Ministry of Women and Child Development
POSHAN Abhiyan 2022: Various activities such as T3 camps (test, treat, talk), IFA distribution, seminars, Ayush for anemia, webinars, quiz being conducted throughout the country
Recipe competition, Traditional food practices and awareness rallies also being organised
A total of 12.77 lakh activities conducted during Poshan Pakhwada, 2022; 5,03,411 activities on Anemia prevention, 7,18,149 activities on Ayush for anaemia during pregnancy and 56,168 webinar based activities on role of Ayush to address anemia held
Government includes staple food fortification from Central Ministries for schemes/programs in multiple States as part of its comprehensive strategy to tackle anemia
27 SEP 2022 1:06PM by PIB Delhi
During the ongoing Poshan Maah 2022, for anemia prevention and treatment in children, adolescent girls pregnant and lactating mothers, various activities such as T3 camps (test, treat, talk), IFA distribution, seminars, Ayush for anemia, webinars, quiz and recipe competition, traditional food practices, awareness rallies are being conducted throughout the country.
Anemia is a condition in which the number of red blood cells (RBCs), and consequently their oxygen-carrying capacity, is insufficient to meet the body’s physiological requirements.
Dietary habits play a critical role in the development of iron deficiency and subsequent development of iron deficiency anemia. While iron deficiency anemia is the most common form and is relatively easy to treat through dietary changes. Food based approaches to increase iron intake through dietary modification/ fortification / diversification and provision of hygienic environment are important sustainable strategies for preventing Iron Deficient Anemia in the general population.
As part of its comprehensive strategy to tackle anemia, Government of India has included staple food fortification from Central Ministries for schemes/programs in multiple States.
As a part of Social and Behaviour Change Communication (SBCC) strategy under Jan Andolan, around 6,278 Anemia camps, 1,853 Outreach activities in urban slums, 855 Quiz competitions for students, and 1,63,436 activities were carried out on anemia during Poshan Pakhwada, 2022 in March.
It is worth mentioning, that Ministry of WCD in convergence with the Ministry of Ayush conducted a total of 12.77 lakh activities during Poshan Pakhwada, 2022 which included 5,03,411 activities on Anemia prevention, 7,18,149 activities on Ayush for anemia during pregnancy and 56,168 webinar based activities on role of Ayush to address anemia.
Besides, during Poshan Maah 2021, 27,55,905 activities on Ayush for anaemia during pregnancy and 63,013 anemia camp based activities were conducted.
POSHAN Abhiyaan is a programmatic approach in addressing the life cycle issues of malnutrition. Reduction of anemia is one of the important objectives of the POSHAN Abhiyaan in convergence with key Ministries/ Departments, mainly Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW). A range of efforts are underway to improve the integration of nutrition interventions into the existing health platforms through various strategic measures.
Under POSHAN Abhiyaan, efforts are also being made to strengthen processes for community engagement, empowerment of beneficiaries and behavioural change towards better nutrition for which the Abhiyaan provides a platform for organizing Community Based Events (CBEs) in Anganwadi Centres. Under Community Based Events, messages related to public health for improvement of nutrition and to reduce illness, prevention of anemia, importance of nutritious food, diet diversity etc. are being conducted. Many States/UTs have developed indigenous best practices like use of iron utensils for cooking to reduce iron deficiency, integrating Ayurveda products and formulations with supplementary nutrition etc.
Glimpses of activities carried out on Anaemia by States/UTs during PoshanMaah 2022

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
পোসন অভিয়ান ২০২২: তি৩ কেম্প (তেস্ত, ত্রীত, তোল্ক), আই.এফ.এ. য়েন্থোকপা, সেমিনার, অয়ুস ফোর এনেমিয়া, ৱেবিনার, কুইজনচিংবা তোঙান তোঙানবা থৌওংশিং লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোক্লি
রেসিপী চাংদম্নবা, ত্রেদিস্নেল ফুদ প্রাক্তিস অমসুং এৱ্যারনেসনচিংবসু পাঙথোক্লি
পোসন পখ্বারা, ২০২২ মনুংদা পুন্না থবক থৌরম লাখ ১২.৭৭ পাঙথোকখি; ঈ ৱাৎপগী লায়না ঙাকথোক্নবা থৌওং ৫,০৩,৪১১, মীরোল্লিঙৈদা ঈ ৱাৎপগী ফীভম ঙাকথোক্নবা থৌওং ৭,১৮,১৪৯ অমসুং ঈ ৱাৎপগী লায়না ঙাকথোকপদা অয়ুসকী শক্লোন হায়বসিদা পাঙথোকপা ৱেবিনারদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং ৫৬,১৬৮ পাঙথোকখি
ঈ ৱাৎপগী লায়না ঙাকথোক্নবগী মপুং ওইবা লাল্লোংগী শরুক ওইনা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা পায়খৎলিবা স্কীম/প্রোগ্রামশিংগীদমক কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংদগী স্তেপল ফুদ ফোর্তিফিকেসন তৌবগী ৱাফম লৈঙাক্না হাপ্লি
27 SEP 2022 1:06PM by PIB Imphal
অঙাং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিং, মীরোল্লিবী অমসুং মচা খোঙজিংলিবী নুপীশিংদা ঈ ৱাৎপগী লায়না ঙাকথোক্নবগীদমক হৌজিক চত্থরিবা পোসন মাহ ২০২২ মনুংসিদা, তি৩ কেম্প (তেস্ত, ত্রীত, তোল্ক), আই.এফ.এ. য়েন্থোকপা, সেমিনার, অয়ুস ফোর এনেমিয়া, ৱেবিনার, কুইজনচিংবা তোঙান তোঙানবা থৌওংশিং লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোক্লি‍।
এনামিয়া হায়বসি রেদ ব্লদ সেল (আর.বি.সি.) মশিং, অমসুং মখোয়গী ওক্সিজেন পুবা ঙম্বগী মতিং, হকচাঙগী মথৌ তাবা চাং য়ৌবা ঙমদবগী ফীভম অদুনি‍।
চীঞ্জাক চাবগী হৈনবীনা আইরন ৱাৎপা অমসুং মদুগী মতুং তারকপা ওইনা আরন ৱাৎপগী এনেমিয়া নারকপদা মরুওইবা শক্লোন লৌই‍। আইরন ৱাৎপগী এনেমিয়া অসিনা খ্বাইদগী তোয়না নাগনবা লাইওং ওই অমদি চীঞ্জাক চাবগী মওং হোংদোক্তুনা লায়না লায়েংবা ঙম্মী‍। মীয়াম মরক্তা আইরন ৱাৎপগী এনেমিয়া ঙাকথোক্নবগীদমক্তা চীঞ্জাক চাবগী মওং হোংদোকপা/ ফোর্তিফাই তৌবা/ মখল মথেলগী চীঞ্জাক চাবা অমসুং লু-নানবা মফম ফংহনবনচিংবা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা আইরন চাবগী চাং হেনগৎহন্নবগী চীঞ্জাক্তা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং অসি য়াম্না মরুওইবা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা থৌওংনি‍।
এনেমিয়া লাকশিন্নবগী মপুং ওইবা লাল্লোংগী শরুক অমা ওইনা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা পায়খৎলিবা স্কীম/প্রোগ্রামশিংগীদমক কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংদগী স্তেপল ফুদ ফোর্তিফিকেসন তৌবগী ৱাফম লৈঙাক্না হাপ্লে‍।
জন অন্দোলনগী মখাদা সোসিএল এন্দ বিহেবিয়র চেঞ্জ কম্ম্যুনিকেসন (এস.বি.সি.সি.) লাল্লোংগী শরুক আম ওইনা পোসন পখ্বারা ২০২২গী মনুং চন্না মার্চ থাদা এনেমিয়াগী মরমদা এনেমিয়া কেম্প ৬,২৭৮, অর্বান স্লমশিংদা আউতরীচ এক্তিভিতিজ ১৮৫৩, মহৈরোয়শিংগী কুইজ কম্পিতিসন ৮৫৫ অমসুং অতৌ থবক থৌরম ১,৬৩,৪৩৬ পাঙথোকখি‍।
পনবা য়াবদি, দব্লিউ.সি.দি. ঈ ৱাৎপগী লায়না ঙাকথোক্নবা থৌওং ৫,০৩,৪১১, মীরোল্লিঙৈদা ঈ ৱাৎপগী ফীভম ঙাকথোক্নবা থৌওং ৭,১৮,১৪৯ অমসুং ঈ ৱাৎপগী লায়না ঙাকথোকপদা অয়ুসকী শক্লোন হায়বসিদা পাঙথোকপা ৱেবিনারদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং ৫৬,১৬৮ য়াওনা পোসন পখ্বারা, ২০২২ মনুংদা পুন্না থবক থৌরম লাখ ১২.৭৭ পাঙথোকখি‍।
মসিগী মথক্তা পোসন মাহ ২০২১দা মীরোল্লিঙৈদা এনেমিয়া ঙাকথোক্নবা অয়ুস হায়বসিদা থৌরম ২৭,৫৫,৯০৫ অমসুং এনেমিয়া বেজ কেম্প থৌরম ৬৩,০১৩ পাঙথোকখি‍।
পোসন অভিইয়ান হায়বসি মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপগা মরী লৈনবা পুন্সিগী ৱাফমশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবগীদমক থবক থৌরমদা য়ুম্ফম ওইবা পাম্বৈ অমনি‍। মরুওইবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংগা, মরুওইনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গা (এম.ও.এচ.এফ.দব্লিউ.) খুৎশম্নদুনা এনেমিয়া হন্থহনবা হায়বসি মরুওইবা পান্দমশিংগী মরক্তা অমনি‍। তোঙান তোঙানবা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী ফম্বাকশিংদা ন্যুত্রিসন ইন্তরভেন্সন পুনশিনবগী থৌওং হেনগৎহন্নবা মখল মখা কয়াগী থৌরাংশিং পায়খৎলি‍।
পোসন অভিয়ানগী মখাদা, মীয়াম শরুক য়াহনবগী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, বিনিফিসরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি হেন্না ফবা মচল শুবা চীঞ্জাক চানবগীদমক লমচৎ শাগৎ হোংদোকপনচিংবগী মরমদা থবক থৌরাং কয়া পায়খৎলি, অমদি মসিগীদমক্তা অভিয়ান অসিনা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা কম্ম্যুনিতী বেজ ইভেন্তশিং (সি.বি.ই.শিং পাঙথোক্নবা প্লেতফোর্ম অমা পীরি‍। কম্ম্যুনিতী বেজ ইভেন্তশিংগী মখাদা, ন্যুত্রিসনগী ফীভম ফগৎহন্নবা পব্লিক হেল্থ, নাবা হন্থহন্নবা, এনেমিয়া ঙাকথোক্নবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মরুওইবা, মখল মথেলগী চীঞ্জাক অসিনচিংবগা মরী লৈননা পাউজেল শন্দোকপগী থবক থৌরমশিং পায়খৎলি‍। স্তেত/য়ু.তি. কয়ানা আইরন ৱাৎপগী ফীভম হন্থহন্নবা য়োৎকী কোল লিক থোং থাকপদা শীজিন্নবা, অয়ুর্বেদকী পোত্থোকশিং শীজিন্নবা অমদি সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন শেম্বনচিংবা লম-লমগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেমগৎলি‍।
পোসন মাহ ২০২২গী মনুং চন্না স্তেত/য়ু.তি.শিংনা এনেমিয়াগী মরমদা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী শক্তমশিং