প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী ভবনাগরদা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
29 SEP 2022 6:14PM by PIB Imphal
ভবনাগরগী মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎলি। শাংলবা মতমগী মতুংদা ঐহাক্না লমদম অসিদা লাকপগীদমক্তা ঐহাক্না খ্বাইদগী অহানবদা ভবনাগরগী মফমদা ঙাকপীনবা হায়জরি। অসুম্না মতম শাংনা লাকখিদবসি হন্দক্কী অসিনা অহানবা থৌওংনি। মরক্তা লাকপা ঙমখিদবগীদমক্তা ঙাকপীনবা হায়জরি। অদু ওইরবা ফাওবদা, অদোম্না থৌজানবীরিবা, নুংশিবীরিবা অসি ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওরোই। ঙসিগী শারবা নুংশা অসিদা অদোম মশিং য়াম্না লাকপীবা, য়েংলু-য়েংলু খুদিংদা অদোমগী অদোম ঙাক্তা উরিবা অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু ঐহাক্না ইকায় খুম্নজরি।
অদোমগা ঙসি উন্নরিবা অসি য়াম্না মরু ওইবা অমসুং অখন্নবা থৌরম্নি। নাকল অমদা লৈবাক্না নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি, অদুগা নাকল অমদা, ভবনাগরনা লমদম অমা ওইনা মশাগী চহি ৩০০ মপুং ফারি। ভবনাগরগী মশাগী চহি ৩০০গী খোঙচত্তা লেপ্পা লৈতনা চাউখৎখি অমসুং সাউরাস্ত্রগী নাৎকী কোনুং ওইনা মশক লেপখি। ঙসি শঙ্গারিবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্তশিংনা মরম ওইরগা ভবনাগরগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা শাফু পীরগনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা ভবনাগরদা অনৌবা শক্তাক পীগনি, লৌমীশিংদা ইরিগেসনগী খুদোংচাবা পীগনি, আত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজংদসু অনৌবা পাঙ্গল হাপকনি। রিজনেল সাইন্স সেন্তর লৈরকপা অসিনা মহৈ-মশিং অমসুং সংস্কৃতীগী শহর অমা ওইনা ভবনাগরগী শক্তাকপু হেন্না মশক থোকহল্লগনি। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না ভবনাগরদা লাকপা খুদিংগী ৱাফম অমা অদুম থম্বনি। রাজকোত-জাম্নগর-ভবনাগরগী লমদম অসিনা মমাংগী দিকেদ কয়াদা লৈরক্লিবা সুরত-বদোদরা-অহমেদবাদকী মান্নবা মঙাল য়াম্না থুনা লৈরগনি হায়বগী থাজবা লৈ। ঐহাক্না থাজবা লৈরিবসিগী মরমদি লমদমসিদা ইন্দস্ত্রী, লৌউ-শিংউ অমসুং তুরিজমগী চাউরবা মতিক লৈবগীনি। ঙসিগী থৌরম অসিনা দবল সরকার অসিনা মাইকৈ অসিদা খোঙফম চেৎপগী খুদম অমনি। ভবনাগর অসি সমুদ্র তোর্বান্দা লৈবা জিলা অমনি অমসুং গুজরাতনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী শাংবা সমুদ্র তোর্বানগী মফম লৈ। অদুবু, নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী দিকেদশিংদা সমুদ্র তোর্বানগী লমদম চাউখৎনবা নীংথিনা হোৎনখিদবনা মরম ওইরগা, মসিগী শাংলবা সমুদ্র তোর্বান অসি মীয়ামগী অচৌবা শিংনবা ওইদুনা লাকখি। সমুদ্রগী থুমহী চেনবা ঈশিংনা লমদমসিগী মীয়ামগী অভিশাপ ওইখি। সমুদ্র তোর্বান্দা লৈবা খুঙ্গংশিং পুমহাঙ হাঙলম্লবনি। মীয়াম্না মফম কয়াদা হোংদোক্নবা হৌরম্লবনি। নহা কয়ানা সুরত্তা চৎনখি, মফমদুদা মখোয়না কা অমদা মীওই ১০-১৫, ১৫-১৫, ২০-২০ লৈনরম্মি। মসি য়াম্না নুংঙাইতবা ৱাফম অমনি।
মরূপশিং,
মমাংগী দিকেদ অনিদা, গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বান পরিংবু ভারতকী য়াইফ য়ুম্বালগী থোঙ ওইহন্নবা সরকারনা পুকচেল শেংনা হোৎনখি। থবক পীনবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেমখি। ঐখোয়না গুজরাত্তা হিথাংফম কয়া শারে, কয়া অমনা মতমগা চুনবা খুদোংচাবা লৈহল্লে। গুজরাত্তা ঙসিদি চাউরবা এল.এন.জি. তর্মিনেল অহুম, পেত্রোকেমিকেল হব লৈরে অমসুং লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা এল.এন.জি. তর্মিনেলসু গুজরাতনা ভারতকী অহানবা রাজ্যনি। রাজ্যসিগী সমুদ্র তোর্বানগী মফমশিংদা ঐখোয়না কোস্তেল ইন্দস্ত্রী কয়া, অচৌবা অমসুং অপীকপা ইন্দস্ত্রী কয়া শেমগৎখি। ইন্দস্ত্রীশিং অসিগী ইনর্জীগী তঙাই ফদবা মনিং থুংহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না কোয়লা তর্মিনেল নেতৱর্ক শেমগৎখি। ঙসিদি, গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বানগী মফমশিংদা লৈরিবা য়াম্লবা পাৱার প্লান্তশিংনা গুজরাত খক্তা নত্তনা লৈবাক পুম্বদা ইনর্জী পীরি। ঐখোয়গী ঙামী খুন্নাইগী ইচিল ইনাওশিংগী মতেং পাংনবগীদমক্তা ফিশিং হার্বর কয়া শাখি অমসুং ঙামীশিংগী খুন্নাইবু চাউখৎহন্নবগীদমক্তা ফিশ প্রোসেসিংগী থবকশিংসু খুমানফ চাউশিলহনখি। ঐখোয়না শেম্লিবা মপাঙ্গল লৈরবা ফিশিং হার্বরগী নেতৱর্ক অসিবু লেপ্তনা পাকথোক চাউথোকহল্লি, মতমগা চুন্নহন্নবা হোৎনরি। গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বান মফমশিংদা ঐখোয়না মেংগ্রুব জংগলসু শেমগত্তুনা কোস্তেল ইকোসীস্তেম্বু তেক্ত কায়দবা ওইহল্লি, মপাঙ্গল হাপ্লি। মতমদুদা লৈরম্বা কেন্দ্র সরকারনা গুজরাত্তগী সমুদ্র তোর্বান চাউখৎপগী মতাংদা তমজবা য়াম্না য়াই হায়না ফোংদোক্লমখিবা লৈ। হায়রিবা থবকশিং অসি অদোমগী মতেংদগী পাংথোকপা ঙমখিবনি।
ঐখোয়না এক্বাকলচর চাউখৎহন্নবা মরু ওইবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখি। সী-ৱিদ ফার্মিংগী মরী লৈননা চাউনা হোৎনখিবা লৈবাক্কী রাজ্যশিংগী মরক্তা গুজরাতসু অমনি। ঙসিদি, গুজরাতকী কোস্তলাইন্না লৈবাক্কী এক্সপোর্ত অমসুং ইম্পোর্ত্তা মরু ওইবা থৌদাং লৌবগা লোয়ননা মীওই লাখ কয়াগী থবক্কী পাম্বৈসু ওইরি। ঙসিদি, গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বান পরিংনা রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং হাইদ্রোজেন ইকোসীস্তেমগী ৱাহন্থোক পীরে। ঐখোয়না সাউরাস্ত্রবু ইনর্জীগী ময়োল ওইহন্নবা হোৎনখি। ঙসিদি, লৈবাক্কী ইনর্জীগী তঙাই ফদবা খুদিংমক্কী মতাংদা লমদম অসিনা মরু ওইবা হব অমা ওইরে। হৌজিক্তি, লমদম অসিদা সোলর ইনর্জীগী প্রোজেক্ত কয়াসু পায়খৎলে। পালিতানাদা ঙসি শঙ্গাখিবা সোলর পাৱর প্রোজেক্তনা লমদম অসিগী ইমুং কয়াদা ইলেক্ত্রিসিতী হোঙনা অমসুং মরাং কায়না ফংহল্লগনি। মতম অমা লৈরম্মি। হৌজিক হৌজিক চহি ২০-২২ শুরবশিংনদি মসি খঙলরোই। নুমিদাংগী চাক চাবা মতমদা মৈ লাক্লবদি, হরাওবগী ঙমখৈ নাইরমদে, য়াম্না নুংঙাইবা নুমিৎ হায়বদু ওইরম্মি। ঐহাক্না ঙসিসু নিংশিংলি, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইবগী অহানবা নুমিত্তা মীয়াম্না নুমিদাংগী চাক চাবা মতমদা ফাওবদি মৈ লাকহনবীয়ু হায়খিবনি। মদুগুম্বা অৱাবা মতমশিং লোইরে, মরূপশিং।
ঙসিদি, মফমসিদা মৈ মরাং কায়না ফংবনা মরম ওইরগা, কারবারগী অনৌবা খুদোংচাবা লৈরিবনি, ইন্দস্ত্রীনা চাউখৎলিবনি। ধোলেরাদা রিন্যুএবল ইনর্জী, স্পেস অমসুং সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রী লিংখৎকদৌরিবা অসিদগী ভবনাগরগী মীয়াম্নসু কান্নবা ফংগনি। ভবনাগরগী য়ুম্লোন্নবা জিলানা চাউখৎলকপা মতমদা, অহমেদবাদতগী ধোলেরা, ভবনাগরগী মফম খুদিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা থাক কয়া ফংলকপগী মতম কুইদ্রবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
হিথাংফম্না মরম ওইরগা চাউখৎপা পুরকপা হায়বসিগী মতাংদা ভবনাগরনা মরু ওইবা সেন্তর অমা ওইরক্লগনি। হিথাংফমশিং অসিনা তোঙানবা ইন্দস্ত্রীগগী মরক্তা মলতি মোদেল কন্নেক্তিবিতী লৈহনগনি। মালগারীগীদমক্তা তোঙানবা ত্রেক শেম্লিবা অসিনা হিথাংফমগসু শম্নহনগনি অমসুং অতোপ্পা হাইৱে অমদি রেলগসু নীংথিনা শম্নহনগনি। পি.এম. গতিশক্তী নেস্নেল মাস্তর প্লান্না মসিগুম্বা কন্নেক্তিবিতীগী প্রোজেক্তশিংদা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিনা হায়বদি, ভবনাগরগী হিথাংফম অসিনা আত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজংদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি অমসুং থবক্কী মশিং থীঙমদ্রবা খুদোংচাবা কয়া লৈহনগনি হায়বনি। মফম অসিদা হৌজিক স্তোরেজ, ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা কারবার কয়া পাকথোক চাউথোক্লগনি। হিথাংফম অসিনা ভেহিকল স্ক্রেপ্পিং, কন্তেনর শাবা অমসুং ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেস্তমেন্ত রিজনগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্ত কয়াদা তেংবাংগনি। মসিদগী থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা কয়া অমুক লৈরক্কনি।
মরূপশিং,
অলং অসি মালেমগী খ্বাইদগী শিপয়ার্দ হায়না খঙনৈ। অলং খঙদবা মীওই অমত্তা লৈরম্লোই হায়না খল্লি। কেন্দ্রনা সরকারনা ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসী অনৌবা অমা পুথোক্লে। মদুনা থবক্তা পাংথোকপা হেক হৌবগা, পোলিসী অসিগী খ্বাইদগী য়াম্না হেন্না কান্নবা ফংগদৌরিবা অসি ভবনাগরনা ওইগনি হায়না ঐহাক্না য়াম্না থাজনা হায়রি। মসিগী মরমদি করিগীনো হায়বদা, অলংদা স্ক্রেপিংগা মরী লৈনবা তঙাই ফদবা পুম্নমক লৈবননি। অচৌ-অচৌবা জহাজ করম্না স্ক্রেপ তৌই হায়বগী অকুপ্পা লৌশিং লৈ। মসিনা জহাজখক নত্তনা অতোপ্পা অপীকপা গাড়ি কয়া স্ক্রেপিং তৌবগী মফমসিনা চাউরবা সেন্তর অমা ওইবা য়াই। মালেমগী অতোপ্পা মফমদগীসু অতোপ্পা গারীশিং পুরক্তুনা মফমসিদা স্ক্রেপিং তৌসি হায়না ঐহাক্না ওন্তোপ্রিনরশিংগী মফমদা হায়দ্রবসু য়ারে হায়না খল্লি।
মরূপশিং,
মফমসিদা জহাজশিং থুগাইদুনা ফংবা য়োৎশিংবু কন্সত্রক্সন সেক্তরদা য়াম্না কান্ননা শিজিন্নবা য়াই। কন্তেনরগীদমক্তা লৈবাক অমগী মখা পোন্দুনা লৈবদা শিংনবা কয়া য়াম্না থেংনখি হায়বা ঐখোয়না হন্দক্তা ইকুই কুইদনা উরে। মসিদি ভাবনাগরগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। নাকল অমদা, মালেমগী কারবারদা ভারতকী শরুক হেনগৎলগনি, অদুগা নাকল অমদনা, মালেম্না কন্তেনরগা মরী লৈননা থাজবা য়াবা খোঙলোই থিরিবনি। মালেম পুম্বনা কন্তেনর লাখ কয়াগী মথৌ তারিবনি। ভাবনাগরদা শাগদৌরিবা কন্তেনরশিংনা ভারতকী পাঙ্গল হাপকনি অমসুং মফমসিগী মীওইশিংগী থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু পীগনি।
মরূপশিং,
মীয়ামগী সেবা তৌনীংবগী ৱাখল্লোন্দা অপাম্বা লৈরবা, অহোংবা পুরক্নিংবগী অনীংবা লৈরবা, চাউর-চাউরবা পান্দম ফাওবা ফংবা ঙমগনি। সুরত্তগী ভাবনাগরদা লাকপা গারীশিংগী করি ফিভম ওইরম্মি হায়বা ঐখোয়না নীংথিনা খঙলবনি। পুং য়াম্না চঙবা খোঙচৎ, এক্সিদেন্ত কয়া থোকপা, পেত্রোল-দিজলগীদমক্তা শেল পুথোকপা, নুংঙাইতবগী নুংঙাইতবা ঙাক্তা থেংনরম্বনি। হৌজিক্তি পুন্সিদা অমাঙ অতা থোকপগী চাংসু হন্থরে, ভারা অমসুং মতমসু য়াম্না কনবা ঙম্লে। ঐখোয়না খুদোংচাদবা কয়া মাইয়োক্নদুনা ধোধা-দহেজ ফেরী হৌদোক্তুনা উৎলে, মসিগী মঙলান মঙফাওনহল্লে। ধোধা-হজীরা রো-রো ফেরী সর্ভিসনা মরম ওইরগা সাউরাস্ত্রা অমসুং সুরতকী মরক্কী অথাপ্পবু চাউরাক্না কিলোমীতর ৪০০ হেন্না হন্থহন্দুনা হৌজিক্তি অথাপ্পসি কিলোমীতর ১০০দগী তানা লৈরে। সেবা অসিদা তেল্লবা মতমদা চাউরাকপা য়াত্রী লাখ ৩না খোঙচৎ চৎখরে। গাড়ি লিশিং ৮০ হেনববু মফম অমদগী মফম অমদা পুখি, অদুগা হন্দক্কী চহিগী ওইনা, মসিনা হৌজিক ফাওবদা পেত্রোল-দিজল লীতর লাখ ৪০ হেন্না কনবা ঙমখ্রে। মসিনা হায়বদি, শেলশিং অসি অদোমগী ফুরিৎখাওদগী চত্ত্রে হায়বনি। অদুগা জহাজ কয়াগী লম্বীসু রুত অসিনা হাঙহল্লে।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী হোৎনজমন্দগী সেক্তর অসিদা ত্রান্সপোর্তেসন খক নত্তনা তুরিজমগী সেক্তরদসু কান্নবা য়াম্না ফংলে, পুক্নিং য়াম্না থৌগৎলে। ঐখোয়গী সমুদ্রগী হেরিতেজ ঙাক শেন্দুনা তুরিজমগী পাঙ্গলদা ওন্থোক্নবা গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বানগী মফমশিংদা থবক কয়া অমা পায়খৎলি। লোথলদা লৈগদৌরিবা মেরিতাইম ম্যুজিয়মগী মতাংদা মীওই মশিং য়াম্বনা খঙলমদবা য়াই। লোথলনা মালেমগী মফমদা মমিং তানবা ঙমগদবা অদুগুম্বা মখলগী মেরিতাইম ম্যুজিয়ম অমা হৌজিক শারি। স্তেচ্যু ওগ য়ুনিতীনা মশাগী শক্তাক অমা শেম্বগুম্না, লোথলগী ম্যুজিয়ম্নসু মশাগী শক্তাক শেম্লগনি। মসি ঐখোয়গী ওইনা য়াম্না চাউথোচনীংঙাইনি। মালেমগী খ্বাইদগী অরীবা হিথাংফম অসি ঐখোয়গী গুজরাতকী লোথলদা লৈরিবনি, ভাবনাগরগী সমুদ্র তোর্বানসিদা লৈরিবনি। লোথল অসি ঐখোয়গী হেরিতেজকী য়াম্না মরু ওইবা মফম্নি। মসিবু মালেমগী লমকোয়বগী মেপ্তা য়াম্না থুনা পুরক্নবগীদমক্তা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি। লোথলগা লোয়ননা, ভেলাভদার নেস্নেল পার্ক্কী ইকো-তুরিজম সর্কিৎনা ভবনাগরবুসু, মরু ওইনা মসিগী অপীকপা কার্বারশিংবুসু কান্নবা ফংহনগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মরী লৈনবা ই-পাউ খঙদবনা মরম ওইরগা, ঙামীশিংনা পুন্সি মাঙবা য়াবা শিংনবা কয়া থেংনরম্বা মতম অমা লৈরম্মি। হৌখিবা দিকেদ অনিদা ফিভম অসিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈগী মতমদা, বত্তন কয়া য়াওবা অখন্নবা অঙাংবা বাস্কেত অমা ঙামীশিংদা খুৎশিন্নখিবনি । ইমর্জেন্সী থোকপা মতমদা, ঙামীশিংনা বতন অদুবু নমদুনা কোস্ত গার্দপু তেংবাংগীদমক্তা কৌবা য়াহল্লি। ঙামীশিংগী হিশিংগী ফিভম হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী মফমদা সবসিদী কয়াসু পীখি। লৌমীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী থৌওংগা মরী লৈননা, ঙামীশিংগী মফমদা ক্রেদিত কার্দ য়েন্থোকখ্রে।
মরূপশিং,
ঐহাক্না রাজকোত্তা লাক্তুনা হৌদোকখিবা সাউনি য়োজনাবু থবক ওইনা পাংথোক্লবা মতুংদা পুরক্লিবা অহোংবা কয়া অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মীখল লাক্লবনিনা মোদীজীনা ৱাফম লাউথোকপা হৌরে হায়না মীদিয়াগী মীওইশিংনা হায়খিবনি। মীখল মতুংদা কাওখ্রগদবনি হায়খি। অদুবু, ঐহাক্না মখোয় লাল্লে তাক্লে। নর্মদা ইমাবু মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবা সাউনী য়োজনানা থমখিবা পান্দম ঙসিদি থবক ওইনা পাংথোক্লে, খোঙজেল য়াঙনা পাংথোক্লি। ঐখোয়দি ৱাশক ঙাকপা মীওইনি, ঐখোয়গী খুন্নাইগীদমক্তা হিংবা মীওইনি।
মরূপশিং,
মসিগুম্বা সাউনী প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তম্বা মতমদা, নাকল অমদনা মসিগী থবক পাংথোকপসু হৌরে। ঐখোয়না থবক অসিবু কৈদৌনুংদা লেপহনখিদে। ঙসি মীয়ামদা খুৎশিন্নরিবা শরুক অসিনা ভাবনাগর অমসুং অমরেলীগী দাম কয়াদা ঈশিং ফংহল্লি। মসিনা ভবনাগরগী গরিয়াধর, জেসর অমসুং মাহুবা তালুকাগা লোয়ননা অমরেলি জিলাগী রাজুলা অমসুং খমভা তালুকাগী লৌমীশিংদা মশক থোক্না কান্নবা ফংহনগনি। ভবনাগর, গির সোম্নাথ, অমরেলি, বোতার, জুনাগর, রাজকোত অমসুং পোর্বন্দর জিলাগী খুঙ্গং অমসুং শহর কয়াদা য়ৌনবা মরী লৈনবা থবকশিংসু ঙসি হৌখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুথোকপা, অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা মনিঙদা লৈহৌরবশিংবু খুৎ শমদুনা চত্তুনা চাউখৎহন্নবা ঙসিগী দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা খোঙফম চেৎনা হোৎনরি। খ্বাইদগী লাইরবদগী লাইরবশিংনা রিসোর্স অমসুং দিগ্নিতী লৈরকপা মতমদা, মখোয়না মশাগী হোৎনজমন্না লাইরবা অমসুং অৱাবা তাববু মাইথীবা পীবা ঙম্মি।ঐখোয়না গুজরাত্তা গরীব কলয়ান মেলা কয়া য়াম্না তোয়না শীল্লি। মসিগুম্বা থৌরম অমদা, ঐহাক্না ভবনাগরগী ইচল অমগী মফমদা ত্রাইসাইকল অমা খুৎশিন্নখি। ইচল অদুনা মহাক্তি ত্রাইসাইকল অমুক ফাওবা থৌদ্রি, অদুনা ইলেক্ত্রিক ত্রাইসাইকল খক ওইনা পীবিয়ু হায়রকখি। লাইরবশিংগী থাজবা অমসুং অপাম্বনা ঙসিসু ঐহাক্কী পাঙ্গল ওইরি। লাইরবশিংগী অনীংবা অপাম্বনা ঐহাক্কী ইফমদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌনবা পাঙ্গল হাপ্লি। ঐহাক্না মফমসিদা লাকপদা মতম খরদি চঙখ্রে, অদুবু খুৎ হাঙনদি লাক্তবনি।
মমাঙগী চহিশিংদা ৱাৎহৌবা কয়াসু ঐহাক্না ঙসি পুদুনা লাক্লবনি। ঐহাক্কী ইফমদা ভাবনাগরগী য়াথং খরসু লৈরিবনি, অদোম্না ভাবনাগরদা লাকপদা নর্সীবাপাগী গন্তিয়া অমসুং দাস কে পেরে নিংশিংই, অদুগা ঐহাক্না গন্তিয়াবু নিংশিংবা মতমদা ঐহাক্না হরিশিংহ দাদাবুসু নিংশিংই। চহি কয়াগী মমাঙদা ঐহাক্না কার্য়করতা অপীকপা অমা ওইনা ফাওবা পার্তী অসিদা থবক তৌদুনা রাজনিতী য়াওদ্রিঙৈ মতমদা গন্তিয়াগী চিঞ্জাক চাবা কনানা তম্বীরম্মি খঙবরা? হরসিংহ দাদানা তম্বীখিবনি। অহমেদবাদতা লাকপা মতমদা, মহাক্না গন্তিয়া পুদুনা লাকখি, ঐখোয়গীদমক্তা য়াম্না খনবীবনি। অদুগা ঙসি, ভাবনাগরদা লাকপা অসিদদি, নবরাত্রীগী চরা হেনবগী মতম তারে, অদুনা মসি চাবদি য়াদ্রে। অদুবু, ভাবনাগরগী গন্তিয়াবু লৈবাক পুম্বনা খঙলিবা অসি ইচম চম্বা ৱাফমদি নত্তে। মসিসু ভাবনাগরগী পাঙ্গলনি। মরূপশিং, ঙসি চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া ঐহাক্না পুদুনা লাক্লি। মসিনা লমদমসিগী লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংগী মপাঙ্গল হাপকনি। ভাবনাগরগী তুংগী মতম্বু য়াম্না য়াইফহনগদবা প্রোজেক্তশিংনি। সাউরাস্ত্র, গুজরাত অমসুং লৈবাক পুম্বনা মসিগী কান্নবা ফংগনি। ইচিল ইনাওশিং, অদোম্না ঐহাকপু নুংশিবীবগীদমক্তা অমসুং মশিং য়াম্না লাকপীবগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। অদোম পুম্নমক্না খুৎ অনি থাংত্তুনা অমুক্তা লাওমিন্নসিঃ
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
হন্না হন্না থাগৎচরি।
দিসক্লেমরঃ প্রধান মন্ত্রী ৱারোল অসি গুজরাতীদা ঙাঙবনি, অমসুং মসিনা ৱাহন্থোক্নি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development projects in Bhavnagar, Gujarat
29 SEP 2022 6:14PM by PIB Delhi
Wishing all the people of Bhavnagar a very Happy Navratri! First of all, I have to apologize to Bhavnagar for coming here after such a long period. This has happened for the first time. I apologize as I could not come before. I would never forget the blessings you showered on me and the love you have given me. I can see such a large number of people far and wide and that too on a scorching day. I bow to all of you.
This meeting in Bhavnagar is special today. On the one hand, the country has completed 75 years of independence while Bhavnagar is going to complete 300 years of its foundation day this year. In this journey of 300 years, Bhavnagar has made a mark for its steady growth as well as being the cultural capital of Saurashtra. Several projects worth crores of rupees have been either inaugurated or foundation stone has been laid here today to give a new dimension to this development journey. These projects will empower the identity of Bhavnagar, will give a new gift of irrigation to the farmers of Saurashtra and will further strengthen the ‘AatmaNirbhar Bharat’ campaign. With the establishment of Regional Science Center, Bhavnagar's identity as a city of education and culture will be further enriched. Many congratulations to all of you for all these projects.
Brothers and sisters,
Whenever I came to Bhavnagar, I emphasized one thing. The echo, which has been there in Surat, Vadodara and Ahmedabad since the last two to three decades, is now going to resonate in Rajkot, Jamnagar and Bhavnagar as well. I have strong faith in Saurashtra's prosperity because it has unprecedented potential for industry, agriculture and tourism. Today's program is a living proof of the efforts of the double engine government moving rapidly in this direction. Bhavnagar district is situated on the sea shore. Gujarat has the longest coastline in the country. But this vast coastline had become a kind of big challenge for the people due to lack of attention to coastal development for several decades after independence. The salt water of the sea was a curse for this place. The villages on the banks of the sea had become deserted. People started migrating to other cities. The youth going to Surat were forced to share one room with 10-15-20 people. It was a very pathetic situation.
Friends,
We have made sincere efforts in the last two decades to make Gujarat's coastline the gateway to India's prosperity. Many new employment opportunities have been created. We developed and modernized many ports in Gujarat. Gujarat today has three major LNG terminals and petrochemical hubs. Gujarat was the first state in the country where the first LNG terminal was built. We developed hundreds of coastal industries and many small and big industries in the coastal areas of the state. We also created a network of coal terminals to meet the energy demand of the industries. Today there are many power plants in the coastal areas of Gujarat which supply power not only to Gujarat, but to several states of the country as well.
We built fishing harbours to help our fishermen, promoted fish lending centers and fish processing. The strong network of fishing harbours that we built is also continuously being expanded and modernized. We have made the coastal ecosystem more secure and strengthened by developing mangrove forests in the coastal region of Gujarat. The then minister in the Government of India had once remarked that the coastal states of India should learn from Gujarat how mangroves can be developed. It is with the cooperation of all of you that this has been made possible in Gujarat.
We also continuously promoted aquaculture. Gujarat is one of the leading states of the country where great efforts have been made for the seaweed cultivation. Today, the coastline of Gujarat has become a medium of employment for lakhs of people, besides playing a big role in the import and export of the country. Today, Gujarat's coastline is emerging as synonymous with renewable energy and the hydrogen ecosystem. We have also tried to make Saurashtra an important center of energy. This region is becoming one of the biggest hubs to meet the energy needs of Gujarat and the country. Now many projects of solar energy are also being set up in this region. The solar power project, which was inaugurated in Palitana today, will provide affordable and adequate electricity to many families in the region. There was a time in Gujarat when people used to rejoice if there was electricity during dinner time. Many of the people who are 20-22 years old today would not be aware of that situation. When I became Chief Minister of Gujarat, I remember people started pleading with me from day one to at least ensure electricity during dinner time. All those miserable days are passé now, friends.
Today, new business opportunities are being created, industries and businesses are flourishing due to sufficient electricity. Bhavnagar is also going to benefit from the investment being made in Dholera for renewable energy, space and semiconductor industries. A neighboring area of ​​Bhavnagar is being developed and the day will not be far away when this entire region of Ahmedabad to Dholera and Bhavnagar will achieve new heights of development.
Brothers and sisters,
Today Bhavnagar is developing as an important center of port-led development. This port will ensure multimodal connectivity with different industrial regions across the country. This port will also be connected to the separate track being laid for goods trains and there will be better connectivity with other highways and railway networks. The PM GatiShakti National Master Plan is going to give a new thrust to these connectivity projects. In a way, this port of Bhavnagar will play an important role in the building of a self-reliant India and hundreds of new employment opportunities will be created here. There is going to be an expansion of business related to warehousing, transportation and logistics. The port will also cater to large projects like vehicle scrapping, container production and Dholera Special Investment Region. As a result, new employment will be created here and self-employment opportunities will be developed.
Friends,
Alang is known to have one of the largest ship breaking yards in the world. There is hardly anyone who is not aware of Alang. When the new vehicle scrapping policy of the Central Government to scrap old vehicles will be implemented, I say with full confidence that you will benefit the most. The reason being Alang has the expertise regarding scrapping as well as the knowledge of scrapping big ships. In such a situation, it can also become a big center of scrapping of other small vehicles along with ships. I do not need to remind my promising entrepreneurs of Bhavnagar that they will bring small vehicles from abroad and start scrapping them here.
Friends,
The iron derived from breaking ships is used extensively in the construction sector. Recently, we have seen how a major crisis can arise from over-dependence on a single country for containers. This is also a new as well as a big opportunity for Bhavnagar. On the one hand, India's share in global trade is increasing and on the other hand, the world is also looking for a reliable supplier of containers. The whole world needs millions of containers. The containers being built in Bhavnagar will also give energy to self-reliant India and will also create many employment opportunities here.
Friends,
When there is a sense of service towards the people in the mind and there is a will to bring change, then it is possible to achieve bigger goals. You are very much aware of the condition of vehicles from Surat to Bhavnagar. Hours of travel, road accidents and above all the cost of petrol and diesel! There were so many difficulties. Now there is less tension and there is saving of both time and money on transport fares. We fulfilled the dream of the Ghogha-Dahej ferry service despite so many hurdles. The distance between Saurashtra and Surat has been reduced from about 400 kms to less than 100 kms due to Ghogha-Hazira Ro-Ro ferry service. About three lakh passengers have used this service in a very short time. More than 80,000 vehicles have been transported and more than 40 lakh liters of petrol and diesel have been saved this year alone. In other words, you saved a lot of money. From today onwards, the way has been cleared for even big ships on this route.
Friends,
You can understand this great service for the common people, farmers and traders of this region. But all these things are happening without any hue and cry and without wasting money on massive advertisements, friends. It is because our motivation and goal has never been the temptation for power. We always consider power as a medium of service. This is our yagna of service. It is because of this spirit of service that we are getting so much love and blessings which keep on increasing continuously.
Friends,
Our efforts have not only facilitated transportation, but tourism has also got a boost. Unprecedented work is being done in the coastal areas of Gujarat to save its maritime heritage and make it a tourism destination. Probably, very few of you would be aware that the Maritime Museum being built in Lothal is going to create a name for itself in the world. Like the Statue of Unity, Lothal's Maritime Museum will also create the same identity. It is a matter of pride for us. The world's oldest port Lothal is on our Gujarat soil, it is on the edge of our Bhavnagar. Lothal has been an important center of our heritage and efforts are being made to bring it on the tourism map of the whole world. Along with Lothal, the eco-tourism circuit in Velavadar National Park is also going to benefit Bhavnagar, especially the small businessmen and traders.
Brothers and sisters,
The lives of both farmers and fishermen in Saurashtra have changed a lot in the last two decades. There was a time when fishermen's lives were often in danger due to lack of information. When I was the Chief Minister here, the fishermen were given a red basket with different buttons on it. In the event of an accident, an alert was sent directly to the Coast Guard's office by pressing the button resulting in immediate help. We have extended this service to the entire country after 2014. We gave subsidies to fishermen to modernize their boats and gave Kisan Credit Cards to fishermen like farmers.
Friends,
Today, I feel very satisfied when I see the change taking place due to Sauni Yojana. I remember launching the project in Rajkot. The media wrote that Modi ji had announced the project in view of the impending elections. Once elections are over, it will be forgotten. But I proved everyone wrong. Today the waters of the Mother Narmada are reaching everywhere we promised due to the Sauni Yojana. We are the people who live up to our words and who live for the society.
Friends,
When one part of the Sauni project is inaugurated, then the work on the other part begins simultaneously. We don't let the work stop. Even today, the part of the project which has been dedicated has led to water reaching many dams of Bhavnagar and Amreli districts. This is going to benefit the farmers of many villages of Gariadhar, Jesar and Mahuva talukas of Bhavnagar and Rajula and Khambha talukas of Amreli district. Another project has been renewed today to supply water to hundreds of villages and dozens of cities in Bhavnagar, Gir Somnath, Amreli, Botad, Junagadh, Rajkot and Porbandar districts.
Brothers and sisters,
It is the commitment of the double engine government to remove poverty and take forward those who have been left behind in development. When the poorest of the poor get resources, they start changing their fortunes. They work hard day and night and defeat poverty. We often used to organize Garib Kalyan Melas in Gujarat. During one such program, I had given a three wheeler cycle to a sister here in Bhavnagar. She was a Divyang and what did she tell me? Look at the spirit of the people of Bhavnagar and Gujaratis. I remember it vividly. That sister said that she did not know how to ride a bicycle and asked for an electric tricycle. This is the mood of my Gujarat and Bhavnagar. The trust that my sister had in her mind is my biggest asset, brothers. These dreams and aspirations of the poor give me the energy to work continuously. May this energy continue with your blessings, and your love continues to grow. And I must say today that it took me a few years to come here, I came late, but I have not come empty handed. I have come with all the outstanding dues of the previous years. And anyway, Bhavnagar has all the rights over me. One is reminded of Narseebaba’s ‘Ganthiya’ and ‘pedas’ of Das. While talking about ‘Ganthiya’, I am reminded of Harisingh Dada. Several years ago, when I was not active in politics and used to be a very small-time activist, it was Harisingh Dada who introduced me to ‘Ganthiya’. Whenever he would come to Ahmedabad, he would bring ‘Ganthiya’ for me. He used to care for me. Now that I am in Bhavnagar today, it is of no use today as the Navratri fasts are underway. But, the ‘Ganthiya’ of Bhavnagar is famous in the country and the world. It is not a small matter, friends. This is the strength of Bhavnagar. Friends, today I have come with many development projects. These projects will decide the future of the younger generation of Bhavnagar. These projects will brighten the future of Bhavnagar. No one will be able to imagine that these projects will usher in rapid development of Bhavnagar. These projects will benefit Saurashtra, Gujarat and the entire country. Brothers and sisters, I am deeply grateful to you for the love and blessings you have showered on me by coming in such huge numbers. Raise your both hands and speak with me with all your might:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi & some parts of Gujarati language.