প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত এনআইআইঅ’ৰ ‘স্বাৱলম্বনত’ শীৰ্ষক আলোচনা-চক্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 JUL 2022 8:23PM by PIB Guwahati
মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী, শ্ৰী অজয় ভট্ট জী, নৌসেনাৰ মুৰব্বী, নৌসেনাৰ উপ-মুৰব্বী, প্ৰতিৰক্ষা সচিব, এছআইডিএমৰ সভাপতি, উদ্যোগ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত সকলো সতীৰ্থ, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভাই-ভনীসকল!
ভাৰতীৰ সেনাবাহিনীত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ লক্ষ্য একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে এক বহুত অত্যাৱশ্যকীয় দিশ৷ আত্মনিৰ্ভৰ নৌ সেৱাৰ বাবে প্ৰথম স্বাৱলম্বন আলোচনা-চক্ৰ আয়োজন কৰা প্ৰকৃতাৰ্থত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা আৰু এটা উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ আৰু সেইবাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো, সকলোকে বহুত বহুত শুভাকামনা জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
সামৰিক প্ৰস্তুতিত, বিশেষকৈ নৌসেনাত যৌথ অনুশীলনে এক মুখ্য ভূমিকা পালন কৰে। এই আলোচনা চক্ৰখনিও এক প্ৰকাৰৰ যৌথ অনুশীলন৷ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, নৌসেনা, উদ্যোগ, এমএছএমই, একাডেমী অৰ্থাৎ বিশ্বৰ মানুহ আৰু চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিৰ বাবে এই যুটীয়া অনুশীলনত আজি প্ৰতিজন অংশীদাৰে এক লক্ষ্যৰ বাবে একেলগে চিন্তা কৰি আছে। যৌথ অনুশীলনৰ লক্ষ্য হ’ল সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে সৰ্বাধিক প্ৰচাৰ লাভ কৰা, ইজনে সিজনৰ প্ৰতি বুজাবুজি বৃদ্ধি কৰা, উত্তম পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব পৰা যায়। এনে অৱস্থাত এই যৌথ অনুশীলনৰ লক্ষ্য অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি সকলোৱে মিলি অহা বছৰৰ ১৫ আগষ্টৰ ভিতৰত নৌসেনাৰ বাবে ৭৫টা থলুৱা প্ৰযুক্তি নিৰ্মাণ কৰিম, এই সংকল্প সঁচাকৈয়ে এক মহান শক্তি আৰু য’ত আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টা, আপোনাৰ অভিজ্ঞতা, আপোনাৰ জ্ঞানে নিশ্চিতভাৱে বাস্তৱত ৰূপায়ণ কৰিব। আজি যিসময়ত ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছে, অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছে, সেই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটোয়ে আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ লক্ষ্যক আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰিব। সেইদৰে, মই এইটোও ক’ও যে ৭৫টা থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰাটো এক প্ৰকাৰ প্ৰথম পদক্ষেপ। আমি তেওঁলোকৰ সংখ্যা নিৰন্তৰভাৱে বৃদ্ধি কৰিবলৈ কাম কৰিব লাগিব। আপোনালোকৰ লক্ষ্য এনে হোৱা উচিত যে ভাৰতে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব যাতে আমাৰ নৌসেনা অভূতপূৰ্ব উচ্চতাত থাকে৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ সাগৰ, আমাৰ উপকূলীয় সীমান্ত, আমাৰ অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ মহান ৰক্ষক আৰু সেইবাবে ভাৰতীয় নৌসেনাৰ ভূমিকা ক্ৰমান্বয়ে বাঢ়ি গৈ আছে। সেয়ে নৌসেনাৰ লগতে দেশৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে নৌসেনাই আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। মই মোৰ বিশ্বাস এই আলোচনা চক্ৰ আৰু ইয়াৰ পৰা উৎপন্ন হোৱা অমৃতে আমাৰ শক্তিক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাত বহুখিনি সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল,
আজি আমি যিসময়ত প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছো, সেই সময়ত বিগত দশকবোৰত সংঘটিত ঘটনাৰ পৰা আমি শিক্ষা গ্ৰহণ কৰি থকাটোও প্ৰয়োজনীয়। ইয়াৰ দ্বাৰা আমি ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব পাৰিম। আজি আমি যেতিয়া পিছলৈ ঘূৰি চাওঁ তেতিয়া আমি আমাৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰত্যক্ষ কৰো৷ ভাৰতৰ চহকী বাণিজ্যিক পথ এই উত্তৰাধিকাৰৰ অংশ হৈ আহিছে। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে সাগৰত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল কাৰণ তেওঁলোকৰ বতাহৰ দিশৰ বিষয়ে, মহাকাশ বিজ্ঞানৰ বিষয়ে বহুত ভাল জ্ঞান আছিল। কোনটো ঋতুত বতাহৰ দিশ কি হ’ব, বতাহৰ দিশৰ লগত গতি কৰি আমি কেনেকৈ সুস্থিৰ হৈ থাকিব পাৰো সেই বিষয়ে জ্ঞান আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলৰ এক বৃহৎ শক্তি আছিল। এই কথাও দেশৰ অতি কমসংখ্যক লোকেহে জানে যে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড স্বাধীনতাৰ পূৰ্বেও অতি শক্তিশালী আছিল। স্বাধীনতাৰ সময়ত দেশত ১৮টা অস্ত্ৰশস্ত্ৰ কাৰখানা আছিল, য’ত আমাৰ দেশত আৰ্টিলাৰী বন্দুককে ধৰি বহু ধৰণৰ সামৰিক সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আমি দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধত প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগানকাৰী আছিলো৷ আমাৰ হাউইটজাৰ, ঈশাপুৰ ৰাইফল ফেক্টৰীত নিৰ্মিত মেচিনগানবোৰ সেই সময়ত শ্ৰেষ্ঠ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। আমি আগতে বহুত ৰপ্তানি কৰিছিলো। কিন্তু তাৰ পিছত কি হ’ল যে এটা সময়ত আমি এই ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আমদানিকাৰক হৈ পৰিলো? আৰু অলপ চালে দেখা যায় যে প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধই এইবোৰ ব্যাপক ৰূপত ধ্বংস কৰিছিল। বিশ্বৰ বৃহৎ দেশবোৰ বহু ধৰণৰ সংকটৰ মাজত আৱদ্ধ হৈ পৰিছিল যদিও সেই সংকটক এক দুৰ্যোগৰ সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। আৰু তেওঁ যুদ্ধৰ পৰা ওলাই অহাৰ পথটো অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আৰু বিশ্বৰ ডাঙৰ বজাৰখন দখল কৰাৰ দিশত বিচাৰি পাইছিল আৰু নিজেই প্ৰতিৰক্ষাৰ জগতখনৰ এক বৃহত্তম নিৰ্মাতা আৰু অতি ডাঙৰ যোগানকাৰী হৈ পৰিছিল, অৰ্থাৎ ই ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল যুদ্ধত কিন্তু তাৰ পৰা দেশখনে এই পথ গ্ৰহণ কৰিলে। আমিও ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত ইমান ডাঙৰ সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিলো, আমি অতি নিম্ন স্তৰত আছিলো, আমাৰ হাতত সকলো ব্যৱস্থা নাছিল, আমাৰ হাতত আনকি পিপিই কিটো নাছিল৷ ভেকচিনৰ কথাটো আমি কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিলো। কিন্তু ঠিক যেনেকৈ প্ৰথম বিশ্বযুদ্ধ, দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পৰা, বিশ্বৰ সেই দেশবোৰে এক অতি বৃহৎ অস্ত্ৰশক্তি হোৱাৰ দিশত বাট বিচাৰি পাইছে, ভাৰতেও এই ক’ৰোনা যুগত একে বুদ্ধিমত্তাৰে বৈজ্ঞানিক ভিত্তিত ভেকচিন বিচাৰি উলিয়ালে, বাকী সঁজুলিবোৰ, সকলো আগতে কেতিয়াও হোৱা নাই, সকলো কাম দেশখনে কৰি পেলাইছে। মই এটা উদাহৰণ দিছো কাৰণ আমাৰ শক্তি আছে, আমাৰ প্ৰতিভা নাই, সেয়া তেনেকুৱা নহয়, আৰু এইটোও বুদ্ধিমানৰ কাম বা এনে নহয় যে পৃথিৱীত দহজন মানুহৰ যি ধৰণৰ সঁজুলি আছে, মই একেবোৰ সঁজুলি মোৰ ওচৰলৈ লৈ যাওক মোক খেলপথাৰত থৈ দিয়ক। হয়তো তেওঁৰ প্ৰতিভা ভাল হ’ব, যদি প্ৰশিক্ষণ ভাল হয়, তেন্তে সেই সঁজুলিটো সম্ভৱতঃ অধিক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। কিন্তু কিমান দিনলৈ ৰিস্ক লৈ থাকিম? মোৰ ডেকাজনে হাতত থকা সঁজুলিবোৰৰ দৰেই একেটা অস্ত্ৰ লৈ কিয় যাব? কল্পনাও নকৰাখিনি তেওঁৰ হাতত থাকিব। সেইটো বুজি পোৱাৰ আগতেই তেওঁ শেষ হৈ যাব। এই মেজাজবোৰ কেৱল সৈনিকসকলক প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবেই নহয়, এই মেজাজটোও নিৰ্ভৰ কৰে তেওঁৰ হাতত কি অস্ত্ৰ আছে তাৰ ওপৰত। আৰু সেইবাবেই আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত, ই কেৱল অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ বন্ধু নহয় আৰু সেইবাবেই আমি ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰাটো প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰথম ডেৰ দশকত আমি নতুন কাৰখানা বনোৱাটো বাদেই, পুৰণি কাৰখানাসমূহৰো নিজৰ ক্ষমতা হেৰুৱালে৷ ১৯৬২চনৰ যুদ্ধৰ পাছত বাধ্যত পৰি কেতবোৰ সালসলনি হ’ল আৰু নিজৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ কাৰখানাসমূহৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত কাম আৰম্ভ হ’ল৷ কিন্তু তৎস্বত্ত্বেও গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। সেই সময়ত বিশ্বই নতুন প্ৰযুক্তি, নতুন উদ্ভাৱনৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল যদিও দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক সীমিত চৰকাৰী সম্পদ, চৰকাৰী চিন্তাধাৰাৰ অধীনত ৰখা হৈছিল। মই গুজৰাটৰ পৰা আহিছো, আহমেদাবাদ বহুদিনৰ পৰা মোৰ কৰ্মস্থলী আছিল। এসময়ত আপুনি হয়তো ক’ব পাৰে যে গুজৰাটত আপুনি নিশ্চয় সাগৰৰ পাৰত কাম কৰিছিল, ডাঙৰ ডাঙৰ চিমনি আৰু মিলৰ উদ্যোগ আৰু ভাৰতৰ মানচেষ্টাৰত এনেকুৱা আছিল ইয়াৰ পৰিচয়, আহমেদাবাদ কাপোৰৰ পথাৰত এটা ডাঙৰ নাম আছিল। কি হৈছিল? কোনো উদ্ভাৱন, কোনো প্ৰযুক্তি উন্নীতকৰণ, কোনো প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ হোৱা নাছিল। এনে উচ্চস্বৰৰ চিমনিবোৰ মাটিত পৰিছে বন্ধুসকল, আমি চকুৰ সন্মুখতে দেখিছো। এঠাইত হ’লে আন ঠাইত নহ’ব, এনে নহয়। সেইবাবেই উদ্ভাৱন এটা অহৰহ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু সেয়াও যদি উদ্ভাৱনীমূলক হয়৷ বিক্ৰীযোগ্য সামগ্ৰীৰ পৰা কোনো উদ্ভাৱন হ’ব নোৱাৰে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বিদেশত সুযোগ আছে, কিন্তু সেই সময়ত দেশত সুবিধাবোৰ আছিল অতি সীমিত। ফলত এসময়ত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ সামৰিক শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হোৱা ভাৰতীয় সেনাই ৰাইফলৰ দৰে সাধাৰণ অস্ত্ৰৰ বাবেও বিদেশী দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। আৰু তাৰ পিছত এটা অভ্যাস হৈ পৰিল, এবাৰ মোবাইল ফোন এটা অভ্যাসত পৰিণত হ’লে, তাৰ পিছত কোনোবাই যিমানেই কওক ভাৰত বহুত ভাল, কিন্তু এৰি যাবলৈ মন গ’লে তাত ঠিকেই হ’ব। এতিয়া ই এটা অভ্যাসত পৰিণত হৈছে, সেই অভ্যাসৰ পৰা ওলাই আহিবলৈ, এক প্ৰকাৰে এটা মানসিক আলোচনা চক্ৰও কৰিব লাগিব। সকলো অসুবিধা মানসিক। যেনেকৈ আমি ড্ৰাগছৰ পৰা ড্ৰাগছৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিওঁ, ঠিক সেইদৰে এই প্ৰশিক্ষণ আমাৰ মাজতো প্ৰয়োজনীয়। যদি আমাৰ নিজৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাস থাকে, তেন্তে আমি হাতত থকা অস্ত্ৰৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিব পাৰো, আৰু আমাৰ অস্ত্ৰই সেই শক্তি সৃষ্টি কৰিব পাৰে বন্ধুসকল।
বন্ধুসকল,
অসুবিধাটোও আছিল যে সেই সময়ত প্ৰতিৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত বেছিভাগ চুক্তিয়েই প্ৰশ্নৰে আগুৰি আছিল। গোটেই লবীটো হ’ল তেওঁ যদি লৈছিল, এই লবীটো ফিল্ডত নামি গ’ল, এই কাম কৰিলেই এই লবীটো আগতে নামি আহিছিল আৰু তাৰ পিছত ৰাজনীতিবিদজনক গালি-গালাজ কৰাটো আমাৰ দেশত অতি সহজ কাম হৈ পৰিছে। তাৰ পিছত দুই-চাৰি বছৰ একেটা কথাই চলি থাকিল। ফলত আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, সঁজুলিৰ বাবে সেনাবাহিনীয়ে দশক দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো সৰু সৰু প্ৰয়োজনৰ বাবে বিদেশী দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা আমাৰ দেশৰ আত্মসন্মান, আমাৰ অৰ্থনৈতিক ক্ষতিৰ লগতে কৌশলগতভাৱেও এক গুৰুতৰ ভাবুকি। ২০১৪ চনৰ পিছত আমি দেশক এই পৰিস্থিতিৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ মিছন মোডত কাম আৰম্ভ কৰিছো। বিগত দশকবোৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা শিকি আজি আমি আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাৰ শক্তিৰে এক নতুন প্ৰতিৰক্ষা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছো। আজি প্ৰতিৰক্ষা, গৱেষণা আৰু উন্নয়নত ব্যক্তিগত খণ্ড, একাডেমী, এমএছএমই আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে। আমি আমাৰ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীসমূহক বিভিন্ন খণ্ডত সংগঠিত কৰি নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছো। আজি আমি নিশ্চিত কৰিছো যে আমি কেনেকৈ আমাৰ আইআইটিৰ দৰে প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠানসমূহক প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে সংযোগ কৰিব পাৰো৷ ইয়াত সমস্যাটো হ’ল আমাৰ কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয় বা কাৰিকৰী মহাবিদ্যালয় বা অভিযান্ত্ৰিক জগতখনত তাত পঢ়োৱা পাঠ্যক্ৰমৰ সৈতে জড়িত কোনো প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি নাই। বিচাৰিলে বাহিৰৰ পৰা পাব, ইয়াত পঢ়াৰ কি প্ৰয়োজন আছে। অৰ্থাৎ মাত্ৰ এটা পৰিসৰহে সলনি হৈছিল। আমি ইয়াত পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ অহৰহ চেষ্টা কৰি আহিছো। ডিআৰডিঅ’ আৰু ইছৰ’ৰ অত্যাধুনিক পৰীক্ষণ সুবিধাৰে আমাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক সৰ্বাধিক শক্তি প্ৰদানৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। আমি অসুবিধাবোৰ আঁতৰাই পেলালো মিছাইল ব্যৱস্থা, ছাবমেৰিন, তেজস যুঁজাৰু বিমানৰ দৰে বিভিন্ন সঁজুলি, যিবোৰ নিজৰ লক্ষ্যৰ পিছত বহু বছৰ ধৰি চলি আছিল। মই সুখী যে দেশৰ প্ৰথমখন থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত বিমানবাহী জাহাজখনো কাৰ্যক্ষম কৰাৰ বাবে অপেক্ষাৰ কামো অতি সোনকালে সম্পন্ন কৰিবলৈ গৈ আছে। নৌ উদ্ভাৱন আৰু খিলঞ্জীয়া সংস্থাই হওক, আইডিএক্সেই হওক বা টিডিএচিই হওক, এই সকলোবোৰে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এনে বিশাল সংকল্পক গতি দিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ৮ বছৰত আমি কেৱল প্ৰতিৰক্ষাৰ বাজেট বৃদ্ধি কৰাই নহয়, আমি নিশ্চিত কৰিছো যে এই বাজেট দেশখনৰ নিজেই প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশত উপযোগী হয়। আজি প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ক্ৰয়ৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত বাজেটৰ এটা বৃহৎ অংশ ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ পৰা ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত ব্যয় কৰা হৈছে। আৰু আমি এই কথাটো মানি লওঁ, আপোনাৰ মাজত পৰিয়ালৰ সকলো সদস্য আছে, আপুনি পৰিয়ালৰ জগতখন ভালদৰে বুজি পায় আৰু জানে। যদি আপুনি আপোনাৰ সন্তানক ঘৰত সন্মান আৰু মৰম নিদিয়ে আৰু যদি স্থানীয় মানুহে আপোনাৰ সন্তানক ভাল পায়, তেন্তে সেয়া হ’বলৈ গৈ আছে? আপুনি তেওঁক প্ৰতিদিনে অসাৰ বুলি কৈ থাকিব আৰু আপুনি বিচাৰে ওচৰ-চুবুৰীয়াই তেওঁক ভাল পাওক, কেনেকুৱা লাগিব? আমি আমাৰ অস্ত্ৰৰ উৎপাদনক সন্মান নকৰো আৰু আমি বিচাৰিম যে বিশ্বই আমাৰ অস্ত্ৰক সন্মান কৰক, তেতিয়া এইটো সম্ভৱ হ’ব নোৱাৰে, আমি নিজৰ পৰা আৰম্ভ কৰিব লাগিব। ব্ৰাহ্মোছ ইয়াৰ উদাহৰণ, যেতিয়া ভাৰতে ব্ৰাহ্মোছক গ্ৰহণ কৰিছিল, তেতিয়া বিশ্বই আজি ব্ৰাহ্মোছক আঁকোৱালি ল’বলৈ শাৰীত থিয় দিছে বন্ধুসকল। আমি প্ৰস্তুত কৰা প্ৰতিটো বস্তুৰ বাবে আমি গৌৰৱ কৰা উচিত। আৰু মই ভাৰতীয় সেনাবাহিনীক অভিনন্দন জনাও যে তেওঁলোকে তিনি শতাধিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, সঁজুলিৰ তালিকা বনাইছে, যিবোৰ ভাৰতত বনোৱা হ’ব আৰু আমাৰ বাহিনীয়ে ব্যৱহাৰ কৰিব, আমি সেইবোৰ বস্তু বাহিৰৰ পৰা নলওঁ। এই সিদ্ধান্তৰ বাবে তিনিওটা সেৱাৰ সকলো বন্ধু-বৰ্গলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো৷
বন্ধুসকল,
এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফল এতিয়া পৰিলক্ষিত হৈছে। বিগত ৪-৫ বছৰত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ আমদানি প্ৰায় ২১ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। ইমান কম সময়ত আৰু আমি যে ধন ৰাহি কৰিবলৈ কম কাম কৰিছো বুলি নহয়, আমি ইয়াত ইয়াৰ বিকল্পৰ সন্ধান দিছো। আজি আমি আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকাৰকৰ পৰা এটা ডাঙৰ ৰপ্তানিকাৰকলৈ দ্ৰুতগতিত অগ্ৰসৰ হৈছো। এপ’লৰ সৈতে আনৰ তুলনা কৰিব নোৱাৰিলেও ঠিকেই আছে কিন্তু ভাৰতৰ মনক ক’ব খুজিছো৷ হিন্দুস্তানৰ জনসাধাৰণৰ শক্তিৰ বিষয়ে ক’ব বিচাৰিছো। এই কৰ’ণা যুগত মই এনে এটা বিষয় উত্থাপন কৰিছিলো, অতি লঘু বিষয় আছিল যে কৰ’ণা কালছোৱাত মই এনে কথা ক’ব নিবিচাৰো কিয়নো সেই সংকটত দেশৰ ওপৰত এটা ডাঙৰ বোজা হ’ব৷ এতিয়া সেইবাবেই মই ক’লো চাওঁক ভাই, আমি বাহিৰৰ পৰা পুতলা কিয় আমদানি কৰো? সৰু বিষয়, বাহিৰৰ পৰা পুতলা কিয় আনিব লাগে? আমি আমাৰ পুতলাবোৰলৈ কিয় গ্ৰহণ নকৰো? আমি কিয় আমাৰ পুলতাবোৰ বিশ্ববাসীক বিক্ৰী কৰিব নোৱাৰো? আমাৰ পুতলাবোৰৰ আঁৰত, পুতলাবোৰ নিৰ্মাতাৰ আঁৰত আমাৰ সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰ এটা চিন্তা আছিল, যাৰ পৰা তেওঁলোকে পুতলা তৈয়াৰ কৰে। প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ল, সৰু সৰু বক্তৃতা অনুষ্ঠিত হ’ল, কেইখনমান আলোচনা-চক্ৰ, ভাৰ্চুৱেল কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে সকলোকে উদ্গনি যোগোৱা হ’ল৷ ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে মোৰ দেশৰ শক্তি দেখি, মোৰ দেশৰ আত্মসন্মান দেখি, মোৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ ইচ্ছা দেখি আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব৷ কন-কন ল’ৰা-ছোৱালীয়ে এজনে আনজনক ফোন কৰি কয় তোমাৰ বিদেশী পুতলা নাই নহয়নে? ক’ৰোনাৰ পৰা অহা বিপদবোৰৰ পৰা তেওঁলোকৰ মাজত এই অনুভৱ জাগি উঠিল। এগৰাকী শিশুৱে আন এগৰাকী শিশুক ফোনত কৈছিল যে আপোনালোকে আপোনালোকৰ ঘৰত বিদেশী পুতলা নাৰাখে নহয়? ফলস্বৰূপে মোৰ দেশত পুতলা আমদানি দুবছৰৰ ভিতৰতে ৭০% হ্ৰাস পালে৷ এই সমাজখন কি, প্ৰকৃতিৰ শক্তি চাওক আৰু দেশৰ আমাৰ পুতলা নিৰ্মাতাসকলৰ এই শক্তি যে আমাৰ ৰপ্তানিৰ ৭০% বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ পুতলাৰ ১১৪%পাৰ্থক্য আছে। মানে মই জানো পুতলাবোৰক আপোনালোকৰ হাতত থকা খেলনাবোৰৰ লগত তুলনা কৰিব নোৱাৰি। সেইবাবেই মই কৈছিলো যে এপ’লৰ সৈতে আনৰ তুলনা কৰিব নোৱাৰি। ভাৰতৰ সাধাৰণ জনতাৰ মনৰ শক্তিৰ তুলনা কৰিছো আৰু সেই শক্তি পুতলা মানুহৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে। সেই ক্ষমতা মোৰ দেশৰ সামৰিক শক্তিৰ বাবেও উপযোগী হ’ব পাৰে। মোৰ দেশবাসীৰ ওপৰত আমাৰ এই আস্থা থকা উচিত। বিগত ৮ বছৰত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ৭ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। বহুদিন পূৰ্বে প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে গৌৰৱেৰে ভৰি পৰিছিল যেতিয়া তেওঁ জানিব পাৰিছিল যে যোৱা বছৰ আমি ১৩,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিছো। ইয়াতো ৭০শতাংশ অংশীদাৰিত্ব আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ আছিল৷
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত সেনাৰ আধুনিকতা, প্ৰতিৰক্ষাৰ সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ লগতে আনি এক পদক্ষেপত গুৰুত্ব দিয়াটো জৰুৰী হৈ পৰিছে৷ আপোনালোকেও জানে যে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ দিশতো বিপদ অধিক হৈছে আৰু যুদ্ধৰ কৌশলো সলনি হৈ আছে৷ আমি কেৱল স্থল, সাগৰ আৰু আকাশ মাৰ্গেৰে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ দিশত কল্পনা কৰিছিলো৷ এতিয়া ইয়াৰ পৰিসৰ মহকাশ অৰ্থাৎ অন্তৰীক্ষৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে, চাইবাৰ স্পেচৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে, আৰ্থিক আৰু সামাজিক স্পেচৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ বৰ্তমান সকলো প্ৰকাৰৰ ব্যৱস্থাক অস্ত্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। যদি বিৰল বিশ্ব আছে, তেন্তে তাক অস্ত্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰক, খাৰুৱা তেল হ’লে অস্ত্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰক। অৰ্থাৎ সমগ্ৰ পৃথিৱী। মনোভাৱ সলনি হৈ আছে। এতিয়া এজন এজনকৈ হোৱা যুঁজতকৈও অধিক যুঁজ অদৃশ্য হৈ পৰিছে, অধিক মাৰাত্মক হৈ পৰিছে। এতিয়া আমি কেৱল আমাৰ অতীতক মনত ৰাখি আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা নীতি আৰু কৌশল বনাব নোৱাৰো। এতিয়া আমি কেৱল ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ আগজাননী দিহে আগবাঢ়িব লাগিব। আমাৰ চৌপাশে কি হৈ আছে, কি পৰিৱৰ্তন আহি আছে, আমাৰ ভৱিষ্যতৰ ফ্ৰণ্ট কি হ’ব সেই অনুসৰি আমি নিজকে সলনি কৰিব লাগিব। আৰু ইয়াত আপোনাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ লক্ষ্যও দেশক বহুখিনি সহায় কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আমি আন এক উল্লেখযোগ্য দিশত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব। ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস, আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা শক্তিৰ বিৰুদ্ধেও আমি আমাৰ যুঁজ তীব্ৰতৰ কৰিব লাগিব। ভাৰতে বিশ্বৰ মঞ্চত নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ লগে লগে ভুল তথ্য, মিছা তথ্য আদিৰ জৰিয়তে অহৰহ আক্ৰমণ চলি আছে। তথ্যকো অস্ত্ৰ কৰি তোলা হৈছে। নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখি দেশতেই হওক বা বিদেশতেই হওক ভাৰতৰ স্বাৰ্থৰ ক্ষতি কৰা শক্তিবোৰে তেওঁলোকৰ সকলো প্ৰচেষ্টাক বিফল কৰিব লগা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা এতিয়া সীমান্ততে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ বহুত বিস্তৃতি হৈছে। সমানে প্ৰতিজন নাগৰিকক সজাগ কৰি তোলাটোও সমানেই প্ৰয়োজনীয়। বয়ম ৰাষ্ট্ৰ জাগ্ৰিয়ম, এই ঘোষণা ইয়াত ৰাইজৰ কাষ চাপিব লাগে, সেয়াও প্ৰয়োজনীয়। আমি যেনেকৈ আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ বাবে সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছো, একেদৰে সমগ্ৰ জাতিৰ দৃষ্টিভংগীয়েই দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে। ভাৰতৰ বিভিন্ন জনতাৰ এই সামূহিক জাতীয় চেতনাই হৈছে নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ শক্তিশালী আধাৰ। এই পদক্ষেপৰ বাবে পুনৰবাৰ মই প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ নেতৃত্ব, তেওঁলোকৰ আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো আৰু মই ভাল অনুভৱ কৰিছো যে আজি যেতিয়া মই কিছুমান বিপনী পৰিদৰ্শন কৰিছিলো আৰু আপোনালোকৰ সকলো উদ্ভাৱন চাইছিলো, তেতিয়া আমাৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত নৌসেনাৰ বন্ধুসকলেও এই উদ্ভাৱনৰ কামত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা, তেওঁলোকৰ শক্তি, তেওঁলোকৰ সময় উলিয়াওক যাতে আমাৰ নৌসেনা শক্তিশালী হয়, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনী শক্তিশালী হয়। মই ভাবো এয়া এক ডাঙৰ প্ৰচেষ্টা, ইয়াৰ বাবেও যিসকলে অৱসৰৰ পিছতো মিছন মোডত কাম কৰিছে, মই তেওঁলোকক বিশেষকৈ অভিনন্দন জনাইছো আৰু তেওঁলোকক সকলোকে সন্মান জনোৱাৰ ব্যৱস্থা চলি আছে৷ সেইবাবেই আপোনালোক সকলোৱেও অভিনন্দন যোগ্য। সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো! বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at NIIO Seminar 'Swavlamban' in New Delhi
18 JUL 2022 8:23PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Shri Rajnath Singh Ji, Shri Ajay Bhatt Ji, Chief of Naval Staff, Vice Chief of Naval Staff, Defence Secretary, President of SIDM, all colleagues associated with industry and academia, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The goal of self-reliance in the Indian armed forces is very essential for the India of the 21st century. I think this is a very important step to organize the first ‘Swavlamban’ seminar for a self-reliant navy, and for this I congratulate all of you very much and I wish you all the best.
Friends,
Joint exercises in military preparedness, especially in the Navy, play a major role. This seminar is also a kind of joint exercise. In this joint exercise for self-reliance, every stakeholder, including the Navy, Industry, MSMEs, academies, i.e. people from across the world and representatives of the government, are contemplating about the goal of coming together. The goal of this joint exercise is maximum exposure for all the participants, greater understanding towards each other and adoption of the best practices. Therefore, the goal of this joint exercise is very important. The resolution to develop 75 indigenous technologies for the Navy by August 15 next year is a huge step in itself, and your efforts, experiences and knowledge will definitely help in realising it. Today, when India is celebrating 75 years of its independence through the Amrit Mahotsav, the achievement of such goals will provide further impetus to our goal of self-reliance. By the way, I would also say that the development of 75 indigenous technologies is, in a way a first step. We have to keep working to increase this number continuously. Your goal should be that the Navy should be at an unprecedented height when India celebrates 100 years of its independence.
Friends,
Our seas and coastal borders are great custodians of our economic self-reliance and also provide impetus to it. Therefore, the role of the Indian Navy is continuously increasing. Hence, it is very important for the Navy to be self-supporting not only for itself but also for the growing needs of the country. I am sure the essence of this seminar will go a long way in making our forces self-reliant.
Friends,
At a time when we are discussing a self-reliant future in the defence sector, it is also necessary that we learn lessons from what happened in the past decades. This will help us in paving the way for the future. When we look back, we find we had a rich maritime heritage. India's rich trade route has been a part of this legacy. Our ancestors were able to dominate the ocean because they had very good knowledge about the direction of the wind and space sciences. The knowledge of our ancestors regarding the direction of the wind during different seasons, and how to get to the destination by utilising the wind’s direction was a great strength.
A lot of people in the country are not aware that the defence sector of India used to be very strong, even before independence. At the time of independence, there were 18 ordnance factories in the country where different types of military equipment including artillery guns were made. We were an important defence equipment supplier during World War II. Our Howitzers and machine guns made at the Ishapore Rifle Factory were considered the best at that time. We used to export a lot. But what led us to become the world's biggest importer in this field? If we look back, the First and the Second World War caused a lot of destruction. Major countries of the world were hit by many crises, but they tried to turn those crises into opportunities. To capture a huge global market, they found a way in the manufacture of armaments as an approach towards the wars. They became manufacturers and big suppliers in the world of defence. Even though they suffered in the wars, but they found a new way out. We also faced a huge crisis during the Corona period. We were at the bottom as far as arrangements were concerned. We did not have PPE kits, vaccines were a far-fetched dream. But exactly like the countries that created an opportunity from the First and Second World War and paved a way towards becoming major defence powers, India also did everything which never happened before, like developing vaccines and other equipment during the Corona period. I am giving you an example because it is not that we don’t have potential or talent. It is also not wise to equip our soldiers with the same weapons which soldiers of ten other countries have. Maybe they have better talent, they have good training, or they make better use of those weapons. But for how long will I keep taking the risk? Why would my young soldier carry the same weapons? He must have the weapons which he had not even imagined. This temperament is not just to prepare soldiers, but it also depends on what kinds of weapons are given to him. And that's why Aatma Nirbhar Bharat is not just an economic activity; we need to change it completely.
Friends,
In the first one and a half decades after independence, we did not build new ordnance factories. In fact, old factories also lost their capabilities. After the 1962 war, there were some changes in the policies under compulsion and work began on augmenting ordnance factories. But research, innovation and development were not emphasised while setting up these factories. The world at that time was relying on the private sector for new technology and innovations, but unfortunately, the defence sector in our country was kept under the government domain. I come from Gujarat and I have spent a long time in Ahmedabad. Many of you must have worked on the coasts of Gujarat at one point. There were huge chimneys and mills all around Ahmedabad. Ahmedabad used to be dubbed as the Manchester of India because of its textiles. But what happened? There was no innovation, technology was not upgraded and there was no technology transfer. As a result, huge chimneys came crashing down. We have seen all this in front of our eyes. It is not so that if it happens in one place, it will not happen in another place. And therefore, innovation is a must and that too indigenous innovation. There can be no innovation from imported goods. There are many opportunities for our youth in foreign countries, but at that time there were limited opportunities for them in the country. As a result, the Indian Army, once the world's leading military power, had to depend on foreign countries for even a simple weapon like a rifle. And gradually, it became a habit. If one is used to a mobile phone of a foreign make, he will prefer that to a better mobile phone irrespective of the availability in the country. It becomes a habit and we need to organize a psychological seminar to come out of that mindset. The root of the problem is psychological. Hold a seminar of psychologists to find out how Indians can get rid of foreign products. As drug addicts need training sessions to get rid of drugs, we need similar training across the board. If we have self-confidence in ourselves, we can enhance the potential of weapons in our hands.
Friends,
There was another problem as most of the defence deals became questionable. There are so many lobbies in this field. If one lobby is preferred, then other lobbies would gear up against that deal, and abusing politicians is very common in our country. As a result, the deals would get stuck for two to four years and our armed forces were made to wait for decades for modern weapons and equipment.
Friends,
Dependence on foreign countries for every small need related to defence is not just a serious threat to our country's self-respect but also strategically, besides causing economic loss. After 2014, we started work on mission mode to get the country out of this situation. Learning from the approach of the past decades, today we are developing a new defence ecosystem with the efforts of all. Today defence R&D has been opened to the private sector, academia, MSMEs and start-ups. We have strengthened our public sector defence companies by organizing them in different sectors. Today we are also ensuring how to link our premier institutions like IITs with defence research and innovation. The problem in our country is that no defence related courses are taught in our technical universities or technical or engineering colleges. Whenever there is a need, it is provided from outside. Where is the need to study here? That is, the scope was very limited. We have constantly tried to bring changes in this regard. Efforts are being made to give maximum opportunities to our youth and start-ups by providing them with the cutting edge facilities of DRDO and ISRO. We removed the silos to accelerate the development of missile systems, submarines, Tejas fighter jets, etc which were running many years behind their targets. I am happy that the wait for the commissioning of the country's first indigenously built aircraft carrier is also going to end very soon. Be it Naval Innovation and Indigenization Organization, iDEX or TDAC, all these are going to give impetus to colossal resolutions of self-reliance.
Friends,
In the last eight years, we have not only increased the defence budget, we have also ensured that this budget is used in the development of the defence manufacturing ecosystem in the country itself. Today, a major part of the budget earmarked for the purchase of defence equipment is being spent in procurement from Indian companies. And we must realize this as you are a family man and understand the importance of a family. If you don’t give love and respect to your child at home, how can you expect your neighbours to love them? If you keep calling him useless every day, how can you expect your neighbour to call him good? If we do not respect our indigenous weapons, then how can we expect the world to respect our weapons? It is not possible. We have to start with ourselves. And BrahMos is an example of this indigenous technology. India developed BrahMos and today the world is in a queue to embrace BrahMos, friends. We should be proud of everything that we develop. And I would congratulate the Indian armed forces for preparing a list of more than 300 weapons and equipment which will be made in India and will not be imported. I congratulate all the comrades of the three services for this decision.
Friends,
The results of such efforts are now visible. In the last 4-5 years, our defence imports have come down by about 21 percent. In such a short time, we have not only saved money, but created an alternative. Today we are moving fast from the biggest defence importer to a major exporter. Though no comparison can be made between apples and other fruits, I want to share the potential of the people of India. I had touched upon a small topic during the Corona period. At that time, I did not want to talk about issues which could burden the country. Therefore, I questioned the decision to import toys. It was a small issue. Why don’t we buy our own toys? Why can’t we sell our toys abroad? Our toy makers have a cultural tradition. It was a small issue. I organized a few seminars and virtual conferences and encouraged them a little. You will be surprised to see the results in such a short time. Look at the strength and self-respect of my country and the desire of common citizens. Children used to call their friends to know if they had any foreign toys in their house. This feeling was developed in them when there were so many challenges during the Corona period. One child was calling another to check whether he was keeping foreign-made toys or not. Such was the result that the import of toys came down by 70 percent within two years. Look at the temperament of society and the potential of our toy makers of the country. The exports of our toys grew by 70% that is a difference of 114%. Such a huge difference! What I mean to say is that toys can’t be compared. Therefore, I said earlier that apples can’t be compared with other fruits. I am comparing the power of the common human being of India and that can be useful for our toy makers. And that same power can also be useful for the military power of my country. We should have this trust in our countrymen. Our defence exports have grown 7 times in the last eight years. Not long ago, every countryman became proud when he came to know that we exported defence equipment worth Rs 13,000 crores last year. And importantly, the private sector’s stake is 70 percent in this regard.
Friends,
In the 21st century, it is necessary to pay attention to another aspect along with the modernization of the armed forces and self-reliance in defence equipment. You are aware that now the threats to national security have become widespread and the methods of warfare are also changing. Earlier the defence meant land, sea and sky. Now this scope is moving towards space, cyber space, economic and social space. Today every system is being converted into a weapon. Be it rare earth or crude oil, everything is being weaponised. The attitude of the entire world is changing. Now more than one-on-one fights, wars are becoming invisible, more deadly. Now we cannot formulate our defence policies and strategies keeping the past in mind. Now we have to move forward by anticipating the future challenges. We have to change ourselves according to what is happening around us, the new changes and our new fronts in the future. And this goal of self-reliance is also going to help the country a lot.
Friends,
We have to pay attention to another important aspect for the protection of our country. We also have to intensify our war against forces challenging India's self-confidence and self-reliance. As India is establishing itself on the global stage, there are constant attacks through misinformation, disinformation, etc. Information has also been made a weapon. Keeping faith in ourselves, we have to thwart every effort of the forces that are harming India's interests, be it in the country or abroad. National defence is no longer limited to borders, but is much broader. Therefore, it is equally necessary to make every citizen aware of it. वयं राष्ट्रे जागृयाम (we should be alert in the interest of the nation) -- this assertion should reach the masses. It is also necessary. Just as we are moving forward with the whole of the government approach for ‘Aatma Nirbhar Bharat’, similarly the whole of the nation approach is the need of the hour for the defence of the nation. This collective national consciousness of the people of India is the strong basis of security and prosperity. Once again, I congratulate the Ministry of Defence, our defense forces, their leadership for this initiative and their efforts to move forward. When I was visiting some stalls, it felt good that our retired navy colleagues have also put in their time, experience and energy in these innovations so that our Navy and defence forces could become strong. I think this is a great effort and I especially congratulate those who have worked in mission mode even after their retirement. You are being honored for your efforts and deserve to be congratulated. Thanks a lot! Many congratulations!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.