ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ
ଆବାସ ଓ ସହରାଂଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଖେଳଣା ତିଆରି ଡିଜାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପ୍ରତିଯୋଗିତା “ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟଏକାଥନ” ଆରମ୍ଭ
ଆର୍ବଜନାକୁ ଖେଳନାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ନବସୃଜନାତ୍ମକ ସମାଧାନ ମାର୍ଗ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ପ୍ରତିଭାଧାରୀଙ୍କୁ ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ସଚିବଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ଆଗ୍ରହୀ ଆବେଦନକାରୀ ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୬ରୁ ନଭେମ୍ବର ୧୧ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ
ସମ୍ପୃକ୍ତ ୱେବସାଇଟ୍ https://innovateindia.mygov.in/swachh-toycathon/ ରେ ଉପଲବ୍ଧ
26 SEP 2022 3:33PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଖେଳଣା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆବର୍ଜନା ଓ ବର୍ଜ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଯୋଗୀ କରି ପୁନଃ ଚକ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହା ବ୍ୟବହାର କରିବା ସହିତ ପରିବେଶକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଜାତୀୟ ଖେଳଣା କ୍ରିୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ “ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟଏକାଥନ” ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆବର୍ଜନାରୁ କଣ୍ଢେଇ ତିଆରି କରିବାରେ ନୂଆ ବିଚାର, ନକ୍ସା ଓ ଉପାୟ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା । ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ଅଧୀନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ସେବା ଦିବସରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨ତାରିଖ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦିବସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପନ୍ଦର ଦିନ ଚାଲିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଜୋଷୀ ଏହି ‘ସ୍ୱଚ୍ଚ ଟଏକାଥନ’କୁ ମାଇ ଗଭ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ଟୁଲକିଟ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଆବର୍ଜନାକୁ ଖେଳନାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ କୌଶଳ ଓ ବୁଦ୍ଧି ବାହାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିଭାଧାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରାଇବା ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଜୋଷୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ପ୍ରତିଭାର ଅଧିକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗେଇ ଆସି କଠିନ ବଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ କିପରି ସୁନ୍ଦର ଖେଳଣାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ଉପାୟ ବାହାର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଖେଳଣାର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ। ନୂଆ ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶର ଖେଳଣା ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ହେବା ସହିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ସୁବିନିଯୋଗ ହୋଇପାରିବ । ଅତଏବ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ସୃଜନାତ୍ମକ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଫେସର ଉଦୟ ଅଠ୍ୱଣକର,ଆଇଆଇଟି ଗାନ୍ଧୀନଗରର ପ୍ରଫେସର ମନୀଷ ଜୈନ ଏବଂ ‘ଟଏ ବ୍ୟାଙ୍କ’ର ସୁଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟୁନ ଗୋଏଲ ଏହି ଅବସରରେ ଟଏ-ଗେମ୍ସ ଡିଜାଇନ, କଗ୍‌ନିଟିଭ ସାଇନ୍ସ ଆଦିର ପ୍ରୟୋଗ ଖେଳଣା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ କିପରି ବଦଳାଇ ପାରିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଫେସର ଅଠ୍ୱଣକର ଆଇଆଇଟି, ବମ୍ବେର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଡିଜାଇନ ସେଣ୍ଟରର ଅବସାରପ୍ରାପ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଫେସର। ସେ କହିଥିଲେ ଖେଳ ଖେଳିବା ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କଗ୍‌ନିଟିଭ ବା ଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ବିକାଶ ସହିତ ଆମେ ପିଲାଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଧାରା ଓ ଶୈଳୀରେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛୁ, ତାହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଆଇଆଇଟି ଗାନ୍ଧୀନଗରର ସେଣ୍ଟର ଫର କ୍ରିଏଟିଭ ଲର୍ଣ୍ଣିଂର ପ୍ରିନ୍ସପାଲ କୋଅର୍ଡିନେଟର ପ୍ରଫେସର ମନୀଷ ଜୈନ କହିଥିଲେ ଯେ ଖେଳଣା ସର୍ବଦା ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଉଭୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ହୋଇ ରହିବା ଉଚିତ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାଙ୍କ କଳ୍ପନା ଶକ୍ତି କିପରି ବଢି ପାରିବ ସେଥି ପ୍ରତି ଉପଯୁକ୍ତ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଘରର ଅଦରକାରୀ ଓ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ କିପରି ସୁନ୍ଦର ଖେଳଣାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ ହେବ ସେ ତାହାର କେତେକ ଉଦାହାରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ପିଲାଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନର ମୌଳିକ ନୀତି ଶିକ୍ଷା ଦେବାର ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା ।
ଟଏ ବ୍ୟାଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସୁଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟୁନ ଗୋଏଲ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ପୁରୁଣା ଓ ପରିତ୍ୟକ୍ତ କଣ୍ଢେଇକୁ ତାଙ୍କ ସଂସ୍ଥା କିପରି ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ କରୁଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଏହି କଣ୍ଢେଇ ମାଧ୍ୟମରେ ବଂଚିତ ଓ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ପିଲାମନାଙ୍କୁ ‘ଖେଳିବାର ଅଧିକାର’ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟଏକାଥନ ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ରୁପା ମିଶ୍ର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ନୀତି ନିୟମ ଓ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଟୁଲ କ୍ସିଟ୍‌କୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପଦ୍ଧତି ଓ ନୀତିନିୟମ ଆଦି ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜ୍ଞାନ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଆଇଆଇଟି ଗାନ୍ଧୀନଗରର ସେଣ୍ଟର ପର କ୍ରିଏଟିଭ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ କାମ କରୁଛି ।
‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟଏକାଥନ’ ଏକ ଜାତୀୟସ୍ତରର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ/ଦଳଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଉନ୍ମୁକ୍ତ । ଏହାର ତିନିଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ବା ଥିମ୍ ରହିଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା-ଫନ୍ ଆଣ୍ଡ ଲର୍ଣ୍ଡିଂ (ମଜା ଉଠାଅ ଓ ଶିଖ),ବ୍ୟବହାର କର ଏବଂ ଉପଭୋଗ କର ଓ ନୂଆ ପୁରୁଣା -ଉଭୟରୁ କୌଶଳ ଓ ବିଚାର ଶିକ୍ଷା କର ।
ଆବେଦନକାରୀ ୱେବସାଇଟ୍‌ https://innovateindia.mygov.in/swachh-toycathon/ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୬ରୁ ନଭେମ୍ବର ୧୧ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ଆବେଦନ କରି ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇପାରିବେ । ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ତିନିଟି ଯାକ ଥିମ୍ ବା ଯେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ବିଷୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଆବେଦନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ତିନିଟିଯାକ ଥିମ୍‌ର ପ୍ରଥମ ତିନିଟିକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯିବ । କାନପୁର ଆଇଆଇଟି ବିଜୟୀ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ଇନ୍‌କ୍ୟୁବେସନ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡିଜାଇନ ଆଧାରରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ କଣ୍ଢେଇ ତିଆରି କରାଯିବ । ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ https://innovateindia.mygov.in/swachh-toycathon/

Ministry of Housing & Urban Affairs
SWACHH AMRIT MAHOTSAV
Ministry of Housing & Urban Affairs launches ‘Swachh Toycathon’, a competition to design toys from waste material
Secretary, Ministry of Housing & Urban Affairs urges creative minds to come up with innovative solutions for transforming waste into toys
Applicants can register via website https://innovateindia.mygov.in/swachh-toycathon/ during the period of 26th Sept. 2022 and 11th Nov, 2022.
26 SEP 2022 3:33PM by PIB Delhi
In response to Prime Minister’s clarion call for making the toy industry environment friendly, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) is taking a step towards achieving circularity in toy sector. Under the National Action Plan for Toys, MoHUA has launched Swachh Toycathon, a competition for new ideas to transform waste into toys. This competition is being launched under the ‘Swachh Amrit Mahotsav’, a fortnight of activities to galvanize action around Swachhata from 17th Sept. 2022, Seva Diwas, till 2nd Oct. 2022, Swachhata Diwas.
Secretary, MoHUA, Mr. Manoj Joshi launched the Swachh Toycathon by unveiling the online platform on MyGov portal and releasing the toolkit. The competition seeks to explore solutions for use of waste in creation or manufacturing of toys.
Speaking on the occasion, Mr. Manoj Joshi urged the creative minds to come up with innovative solutions that meet the growing demand for toys on one hand and address the impacts of solid-waste on the other.
Prof. Uday Athvankar, Prof. Manish Jain from IIT Gandhinagar, and Ms Vidyun Goel from Toy Bank spoke about toy-games design, cognitive science, and their views on the effect of the initiative on toy industry during the occasion.
Professor Uday Athavankar, (Retired Professor and head, Industrial Design Centre, IIT Bombay) emphasized on the enhancement of cognitive processes of children by playing games. He spoke about the need of changing the way we teach children with the advancement in technology.
Prof. Manish Jain, (Principal coordinator of Center for Creative Learning, in IIT Gandhinagar) said that toys must remain a source of wonder and joy for children launching them on journeys of imagination. He illustrated with examples that household waste items can be turned into toys that teach children about basic principles of science.
Ms. Vidyun Goel, Founder-ToyBank spoke about the work being done her organisation in re-purposing old and discarded toys to ensure the ‘Right to Play’ of children of marginalised communities.
Speaking on framework of Swachh Toycathon, Joint Secretary, MoHUA, Ms. Roopa Mishra emphasised on the comprehensive approach being covered in the initiative as well as the way forward after the competition. She presented the toolkit of the competition that detailed the modalities of participation.
The Center for Creative Learning, IIT Gandhinagar is MoHUA’s Knowledge Partner for the initiative, they will be providing support on aspects of pedagogy and creativity.
The Swachh Toycathon is a national competition for individuals and groups. It is based on three broad themes (i) FUN & LEARN that seeks ideas for design and early prototype of toys from waste at home, workplace and surroundings, (ii) USE & ENJOY that seeks ideas for design and models of games and play in the park/open spaces made from waste and (iii) NEW & OLD that seeks ideas/solutions/working models for circularity in toy industry. The competition seeks entries of designs of toys and play-zones using waste and recycled material, prototypes of eco-friendly toys and packaging, and other innovative ideas rethinking the toy industry.
Applicants can register via the website https://innovateindia.mygov.in/swachh-toycathon/ during the period of 26th Sept. 2022 and 11th Nov, 2022. Applicants can submit applications in all or any of the three themes of (i) Fun and Learn (ii) Use and Enjoy and (iii) New from Old.
Shortlisting of applications are expected to be completed by 30th Nov 2022, and evaluation by Dec 2022. The assessment criteria will be based on (i)Novelty of Idea (ii)Design (iii) Safety (iii)Usage of Waste Material (iv)Scalability and Replicability (v)Future Waste and climate and social implications.
The top three entries from each category and thematic area will be provided certification at the national level and creative learning workshops will be facilitated at IIT Gandhinagar. Winning start-ups/individuals will be provided incubation support by IIT Kanpur, as well as linkages with Urban Local Bodies to implement awarded play zone designs and with the toy industry to promote and scale up awarded designs.
For more details visit: https://innovateindia.mygov.in/swachh-toycathon/