কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী দোক্যুমেন্ত দ্রাফ তৌনবগীদমক নেস্নেল লেবেল কম্মিতি অমা শেম্লে হায়না লাউথোকখ্রে
অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী অসি মীৎয়েং শানবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লিচিং মখাদা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’গী বিজন অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা শেমখিবনি
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হন্দক্তা পি.এ.সি.এস.গী মথকশিংদা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা লৈহন্নবা অথুবদা নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী অমা শেম্লগনি হায়না লাউথোকখি
দোক্যুমেন্ত অসিনা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’গী বিজন মঙফাওনহন্নবা, লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং গ্রাসরুত ফাওবদা য়ৌশিনবা ঙমহন্নবা অমসুং কোওপরেতিব-বেজ ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত মোদেল প্রমোৎ তৌনবা কো-ওপরেতিব প্রিন্সিপলশিংগী মখাদা ইনেব্লিং ফ্রেমৱার্ক লৈহল্লগনি
06 SEP 2022 11:25AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী দোক্যুমেন্ত দ্রাফ তৌনবগীদমক নেস্নেল লেবেল কম্মিতি অমা শেম্লে হায়না লাউথোকখ্রে। অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী অসি মীৎয়েং শানবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লিচিং মখাদা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’গী বিজন অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা শেমখিবনি।
হান্নগী কেন্দ্রগী কেবিনেৎ মন্ত্রী, শ্রী সুরেশ প্রভাকর প্রভুনা চিয়রমেন ওইবা নেস্নেল লেবেল কম্মিতি অসিদা লৈবাক্কী শরুক পুম্নমক্তগী মেম্বর ৪৭ য়াওরি। কম্মিতি অসিদা কোওপরেতিব সেক্তরগী এক্সপর্তশিং; নেস্নেল/স্তেৎ/দিস্ত্রিক্ত অমসুং প্রাইমারী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মীহুৎশিং; রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী সেক্রেতরীশিং (কোওপরেসন) অমসুং রেজিস্ত্রারশিং; অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগশিংগী ওফিসরশিং য়াওরি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হন্দক্তা পি.এ.সি.এস.গী মথকশিংদা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা লৈহন্নবা অথুবদা নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী অমা শেম্নবা লাউথোকখি।
কোওপরেতিবসকী হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল পোলিসী অসি কোপরেতিবশিংগী থবক অসি ওতোনোমস, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইহন্নবা অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিংনা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি দেমোক্রেতিক ওইনা চল্লাইজনবা অমসুং লৈবাক্কী শেন্মীৎলোন্দা চাউনা শরুক তম্নবা কোওপরেতিবশিং হীরম পুম্নমক্তা চাউখৎহন্নবা অমসুং মথৌ তাবা সপ্পোর্ত পীনবা, মখোয়দা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং তেংবাং পীনবা পান্দমগা লোয়ননা ২০০২দা শেমখি। ঙসি ভারত্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা শন্দোক্লিবা মেম্বর বেজ করোর ২৯গা লোয়ননা কো-ওপরেতিব সোসাইতী লাখ ৮.৫ রোম লৈ। কো-ওপরেতিবশিং অসিনা মমিং ওইনা খরা পল্লবদা এগ্রো-প্রোসেসিং, দাইরিয়িং, ফিশরীজ, হাউজিং, ৱিভিং, ক্রেদিত, মার্কেতিং অসিগুম্বা মখল কয়াগী থবক থৌরম অসি পাঙথোক্লি।
অনৌবা নেস্নেল কোওপরেসন পোলিসী দোক্যুমেন্ত অসিদা ইন্তর-এলিয়া ওইনা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’গী বিজন মঙফাওনহনবা; লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং গ্রাসরুত ফাওবদা য়ৌশিনবা ঙমহনবা; কোওপরেতিব-বেজ ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত মোদেল প্রমোৎ তৌবা; কোওপরেতিবশিংনা মখোয়গী মতিক-ময়াই পুথোকপদা মতেং পাংগদবা চুনবা পোলিসী, লিগেল অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক শেম্বা য়াওনা অনৌবা কোওপরেসন মন্ত্রালয়দা পীখিবা মেন্দেৎ অসি থুংহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শেমখি। অনৌবা পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিদা কো-ওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবদা চাউনা মতেং পাংলগনি।

Ministry of Cooperation
Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah announces constitution of National level committee for drafting the national cooperation policy document
The new National Cooperative Policy is being formulated to realize
vision of 'Sahakar Se Samriddhi' under the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi
The Union Home and Cooperation Minster, Shri Amit Shah had recently announced that a national Cooperation policy will soon be prepared which will have a holistic approach from PACS upwards
Document to provide enabling framework in line with co-operative principles, to realise the vision of ‘Sahakar se Samriddhi’, strengthening cooperative movement in the country and deepening its reach up to the grassroots, and promoting cooperative-based economic development model
06 SEP 2022 11:25AM by PIB Delhi
The Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah has announced the constitution of a National level committee for drafting of the national cooperation policy document. The new National Cooperative Policy is being formulated to realize the vision of 'Sahakar Se Samriddhi ' under the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi.
The National Level Committee under the Chairmanship of former Union Cabinet Minister, Shri Suresh Prabhakar Prabhu, consists of 47 members from all parts of the country. The Committee comprises experts of the cooperative sector; representatives of National / State / District & Primary Cooperative Societies; Secretaries (Cooperation) & Registrars of Cooperative Societies of States / UTs; and Officers from Central Ministries / Departments.
The Union Home and Cooperation Minster, Shri Amit Shah had recently announced that a national Cooperation policy will soon be prepared which will have a holistic approach from PACS upwards.
The existing National Policy on Cooperatives, was formulated in 2002 with the objectives of facilitating all round development of cooperatives and providing necessary support, encouragement and assistance to them, so as to ensure that cooperatives work as autonomous, self-reliant and democratically managed institutions accountable to their members and make a significant contribution to the national economy. Today, India has around 8.5 lakh co-operative societies with a member base of around 29 crore, spread across the length and breadth of the country. These co-operatives are engaged in varied activities like agro-processing, dairying, fisheries, housing, weaving, credit, marketing, to name a few.
The new National Cooperation Policy document is being formulated with a view to fulfilling the mandate given to the new Ministry of Cooperation, which inter alia, includes realizing the vision of ‘Sahakar se Samriddhi’; strengthening cooperative movement in the country and deepening its reach up to the grassroots; promoting cooperative-based economic development model; creating an appropriate policy, legal and institutional framework to help cooperatives realise their potential. The new policy will go a long way in strengthening the co-operative movement in the country.