প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰয়াত শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱৰ দশম পুণ্যতিথিৰ কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
“আজি ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ বাবে এটা ডাঙৰ দিন কাৰণ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এগৰাকী মহিলাই দেশৰ সৰ্বোচ্চ পদৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে”
“শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱে তেওঁৰ দীঘলীয়া ৰাজনৈতিক জীৱনত ড০ ৰাম মনোহৰ লোহিয়াৰ ধাৰণাক আগুৱাই নিছিল”
“হৰমোহন সিং যাদৱ জীয়ে কেৱল শিখ হত্যাকাণ্ডৰ বিৰুদ্ধে ৰাজনৈতিক স্থিতি লোৱাই নহয়, তেওঁ শিখ ভাই-ভনীসকলক ৰক্ষা কৰিবলৈ যুঁজ দিয়াৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছিল”
“বৰ্তমান সমাজ আৰু দেশৰ স্বাৰ্থৰ ওপৰত মতাদৰ্শগত বা ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থক স্থান দিয়াৰ প্ৰৱণতা দেখা গৈছে”
“এটা দল বা ব্যক্তিৰ বিৰোধিতা দেশৰ বিৰোধিতালৈ পৰিণত হ’ব নালাগে, সেয়া প্ৰতিটো ৰাজনৈতিক দলৰ দায়িত্ব হোৱা উচিত”
“ডঃ লোহিয়াই ৰামায়ণ মেলা আয়োজন কৰি গংগাৰ যত্ন লৈ দেশৰ সাংস্কৃতিক শক্তি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিছিল”
“সামাজিক ন্যায় মানে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে সমান সুযোগ লাভ কৰিব লাগে আৰু জীৱনৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ পৰা কোনো লোক বঞ্চিত হ’ব নালাগে”
25 JUL 2022 5:56PM by PIB Guwahati
প্ৰাক্তন সাংসদ, বিধায়ক, বিধায়ক তথা শৌৰ্য চক্ৰ বঁটা বিজয়ী তথা যাদৱ জনগোষ্ঠীৰ এগৰাকী উচ্চপদস্থ ব্যক্তি তথা নেতা প্ৰয়াত শ্ৰীযুত হৰমোহন সিং যাদৱৰ দশম পুণ্যতিথিত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাষণ আগবঢ়ায়।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰয়াত শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱৰ দশম পুণ্যতিথিত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এগৰাকী মহিলাই দেশৰ সৰ্বোচ্চ পদবী গ্ৰহণ কৰে। তেওঁ ইয়াক ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এটা ডাঙৰ দিন বুলি অভিহিত কৰে।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মহান নেতাসকলৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্যক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “হৰমোহন সিং যাদৱ জীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু কানপুৰৰ ভূমিৰ পৰা তেওঁৰ দীঘলীয়া ৰাজনৈতিক জীৱনত ড০ ৰাম মনোহৰ লোহিয়া জীৰ চিন্তাধাৰাক আগুৱাই লৈ গৈছিল। ৰাষ্ট্ৰ আৰু দেশৰ ৰাজনীতিত তেওঁ যি অৱদান আগবঢ়াইছিল, সমাজৰ বাবে তেওঁ যি কাম কৰিছিল, সেই কামে আজিও প্ৰজন্মক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে”। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘গ্ৰাম সভাৰ পৰা ৰাজ্যসভালৈ’ দীঘলীয়া আৰু বিশিষ্ট যাত্ৰাত সমাজ আৰু সমাজৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্পণৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱৰ দৃষ্টান্তমূলক সাহসৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি কয় “হৰমোহন সিং যাদৱ জীয়ে কেৱল শিখ হত্যাকাণ্ডৰ বিৰুদ্ধে ৰাজনৈতিক স্থিতি লোৱাই নহয়, তেওঁ শিখ ভাই-ভনীসকলক ৰক্ষা কৰিবলৈ যুঁজ দিয়াৰ বাবে আগুৱাই আহিছিল। নিজৰ জীৱনকো তুচ্চ জ্ঞান কৰি তেওঁ বহু নিৰীহ শিখ পৰিয়ালৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে। দেশেও তেওঁৰ নেতৃত্বক স্বীকৃতি দিলে আৰু তেওঁক শৌৰ্য চক্ৰ প্ৰদান কৰা হয়৷”
শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দলীয় ৰাজনীতিৰ ঊৰ্ধ্বত থাকি দেশৰ প্ৰাধান্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয়, “গণতন্ত্ৰৰ বাবেই দলৰ অস্তিত্ব আছে আৰু দেশৰ বাবেই গণতন্ত্ৰৰ অস্তিত্ব আছে। আমাৰ দেশৰ অধিকাংশ দল, বিশেষকৈ সকলো অকংগ্ৰেছ দলেও এই ধাৰণা আৰু দেশৰ বাবে সহযোগিতা আৰু সমন্বয়ৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰিছে”। তেওঁ ১৯৭১ চনৰ যুদ্ধ, পাৰমাণৱিক পৰীক্ষা আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিৰুদ্ধে দিয়া যুঁজৰ উদাহৰণ দি দেশৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ বাহিনী স্থাপনৰ বাবে ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ অনুভৱৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷ “যেতিয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থাত দেশৰ গণতন্ত্ৰ হেঁচা আহি পৰে, তেতিয়া সকলো ডাঙৰ দল, আমি সকলো একত্ৰিত হৈ সংবিধান ৰক্ষাৰ বাবে যুঁজ দিছিলো। সেই সংগ্ৰামত চৌধুৰী হৰমোহন সিং যাদৱ জীও আছিল এগৰাকী সাহসী সৈনিক। অৰ্থাৎ আমাৰ দেশ আৰু সমাজৰ স্বাৰ্থ সদায় মতাদৰ্শতকৈ ডাঙৰ”, তেওঁ লগতে কয়। কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, “শেহতীয়াকৈ সমাজ আৰু দেশৰ স্বাৰ্থৰ ওপৰত মতাদৰ্শগত বা ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থক স্থান দিয়াৰ প্ৰৱণতা দেখা গৈছে। বহু সময়ত কিছুমান বিৰোধী দলে চৰকাৰৰ কাম-কাজত বাধাৰ সৃষ্টি কৰে কাৰণ তেওঁলোকে ক্ষমতাত থকাৰ সময়ত সিদ্ধান্তবোৰ নিজে কাৰ্যকৰী কৰিব পৰা নাছিল।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই কথা দেশৰ জনসাধাৰণে ভাল নাপায়। ‘এটা দল বা ব্যক্তিৰ বিৰোধিতা দেশৰ বিৰোধিতালৈ পৰিণত হ’ব নালাগে, সেয়া প্ৰতিটো ৰাজনৈতিক দলৰ দায়িত্ব। মতাদৰ্শ আৰু ৰাজনৈতিক উচ্চাকাংক্ষাৰ নিজৰ স্থান আছে আৰু থাকিব লাগে। কিন্তু দেশ, সমাজ আৰু জাতি প্ৰথম৷”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ড০ লোহিয়াৰ সাংস্কৃতিক শক্তিৰ ধাৰণাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মূল ভাৰতীয় চিন্তাধাৰাত সমাজ কোনো বিতৰ্ক বা বিতৰ্কৰ বিষয় নহয় আৰু ইয়াক সংহতি আৰু সামূহিকতাৰ গাঁথনি হিচাপে পৰিলক্ষিত হয়। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ড০ লোহিয়াই ৰামায়ণ মেলা আয়োজন কৰি গংগাৰ যত্ন লৈ দেশৰ সাংস্কৃতিক শক্তি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতে নমামি গংগাৰ দৰে পদক্ষেপেৰে এই সপোনসমূহ বাস্তৱায়িত কৰিছে, সমাজৰ সাংস্কৃতিক প্ৰতীকসমূহক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি অধিকাৰ সুনিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে কৰ্তব্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে সমাজ সেৱাৰ বাবে আমি সামাজিক ন্যায়ৰ মনোভাৱ গ্ৰহণ কৰাটোও আৱশ্যক আৰু তাক গ্ৰহণ কৰাটোও প্ৰয়োজনীয়। আজি যিসময়ত দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছো, সেই সময়ত এই কথা বুজি এই দিশত আগবাঢ়ি যোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয় বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সামাজিক ন্যায়ৰ অৰ্থ হ’ল সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে সমান সুযোগ লাভ কৰা আৰু জীৱনৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ পৰা কোনো লোক বঞ্চিত নোহোৱা। দলিত, পিছপৰা, আদিবাসী, মহিলা, দিব্যাংগ যেতিয়া আগবাঢ়ি আহিব তেতিয়াহে দেশ আগবাঢ়ি যাব। এই পৰিৱৰ্তনৰ বাবে হৰমোহন জীয়ে শিক্ষাক আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচনা কৰিছিল। শিক্ষা ক্ষেত্ৰখনত তেওঁৰ কৰ্মৰাজি অনুপ্ৰেৰণাদায়ক। দেশ এই পথত আগবাঢ়িছে বেটি বচাও, বেটী পঢ়াও, জনজাতীয় অঞ্চলৰ বাবে একলব্য বিদ্যালয়, মাতৃভাষাত শিক্ষাৰ প্ৰসাৰ আদি পদক্ষেপৰ জৰিয়তে “দেশে শিক্ষাৰ জৰিয়তে সবলীকৰণৰ আৰু শিক্ষা নিজেই সবলীকৰণৰ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছে”, তেওঁ লগতে কয়।
শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱ (১৮ অক্টোবৰ, ১৯২১-২৫ জুলাই, ২০১২)
শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱ (১৮ অক্টোবৰ, ১৯২১-২৫ জুলাই, ২০১২) যাদৱ সম্প্ৰদায়ৰ এগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তি তথা নেতা আছিৱ৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণ কৃষক, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু সমাজৰ অন্যান্য শ্ৰেণীৰ বাবে প্ৰয়াত নেতাগৰাকীৰ মহান অৱদানৰ প্ৰতি স্বীকৃতি। দীৰ্ঘদিন ধৰি ৰাজনীতিত সক্ৰিয় হৈ থকা শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱে এমএলচি, বিধায়ক, ৰাজ্যসভাৰ সদস্য আৰু ‘অখিল ভাৰতীয় যাদৱ মহাসভা’ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে বিভিন্ন পদত কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছিল। তদুপৰি তেওঁৰ পুত্ৰ শ্ৰী সুখৰাম সিঙৰ জৰিয়তে কানপুৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে বহুতো শিক্ষানুষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা কৰাত যথেষ্ট সহায়ক হৈছিল।
শ্ৰী হৰমোহন সিং যাদৱক ১৯৮৪ চনৰ শিখ বিৰোধী সংঘৰ্ষৰ সময়ত কেইবাজনো শিখৰ জীৱন ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত শৌৰ্য্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে ১৯৯১ চনত শৌৰ্য চক্ৰৰে সন্মানিত কৰিছিল৷

Prime Minister's Office
PM addresses programme on 10th Punyatithi of Late Shri Harmohan Singh Yadav
Today is a big day for Indian democracy as a woman from tribal community assumed the charge of the highest office of the county”
“Shri Harmohan Singh Yadav carried forward the ideas of Dr Ram Manohar Lohia in his long political career”
“Harmohan Singh Yadav ji not only took a political stand against the Sikh massacre, but he came forward and fought to protect the Sikh brothers and sisters”
“In recent times, there has been a trend to put ideological or political interests above the interest of the society and the country”
“It is the responsibility of every political party that the opposition of a party or an individual should not turn into opposition of the country”
“Dr Lohia worked to strengthen the cultural strength of the country by organising Ramayana fairs and caring for Ganga”
“Social justice means that every section of society should get equal opportunities, and no one should be deprived of the basic necessities of life”
25 JUL 2022 5:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme on the 10th Punyatithi of Late Shri Harmohan Singh Yadav, a former MP, MLC, MLA and Shaurya Chakra awardee and a towering figure and leader of the Yadav community.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to Late Shri Harmohan Singh Yadav on his 10th Punyatithi. He also noted that today, for the first time after the independence, a woman from the tribal community assumed the highest office of the country. He called it a big day for India’s democracy.
The Prime Minister recalled the glorious heritage of great leaders from Uttar Pradesh, the Prime Minister said that “Harmohan Singh Yadav ji carried forward the ideas of Dr Ram Manohar Lohia ji in his long political career from the soil of Uttar Pradesh and Kanpur. The contribution he made in the politics of the state and the country, the work he did for the society, is still guiding the generations”. The Prime Minister mentioned his dedication to the society and community in his long and distinguished journey from ‘Gram Sabha to Rajya Sabha’.
The Prime Minister noted the exemplary courage of Shri Harmohan Singh Yadav and said “Harmohan Singh Yadav ji not only took a political stand against the Sikh massacre, but he came forward and fought to protect the Sikh brothers and sisters. Without caring for his life, he saved the lives of many innocent Sikh families. The country also recognized his leadership and he was given Shaurya Chakra”
Recalling the words of Shri Atal Bihari Vajpayee, the Prime Minister underlined the primacy of the nation above party politics. He said “parties exist because of democracy, and democracy exists because of the country. Most of the parties in our country, especially all the non-Congress parties have also followed this idea and the ideal of cooperation and coordination for the country”. He gave examples of the 1971 war, the Atomic test and the fight against the Emergency to illustrate the feeling of political parties to put up a united front for the country. “When the country's democracy was crushed during the Emergency, all the major parties, we all came together and fought to save the Constitution. Chaudhary Harmohan Singh Yadav ji was also a brave soldier in that struggle. That is, the interests of our country and society are always bigger than ideologies”, he added. However, the Prime Minister said, “in recent times, there has been a trend to put ideological or political interests above the interest of the society and the country. Many times, some opposition parties put obstacles in the work of the government because when they were in power, they could not implement the decisions themselves.” The Prime Minister said that the people of the country do not like this. “It is the responsibility of every political party that the opposition of a party or an individual should not turn into opposition to the country. Ideologies and political ambition have their place, and they should have. But, country, society and nation come first”
The Prime Minister dwelled on Dr Lohia’s concept of cultural strength. Shri Modi said in the original Indian thought, society is not an issue of contention or debate and is seen as a framework of cohesion and collectivity. He remembered that Dr Lohia worked to strengthen the cultural strength of the country by organising Ramayana fairs and caring for Ganga. He said that India is realising these dreams by initiatives like Namami Gange, reviving the cultural symbols of the society and emphasising the importance of duty along with ensuring rights.
The Prime Minister stressed that for the service of society, it is also necessary that we accept the spirit of social justice, and adopt it. Today, when the country is celebrating the Amrit Mahotsav on 75 years of its independence, it is very important to understand this and move in this direction, he said. The Prime Minister noted that social justice means that every section of society should get equal opportunities, and no one should be deprived of the basic necessities of life. Dalits, Backward, Adivasis, Women, Divyang, when they come forward, only then the country will go ahead. Harmohan ji considered education most important for this change. His work in the education field is inspiring. Country is moving on this path through initiatives like Beti Bachao, Beti Padhao, Eklavya Schools for tribal areas, promotion of education in mother tongue “The country is moving forward on the mantra of empowerment through education and education itself is empowerment”, he added.
Shri Harmohan Singh Yadav (18 October 1921 - 25 July 2012)
Shri Harmohan Singh Yadav (18 October 1921 - 25 July 2012) was a towering figure and leader of the Yadav community. The Prime Minister’s participation in the programme is in recognition of the late leader's contribution to farmers, backward classes and other sections of the society.
Shri Harmohan Singh Yadav remained active in politics for a long time and served in various capacities as MLC, MLA, member of Rajya Sabha and chairman of 'Akhil Bhartiya Yadav Mahasabha'. He was also instrumental in establishing many educational institutions in and around Kanpur with the help of his son Shri Sukhram Singh.
Shri Harmohan Singh Yadav was awarded Shaurya Chakra in 1991 for his display of valour in protecting the lives of several Sikhs during the 1984 anti-Sikh riots.