প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৭-২৮ আগষ্টত গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভূজত ২০০১ চনৰ বিধ্বংসী ভূমিকম্পৰ পিছত দেখুওৱা মানুহৰ সহানুভূতিশীল মনোভাৱক উদযাপনৰ বাবে এক বিশেষ ধৰণৰ পদক্ষেপ-স্মৃতি ভান স্মাৰক উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
অত্যাধুনিক স্মৃতি ভান ভূমিকম্প সংগ্ৰহালয়ত সাতটা বিষয়বস্তুৰ ওপৰত সাতটা ব্লকত পৃথক কৰা হৈছে৷ সেয়া হৈছে— পুনৰজন্ম, পুনৰ আৱিষ্কাৰ, পুনৰুদ্ধাৰ, পুনৰ নিৰ্মাণ, পুনৰ চিন্তা, পুনৰ জীৱিত আৰু নবীকৰণ
ভূজত প্ৰায় ৪,৪০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
অঞ্চলটোত পানী যোগান বৃদ্ধি কৰিব পৰা চৰ্দাৰ সৰোৱৰ প্ৰকল্পৰ কচ্ছ শাখা খাল উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খাদী উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰি স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত খাদী আৰু ইয়াৰ গুৰুত্বক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ বাবে এক ধৰণৰ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে
অনন্য বৈশিষ্ট্য: একে সময়তে আৰু একে ঠাইতে ৭,৫০০ মহিলা খাদী শিপিনীয়ে যঁতৰত সুঁতা কাটিব
ভাৰতত ছুজুকিৰ ৪০ বছৰীয়া স্মৃতি দিৱস উপলক্ষে কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়াব আৰু ভাৰতত ছুজুকি গোটৰ দুটা মূল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
25 AUG 2022 3:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৭ আৰু ২৮ আগষ্টত গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব। ২৭ আগষ্টৰ সন্ধিয়া প্ৰায় ৫:৩০ বজাত আহমেদাবাদৰ সবৰমতী নদীৰ পাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খাদী উৎসৱত ভাষণ প্ৰদান কৰিব। ২৮ জুনৰ পুৱা প্ৰায় ১০ বজাত ভূজত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৃতি ভান স্মাৰক উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ পিছতে দুপৰীয়া প্ৰায় ১২ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূজত আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। সন্ধিয়া প্ৰায় ৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত ছুজুকীৰ ৪০ বছৰ স্মৰণ কৰি গান্ধীনগৰত এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰিব।
খাদী উসৱ
খাদীক জনপ্ৰিয় কৰা, খাদী সামগ্ৰীৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত খাদীৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰসাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহৰহ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতত খাদীৰ বিক্ৰী চাৰিগুণ বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে গুজৰাটত খাদী বিক্ৰীৰ ব্যাপক হাৰত আঠগুণ পৰ্যন্ত বৃদ্ধি পাইছে।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে অনুষ্ঠিত হৈ থকা এক অনুষ্ঠান হিচাপে খাদী আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত ইয়াৰ গুৰুত্বক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই খাদী উৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছে। আহমেদাবাদৰ সবৰমতী নদীৰ পাৰত আয়োজন কৰা এই উৎসৱত গুজৰাটৰ বিভিন্ন জিলাৰ ৭,৫০০ গৰাকী মহিলা খাদী শিপিনীয়ে একে সময়তে আৰু একে ঠাইতে যঁতৰত সূতা কাটিব। এই অনুষ্ঠানত ১৯২০ চনৰ পৰা ব্যৱহৃত বিভিন্ন প্ৰজন্মৰ ২২টা যঁতৰ প্ৰদৰ্শন কৰি “যঁতৰৰ বিৱৰ্তন” প্ৰদৰ্শনীও অনুষ্ঠিত কৰিব। ইয়াত স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত ব্যৱহৃত যঁতৰৰ প্ৰতীক “য়েৰৱাদা চৰখা”ৰ দৰে যঁতৰ, বৰ্তমান ব্যৱহৃত শেহতীয়া উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰে যঁতৰলৈকে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। পোণ্ডুৰু খাদীৰ প্ৰযোজনাৰ পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শনো কৰা হ’ব। এই অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাট ৰাজ্য খাদী গ্ৰামোদোগ ব’ৰ্ডৰ নতুন কাৰ্যালয় ভৱন আৰু সৱৰমতীত এখন ফুট অভাৰ ব্ৰীজো উদ্বোধন কৰিব।
ভূজত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূজ জিলাত স্মৃতি ভান স্মাৰক উদ্বোধন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কল্পনা কৰা স্মৃতি ভান এক বিশেষ ধৰণৰ পদক্ষেপ। ২০০১ চনৰ ভূজত হোৱা ভূমিকম্পৰ সময়ত প্ৰাণ হেৰুওৱা প্ৰায় ১৩,০০০ লোকৰ মৃত্যুৰ পিছত জনসাধাৰণে দেখুওৱা সহানুভূতিশীল মনোভাৱক উদযাপন কৰিবলৈ প্ৰায় ৪৭০ একৰ এলেকাত এই স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। স্মৃতিসৌধত ভূমিকম্পৰ সময়ত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ নাম লিপিবদ্ধ কৰা হৈছে।
অত্যাধুনিক স্মৃতি ভান ভূমিকম্প সংগ্ৰহালয়ক সাতটা বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সাতটা ব্লকত পৃথক কৰা হৈছে৷ সেয়া হৈছে—পুনৰ জন্ম, পুনৰ আৱিষ্কাৰ, পুনৰুদ্ধাৰ, পুনৰ নিৰ্মাণ, পুনৰ চিন্তা, পুনৰ জীয়াই আৰু নবীকৰণ। প্ৰথম ব্লকটো পুনৰ জন্ম বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তৈয়াৰ কৰা হৈছে, য’ত পৃথিৱীৰ বিৱৰ্তন আৰু প্ৰতিবাৰেই পৃথিৱীৰ অতিক্ৰম কৰাৰ ক্ষমতাক চিত্ৰিত কৰা হৈছে। দ্বিতীয়টো ব্লকত গুজৰাটৰ ভূ-প্ৰকৃতি আৰু ৰাজ্যখন দুৰ্বল হৈ পৰা বিভিন্ন প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। তৃতীয় ব্লকটোৱে এজন লোকক ২০০১চনৰ ভূমিকম্পৰ পিছৰ তাৎক্ষণিক পৰিস্থিতিলৈ ঘূৰাই লৈ যায়। এই ব্লকৰ গেলেৰীসমূহে ব্যক্তিৰ লগতে সংগঠনসমূহেও গ্ৰহণ কৰা বৃহৎ সাহায্য প্ৰচেষ্টাক প্ৰদৰ্শিত কৰে। চতুৰ্থ ব্লকত গুজৰাটৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপ আৰু ২০০১ চনৰ ভূমিকম্পৰ পিছৰ সফলতাৰ কাহিনী প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। পঞ্চম ব্লকটোৱে দৰ্শকক যিকোনো সময়তে বিভিন্ন ধৰণৰ তথা যিকোনো ধৰণৰ দুৰ্যোগৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিবলৈ আৰু জানিবলৈ প্ৰেৰণা যোগায়৷ ষষ্ঠ ব্লকটোৱে আমাক চিমুলেটৰৰ সহায়ত ভূমিকম্পৰ অভিজ্ঞতাক পুনৰ জীপাল কৰাত সহায় কৰে। এইটো ৫ডি চিমুলেটৰত ডিজাইন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে দৰ্শকক এই স্কেলত এটা অনুষ্ঠানৰ প্ৰকৃত বাস্তৱতা প্ৰদান কৰা। সপ্তম ব্লকটোৱে মানুহক স্মৃতিৰ বাবে এক অৱকাশ দিয়ে, য’ত তেওঁলোকে হেৰুওৱা আত্মাবোৰক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূজত প্ৰায় ৪,৪০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰ্দাৰ সৰোৱৰ প্ৰকল্পৰ কচ্ছ শাখা খাল উদ্বোধন কৰিব। খালটোৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য প্ৰায় ৩৫৭ কিলোমিটাৰ। ২০১৭ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খালটোৰ এটা অংশ উদ্বোধন কৰিছিল আৰু বাকী অংশ এতিয়া উদ্বোধন কৰা হ’ব। খালটোৱে কচ্ছত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা আৰু কচ্ছ জিলাৰ আটাইকেইখন ৯৪৮খন গাঁও আৰু ১০খন চহৰতে খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ লগতে চৰহাদ দুগ্ধ উদ্যোগৰ নতুন স্বয়ংক্ৰিয় দুগ্ধ প্ৰস্তুতকৰণ আৰু পেকিং প্লাণ্টকে ধৰি; ভূজত আঞ্চলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, গান্ধীধামত ডাঃ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ কনভেনচন চেণ্টাৰ; আঞ্জাৰত বীৰ বাল স্মাৰক; নখত্ৰানাত থকা ভূজ ২ উপকেন্দ্ৰ আদি উদ্বোধন কৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূজ-ভীমাছাৰ ৰোডকে ধৰি ১৫০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
গান্ধীনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত ছুজুকীৰ ৪০ বছৰীয়া স্মৃতি উপলক্ষে গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰিব৷ এই অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত ছুজুকি গোটৰ দুটা মূল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব, সেয়া হৈছে—গুজৰাটৰ হান্সলপুৰত থকা ছুজুকি মটৰ গুজৰাট বৈদ্যুতিক বাহনৰ বেটাৰী নিৰ্মাণৰ সুবিধা আৰু হাৰিয়ানাৰ খাৰখোদাত মাৰুতি ছুজুকীৰ পৰৱৰ্তী বাহন নিৰ্মাণৰ সুবিধা।
গুজৰাটৰ হান্সলপুৰত বৈদ্যুতিক বাহনৰ উন্নত কেমিষ্ট্ৰী চেল বেটাৰী নিৰ্মাণৰ বাবে ৭,৩০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰি ছুজুকি মটৰ গুজৰাট বৈদ্যুতিক বাহন বেটাৰী নিৰ্মাণ প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হ’ব। হাৰিয়ানাৰ খাৰখোদাত থকা এই বাহন নিৰ্মাণৰ প্ৰতিষ্ঠানটোৱে বছৰি ১০ লাখ যাত্ৰীবাহী বাহন নিৰ্মাণৰ সক্ষমতা থাকিব, যাৰ ফলত ই বিশ্বৰ একক স্থানত সৰ্ববৃহৎ যাত্ৰীবাহী বাহন নিৰ্মাণৰ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হ’ব। ১১,০০০ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ কৰি প্ৰথম পৰ্যায়ৰ প্ৰকল্পটো স্থাপন কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 27-28 August
PM to inaugurate Smriti Van Memorial in Bhuj - a one of its kind initiative to celebrate the spirit of resilience of people shown after the devastating 2001 earthquake
State of the art Smriti Van Earthquake Museum is segregated in seven blocks on seven themes: Rebirth, Rediscover, Restore, Rebuild, Rethink, Relive and Renew
PM to inaugurate and lay foundation stone of projects worth around Rs 4400 crore in Bhuj
PM to inaugurate Kachchh Branch Canal of Sardar Sarovar Project which will boost water supply in the region
In a one of its kind event, PM to participate in Khadi Utsav being organised to pay tribute to khadi and its importance during the freedom struggle
Unique feature: 7500 women khadi artisans spinning charkha live at the same time and at the same place
PM to address programme marking commemoration of 40 years of Suzuki in India and lay foundation stone of two key projects of Suzuki group in India
25 AUG 2022 3:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 27th and 28th August. At around 5:30 PM on 27th August, Prime Minister will address Khadi Utsav at Sabarmati Riverfront in Ahmedabad. At around 10 AM on 28th August, Prime Minister will inaugurate Smriti Van Memorial in Bhuj. Thereafter, at around 12 noon, Prime Minister will lay the foundation stone and inaugurate various developmental projects in Bhuj. At around 5 PM, Prime Minister will address a programme in Gandhinagar, marking the commemoration of 40 years of Suzuki in India.
Khadi Utsav
It has been a constant endeavour of the Prime Minister to popularise Khadi, generate awareness about Khadi products and promote the use of Khadi amongst youth. As a result of the efforts of the Prime Minister, since 2014, sale of Khadi in India has witnessed a four fold increase, whereas in Gujarat, the sale of Khadi has witnessed a massive eight fold increase.
In a one of its kind event being held as part of Azadi ka Amrit Mahotsav, Khadi Utsav is being organized to pay tribute to khadi and its importance during the freedom struggle. The Utsav will be organized at Sabarmati Riverfront, Ahmedabad and will witness 7500 women khadi artisans from various districts of Gujarat spinning charkha live at the same time and at the same place. The event will also feature an exhibition showcasing the “Evolution of Charkhas” by displaying 22 Charkhas from different generations used since 1920s. It will include charkhas like “Yerwada Charkha” which symbolises the charkhas used during the freedom struggle, to the charkhas with latest innovations and technology used today. A live demonstration of the production of Ponduru Khadi will also be done. During the event, Prime Minister will also inaugurate the new office building of the Gujarat Rajya Khadi Gramodyog Board and a foot over bridge at Sabarmati.
PM in Bhuj
Prime Minister will inaugurate Smriti Van Memorial in Bhuj district. Envisioned by the Prime Minister, Smriti Van is a one of its kind initiative. It has been built in an area of around 470 acre to celebrate the spirit of resilience shown by the people after the death of around 13,000 people who had lost their lives during the 2001 earthquake which had its epicentre in Bhuj. The Memorial carries names of the people who had lost their lives during the earthquake.
The state of the art Smriti Van Earthquake Museum is segregated in seven blocks based on seven themes: Rebirth, Rediscover, Restore, Rebuild, Rethink, Relive and Renew. The first block is based on the theme Rebirth depicting Earth’s evolution and ability of the earth to overcome every time. The second block showcases Gujarat’s topography and various natural disasters that the state is vulnerable to. The third block takes one back to the immediate aftermath after the 2001 earthquake. Galleries in this block address the massive relief effort undertaken by individuals as well as organisations. The fourth block showcases Gujarat’s rebuilding initiatives and success stories post 2001 earthquake. The fifth block prompts the visitor to think and learn about different types of disasters and future readiness for any type of disaster at any time. The sixth block helps us to relive the experience of an earthquake with the help of a simulator. The experience is designed in a 5D simulator and is meant to give the visitor the ground reality of an event at this scale. The seventh block provides people with a space for remembrance where they can pay homage to the lost souls.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of projects worth around Rs 4400 crore in Bhuj. Prime Minister will inaugurate the Kachchh Branch Canal of Sardar Sarovar Project. The total length of the Canal is around 357 km. A part of the canal was inaugurated by the Prime Minister in 2017 and the remaining part is being inaugurated now. Canal would help in providing irrigation facilities in Kachchh and drinking water in all 948 villages and 10 towns of the Kachchh district. Prime Minister will inaugurate various other projects as well including New Automatic Milk Processing and Packing Plant of Sarhad Dairy; Regional Science Centre, Bhuj; Dr. Baba Saheb Ambedkar Convention Centre at Gandhidham; Veer Bal Smarak at Anjar; Bhuj 2 Substation at Nakhatrana etc. Prime Minister will also lay the foundation stone of various projects worth over Rs. 1500 crores as well, including the Bhuj- Bhimasar Road.
PM in Gandhinagar
Prime Minister will address a programme marking the commemoration of 40 years of Suzuki in India, being held at Mahatma Mandir, Gandhinagar. During the event, Prime Minister will lay the foundation stones of two key projects of the Suzuki group in India - the Suzuki Motor Gujarat Electric Vehicle Battery Manufacturing Facility at Hansalpur, Gujarat and Maruti Suzuki’s upcoming vehicle manufacturing facility in Kharkhoda, Haryana.
The Suzuki Motor Gujarat Electric Vehicle Battery Manufacturing Facility at Hansalpur, Gujarat will be set-up with an investment of around Rs. 7,300 crores to manufacture Advance Chemistry Cell batteries for Electric Vehicles. The vehicle manufacturing facility in Kharkhoda, Haryana will have the potential to manufacture 10 lakh passenger vehicles per year, making it one of the largest passenger vehicle manufacturing facilities at a single site in the world. The first phase of the project will be set up with an investment of over Rs. 11,000 crores.