মন্ত্রীমন্দল
পি.এম. গতি শক্তী ফ্রেমৱর্কশিংবু (কার্গোগা মরী লৈনবা থবক, পব্লিক য়ুতিলিতী অমসুং রেলৱেগী ওইবা এক্সক্লুসিব ওইনা শিজিন্নবা) থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক্তা য়ানবগী মতুং ইন্না রেলৱেগী লমশিংবু লীজ তৌবগী পোলিসীবু কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে
রেলৱেদা রেভেন্যু হেন্না কাহনবগা লোয়ননা চাউরাকপা থবক লাখ ১.২ পীবা ঙম্বগী মতিক লৈগনি
মথংগী চহি মঙাদা পি.এম. গতি শক্তী কার্গো তর্মিনেল ৩০০ শেমগৎকনি
07 SEP 2022 3:58PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা পি.এম. গতি শক্তী ফ্রেমৱর্কশিংবু (কার্গোগা মরী লৈনবা থবক, পব্লিক য়ুতিলিতী অমসুং রেলৱেগী ওইবা এক্সক্লুসিব ওইনা শিজিন্নবা) থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক্তা য়ানবগী মতুং ইন্না রেলৱেগী লমশিংবু লীজ তৌবগী পোলিসীবু অয়াবা পীখ্রে।
কান্নবা পীগদবশিং:
1. মসিনা রেলৱেদা কার্গো হেন্না লাক্নবা পুক্নিং চিংশিনগনি, ফ্রৈত ত্রান্সপোর্তেসন্দা রেলৱেগী মোদেল শেয়র হেনগৎহন্দুনা ইন্দস্ত্রীশিংগী লোজিস্তিক্সতা চঙবা মমল হন্থহনবদা তেংবাংগনি
2. মসিনা রেলৱেদা রেভেন্যু হেন্না কাহল্লক্কনি
3. মসিনা পি.এম. গতি শক্তী প্রোগ্রামদা পনবগুম্না য়ুতিলিতীশিংগী অয়াবা পীবদা লায়থোকহনগনি। মসিনা ইলেক্ত্রিসিতী, গ্যাস, ৱাতর সপ্লাই, তেলিকোম কেবল, সিৱেজ দিস্পোজেল, ইরম-নালা, ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল (ও.এফ.সি.), পাইপলাইন, শোরোক ফকাইওভর, বস তর্মিনেল, রিজনেল রেল ত্রান্সপোর্ত, অর্বান ত্রান্সপোর্ত্নচিংবা পব্লিক য়ুতিলিতীশিংবু ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মওংদা শেমগৎ-শাগৎপদা তেংবাংগনি।
4. মসিগী পোলিসী এমেন্দমেন্ত অসিনা চাউরাকপা থবক লাখ ১.২ পীবদসু তেংবাংগনি।
শেল-থুমগা মরী লৈনবা ৱারোল:
অহেনবা চাদিং অমত্তা চৎলোই। লম লীজ তৌবগী পোলিসীবু লিবেরেলাইজ তৌবনা স্তেকহোলদর/সর্ভিস প্রোভাইদর/ওপরেতরশিংগীদমক্তা কার্গোগা মরী লৈনবা ফেসিলিতী শেমগৎনবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি অমসুং রেলৱেগী মফমদা অহেনবা কার্গো ত্রাফিক অমসুং ফ্রৈত রেভেন্যু পীনবা তেংবাংববদসু শরুক য়াবা ঙমহনগনি।
কান্নবশিং:
মসিগী পোলিসী এমেন্দমেন্ত অসিনা চাউরাকপা থবক লাখ ১.২ পীবদসু তেংবাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলশিং:
1. রিভাইজ তৌরবা রেলৱেগী লম লীজ তৌবগী পোলিসীনা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা অমসুং কার্গো তর্মিনেল মশিং হেনগৎহনবা ঙমহনগনি।
2. মসিনা কার্গোগা মরী লৈনবা থবক-থৌরম কয়াগীদমক্তা রেলৱেগী লমশিংবু মার্কেত ভেল্যুগী মখা পোন্না চহিদা @১.৫%গী চাংদা চহি ৩৫গী ফাওবগী অশাংবা মতমগী লীজতা পীগনি।
3. কার্গো তর্মিনেলগীদমক্তা রেলৱেগী লম শিজিন্নরিবা হৌজিক লৈরিবা এন্তাইতীশিংনা নুং-পান ফাওনা উবা অমসুং কম্পিতিতিব ওইবা বিদ্দিং প্রোসেসকী মতুংদা অনৌবা পোলিসীগী চৎনবীদা হোংজিনবগী অপাম্বা খনবা য়াগনি।
4. মথংগী চহি মঙাগী মনুংদা পি.এম. গতি শক্তী কার্গো তর্মিনেল ৩০০ শেমগৎকনি অমসুং চাউরাকপা থবক লাখ ১.২ পীগনি।
5. মসিনা ফ্রৈত ত্রান্সপোর্তেসন্দা রেলৱেগী মোদেল শেয়র হেনগৎহনগনি অমসুং লৈবাক্কী লোজিস্তিক্সতা চঙবা মমল হন্থহনগনি।
6. পোলিসী অসিনা রেলৱেগী লমশিংবু মার্কেত ভেল্যুগী মখা পোন্না চহিদা @১.৫%গী চাংদা পীদুনা মসিনা ইলেক্ত্রিসিতী, গ্যাস, ৱাতর সপ্লাই, সিৱেজ দিস্পোজেল, অর্বান ত্রান্সপোর্ত্নচিংবা পব্লিক য়ুতিলিতীশিংবু ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মওংদা শেমগৎ-শাগৎপদা তেংবাংনবগীদমক্তা রেলৱেগী লম শিজিন্নবা অমসুং রাইত ওফ ৱে (আর.ও.দবল্যু.)বুসু হেন্না লাইথোকহনগনি।
7. ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল (ও.এফ.সি.) অমসুং দাইমীতর পীকপা অতোপ্পা অন্দর্গ্রাউন্দ য়ুতিলিতীশিংগী ওইনা রেলৱে ত্রেক ফাওদুনা চৎপগী লুপা ১০০০গী অমুক্তং থীগদবা ফী পীগনি।
8. পোলিসী অসিনা রেলৱেগী লমশিংবু সোলর প্লান্ত লিংখৎনবগীদমক্তা অহোঙবা মমলদা শিজিন্নবা য়াহনগনি।
9. পোলিসী অসিনা রেলৱেগী লমশিংদা চহিগী ওইনা স্ক্বার মীতর অমদা লুপা ১গী য়াম্না পীকপা ফী থীদুনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর (পি.পি.পি.গী খুত্থাংদা হোস্পিতাল শাবা অমসুং কেন্দ্রিয় বিদ্যলয়া সঙ্গথনগী খুত্থাংদা স্কুলশিং শাবা) শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
থবক্তা ওন্থোকপগী থৌরাং অমসুং পান্দম:
1. হীরম খুদিংমক মনুং চনবা পোলিসী দোক্যুমেন্ত শেমগনি অমসুং কেবিনেতকী অয়াবা ফংবগী নুমিৎ ৯০নিগী মনুংদা থবক পায়খৎপা হৌগনি।
2. পি.এম. গতি শক্তী প্রোগ্রামদা পনবা য়ুতিলিতীশিং শেমগৎনবা অয়াবা পীবদা লায়থোকহনগনি।
3. মথংগী চহি মঙাগী মনুংদা পি.এম. গতি শক্তী কার্গো তর্মিনেল ৩০০ শেমগৎকনি।
বেকগ্রাউন্দ:
রেলৱেগী ওর্গনাইজেসন অমসুং নেতৱর্ক লৈবাক শিনবা থুংনা লৈ। অদুবু, মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা লেন্দ পোলিসীনা মরম ওইরগা অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচর মখলগা চুনবা ঙমদে। মরম অদুনা, লৈবাক শিনবা থুংবদা হেন্না য়াঙবা ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা প্লান্নিং অমসুং দিভেলপমেন্ত পুরক্নবগীদমক্তা পি.এম. গতি শক্তি ফ্রেমৱর্ক্কী মখাদা রেলৱেগী হৌজিক লৈরিবা লেন্দ পোলিসীবু মওং-মরিল হেন্না তাহন্নবা অমসুং লাইথোকহনবগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়বা খঙলকখি।
হৌজিক চৎনরিবা পোলিসীনা রেলৱেগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংগীদমক্তা চহি ৫গী তেল্লবা মতম খক্তমক শিজিন্নবা য়াবগী অয়াবা পীরি। মসিগুম্লবা তেল্লবা চহি ৫না মলতি মোদেল কার্গো হব শানবগীদমক্তা তসেংনা খোঙফম চেৎপা ইনভেস্তর অমত্তগী পুক্নিং চিংশিনবা ঙমদে। রেলৱেগী লম্বু চহি ৩৫ ফাওবগী অশাংবা মতমগী ওইনা লীজ পীবসি পব্লিক সেক্তর অন্দর্তেকিংশিংদা খক পীবনা মরম ওইরগা কার্গো তর্মিনেলদা ইনভেস্ত তৌবগী স্কোপ্তা য়াম্না অকক্নবা লৈহল্লি। রেল হায়বসিনা ত্রান্সপোর্তকী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অমা ওইবনা, লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্দস্ত্রীশিংগী লোজিস্তিক্সকী মমল হন্থহন্নবা রেলদা ফ্রৈত হেন্না পুবগী তঙাই ফদবা লৈরকই। ফ্রৈত ত্রান্সপোর্তেসন্দা রেলৱেগী মোদেল শেয়র হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা খঙবদগী কার্গো তর্মিনেল মশিং হেন্না শেমগৎ-শাগৎপবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা লেন্দ লীজ তৌবগী পোলিসী শেমদোক্লিবনি।

Cabinet
Cabinet approves policy on long term leasing of Railways Land for implementing PM Gati Shakti framework (Cargo related activities, Public utilities & Railway’s exclusive use)
More revenue to railways and employment generation potential of about 1.2 lakh jobs
​​​​​​​300 PM Gati Shakti Cargo Terminals to be developed over next five years
07 SEP 2022 3:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Ministry of Railway’s proposal to revise the railways’ land policy to implement PM Gati Shakti framework (Cargo related activities, Public utilities & Railway’s exclusive use).
Impact:
1. This will help in attracting more cargo to railways, increase railways’ modal share in freight transportation thereby reducing logistics cost of the industry.
2. This will bring more revenue to railways.
3. This will simplify approvals for utilities as envisaged in PM Gati Shakti Programme. This will help in development of public utilities like electricity, gas, water supply, telecom cable, sewage disposal, drains, optical fibre cables (OFC), pipelines, roads, flyovers, but terminals, regional rail transport, urban transport etc. in an integrated manner.
4. This policy amendment will enable employment generation potential of about 1.2 lakh employment.
Financial Implications:
No additional expenditure will be incurred. Liberalizing the land leasing policy would open avenues for all stakeholders / service providers / operators to establish more cargo related facilities and render their participation assisting in generation of additional cargo traffic and freight revenues to Railways.
Benefits:
This policy amendment will enable employment generation potential of about 1.2 lakh employment.
Details:
1. The revised railways’ land policy will enable integrated development of infrastructure and more cargo terminals.
2. It provides for long term leasing of railway land for cargo related activities for a period up-to 35 years @ 1.5% of market value of land per annum.
3. The existing entities using railway land for cargo terminals will have the option to switch to the new policy regime after transparent and competitive bidding process.
4. 300 PM Gati Shakti Cargo Terminals would be developed over next five years and about 1.2 lakh employment would be generated.
5. This will increase modal share of rail in freight transportation and reduce overall logistics cost in the country.
6. The policy also simplifies Railways’ land use and Right of Way (ROW) for integrated development of public service utilities like electricity, gas, water supply, sewage disposal, urban transport etc by providing railway land @ 1.5% of market value of land per annum.
7. For Optical Fibre Cables (OFC) and other smaller diameter underground utilities, a one-time fee of Rs. 1000/- will be charged for crossing railway track.
8. The policy provides for use of railway land at nominal cost for setting up of solar plants on railway land.
9. The policy also encourages development of social infrastructure (such as hospitals through PPP and schools through Kendriya Vidyalaya Sangthan) on railway land at a nominal annual fee of Rupee 1 per sqm. per annum.
Implementation strategy and target:
1. Comprehensive Policy document will be framed and implemented within 90 days of cabinet approval.
2. The approvals for setting up utilities envisaged under PM Gati Shakti Programme will be simplified.
3. 300 PM Gati Shakti Cargo Terminals would be developed over the next five years.
Background:
Railways’ organization and network spans the entire country. However, railways with its existing land policies could not integrate well with other modes of infrastructure. Thus, a need was felt to streamline and simplify Railway’s land lese policy to enable faster integrated planning and development of infrastructure across the country under PM Gati Shakti framework.
Extant policy permits licensing of railway land for a short period upto five years for any railway related activity. Such short-term license period does not attract any serious investors for creating multi-modal cargo hubs. Long term leasing of railway land upto 35 years is allowed for leasing government land mainly to Public Sector Undertakings (PSUs), thereby limiting the scope of investments in cargo terminals. Since rail is an efficient mode of transport it is essential to more freight by rail so as to reduce the logistics cost of the industry. To enhance the modal share of rail in freight transportation need has been felt to modify the land leasing policy to encourage development of more cargo terminals.