Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at farewell ceremony of Vice President Shri Venkaiah Naidu in Parliament House
08 AUG 2022 10:28PM by PIB Delhi
Hon'ble Vice-President, all senior members, all the distinguished parliamentarians present today and all other dignitaries.
As far as I know Venkaiah ji, I don't think farewell is possible. Even after the 11th, you might get a call for some work, or for some information, or just to enquire about any important development in your life. That is, in a way, he is always active in every moment. He is present amidst everyone in every moment and this has been his greatest virtue. Looking back at his life, I want to talk about the period when I used to work for the party organization and Atalji's government was formed. The council of ministers was being formed. As I was handling organizational matters, naturally the interaction between me and Venkaiah ji was a bit more. It was also assumed that a senior leader like Venkaiah ji from the South would definitely become a minister. He told me that although it was the prerogative of the Prime Minister as to who would become a minister and the kind of work and department that each minister would get, he didn't want any glamorous department. He said that if the Prime Minister did not mind, then he would like to work for rural development. Rural development was on his mind. That is, this passion is a huge thing in itself.
Atalji had other tasks in mind for Venkaiah ji, but since Venkaiah ji had this on his mind, Atalji had taken the needful decision and Venkaiah ji had performed the task very well. Now there is one more thing to his credit. Venkaiah ji is perhaps someone who has not only looked after the Ministry of Rural Development, but also the Ministry of Urban Development. That is, in a way, he showed his mastery in both the major aspects of development.
He was perhaps the first Vice-President, the first Chairman of the Rajya Sabha, who was a member of the Rajya Sabha. Very few people have this fortune. Perhaps Venkaiah ji is the only person to have got this. Now someone who has been in the Rajya Sabha for a long time and has looked after the work of parliamentary affairs, means he knows everything that happens in the House, the 'behind the scenes', things that different parties do and the possible actions from the Treasury Benches. He had a very good idea of all these things and that is why as a Chairman he knew both the sides very well. On one hand, this experience was useful to the Treasury Bench while on the other hand would also cause trouble for the friends from the opposition. But he thought of the ways to make the House more efficient and to get the best out of the House for the nation. He ensured that Parliamentary committees were more productive and outcome-oriented for value addition. Venkaiah ji is probably the first Chairman to have cared so much about the functioning of Parliamentary Committees. He had made constant efforts to improve it by expressing his pleasure and displeasure regarding them.
I hope that today as we applaud the work of Venkaiah ji, we should also resolve to fulfill the expectations that he had as a Chairman from us as Members of Parliament. If we follow his advice in our lives, I believe it will be a great service.
Venkaiah ji used most of his time travelling a lot. He would personally visit different places. That was his life during the last five decades. But during the corona period, one day we were just sitting casually and chatting. I asked, due to this corona pandemic and lockdown, who is going to face trouble the most? Everyone was baffled with my question. I asked again, who will suffer the most? No one answered. So I said, "in this situation, the person to suffer the most is Venkaiah Naidu ji". It is because he has always been into some activity or work. Sitting in one place was a great punishment for him. But he is an innovative person. He made creative use of this corona period. He used to " Tele-Travel". I do not know whether this terminology is right or not. He used to sit with his telephone diary in the morning and would call 30, 40 or 50 people daily; the people he came across in the last 50 years while travelling around the country, the people in his public life or political life. He would enquire about their well-being, seek information, ask them about their problems related to corona and would help them if possible.
He had utilized the time so well. When he called the ordinary workers in those remote areas, it filled them with a lot of enthusiasm. Moreover, there might not be a single MP who wouldn't have received a call from Venkaiah ji during the Corona period. He enquired about their well-being and was concerned about their vaccination status. That is, like the head of the family, he took care of everyone. That was his effort.
Venkaiah ji has another virtue. I keep saying that he can never be away from us. So, I am giving an example of the same. Once he had to visit Bihar for an election campaign. Suddenly his helicopter had to make an emergency landing in the fields. Now that area has some security issues too. But a farmer nearby had come and helped him and took him on his motorcycle to the nearest police station.
Now looking at his public life in India, Venkaiah ji is a very big personality but even today he has a close relationship with that farmer family. That is, he received help from someone during a crisis in a remote village of Bihar. But even today, Venkaiah ji would talk about that farmer with great pride. This is Venkaiah ji's one of the greatest virtues.
And that's why I am saying that he will always be with us as an active colleague, as a guide. His experience will be useful to us. With such a pool of experience, now Venkaiah ji will be moving towards a new responsibility in the society. Yes, this morning he told me that when he had assumed this post, the reason for his pain was that he would have to resign from his party; the party for which he had spent his entire life. It had some constitutional obligation. But I think Venkaiah ji will definitely make up for the shortfall of those five years. Surely his work of motivating, encouraging, nurturing all those old friends will continue. Venkaiah ji's life is a great asset and a huge legacy for us. Let us pass on whatever we have learnt from him.
There will be more efforts to take forward his attempts to establish the mother tongue and his love for language.
If you are interested, then I would like to talk about "Bhashini". It is a website launched by the Government of India. "Bhashini" has all the facilities to interpret and translate our Indian languages as well as to develop it further. It is a great tool which can be of immense use to us. But I have something in my mind. I would like Speaker sir and Harivansh ji to see if we can work in this direction. Harivansh ji has knowledge of this field. So, definitely work can be done in this direction. The world has a tradition of adding new words to the dictionary. And such words are also officially announced. It has a great significance whenever a particular word from a particular language of a country gets a place in the English dictionary. It is a matter of immense pride. For example, the word 'Guru' has become a part of the English dictionary. There are many such words.
During the speeches delivered in the mother tongue, in both the Houses, various wonderful words come out of the people. And for the people who know that language, that particular word seems very apt and interesting. Can both our Houses undertake the task of compiling such new words every year? Such words bring out the diversity in our languages. If we create this tradition of compiling such words, we can carry forward this legacy of Venkaiah ji who has been attached to our mother tongue. And whenever we do this work, we will always be reminded of the words of Venkaiah ji and we will end up compiling a vibrant document.
Once again I wish you all the very best. Many thanks and my best wishes to Venkaiah ji and his entire family!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উপ্প-রাস্ত্রপতি শ্রী ভেঙ্কৈয় নাইদুবু বিদাই পীবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পার্লিয়মেন্ততা পীখিবা ৱারোলগী নিপুরী ৱাহন্থোক
08 AUG 2022 10:28PM by PIB Imphal
ইকাইখুম্নজরিবা উপ্প-রাস্ত্রপতি, ঙসি তিনবীরিবা সেনিয়র মেম্বরশিং, শক্নাইরবা পার্লিয়মেন্তরিয়ন অমসুং অতৈ মীথুংলেন পুম্নমক্কী মফমদা।
ভেঙ্কৈয়জিবু ঐহাক্না খঙজবা ফাওবদদি বিদাই পীবা হায়বসি ওইথোক্কনি হায়না খনজদে। ১১গী মতুংদা ফাউবদা, করিগুম্বা থবক খরগীদমক, নৎত্রগা ঈ পাউ খরগীদমক নৎত্রগা অদোমগী পুন্সিগী ওইবা মতাংদা লৈবা মরুওইবা পাউগীদমক ওইরবসু কোল অমদি অদুম্মক লাক্কনি হায়না থাজৈ। নাকল অমরোমদা মহাক্তি মতম চুপ্পদা এক্তিব ওইদুনা লৈবা মীশকনি। মহাক্তি মীকুপ খুদিং মীয়াম মরক্তা অদুমক তিন্দুনা লৈ, অমসুং মসিনা মহাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা ইকাইখুম্নফম ওইরি। মহাক্কী পুন্সিবু হংগৎনা য়েংবা মতমদা, ঐহাক্না পার্তীগী সংস্থান্দা য়াওদুনা থবক তৌরিঙৈ অমসুং অতলজিগী সরকার শেম্বা মতমগী মতাংদা ৱাফম খরা ফোংদোকচনিংই। মন্ত্রীশিংগী কাউন্সিল শেম্লিঙৈ মনুংনি। ঐহাক্না সংস্থানগী ওইবা থবক খরা পায়রিঙৈ, ঐহাক্কা ভেঙ্কৈয়জিগগী মরক্তা ৱারী শানবা হৌখিবসি তপ্না তপ্না হেনগৎলকখি। খারোমদগী ভেঙ্কৈয়জিগুম্বা মকোক থোংবা লুচিংবা অমনা মন্ত্রী অমা ওইরকপা য়াই হায়বসি অদুমক উবা ঙমখ্রে। মহাক্না ঐহাক্কী ইফমদা ফোংদোকপীখি মদুদি কনানা মন্ত্রী ওইগদগে অমসুং মন্ত্রীশিং অসিনা করম্বা মখলগী থবক অমসুং বিভাগ পায়গদগে হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী থৌশিল মখাদা লৈবা তারবসু মহাক্তি হিদান্নফম ওইবা বিভাগ অমত্তা পামখিদে। মহাক্না হায়বীখি মদুদি করিগুম্বা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারৌবীদবা তারবদি, মহাক্তি খুঙ্গং চাউখৎনবা থবক ওইনা পায়বা পামজৈ। খুঙ্গং চাউখৎহনবনা মহাক্কী ৱাখলদা লৈখি। মসিগী অপাম্বসিমকসু য়াম্না চাউবা মগুন অমনি।
অতলজিগী মফমদা ভেঙ্কৈয়জিগী ওইবা থবক অমা লৈজরম্মি, অদুবু ভেঙ্কৈয়জিগী ৱাখলদদি অসুম্না লৈবনা অতলজিনা তঙাইফদবা ৱারেপ অদু লৌখি অমসুং ভেঙ্কৈয়জিনা থবক অদুবু নীংথিনা পায়খৎখি। হৌজিক্তি মহাক্না হোৎনজরকপনি হায়গদবা অমসু লৈরি। ভেঙ্কৈয়জি খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়বু য়েংশিনবা অমা ওইবদা নত্তনা শহর চাউখৎ থৌরাংসু য়েংশিনখি। মসিনা, করিগুম্বা হীরম অমদা, চাউখৎ থৌরাংগী ওইবা হীরম অনিমক্তা হৈথোই শিংথোইবগী চাং অদু উৎলে।
মহাক্না রাজ্য সভাগী মেমবর ওইবা অহানবা উপ্প-রাস্ত্রপতি অমসুং অহানবা রাজ্য সভাগী চীয়রমেনসু ওইখি। অসিগুম্বা লাইবক অসিদি মীওই খরখক্তগী ৱারীনি। ভোঙ্কৈয়জিনা অসিগুম্বা মফম অমা ফংবা অমত্তা ঙাইরবা মীশক অমা ওইরম্বা য়াই। রাজ্য সভাদা মতম কুইনা লৈরম্লবা অমসুং পার্লিয়মেন্তকী ওইবা থবক কয়া পায়রম্বা মীওই অমা হায়বসি মহাক্না হাউজ অসিদা করি থোক্লিবগে, 'মনুংদা করি লৈরি', তোঙান-তোঙানবা পার্তীশিংনা তৌনরিবশিং অমসুং ত্রেজরি বেঞ্চতগী লাক্কদবা থবকশিংনা করিনো হায়বা পুম্নমক খঙলম্বা য়াই। অসিগুম্বা পুম্নমক অসি মহাক্না মুন্না খঙই অমসুং মরম অসিনা চীয়রমেন অমা ওইনা নাকল অনিমকপু মহাক্না মমুৎ তানা খঙই। অতোপ্পা অমদনা, থেংনরকখিবা কয়া অসি ত্রেজরি বেঞ্চতদি অদুক্কী মতীক কান্নবা ফংই, অদুগা অতোপ্পা অমদনা মসিনা ওপোজিসন্দা লৈরিবা মরুপশিংদদি অৱাবা মাইয়োক্নৈ। অদুম ওইনমক, মহাক্তি হাউজ অসিবু মতৌ করম তৌনা নীংথিনা চৎহনগদগে অমসুং লৈবাক অসিগীদমক কদাইফাওবা হাউজ অসিনা তৌবা ঙম্বগে হায়বদুতমক খনখি। মহাক্না পার্লিয়মেন্তরী কম্মিতীবু অফবা মওংদা চৎনবা অমসুং ওইরক্লিবা পুম্নমক মমল লৈহন্দবা য়াদে হায়না হোৎনখি। ভেঙ্কৈয়জিনা পার্লিয়মেন্তরী কম্মিতীগী মথৌশিংবু চেকশিন্না য়েংশিঞ্জবা অহানবা চীয়রমেনসু ওইরম্বা য়াই। মহাক্না মহাক্কী অপাম্বা অমসুং পামদবশিং ফোঙদোক্লদুনা মসিবু হেন্না ফগৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি।
ঙসি ঐখোয়না ভেঙ্কৈয়জিনা তৌবীরম্বা থবকশিংবু শিংথাজবা মতমদা, মহাক্না চীয়রমেন ওইরিঙৈদা পার্লিয়মেন্তকী মীহুৎ অমা ওইনা ঐখোয়গী ইফমদগী পামজরম্বশিং অদু মঙফাওনহনগদবনি হায়বা ৱারেপ অসি লৌমিন্নগদবনি হায়না থাজৈ। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিদা মহাক্কী পাউতাকশিং ইনবা তারবদি অফবতমক ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ভেঙ্কৈয়জিগী অয়াম্বা মতমদি চৎপনা ওইখি। মহাক্না তোঙান-তোঙানবা মফম কয়া অমা খোঙশাল্লুরে। হৌখিবা চহি য়াংখৈরোমগী মনুংদি অসুম্না লেনখি। কোরোনাগী মনুংদা, নোংমা ঐখোয় ইচম চম্না ফমদুনা ৱারী শান্নরম্মি। কোরোনা লাইচৎ অমসুং লোকদাউন অসিনা মরম ওইদুনা কনানা খ্বাইদগী হেন্না ৱাগদগে হায়না ঐহাক্না হংখি। মীপুম খুদিংমক ঐহাক্কী ৱাহং অসিনা চঙক্নহনখি। ঐহাক্না অমুক্কা হংখি, কনানা খ্বাইদগী হেন্না ৱাগদগে? কনা অমত্তনা পাউখুম পীরকখিদে। মদুদগী ঐহাক্না হায়খি, "অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, খ্বাইদগী ৱাগদবা মীশক অদুদি ভেঙ্কৈয় নাইদুজিনি"। মরমদি, মহাক্তি করিগুম্বা থবক অমা নৎত্রগা অমা হোৎনদুনা মতম চুপ্পদা লৈজবনি। মফম অমদা ফমদুনা লৈথোকপা হায়বসে মহাক্কীদি খ্বাইদগী অৱাবা দন্দি অমনি। অদুবু, মহাক্তি অনৌবদা পুথোকপা মীওই অমসুনি। কোরোনাগী মনুং অসিবু মহাক্না হৈশিংনা শীজিন্নখি। মহাক্না "তেলি-ত্রাভেল" তৌখি। ৱাহৈ অসি চুম্লিব্রা নৎত্রগা লাল্লিব্রা হায়বা ঐহাক চপ চানা খঙজদে। মহাক্তি অয়ুক্তা মহাক্কী তেলিফোন দাইরীগা ফমগনি অদুগা নুমিৎ খুদিংগী হৌখিবা চহি ৫০মুক অসিদা মহাক্না লৈবাক অসিদা চৎখিবা মতমদা খঙনখিবা মীওইশিং অমসুং মহাক্কী পব্লিক অমসুং পোলিতিকেল লাইফতা থেংনখিবা মীওই ৩০, ৪০ নৎত্রগা ৫০দা কোল তৌগনি। মহাক্না মখোয়গী মতাংদা কমদৌরি হংগনি, ঈ পাউ লৌগনি, কোরোনানা মরম ওইদুনা পীবা চৈথেংগী মতাংদা হংগনি অমসুং ঙম্লবদি মতেং পাংগনি।
মহাক্না মতম্বু মরীক চুম্না শীজিন্নখি। অথাপ্পা মফমশিংদা লৈবা ইচম চম্বা শিন্মীশিংদা কোল তৌবা মতমদা মখোয়দা হরাও তয়াম্বনা লাংতক্নহল্লি। মসিগী মথক্তা, কোরোনা মনুংদা ভেঙ্কৈয়জিদগী কোল লাক্তবা এম.পি. অমত্তবু লৈরম্লোই। মহাক্না মখোয়গী হকচাংগী ফিভম হংগনি অমসুং ভেক্সিন কাপ্লে নৎত্রগা কাপত্রি হায়বগী মতাংদা লাংতক্নজগনি। মহাক্তি ইমুংগী মপী মপা অমগুম্না ময়াম পুম্নমকপু নুংশিনা শেন্নজৈ। মসিনি মহাক্না কয়াম হোৎনজরকই হায়বদু। ভেঙ্কৈয়জিগী মফমদা অতোপ্পা ইকাইখুম্ননিংঙাই অমসু লৈরি। ঐহাক্না হঞ্জিন হঞ্জিন্না মহাক্তি ঐখোয়দগী কৈদৌনুংদা লাপথোক্লোই হায়না হায়জৈ। মসিগী খুদম অমতং পীজগে। ইলেক্সন কেম্পেন অমগীদমক মহাক বিহারগী খোঙচৎ অমখক চৎলম্মি। খঙহৌদনা মহাক্কী হেলিকোপতর অদু খুদক্তা লমহাং অমদা তাদবা য়ারমদে। হায়রিবা মফম অদুমকসু সেক্যুরিতীগী খুদোংচাদবা খরা লৈবা মফম অমনি। অদুবু অনকপদা লৈরম্বা লৌমী অমনা চেনশিল্লক্তুনা মতেং পাংবীরম্মি অমসুং মহাক্কী মোতোরসাইকলদা মনাক নকপা পুলিস স্তেসন অমদা পুবীখিরম্মি।
ভারত্তা লৈরিবা মহাক্কী পব্লিক লাইফকী মতাংদা য়েংবা মতমদা, ভেঙ্কৈয়জিদি য়াম্না মঙাল লৈবা মীশক অমনি, অদুগা ঙসিমকসু লৌমী অদুগী ইমুং মনুংগা চান্নবা মরুপ অমা ওইনা লৈরি। অদুগুম্বা অথাপ্পা বিহারগী মফম অমদা মহাকপু মতেং তৌবীরকখিবা ইমুং অদুগা। ঙসিমকসু অদুমক ভেঙ্কৈয়জিনা লৌমী অদুগী ৱারী চাউথোক্না লীগনি। মসিনি ভেঙ্কৈয়জিগী খ্বাইদগী চাউবা ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইবা মশক অমা।
মসিগী মরম অসিননি ঐহাক্না মতম চুপ্পদা মহাক্তি ঐখোয়গী মরক্তা এক্তিব ওইবা মরুপ মপাং অমগুম, লমজিংবীদুনা লৈগনি হায়না হায়জরিবা। মহাক্না থেংনরকপা কয়াসি ঐখোয়দা অদুক্কী মতীক কান্নগনি। অসিগুম্বা থৌদোক কয়া থেংনরকপগা লোইননা, ভেঙ্কৈয়জিনা খুন্নাইগী ওইবা অনৌবা মাইকৈ অমদা অমুক চঙশিনলগনি। চুম্মি, ঙসিগী অয়ুক অসিদসু মহাক্না ঐগী ইফমদা হায়বীখি মদুদি মহাক্না ফম অসি পায়রকপা মতমদা, মহাক্না ৱাজখিবসি মহাক্না মপুন্সি চুপ্পা অমা লেন্দুনা লাক্লবা পার্তীদগী থাদোকপা তাই হায়বসিনি। মসিদা তৌদবা য়াদবা সংবিধানগী করিগুম্বা খরসু লৈরি। অদুবু ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভেঙ্কৈয়জিনা অদুগুম্বা চহি মঙা মরক শিরুবা অদুবু ঙাকখৎনবা হোৎনরক্কনি হায়বসিনি। মহাক্কী অরিবা মরুপশিংবু ইথিল পীবা, থৌনা হাপ্পা, য়োকখৎপগী থবক্তি মখা চত্থখিগনি। ভেঙ্কৈয়জিগী পুন্সিদি ঐখোয়গী ইফমদা য়াম্না চাউবা লন অমনি। মহাক্কী মফমদগী তমজরকপা খুদিংমক ঐখোয়না অমুক মখা তাবদা পীরমগদবনি।
ইমালোনবু মাংজিল থানা পুখৎনবা হোৎনবীরম্বা অমসুং মহাক্না লোনবু কয়াগী মতীক নুংশিজগে হায়বসিদা হোৎনগদবা কয়াগী মতীক লৈরি।
করিগুম্বা অদোম্না থৱাই য়াওবা তারবদি ঐহাক্না "ভাশিনি"গী মতাংদা করিগুম্বা খরা ফোংদোকচবা পাম্মি। মসি ভারত সরকারনা হৌদোকখিবা ৱেবসাইত অমনি। "ভাশিনি" হায়বসিদা ঐখোয়গী ভারতকী লোলশিংবু হন্দোক্নবা অমসুং হেন্না ফগৎহন্নবা খুদোংচাবা পীরি। মসি ঐখোয়দা অদুক্কী মতীক কান্নগদবা খুৎলাই অমনি। অদুবু ঐহাক্কী ৱাখলদা করিগুম্বা অমদি লৈরি। স্পীকর সার অমসুং হরিভন্সজিনা হীরম অসিদা য়েংশিনবীবা য়াগদ্রা হায়বদু অমুক্তং য়েংহঞ্জনিংই। হীরম অসিগী মতাংদা হরিভন্সজিনা কুপ্না খঙই। মরম অসিনা হীরম অসিগী মতাংদা করিগুম্বা খরদি শোইদনা তৌবা য়াগনি। মালেম অসিদা চৎনবা মচৎ অমখক লৈরি মদুদি দিক্সনরীদা অনৌবা ৱাহৈ হাপচিনবা হায়বসিনি। অদুগুম্বা ৱাহৈ অদুসু অমুক হৌনবী মতুং ইন্না লাউথোক্কদৌরিবনি। করিগুম্বা লৈবাক অমগী অখন্নবা লোল অমদগী অখন্নবা ৱাহৈ অমনা ইংলিশ দিক্সনরীদা য়াওবা হায়বসি য়াম্না শিংথানিংঙাই অমনি। খুদম ওইনা, 'গুরু' হায়বা ৱাহৈ অসি ইংলিশ দিক্সনরীগী শরুক অমা ওইরে। অসিগুম্বা ৱাহৈ কয়া অমা লৈরিবনি।
ইমালোলদা পীবা ৱারোলগী মনুংদা, হাউজ অনিমক্তা, তোঙান-তোঙানবা ঙক্নিংঙাই ওইবা ৱাহৈ কয়া মীয়াম্না ফোংদোক্নৈ। অমসুং অদুগুম্বা লোল অদুবু খঙবা মীওইশিংদদি, অদুগুম্বা ৱাহৈ অদু চুন্নৈ অমসুং হেন্না খঙনিংই। অসিগুম্বা ৱাহৈশিং অসিবু ঐখোয়গী হাউজ অনিমক্তা চহি খুদিংগী খোমজিনবগী থবক অমা হৌবা য়াগদ্রা? অদুগুম্বা ৱাহৈশিং অদুনা ঐখোয়গী লোলদা লৈরিবা মাইকৈশিং অসিবু তাক্লি। করিগুম্বা ঐখোয়না অদুগুম্বা ৱাহৈশিং অদুবু খোমজিনবগী থবক অসি চৎনবা তারবদি, ঐখোয়গী ইমালোলবু নুংশিজবা ভেঙ্কৈয়জিগী মঙলান অসি মাংজিল থানা পুবা ঙমগনি। অমসুং মসিগী থবক অসিবু ঐখোয়না পাঙথোকপা মতমদা, ভেঙ্কৈয়জিগী ৱাহৈশিং নীংশিংদুনা লৈগনি অমসুং মখল মখলগী দোক্যুমেন্তশিং খোমজিনবা ঙমগনি।
অমুক্কা হন্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। ভেঙ্কৈয়জি অমসুং মহাক্কী ইমুং মনুংবু হন্না-হন্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফবতা ওইরসনু হায়না নিজরি!
খঙহঞ্জবাঃ মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকচবনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীবীখি।