রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ভারতকী রাস্ত্রপতি ওইনা ওফিসকী থৌদাং লৌবদা থমখিবা ৱারোল
25 JUL 2022 12:48PM by PIB Imphal
জোহর!
নমস্কার!
ঐহাকপু ভারতকী সংবিধানগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওফিস্তা থাগৎপীবগীদমক্তা, ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্ত অমসুং লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী মেম্বরশিংগী মফমদা থম্মোই শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
অদোম্না ঐহাক্কী ইফমদা ভোৎ থাদবীখিবসি লৈবাক্কী মীয়াম করোর কয়াগী থাজবা উৎপনি।
ঐহাক্না ভারতকী মীয়াম পুম্বগী থাজবা, অপাম্বা অমসুং হক্কী খুদম ওইরিবা শেংলবা পার্লিয়ামেন্ত অসিদগী ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামগী মফমদা কোক নোঞ্জরি।
অদোমগী নুংশিবা, থাজবা অমসুং শৌগৎপনা ঐহাক্কী থৌদাং নীংথিনা পাংথোকপদা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইগনি।
ঐখোয়না ‘নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব’ পাংথোক্লিবা অখন্নবা অমসুং মরু ওইবা মতমসিদা লৈবাক অসিনা ঐহাকপু রাস্ত্রপতি ওইনা খনবীরে।
ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, লৈবাক অসিনা মশাগী নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারগনি।
লৈবাক্না মশাগী নীংতম্বগী চহি ৫০ ফাবগী হরাওবা ফোংদোক্লিঙৈ মতমদা ঐহাক্না ইশাগী রাজনিতীগী পুন্সি হৌখিবসিসু য়াম্না তান চাবা থৌওং অমনি।
ঙসিদি, নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহিসিদা, ঐহাক্কী ইফমদা অনৌবা থৌদাং অসি অমুক শিন্নবীরে।
ভারতনা মথংগী চহি ২৫গী পান্দম ফংনবগীদমক্তা থাজবনা থল্লিবা পুৱারী ওইরবা মতমসিদা ঐহাক্কী ইফমদা মসিগুম্বা খুদোংচাবা পীবিবসি অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি।
ঐহাক্না নীংতম্বা ভারত্তা পোকখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাস্ত্রপতিসু অমুক ওইরিবনি।
ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংগী মঙলানশিংবু নীংতম্বা ভারতকী মীয়াম্না হোৎনদুনা মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা, ঐখোয়না অমৃত কাল অসিদা খোঙজেল য়াঙনা থবক পাংথোকপগী মথৌ তারে।
লাক্কদৌরিবা চহি ২৫সিদা, অমৃতকালগী পান্দম ফংনবগীদমক্তা লম্বী অনি থোক্না চঙশিনগদবনি, মদুদি – সবকা প্রয়াস অমসুং সবকা কর্তব্যা (পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবা, পুম্নমক্কী থৌদাং) ওইগদৌরিবনি।
ভারতকী মশেক-মঙাল থোকপা তুংগী মতমগী মাইকৈদা থাংজিনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা খোংথাংশিংদি ঐখোয় পুন্না থাংমিন্নবগদবনি, থৌদাংগী লম্বী ইন্দুনা চৎকদবনি।
ঐখোয়না হয়েং, জুলাই ২৬তা কার্গিল বিজয় দিবস পাংথোক্কদৌরি। নুমিৎ অসিদি ইন্দিয়ন আর্ম্দ ফোর্সকী থৌনা অমসুং লাকশিনবা ঙম্বগী খুদম্নি।
ঐহাক্না ঙসিদি, লৈবাক্কী আর্ম্দ ফোর্স অমসুং মীয়ামদা নুমিৎ অসিগীদমক্তা মাংজৌননা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
ঐহাক্কী পুন্সিগী খোঙচৎ অসি লৈবাক্কী নোংপোকথংবা মাইকৈদা লৈবা ওরিশাগী ত্রাইবেলগী অপীকপা খুঙ্গং অমদগী হৌরকখিবনি।
ঐহাক্না লাকখিবা পুন্সিগী ফিভম অসিদদি, ইলিমেন্তরী স্কুলগী মহৈ তম্বা ফাওবা মঙলানগুম্বনি।
অদুবু, অয়েৎপা কয়া থেংনরবসু, ঐহাক্কী অনিংবদি চেৎনা অদুমক লৈখি অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী খুঙ্গংদগী কোলেজ কাবী অহানবা মচানুপী ওইখি।
ঐহাক ত্রাইবেল খুন্নাইগী মীওইনি। ঐহাক্না ৱার্দ কাউন্সিল্লর ওইরম্বদগী ভারতকী রাস্ত্রপতি ওইদুনা চাউখৎচবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মসিদি গনতন্ত্রগী মমা ওইরিবা ভারতকী অথোইবা মতৌনি।
য়াম্না মনুং হঞ্জিনবা ত্রাইবেলগী মফম অমদগী ভারতকী সংবিধানগী খ্বাইদগী থাক ৱাংবা ফম অমদা য়ৌবা ঙম্লিবা অসিদি ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী শক্তিদা ইকায় খুম্নবনি।
ঐহাক্না রাস্ত্রপতিগী ফমদা য়ৌবা ঙম্লিবসি ঐহাক ইশাগী মায় পাকপা নত্তে, মসিদি ভারতকী লাইরবা খুদিংগী মায় পাকপনি।
ঐহাকপু ফম অসিদা খনবীরক্লিবা অসিদি ভারতকী লাইরবা খুদিংনা মঙলান চাউনা মঙবা য়াই, অমসুং মদুবু মঙফাওনহনবসু ঙম্মি হায়বগী খুদম্নি।
চহি চা কয়াদগী মীরাইবীদুনা লাক্লবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী খুদোংচাবা অমত্তা ফংলক্ত্রবা লাইরবা, শোত্থরবা, নাথৈবীরবা অমসুং ত্রাইবেলশিংনা মখোয়গী মমি ঐহাক্কী ইফমদা উবা ঙম্বসিনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী পেঞ্জবা থৌওংনি।
লৈবাক্কী লাইরবশিংগী থৌজালদগী ঐহাকপু ফমসিদা খনবীখিবনি। মসিদা লৈবাক্কী নুপীশিংগী মঙলান অমসুং তৌবা ঙম্বা মতিক খুদিংগী মমি তারি।
ঐহাকপু ফমসিদা খল্লিবা অসিনা অনৌবা লম্বীদা চৎনবা শেম-শারবা অমসুং হান্নগী লম্বী কান্থোক্তুনা চৎপা ঙম্লবা ভারতকী নহারোলশিংগী মথৌনা তাক্লি।
মসিগুম্বা মাংজিল থানা চঙশিনবা ভারত অমবু লুচিংবসিদা ঐহাক্না ঙসিদি য়াম্না চাউথোকচরি।
ঙসিদি, ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম খুদিং, মরু ওইনা ভারতকী নহারোল অমসুং নুপীশিংগী মফমদা ঐহাক্না ফম অসিগী থৌ পুরিবা মতম খুদিংদা অদোমগী অনীংবা অপাম্বনা খ্বাইদগী মাঙদা থমগনি হায়বগী থাজবা পীজরি।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
ভারতকী গনতন্ত্রগী ইকায় খুম্নবগী মতৌবু মালেমগী মফমদা ৱাংনা থম্বীরম্বা ভারত রাস্ত্রপতি কয়ানা ঐহাক্কী মাঙদা থৌপুবীরম্লে।
লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা রাস্ত্রপতি, দাঃ রাজেন্দ্র প্রসাদতগী হৌরগা শ্রী রাম নাথ কোবিন্দগুম্বা শক্নাইরবা মীওইনা থৌ অসি পুবীরম্মি।
লৈবাক অসিনা ঐহাক্কী ইফমদা ফম অসিখক্তা নত্তনা মসিগুম্বা নীংথিরবা চৎনবী অসিবু মহুৎ শীনবীনবা থৌদাং অমসু পীবিরি।
ঐহাক্না সংবিধান্না সাখী ওইদুনা, ঐহাক্কী ইথৌ পুম্নমক থম্মোই শেংনা পাংথোক্কনি।
ঐহাক্কী ওইনদি, ভারতকী দেমোক্রেতিক-কলচরেলগী ৱাখল্লোন অমসুং মীয়াম পুম্বনা ঐহাক্কী অহেনবা শক্তিগী হৌরকফম ওইগনি।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
ঐখোয়গী নীংতম ইহৌনা ভারতকী লৈবাক অমা ওইবগী থৌরাং য়াৎপীরম্মি।
ঐখোয়গী নীংতম ইহৌসিদি মদুগুম্বা হোৎনবা অমসুং কত্থোকপা কয়াগী লেপ্তবা পরিং অমনি, মসিনা নীংতম্বা ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং খুদোংচাবা কয়া শেম্বীরম্মিবনি।
নুংশিরবা বাপুনা স্বরাজ, স্বদেশি, স্বচ্ছতা অমসুং সত্যগ্রহা পাংথগোক্তুনা ভারতকী নাৎকী ওইবা ৱাখল্লন খঙনবা ঐখোয়দা লম্বী পীবিখি।
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস, নেহরুজী, সর্দার পতেল, বাবাসাহেব অম্বেদকর, ভগৎ সিংহ, সুখদেভ, রাজগুরু অমসুং চন্দ্রসেখর আজাদকুম্বা মশিং থীবদা লোইনাইদ্রবা অথোইবা মীওইশিংনা লৈবাক্কী মমায়বু খ্বাইদগী মাঙদা থমগদবনি হায়বা ঐখোয়দা তাকপীরমখি।
রানি লক্ষ্মি বাই, রানি ভেলু নাচিয়র, রানি গাইদিনল্যু অমসুং রানি চেনম্মাগুম্বী থৌনা ফরবী নুপী আইকোনশিংনা লৈবাক ঙাক-শেনবা অমসুং শেম্বদা লৈবা নুপীগী পাঙ্গলবু অৱাংবা থাক্তা থম্বীরমখি।
সন্থাল ইহৌ, পাইকা ইহৌদগীনা কোল ইহৌ অমসুং ভিল ইহৌ ফাওবদা, ইহৌশিং অসিনা নীংতম ইহৌদা ত্রাইবেলশিংনা শরুক য়াবগী মতৌবু হেন্না মপাঙ্গল হাপ্লমখি।
ঐখোয়না ‘ধর্তী অব্বা’ ভগ্বান বির্সা মুন্দাজীনা খুন্নাইগী ফিভম ফগৎহন্নবা অমসুং মরৈবাক নীংবগীদমক্তা মশাগী থৱাই কত্থোকখিবা থৌওংদগী ইথিল কয়া ফংখি।
ঐখোয়গী নীংতম ইহৌদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা শরুক তম্লম্বশিংদা কত্থোকপা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম কয়া অমা শাগৎলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
ভারতনা চহি ৭৫সিদা পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসী অমা ওইনা, চাউখৎপগী ৱারেপপ্পু শরুক য়ামিন্নবা অমসুং ৱাখল মান্নবগী খুত্থাংদা তুংলমচত্তা পুদুনা লাকখি।
তোঙানবা মতৌনা থনবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ঐখোয়না লোল, ধর্মা, কাঙলুপ, চিঞ্জাক্কী হৈনবী, পুন্সি মহিং অমসুং চৎনবী কয়া শাগোন্নদুনা ‘এক ভারত, স্রেস্থ ভারত’ অমা শেম্বদা পুম্নমক্না তেংবাংলি।
ঐখোয়গী নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহিগা লোয়ননা হৌরিবা অমৃত কাল অসি ভারতকী অনৌবা ৱারেপ কয়াগী মতম্নি।
ঙসিদি, লৈবাক অসিগী পুক্নিং ইথিল য়াম্না ৱাংলে, অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অনৌবা য়ুগ অসিবু তরাম্না ওক্নবা শেম শাদুনা লৈরিবসি ঐহাক্না উরে।
ঙসিদি, ভারতনা হীরম খুদিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা তাঙ্কক হাপ্লি।
কোরোনাগুম্বা মালেমগী ইরাং লান্থেংনবদা ভারতনা উৎখিবা মতিক্না মালেম পুম্বনা ভারত্তা থম্লিবা থাজববু হেনগৎহল্লে।
ঐখোয় ভারত মচাশিংনা মালেমগী ইরাং অসিবু ইশাগী পাঙ্গলনা মাইয়োক্নখিবতা নত্তনা, মালেমগী ওইবা অনৌবা স্তেন্দর্দ অমা শেম্লে।
নুমিৎ খরনিগী মমাঙদসু, ভারতনা কোরোনা ভেক্সিন দোজ করোর ২০০ কাপ্পগী রেকোর্দ থমখ্রিবনি।
মসিগুম্বা অপুনবা লান অসিদা ভারতকী মীয়াম্না উৎখিবা খাঙবা কনবা, থৌনা অমসুং তেংবাংনবগী মতৌনা ঐখোয়না খুন্নাই অমা ওইনা মপাঙ্গল লৈরক্লিবা অমসুং অতোপ্পগী অপাম-পামদা খঙবা ঙম্বগী খুদম অমনি।
ভারতনা লুরবা তাঞ্জা অসিদা মশা খক্তা চেকশিনখিবতা নত্তনা মালেম্বুসু তেংবাংখি।
কোরোনা লাইচৎনা লৈহনখিবা অকোয়বগী ফিভম অসিদা, মালেম্না ঙসিদি ভারত্তা থাজবগী মিৎয়েংদা য়েংলি।
মালেমগী খুন্নাইনা ভারত্তগী অচৌবা থাজবা থম্লি, মালেমগী শেন্মিৎলোনগী তংদু লৈতারকপা, সপ্লাই চেন অমসুং শান্তিগী ফিভম ভারতনা ফগৎহল্লক্কনি হায়না মখোয়না ঐখোয়দা থাজনা য়েংলি।
লাক্কদৌরিবা থা খরদা, ভারতনা লুচিংদুনা জি.-২০ গ্রুপকী য়ুম্বুসু ওইগদৌরি।
অসিগুম্বা কাঙলুপ অসিদা, মালেমগী অচৌবা লৈবাক ২০না ভারতকী লুচিং মখাদা মালেমগী শিংনবা কয়াগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনগদৌরি।
মসিদগী থোক্লক্কদবা ৱারোইশিন অমসুং পোলিসীনা লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংগী মাইকৈ তাক্কনি।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
দিকেদ কয়াগী মমাংদা, ঐহাক্না রাইরংপুরগী শ্রী ঔরোবিন্দো ইন্তিগ্রেল স্কুলদা ওজা ওইবগী খুদোংচাবা ফংজখি।
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, ঐখোয়না শ্রী ঔরোবিন্দোগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লগনি।
শ্রী ঔরোবিন্দোগী এজুকেসনগী ৱাখল্লোন্না ঐঙোন্দা লেপ্তনা ইথিল পীবি।
ঐহাক্না মীয়ামগী মীহুত অমসুং মতুং তারকপদা রাজ্যপাল ওইনা মীয়ামগী সেবা তৌখিবদা, এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংগা অনকপা মরী লৈনদুনা লাকখি।
ঐহাক্না লৈবাক্কী নহারোলশিংগী থৱাই য়াওবা অমসুং মশাদা থাজবগী মতৌবু য়াম্না কুপ্না য়েংশিনখি।
ঐখোয়গী নুংশিজরবা অতলজীনা লৈবাক্কী নহারোলনা চাউখৎলকপা মতমদা, মখোয়না মশাগী পুন্সি শেমজবতা নত্তনা লৈবাক্কী লাইবকসু লেপ্পি হায়রম্মিবনি।
ঙসিদি, ঐখোয়না ৱাফম অসিনা তসেংনা ওইথোকপগী ফিভম উবা ফংলি।
হীরম খুদিংদা মাংজিল থানা চত্তুনা – ‘ভোকেল ফোর লোকেল’দগী ‘দিজিতেল ইন্দিয়া’ ফাওবদা – ঙসিগী ভারতনা মালেমগা লোয়ননা চৎলি অমসুং ‘ইন্দস্ত্রীএল রিভোল্যুসন ৪.০’গীদমক্তা নীংথিনা শেম-শাবসু লোইরে।
তোঙানবা ইন্নোভেসন কয়াগীস্তার্ত-অপশিংগী রেকোর্দ ওইবা মশিং শেম্বদা অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নহনবদা ভারতকী নহারোলশিংগী চাউরবা থৌদাং য়াওরি।
মমাংগী চহি খরসিদা, নুপীশিংবু মপাঙ্গল থৌনা হাপ্পগীদমক্তা লৌখিবা ৱারেপ অমসুং শেমখিবা পোলিসী কয়ানা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা অনৌবা শক্তি অমা লৈরক্লি।
ঐহাক্না ঐখোয়গী ইচেল-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংবু পাঙ্গল হেন্না লৈহন্নীংই, লৈবাক শেম্বগী থৌওংদা মখোয়গী থৌদাং লেপ্তনা হেনগৎহন্নীংই।
ঐহাক্না লৈবাক্কী নহারোলশিংদা অদোম্না ইশাগী তুংগী পুন্সি শেম্বা খক্তা নত্তনা লৈবাক্কী তুংগী ফম্বাকসু শেম্লিবনি হায়জনীংই।
ঐহাক্না লৈবাক অসিগী রাস্ত্রপতি অমা ওইনা, অদোমগীদমক্তা মতম পুম্বদা তেংবাংনবা লৈগনি।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
চাউখৎপা অমসুং শাহৌ লৌবা হায়বদি তুংলমচত্তা লেপ্তনা চঙশিনবা হায়বনি, অদুবু হৌখ্রবা মতমগী মতাংদা খঙবা হায়বসিসু মান্ননা মরু ওই।
মালেম্না ঙসি সস্তেনেবল প্লানেত হায়না ঙাংনরিবা অসিদা ভারতকী অরিবা চৎনবী অমসুং পুন্সি মহিংগী থৌদাংগী মরু ওইবা হেনগৎলক্লি।
ঐহাক্তি মহৌশা ইমাগা চহি লিশিং কয়াদগী নুংশি চান্ননবা লৈমিন্নরক্লবা ত্রাইবেলগী চৎনবীদা পোকপনি।
উমং অমসুং ঈশিং তুংফমশিংগী কান্নবদি ঐহাক্না পুন্সি অসিদা নীংথনা খঙলে।
ঐখোয়না মহৌশা ইমাদগী তঙাই ফদবা রিসোর্সশিং লৌরি অমসুং মহৌশা ইমানসু ঐখোয়দা কোন্নগদবা চাংদা মান্ননা পীবিরি।
মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি হৌজিক্কী মালেমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা ওইরবনি।
ভারতনা ইনভাইরনমেন্ত ঙাক শেনবগী হীরমদা মালেম্বু লমজিং-লমতাক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
ঐহাক্কী হৌজিক ফাওবগী পুন্সি অসিদা, পুন্সিগী ৱাহন্থোক অসি মীয়ামগী সেবা তৌবগী খুত্থাংদখক খঙবা ঙমখি।
জগন্নাথ খেত্রগী মমিং লৈরবা কবি, ভিম ভোইজীগী শৈরেংদগী পরিং অমা হায়জগে -
“মো জীবন পাছে নার্কে পরি থাউ, জাগতো উধর হেঊ”।
মসিনা হায়বদি, মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা থবক তৌবনা ইশাগী নুংঙাইবগী থবক তৌবদগী য়াম্না হেন্না নুংঙাইবা ফাওই।
মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগী মসিগুম্বা ইথিলগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোম্না থম্লিবা থাজবদুমক পাংথোকপা ঙম্নবগীদমক্তা থম্মোই শেংনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা ইশাগী থৌদাং পাংথোক্কনি।
ঐখোয় পুম্নমক অমত্তা ওইসি অমসুং নুংঙাই য়াইফবা অমদি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেম্নবগীদমক্তা ইশাগী থৌদাং খঙনা অমসুং কত্থোকপগী ইথিলগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদামিন্নসি।
থাগৎচরি!
জয় হিন্দ!

President's Secretariat
Address by Smt. Droupadi Murmu on her assumption of office as President of India
25 JUL 2022 12:48PM by PIB Delhi
Johar!
Namaskar!
I express my heartfelt gratitude to all Members of Parliament and Legislative Assemblies for electing me to the highest Constitutional post of India.
Your vote for me is an expression of the faith of crores of citizens of the country.
I humbly greet all the fellow citizens from this sacred Parliament, a symbol of the hopes, aspirations and rights of all the citizens of India.
Your affection, trust and support will be my greatest strength in discharging my functions and responsibilities.
The country has elected me as the President at a crucial time when we are celebrating ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’.
A few days from today, the country will complete 75 years of its independence.
It is also a coincidence that my political career started when the country was celebrating its 50th year of independence.
And today, in the 75th year of independence, I have been assigned this new responsibility.
It is my great privilege to be given this responsibility at such a historic time when India is engaged with full vigour in realising its vision for the next 25 years.
I also happen to be the first President of the country who was born in independent India.
We have to work at a fast pace in this Amritkal to fulfil the expectations of our freedom fighters from the citizens of independent India.
In these 25 years, the path to attain the goals of Amritkal will proceed on two tracks – Sabka Prayas aur Sabka Kartavya (everyone's effort and everyone's duty).
The new development journey towards the bright future of India has to be undertaken by our collective efforts, following the path of duty.
We will be observing Kargil Vijay Diwas tomorrow i.e. July 26th. This day is a symbol of both-the bravery and restraint of the Indian armed forces.
Today, I extend my best wishes in advance to the armed forces of the country and to all the citizens.
Ladies and Gentlemen,
I started my journey of life from a small tribal village in Odisha in the eastern part of the country.
From the background that I come from, it was like a dream for me to get elementary education.
But despite many obstacles, my determination remained strong and I became the first daughter of my village to go to college.
I belong to tribal society. I have got the opportunity to rise from serving as a ward councillor to becoming the President of India. This is the greatness of India, the mother of democracy.
It is a tribute to the power of our democracy that a daughter born in a poor house in a remote tribal area can reach the highest constitutional position in India.
That I attained the post of President is not my personal achievement, it is the achievement of every poor person in India.
My election is a proof of the fact that the poor in India can have dreams and fulfil them too.
And it is a matter of great satisfaction for me that those who have been deprived for centuries and those who have been denied the benefits of development, those poor, downtrodden, backwards and tribals are seeing their reflection in me.
This election of mine has blessings of the poor of the country. And it reflects the dreams and potential of crores of women and daughters of the country.
This election of mine also shows the courage of today's youth of India who is ready to walk on new paths and shun the beaten tracks.
Today I feel proud to lead such a progressive India.
Today, I assure all fellow citizens especially youth of India and the women of India that their interests will be paramount for me while working in this position.
Ladies and Gentlemen,
Before me is such a great legacy of the Presidency of India which has continuously strengthened the prestige of Indian democracy in the world.
From the country's first President Dr. Rajendra Prasad to Shri Ram Nath Kovind ji, stalwarts have adorned this post.
Along with this post, the country has also entrusted me with the responsibility of representing this great tradition.
In the light of the Constitution, I will discharge my duties with utmost sincerity.
For me, the democratic-cultural ideals of India and all the citizens will always be my source of energy.
Ladies and Gentlemen,
Our freedom struggle had prepared the roadmap for India's new journey as a nation.
Our freedom struggle was a continuous stream of those struggles and sacrifices which had nurtured so many ideals and possibilities for independent India.
Pujya Bapu had resorted to Swaraj, Swadeshi, Swachhta and Satyagraha to show us the way for realising Indian cultural ideals.
Countless personalities like Netaji Subhash Chandra Bose, Nehru ji, Sardar Patel, Babasaheb Ambedkar, Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru and Chandrashekhar Azad had taught us to keep national pride as paramount.
Many brave women icons like Rani Lakshmi Bai, Rani Velu Nachiyar, Rani Gaidinliu and Rani Chennamma had taken to new heights the role of women power in defending and building the nation.
From Santhal revolution, Paika revolution to Kol revolution and Bhil revolution, all these revolutions had strengthened the tribal contribution in the freedom struggle.
We derived inspiration from the sacrifice of 'Dharti Aaba' Bhagwan Birsa Munda Ji for social upliftment and patriotism.
I am happy that many museums are being built across the country dedicated to the role of the tribal communities in our freedom struggle.
Ladies and Gentlemen,
In 75 years as a parliamentary democracy, India has carried forward the resolve of progress through participation and consensus.
In our country full of diversities, we are engaged in the making of 'Ek Bharat - Shreshtha Bharat' by adopting many languages, religions, sects, food habits, life styles and customs.
This Amritkaal, which commences with the 75th year of our independence, is a period of new resolutions for India.
Today I see my country inspired and ready to welcome this new era with new thinking.
Today India is adding a new chapter of development in every field.
The kind of capability that India has shown in combating the global crisis of Corona pandemic has enhanced India's credibility all over the world.
We Indians not only faced this global challenge with our efforts but also set new standards for the world.
Just a few days ago, India has set a record of administering 200 crore doses of corona vaccine.
The patience, courage and cooperation shown by the people of India in this entire battle is a symbol of our growing strength and sensitivity as a society.
India not only took care of itself in these difficult situations but also helped the world.
In the atmosphere created by the Corona pandemic, today the world is looking at India with a new confidence.
The international community has high hopes from India for ensuring global economic stability, ease of supply chain and peace.
In the coming months, India is also going to host the G-20 Group under its chairmanship.
In this grouping, twenty big countries of the world will brainstorm on global issues under the chairmanship of India.
I am sure that the conclusions and policies that will emerge from this brainstorming in India will determine the direction of the coming decades.
Ladies and Gentlemen,
Decades ago, I had the opportunity to work as a teacher at Sri Aurobindo Integral School in Rairangpur.
After a few days, we will observe the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo.
Sri Aurobindo's thoughts on education continue to inspire me.
I have had an active association with educational institutions, serving in various positions as a public representative and then as a governor.
I have closely observed the enthusiasm and self-confidence of the youth of the country.
Our revered Atal ji used to say that when the youth of the country progress, they not only create their own destiny but also shape the fate of the country.
Today we are witnessing it come true.
Moving ahead in every field - from ‘Vocal for Local’ to ‘Digital India’ - today's India, marching in step with the world, is all set for 'Industrial Revolution Four Point O'.
The youth of India have a big role in creating a record number of start-ups, in numerous innovations and in the adoption of digital technology in far flung areas.
In the past few years, a new energy has been infused in the country due to the decisions taken and policies formulated for women empowerment.
I want all our sisters and daughters to be empowered more and more so that they continue to increase their contribution in every field of nation building.
I want to tell the youth of our country that you are not only building your own future but also laying the foundation of the India of the future.
As the President of the country, I will always extend my full cooperation to you.
Ladies and Gentlemen,
Growth and progress mean continuously marching ahead, but equally important is awareness about one's past.
Today, when the world is talking about sustainable planet, the role of India's ancient traditions and sustainable lifestyle becomes more important.
I was born in that tribal tradition which has lived in harmony with nature for thousands of years.
I have realized the importance of forests and water bodies in my life.
We take necessary resources from nature and serve nature with equal reverence.
This sensitivity has become a global imperative today.
I am happy that India is guiding the world in the field of environmental protection.
Ladies and Gentlemen,
In my life so far, I have realised the meaning of life only through public service.
There is a line from the poem of Bhim Bhoi Ji, a famous poet of Shri Jagannath Kshetra-
“Mo Jeeban pachhe narke padi thau, jagato uddhar heu”.
That is, working for the welfare of the world is far greater than one’s own interests.
With this spirit of welfare of the world, I will always be ready to work with full devotion and dedication to live up to the trust you all have reposed in me.
Let us all unite and move forward on the path of duty with a dedicated spirit to build a glorious and self-reliant India.
Thank you,
Jai Hind!