Prime Minister's Office
PM lays the foundation stone and dedicates to the nation various projects of Kochi Metro and Indian Railways worth over Rs. 4500 crore in Kochi
“Modern infrastructure has a big role in this roadmap of developed India”
“We are completely transforming Indian Railways. Today, railway stations in the country are also being developed like airports”
“From agriculture to industries, this modern infrastructure will create new employment opportunities in Kerala”
“Development of tourism in the Amrit Kaal will help a great deal in the development of the country”
​​​​​​​“In Kerala, more than 70 thousand crore rupees have been given to lakhs of small entrepreneurs as part of the Mudra loan scheme”
01 SEP 2022 8:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects of Kochi Metro and Indian Railways worth around Rs 4500 crore in Kochi. Earlier today, the Prime Minister visited Shri Adi Shankara Janmabhoomi Kshetram at Kalady village in Kochi.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that every nook and corner of Kerala is filled with the joy of the holy festival of Onam. He congratulated everybody for these projects that enhance the Ease of Living and the Ease of Doing Business. “On this auspicious occasion, Kerala has been gifted with connectivity projects worth more than Rs 4600 crore”, the Prime Minister said.
Remarking on the Azadi ka Amrit Kaal, the Prime Minister said that Indians have taken a colossal resolution to build a developed India in the coming 25 years. “Modern infrastructure has a big role in this roadmap of developed India”, he added. The Prime Minister recalled that in 2017, he had the honour of inaugurating the Kochi Metro. Today, the Phase I extension of the Kochi Metro is being inaugurated and the foundation stone for the second phase of the Kochi Metro is also being laid. The Prime Minister said that the second phase of the Kochi Metro is going to be a boon for the youth and professionals. “Impetus-led development is taking place in the entire country when it comes to transport and urban development”, the Prime Minister said.
Remarking on the implementation of The Unified Metropolitan Transport Authority in Kochi, the Prime Minister said that this authority will work to integrate all the modes of transport, such as metro, bus, waterway etc. “With this model of multimodal connectivity, the city of Kochi will have three direct benefits. This will reduce the travel time of the people of the city, reduce the traffic on the roads and reduce the pollution in the city. To protect the environment, India has taken the colossal pledge of net zero, it will also help in that. This will reduce the carbon footprint”, the Prime Minister added.
The Prime Minister reiterated that in the last eight years, the Central Government has continuously worked to make Metro the most prominent mode of urban transport. He also added that the central government has expanded the metro to other big cities of the state, and is not limited just to the capital. The Prime Minister remarked that the first metro in our country ran about 40 years ago and in the next 30 years, merely 250 km of metro routes were added. Emphasising the work done in the last 8 years, the Prime Minister said that more than 500 km of Metro routes have been laid in the country and work on the new route of more than 1000 km is taking place rapidly. “We are completely transforming Indian Railways. Today, railway stations in the country are also being developed like airports”, the Prime Minister added.
Remarking on the long-standing demand of lakhs of devotees, the Prime Minister said it is a joyous occasion for devotees of Sabarimala from across the country and the world who wish to visit the shrine. “The doubling of the Ettumanoor-Chingavanam-Kottayam track will greatly facilitate the darshan of Lord Ayyappa”, the Prime Minister added.
Highlighting the ongoing work in Kerala, the Prime Minister said that different infrastructure projects worth Rs 1 lakh crore are taking place as we speak. “From agriculture to industries, this modern infrastructure will create new employment opportunities in Kerala. The central government is giving a lot of emphasis on the connectivity of Kerala. Our government is also converting NH 66, which is called the lifeline of Kerala, into 6 lanes. More than 55 thousand crore rupees are being spent on this”, the Prime Minister said.
Highlighting the benefits, the Prime Minister said that tourism and trade make the most out of modern and better connectivity. Tourism is such an industry, in which poor, middle class, village, city, everyone joins, everyone earns. “Development of tourism in the Amrit Kaal will help a great deal in the development of the country”, the Prime Minister added.
Highlighting the role of the central government, the Prime Minister said that various incentives for entrepreneurship in the tourism sector are being provided. He said that Mudra scheme is helping the needy with loans up to Rs 10 lakh and that too without a guarantee. The Prime Minister said, “Under this scheme in Kerala, more than 70 thousand crore rupees have been given to lakhs of small entrepreneurs as a helping hand.”
Remarking on the speciality of Kerala, the Prime Minister said that the care and concern of the people are part of society's life. He said, “A few days back I got the opportunity to inaugurate Maa Amritanandamayi ji's Amrita Hospital in Haryana. I was also blessed to have the blessings of Amritanandamayi Amma who is full of compassion. Today I express my gratitude once again from the soil of Kerala.”
The Prime Minister concluded his address by stressing the basic mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas and that the government is developing the country based on these principles. The Prime Minister pledged to strengthen the path of developed India in the Amrit Kaal.
Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, Governor of Kerala, Shri Arif Mohammad Khan, Union Minister of State for External Affairs, Shri V Muraleedharan, State Ministers, Shri P Rajeev and Adv Anthony Raju, Member of Parliament, Shri Hibi Eden, and Mayor of Kochi Corporation, Adv M Anilkumar were those present on the occasion.
Details of the projects
The Prime Minister inaugurated the Phase I extension of the Kochi Metro Rail Project from Petta to SN junction. The total cost of the project is over Rs 700 crores. Kochi Metro Rail project will be one of the most sustainable metro projects in the country with nearly 55% of its energy needs being met by solar power. The Prime Minister laid the foundation stone for the Phase –II stretch of the Kochi Metro rail project from JLN stadium to Infopark, having a length of 11.2 km and covering 11 stations. The total estimated cost of this project is around Rs. 1,950 crores. The proposed Phase II corridor of the Kochi Metro Rail Project is aimed at catering to the growing transportation needs of Kochi City and is planned in such a way that it connects the District Headquarters, Special Economic Zone and IT Hub of the city with the existing metro rail network. On completion, the combined Phase I and Phase II metro network will link the major residential and commercial hubs in the city with major transit hubs such as railway stations and bus stands, thus reinforcing the concept of multi-modal integration and last-mile connectivity.
The Prime Minister also dedicated to the nation, the doubling of the Kuruppanthara-Kottayam-Chingavanam rail section, completed at the cost of nearly Rs.750 crore. With this, the entire stretch from Thiruvananthapuram to Mangaluru is fully doubled, promising faster and seamless connectivity. Significantly, lakhs of devotees bound for Sabarimala Lord Ayyappa Shrine can conveniently alight at Kottayam or Chengannur railway station in the doubled section and proceed by road to Pamba. The Prime Minister also dedicated to the nation the newly electrified rail section between Kollam – Punalur.
The Prime Minister also laid the foundation stone for the redevelopment of three railway stations in Kerala – Ernakulam Junction, Ernakulam Town and Kollam. The total estimated cost of these station redevelopment projects is around Rs. 1050 crores. These railway stations will be equipped with state-of-the-art amenities and world-class facilities such as dedicated arrival/departure corridors, skywalks, solar panels, sewage treatment plants, energy-efficient lighting, rain-water harvesting and intermodal transport facilities.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোচীদা লুপা করোর ৪৫০০ হেনবা কোচী মেত্রো অমসুং ইন্দিয়ন রেলৱেজকী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে
“চাউখৎপা ভারতকী রোদমেপ অসিদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি”
“ঐখোয়না ইন্দিয়ন রেলৱেজপু মপুং ফানা অহোংবা পুরকখি। ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা রেলৱে স্তেসনশিং অসি এয়রপোর্তশিংগুম্না শেমগৎলি”
“লৌউ-শিংউদগী ইন্দস্ত্রীশিং ফাওবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা কেরলাদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি”
“অমৃত কালদা তুরিজম চাউখৎহনবা অসিনা লৈবাক অমা চাউখৎহনবদা চাউনা মতেং পাংগনি”
“কেরলাদা মুদ্রা লোন স্কিমশিংগী শরুক ওইনা অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিংদা লুপা করোর লিশিং ৭০ হেন্না পীখি”
01 SEP 2022 8:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কোচীদা লুপা করোর ৪৫০০রোম ওইগদবা কোচী মেত্রো অমসুং ইন্দিয়ন রেলৱেজকী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে। ঙসি অঙনবদা প্রধান মন্ত্রীনা কোচীগী কলাদী খুঙ্গংদা লৈবা শ্রী আদী শঙ্কর জন্মভুমি ক্ষেত্রমদা চৎখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেরলাগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক ওনামগী শেংলবা কুহ্মৈগী নুংঙাইবনা থল্লি। হিংবদা লাইহনবা অমসুং ললোন ইতিক তৌবদা লাইহনবা হেনগৎহনগদৌরিবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “য়াইফরবা থৌরম অসিদা কেরলাদা লুপা করোর ৪৬০০ হেবগী কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং খুদোল তমজরি”।
আজাদী কা অমৃত কালগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত মচাশিংনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা অচৌবা ফিরেপ অমা লৌখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “চাউখৎপা ভারতকী রোদমেপতা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৭দা মহাক্না কোচী মেত্রো শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংজখি হায়না নীংশিংখি। ঙসি কোচী মেত্রোগী ফেস I এক্সতেন্সন অসি শঙ্গারি অমসুং কোচী মেত্রোগী অনিশুবা ফেসকী উরেপ-উয়ুং তম্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোচী মেত্রোগী অনিশুবা ফেস অসিনা নহারোলশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ অমসুং সহরগী চাউখৎ থৌরাংগী মতমদা লাকপদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ইম্পেতস-লেদ দিবেলপমেন্ত পাইখৎলি”।
কোচীদা য়ুনিফাইদ মেত্রোপোলিতেন ত্রান্সপোর্ত ওথোরিতী ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওথোরিতী অসিনা মেত্রো, বস, ৱাতরৱেজ অসিনচিংবা চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ পুম্নমক ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা থবক পাইখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী মোদেল অসিগা লোয়ননা কোচীগী সহর অসিদা হকথেংননা কান্নবা অহুম পীরগনি। মসিনা সহর অসিগী মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিন তৌবগী মতমদা হন্থহল্লগনি, লম্বীশিংদা ত্রাফিক হন্থহল্লগনি অমসুং সহর অসিদা পোলুসন হন্থহল্লগনি। অকোইবগী ফীভম ঙাকশেন্নবা ভারতনা নেৎ জিরোগী অচৌবা ৱাশক অমা লৌখি, মসিনসু হায়রিবশিং অসিদা মতেং পাংলগনি। মসিনা কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থহল্লগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি নিপান্দা কেন্দ্র সরকারনা মেত্রোবু অর্বান ত্রান্সপোর্তকী খ্বাইদগী মাংজিল থারিবা পাম্বৈ অমা ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎতুনা লাকখি হায়না নৌহৌনা নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য অসিগী অতোপ্পা অচৌবা সহরশিংদা মেত্রো য়ৌহনখি অমসুং মসি কেপিতল খক্তদা লৈবা ওইহনখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়গী লৈবাক অসগী অহানবা মেত্রো অসি চহি ৪০ চেল্লকখি অমসুং অকোনবগী চহি ৩০দা শুপ্নগী মেত্রো রুত কিমি ২৫০ খক্তা হাপচিনখি। হৌখিবা চহি ৮দা পাইখৎখিবা থবক অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা মেত্রো রুত কিমি ৫০০ হেন্না হাপচিনখি অমসুং কিমি ১০০০ হেনবগী অনৌবা রুতকী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ঐখোয়না ইন্দিয়ন রেলৱেজপু মপুং ফানা অহোংবা পুরকখি। ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা রেলৱে স্তেসনশিং অসি এয়রপোর্তগুম্না শেমজিল্লি”।
ভক্তা কয়ানা মতম শাংনা তৌদুনা লাক্লবা দিমান্দগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমসুং মালেম শিনবা থুংবদগী লাইফমলেন অসি লাকপা পাম্বা সবরিমলয়গী ভক্তাশিংগী ওইনা মসি নুংঙাইরবা মীলুপ অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “এত্তুমনুর-চিঙ্গবনম-কোত্তায়ম ত্রেক দব্লিং তৌবা অসিনা ভগৱান অয়প্পা দর্শন তৌবা লাকপদা চাউনা মতেং পাংলগনি”।
কেরলাদা হৌজিক পাইখৎলিবা থবক অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না হৌজিক ৱা ঙাংলিঙৈ অসিদা লুপা করোর লাখ ১রোমগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং পাইখৎলি। “লৌউ-শিংউদগী ইন্দস্ত্রীশিং ফাইবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনা কেরলাদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি। কেন্দ্র সরকারনা কেরলাগী কন্নেক্তিবিতীদা চাউনা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়গী সরকারনা কেরলাগী লাইফলাইন হায়না খঙনরিবা, এন.ঐচ. ৬৬ অসি অওনবা পুরক্তুনা লেন ৬তা ওন্থোকখি। মসিদা লুপা করোর লিশিং ৫৫ হেন্না চংখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
কান্নবশিং অদু পুথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুরিজম অমসুং ললোন-ইতিক্না মতমগা চুনবা অমসুং হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী চাউনা কান্নবা ফংখি। তুরিজম অসি লায়রবা, মিদল ক্লাস, খুঙ্গং, সহর, মীপুম খুদিংমক্না য়াওরিবা, মীপুম খুদিংমক্না শেল তাল্লিবা ইন্দস্ত্রী অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “অমৃত কালদা তুরিজম চাউখৎপনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা চাউনা শরুক তমদুনা মতেং পাংগনি”।
কেন্দ্র সরকারনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুরিজম সেক্তরদা ওন্তপ্রিনোরশিপকীদমক তোঙান-তোঙানবা ইন্সেন্তিবশিং ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি মুদ্রা স্কিমনা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী অমসুং গরেন্তী অমত্তা য়াওদনা লায়রবশিংগী মতেং পাংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “স্কিম অসিগী মখাদা কেরলাদা তেংবাং ওইনা অপীকপা ওন্তপ্রিনোর লাখ কয়াদা লুপা করোর লিশিং ৭০ হেন্না পীথখি”।
কেরলাগী লৈখিবা অখন্নবা মওং অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম্না য়েংশিনবা অমসুং খনবীবা হায়বা অসি খুন্নাইগী পুন্সিগী শরুক অমনি। মহাক্না হায়খি, “নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না হরিয়ানাদা মা অমৃতানন্দময়িজীগী অমৃতা হোস্পিতাল শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মীনুংশিনা থনবা অমৃতানন্দময়ী অম্মাগী থৌজালশিংসু ঐহাক্না ফংজখি। ঙসি ঐহাক্না কেরলাগী লমদম অসিদগী অমুক হন্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী তঙাই ফবা লাইৱা অসিগী মতাংদা প্লদুনা সরকার অসিনা ৱাখল্লোনশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা লৈবাক অসিবু চাউখৎহল্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অমৃত কালদা চাউখৎপা ভারতকী চাংশিল্লিবা লম্বেল অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাশকখি।
থৌরম অদুদা কেরলাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পিনারাই বিজয়ন, কেরলাগী রাজ্যপাল, শ্রী অরিফ মোহম্মদ খান, মপাল থৌরমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভি. মুরালীধরন, রাজ্যগী মন্ত্রীশিং, শ্রী পি. রাজীব অমসুং এদভোকেৎ এন্থোনী রাজু, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী হিবি ইদেন, কোচী কোর্পোরেসনগী মেয়র, এদভোকেৎ এম. অনিলকুমারনা শরুক য়াখি।
প্রোজেক্তশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা পেত্তাদগী এস.এন. জঙ্কসন ফাওবগী কোচী মেত্রো রেল প্রোজেক্তকী ফেস I এক্সতেন্সন শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর ৭০০ হেনখি। কোচী মেত্রো রেল প্রোজেক্ত অসি সোলর পাৱরনা মথৌ তাবা ইনর্জীগী ৫৫%গী ময়া পীবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী সস্তেনেবল ওইবা মেত্রো প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অমা ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা জে.এল.এন. স্তেদিয়মদগী ইনফোৱপার্ক‌কী কোচী মেত্রো রেল প্রোজেক্তকী ফেস- IIগী মশাংগী উরেপ উয়ুং তমখি। মসিগী অশাংবা কিমি ১১.২ ওইখি অমসুং স্তেসন ১১ কোনশিল্লি। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা চংগনি পান্নরিবা শেনফম অসি লুপা করোর ১,৯৫০নি। কোচী মেত্রো রেল প্রোজেক্তকী প্রপোজ তৌখিবা ফেস II কোরিদোর অসিনা কোচী সহরগী ত্রান্সপোর্তেসনগী মথৌ তাবা হেনগৎলক্লিবশিং অসিগী মতেং পাংলগনি অমসুং মসিনা হৌজিক লৈরিবা মেত্রো রেল নেৎৱার্ক্কা লোয়ননা সহর অসিগী দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতরশিং, স্পেসিএল ইকনোমিক জোন অমসুং আই.তি. হবকা শম্নহন্নবা মওং অমদা থৌরাং তৌখি। লোইশিল্লকপদা অপুনবা ফেস I অমসুং ফেস II মেত্রো নেৎৱার্কনা রেলৱে স্তেসনশিং অমসুং বস স্তেসনশিংগুম্নবা মরু ওইবা ত্রাঞ্জিৎ হবশিংগা লোয়ননা সহরদা লৈরিবা মরু ওইবা রেসিদেন্সিএল অমসুং কম্মর্সিএল হবশিংগা শম্নহল্লগনি, মতৌ অসুম্না মলতি-মোদেল ইন্তিগ্রেসন অমসুং লাস্ত-মাইল কন্নেক্তিবিতীগী ৱাখল্লোন নৌহৌনা ফোহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা জাতিদা এত্তুমনুর-চিঙ্গবনম-কোত্তায়ম রেল সেক্সন দব্লিং তৌরবা লুপা করোর ৭৫০গী ময়া চংনা শাখিবা অসি খুৎশিন্নখি। মসিগা লোয়ননা তিরুবনন্তপুরমদগী মেঙ্গলুরু ফাওবগী অপুনবা অশাংবা অসি মপুং ফানা দব্লিং তৌখি, খোঙজেল য়াংবা অমসুং অপনবা লৈতবা কন্নেক্তিবিতী ফংহনখি। সবরিমলয়গী ভগৱান অয়প্পাগী খুভমদা লাকপা ভক্তা লাখ কয়ানা দবল সেক্সন অসিদা কোত্তায়ম নত্ত্রগা চেঙ্গনুর রেলৱে স্তেসনদা নুংঙাইনা কুমথবা য়ারগনি অমসুং মখা আনা গারীদা পম্বা তম্না চৎপা য়ারগনি। প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখিবা কোল্লম – পুনালুরগী মরক্তা লৈরিবা রেল সেক্সন জাতিদা খুৎশিন্নখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কেরলাদা রেলৱে স্তেসন অহুম – ইর্নাকুলম জঙ্কসন, ইরনাকুলম তাৱর অমসুং কোলম হায়রিবশিং অসি নৌনা শেমগৎনবগীদমক উরেপ-উয়ুং তমখি। স্তেসনশিং অসি নৌনা শেমগৎপগী প্রোজেক্ত অসি পুন্না লুপা করোর ১০৫০রোম ওইরবা য়াই। রেলৱে স্তেসনশিং অসিদা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত এমেনিতীশিং অমসুং মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতীশিং খুদম ওইনা দেদিকেতেদ এরাইবেল/দিপার্চর কোরিদোরশিং, স্কাইৱাক্স, সোলর পেনেলশিং, সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্তশিং, ইনর্জী চাদবা মৈ, নোংগী ইশিং য়োকশিনবা অমসুং ইন্তরমোদেল ত্রান্সপোর্তশিং অসিগুম্বা য়াওরি।