নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না ৫শুবা রাস্ত্রীয় পোশন মাহ ২০২২ পাঙথোক্কনি
“মহিলা ওর স্বাস্থ্য” অমসুং “বচা ওর শিক্ষা” – সশক্ত নারী, সাক্ষর বচা, স্বস্থা ভারত্তা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা গ্রাম পাঞ্চায়তশিংদা পোশন মাহ পাঙথোকহনগনি
এনেমিয়া কেম্পশিং, মহৈ তম্নবগীদমক ইন্দিজিনস তোইশিং শীজিন্নবা থৌগৎপা, জেন্দর সেন্সিতিব, অঙ্গনৱাদীদা নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা, গ্রোথ মিজরমেন্ত দ্রাইবশিংগুম্বা এক্তিবিতীশিং লৈবাক শিনবা থুংবদা পাঙথোক্কনি
থা অসিগী মনুংদা লমদম অসিগী কুহ্মৈশিংগা নাৎকী ওইবা চিঞ্জাক্কী মরী লৈনহনগনি
31 AUG 2022 10:17PM by PIB Imphal
অভিয়ান অসি চহি ৬কী মখাগী অঙাংশিং, মীরোনবী নুপীশিং অমসুং খোমজিংলিবী নুপীশিংগীদমক মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা হেনগৎহন্নবা ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামনি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা পোশন (প্রাইম মিনিস্তর্স ওভর আর্কিং স্কিম ফোর হোলিস্তিক ন্যুত্রিসন) অভিয়ান অসিনা মিসন-মোদতা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাদনবনা পীরিবা শীংনবশিং কোকহন্নবা পান্দম থম্মি। পোশন অভিয়ানগী পান্দমশিংগী মখাদা মিসন পোশন ২.০. (সক্ষম অঙ্গনৱাদী অমসুং পোশন ২.০) অসি লাইনা অমসুং মালন্যুত্রিসন কোকহন্নবা হকচাং ফহনবা, মশা-মউ ফবা অমসুং ইম্ম্যুনিতী লৈবা থৌওংশিং থৌগৎপদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা ন্যুত্রিস্নেল কন্তেন্ত, দেলিবরী, আউতরীচ অমসুং আউতকমশিং ফগৎহন্নবা ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিসন সপ্পোর্ত প্রোগ্রাম ওইনা লোঞ্চ তৌখি।
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ১দগী ৩০, ২০২২ ফাওবা ৫শুবা রাস্ত্রীয় পোশন মা ২০২২ পালন তৌরি। চহি অসিগী পান্দমদি “মহিলা ওর স্বাস্থ্য” অমসুং “চবা ওর শিক্ষা” হায়বা অসিদা মরু ওইবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা পোশন পাঞ্চায়তস হায়না গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী খুত্থাংদা পোশন মাহ পাঙথোকপনি।
থা অমা চুপ্না পাঙথোক্কদবা থৌরম অসিদা ‘স্বস্থা ভারত’কী বিজন অসি মঙফাওনবা ঙমহন্নবা মীরোনবী অমসুং খোমজিংলিবী নুপীশিং, চহি তরুক্কী মখাগী অঙাংশিং অমসং ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা সেন্সিতাইজেসন দ্রাইবশিং, আউতরীচ প্রোগ্রামশিং, মশক খঙদোকপগী দ্রাইবশিং, কেম্পেনশিং অমসুং মেলাশিংগী খুত্থাংদা গ্রাউন্দ লেবেলদা মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী মতাংদা এৱের্নেস পীনবা লৈবাক শিনবা থুংবদা ইন্তেন্সিব এক্তিবিতীশিং পাঙথোকপা উবা ফংগনি।
পঞ্চায়ত লেবেলদা এৱের্নেস এক্তিবিতীশিং অসি মরী লৈনবা দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়তি রাজ ওফিসরশিং অমসুং সি.দি.পি.ও.শিংগী লমজিং মখাদা লোকেল ফঙ্কস্নরীশিংনা পাঙথোক্কনি। পোশন পঞ্চায়ত কম্মিতিশিংনা মীরোনবী অমসুং খোমজিংলিবী নুপীশিং, চহি তরুক্কী মখাগী অঙাংশিং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংদা বেসিক ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিবেলপমেন্ত সর্ভিসশিং ফংহন্নবা অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং (এ.দবল্যু.সি.শিং), ভিলেজ হেল্থ এন্দ ন্যুত্রিসন দে (ভি.ঐচ.এন.দি.শিং)গী খুত্থাংদা সমস্যা কোকহন্নবা অমসুং সর্ভিস দেলিবরী তৌবা ঙমহন্নবা মতেং পাংনবা ফিল্দ লেবেল ৱার্করশিং (এফ.এল.দবল্যু.শিং) – এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং, আশাশিং, এ.এন.এম.শিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা থবক পাইখৎকনি।
অঙ্গনৱাদী সর্ভিসশিং অমসুং হকচাং ফনা থম্নবা প্রেক্তিসশিংদা এৱের্নেস দ্রাইবশিং পাঙথোক্কনি। অঙ্গনৱাদী সর্ভিসেসকী মীৎয়েং মখাদা বেনিফিসরী কয়া পুশিল্লক্নবা গ্রোথ মিজরমেন্ত দ্রাইবশিং পাঙথোক্কনি। স্বস্থ বালক স্পর্ধাগী মখাদা গ্রোথ মিজরমেন্ত দ্রাইবশিং অসি রাজ্যশিংনা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং, আশাশিং, এ.এন.এম.শিং, দিস্ত্রিক্ত ফঙ্কস্নরীশিং অমসুং লায়ন্স ক্লব, রোতরী ক্লব অসিনচিংবা এজেন্সীশিংগী মতেংগা লোয়ননা পাঙথোক্কনি। এ.দবল্যু.সি.শিংদা ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংগীদমক অখন্ননা এনেমিয়া চেকঅপকীদমক হেল্থ কেম্পশিংসু পাঙথোক্কনি।
মখা তানা অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং (এ.দবল্যু.সি.শিং)দা নত্ত্রগা মনাক্তা ন্যুত্রি-গার্দেন অমসুং পোশন বাতিকাশিংগীদমক লম মশক খঙদোক্কনি।
অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংদা লৈরিবা নুপীশিংগী মরক্তা নোংগী ঈশিং য়োকশিনবগী মরু ওইবগী মতাংদা অমসুং মশা ফবা মমা অমসুং মচাগীদমক ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা লৈরিবা নাৎকী ওইবা চিঞ্জাকশিংগী মতাংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংগনি।
স্তেৎ-লেবেল এক্তিবিতীশিংগী মখাদা নাৎকী ওইবা মচি ওইবা চিঞ্জাকশিংগী থোং-থাকপগী মতাংদা ‘অম্মা কি রসোই’ নত্ত্রগা গ্রান্দমাদর’স কিতচন পাঙথোক্কনি। থা অসিগী মনুংদা লোকেল ফেস্তিবেলশিংগা লোয়ননা নাৎকী ওইনা চিঞ্জাক্কা মরী লৈনহন্নবা পাকশন্না খোঙথাংশিং লৌখৎক্কনি।
জাতিগী থাক্তা তোই-ক্রিএসন ৱার্কশোপ অমা অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংদা মহৈ-মশিং তম্বদা মতেং পাংনবা ইন্দিজিনস অমসুং লমদম অসিগী শান্নপোৎশিং শীজিন্নবা থৌগৎনবা পাঙথোক্কনি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী বিভাগশিংনা অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং অমসুং হেল্পরশিংগী খুত্থাংদা অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী বিভাগশিংনা আশা, এ.এন.এম., প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং, কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা অমসুং স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা স্কুলশিংগী খুত্থাংদা, পঞ্চায়তি রাজ বিভাগনা পঞ্চায়তশিংগী খুত্থাংদা অমসুং খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাং বিভাগনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী মশা-মউ ফবা তুংলমচৎ অমগীদমক থা অমা চুপ্না থিমেতিক এক্তিবিতী কয়ামরুম পাঙথোক্কনি অমসুং হোলিস্তিক ন্যুত্রিসনগী মরু ওইবগী মতাংদা পাউজেলশিং শন্দোক্কনি।
রাস্ত্রীয় পোশন মাহনা মচি ওইবা চিঞ্জাক অমসুং হকচাং ফবা হায়বা অসিগী দিসকোর্সশিংদা মীৎয়েং থম্নবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরগনি। ৫শুবা রাস্ত্রীয় পোশন মাহদা থম্লিবা পান্দম অসি ইকাই খুম্নরবা পি.এম.গী সুপোশিত ভারতকী বিজন অসি থুংহন্নবা জন অন্দোলনবু জন ভাগীদারিদা ওন্থোকপনি।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development to celebrate 5th Rashtriya Poshan Maah 2022:
Triggering Gram Panchayats for Poshan Maah with focus on “Mahila and Swasthya” and “Bacha aur Shiksha”- Sashakst Naari, Saakshar Bacha, Swastha Bharat
Activities on Anemia Camps, Promotion of indigenous toys for learning, Gender sensitive rainwater conservation at Anganwadi, Growth Measurement drives etc will be conducted across the country
Linking traditional foods with local festivals during the month
31 AUG 2022 10:17PM by PIB Delhi
POSHAN Abhiyaan is Government of India’s flagship programme to improve nutritional outcomes for children under 6 years of age, pregnant women and lactating mothers. Launched by Hon’ble Prime Minister, POSHAN (Prime Minister’s Overarching Scheme for Holistic Nutrition) Abhiyaan aims to address the challenge of malnutrition in a mission-mode. Focusing on the aims of POSHAN Abhiyaan, Mission Poshan 2.0 (Saksham Anganwadi and Poshan 2.0) has been launched as an integrated nutrition support program to strengthen nutritional content, delivery, outreach and outcomes with focus on developing practices that nurture health, wellness and immunity to disease and malnutrition.
The Ministry of Women and Child Development is celebrating the 5th Rashtriya Poshan Maah 2022 from 1st to 30th September 2022. This year, the objective is to trigger Poshan Maah through Gram Panchayats as Poshan Panchayats with key focus on Mahila aur Swasthya” and “Bacha aur Shiksha.
The month long event will witness intensive activities across the country for awareness about nutrition at the ground level through sensitization drives, outreach programmes, identification drives, camps and fairs with special focus on pregnant and lactating women, children below six years and adolescent girls, in order to realise the vision of ‘Swasth Bharat’.
At the Panchayat level, awareness activities will be conducted by local functionaries under the guidance of the concerned District Panchayati Raj Officers and CDPOs. Poshan Panchayat Committees will work closely with field level workers (FLWs) – AWWs, ASHAs, ANMs – to support problem solving and enabling service delivery through Anganwadi Centres (AWCs), Village Health and Nutrition Day (VHNDs), and other relevant platforms to ensure all pregnant and lactating women, children below six years, and adolescent girls receive basic Integrated Child Development services.
Awareness drives on Anganwadi Services and good health practices will also be organised. Growth Measurement drives will be conducted to bring more beneficiaries under the ambit of Anganwadi Services. Growth Measurement drives under Swasth Balak Spardha will be conducted by States with the help of AWWs, AWHs, ASHA, district functionaries and agencies such as Lions Club, Rotary Club etc. Health camps for anemia check-ups will be especially organised at AWCs for adolescent girls.
Further, land will also be identified for Nutri-Gardens or Poshan Vatikas at or near Anganwadi Centres (AWCs).
Special focus will be given on the importance of rainwater conservation among women at Anganwadi centers and on traditional foods in tribal areas for healthy mother and child.
Under the State – level activities, ‘Amma ki Rasoi’ or Grandmother’s Kitchen of traditional nutritious recipes will be organised. Extensive efforts will be made to link traditional foods with local festivals during the month.
A national level toy-creation workshop will also be organized to promote use of indigenous and local toys for learning in Anganwadi Centres.
In States/UTs, women and child development depts. through Anganwadi workers and helpers and health and family welfare departments through ASHA, ANM, primary health centers, community health centers, school education and literacy department through schools, Panchayati Raj departments through panchayats and rural development through self-help groups etc. will carry out various thematic activities and spread the message of the importance of holistic nutrition throughout the month to ensure a healthier future for women and children.
Rashtriya Poshan Maah serves as a platform to bring focus to the discourse of nutrition and good health. In the 5th Rashtriya Poshan Maah the aim is to convert Jan Andolan into Jan Bhagidari to fulfill the Hon’ble PM’s vision of a Suposhit Bharat.