প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈখিদ্রবা শ্রী হরিমোহন সিংহ য়াদবকী ১০শুবা পুন্যতিথীগী থৌরমদা ৱা ঙাংখি
ঙসি অসিদি, ত্রাইবেল খুন্নাইগী নুপী অমনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা ফম পায়বগী নুমিৎ ওইবনা ভারতকী গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা নুমিৎনি
“শ্রী হরমোহন সিংহ য়াদবজীনা মহাক্কী শাংলবা রাজনিতীগী পুন্সিদা দাঃ রাম মনোহর লোহিয়াগী ৱাখল্লোনবু মখা তানা চাউখৎহনখি”
“হরমোহন সিংহ য়াদবজীনা সিখশিং হাৎপগী মাইয়োক্তা রাজনিতীগা মরী লৈননা লেপ্পদা নত্তনা, সিখ ইচিল ইনাওশিংবু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা মাংজিল থানা থোক্লক্তুনা লান্থেংনখি”
“হৌজিক্কী মতমসিদা মশাগী নত্ত্রগা দলগী অপাম্বনা লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী অপাম্বদগী হেন্না মাঙ থানা থম্বগী চৎনবী অমা লৈরক্লি”
“দলবু য়ানীংদবা, মীওই অমবু য়ানীংদবা, মসিবু লৈবাক্কী মাইকৈদা য়ানীংদবা ওইহন্দবা হায়বসি রাজনিতী দল খুদিংগী থৌদাংনি”
“দাঃ লোহিয়ানা রমায়ন মেলা শীন্দুনা অমসুং গঙ্গাগীদমক্তা চেকশিন্দুনা লৈবাক্কী চৎনবীগী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা হোৎনরমখি”
“সোসিএল জস্তিস হায়বদি খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংনা মান্নবা খুদোংচাবা ফংগদবনি হায়বনি, মীপুম খুদিংনা পুন্সিগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংগদবনি”
25 JUL 2022 5:56PM by PIB Imphal
এম.পি., এম.এল.সি., এম.এল.এ. ওইরম্বা অমসুং শৌর্য়া চক্রা মনা ফংলবা অমদি অথোইবা মীওই অমা ওইরম্বতা নত্তনা য়াদব খুন্নাইগী লুচিংবা ওইরম্বা, লৈখিদ্রবা শ্রী হরমোহন সিংহ য়াদবকী ১০শুবা পুন্যতিথীগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখি।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈখিদ্রবা শ্রী হরমোহন সিংহ য়াদবকী ১০শুবা পুন্যতিথীদা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। নীংতম্লবা তুংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, ত্রাইবেলগী খুন্নাইদগী লাকপী নুপী রাস্ত্রপতি অমনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা ওফিস পায়রে হায়বা ৱাফমদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না ঙসি অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী য়াম্না চাউবা নুমিৎনি হায়খি।
উত্তর প্রদেশ লমদমদগী শক্নাইরবা লুচিংবা কয়া থোকখিবগী চৎনবীদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা “হরমোহন সিংহ য়াদবজীনা মহাক্কী শাংলবা রাজনিতীগী পুন্সিদা উত্তর প্রদেশ অমসুং কানপুরদগী দাঃ রাম মনোহর লোহিয়াজীগী ৱাখল্লোনবু মখা তানা চাউখৎহনখি। মহাক্না রাজ্য অমসুং লৈবাক্কী রাজনিতী অমসুং খুন্নাইগীদমক্তা পাংথোক্লম্বা থৌদাংশিংনা হৌরক্লিবা চারোন-শুরোনশিংবু লমজিং লমতাক্লি” হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ‘গ্রাম সভাদগী রাজ্য সভা’ ফাওবগী শাংলবা অমসুং মশক থোকপা খোঙচৎ অসিদা মহাক্না খুন্নাইগীদমক্তা কত্থোকপগী মতৌবু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী হরমোহন সিংহ য়াদবকী থোইদোক হেন্দোকপা থৌনাগী মতাংদা পল্লদুনা অসুম্না হায়খি, “হরমোহন সিংহ য়াদবজীনা সিখশিং হাৎপগী মাইয়োক্তা রাজনিতীগা মরী লৈননা লেপ্পদা নত্তনা, সিখ ইচিল ইনাওশিংবু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা মাংজিল থানা থোক্লক্তুনা লান্থেংনখি। মহাক্না মশাগী পুন্সিগী করিমত্তা খন্দনা সিখ ইমুং অমসুং মরাল লৈজদ্রবশিংগী পুন্সি কনখি। লৈবাক্না মহাক্কী থৌদাং মশক খঙদুনা, মহাক্কী মফমদা শৌর্য়া চক্রা পীখি”।
শ্রী অতল বিহারী ভাজপায়না পার্তী পোলিতিক্সতগী লৈবাক হেন্না য়াম্না ৱাংনা থম্মি হায়বা ৱারোল নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি, “রাজনিতী দলশিংনা গনতন্ত্রা লৈবদগী হিংলি, গনতন্ত্রনা লৈবাক লৈবদগী হিংলি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা তেংবাংনবগী ৱাখল্লোনবু লৈবাক্কী রাজনিতী দল পুম্নমক্না, মরু ওইনা, কংগ্রেস নত্তবা দলশিংনা তুং ইল্লি”। মসিগা মরী লৈননা, মহাক্না ১৯৭১ লান, এতোমিক চাংয়েং অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা অমত্তা ওইবা শক্তম অমা উৎনীংবনা মরম ওইরগা রাজনিতী দল পুম্নমক্না পুন্দুনা ইমর্জেন্সীগী মাইয়োক্তা লেপখিবগী খুদম পনখি। “ইমর্জেন্সীগী মতমদা গনতন্ত্রবু নমথখিবা মতমদা, মরু ওইবা পার্তী খুদিং অমসুং ঐখোয়না অমত্তা ওইনা থোক্তুনা সংবিধান কন্নবা লান্থেংনখি। চৌধরী হরমোহন সিংহ য়াদবজীসু হায়রিবা লান অদুগী মরু ওইবা লান্মী অমনি। হায়বদি, লৈবাক্কী অপাম্বনা কনাগুম্বা অমগী ৱাখল্লোন্দগী হেন্না ৱাংনা থম্মি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। অদুবু, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, “মশাগী নত্ত্রগা দলগী অপাম্বনা লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী অপাম্বদগী হেন্না মাঙ থানা থম্বগী চৎনবী অমা হৌজিক্কী মতমদা লৈরক্লি। করিগুম্বা মতম কয়াদদি, ওপোজিসন দলশিংনা সরকারগী থবক-থৌরমদা অয়েৎপা পীরি, মসিগী মরমদি, মখোয়না সরকার পায়রিঙৈদা হায়রিবা ৱারেপশিং লৌবা ঙমহৌদবননি”। লৈবাক মীয়াম্না মসি পাম্বা নত্তে হায়না মহাক্না হায়খি। “দলবু য়ানীংদবা, মীওই অমবু য়ানীংদবা, মসিবু লৈবাক্কী মাইকৈদা য়ানীংদবা ওইহন্দবা হায়বসি রাজনিতী দল খুদিংগী থৌদাংনি। মশাগী ৱাখল্লোনগী তোঙানবা মফম লৈ, লৈফমসু থোকই। অদোমগী রাজনিতীগী ওইবা অপাম্বা লৈরম্বা য়াই, লৈজসনু। অদুবু, লৈবাক্না খ্বাইদগী মাঙদা লৈবনি, খুন্নাইনা খ্বাইদগী মাঙদা লৈবনি। লৈবাক্না খ্বাইদগী হেনবনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা দাঃ লোহিয়াগী কলচরগী মপাঙ্গলগা মরী লৈনবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা ৱাফম থমখি। ভারতকী তসেংবা ৱাখল্লোন্দা খুন্নাই হায়বসি য়েৎননীংঙাই ওইবা হীরম নত্তে, মসিদি অপুনবা শক্তমগী ফ্রেমৱর্ক অমা ওইনা উবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। দাঃ লোহিয়ানা রমায়ন মেলা শীন্দুনা অমসুং গঙ্গাগীদমক্তা চেকশিন্দুনা লৈবাক্কী চৎনবীগী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা হোৎনরমখি হায়বা ৱাফম মহাক্না নীংশিংখি। ভারতনা নমামী গঙ্গে, খুন্নাইগী কলচরগী খুদম হিংগৎহনবা অমসুং হক শোইদনা ফংহনবগা লোয়ননা ইশাগী থৌদাংদসু মিৎয়েং চঙবগী থৌওংশিং অমুক হিংগৎহন্দুনা মহাক্কী মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি।
সোসিএল জস্তিসকী ইথিলবু য়াজদুনা, মসিবু ইন্দুনা চৎপা হায়বসি খুন্নাইগী সেবা তৌবদা য়াম্না তঙাই ফদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লৈবাক্না ঙসি নীংতম্বগী চহি 75 মপুং ফারকপসিদা অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লি, মসিবু নীংথিনা খঙদুনা, মসিগী মাইকৈদা চৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা সোসিএল জস্তিস হায়বদি খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংনা মান্নবা খুদোংচাবা ফংগদবনি হায়বনি, মীপুম খুদিংনা পুন্সিগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংগদবনি হায়খি। দলিত, শোত্থরবা, ত্রাইবেল, নুপী, নাম্মা-শোইবা, মখোয়না মাংজিল থারকপা মতমদা লৈবাক চাউখৎকনি। হরমোহনজীনা অসিগুম্বা অহোংবা পুরক্নবা এজুকেসন্না খ্বাইদগী মরু ওইবনি খনখিবনি। মহাক্না এজুকেসনগী লমদা পাংথোক্লম্বা থবকশিং অসি ইথিল পীনিংঙাইনি। লৈবাক্না বেতি বচাও, বেতি পরহাও, ত্রাইবেল মফমশিংগী এক্লাব্যা স্কুল, ইমালোলদা মহৈ তম্ববু পুক্নিং থৌগৎপগী খুত্থাংদা লৈবাক্না লম্বী অসিদা খোঙদারি। “লৈবাক অসিনা এজুকেসনগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল হাপ্পগী মন্ত্রগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদারি অমসুং এজুকেসন হায়বসিমক্না পাঙ্গল হাপ্পগী থৌওংনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী হরমোহন সিংহ য়াদব (ওক্তোবর ১৮, ১৯২১ – জুলাই ২৫, ২০১২)
শ্রী হরমোহন সিংহ য়াদব (ওক্তোবর ১৮, ১৯২১ – জুলাই ২৫, ২০১২) অসি য়াদব খুন্নাইগী শক্নাইরবা মীওই অমসুং লুচিংবা ওইরম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরমসিদা শরুক য়াবসিনা মহাক্না লৈখিদ্রবা লুচিংবা অসিনা লৌমী, শোত্থবা ক্লাস অমসুং খুন্নাইগী অতোপ্পা কাঙলুপকীদমক্তা মশক থোকপা তেংবাংলম্বশিংবু শকখঙবনি।
শ্রী হর্মোহন সিংহ য়াদবনা রাজনিতীদা মতম শাংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়ারম্মি অমসুং এম.এল.সি., এম.এল.এ., রাজ্য সভাগী মেম্বর অমসুং ‘অখিল ভারতিয় য়াদব মহাসভা’গী চেয়রমেন ওইনা তোঙানবা থৌদাং কয়া লৌরম্মি। মহাক্কী মচানুপা, শ্রী সুখরাম সিংহগী তেংবাংগা লোয়ননা কানপুরগী অকোয়বদা এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসন কয়া লিংখৎপদা মহাক্না অচৌবা থৌদাং লৌরমখি।
শ্রী হর্মোহন সিংহ য়াদবপু ইং ১৯৮৪গী শিখশিংগী মাইয়োক্তা য়ানীংদবা উত্তুনা থোকখিবা মীহাত-মীপুন্দা সিখ কয়াগী পুন্সি থৌনা লৈনা কনখিবগীদমক্তা ইং ১৯৯১দা শৌর্য়া চক্রা পীদুনা ইকায় খুম্নখি।

Prime Minister's Office
PM addresses programme on 10th Punyatithi of Late Shri Harmohan Singh Yadav
Today is a big day for Indian democracy as a woman from tribal community assumed the charge of the highest office of the county”
“Shri Harmohan Singh Yadav carried forward the ideas of Dr Ram Manohar Lohia in his long political career”
“Harmohan Singh Yadav ji not only took a political stand against the Sikh massacre, but he came forward and fought to protect the Sikh brothers and sisters”
“In recent times, there has been a trend to put ideological or political interests above the interest of the society and the country”
“It is the responsibility of every political party that the opposition of a party or an individual should not turn into opposition of the country”
“Dr Lohia worked to strengthen the cultural strength of the country by organising Ramayana fairs and caring for Ganga”
“Social justice means that every section of society should get equal opportunities, and no one should be deprived of the basic necessities of life”
25 JUL 2022 5:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme on the 10th Punyatithi of Late Shri Harmohan Singh Yadav, a former MP, MLC, MLA and Shaurya Chakra awardee and a towering figure and leader of the Yadav community.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to Late Shri Harmohan Singh Yadav on his 10th Punyatithi. He also noted that today, for the first time after the independence, a woman from the tribal community assumed the highest office of the country. He called it a big day for India’s democracy.
The Prime Minister recalled the glorious heritage of great leaders from Uttar Pradesh, the Prime Minister said that “Harmohan Singh Yadav ji carried forward the ideas of Dr Ram Manohar Lohia ji in his long political career from the soil of Uttar Pradesh and Kanpur. The contribution he made in the politics of the state and the country, the work he did for the society, is still guiding the generations”. The Prime Minister mentioned his dedication to the society and community in his long and distinguished journey from ‘Gram Sabha to Rajya Sabha’.
The Prime Minister noted the exemplary courage of Shri Harmohan Singh Yadav and said “Harmohan Singh Yadav ji not only took a political stand against the Sikh massacre, but he came forward and fought to protect the Sikh brothers and sisters. Without caring for his life, he saved the lives of many innocent Sikh families. The country also recognized his leadership and he was given Shaurya Chakra”
Recalling the words of Shri Atal Bihari Vajpayee, the Prime Minister underlined the primacy of the nation above party politics. He said “parties exist because of democracy, and democracy exists because of the country. Most of the parties in our country, especially all the non-Congress parties have also followed this idea and the ideal of cooperation and coordination for the country”. He gave examples of the 1971 war, the Atomic test and the fight against the Emergency to illustrate the feeling of political parties to put up a united front for the country. “When the country's democracy was crushed during the Emergency, all the major parties, we all came together and fought to save the Constitution. Chaudhary Harmohan Singh Yadav ji was also a brave soldier in that struggle. That is, the interests of our country and society are always bigger than ideologies”, he added. However, the Prime Minister said, “in recent times, there has been a trend to put ideological or political interests above the interest of the society and the country. Many times, some opposition parties put obstacles in the work of the government because when they were in power, they could not implement the decisions themselves.” The Prime Minister said that the people of the country do not like this. “It is the responsibility of every political party that the opposition of a party or an individual should not turn into opposition to the country. Ideologies and political ambition have their place, and they should have. But, country, society and nation come first”
The Prime Minister dwelled on Dr Lohia’s concept of cultural strength. Shri Modi said in the original Indian thought, society is not an issue of contention or debate and is seen as a framework of cohesion and collectivity. He remembered that Dr Lohia worked to strengthen the cultural strength of the country by organising Ramayana fairs and caring for Ganga. He said that India is realising these dreams by initiatives like Namami Gange, reviving the cultural symbols of the society and emphasising the importance of duty along with ensuring rights.
The Prime Minister stressed that for the service of society, it is also necessary that we accept the spirit of social justice, and adopt it. Today, when the country is celebrating the Amrit Mahotsav on 75 years of its independence, it is very important to understand this and move in this direction, he said. The Prime Minister noted that social justice means that every section of society should get equal opportunities, and no one should be deprived of the basic necessities of life. Dalits, Backward, Adivasis, Women, Divyang, when they come forward, only then the country will go ahead. Harmohan ji considered education most important for this change. His work in the education field is inspiring. Country is moving on this path through initiatives like Beti Bachao, Beti Padhao, Eklavya Schools for tribal areas, promotion of education in mother tongue “The country is moving forward on the mantra of empowerment through education and education itself is empowerment”, he added.
Shri Harmohan Singh Yadav (18 October 1921 - 25 July 2012)
Shri Harmohan Singh Yadav (18 October 1921 - 25 July 2012) was a towering figure and leader of the Yadav community. The Prime Minister’s participation in the programme is in recognition of the late leader's contribution to farmers, backward classes and other sections of the society.
Shri Harmohan Singh Yadav remained active in politics for a long time and served in various capacities as MLC, MLA, member of Rajya Sabha and chairman of 'Akhil Bhartiya Yadav Mahasabha'. He was also instrumental in establishing many educational institutions in and around Kanpur with the help of his son Shri Sukhram Singh.
Shri Harmohan Singh Yadav was awarded Shaurya Chakra in 1991 for his display of valour in protecting the lives of several Sikhs during the 1984 anti-Sikh riots.