প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ চুৰাটত উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
29 SEP 2022 2:29PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী – জয়
ভাৰত মাতা কী – জয়
আপোনালোক সকলোকে নৱৰাত্ৰিৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। অৱশ্যে, নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত মোৰ দৰে এজন ব্যক্তিচুৰাটলৈ অহাটো উপভোগ্য, কিন্তু যেতিয়া নৱৰাত্ৰিৰ উপবাস চলি থাকে, তেতিয়া চুৰাটলৈ অহাটো অলপ কঠিন যেন লাগে। চুৰাটলৈ আহক আৰু চুৰাটি খাদ্য নোখোৱাকৈ যাওক।
এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে নৱৰাত্ৰিৰ এই পৱিত্ৰ উপলক্ষে মই আজি আৰু কাইলৈ গুজৰাটৰ মাটিত আন্তঃগাঁথনি, ক্ৰীড়া-সংস্কৃতি আৰু বিশ্বাসসম্পৰ্কীয় বহুতো ডাঙৰ অনুষ্ঠানৰ অংশ হ'ম। গুজৰাটৰ গৌৰৱ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ এই বিশেষাধিকাৰ লাভ কৰা, আপোনালোকৰ মাজত অহা আৰু আপোনালোক সকলোৰে আশীৰ্বাদ লোৱা, আপোনাৰ এই প্ৰেম, আপোনাৰ এই উৎসাহ দিনক দিনে বাঢ়ি আহিছে। গুজৰাটৰ জনসাধাৰণ, চুৰাটৰ লোকসকলক ধন্যবাদ জনোৱাৰ বাবে মোৰ কথাবোৰো কম হৈ পৰিছে, আপুনি ইমান মৰম দিছে।
যিদৰে উন্নয়নৰ লাভালাভ চুৰাটৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালত উপনীত হৈছে, যেতিয়া মই ইয়াক দেখিছোঁ আৰু শুনিছো, মোৰ সুখ বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। এই ক্ৰমত, চুৰাটৰ উন্নয়নসম্পৰ্কীয় বহুতো প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে বা আজি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰে বেছিভাগ প্ৰকল্পই সাধাৰণ চুৰাট বাসিন্দা, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, ব্যৱসায়িক শ্ৰেণীক বহুতো সুবিধা আৰু লাভালাভ প্ৰদান কৰিব। মোক কোৱা হৈছে যে চুৰাটত ৭৫ জন অমৃত সৰোবৰৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য অতি দ্ৰুতগতিত চলি আছে। ইয়াৰ বাবেও জিলাখনৰ সকলো সহকৰ্মী, প্ৰশাসন, সকলোকে আৰু মোৰ সুৰথবাসীসকলেও অভিনন্দনৰ যোগ্য।
বন্ধুবৃন্দ,
চুৰাট চহৰ জনসাধাৰণৰ সংহতি আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ দুয়োৰে এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। ভাৰতৰ এনে কোনো ৰাজ্য নাথাকিব যাৰ লোকসকলে চুৰাটৰ ভূমিত বাস নকৰে, এক প্ৰকাৰে মিনি হিন্দুস্তান। চুৰাটৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বৈশিষ্ট্য টো হ'ল যে এই চহৰ চুৰাট, ইয়াৰ বাবে মই সদায় ইয়াত গৌৰৱ কৰোঁ, এই চহৰখন এখন চহৰ যি শ্ৰমিকক সন্মান কৰে। ইয়াত প্ৰতিভাক মূল্য দিয়া হয়, প্ৰগতিৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰা হয়, আগবাঢ়ি যোৱাৰ সপোন বাস্তৱায়িত হয়। আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ', যি জন উন্নয়নৰ দৌৰত পিছ পৰি আছে, এই চহৰখনে তেওঁক অধিক সুযোগ দিয়ে, তেওঁক হাত ধৰি আগুৱাই অনাৰ চেষ্টা কৰে। চুৰাটৰ এই আত্মা স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে এক মহান অনুপ্ৰেৰণা।
বন্ধুবৃন্দ,
এই শতিকাৰ আৰম্ভণিৰ দশকবোৰত, যেতিয়া বিশ্বত তিনিটা 'P' অৰ্থাৎ ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছিল, মই কৈছিলো যে চুৰাট হৈছে চাৰিটা 'P'ৰ উদাহৰণ। চাৰিটা 'P' অৰ্থাৎ লোক আৰু ৰাজহুৱা, ব্যক্তিগত, অংশীদাৰীত্ব। এই আৰ্হিটোৱে চুৰাটক বিশেষ কৰি তোলে। চুৰাটৰ লোকসকলে কেতিয়াও সেই সময়খিনি পাহৰিব নোৱাৰে যেতিয়া মহামাৰী, বানপানীৰ সমস্যাৰ বিষয়ে ইয়াত প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল। সেই সময়ছোৱাত, মই ইয়াত ব্যৱসায়ী আৰু ব্যৱসায়ী সম্প্ৰদায়ৰ বহুলোকক এটা কথা কৈছিলো। মই কৈছিলো যে যদি চুৰাট চহৰক ব্ৰেণ্ড কৰা হয়, তেন্তে প্ৰতিটো খণ্ড, প্ৰতিটো কোম্পানী স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে ব্ৰেণ্ড কৰা হ'ব। আৰু আজি চাওক, আপোনালোক সকলোৱে চুৰাটৰ মানুহে এনে কৰিছে। মই সুখী যে আজি চুৰাট পৃথিৱীৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল চহৰসমূহৰ ভিতৰত এখন আৰু প্ৰতিটো ব্যৱসায়ইয়াৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে।
মোৰ ভাই-ভনীহঁত,
যোৱা ২০ বছৰত, চুৰাটে দেশৰ বাকী চহৰবোৰতকৈ অধিক অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। আজি আমি প্ৰায়ে দেশৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ চহৰসমূহৰ ভিতৰত চুৰাটৰ কথা গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰোঁ। কিন্তু এইটো চুৰাটৰ লোকসকলৰ নিৰন্তৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলাফল। শ শ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন নিষ্কাশন নেটৱৰ্কে চুৰাটক এক নতুন জীৱন প্ৰদান কৰিছে। দুটা দশকত এই চহৰখনত নিৰ্মাণ কৰা নৰ্দমা চিকিৎসাৰ ক্ষমতাই চহৰখন পৰিষ্কাৰ ৰখাত সহায় কৰিছে। আজি ভাকাৰ আৰু বামৰৌলীত নতুন ক্ষমতা যোগ কৰা হৈছে। ২০ বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি ইয়াত কাম কৰি থকা সহকৰ্মীসকল এই পৰিৱৰ্তনৰ এক মহান সাক্ষী। চুৰাটত বস্তিৰ সংখ্যাও বহু বছৰ ধৰি যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। এই দুটা দশকত, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে, বস্তিবাসীসকলৰ বাবে ইয়াত প্ৰায় ৮০,০০০ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এইটোৱে চুৰাট চহৰৰ লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰিছে।
বন্ধুবৃন্দ,
দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠনহোৱাৰ পিছত, এতিয়া ঘৰ নিৰ্মাণো বৃদ্ধি পাইছে আৰু চুৰাটৰ দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়েও আন বহুতো সুবিধা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত, এতিয়ালৈকে দেশত প্ৰায় কোটি দৰিদ্ৰ ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৩২ লাখৰো অধিক ৰোগী গুজৰাটৰ আৰু প্ৰায় .২৫ লাখ ৰোগী মোৰ চুৰাটৰ।
একে সময়তে, প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ অধীনত, দেশৰ প্ৰায় ৩৫ লাখ সহকৰ্মীয়ে ৰাস্তা, ট্ৰেক, কাৰ্টত কাম কৰি এতিয়ালৈকে বেংকৰ পৰা গেৰাণ্টি অবিহনে সস্তীয়া ঋণ লাভ কৰিছে। এই মাত্ৰ আপুনি হয়তো বিল গেটৰ এটা প্ৰবন্ধ পঢ়িছে, যি হৈছে পৃথিৱীৰ অতি প্ৰসিদ্ধ দাতা, 'ত তেওঁ এই কথা উল্লেখ কৰিছে। তেওঁ এটা প্ৰবন্ধ লিখিছে য'ত তেওঁ এই সকলোবোৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। বন্ধুসকল, গুজৰাটৰ . লাখতকৈও অধিক লোক আৰু চুৰাটৰ প্ৰায় ৪০ হাজাৰ সহকৰ্মীয়ে ইয়াত সহায় লাভ কৰিছে।
বন্ধুবৃন্দ,
আজি ৰেণ্ডাৰ, আৰায়ান, পাল, হাজিৰা, পালানপুৰ, জাহাংগীৰপুৰা আৰু চুৰাট চহৰৰ অন্যান্য অঞ্চলত দেখা পোৱা ব্যস্ততা হৈছে ২০ বছৰৰ অখণ্ড মনোলিথিক কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল। চহৰখনৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত আজি তাপীত এক ডজনৰো অধিক দলং আছে, যিচহৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে আৰু লগতে চুৰাটীসকলক সমৃদ্ধিৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। আন্তঃমহানগৰ সংযোগৰ এই স্তৰটো খুব কম দেখা যায়। চুৰাট সঁচাকৈয়ে দলঙৰ এখন চহৰ। যিয়ে মানৱতা, ৰাষ্ট্ৰত্ব আৰু সমৃদ্ধিৰ বিকাৰবোৰ দূৰ কৰিবলৈ কাম কৰে।
মোৰ ভাই-ভনীহঁত,
যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু নিষ্ঠা আজি স্থাপন কৰা হৈছে সেই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই চুৰাটৰ এই পৰিচয় শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে। চুৰাটৰ বস্ত্ৰ আৰু হীৰাৰ ব্যৱসায়ে সমগ্ৰ দেশৰ বহুতো পৰিয়ালৰ জীৱন চলায়। যেতিয়া DREAM City প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হ', চুৰাট বিশ্বৰ আটাইতকৈ সুৰক্ষিত আৰু সুবিধাজনক হীৰা ব্যৱসায় কেন্দ্ৰ লৈ বিকশিত হ'বলৈ গৈ আছে। সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া চুৰাটক সমগ্ৰ বিশ্বৰ হীৰা ব্যৱসায়ী, কোম্পানীবোৰৰ বাবে এক আধুনিক কাৰ্যালয়ৰ স্থান হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হ'ব।
কেৱল এয়াই নহয়, কেইমাহমান আগতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চুৰাট পাৱাৰলুম মেগাকাষ্টাৰক অনুমোদন জনাইছে, এইটো ভাৰত চৰকাৰৰ এটা অতি ডাঙৰ সিদ্ধান্ত, পাৱাৰলুম মেগাকালষ্টাৰ, আৰু ই এই অঞ্চলবোৰৰ পাৱাৰলুম লোক, চিয়ান আৰু ওলপাডোৰ সন্মুখীন হোৱা সমস্যাহ্ৰাস কৰিব। কেৱল এয়াই নহয়, ই প্ৰদূষণ সম্পৰ্কীয় সমস্যাবোৰো সমাধান কৰিব।
বন্ধুবৃন্দ,
সুৰাটি মানুহৰ বিশেষত্ব হৈছে যে সুৰ্টিলা উপভোগ নকৰাকৈ নচলে, আৰু বাহিৰৰ পৰা অহা ব্যক্তিজনো সুৰ্টিলালাৰ ৰঙত ৰঙীন হৈ পৰে। আৰু মই কাশীৰ সাংসদ, সেয়েহে মানুহে মোক প্ৰতিদিনে কয় যে চুৰাটৰ খাদ্য আৰু কাশীৰ মৃত্যু। এইটো সন্ধিয়া নহয় আৰু তেওঁলোকে তাপ্তি নদীৰ চাৰিওফালৰ এলেকাবোৰত ঘূৰি ফুৰে আৰু শীতল বতাহ উপভোগ কৰে আৰু কিবা খোৱাআৰু খোৱাৰ পিছতহে ঘৰলৈ উভতি আহে। সেয়েহে, তাপ্তিৰ পাৰকে ধৰি চুৰাটৰ অধিক আধুনিকীকৰণৰ প্ৰচেষ্টা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে মই ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু চি.আৰ. পাটিল আৰু নিগমৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক অভিনন্দন জনাইছো। জৈৱ বৈচিত্ৰ্য উদ্যান প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ সৈতে, চুৰাটবাসীৰ খোজ কঢ়াৰ এই অভ্যাসটো অধিক সহজ হ', ঠা বহা কৰিবলৈ, আৰু শিকাৰ বাবে নতুন স্থান হ’ব
মোৰ ভাই-ভনীহঁত,
চহৰখনক বিমানবন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা পথটোৱে চুৰাটৰ সংস্কৃতি, সমৃদ্ধি আৰু আধুনিকতাক প্ৰতিফলিত কৰে। কিন্তু ইয়াত বহুতো সহকৰ্মী আছে যিয়ে বিমানবন্দৰৰ বাবে আমাৰ দীঘলীয়া সংগ্ৰাম দেখিছে আৰু ইয়াৰ অংশ হৈ আছে। তাৰ পিছত দিল্লীৰ চৰকাৰ, আমি তেওঁলোকক ক'বলৈ ভাগৰি পৰিছিলো যে চুৰাটক কিয় বিমানবন্দৰৰ প্ৰয়োজন, এই চহৰখনৰ ক্ষমতা কি। আজি, ইয়াৰ পৰা কিমানখন বিমান চলে, প্ৰতিদিনে বিমানবন্দৰত কিমান জন লোক অৱতৰণ কৰে চাওক। আপোনাৰ মনত থাকিব, মেট্ৰ'ৰ ক্ষেত্ৰতো একেই আছিল। কিন্তু আজি, যেতিয়া দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ থাকে, গ্ৰহণযোগ্যতাও দ্ৰুত গতিত আহে আৰু কাম সমানে দ্ৰুতগতিত কৰা হয়।
মোৰ ভাই-ভনীহঁত,
চুৰাটাইটসকলে ভালদৰে জানে যে ব্যৱসায়ত লজিষ্টিক কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। চুৰাটে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হ'বলৈ গৈ আছে। চুৰাটত মাল্টি-মডেল সংযোগৰ বাবে এক ডাঙৰ পৰিকল্পনাৰ কামও আৰম্ভ হৈছে। ঘোঘা-হাজিৰা ৰোপেক্স ফেৰী সেৱাই সৌৰাষ্ট্ৰৰ কৃষি কেন্দ্ৰক চুৰাটৰ ব্যৱসায়কেন্দ্ৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ঘোঘা আৰু হাজিৰাৰ মাজত ৰো-ৰো ফেৰী সেৱাৰ বাবে, মানুহৰ সময়ো সঞ্চয় কৰা হৈছে আৰু ধনো ৰাহি কৰা হৈছে। পথৰ দ্বাৰা ঘোঘা আৰু হাজিৰাৰ মাজৰ দূৰত্ব প্ৰায় ৮০০ কিলোমিটাৰ। আনহাতে একে দূৰত্ব সাগৰৰ মাজেৰে কেইকিলোমিটাৰ হৈ যায়। এতিয়া ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুবিধা কি হ'ব পাৰে? ইয়াৰ বাবে, 'ত আগতে ঘোঘাৰ পৰা হাজিৰালৈ যাত্ৰা কৰিবলৈ ১০-১২ ঘণ্টা সময় লাগিছিল, এতিয়া এই যাত্ৰা চাৰে তিনি ঘণ্টাৰ ভিতৰত কৰা হয়।
বন্ধুবৃন্দ,
আমাৰ চৰকাৰে চুৰাটৰ ব্যৱসায়ী আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নতুন উদ্ভাৱন কৰি কাম কৰি আছে। মই আপোনাক এটা উদাহৰণ দিওঁ। আপুনি জানে যে চুৰাটৰ বস্ত্ৰৰ এক বৃহৎ বজাৰ কাশী আৰু পূৱ উত্তৰ প্ৰদেশৰ সৈতেও সংযুক্ত। ইয়াৰ পৰা বৃহৎ সংখ্যক ট্ৰাকৰ জৰিয়তে সামগ্ৰীবোৰ পূৱ উত্তৰ প্ৰদেশলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এতিয়া ৰে'ল ৱে আৰু ডাক বিভাগেও একেলগে এক নতুন সমাধান বিচাৰি উলিয়াইছে, এক নতুন উদ্ভাৱন কৰিছে। ৰেলৱেই ইয়াৰ কোচৰ নক্সা এনেদৰে সলনি কৰিছে যাতে কাৰ্গো ইয়াত সহজে খাপ খায়। ইয়াৰ বাবে, এক টনৰ পাত্ৰও বিশেষভাৱে তৈয়াৰ কৰা হৈছে। এই পাত্ৰবোৰ সহজে প্লেট আৰু আনলোড কৰিব পাৰি। প্ৰাৰম্ভিক সফলতাৰ পিছত, এতিয়া চুৰাটৰ পৰা কাশীলৈ এখন নতুন ৰেল চলাবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে। এই ৰেলখনে চুৰাটৰ পৰা কাশীলৈ সামগ্ৰী আৰু সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিব। ইয়াৰ ফলত চুৰাটৰ ব্যৱসায়ীসকল, ইয়াত থকা ব্যৱসায়ীসকল, মোৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ'ব।
অতি সোনকালেই, চুৰাটক বৈদ্যুতিক বাহন, বৈদ্যুতিক বাহনৰ বাবেও স্বীকৃতি দিয়া হ'ব। চুৰাটৰ এটা নতুন পৰিচয় আছে, কেতিয়াবা ইয়াক চিল্ক চিটি, কেতিয়াবা ডায়মণ্ড চিটি, কেতিয়াবা ব্ৰিজ চিটি আৰু এতিয়া বৈদ্যুতিক বাহনৰ সৈতে চহৰ বুলি জনা যাব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আজি চৰকাৰসমূহক সমগ্ৰ দেশতে বৈদ্যুতিক বাহন চলাবলৈ সহায় কৰি আছে। চুৰাটেও এই ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাকী চহৰবোৰতকৈ যথেষ্ট দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে আৰু এই কামৰ বাবে মই চুৰাটক অভিনন্দন জনাইছো। আজি চুৰাট চহৰত ২৫ টা চাৰ্জিং ষ্টেচন উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু যিমান সংখ্যক ষ্টেচনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আগন্তুক সময়ত চুৰাটত ৫০০ টা চাৰ্জিং ষ্টেচন স্থাপনৰ দিশত এইটো এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ।
বন্ধুবৃন্দ,
যোৱা দুটা দশক ধৰি চুৰাটে যি উন্নয়নৰ পথ তৈয়াৰ কৰি আহিছে সেয়া অনাগত বছৰবোৰত ত্বৰান্বিত হ'বলৈ গৈ আছে। এই উন্নয়ন আজি ৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ ওপৰত থকা আস্থাত প্ৰতিফলিত হৈছে। যেতিয়া বিশ্বাস বৃদ্ধি হয়, প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি হয়। আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা, ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ গতি ত্বৰান্বিত হয়। আমি এই গতি বজাই ৰাখিম, এই আশাৰে, মই চুৰাটৰ লোকসকলৰ প্ৰতি যিমানে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিম, সিমানেই কম। চুৰাটে এটা উদাহৰণ হিচাপে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। বন্ধুসকল, ভাৰতত চুৰাটৰ সমতুল্য বহুতো চহৰ আছে, কিন্তু চুৰাটে সকলোকে পিছ পেলাই দিছে। আৰু এই শক্তি গুজৰাটত আছে, বন্ধুসকল, ই গুজৰাটৰ শক্তিক একেবাৰে আঘাত নকৰে, গুজৰাটৰ উন্নয়নযাত্ৰাত কোনো অভাৱ নাই, ইয়াৰ বাবে কোটি কোটি গুজৰাটী প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, সংকল্পবদ্ধ। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ বহুত ধন্যবাদ।
ভাৰত মাতা কী- জয়,
ভাৰত মাতা কি-জয়,
ভাৰত মাতা কী- জয়,
ধন্যবাদ!
অস্বীকাৰ: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল আৰু কিছু অংশ গুজৰাটী ভাষাত দিয়া হৈছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Surat, Gujarat
29 SEP 2022 2:29PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Many best wishes of Navratri to all the people of Surat. It is pleasant for a person like me to come to Surat during Navratri, but it becomes a bit difficult when Navratri fasts are on. It is very difficult to be in Surat and return without relishing delicacies of Surat.
It is my good fortune that on this auspicious occasion of Navratri I will be a part of many major events related to infrastructure, sports, culture and faith on the soil of Gujarat for the two days beginning today. It is my privilege to intensify the pride of Gujarat, coming among you and taking your blessings and your love and enthusiasm towards me is growing day by day. The people of Gujarat and Surat have given so much love to me that my words are falling short to thank you.
My happiness swells manifold when I see and hear the stories of development reaching every household in Surat. As part of this, many development projects have been either inaugurated or the foundation stone has been laid in Surat today. Most of these projects are going to provide various facilities and benefits to the people of Surat, to the middle class and to the business class. I am told that the construction work of 75 Amrit Sarovars (ponds) is going on rapidly in Surat. All the colleagues of the district, the administration and the people of Surat deserve congratulations.
Friends,
The city of Surat is a wonderful example of people's solidarity as well as public participation. There will not be any region of India whose people do not live in Surat. It is, in a way, a mini India. The important feature of Surat is that it respects labour and I am always proud of this fact. Here talent is valued, aspirations of progress are fulfilled and dreams of moving forward are realized. And importantly, this city gives more opportunities to the one who gets left behind in the race for development and tries to bring him forward by holding his hand. This spirit of Surat is a great inspiration for building a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
In the early decades of this century, when the world was talking about three 'P's, that is, Public, Private Partnership, I used to say that Surat is an example of four 'P's. Four ‘P's are People, Public, Private, Partnership. This model makes Surat special. The people of Surat can never forget the times when misinformation was fueled about epidemics and flood problems. During that period, I had told one thing to the business community here. I told them that if there is proper branding of Surat city, then every sector, every company, will get automatic branding. And see, today all of you have done this in Surat. I am happy that today Surat is one of the fastest growing cities in the world and every business and trade here is benefiting from it.
Brothers and sisters,
In the last 20 years, Surat has progressed much faster than the rest of the cities in the country. Today, we often proudly mention Surat as one of the cleanest cities in the country. This is the result of continuous hard work of the people of Surat. The new drainage network of over hundreds of kilometers has given a new lease of life to Surat. The sewerage treatment capacity that has been built in this city over two decades has also helped in keeping the city clean. Today new capacity has been added at Bhakar and Bamrauli. The colleagues, who have been working here for more than 20 years, are witnesses of this change. The number of slums in Surat has also come down significantly over the years. About 80,000 houses have been built for the poor and the slum dwellers in the last two decades. This has improved the standard of living of lakhs of people of Surat city.
Friends,
There has been a spurt in construction of houses and many other facilities are also being provided to the poor and middle class people of Surat after the formation of the double-engine government in Gujarat. About 40 million poor patients have got free treatment in the country so far under the Ayushman Bharat Yojana. It includes more than 32 lakh patients from Gujarat and about 1.25 lakh patients from Surat.
Similarly, about 35 lakh street vendors have so far got affordable loans from banks without guarantee under the PM SVANidhi Yojana. You must have read a recent article by Bill Gates, a very well-known donor in the world, wherein he has mentioned this aspect. He has written an article mentioning all these things. Friends, more than 2.5 lakh people of Gujarat and about 40,000 people of Surat have got help from this scheme.
Friends,
The hustle and bustle seen in the western parts of Surat city like Rander, Arayan, Pal, Hazira, Palanpur, Jahangirpura and other areas today is the result of 20 years of uninterrupted hard work. Today there are more than a dozen bridges on the Tapi River in different parts of the city, which are connecting the city and also ensuring prosperity for the people of Surat. Intercity connectivity of this level is rarely seen. Surat is truly the city of bridges which works to bridge the gaps of humanity, nationality and prosperity.
Brothers and sisters,
The projects whose foundation stone has been laid or inaugurated today are going to strengthen this identity of Surat. Surat's textile and diamond business sustains the lives of many families across the country. When the DREAM City project is completed, Surat is set to develop into one of the safest and most convenient diamond trading hubs in the world. The day is not far when Surat will be recognized as a modern office space for diamond traders and companies across the world.
A few months ago, the Central Government in a major decision gave approval to the Surat Power Loom Mega Cluster, which will reduce the problems of those involved in the power looms in the areas of Sion and Olpad. Not only this, it will also solve the problems related to pollution.
Friends,
The specialty of the people of Surat is that they are fun-loving people and even a person coming from outside gets influenced by them. Since I am an MP from Kashi, people often tell me about Surat’s food and death in Kashi. As dusk falls, people roam around the Tapti River to enjoy the cool breeze and return home only after having their meals. I congratulate Bhupendrabhai, C.R. Patil, the local corporation and the MLAs for taking forward the efforts to make Surat more modern, including on the banks of the Tapti. With the creation of the Biodiversity Park project, the residents of Surat, who have the habit of taking walks, will get better facilities.
Brothers and sisters,
The road connecting the city to the airport reflects the culture, prosperity and modernity of Surat. But there are many friends here who have seen our long struggle for the airport. We got tired of telling the then government in Delhi regarding the necessity of an airport in Surat because of its potential. Today, so many flights operate from here and so many people land at the airport every day. You would recall the similar situation with the Metro as well. But today when there is a double engine government, proposals are approved at a faster rate and the work is done equally fast.
Brothers and sisters,
The people of Surat are well aware of the importance of logistics in business. Surat is going to benefit greatly from the new National Logistics Policy. Work has already started in Surat for multi-modal connectivity. The Ghogha-Hajira Ropax Ferry Service has played a very important role in connecting the agricultural hub of Saurashtra with the business hub of Surat. People are saving time and money too due to the Ro-Ro ferry service between Ghogha and Hazira. The distance between Ghogha and Hazira by road is around 400 kms, whereas this distance is reduced to a few kilometers through the sea route. Now what can be a greater convenience than this? Earlier, it used to take 10-12 hours to travel from Ghogha to Hazira, whereas now this journey is reduced to three-and-a-half hours. People visiting Surat from Bhavnagar, Amreli and other parts of Saurashtra will be greatly benefited due to this ferry service. With the permanent terminal being readied, the possibility of opening more routes in the coming days has increased. This will benefit the industries and farmers here more than before.
Friends,
Our government is working keeping in view every requirement of the traders and businessmen of Surat. I'll give you an example. You know that a huge market for textiles in Surat also exists in Kashi and Eastern Uttar Pradesh. Until now, goods are transported to Eastern UP through trucks. Now the Railway and the Postal Department together have also found a new solution. The Railways have changed the design of its coaches in such a way that cargo can easily fit in it. One ton containers have been specially made for this purpose. These containers can easily be loaded and unloaded. After the initial success, now an attempt is being made to run a new goods train from Surat to Kashi. This train will carry goods from Surat to Kashi. It will be of great benefit to the traders, businessmen and workers of Surat.
Very soon, Surat will be recognized for electric vehicles as well. A new identity is added to Surat very often. From Silk City to Diamond City to Setu City, now it will be known as a city of electric vehicles. Today, the Central Government is helping state governments to run electric vehicles across the country. I congratulate Surat for working very fast in this regard as compared to other cities of the country. Today 25 charging stations have been inaugurated in Surat city and the foundation stone of the same number of stations has been laid. This is a big step towards setting up 500 charging stations in Surat in the near future.
Friends,
The path of development on which Surat has been marching for the last two decades is going to accelerate in the coming years. This development is reflected today in the form of trust in the double engine government. When trust grows, effort grows equally. And the pace of development of the nation accelerates with ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts). With the hope that we will maintain this momentum, the amount of gratitude I express to the people of Surat is not as much. Surat has set examples as far as development is concerned. Friends, there are many cities equivalent to Surat in India, but Surat has left everyone behind. And this potential is only in Gujarat. Friends, the people of Gujarat are committed and determined so that there is not even a slightest failing in the development journey of Gujarat. With this belief, once again many thanks to all of you.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi & some parts of Gujarati language.