প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গান্ধীনগরগী গিফ সিতীদা আই.এফ.এস.সি.এ.গী ময়াই লোইশঙগী উরেপ উয়ুং তম্বদা থমখিবা ৱারোল
29 JUL 2022 7:40PM by PIB Imphal
নমস্কার!
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন, ঐহাক্কী কেবিনেতকী অতোপ্পা, মরুপ, কারবার মালেমগী লুচিংবশিং অমসুং থৌরমসিদা শরুক য়াবীরিবা অতোপ্পা মীথুংলেনশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঙসিগী নুমিৎ অসিদি মপাঙ্গল হেনগৎলক্লিবা ভারতকী শেন্মিৎলোন অমসুং তেক্নোলোজীগী শক্তি অমসুং ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা মালেম্না থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী য়াম্না মশক থোকপা নুমিৎনি। ভারতনা “নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব” পাংথোক্লিবা মতমসিদা মসিগুম্বা অনৌবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং মতমগা চুনবা হৌজিক্কী ভারতকী অনৌবা পথাপ কয়ানা ভারতপু চাউথোকচহল্লি।
ঙসি, গিফ সিতীদা লৈবা ইন্তর্নেস্নেল ফাইনেন্সিএল সর্ভিস সেন্তর ওথোরিতী (আই.এফ.এস.সি.এ.)গী ময়াই লোইশঙ বিলদিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। বিলদিং অসিগী আর্কিতেকচরনা পুক্নিং হুনা নীংথিরিবসিগা মান্ননা বিলদিং অসিনা ভারতপু শেন্মিৎলোনগী সুপরপাৱর ওইহন্নবা লোইনাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়াসু শেমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। আই.এফ.এস.সি.না ইন্নোভেসন খুমাং চাউশিলহনগনি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংদা শাহৌ লৌনবা অকোয়বগী ফিভম শীন-লাঙবগা লোয়ননা থৌওং অসিগী খোঙজেলসু হেন্না য়াঙখৎহনগনি। থৌওংশিং অসি গিফ সিতীদা ঙসি এন.এস.ই. আই.এফ.এস.সি.-এস.জি.এক্স. কন্নেক্ত হৌদোক্লিবা অসিগী খুত্থাংদা পাংথোকপা হৌরবনি।
মরূপশিং,
ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল বুলিয়ন এক্সচেঞ্জসু ঙসি হৌদোক্লে। ন্যু দিভেলপমেন্ত বেঙ্ককী ইন্দিয়ন রিজনেল ওফিস, ফোরেন বেঙ্ক ৩ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ ফাইনান্সিং সর্ভিস প্লেতফোর্ম ৪গা লোয়ননা, ঐখোয়না ঙসি মশক থোকপা তাঙ্কক কয়া লান্থোক্লে। মসিনা লৈবাক মীয়াম করোর ১৩০গা মতমগা চুনবা মালেমগী শেন্মিৎলোনগা শম্নহনবদা মখা তানা তেংবাংগনি।
ভারতনা গ্লোবেল ফাইনান্সকী মওং-মতৌ শেম্লিবা য়ু.এস.এ., য়ু.কে. অমসুং সিঙ্গাপোরগুম্বা লৈবাকশিংগা ঙসিদি লেং মান্ননা লেপমিন্নরে। ঙসিগী থৌরমসিদা ঐহাক্না অদোম অমসুং লৈবাক মীয়াম্বু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। ঐহাক্না অখন্নবা ওইনা সিঙ্গাপোরগী মরুপশিংবুসু, মখোয়গা তেংবাংনবদগী লৈবাক অনিগী মফমদা খুদোংচাবা কয়া হাংদোরক্লিবা, থাগৎচরি।
মরূপশিং,
ঐহাক্না গুহরাত্তা লৈরিঙৈদা গিফ সিতীগী ৱাখল্লোন লাকখিবা মতমদা, মরী লৈনবা ৱাখল্লোন্না কারবার, লল্লোন-ইতিক নত্তত্রগা শেন্মিৎলোনগী থবক-থৌরমশিং খক্তদা অকক্নবা লৈখিদে। লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগী অনিংবা অপাম্বশিংসু গিফ সিতীগী মিৎয়েংগী শরুক অমনি। ভারতকী হয়েংগী মতমগী পান্দমশিং অসি গিফ সিতীদা শম্নরি অমসুং সনাগী মতমগুম্লবা ভারতকী মমাংগী মতমগী মিৎয়েংগসু মসিগা মরীসু লৈনরি।
জনুৱারী ২০১৩দা ‘গিফ ৱান’ শঙ্গাবগী লাকপা মতমদা, মীয়াম্না মসিবু গুজরাতকী খ্বাইদগী ৱাংবা বিলদিংনি হায়নবা ঐহাক্না ঙসিদু নীংশিংলি। মীওই খরগী ওইনদি, মসিনা বিলদিং অসিগী অমত্তা ঙাইরবা শক্তাক্নি। অদুবু, গিফ সিতী অসিদি মতমদুদগী মাং থাবা হেনখ্রবা ৱাখল্লোন অমনি। অমুক্তা নীংশিংসি। ইং ২০০৮না মালেমগী শেন্মিৎলোনগী ইরাং অমসুং রিসেসনগী শিংনবা কয়া থেংনখিবা মতমদা, ভারত্তনা পোলিসী মথৌ তৌদবগী অকোয়বগী ফিভম লৈখি। মতমদুদা মালেমগী করি ফিভম ওইরম্মি হায়বা অমুক্তা খন্থসি। অদুবু, গুজরাতনা মতমদুদা ফিন্তেক সেক্তরদা অনৌবা অমসুং অচৌবা খোঙথাং থাংজিনখি। ঙসিদি, মদুগী ৱাখল্লোনশিং অদুনা খুমাং য়াম্না চাউশিনবদা ঐহাক্না নুংঙাইজৈ। গিফ সিতীনা কম্মর্স অমসুং তেক্নোলোজীগী হব অমা ওইনা মশাগী মপাঙ্গল লৈবা শক্তাক অমা শেম্লি। ভারতনা গিফ সিতীগী খুত্থাংদা মালেমগী সর্ভিস সেক্তরদা অচৌবা মফম কন্দুনা তুংলমচৎকীদমক্তা চঙশিনবা উবদা ঐহাক্না অপেনবা ফাওই।
মরূপশিং,
গিফ সিতীগী অতোপ্পা অখন্নবা মওং-মতৌ অমনা মসিনা ত্রাই-সিতীগী থৌওংগী মরু ওইবা য়ুম্বী ওইবসিনি। অহমেদাবাদ, গান্ধীনগর অমসুং গিফ সিতী, মফম অহুমসি অমনা অমদগী শুপ্নগী মিনিত ৩০গী অথাপ্পদা লৈনরিবনি। অহুম্মক অসিগী মশাগী তোপ তোপ্পা শক্তাক লৈজৈ। গান্ধীনগরনা এদমিনিস্ত্রেসনগী ময়োল ওইবগা লোয়ননা পোলিসী অমসুং ৱারেপ লৌবগী মরু ওইবা হব অমসু ওই। গিফ সিতীনা শেন্মিৎলোনগী মরু ওইবা ময়োলনি। মসিনা হায়বদি, অদোম্না শহর অহুমসিগী মরক্তা অমদা হেক চৎপদা, অদোম্না হৌখিবা মতম, হৌজিক্কী মতম অমসুং লাক্কদৌরিবা হয়েংগী মতমগা শুপ্নগী মিনিত ৩০ লাপ্না লৈগদৌরিবনি।
মরূপশিং,
গিফ সিতীগা মরী লৈননা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়না ‘কারবার তৌবদা লাইহনবা’ অমসুং ‘পুন্সি মহিং লাইহনবা’গীদমক্তা হোৎনরিবশিংগী শরুক অমসু ওইরি। মতিক লৈবা ফিন্তেক সেক্তর অমা হায়রগা কারবার তৌবদা লাইহনবা অকোয়বগী ফিভম, রিফোর্ম পাংথোকপা অমসুং কাঙলোন নাইবা খক্তদা অকক্নবা লৈতে হায়বসি ঐখোয়না নীংশিংগদবনি। মসিদি, তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা থবক তৌরিবা প্রোফেস্নেলশিংদা হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি মহিং অমসুং অনৌবা খুদোংচাবা পীবগী পাম্বৈ অমসু ওইরিবনি।
গিফ সিতী অসিদি লন-থুম তাশিনবগী থোউওং পাংথোক্লিবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফরবা ৱাখল্লোন কয়ানা পুন্সিন্নদুনা মখোয় মশেলদগী তম্নরিবা মফম অমা ওইরে। মসিনা হায়বদি, ভারতকী ফাইনান্স অমসুং কারবারগী লমদা মমাংদা চাউখৎলম্বশিংবু নৌহৌননা অমুক পুরকপগী পাম্বৈ অমসু ওইরি হায়বনি। ভারত মীয়াম্না মালেম শিনবা থুংবদা কারবার অমসুং লল্লোন-ইতিক্কীগীদমক্তা চহি চা কয়াদগী চত্তুনা লাক্লি হায়বসি মফমসিগী ইন্দস্ত্রী ভেতেরেনশিংনা খঙলবনি। মসিনা হায়বদি, ভারত মচানা য়ৌদ্রিবা মফম লৈশিল্লক্ত্রে হায়বনি। ভারতকী কারবার তৌবশিংনা ইন্নোভেতিব ওইবা ফাইনান্সকী থৌওং কয়াসু শিজিন্নরম্মি।
ঐহাক্কী পোকফম, ভাদনগরদা এক্সকেভেসনগী থবক চত্থরি। মফমসিদগী অরিবা মতমগী শেনয়েক কয়াসু ফংলে। ঐখোয়গী লল্লোনবগী পথাপ অমসুং লৈনরম্বা মরীনা কয়া য়াম্না পাক চাউরম্মি হায়বগী মসিনা খুদম ওইরিবনি। অদুবু, নীংতম্বা ফংলবা তুংদা ঐখোয়না ইশাগী হেরিতেজ অমসুং মসিগী পাঙ্গল শকখঙনীংদবগী মওং অমা তৌরক্লি। মসিগী ওইবা য়াবা মরমদি মীখা পোল্লগা লৈরকপগী চৈথেং অমসুং মশাদা থাজবগী চাং নেম্বনা ওইরম্বা য়াই। অদুবু, ‘অনৌবা ভারত’না হৌজিক্তি মসিগী অরিবা ৱাখল্লোন হোংদোক্লে অমসুং ঙসিদি, ইন্তিগ্রেসন হায়বসিনা খন্ন-নৈনগদবা খ্বাইদগী মরু ওইবা ঐখোয়গী ৱাফম ওইরে। ঐখোয়না গ্লোবেল মার্কেত অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেনগা খোঙজেল য়াঙনা পুন্সিনহল্লি। গিফ সিতী অসিদি ভারত অমসুং মালেমগী খুদোংচাবশিংগা শম্নবগী য়াম্না মরু ওইবা লম্বী অমনি। অদোম্না গিফ সিতীগা মরী লৈনবা মতমদা, অদোম্না মালেম পুম্বগা মরী লৈনরিবনি।
মরূপশিং,
ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোনশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মরম অদুনা, ঐখোয়গী শেন্মিৎলোননা তুংগী মতমদা ঙসিগী চাংদগী হেন্না চাউরকপা মতম অদুগীদমক্তা ঐখোয়না হৌজিক্তগী শেম শাদুনা লৈগদবনি। মরম অদুনা, মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা লৈরিবা ঐখোয়গী ঙসি অমসুং হয়েংগী থৌদাংদা তেংবাংবা ঙম্বা ইন্সতিত্যুসনগী ঐখোয়না মথৌ তারে। ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল বুলিয়ন এক্সচেঞ্জ – আই.আই.বি.এক্স. অসিদি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি।
ভারতকী মীয়াম্না সনা পাম্বগী মতৌদি কনা অমত্তগী মফমদা লোৎপা য়ারোই। সনানা ভারতকী নুপীশিংগী শেনমিৎলোনগী পাঙ্গলগী মরু ওইবা হৌরকফম অমা ওইদুনা লাক্লি। নুপীশিংনা সনাবু য়াম্না পামজবনা মরম ওইরগা, ধাতু অসিনা ঐখোয়গী খুন্নাই অমসুং চৎনবীগী পথাপকী মরু ওইবা শরুক অমা ওইরিবনি। ভারতনা সনা অমসুং লুপাগী অচৌবা কৈথেল অমা ওইরিবসি মসিনসু মরম ওইরগনি। অদুবু, মসি খক্তনা ভারতকী শক্তাক ওইফম থোকপরা? ভারতকী শক্তাক অমদি মার্কেত শেম্বা হায়নসু ওইগদবনি। আই.আই.বি.এক্স. হায়বসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাং ওইরি। মসিনা সনাগী ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা ঐখোয়গী প্লেয়র, মরু ওইনা, সনা শাবশিংদা মখোয়গী কারবার চাউথোকহন্দুনা মখোয়গীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীনবা শেম-শাবদা য়াম্না তেংবাংগনি। মখোয়না নুং-পান ফাওনা উবা থৌওংগী খুত্থাংদা বুলিয়ন হকথেংননা লৈবা য়ারগনি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল প্রাইস দিস্কোভরীদা শরুক য়াবসু য়ারগনি। মসিদগী অহেনবা অমা ওইনা, আই.আই.বি.এক্স.না এক্সচেঞ্জশিংদা সনাদা হকথেংননা ত্রেদ তৌবসু য়াহনগনি। সনাগী ত্রেদিং মার্কেতনা ওর্গনাইজ ওইরক্লিবসিদা, ভারত্তা সনাগী অপাম্বা লৈরিবা অসিনা সনাগী মমলদা লেপ্পগা লোয়ননা মমলদা শাফুসু পীগনি।
মরূপশিং,
তুংগী মতমদা ভারত্তা থোকপা থৌদোক খুদিংনা মালেম শিনবা থুংবদা চৈথেং পীরক্কনি। মসিনা মালেমদা মাইকৈ তাক্লক্কনি। ঐখোয়না লোকেলগী অপাম্ববু য়াম্না লুনা খল্লি অমসুং গ্লোবেল কোওপরেসনগী মরু ওইবসু নীংথিনা খঙই। নাকল অমদা, ঐখোয়না লোকেল ৱেলফিয়রগীদমক্তা গ্লোবেল কেপিতেল লৌশিল্লি। অতোপ্পা নাকল অমদনা, ঐখোয়না গ্লোবেল ৱেলফিয়রগীদমক্তা লোকেলগী প্রদক্তিবিতীগী কান্নবা লৌরি। রেকোর্দ ওইরবা এফ.দি.আই. ঙসিদি ভারত্তা চঙলক্লি। মসিনা লৈবাক মনুংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈহন্দুনা নহারোলশিংগী অনীংবা-অপাম্বা থুংহল্লি। মসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংনা ভারতকী পাঙ্গল ওইরকপদা নত্তনা মালেমদসু কান্নবা পীরি। ভারত্তা ইনভেস্ত তৌরিবা ইনভেস্তরশিংনা মরী লৈনবা অফবা রিতর্ন নীংথিনা ফংই হায়বসি অচুম্বনি। অদুবু, মসিগা মরী লৈনরিবা খুদোংচাবশিংদি মসিদগী য়াম্না হেল্লি। ঙসি, ঐখোয়গী এক্সপোর্তনা অনৌবা রেকোর্দকী থাক কয়া য়ৌরি। ঐখোয়গী পোত্থোকশিংনা অনৌবা লৈবাক অমসুং কৈথেলদা য়ৌরে।
তংদু লৈতাদবা কয়ানা মালেমগী সপ্লাই চেন্দা চৈথেং পীবা অমসুং মালেম্না মসিগুম্বা চৈথেং অসিনা হেন্না শোকচিনহল্লকদরা নুংনাংলিঙৈ মতমদা, ভারতনা মালেমদা মগুন লৈবা পোত্থোক অমসুং সেবা লেপ্তনা ফংহন্দুনা লাকখি। মরম অদুনা, মসিদি লোকেল ৱেলফিয়রগী গ্লোবেল কেপিতেল শিজিন্নবা অমসুং গ্লোবেল ৱেলফিয়রগীদমক্তা লোকেল প্রদক্তিবিতী শিজিন্নবগী নীংথিরবা অপুনবগী ফিভম্নি হায়না ঐহাক্না হায়রিবনি। মরী অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা গিফ সিতীগা মরী লৈনরিবা মীপুম খুদিংনা থবক পাংথোক্কনি। গ্লোবেল ফুতপ্রিন্ত অমসুং লোকেল কন্নেক্সন লৈবা ইন্সতিত্যুসন কয়া অমা লৈ।
মরূপশিং,
ঐহাক্না অনৌবা ভারতকী অনৌবা ইন্সতিত্যুসন, অনৌবা পথাপ অমসুং অদোমগী মফমদগী থাজবা য়াম্না লৈ। ঙসিগী ২১শুবা চহি-চা অসিদা ফাইনান্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মরক্তা অচেৎপা মরী লৈনরি। তেক্নোলোজী, সাইন্স অমসুং সোফৱেয়রগী মতাং খুদিংদা, ভারতকী নাক্তা অতৈদগী হেনবা খুদোংচাবা অমসুং এক্সপেরিএন্স অনিমক লৈ। ঙসিদি, অপুনবা রীএল তাইম দিজিতেল পেমেন্ততা ভারতনা ৪০%গী শরুক কল্লি অমসুং ঐখোয়না হীরম অসিদা লুচিংবসু ওইরি। ফিন্তেক্কী লমদা লৈরিবা ভারতকী পাঙ্গলনা মালেম পুম্বগী পুক্নিং চিংশিল্লি। মরম অদুনা, অদোম্না ফিন্তেক্তা অনৌবা ইন্নোভেসনগী পান্দম থমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। গিফ-আই.এফ.এস.সি.না ফিন্তেক্কী মালেমগী লেবোরেতরী ওইনা থোক্লক্কনি হায়বসু ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরূপশিং,
ঐহাক্না মরু ওইবা অতোপ্পা হীরম অমদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনবা পাম্মি। ভারতকী ওইনা, মায় পাকপা অমসুং সর্ভিস হায়বসি অমগা অমগা চপ মান্নৈ। মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বালদগীনা মালেমগী য়াইফ য়ুম্বাল ফাওবা হায়বসিনা ঐখোয়গী মোত্তোনি। মসিনা মরম ওইরগা, ভারতনা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী হীরমদা মালেম্বু লুচিংলিবনি। ঐখোয়না নেত জিরো কার্বন ইমিসনগী ইশাগী পান্দম অমসু থমখ্রে। লৈবাক্কী থাক্তা, ঐখোয়না গতিশক্তি মাস্তর প্লান্দা থবক পায়খৎলি অমসুং রিনুএবল ইনর্জী অমসুং ই-মোবিলিতীগী মতাংদা অনৌবা রেকোর্দ থমখ্রে। মালেমগী থাক্তনা, ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলার এলাইএন্স লুচিংলি। হীরম অসিদা ঐখোয়না খোঙফম চেৎপনা খুদোংচাবা কয়া শেম্বা ঙমগনি। তুং কোইনা চৎপা অমসুং অইং-অশাগী প্রোজেক্তশিংগী ওইনা গিফ-আই.এফ.এস.সি.না গ্লোবেল দেত অমসুং ইক্বিতী কেপিতেলগী লম্বী ওইরকপা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। মান্নবা ওইনা, এয়রক্রাফ লীজ তৌবা, শিপ ফাইনান্সিং, কার্বন ত্রেদিং, দিজিতেল করেন্সী, অমসুং আই.পি. রাইত অমসুং ইনভেস্তমেন্ত মেনেজমেন্ত ফাওবগী থৌওংশিংদা ভারতনা ফাইনেন্সিএল ইন্নোভেসন কয়া অমগী মথৌ তারি। আই.এফ.এস.সি.না মাইকৈ অসিগীদমক্তসু হোৎনগদবনি। আই.এফ.এস.সি.এ.না রেগ্যুলেসন অমসুং ওপরেসন কোস্তপু ভারত খক্তদা কম্পিতিতিব ওইহনবতা নত্তনা, দুবাই অমসুং সিঙ্গাপোরগা চাংদম্নবদসু হেন্না কম্পিতিতিব ওইহনগদবনি। অদোমগী পান্দমদি কাঙলোন শেম্বগী হীরমদা মালেমগী লুচিংবা ওইবনা ওইগদবনি, আইনগী রুলগী অৱাংবা স্তেন্দর্দ থগদবনি, অমসুং মালেম্না খ্বাইদগী পাম্নবা ৱাতাইশিনবগী ময়োল ওইনা চোংথোক্কদবনি।
মরূপশিং,
লৈবাক্না মমাংগী চহি ৮দা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী অনৌবা ৱেব অমা উখি। লাইরবদগী লাইরবা ফাওবনা ঙসিদি ফোর্মেল ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী শরুক ওইরে। ঐখোয়গী চাউরবা মীশিং কাঙলুপ অমনা ঙসি ফাইনান্সকী শরুক ওইরকপসিদা, সরকারগী ইন্সতিত্যুসন অমসুং লন্নাইগী প্লেয়রশিংনা মাং থানা পুন্না থোকমিন্নরকপা হায়বসি হৌজিক মতমগী তঙাই ফদবনি। খুদম ওইনা পল্লবদা, বেসিক বেঙ্কিংদগী ৱাংমা লান্থোক্লকপা অসিদা ফাইনেন্সিএল লিতরেসী অমসুং ফাইনেন্সিএল এজুকেসনগী অচৌবা স্কোপ অমা লৈরক্লি। ঙসিদি, গ্রোথকীদমক্তা ইনভেস্ত তৌনীংবা মরু ওইবা এস্পিরেস্নেল ক্লাস অমা ভারত্তা লৈরে। মখোয়গীদমক্তা হায়রিবা ফাইনান্স কোর্সশিং লৈরবদি, মদুনা মখোয়দা মখোয়গী অপাম্বা অসিগা মরী লৈনবা তেংবাং কয়া পীবা ঙমগনি।
ম্যুচুএল ফন্দগী খুদম লৌসি। এসোসিএসন ওফ ম্যুচুএল ফন্দগী মতুং ইন্না, ইং ২০১৪দা ভারতকী ম্যুচুএল ফন্দ ইন্দস্ত্রীগী মেনেজমেন্তকী মখাদা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ১০গী এসেত লৈরম্মি। অদুবু, চহি ৮গী মনুংদা, জুন ২০২২ ফাওবদা, মসিনা ২৫০% হেনগত্তুনা লুপা করোর লাখ ৩৫ য়ৌখ্রে। মসিনা হায়বদি, মীয়াম্না ইনভেস্ত তৌবা পাম্লে হায়বনি। ঐখোয়না মখোয়দা মরী লৈনবা এজুকেসন পীফম থোকই। ঐখোয়গী ফাইনেন্সিএল ইকোসীস্তেমগা নন-ফাইনান্স কোলেজকা মরী লৈনহন্নবা ঐহাক্না ৱাহৌদোক থম্লি অমসুং নহারোলশিংদসু ঐখোয়না এজুকেসন পীগদবনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা শেল তানবা অমসুং ইনভেস্তর ওইরক্কদৌরিবা অসিদি মখোয় নহাশিংনি। কোর্সশিং অসিদা মীয়ামগী থাজবা লৈহন্নবা, মখোয়শিংবু নোত-ফোর-প্রোফিত ওইনা চলায়গদবনি। গিফ সিতীনা প্রাইভেত প্লেয়রশিংগী পরফোর্মেন্সতা য়েংদুনা মসিগীদমক্তা রোদমেপ অমসুং গ্রাউন্দ রুল শেম্বগী থবক পাংথোকপা য়াই। ফোরেন য়ুনিভর্সিতী অমসুং গিফ সিতীগা মরী লৈনবা ৱাফম অমা হন্দক্কী বজেত্তা লাউথোকখিবা অদুনসু মসিদগী কান্নবা ফংগনি।
মরূপশিং,
অদোম্না লৈবাক্কী মসিগুম্বা তৌবা ঙম্বগী মতিকপু অদোম্না শিজিন্নগনি অমসুং ‘অমৃত কাল’ অসিদা লৈবাক্কী থাজবা ঙাক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদোম্বু ঐহাক্না থাগৎচরি! গিফ সিতী চাউরবা পান্দম ফংহনবদা গুজরাত সরকারগী পোলিসীনা অচৌবা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না গুজরাত সরকারবুসু থাগৎচরি। লোয়ন-লোয়ননা, ঐহাক্না গুজরাত সরকারগী খোঙথাংশিংবু থাগৎপগা লোয়ননা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রীবুসু মসিগীদমক্তা থাগৎচরি।
ঐহাক্না নুং অমসুং সনা-লুপাগী লৈতেংগী মীয়াম মশিং য়াম্না উবা ফংলি। মখোয়না খুদোংচাবশিং নীংথিনা খঙলে হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মখোয়গীদমক্তা থোক্ললিবা খুদোংচাবশিং মখোয়না নীংথিনা খঙলে অমসুং মখোয়না শোইদনা লৌগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোম মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি অমসুং পুম্নমক্তা য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of IFSCA headquarters at GIFT City, Gandhinagar
29 JUL 2022 7:40PM by PIB Delhi
Namaskar !
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Bhai, the Union Finance Minister Smt. Nirmala ji, my other cabinet colleagues, the stalwarts from the business world, all other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
This day is very important. It is crucial for India's growing economic potential, India's growing technological capabilities and the world's increasing trust in India. At a time when India is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', such new institutions and new systems of a modern India are making India proud.
Today in GIFT City, the foundation stone of the International Financial Services Centres Authority - IFSCA Headquarters Building has been laid. I believe this building is going to be grand in its architecture and it will also create unlimited opportunities to make India an economic superpower. IFSCA will not only become an enabler but will also support innovation and will also act as a catalyst for growth opportunities. This is being started today through the launch of NSE IFSC- SGX Connect in GIFT City.
Friends,
Today the India International Bullion Exchange has also been launched. With the Indian regional office of the New Development Bank, 3 Foreign Banks, and 4 International Trade Financing Services Platforms, we have crossed several important milestones today. These will further help in connecting the potential of 130 crore countrymen to the modern global economy.
India is now standing shoulder to shoulder with major countries of the world like the USA, the UK and Singapore from where global finance is being shaped. On this occasion, I extend my heartiest congratulations to all of you, and to all the countrymen. I particularly want to congratulate my friends from Singapore, whose cooperation is opening up possibilities for both the countries.
Friends,
While living in Gujarat, when I envisioned GIFT City, the idea was not limited to business, trade or economic activities only. The aspirations of the common man of the country are linked to the vision of GIFT City. The vision of India's future is associated with the GIFT City; the dreams of India's golden past are also associated with it.
I still remember, in January 2013 when I came here for the inauguration of 'Gift One', people used to call it the tallest building in Gujarat. For some, this was the only identity given to it. But, Gift City was an idea that was way ahead of its time. Try to recall; 2008 was a period of world economic crisis and recession. Unfortunately in India too, there was an atmosphere of policy paralysis at that time. Just imagine the state of the world then. But, at that time, Gujarat was taking new and major steps in the field of FinTech. I am glad that the same idea has progressed this far today. GIFT City is making a strong mark as a hub of commerce and technology. GIFT City celebrates both wealth and wisdom. I am glad to see that through GIFT City, India is striding ahead strongly in the service sector globally.
Friends,
Another special feature of GIFT City is that it is the main pillar of the tri-city approach. Ahmedabad, Gandhinagar and GIFT City, all three are just 30 minutes away from one another. And all three have their own special identity. Ahmedabad boasts of a glorious history. Gandhinagar is the centre for administration and the main hub of policy and decisions. GIFT City is the main centre of the economy. That is, if you go to any of these three cities, then you are only thirty minutes away from the past, present and future.
Friends,
The initiatives associated with GIFT City are also a part of our efforts towards 'ease of doing business' and 'ease of living'. We have to remember that a vibrant FinTech sector does not mean just an easier business climate, reforms and regulations. It is also a medium of providing a better life and new opportunities to the professionals working in different fields.
Gift City is turning into a place from where new ideas are emerging, wealth creation is happening, and the best minds of the world are coming here to learn and grow. That is, in a way, GIFT City is also becoming a medium of achieving the old economic glory of India. The industry veterans here know that the people of India have been travelling all over the world for business and trade for hundreds of years. There is hardly any part of the world where Indians have not reached. Indian merchants would use innovative financing techniques too.
Excavations are going on at the place I come from, my place of birth - Vadnagar. Ancient coins have also been found there in the excavations. This is proof of how extensive our trading system and relations were. But, after independence, we started shying away from recognising our heritage and this strength. It was probably due to colonialism and our low self-confidence that we limited our professional, cultural and other relationships that much. But now, New India is changing this old mindset too. Today integration is the most important agenda for us. With global markets, we are rapidly integrating with global supply chains. And GIFT City is an important gateway to connect India with global opportunities. When you integrate with GIFT City, you will integrate with the whole world.
Friends,
Today India is one of the largest economies of the world. Therefore, in the future when our economy will be much bigger than it is today, we have to prepare for it now as it is bound to grow. For this, we need institutions that can cater to our present and future roles in the global economy. India International Bullion Exchange - IIBX is a step in this direction.
The love of the people of India for gold is not hidden from anyone. Gold has been a major source of economic power for women in India. Due to the special love of women for gold, the metal has been an equally important part of our society and cultural system. This is one of the major reasons why India is a very big market in the field of gold and silver today. But, should that be the only identity of India? The identity of India should also be that of a market maker. IIBX is an important step in this direction. This will help our players in the gold industry, especially jewellers to expand, paving the way for new opportunities for them. They will be able to buy bullion directly, in a transparent manner, and will also be able to participate in international price discovery. In addition, IIBX will also provide opportunities to trade in gold directly through the exchange. As the gold trading market becomes organized, the demand for gold in India will also impact and determine the gold prices.
Friends,
Whatever happens in India in the future, it will have an impact on the whole world. It will give direction to the whole world. We also value local aspirations, and understand the importance of global cooperation. On one hand, we are bringing in global capital for local welfare while on the other, we are also harnessing local productivity for global welfare. Record foreign direct investment is flowing into India today. This investment is creating new opportunities in the country, fulfilling the aspirations of the youth. It is giving a boost to our industries and increasing our productivity. And this productivity is not only becoming the strength of India but also benefiting the whole world. It is true that the investors who are investing in India today are earning good returns on their investment. But the impact and possibilities associated with it are much wider than this. Today our exports are touching record levels. Our products are reaching new countries and new markets.
At a time when global supply chains are prone to uncertainty and the world is faced with this uncertainty, India is assuring the world of quality products and services. That is why, as I said, it is a wonderful combination of global capital for local welfare and local productivity for global welfare. All the institutions associated with GIFT City will work to further strengthen this bond. There are many institutions here which have global footprints, and also have local connections.
Friends,
I also have many expectations from the new institutions of the New India and the new systems; and I have complete faith in you. In the 21st century, finance and technology are intertwined with each other. And when it comes to technology, science and software, India also has an edge and experience. Today, 40 percent share in the whole world in real time digital payments belongs to India alone. Today we are the leaders in this. This power of India in the field of FinTech is attracting the whole world. Therefore, I expect all of you to aim for new innovations in FinTech. GIFT IFSC emerges as FinTech's global laboratory.
Friends,
I would like to draw your attention to another crucial aspect. For India, success and service are synonymous with each other. Public welfare to global welfare is our motto. That is why, today India is leading the world in the field of sustainable development. We have set a target of Net zero carbon emissions for ourselves. At the national level, we are pursuing the Gatishakti Master Plan and setting new records for renewable energy and e-mobility. Internationally, India is leading the International Solar Alliance. This is one area in which our dedication will open up immense possibilities. I want GIFT IFSC to be a gateway to global debt and equity capital for sustainable and climate projects. Similarly, India needs many financial innovations from aircraft leasing, ship financing, carbon trading, digital currency, and IP rights to investment management. IFSCA should work in this direction. IFSCA should also make regulation and operation cost competitive in comparison to places like Dubai and Singapore. Your aim should be to turn IFSCA into a leader in terms of regulations, set high standards for rule of law, and emerge as the preferred arbitration centre for the world.
Friends,
The country has witnessed a new wave of financial inclusion in the last 8 years with the support of the banking sector. Even the poorest of the poor are joining formal financial institutions today. Today, when a large section of the population is connected with finance, the government organizations and private players together should step forward. For example, today, rising above basic banking, there is a huge scope for financial literacy and financial education. Today there is a major aspirational class in India that wants to invest for growth. If there are such financial courses for them that can teach them about different financial instruments and their features, then it will help them a lot.
Let's take the example of mutual funds. According to the Association of Mutual Funds, the assets under management of the mutual fund industry in India in 2014 were around 10 lakh crores. In these eight years, by June 2022, it has increased by 250 percent to 35 lakh crore. That is, people want to invest. They are ready for it. We need to provide education and information to them. I suggest that we tie-up our financial ecosystem with non-finance colleges and the youth should be educated. After all, it is the youth who will become the earners and investors in the times to come. To inculcate the confidence of the people in these courses, they should be run on not-for-profit mode. Gift City can also work on preparing a good roadmap and ground rules for this by looking at the performance of private players. This year's budget announcement regarding foreign universities in GIFT City will also benefit it.
Friends,
I am sure that you will make full use of the country's potential, and will live up to the country's expectations in this ''Amritkaal'. Thank you so much! I would also like to thank the Government of Gujarat as the policies of the Gujarat Government are turning out to be complementary and fulfilling in terms of this huge mission of GIFT City. And I also appreciate all the initiatives of the Gujarat government and congratulate the Chief Minister of Gujarat for the same.
I can see the people from the world of gems and jewelleries in large numbers. I am sure that they too understand the essence of this opportunity very well. They are well aware of the huge opportunity that has arisen for them and they will take full advantage of it. With this belief, I once again thank you very much and wish you all the very best.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.