প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গান্ধীনগৰত গিফ্ট চিটীত আইএফএছচিএ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ শিলান্যাস সমাৰোহত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পাঠ
29 JUL 2022 7:40PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
কাৰ্যক্ৰমত উপস্থিত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান ভূপেন্দ্ৰ ভাই, কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা জী, মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ অন্য বন্ধুসকল, বিজনেছ ৱৰ্ল্ডৰ সকলো গণ্যমান্য বন্ধুসকল, ইয়াত উপস্থিত আন সকলো মহানুভৱ, দেৱী আৰু সজ্জনসকল!
আজি ভাৰতৰ বৰ্ধিত অৰ্থনৈতিক সামৰ্থ্য, ভাৰতৰ বৰ্ধিত প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্য আৰু ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ বৰ্ধিত ভৰষাৰ বাবে এই দিৱস বহুত মহত্বপূৰ্ণ, এটা বিশেষ দিন। এনেকুৱা সময়ত যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছে, আধুনিক হ'বলৈ ধৰা ভাৰতৰ নতুন সংস্থান আৰু নতুন ব্যৱস্থাই ভাৰতৰ গৌৰৱ বঢ়াই আছে।
আজি গিফ্ট চিটীত, International Financial Services Centres Authority - IFSCA Headquarters Buildingৰ শিলান্যাস কৰা হৈছে। মোৰ বিশ্বাস, এই ভৱন নিজৰ আৰ্কিটেকচাৰত যিমান ভব্য হ'ব, সিমানেই ভাৰতক অৰ্থনৈতিক মহাশক্তি কৰি তোলাৰ অসীম সুযোগো থিয় কৰাব। IFSCA এক enabler-ও হ'ব, innovation-ক ছাপৰ্ট কৰিব, আৰু এই সকলোৰে সৈতে growth opportunitiesৰ বাবে এক catalystৰ কামো কৰিব। গিফ্ট চিটীত NSE IFSC- SGX Connect-ৰ launching-ৰ জৰিয়তে আজি এই আৰম্ভণি হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি India International Bullion Exchange তাকো launch কৰা হৈছে। New Development Bankৰ Indian regional office, 3 Foreign Banks, আৰু 4 International Trade Financing Services Platforms, এই সকলোৰে সৈতে বহু মহত্বপূৰ্ণ স্তৰ আজি আমি অতিক্ৰম কৰিছো। ইয়াৰ জৰিয়তে ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সামৰ্থ্যক আধুনিক গোলকীয় অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰাত আৰু সহায়ক হ'ব।
ভাৰত এতিয়া ইউএছএ, ইউকে আৰু ছিংগাপুৰৰ দৰে পৃথিৱীৰ সেই দেশসমূহৰ শাৰীত থিয় দিছে য'ৰ পৰা গ্লবেল ফাইনেঞ্চক দিশ দেখুওৱা হয়। মই এই সুযোগতে আপোনালোক সকলোকে, আৰু সকলো দেশবাসীক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মই বিশেষকৈ ছিংগাপুৰৰ আমাৰ বন্ধুসকলকো অভিনন্দন জনাইছো যাৰ সহযোগত দুয়োখন দেশৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ পৰিসৰ মুকলি হৈছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটত থকাৰ সময়ত যেতিয়া মই গিফ্ট চিটীৰ পৰিকল্পনা কৰিছিলো, তেতিয়া সেয়া কেৱল বেহা-বেপাৰ বা অৰ্থনৈতিক কামকাজতে সীমিত নাছিল। গিফ্ট চিটীৰ পৰিকল্পনাত দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ আকাংক্ষা জড়িত আছে। গিফ্ট চিটীত ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী জড়িত আছে, ভাৰতৰ সোণালী অতীতৰ সপোনো জড়িত আছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, জানুৱাৰী ২০১৩ত যেতিয়া মই 'গিফ্ট ৱান'ৰ উদ্বোধনৰ বাবে ইয়ালৈ আহিছিলো, তেতিয়া মানুহে ইয়াক গুজৰাটৰ সবাতোকৈ ওখ বিল্ডিং বুলি কৈছিল। বহু মানুহৰ বাবে এইটোৱেই ইয়াৰ পৰিচয় আছিল। কিন্তু, গিফ্ট চিটী এটা এনেকুৱা ধাৰণা আছিল, যি নিজৰ সময়তকৈও বহু আগত আছিল। আপোনালোকে মনত পেলাওক, ২০০৮ত World economic crisis আৰু recessionৰ সময় আছিল। ভাৰততো দুৰ্ভাগ্যবশতঃ সেই সময়ত policy paralysisৰ অৱস্থা আছিল। কিন্তু, সেই সময়ত, অৰ্থাৎ কল্পনা কৰক সেই সময়ৰ পৃথিৱীৰ স্থিতি, সেই সময়ত গুজৰাটে ফিনটেকৰ ক্ষেত্ৰত নতুন আৰু ডাঙৰ পদক্ষেপ দি আছিল। মই আনন্দিত যে সেই ধাৰণা আজি ইমান আগবাঢ়িল। গিফ্ট চিটীয়ে বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে নিজৰ শক্তিশালী পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। গিফ্ট চিটীয়ে wealth আৰু wisdom, দুয়োটাকে celebrate কৰিছে। মই এইটো দেখিও ভাল পাইছো যে গিফ্ট চিটীৰ জৰিয়তে ভাৰতে বিশ্ব স্তৰত ছাৰ্ভিচ ছেক্টৰত শক্তিশালী দাবীৰে আগবাঢ়ি আছে।
বন্ধুসকল,
গিফ্ট চিটীৰ আৰু এটা বিশেষ কথা এইটো যে ই tri-city approachৰ প্ৰধান স্তম্ভ। আহমেদাবাদ, গান্ধীনগৰ আৰু গিফ্ট চিটী, তিনিওখন এখন আনখনৰ পৰা মাত্ৰ ৩০ মিনিটৰ দূৰত্বত আছে। আৰু তিনিওখনৰে নিজা নিজা বিশেষ পৰিচয় আছে। আহমেদাবাদে এক গৌৰৱশালী ইতিহাসক নিজৰ ভিতৰত সাৱটি আছে, গান্ধীনগৰ প্ৰশাসনৰ কেন্দ্ৰ, নীতি আৰু নিৰ্ণয়ৰ মুখ্য নিৰ্মাতা আৰু গিফ্ট চিটী অৰ্থতন্ত্ৰৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ। অৰ্থাৎ যদি আপোনালোকে এই তিনিওখনৰ যিকোনো এখনলৈ যায় তেন্তে past, present বা futureৰ পৰা কেৱল ত্ৰিশ মিনিট আঁতৰত থাকিব।
বন্ধুসকল,
গিফ্ট চিটীৰে জড়িত initiatives, ‘ease of doing business’ আৰু ‘ease of living’ৰ দিশত আমাৰ প্ৰয়াসৰ অংশও। আমি এই কথা মনত ৰাখিব লাগিব যে এক vibrant fintech খণ্ডৰ অৰ্থ কেৱল easier business climate, reforms আৰু regulationsলেকেই সীমিত নহয়। ই বেলেগ বেলেগ ক্ষেত্ৰত কাম কৰি থকা বৃত্তিধাৰীক একোটা উন্নত জীৱন আৰু নতুন সুযোগ দিয়াৰো মাধ্যম।
গিফ্ট চিটী এখন এনেকুৱা ঠাই হৈ আছে, য'ৰ পৰা নতুন নতুন ধাৰণা ওলাই আছে, সম্পদ সৃষ্টি হৈ আছে, আৰু পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ ভাল মনবিলাকে ইয়ালৈ আহি শিকি আছে, বিকাশ কৰি আছে। অৰ্থাৎ গিফ্ট চিটী একপ্ৰকাৰ ভাৰতৰ পুৰণি অৰ্থনৈতিক গৌৰৱ প্ৰাপ্ত কৰাৰো এটা মাধ্যম হৈ আছে। ইয়াত উদ্যোগৰ যিসকল দিগ্গজ আছে, তেওঁলোকে জানে যে ভাৰতৰ মানুহে শ শ বছৰ ধৰি বেহা-বেপাৰৰ বাবে সমগ্ৰ পৃথিৱীলৈ গৈ থাকে। পৃথিৱীৰ এনেকুৱা কোনো অংশ হয়তো কমেই আছে য'ত ভাৰতীয় গৈ উপস্থিত হোৱা নাই। ভাৰতীয় ব্যৱসায়ীয়ে innovative financing techniques, তাৰো প্ৰয়োগ কৰিছিল।
মই যিখন ঠাইৰ পৰা আহিছো, মোৰ যি জন্ম স্থান- ৱডনগৰ, তাত খনন চলি আছে আৰু তাতো খননত প্ৰাচীন কালৰ মুদ্ৰা পোৱা গৈছে। এয়া এই কথাৰ প্ৰমাণ যে আমাৰ ব্যৱসায়ী ব্যৱস্থা আৰু সম্পৰ্ক কিমান ব্যাপক আছিল। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পাছত আমি নিজেই নিজৰ ঐতিহ্যক, নিজৰ এই শক্তিক চিনি পোৱাত অক্ষম হৈছো। সম্ভৱতঃ এয়া দাসত্ব আৰু দুৰ্বল আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰভাৱ আছিল যে আমি নিজৰ ব্যাৱসায়িক, সাংস্কৃতিক আৰু আন সম্পৰ্কবিলাক যিমান সম্ভৱ সীমিত কৰি পেলালো। কিন্তু এতিয়া নতুন ভাৰতে সেই পুৰণি চিন্তাও সলনি কৰিছে। আজি integration আমাৰ কাৰণে বহুত মহত্বপূৰ্ণ এজেণ্ডা। এখন গ্লবেল মাৰ্কেটৰ সৈতে, গ্লবেল ছাপ্লাই চেইনৰ সৈতে দ্ৰুতগতিত সম্পৰ্ক স্থাপন কৰি আছে। আৰু গিফ্ট চিটী ভাৰতৰ লগে লগে গ্লবেল সুযোগৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱাৰ এক মহত্বপূৰ্ণ গেটৱে। যেতিয়া আপোনালোকে গিফ্ট চিটীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব, তেতিয়া আপোনালোকে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ অৰ্থনীতিৰ অন্যতম। সেয়ে, ভৱিষ্যতে যেতিয়া আমাৰ অৰ্থনীতি আজিতকৈও বহু ডাঙৰ হ'ব, আমি তাৰ বাবে এতিয়াৰে পৰা সাজু হ'ব লাগিব আৰু ডাঙৰ হোৱাটো নিশ্চিত। আমাক তাৰ বাবে এনেকুৱা প্ৰতিষ্ঠান লাগে, যি global economy-ত আমাৰ আজিৰ আৰু ভৱিষ্যতৰ ভূমিকা পূৰণ কৰিব পাৰে। India International Bullion Exchange - IIBX-য়ে এই দিশতে এটা পদক্ষেপ।
সোণৰ বাবে ভাৰতৰ মানুহৰ মৰম একোৰেই লুকাই থকা নাই। সোণ ভাৰতত মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ ডাঙৰ মাধ্যম। মহিলাৰ বিশেষ স্নেহৰ কাৰণে সোণ আমাৰ সমাজ আৰু সংস্কৃতিক ব্যৱস্থাৰো সিমানেই বিশেষ অংশ হৈ আছে। ইয়াৰ এটা ডাঙৰ কাৰণ হৈছে এইটো যে ভাৰত আজি সোণ-ৰূপৰ ক্ষেত্ৰৰ এখন বহুত ডাঙৰ বজাৰ। কিন্তু ভাৰতৰ পৰিচয় ইমানেই হোৱা উচিতনে? ভাৰতৰ পৰিচয় এক মাৰ্কেট মেকাৰ হিচাপেও হোৱা উচিত। IIBX এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। আমাৰ সোণৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগৰ প্লেয়াৰ্ছক, বিশেষকৈ জুৱেলাৰ্ছক, ই বিস্তাৰ কৰাত সহায় কৰিব, তেওঁলোকৰ বাবে নতুন সুযোগৰ পথ নিৰ্মাণ কৰিব। সেয়া প্ৰত্যক্ষ আৰু স্বচ্চ পদ্ধতিৰে পোনপটীয়াকৈ bullion ক্ৰয় কৰিব পাৰিব আৰু international price discoveryত participateও কৰিব। লগতে, IIBX exchange-ৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ গোল্ডত বাণিজ্য কৰাৰ সুযোগো দিব। যিমানেই গোল্ড ট্ৰেডিঙৰ মাৰ্কেট সংগঠিত হ'ব সিমানেই ভাৰতত সোণৰ চাহিদা, সোণৰ দাম প্ৰভাৱিতও কৰিব আৰু নিৰ্ধাৰণো কৰিব।
বন্ধুসকল,
অনাগত সময়ত ভাৰতত যি হ'ব, তাৰ প্ৰভাৱ সমগ্ৰ বিশ্বৰ ওপৰত পৰিব। তাৰ ফলত সমগ্ৰ পৃথিৱীয়ে দিশ লাভ কৰিব। আমি স্থানীয় আশা-আকাংক্ষাকো গুৰুত্ব দিওঁ আৰু গ্লবেল সহযোগিতাৰ গুৰুত্বও উপলব্ধি কৰো। এফালে, আমি গোলকীয় মূলধনক স্থানীয় কল্যাণৰ বাবে আনি আছো আৰু আনফালে আমি স্থানীয় উৎপাদনশীলতাক গোলকীয় কল্যাণৰ বাবে সুৰক্ষিতও কৰি আছো। আজি ভাৰতলৈ অভিলেখ পৰিমাণৰ বিদেশী প্ৰত্যক্ষ বিনিয়োগ আহি আছে। এই বিনিয়োগে দেশত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰি আছে, যুৱক-যুৱতীৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰি আছে। ই আমাৰ উদ্যোগক শক্তি দি আছে, আৰু আমাৰ উৎপাদনশীলতা বঢ়াই আছে। আৰু এই উৎপাদনশীলতা কেৱল ভাৰতৰে শক্তি হৈ থকা নাই, ইয়াৰ লাভ সমগ্ৰ বিশ্বৰ হৈ আছে। এই কথা সত্য যে আজি যিসকল বিনিয়োগকাৰীয়ে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰি আছে, তেওঁলোকে নিজৰ বিনিয়োগৰ ওপৰত ভাল ৰিটাৰ্ণ পাই আছে। কিন্তু ইয়াৰ প্ৰভাৱ, ইয়াৰ সৈতে জড়িত সম্ভাৱনা ইয়াতকৈও বহু ব্যাপক। আজি আমাৰ ৰপ্তানিয়ে ৰেকৰ্ড লেভেল স্পৰ্শ কৰি আছে। আমাৰ সামগ্ৰী নতুন নতুন দেশত নতুন নতুন বজাৰলৈ গৈ পাইছে।
এটা এনেকুৱা সময় আৰু সেই সময় এনেকুৱা যেতিয়া গ্লবেল ছাপ্লাই চেইন অনিশ্চয়তাৰ চিকাৰ। পৃথিৱী এই অনিশ্চয়তাক লৈ শংকিত, ভাৰতে পৃথিৱীক কোৱালিটী প্ৰডাক্ট আৰু ছাৰ্ভিচেছৰ ভৰষা দি আছে। সেয়ে, যেনেকৈ মই কৈছো যে এয়া স্থানীয় কল্যাণৰ বাবে গ্লবেল কেপিটেল আৰু গ্লবেল ৱেলফেয়াৰৰ বাবে লোকেল প্ৰডাক্টিভিটীৰ এটা অদ্ভূত সংমিশ্ৰণ। গিফ্ট চিটীৰে জড়িত সকলো প্ৰতিষ্ঠানে এই বান্ধোন অধিক শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিব। ইয়াত বহু প্ৰতিষ্ঠান এনেকুৱা আছে যাৰ ওচৰত গ্লবেল footprints-ও আছে আৰু লোকেল কানেক্টো আছে।
বন্ধুসকল,
নতুন ভাৰতৰ নতুন সংস্থানৰ পৰা, নতুন ব্যৱস্থাৰ পৰা মোৰ বহুতো আশা আছে আৰু আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰষাও আছে। আজি ২১শ শতিকাত বিত্ত আৰু প্ৰযুক্তি এটা আনটোৰ সৈতে সংযুক্ত। আৰু কথা যেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ হয়, কথা বিজ্ঞান আৰু ছফ্টৱেৰৰ হয়, তেন্তে ভাৰতৰ ওচৰত edge-ও আছে আৰু experience-ও আছে। আজি real time digital paymentsত সমগ্ৰ পৃথিৱীত ৪০ শতাংশ অংশীদাৰিত্ব অকলে ভাৰতৰ আছে। আজি আমি ইয়াত লীডাৰ। ফিনটেকৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ এই শক্তিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক আকৰ্ষণ কৰি আছে। সেয়ে, মোৰ আপোনালোক সকলোলৈকে আহ্বান যে ফিনটেকত আপোনালোকে নতুন নতুন উদ্ভাৱনৰ বাবে টাৰ্গেট কৰক। GIFT IFSC fintech-ৰ গ্লবেল লেবৰেটৰী হৈ উত্থিত হওক।
বন্ধুসকল,
মই আৰু এটা বিশেষ পক্ষৰ ফালে আপোনালোকৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো। ভাৰতৰ বাবে সফলতা আৰু সেৱা এটা আনটোৰ পৰ্যায়। জনকল্যাণৰ পৰা জগকল্যাণ, এয়া আমাৰ ভাবনা। সেয়ে, আজি ভাৰতে sustainable development-ৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজনীন সম্ভাৱনাৰ নেতৃত্ব কৰি আছে। আমি নিজৰ বাবে Net zero carbon emission-ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত আমি গতি শক্তি মাষ্টাৰ প্লেনক আগবঢ়াই আছো, নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু ই-মোবিলিটিৰ নতুন অভিলেখ গঢ়ি আছো। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত ভাৰতে ইণ্টাৰনেচনেল ছ'লাৰ এলায়েঞ্চক দিশ দেখুৱাই আছে। এইখন এখন এনেকুৱা ক্ষেত্ৰ য'ত আমাৰ সমৰ্পণে অসীম সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব। মই বিচাৰো যে GIFT IFSC, sustainable আৰু climate projectsৰ বাবে global debt আৰু equity capitalৰ এক gateway হওক। এনেকৈ, ভাৰতক aircraft leasing, ship financing, carbon trading, digital currency, আৰু IP rights-ৰ পৰা investment management-লৈকে বহু financial innovations-ৰ আৱশ্যক। IFSCA -য়ে এই দিশত কাম কৰা উচিত। IFSCA-য়ে regulation আৰু operation cost-ও কেৱল ভাৰত নহয় বৰঞ্চ দুবাই ছিংগাপুৰৰ দৰে দেশৰ তুলনাতো competitive কৰা দৰকাৰ। আপোনালোকৰ লক্ষ্য হোৱা দৰকাৰ যাতে IFSCA regulationsত লীডাৰ হওক, rule of law-ৰ বাবে high standards নিৰ্ধাৰণ কৰক, আৰু বিশ্বৰ বাবে পছন্দৰ arbitration center হৈ উত্থিত হওক।
বন্ধুসকল,
বেংকিং খণ্ডৰ যিসকল বন্ধু ইয়াত আছে, তেওঁলোকৰ সহযোগত যোৱা ৮ বছৰত দেশে financial inclusionৰ এটা নতুন ঢৌ দেখিলে। ইমানলৈকে যে, দুখীয়াতকৈ দুখীয়াও আজি formal financial institutionsৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। আজি যিসময়ত আমাৰ এটা বৃহৎ অংশ বিত্তৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে, এয়া সময়ৰ দাবী যে চৰকাৰী সংস্থা আৰু প্ৰাইভেট প্লেয়াৰ্ছ লগ হৈ পদক্ষেপ আগবঢ়াওক। উদাহৰণ হিচাপে, আজি বেছিক বেংকিঙৰ পৰা ওপৰলৈ উঠি financial literacyৰ ক্ষেত্ৰত financial educationৰ বাবে সুযোগ আছে। আজি ভাৰতত এটা ডাঙৰ আকাংক্ষী শ্ৰেণী আছে যি বিকাশৰ বাবে বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে। যদি তেওঁলোকৰ বাবে এনেকুৱা financial courses থাকে যি তেওঁলোকক বেলেগ বেলেগ financial instruments আৰু তেওঁলোকৰ featuresয়ে ইয়াৰ বিষয়ে শিকাব পাৰে, তেন্তে ইয়াৰ পৰা তেওঁলোকৰ বহুত সহায় হ'ব।
এটা উদাহৰণ মিউচুৱেল ফাণ্ডৰো আছে। Association of Mutual Funds-ৰ মতে, ২০১৪ত ভাৰতত mutual fund industry-ৰ assets under management প্ৰায় ১০ লাখ কোটি আছিল। এই আঠ বছৰত, জুন ২০২২লৈকে ই ২৫০ শতাংশ বাঢ়ি ৩৫ লাখ কোটি হ'লগৈ। অৰ্থাৎ মানুহে বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে, তেওঁলোক ইয়াৰ বাবে সাজু আছে। আমি তেওঁলোকৰ বাবে শিক্ষা আৰু তথ্য নিশ্চিত কৰিব লাগিব। মই কওঁ যে আমাৰ financial ecosystem-ক non-finance colleges-ৰ সৈতে tie-up কৰা উচিত, যুৱক-যুৱতীসকলক শিক্ষিত কৰা দৰকাৰ। অৱশেষত, এইসকল যুৱক-যুৱতীয়েই যি অনাগত সময়ত earners আৰু investors হ'ব। এই পৰিক্ৰমাত মানুহৰ ভৰষা জন্ম হওক, ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকক not for profit mode মোডত চলাব লাগিব। গিফ্ট চিটীয়েও private playersৰ কামকাজ দেখি ইয়াৰ বাবে এটা ভাল ৰোডমেপ আৰু গ্ৰাউণ্ড ৰুলছ প্ৰস্তুত কৰাত কাম কৰিব পাৰি। এই বছৰ বাজেটত গিফ্ট চিটীত Foreign Universitiesক লৈ যি ঘোষণা হৈছে, তাৰ পৰাও ই সহায় পাব।
বন্ধুসকল,
মোৰ বিশ্বাস যে আপোনালোকে দেশৰ সামৰ্থ্যৰ সম্পূৰ্ণ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিব, আৰু অমৃতকালত দেশৰ আশা পূৰণ কৰিব লাগিব। এই ভাবনাৰেই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ! মই গুজৰাট চৰকাৰকো ধন্যবাদ জনাম যে গিফ্ট চিটীৰ ইমান ডাঙৰ মিছনত গুজৰাট চৰকাৰৰ নীতি বহুত পৰিপূৰক আৰু পোষক হৈ আছে। আৰু ইয়াৰ বাবেও মই গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো তৎপৰতাৰ প্ৰশংসা কৰিছো, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী জীক অভিনন্দন জনাইছো।
ইয়াত মই দেখিছো GEMs আৰু জুৱেলাৰী জগতৰ লোকো বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত আছে। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে এই সুযোগ তেওঁলোকে ভালদৰে উপলব্ধি কৰিছে। তেওঁলোকৰ বাবে কিমান ডাঙৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে তাৰ অনুমান তেওঁলোকে ভালদৰেই উপলব্ধি কৰিছে আৰু তাৰ সুযোগ তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণৰূপত ল'ব। এই বিশ্বাসেৰেই মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক ধন্যবাদ দিছো, বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of IFSCA headquarters at GIFT City, Gandhinagar
29 JUL 2022 7:40PM by PIB Delhi
Namaskar !
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Bhai, the Union Finance Minister Smt. Nirmala ji, my other cabinet colleagues, the stalwarts from the business world, all other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
This day is very important. It is crucial for India's growing economic potential, India's growing technological capabilities and the world's increasing trust in India. At a time when India is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', such new institutions and new systems of a modern India are making India proud.
Today in GIFT City, the foundation stone of the International Financial Services Centres Authority - IFSCA Headquarters Building has been laid. I believe this building is going to be grand in its architecture and it will also create unlimited opportunities to make India an economic superpower. IFSCA will not only become an enabler but will also support innovation and will also act as a catalyst for growth opportunities. This is being started today through the launch of NSE IFSC- SGX Connect in GIFT City.
Friends,
Today the India International Bullion Exchange has also been launched. With the Indian regional office of the New Development Bank, 3 Foreign Banks, and 4 International Trade Financing Services Platforms, we have crossed several important milestones today. These will further help in connecting the potential of 130 crore countrymen to the modern global economy.
India is now standing shoulder to shoulder with major countries of the world like the USA, the UK and Singapore from where global finance is being shaped. On this occasion, I extend my heartiest congratulations to all of you, and to all the countrymen. I particularly want to congratulate my friends from Singapore, whose cooperation is opening up possibilities for both the countries.
Friends,
While living in Gujarat, when I envisioned GIFT City, the idea was not limited to business, trade or economic activities only. The aspirations of the common man of the country are linked to the vision of GIFT City. The vision of India's future is associated with the GIFT City; the dreams of India's golden past are also associated with it.
I still remember, in January 2013 when I came here for the inauguration of 'Gift One', people used to call it the tallest building in Gujarat. For some, this was the only identity given to it. But, Gift City was an idea that was way ahead of its time. Try to recall; 2008 was a period of world economic crisis and recession. Unfortunately in India too, there was an atmosphere of policy paralysis at that time. Just imagine the state of the world then. But, at that time, Gujarat was taking new and major steps in the field of FinTech. I am glad that the same idea has progressed this far today. GIFT City is making a strong mark as a hub of commerce and technology. GIFT City celebrates both wealth and wisdom. I am glad to see that through GIFT City, India is striding ahead strongly in the service sector globally.
Friends,
Another special feature of GIFT City is that it is the main pillar of the tri-city approach. Ahmedabad, Gandhinagar and GIFT City, all three are just 30 minutes away from one another. And all three have their own special identity. Ahmedabad boasts of a glorious history. Gandhinagar is the centre for administration and the main hub of policy and decisions. GIFT City is the main centre of the economy. That is, if you go to any of these three cities, then you are only thirty minutes away from the past, present and future.
Friends,
The initiatives associated with GIFT City are also a part of our efforts towards 'ease of doing business' and 'ease of living'. We have to remember that a vibrant FinTech sector does not mean just an easier business climate, reforms and regulations. It is also a medium of providing a better life and new opportunities to the professionals working in different fields.
Gift City is turning into a place from where new ideas are emerging, wealth creation is happening, and the best minds of the world are coming here to learn and grow. That is, in a way, GIFT City is also becoming a medium of achieving the old economic glory of India. The industry veterans here know that the people of India have been travelling all over the world for business and trade for hundreds of years. There is hardly any part of the world where Indians have not reached. Indian merchants would use innovative financing techniques too.
Excavations are going on at the place I come from, my place of birth - Vadnagar. Ancient coins have also been found there in the excavations. This is proof of how extensive our trading system and relations were. But, after independence, we started shying away from recognising our heritage and this strength. It was probably due to colonialism and our low self-confidence that we limited our professional, cultural and other relationships that much. But now, New India is changing this old mindset too. Today integration is the most important agenda for us. With global markets, we are rapidly integrating with global supply chains. And GIFT City is an important gateway to connect India with global opportunities. When you integrate with GIFT City, you will integrate with the whole world.
Friends,
Today India is one of the largest economies of the world. Therefore, in the future when our economy will be much bigger than it is today, we have to prepare for it now as it is bound to grow. For this, we need institutions that can cater to our present and future roles in the global economy. India International Bullion Exchange - IIBX is a step in this direction.
The love of the people of India for gold is not hidden from anyone. Gold has been a major source of economic power for women in India. Due to the special love of women for gold, the metal has been an equally important part of our society and cultural system. This is one of the major reasons why India is a very big market in the field of gold and silver today. But, should that be the only identity of India? The identity of India should also be that of a market maker. IIBX is an important step in this direction. This will help our players in the gold industry, especially jewellers to expand, paving the way for new opportunities for them. They will be able to buy bullion directly, in a transparent manner, and will also be able to participate in international price discovery. In addition, IIBX will also provide opportunities to trade in gold directly through the exchange. As the gold trading market becomes organized, the demand for gold in India will also impact and determine the gold prices.
Friends,
Whatever happens in India in the future, it will have an impact on the whole world. It will give direction to the whole world. We also value local aspirations, and understand the importance of global cooperation. On one hand, we are bringing in global capital for local welfare while on the other, we are also harnessing local productivity for global welfare. Record foreign direct investment is flowing into India today. This investment is creating new opportunities in the country, fulfilling the aspirations of the youth. It is giving a boost to our industries and increasing our productivity. And this productivity is not only becoming the strength of India but also benefiting the whole world. It is true that the investors who are investing in India today are earning good returns on their investment. But the impact and possibilities associated with it are much wider than this. Today our exports are touching record levels. Our products are reaching new countries and new markets.
At a time when global supply chains are prone to uncertainty and the world is faced with this uncertainty, India is assuring the world of quality products and services. That is why, as I said, it is a wonderful combination of global capital for local welfare and local productivity for global welfare. All the institutions associated with GIFT City will work to further strengthen this bond. There are many institutions here which have global footprints, and also have local connections.
Friends,
I also have many expectations from the new institutions of the New India and the new systems; and I have complete faith in you. In the 21st century, finance and technology are intertwined with each other. And when it comes to technology, science and software, India also has an edge and experience. Today, 40 percent share in the whole world in real time digital payments belongs to India alone. Today we are the leaders in this. This power of India in the field of FinTech is attracting the whole world. Therefore, I expect all of you to aim for new innovations in FinTech. GIFT IFSC emerges as FinTech's global laboratory.
Friends,
I would like to draw your attention to another crucial aspect. For India, success and service are synonymous with each other. Public welfare to global welfare is our motto. That is why, today India is leading the world in the field of sustainable development. We have set a target of Net zero carbon emissions for ourselves. At the national level, we are pursuing the Gatishakti Master Plan and setting new records for renewable energy and e-mobility. Internationally, India is leading the International Solar Alliance. This is one area in which our dedication will open up immense possibilities. I want GIFT IFSC to be a gateway to global debt and equity capital for sustainable and climate projects. Similarly, India needs many financial innovations from aircraft leasing, ship financing, carbon trading, digital currency, and IP rights to investment management. IFSCA should work in this direction. IFSCA should also make regulation and operation cost competitive in comparison to places like Dubai and Singapore. Your aim should be to turn IFSCA into a leader in terms of regulations, set high standards for rule of law, and emerge as the preferred arbitration centre for the world.
Friends,
The country has witnessed a new wave of financial inclusion in the last 8 years with the support of the banking sector. Even the poorest of the poor are joining formal financial institutions today. Today, when a large section of the population is connected with finance, the government organizations and private players together should step forward. For example, today, rising above basic banking, there is a huge scope for financial literacy and financial education. Today there is a major aspirational class in India that wants to invest for growth. If there are such financial courses for them that can teach them about different financial instruments and their features, then it will help them a lot.
Let's take the example of mutual funds. According to the Association of Mutual Funds, the assets under management of the mutual fund industry in India in 2014 were around 10 lakh crores. In these eight years, by June 2022, it has increased by 250 percent to 35 lakh crore. That is, people want to invest. They are ready for it. We need to provide education and information to them. I suggest that we tie-up our financial ecosystem with non-finance colleges and the youth should be educated. After all, it is the youth who will become the earners and investors in the times to come. To inculcate the confidence of the people in these courses, they should be run on not-for-profit mode. Gift City can also work on preparing a good roadmap and ground rules for this by looking at the performance of private players. This year's budget announcement regarding foreign universities in GIFT City will also benefit it.
Friends,
I am sure that you will make full use of the country's potential, and will live up to the country's expectations in this ''Amritkaal'. Thank you so much! I would also like to thank the Government of Gujarat as the policies of the Gujarat Government are turning out to be complementary and fulfilling in terms of this huge mission of GIFT City. And I also appreciate all the initiatives of the Gujarat government and congratulate the Chief Minister of Gujarat for the same.
I can see the people from the world of gems and jewelleries in large numbers. I am sure that they too understand the essence of this opportunity very well. They are well aware of the huge opportunity that has arisen for them and they will take full advantage of it. With this belief, I once again thank you very much and wish you all the very best.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.