Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre amends the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules 2011 for ease of doing business and reducing the compliance burden for the garment or hosiery sold in loose or open
The amendment exempts the garment or hosiery industry selling in loose or open from 6 declarations required under the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011
To protect the interest of consumers, 4 declarations relevant to the consumers only to be given
25 AUG 2022 11:56AM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs under Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution has received various representation for exempting the garment or hosiery sold in loose or open at the point of sale from the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules 201. Therefore, Department of Consumer Affairs vide the Legal Metrology (Packaged Commodities) (Third Amendment) Rules, 2022 has exempted the garment or hosiery industry selling garment or hosiery items in loose or open, for ease of doing business and reducing the compliance burden, from declaring the following:
(i) Common/ generic name of the commodity
(ii) Net qty. in std. unit of W or M or no. of commodity in the package
(iii) Unit sale price
(iv) Month and year of manufacture or pre-packing or import
(v) Best before or use by date, month and year in case of commodity becoming unfit for human consumption with time
(vi) Consumer Care name & address
Now, only the following information relevant to consumers is to be given viz.:
(i) Name and address of the manufacturer/ marketer/ brand owner/ importer with country of origin or manufacture in case of imported products,
(ii) Consumer care email id and phone number,
(iii) Sizes with internationally recognizable size indicators such as S, M, L, XL, XXL and XXXL along with details in metric notation in terms of cm or m and
(iv) Maximum retail price (MRP).
The notification issued by the Department of Consumer Affairs is for ease of doing business by reducing compliance burden to industries without compromising the interest of consumers by declaring the information relevant to consumers.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖୋଲା କିମ୍ବା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ ହେଉଥିବା ପୋଷାକ କିମ୍ବା ହୋସିୟାରୀ ବିକ୍ରି ଉପରୁ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ହ୍ରାସ କରି ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ବୈଧ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ (ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀ)ନିୟମ, ୨୦୧୧କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି
ଏହି ସଂଶୋଧନ ଫଳରେ ବୈଧ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ (ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀ)ନିୟମ, ୨୦୧୧ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଖୋଲା କିମ୍ବା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ ହେଉଥିବା ପୋଷାକ କିମ୍ବା ହୋସିୟାରୀ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ୬ଟି ଘୋଷଣାନାମା ଦେବାରୁ ଛାଡ ମିଳିବ
ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କେବଳ ୪ଟି ଘୋଷଣାନାମା ଦେବାକୁ ହେବ
25 AUG 2022 11:56AM by PIB Bhubaneswar
ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଖୋଲା କିମ୍ବା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ ହେଉଥିବା ପୋଷାକ କିମ୍ବା ହୋସିୟାରୀ ବିକ୍ରିକୁ ବୈଧ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ (ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀ)ନିୟମ, ୨୦୧୧ରୁ ଛାଡ ଦେବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଦାବିପତ୍ର ପାଇଥିଲେ । ତେଣୁ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ବୈଧ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ (ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀ) (ତୃତୀୟ ସଂଶୋଧନ) ନିୟମ- ୨୦୨୨ ମାଧ୍ୟମରେ ଖୋଲା କିମ୍ବା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ ହେଉଥିବା ପୋଷାକ କିମ୍ବା ହୋସିୟାରୀ ବିକ୍ରିକୁ ଛାଡ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ ସହଜ ହେବ ଓ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ବୋଝ କମିବ । ସେହି ଘୋଷଣାଗୁଡିକ ହେଲା:
କ) ସାମଗ୍ରୀର ସାଧାରଣ/ଜେନେରିକ ନାମ
ଖ) ପ୍ୟାକେଟରେ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ସଂଖ୍ୟା କିମ୍ବା ସେଗୁଡିକର ସମୁଦାୟ ସଂଖ୍ୟା ପୁରୁଷ କିମ୍ବା ମହିଳା ମାନକ ସୂଚକ ପ୍ରଦାନ
ଗ) ପ୍ରତି ୟୁନିଟ ବିକ୍ରି ମୂଲ୍ୟ
ଘ) ପ୍ରସ୍ତୁତି କିମ୍ବା ପ୍ୟାକେଟ ହେବା ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା ରପ୍ତାନୀ ହେବାର ମାସ ଓ ବର୍ଷ
ଙ) ସମୟ ପରେ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ ରହୁନଥିବା ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରୀର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ ତିଥି, ମାସ ଓ ବର୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା
ଚ) ଉପଭୋକ୍ତା ପରିସେବା ନାମ ଓ ଠିକଣା
ଏବେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଚାରିଟି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ହେବ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା:
କ) ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତା/ବିପଣନକାରୀ/ବ୍ରାଣ୍ଡ/ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ନାମ ଓ ଠିକଣା ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଦେଶର ସୂଚନା
ଖ) ଉପଭୋକ୍ତା ପରିସେବା ଇମେଲ ଆଇଡି ଓ ଫୋନ ନମ୍ବର
ଗ) ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଥିବା ମାପକ ଯେପରିକି S, M, L, XL, XXL ଏବଂ XXXL ସହିତ ସେଣ୍ଟିମିଟର କିମ୍ବା ମିଟରରେ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ହେବ ।
ଘ) ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପାଇକାରୀ ମୂଲ୍ୟ ।
ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହ ବୁଝାମଣା ନକରି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନାଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରି ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ ସହଜ କରିବା ସହ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି ।