Prime Minister's Office
PM lays the foundation stone and dedicates to nation multiple projects worth over Rs 8000 crore in Amod, Bharuch, Gujarat
“Today, from this land of Gujarat and from the banks of Maa Narmada I pay my respectful homage to respected Mulayam Singh Ji”
“Bharuch has a critical role to play in the development of Gujarat and India”
“It is a result of the double-engine government of Narendra-Bhupendra that strives to bring the tasks to completion at meteoric pace”
“Both policy and intention (Niti and Niyat) are needed for realizing the dreams of an enabling environment”
“Indian economy has reached the 5th position from 10th place in 2014”
“Gujarat helped the country a great deal in the war against Corona. Gujarat accounts for 25 per cent share of the country’s pharma export”
“Adivasi community has contributed immensely to the journey of the development”
“Development of Bharuch and Ankleshwar is being carried out along the lines of twin city model of development”
10 OCT 2022 1:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple projects worth over Rs 8000 crore in Amod, Bharuch, Gujarat today. The Prime Minister laid the foundation stone of Bulk Drug Park at Jambusar, Deep Sea Pipeline Project at Dahej, Phase 1 of Ankleshwar Airport and the development of Multilevel Industrial Sheds at Ankleshwar and Panoli. The Prime Minister also dedicated several projects which will give a boost to the chemicals sector in Gujarat including GACL Plant, Bharuch Underground Drainage and IOCL Dahej Koyali Pipeline.
At the outset, the Prime Minister paid tributes to Shri Mulayam Singh Yadav. “My relationship with Mulayam Singh Ji has been very special. As Chief Ministers, when we used to meet, there was a feeling of mutual regard and closeness”, he said. Remembering when after becoming the Prime Ministerial candidate, Shri Modi had reached out to leaders of the various parties, the Prime Minister said that Mulayam Singh Ji's words of blessings and advice are still very important to him. Mulayam Singh Ji maintained his 2013 blessings irrespective of changing times. Shri Modi also recalled Mulayam Singh Ji's blessing in the last session of the last Lok Sabha where the departed leader, without any political differences had predicted the return of Prime Minister Modi in 2019 who as per, Mulayam Singh Ji, is a leader who carries everyone along. “Today, from this land of Gujarat and from the banks of Maa Narmada pay my respectful homage to respected Mulayam Singh Ji. I pray to the almighty to grant strength to his family and admirers to bear this unbearable loss”, the Prime Minister added.
Remarking that the Prime Minister has come to Bharuch at the time of Azadi Ka Amrit Mahotsav, he said that the soil of this place has given birth to many children of the nation that have taken the name of the country to new heights. He remembered a member of the Constituent Assembly and key comrade of Sardar Patel in the Somnath movement, Kanaiyalal Maneklal Munshi and Indian music great Pt. Omkarnath Thakur. “Bharuch has a critical role to play in the development of Gujarat and India”, Shri Modi added, “Whenever we read the history of India and talk about the future, Bharuch is always discussed with pride.” He also noted the emerging cosmopolitan nature of the Bharuch District.
The Prime Minister pointed out that the first Bulk Drug Park has been presented to Bharuch along with multiple projects related to the chemicals sector. “Two major projects related to connectivity have also been initiated today”, he added. Shri Modi also informed that the foundation laying stone of Bharuch Airport in Ankleshwar has also been laid so that the people of Bharuch do not have to depend on Baroda or Surat. The Prime Minister also pointed out that Bharuch is a district that has more industry than other small states of the country, and with the new airport project, the region is bound to take the high road in terms of development. “It is a result of the double-engine government of Narendra-Bhupendra that strives to bring the tasks to completion at meteoric pace”, Shri Modi added, “This is the new face of Gujarat.” Gujarat, in the last two decades, has transformed from a state lagging in every field to a thriving industrial and agricultural state. With busy ports and a developing coastline, the lives of the tribal and fisherman community got transformed. Due to the hard work of the people of Gujarat, the Prime Minister said, in the Azadi ka Amrit Mahotsav, a golden age has started for the youth of the state. We should not lose this opportunity by creating an enabling environment free of obstacles, he said. Both policy and intention (Niti and Niyat) are needed for realizing these dreams, he said. He talked about the improved law and order situation in the Bharuch area. He also remembered how agriculture, health and drinking water situations improved over the years. He recalled how, as Chief Minister, he grappled with one issue at a time and solved them. “Today, children do not know the word, curfew, which was common earlier. Today, our daughters are not only living with dignity and working late but also, leading the lives of the communities”, he said. Similarly, education facilities have come up in Bharuch, giving new opportunities to the youth. Due to long-term planning and leveraging of under-utilized resources, Gujarat has emerged as a manufacturing, industrial and business hub and many world-class facilities have emerged here. The Double-Engine Government has become a great example of double benefits, the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister reiterated his call for vocal-for-local. By resorting to local products and shunning imported products, every citizen can contribute to Aatmnirbhar Bharat, he said. He appealed for using locally made things during Diwali as they will help the local businesses and artisans. He said that the Indian economy has reached the fifth position from 10th place in 2014. The feat was made more momentous by the fact that India surpassed its erstwhile colonial masters. For this youth, farmers, workers, small and big businesses, and industrialists deserve credit, he said. He congratulated the people of Bharuch for getting involved in the noble task of saving lives by manufacturing drugs. Pandemic has made the importance of the pharma sector very clear, he said. “Gujarat helped the country a great deal in the war against Corona. Gujarat accounts for 25 per cent share of the country’s pharma export ”, the Prime Minister added.
The Prime Minister also recalled the time when some miscreants obstructed the path of development in Bharuch. He said, “When we came to power in 2014 and Gujarat felt the double-engine power of Narendra and Bhupendra, all obstructions were uprooted.” The Prime Minister pointed out the obstructions created by urban naxals during the development of Sardar Sarovar Dam. Pointing out the prevalence of naxalites in the states of Jharkhand, Bihar, Odisha, Chhattisgarh, and parts of Madhya Pradesh and Maharashtra, the Prime Minister heaped praises on the tribal communities of Gujarat who did not let naxals pervade the state of Gujarat and saved the lives of the people of the state. The Prime Minister cautioned against letting urban-naxal get any foothold in the state. He said, without ensuring good education in science and mathematics, it is not possible to get proper advantage of affirmative action and other schemes, due to government efforts. Today, tribal youth are getting pilot training and becoming doctors, scientists and lawyers. The Prime Minister informed that the Adivasi community has contributed immensely to the journey of the development of the state and the country, and to honour their contribution the government had declared Janjatiya Gaurav Divas dedicated to the memory of brave tribal freedom fighters on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda who is revered as by tribal communities across the country.
In concluding the address, the Prime Minister said that the development of Bharuch and Ankleshwar is being carried out along the lines of twin city model of development, like that of Ahmedabad and Gandhinagar. “People are going to talk about Bharuch and Ankleshwar like they talk about New York and New Jersey”, he concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Chemical and Fertilisers, Shri Mansukh Mandaviya, and Members of Parliament, Shri C R Patil and Shri Mansukh Vasava were those present on the occasion among others.
Background
In yet another step to make India Aatmanirbhar in the pharmaceutical sector, the Prime Minister laid the foundation stone of Bulk Drug Park at Jambusar. In 2021-22, bulk drugs accounted for over 60% of total pharmaceutical imports. The project will play a key role in ensuring import substitution and helping make India self-reliant for bulk drugs. The Prime Minister also laid the foundation stone of the Deep Sea Pipeline Project at Dahej, which will help in the disposal of treated wastewater from industrial estates. Other projects whose foundation stone was laid by the Prime Minister include Phase 1 of Ankleshwar Airport and the development of Multilevel Industrial Sheds at Ankleshwar and Panoli, which will give a boost to the MSME sector.
The Prime Minister performed the groundbreaking ceremony for the development of multiple industrial parks. These include four Tribal Industrial Parks which will come up in Valia (Bharuch), Amirgadh (Banaskantha), Chakaliya (Dahod) and Vanar (Chhota Udaipur); Agro Food Park at Mudetha (Banaskantha); Sea Food Park at Kakwadi Danti (Valsad); and MSME Park at Khandivav (Mahisagar).
During the programme, the Prime Minister dedicated several projects which will give a boost to the chemicals sector. He dedicated 800 TPD Caustic Soda Plant integrated with a 130 MW cogeneration power plant at Dahej. Along with this, he also dedicated the expansion of the existing Caustic Soda Plant at Dahej, whose capacity has been increased from 785 MT/day to 1310 MT/day. The Prime Minister also dedicated a project for manufacturing over one lakh MT per annum of Chloromethanes at Dahej. Other projects which were dedicated by the Prime Minister include the Hydrazine Hydrate Plant at Dahej which will help in import substitution of the product, IOCL Dahej-Koyali Pipeline Project, Bharuch underground drainage and STP work and widening & strengthening of Umlla Asaa Panetha road.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী ভরুচকী আমোদতা লুপা করোর ৮০০০ হেনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে
“ঙসি গুজরাতকী লমদম অসিদগী অমসুং ইমা নর্মদাগী তোর্বান্দগী ঐহাক্না ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা মুলায়ম সিংহজীদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি”
“গুজরাত অমসুং ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎতা ভরুচনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি”
“মসি নরেন্দ্র-ভুপেন্দ্রগী দবল-ইঞ্জিন সরকারনা থবকশিং খোঙজেল য়াংনা লোইশিন্নবা হোৎনখিবা অদুগী মহৈনি”
“ইনেব্লিং এনভাইরনমেন্ত অমগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবগীদমক থৌশিল অমসুং পান্দম (নিতি অমসুং নিয়ত) অনিমক তঙাই ফদে”
“২০১৪দা ভারতকী শেন্মীৎলোন্না ১০শুবা মফমদা লৈরম্বদগী ৫শুবা মফম য়ৌবা ঙমখি”
“গুজরাতনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা লৈবাক অসিবু চাউনা মতেং পাংখি। গুজরাতনা লৈবাক অসিগী ফার্মা এক্সপোর্তকী শিয়রদা চাদা ২৫ শরুক তম্লি”
“চাউখৎ খোঙচৎতা আদিৱাসী ফুরপনা চাউনা শরুক তমখি”
“ভরুচ অমসুং অঙ্কলেশ্বরগী চাউখৎ থৌরাং অসি চাউখৎ-থৌরাংগী ত্বিন দিতী মোদেলগী মওংগা লোয়ননা পাইখৎলি”
10 OCT 2022 1:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী ভরুচকী আমোলদা লুপা করোর ৮০০০ হেনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা জম্বুসরদা বল্ক দ্রগ পার্ক, দহেজতা দীপ সী পাইপলাইন প্রোজেক্ত, অঙ্কলেশ্বর এয়রপোর্তকী ফেস ১ অমসুং অঙ্কলেশ্বর অমসুং পনোলীগী মলতিলেবেল ইন্দস্ত্রিএল শেদশিং শেমগৎপগী উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা জি.এ.সি.এল. প্লান্ত, ভরুচ অন্দরগ্রাউন্দ দ্রেনেজ অমসুং আই.ও.সি.এল. দহেজ কোয়লী পাইপলাইন য়াওনা গুজরাতকী কেমিকেল সেক্তরবু শাহৌ পীরগনি।
অহৌবদা প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী মুলায়ম সিংহ য়াদবতা শ্রদ্ধাঞ্জলী কৎখি, “মুলায়ম সিংহ জীগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরি অসি য়াম্না অখন্নবা অমা ওইখি। মুখ্য মন্ত্রীশিং ওইনা ঐখোয়না তোয়না উন্নখি, ঐখোয়গী মরক্তা ইকাই খুম্নবগী অমসুং নক্নবা মরী অমা লৈনখি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীগী মিরেপ ওইরবা মতুংদা শ্রী মোদীনা তোঙান-তোঙানবা দলশিংগী লুচিংবশিংগা ৱারী শাখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মুলায়ম সিংহজীগী থৌজাল পীবগী ৱাহৈশিং অমসুং পাউতাক অদু ঙসিসু মহাক্না মরু ওইনা লৌরি। মুলায়ম সিংহজীনা মতমগী অহোংবশিং লাক্লবসু ২০১৩দা পীখিবা থৌজালশিং অদু অদুমক হোংদনা থমখি। শ্রী মোদীনা লৈখিদ্রবা লুচিংবা অসিনা দলগী খেন্নবা থমদনা ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমুক হল্লকখিগনি হায়না অরোইবা লোক সভাগী ইকোন-কোনবা সেন্দা মুলায়ম সিংহজীনা পীখিবা থৌজালশিং অদুবু নীংশিংখি, মহাক্না মুলায়ম সিংহজী অসি মীপুম খুদিংমক য়ানবা চৎপা হৈবা লুচিংবা অমনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ঙসি গুজরাতকী লমদম অসিদগী অমসুং ইমা নর্মদাগী তোর্বান্দগী ঐহাক্না ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা মুলায়ম সিংহজীদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি। শেম্বীবা মপুদা ঐহাক্না মহাক্কী ইমুং মনুং অমসুং মহাকপু নুংশিজবা মীওইশিংনা অৱাবা অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা থৌনা পীবীয়ু হায়না থৌনিজরি”।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা ভরুচতা লাক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় মদুদি লমদম অসিনা লৈবাক অসিগী মিংচৎপু অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎখিবা জাতিগী মপারি অমসুং মমোমলোয় কয়া পোকপীরি। মহাক্না কন্সতিত্যুএন্ত এসেম্বলীগী মেম্বর অমসুং সোমনাথ ইহৌদা সরদার পতেলগী মরু ওইবা খোঙলোয় ওইখিবা কনহৈলাল মানিকলাল মুন্সী অমসুং ভারতকী ঈশৈগী লমদা অথোইবা ওইরিবা পান্দিৎ ওমকরনাথ থাকুরবু নীংশিংখি। “ভরুচনা গুজরাত অমসুং ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎতা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি”, শ্রী মোদিনা মখা তারদুনা হায়, “ভারতকী পুৱারীবু হনগৎনা ঐখোয়না পারুবদা অমসুং তুংলমচৎকী মতাংদা ৱা শাবা মতমদা ভরুচ অসি মতম চুপ্পদা ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা পল্লি”। মহাক্না ভরুচ জিলাগী কোস্মোপোলিতনগী ওইরক্লিবা মওং-মতৌ অসিবুসু শীংথাখি।
কেমিকেল সেক্তরগা মরী লৈণবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগা লোয়ননা ভরুচতা অহানবা বল্ক দ্রগ পার্ক অসি খুৎশিন্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ঙসি কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা মরু ওইবা প্রোজেক্ত অনিসু হৌদোকখ্রে”। শ্রী মোদীনা ভরুচকী মীয়াম্না বরোদা নত্ত্রগা সুরতকী মপাল তাংদনবা অঙ্কলেশ্বরদা ভরুচ এয়রপোর্ত শানবা উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভরুচ অসি লৈবাক অসিগী অতোপ্পা অপীকপা রাজ্যশিংদগী ইন্দস্ত্রী মশিং হেন্না লৈ অমসুং অনৌবা এয়রপোর্ত প্রোজেক্ত অসিগা লোয়ননা লমদম অসিনা চাউখৎ খোঙচৎতা খুমাং চাউশিনবা ঙম্লগনি। “মসি নরেন্দ্র-ভুপেন্দ্রগী দসবল-ইঞ্জিন সরকারনা থবকশিং খোঙজেল য়াংনা লোইশিন্নবা হোৎনখিবা অদুগী মহৈনি”, শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়, “মসি গুজরাতকী অনৌবা শক্লোন অদুনি”। হৌখিবা দিকেদ অনি অসিদা গুজরাতনা লম খুদিংমক্তা শোত্থনা লৈরম্বা রাজ্য অমা ওইরম্বদগী ইন্দস্ত্রিএল অমসুং এগ্রিকলচরেল স্তেৎ অমা ওইবা ঙমলকখি। মী চিনবা হীথাংফমশিং অমসুং চাউখৎলক্লিবা সমুদ্র খোঙবানগা লোয়ননা আদিৱাসী অমসুং ঙামী ফুরপকী পুন্সিদা অহোংবা লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুজরাত মীয়ামনা কন্না হোৎনবনা মরম ওইদুনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসিদা রাজ্য অসিগী নহারোলশিংগীদমক চনাগী চহিচা অমা হৌখি। অপনবশিং লৈতবা ইনেব্লিং এনভাইরনমেন্ত অমা শেম্নবা ঐখোয়না খুদোংচাবা অসি মাংহল্লোইদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবগীদমক থৌশিল অমসুং পান্দম (নিতি অমসুং নিয়ত) অনিমক তঙাই ফদে। মহাক্না ভরুচকী লমদম অসিদা লো এন্দ ওর্দরগী ফীভম ফগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না চহি খরা অসিদা লৌউ-শিংউ, হকশেল অমসুং থক্নবা ঈশিং ফীভম করম্না ফগৎলকখিবগে হায়বা অদু নীংশিংখি। মুখ্য মন্ত্রী ওইনা মহাক্না করম্না সমস্যা অমমমবু অমমমতা ওইনা থেংন্দুনা মখোয়বু কোকহনখিবগে নীংশিংখি। মহাক্না হায়, “ঙসি অঙাংশিংনা মমাংদা তোইনা তারমখিবা ৱাহৈ কার্ফিয়ু অসি তাখিদ্রে। ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা ইজৎ লৈনা হিংবা অমসুং অথেংবদসু থবক তৌবতা নত্তনা মীয়ামবু লমজিংলি”। মতৌ অসুম্না ভরুচতা এজুকেসনগী খুদোংচাবা য়ৌরক্লে, মসিনা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। লোং-তর্ম প্লানিং অমসুং অন্দর-য়ুতিলাইজ রিসোর্সশিং শীজিন্নবনা মরম ওইদুনা গুজরাত অসি মেন্যুফেকচরিং, ইন্দস্ত্রিএল অমসুং বিজিনেস হব অমা ওইবা ঙমলকখি অমসুং মফম অসিদা মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতী কয়া য়ৌরকখি। দবল ইঞ্জিন সরকারনা দবল বেনিফিতকী অচৌবা খুদম অমা ওইখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভোকেল-ফোর-লোকেলগীদমক মহাক্কী অপাম্বা অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি। লোকেল প্রদক্তশিং শীজিন্নদুনা অমসুং মপালদগী পুশিল্লকপা প্রদক্তশিং শীজিন্নবা লেপতুনা প্রজা খুদিংমক্না আত্মনির্ভর ভারত্তা শরুক তম্বা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না দিৱালীগীদমক লমদম অসিদা শাজবা পোৎলমশিং শীজিন্নদুনা লমদম অসিগী বিজিনেসশিং অমসুং আর্তিসনশিংবু মতেং পাংনবা অপীল তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি ২০১৪দা ১০শুবা মফমদা লৈরম্বদগী ঙসিদি ৫শুবা মফমদা কাখৎলকপা ঙমখি। মসিগী মাইপাকপা অসি হেন্না মগুন লৈহল্লিবদি ঐখোয়দা মমাংদা লোইলম লৈঙাক শান্দোক্লমবা মীওইশিংবু ভারতনা মাইথীবা পীরম্বা অসিনি। মসিগীদমক নহারোল, লৌমীশিং, শিন্মীশিং, অপিকপা অমসুং অচৌবা বিনিনেসশিং, অমসুং ইন্দস্ত্রিএলিস্তশিংদা মনা পীফম থোকই। মহাক্না ভরুচকী মীয়ামদা হীদাকশিং শাদুনা মীওইবগী পুন্সি কনবগী অথোইবা থৌদাং পাঙথোকপদা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। লাইচৎনা ফার্মা সেক্তরগী মরু ওইবা অদু ময়েক শেংনা খঙহনখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “গুজরাতনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা লৈবাক অসিবু চাউনা মতেং পাংখি। গুজরাতনা লৈবাক অসিগী ফার্মা এক্সপোর্তকী শিয়রদা চাদা ২৫ শরুক তম্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা ফত্তবা মীওই খরনা ভরুচকী চাউখৎ খোঙচৎতা অপনবা পীখিবা মতম অদুবুসু নীংশিংখি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না ২০১৪দা শক্তি পাইরকপা মতমদা গুজরাতনা নরেন্দ্র অমসুং ভুপেন্দ্রগী দবল-ইঞ্জিনগী শক্তিনা অপনবা পুম্নমক মরু ফংনা ফুক্তৎখি হায়না ফাওখি”। প্রধান মন্ত্রীনা সরদর সরোভর দাম শাবা মতমদা অর্বন নক্সলনা পীখিবা অপনবশিং অদু পুথোকখি। ঝার্খন্দ, বিহার, ওরিশা, ছত্তিসগর, অমসুং মধ্য প্রদেশ অমসুং মহারাস্ত্রগী শরুকশিংদা লৈরিবা নক্সলাইতশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী রাজ্যদা নক্সল চংবা ঙমহনখিদবা অমসুং রাজ্য অসিদা লৈরিবা মীয়ামগী পুন্সি কনখিবা গুজরাতকী আদিৱাসি ফুরুপশিংবু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা অর্বান-নক্সলনা খুদুম চনবা ঙমহন্দনবা চেকশিনবা থমখি। মহাক্না হায় সাইন্স অমসুং মেথমেতিক্সতা নীংথিনা মহৈ তমদ্রবদি সরকারগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা পুরকপা পুক্নীং থৌগৎনীংঙাই ওইবা খোঙথাংশিংগী অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিংগী কান্নবা মপুং ফানা লৌবা ওইথোক্লোই। ঙসি আজিৱাসীগী নহারোলশিংনা পাইলোৎ ত্রেনিং তৌরি অমসুং দোক্তর, সাইন্তিস্ত অমসুং লোয়রশিং ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা আদিৱাসী ফুরুপনা রাজ্য অসিগী অমদি লৈবাক অসিগী চাউখৎ খোঙচৎতা চাউনা শরুক তমখি হায়না পাউদমখি অমসুং মখোয়না শরুক তমখিবা অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা আদিৱাসী ফুরুপশিংনা ইকাই খুম্নরিবা ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক কুমওন্দা অথৌবা নীংতম লান্মীশিংবু নীংশিংবা ওইনা জনজাতীয় গৌরব দিৱস হায়না লাউথোকখি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অহমদাবাদ অমসুং গান্ধীনগরগুম্না ভরুচ অমসুং অঙ্কলেশ্বরগী চাউখৎ থৌরাং অসি চাউখৎ-থৌরাংগী ত্বিন সিতী মোদেলগী মওংগা লোয়ননা পাইখৎলি। মহাক্না ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা হায়, “ন্যু য়োর্ক অমসুং ন্যু জর্সীগী মরমদা মীয়াম্না ঙাংনবগুম্না ভরুচ অমসুং অঙ্কলেশ্বরগী মরমদা ঙাংনরগনি”।
থৌরম অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়া অমসুং মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত শ্রী সি.আর. পাতিল অমসুং শ্রী মনসুখ বসাবানা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারতপু ফার্মাসিউতিকেল সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী অতোপ্পা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা জাম্বুসরদা বল্ক দ্রগ পার্ক অমগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। ২০২১-২২দা বল্ক দ্রগ পুশিল্লকপনা অপুনবা ফার্মাসিউতিকেল ইম্পোর্তকী ৬০% হেনখি‍। প্রোজেক্ত অসিনা ইম্পোর্তকী মহুৎ শিনবদা অমদি ভারতবু বল্ক দ্রগকী মতাংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইহনবদা মরুওইবা শক্লোন লৌগনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রিএল ইস্তেতশিংদগী শেংদোক্লবা ফত্তবা ঈশিং থাদোকখিনবগী দীপ সী পাইপলাইন প্রোজেক্ত দহেজতা উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ উয়ুং তমখিবা অতোপ্পা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অঙ্কলেশ্বর এয়রপোর্তকী অহানবা তাঙ্কক অমসুং এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা ইনোৎ হাপকদবা অঙ্কলেশ্বর অমসুং পনোলীদা শেমগৎকদবা মর্তিলেভেল ইন্দস্ত্রিএল সেদশিং য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্লবা ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিং উরেপ-উয়ুং তম্বগী অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোকখি‍। মসিদা বালিয়া (ভরুচ), অমীরগর (বনাসকান্থা), চকালিয়া (দাহোদ) অমসুং ৱানর (ছোতা উদয়পুর)দা শেমগৎকদবা ত্রাইবেল ইন্দস্ত্রিএল পার্ক মরি; মুদেথা (বনাসকান্থা)দা শেমগৎকদবা এগ্রো ফুদ পার্ক; কাকৱারী দান্তী (ভলসাদ)তা শেমগৎকদবা সী ফুদ পার্ক; অমসুং খান্দিবাব (মহিসাগর)দা শেমগৎকদবা এম.এস.এম.ই. পার্ক য়াওরি‍।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা কেমিকেল সেক্তরদা ইনোৎ হাপকদবা প্রোজেক্ত কয়ামরুম মীয়ামদা কত্থোকখি। মহাক্না দহেজতা মেগাৱাৎ ১৩০গী কোজেনেরেসন পৱার প্লান্তগা পুনবা ৮০০ তি.পি.দি. কোস্তিক সোদা প্লান্ত অমা মীয়ামদা কত্থোকখি‍। মসিগা লোয়ননা, মহাক্না দহেজতা লৈবা কেপাসিতী নোংমদা এম.তি. ৭৮৫ ওইরম্বদগী নোংমদা এম.তি. ১৩১০দা হেনগৎহল্লবা হান্নদগী লৈরিবা কোস্তিক সোদা প্লান্তগী চাউথোরকপা শরুকসু মীয়ামদা কত্থোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা দহেজতা ক্লোরোমিথেন চহিদা এম.তি. লাখ অমা পুথোক্কদবা প্রোজেক্ত অমসু মীয়ামদা কত্থোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কত্থোখিবা অতোপ্পা প্রোজেক্তশিংদি মপান্দগী পুশিল্লকপা পোৎলমগী মহুৎ শিনগদবা দহেজতা শেমগৎপা হাইদ্রেজাইন হাইদ্রেৎ প্লান্ত, আই.ও.সি.এল. দহেজ-কোয়লী পাইপলাইন প্রোজেক্ত, ভারুচ অন্দরগ্রাউন্দ দ্রেনেজ অমসুং উম্লা অসা পনেথা লম্বীগী এস.তি.পি. ৱর্ক অমসুং লম্বী পাকথোকপা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াওরি‍।