনখি‍। তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুৎশিংদগী লৌমী করোর অমা হেনবনা থৌরম অসিদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি‍। মীফম অসিদা থিজিল্লোয়, খুজিন থৌরাং য়াৎপা মীওই অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংসু শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী মখাদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্রুধী কেন্দ্র (পি.এম.কে.এস.কে.) ৬০০ শঙ্গাগনি‍। স্কীম অসিগী মখাদা পি.এম.কে.এস.কে.শিংনা লৌমীশিংগী মখল মখেল কয়াগী মথৌ তাবশিং অমদি এগ্রী ইনপুৎশিং (হার, মরূ, মচাক মথুম) ফংহনগনি; লৌমীশিংগী মরক্তা এৱ্যারনেস পীগনি; তোঙান তোঙানবা লৈঙাক্কী স্কীমশিংগী মরমদা ঈ-পাউ ফংহনগনি অমদি ব্লোক/দিস্ত্রিক্ত থাক্কী আউৎলেৎশিংদা লৈরিবা রিতেলরশিংগী কেপাসিতী বিল্দিংগী থৌরম চাং নাইনা পাঙথোক্কনি‍। হারগী দুকান লাখ ৩.৩ হেনববু পি.এম.কে.এস.কে. ওন্থোক্নবা থৌরাং তৌরি‍।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত জন উর্বারক পরিয়োজনা – ৱন নেসন ৱন ফর্তিলাইজর হৌদোকখি। স্কীম অসিগী মখাদা, প্রধান মন্ত্রীনা, কম্পেনীশিংবু “ভারত” হায়বা ব্রান্দ মমিং অমখক্কী মখাদা হার পুথোকপদা মতেং ওইগদবা ভারত য়ুরিয়া বেগ হৌদোকখি।
থৌরম অদুদা, লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী গী হন্বা লৈতবা খোঙফম উত্তুনা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী (পি.এম.-কিসান)গী মখাদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাঙদা লুপা করোর ১৬,০০০কী ১২শুবা ইন্সতোলমেন্তকী শেন্ফম থাদোকখ্রে‍। স্কীম অসিগী মখাদা, কান্নবা ফংবা য়ারবা লৌমীগী ইমুংশিংদা চহিদা লুপা ৬০০০কী শেনফম লুপা ২০০০গী মান্নবা ইন্সতোলমেন্ত অহুম থোক্না পীরি‍। হৌজিক ফাওবদা কান্নবা ফংবা য়ারবা লৌমীগী ইমুংশিংনা পি.এম.-কিসানগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২ হেনবগী শেনফম ফংখ্রে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রি স্তার্তঅপ কনক্লেব অমসুং এগজিবিসনসু হৌদোকখ্রে। স্তার্তঅপ ৩০০লোম্না প্রিসিজন ফার্মিং, লৌরোক মতুং অমসুং ভেল্যু এদ সোলুসন, এলাইদ এগ্রিকলচর, ৱেস্ত তু ৱেল্থ, অপীকপা লৌমীশিং মেকানাইজ তৌবা, সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত, এগ্রি-লোজিস্তিক অমদি অতৈ হীরমশিংগা মরী লৈনবা মখোয় মখোয়গী ইনোভেসনশিং উৎকনি‍। ফম্পাক অসিনা স্তার্তঅপশিংবু লৌমীশিং, এফ.পি.ও.শিং, এগ্রি-এক্সপর্তশিং, কোর্পোরেৎনচিংবশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবগী খুদোংচাবা পীগনি‍। তেক্নিকেল সেসন্দা স্তার্তঅপশিংনা মখোয়না থেংনরকপশিং পাউদমদুনা অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা ৱারী ৱাতায়শু শান্নগনি‍‍।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা হারগী ই-মেগাজিন অমা ওইরিবা ‘ইন্দিয়ন ইদ্জ’সু ফোঙখ্রে‍। মসিনা হারগী মতাঙদা অনৌবা ৱাফমশিং, মমলগী চৎলিবা মওং মতৌ, ফংবা-ফংদবা অমদি শীজিন্নবগী চাং, লৌমীশিংগী মায় পাকপগী ৱারী অমসুং অতৈ কয়া য়াওনা লমদমসিগী অমদি মালেমগী ওইরিবা হারগী ফীভমশিংগী মরমদা ঈ-পাউ ফংহনগনি‍।