ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତାପମାତ୍ରା ବିନା ଖାଇବା ତେଲର ନିଟ୍ ପରିମାଣ ଓ ତାହାର ଓଜନ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ତେଲ ଉତ୍ପାଦକ ମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ପ୍ରକାଶର ଛଅମାସ ମଧ୍ୟରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୩ ଜାନୁୟାରୀ ୧୫ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ଲେବଲ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦକ, ପ୍ୟାକର ଓ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରର ପରାମର୍ଶ
25 AUG 2022 11:55AM by PIB Bhubaneswar
ତାପମାତ୍ରା ବିନା ଖାଇବା ତେଲର ନିଟ୍ ପରିମାଣ ଓ ତାହାର ଓଜନ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦକ, ପ୍ୟାକର ଓ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଘୋଷଣାନାମା ପ୍ରକାଶ ପାଇବାର ଛ’ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆସନ୍ତା ୨୦୨୩ ଜାନୁୟାରୀ ୧୫ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ଲେବଲ ସଂଶୋଧନ କରି ପ୍ରତି ପ୍ୟାକେଟ, ଟିଣ ବା ବୋତଲରେ ରହୁଥିବା ଖାଇବା ତେଲର ଉଭୟ ପରିମାଣ (ତାପମାତ୍ରା ବିନା) ଓ ଓଜନ ଦର୍ଶାଇବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
୨୦୧୧ର ମାପ ଓ ଓଜନ ଆଇନ (ପ୍ୟାକେଟ କରା ସାମଗ୍ରୀ ସଂକ୍ରାନ୍ତ) ଅନୁସାରେ ଖାଉଟିଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାକେଟ ହୋଇଥିବା ସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରକୃତ ଓଜନ ଓ ପରିମାଣ ସେହି ପ୍ୟାକେଟର ଲେବଲ ଉପରେ ଲେଖିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ । ସେହି ପ୍ୟାକେଟର ଲେବଲ ଉପରେ ଖାଇବା ତେଲର ପରିମାଣ ଓ ଓଜନ ପ୍ରକୃତରେ କେତେ ତାହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତା, ପ୍ୟାକର ଓ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ପ୍ରକୃତରେ ଉଭୟ ଲିଟର ଓ ଗ୍ରାମରେ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ଲେଖିବାକୁ ହେବ । ଏବେ ଅନେକ ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀ ତେଲର ନିଟ୍ ବା ପ୍ରକୃତ ପରିମାଣର ଓଜନ ଘୋଷଣା କରିବାବେଳେ ନିଜ ଆଡୁ ଏକତରଫା ଭାବେ ତାପମାତ୍ରା ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛନ୍ତି । ତାପମାତ୍ରା ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଲେ ତେଲର ଓଜନ ଲିଟର ଓ ଗ୍ରାମରେ ସମାନ ରହିବ ନାହିଁ । ପ୍ରକୃତରେ ଖାଉଟି ଯେତିକି ଓଜନର ତେଲ ପାଇଁ ପଇସା ଦେଉଛି ତାକୁ ସେତିକି ମିଳୁନାହିଁ ।
ଏବେ ଉତ୍ପାଦକ, ପ୍ୟାକର ଓ ଆମଦାନୀକାରୀ ପ୍ୟାକେଟରେ ନିଟ୍ ପରିମାଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାବେଳେ ପ୍ୟାକିଂ ସମୟରେ ତେଲର ତାପମାତ୍ରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିସହିତ ଏହାର ପରିମାଣ ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି । କେତେକ ଉତ୍ପାଦକ ତାପମାତ୍ରାକୁ ଅତି ଅଧିକ ୬୦୦ ସେଲସିୟସ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ବନସ୍ପତି ଭଳି ସାମଗ୍ରୀର ବାସ୍ତବ ଓଜନ ଓ ପରିମାଣରେ ଫରକ ରହୁଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଗୋଟିଏ ଲିଟର ବନସ୍ପତିକୁ ବିଭିନ୍ନ ତାପମାତ୍ରାରେ ମାପିଲେ ଏହାର ଓଜନ ଓ ପରିମାଣ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ହେଉଛି । ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସ୍ଥିତି ଘଟୁଛି । ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଟେବୁଲରୁ ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟ ବୁଝା ପଡିବ ।
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ତାପମାତ୍ରା
ଗ୍ରାମରେ ଓଜନ
୧
୨୧ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ
୯୧୯.୧
୨
୩୦ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ
୯୧୩.୦
୩
୪୦ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ
୯୦୬
୪
୫୦ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ
୮୯୯.୪
୫
୬୦ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ
୮୯୨.୬
ଅତଏବ ଖାଇବା ତେଲର ପ୍ରକୃତ ଓଜନ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ତାପମାତ୍ରାରେ ପ୍ୟାକେଜ ବେଳେ ଅଲଗା ରହୁଛି । ତେଣୁ ଖାଉଟି ପ୍ୟାକେଟ ତେଲ କିଣିବାବେଳେ ଲିଟର ବା କେଜି ପିଛା ଯେତିକି ପଇସା ଦେଉଛନ୍ତି ସେହି ଅନୁସାରେ ପ୍ରକୃତ ଓଜନର ସାମଗ୍ରୀ ପାଉନାହାନ୍ତି । ତେଣୁ ପ୍ୟାକେଟ କରିବାବେଳେ ଖାଇବା ତେଲର ତାପମାତ୍ରା କେତେ ତାହା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟଭାବେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ୟାକେଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ସରକାର ସବୁ ଉତ୍ପାଦକ, ପ୍ୟାକେଟ ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀ ଏବଂ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଖାଉଟିଙ୍କୁ ବୃହତ୍ତର ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସରକାର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre asks edible oil producers to declare net quantity in volume without temperature in addition to declaring the same in weight
Advises Manufacturers, Packers and Importers to correct their labeling within six months from the date of direction issued i.e. upto January 15, 2023.
25 AUG 2022 11:55AM by PIB Delhi
Centre has advised the Edible Oil Manufacturers/ Packers/ Importers to declare net quantity on edible oil etc. in volume without temperature in addition to declaring the same in weight. They have also been advised by the department of Consumer Affairs to correct their labeling of declaring net quantity in the units of volume without mentioning temperature with weight of the product, within six months from the date of direction issued i.e. upto January 15, 2023.
Under the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 it is mandatory to declare the net quantity in terms of standard units of weight or measure apart from other declarations on all pre-packaged commodities in the interest of consumers.
As per the provisions made under the rules the net quantity of edible oil, vanaspati ghee etc. needs to be declared either in weight or volume and if declared in volume, then the equivalent weight of the commodity mandatorily to be declared. It is observed that industries are proactively mentioning temperature while declaring the net quantity in volume.
The manufacturers/ packers/ importers are declaring net quantity of edible oil etc. in volume mentioning the temperature at the time of packing along with the units of mass. Few manufacturers were depicting the temperature as high as 600C. It has been observed that such declaration of net quantity of edible oil, vanaspati ghee etc. in terms of volume keeping the volume fixed (for example 1 litre) at different temperatures with mass, which differs, when the packaging mentions a higher temperature. The weight of soyabean edible oil may be different at different temperatures keeping the volume one litre, as follows:
Sr. No.
Temperature
Weight (in g)
1
210C
919.1
2
300C
913.0
3
400C
906.2
4
500C
899.4
5
600C
892.6
Therefore, weight of edible oil is different at different temperature. Hence, to ensure that the consumer get the correct quantity in the package at the time of purchase, the manufacturers/ packers/ importers of edible oil etc. have been advised to pack the said products without mentioning temperature and to ensure that the quantity declared on the package in volume and mass should be correct.