কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
চানবা থাউ পুথোকপশিংদা অরুমবগী চাং থাবগী মথক্তা ভোল্যুমগী নেৎ ক্বান্তিতী তেম্পরেচর য়াওদনা অমদি অরুমবগী চাংসু থাননবা কেন্দ্রনা খঙহনখ্রে
মেনুফেকচররশিং, পেকরশিং অমসুং ইম্পোর্তরশিংবু য়াথং তাউথখিবা নুমিত্তগী থা তরুক হায়বদি জনুৱারী ১৫, ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা লেবেলিং চুমথোক্নবা পাউতাক পীখ্রে
25 AUG 2022 11:55AM by PIB Imphal
কেন্দ্রনা চানবা থাউগী মেনুফেকচরর/ পেকর/ ইম্পোর্তরশিংদা অচাথাউগী নেত ক্বান্তিতী অরুমবগী চাংগী মথক্তা তেম্পরেচর য়াওদনা ভোল্যুমসু থাননবা পাউতাক পীখ্রে। মখোয়গী মফমদা দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জ্যুমর্স এফ্যার্সনসু য়াথং তাউথখিবা নুমিত্তগী থা তরুক হায়বদি জনুৱারী ১৫, ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা নেত ক্বান্তিতী থাবগী মওং চুমথোক্তুনা পোত্থোক অদুগী অরুমবগা লোয়ননা তেম্পরেচর পন্দনা ভোল্যুমগী য়ুনিত্তা থাননবা পাউতাকসু পীখ্রে।
লিগেল মেত্রোলোজী (পেকেজ কোমোদিতিজ) রুল্স, ২০১১গী মখাদা কঞ্জ্যুমরশিংগী ইন্তরেস্ততা প্রি-পেকেজ কোমোদিতি পুম্নমক্কী অতৈ দিক্লারেসনগী মথক্তা নেত ক্বান্তিতী ৱেৎ নৎত্রগা মীজরগী স্তেন্দর্দ য়ুনিৎকী তর্মদা শোয়দনা থাগদবনি‍।
রুল্স অসিগী মখাদা শেম্লিবা প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না অচাথাউ, বানস্পতি ঘীনচিংবগী নেত ক্বান্তিতী অরুমবা নৎত্রগা ভোল্যুমদা থাবা মথৌ তাই অমদি ভোল্যুমদা থারগদি পোৎলম অদুগী ভোল্যুমগা মান্নবা অরুমবগী চাং শোয়দনা থাগদবনি‍। ইন্দস্ত্রীশিংনা ভোল্যুমদা নেত ক্বান্তিতী থাবা মতমদা তেম্পরেচর থাবা থেংনরি‍।
মেনুফেকচরর/ পেকর/ ইম্পোর্তরশিংনা অচাথাউনচিংবা পোৎলমশিংগী নেত ক্বান্তিতী মাসকী য়ুনিৎকা লোয়ননা পেকিং তৌবা মতমদা লৈবা তেম্পরেচর পন্দুনা ভোল্যুম থারি‍। মেনুফেকচরর খরনাতেম্পরেচর অসি ৬০০ সেলসিয়স ফাওবা য়ৌনা থারি‍। মতৌ অসুম্না অচাথাউ, বানস্পতি ঘীনচিংবগী নেত ক্বান্তিতী ভোল্যুমগী চাংদা ভোল্যুমদি লেঙহন্দনা থম্লগা (খুদম ওইনা লিতর ১) মাসকা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা তেম্পরেচরদা থাবসিনা পেকেজিং তৌবা মতমদা তেম্পরেচর খেন্নবা মরম্না তেম্পরেচর হেন্না ৱাংনা থাজিনবসু থেংনরি‍। মখাদা পীরিবা অসিগুম্না নুং হৱাইদগী শুংবা থাউ অসি ভোল্যুম লিতর অমা লৌবদা তোঙান তোঙানবা তেম্পরেচরদা অরুমবা খেন্নৈ‍।
সেরিএল মশিং
তেম্পরেচর
অরুমবা (গ্রামদা)
১
২১0 সেলসিয়স
৯১৯.১
২
৩০0 সেলসিয়স
৯১৩.০
৩
৪০0 সেলসিয়স
৯০৬.২
৪
৫০0 সেলসিয়স
৮৯৯.৪
৫
৬০0 সেলসিয়স
৮৯২.৬
মরম অসিনা অচাথাউগী অরুমবা অসি তেম্পরেচর খেন্নবগী মতুং ইন্না খেন্নৈ‍। মরম অসিনা কঞ্জ্যুমরশিংনা লৈবা মতমদা পেকেজ অদুদা অচুমবা চাং ফংহন্নবগীদমক অচাথাউনচিংবগী মেনুফেকচরর/ পেকর/ ইম্পোর্তরশিংদা হায়রিবা পোৎলমশিং অসি তেম্পরেচর পন্দনা পেক তৌনবা অমদি পেকেজতুদা ভোল্যুম অমসুং মাস পন্দুনা থারিবা চাং অদু চুমহন্নবা পাউতাপ পীখিবনি‍।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre asks edible oil producers to declare net quantity in volume without temperature in addition to declaring the same in weight
Advises Manufacturers, Packers and Importers to correct their labeling within six months from the date of direction issued i.e. upto January 15, 2023.
25 AUG 2022 11:55AM by PIB Delhi
Centre has advised the Edible Oil Manufacturers/ Packers/ Importers to declare net quantity on edible oil etc. in volume without temperature in addition to declaring the same in weight. They have also been advised by the department of Consumer Affairs to correct their labeling of declaring net quantity in the units of volume without mentioning temperature with weight of the product, within six months from the date of direction issued i.e. upto January 15, 2023.
Under the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 it is mandatory to declare the net quantity in terms of standard units of weight or measure apart from other declarations on all pre-packaged commodities in the interest of consumers.
As per the provisions made under the rules the net quantity of edible oil, vanaspati ghee etc. needs to be declared either in weight or volume and if declared in volume, then the equivalent weight of the commodity mandatorily to be declared. It is observed that industries are proactively mentioning temperature while declaring the net quantity in volume.
The manufacturers/ packers/ importers are declaring net quantity of edible oil etc. in volume mentioning the temperature at the time of packing along with the units of mass. Few manufacturers were depicting the temperature as high as 600C. It has been observed that such declaration of net quantity of edible oil, vanaspati ghee etc. in terms of volume keeping the volume fixed (for example 1 litre) at different temperatures with mass, which differs, when the packaging mentions a higher temperature. The weight of soyabean edible oil may be different at different temperatures keeping the volume one litre, as follows:
Sr. No.
Temperature
Weight (in g)
1
210C
919.1
2
300C
913.0
3
400C
906.2
4
500C
899.4
5
600C
892.6
Therefore, weight of edible oil is different at different temperature. Hence, to ensure that the consumer get the correct quantity in the package at the time of purchase, the manufacturers/ packers/ importers of edible oil etc. have been advised to pack the said products without mentioning temperature and to ensure that the quantity declared on the package in volume and mass should be correct.