ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଏନଆଇଆଇଓ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ’ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
18 JUL 2022 8:23PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ ଜୀ, ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ନାଭାଲ ଷ୍ଟାଫ, ଭାଇସ୍ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ନାଭାଲ ଷ୍ଟାଫ୍, ଡିଫେନ୍ସ ସେକ୍ରେଟାରୀ, ଏସଆଇଡିଏମର ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ମହିଳାମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ ।
ଭାରତୀୟ ସୈନ୍ୟବାହିନୀରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ପାଇଁ ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ, ବହୁତ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନୌସେନା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ଆଲୋଚନାଚକ୍ରର ଆୟୋଜନ ହେବା, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏହା ନିଜେ ଗୋଟିଏ ବହୁତ ବଡ଼ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସୈନ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ନେଭିରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ, ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଥାଏ । ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରକାରର ସଂଯୁକ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ ଅଟେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପାଇଁ ଏହି ସଂଯୁକ୍ତ ଅଭ୍ୟାସରେ ନେଭି, ଉଦ୍ୟୋଗ, ଏମଏସଏମଇ, ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର, ଅର୍ଥାତ ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେକ ହୋଲ୍ଡର ଆଜି ଏକାଠି ମିଶି ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଜଏଣ୍ଟ ଏକ୍ସରସାଇଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳୁ, ଜଣେ ଅନ୍ୟଜଣଙ୍କୁ ବୁଝିପାରୁ, ଭଲ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରୁ । ଏମିତି ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ଏଇ ଜଏଣ୍ଟ ଏକ୍ସରସାଇଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଆମେ ମିଳିମିଶି ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଭି ପାଇଁ ୭୫ ଦେଶଜ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହିଁ ନିଜ ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଅଟେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଉଦେଶ୍ୟ ଅଟେ, ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭବ, ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଏହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସିଦ୍ଧି କରିବ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛି, ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ଲକ୍ଷ୍ୟର ପ୍ରାପ୍ତି, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ଗତି ମିଳିବ । ସେମିତି ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ୭୫ ଦେଶଜ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ନିର୍ମାଣ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ଆମକୁ ଏହାର ସଂଖ୍ୟାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ହେବା ଦରକାର ଯେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧ଠଠ ବର୍ଷର ପର୍ବ ପାଳନ କରିବ, ସେଇ ସମୟରେ ଆମର ନୌସେନା ଏକ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଶିଖରରେ ପହଂଚିଥିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ସମୁଦ୍ର, ଆମର ତଟୀୟ ଜଳ ସୀମାରେ, ଆମର ଆର୍ଥିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ବହୁତ ବଡ଼ ସଂରକ୍ଷକ ମଧ୍ୟ ଆଉ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସଂବର୍ଦ୍ଧକ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଭୂମିକା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏଥିପାଇଁ ନୌସେନା ସହିତ ଦେଶରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନୌସେନାର ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଏବଂ ଏଥିରୁ ବାହାରିଥିବା ଅମୃତ, ଆମର ସେନାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭବିଷ୍ୟତର ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛ ସେତେବେଳେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ଯେ ଗତ ୧ଠ ବର୍ଷରେ ଯାହା ହୋଇଥିଲା, ସେଥିରୁ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ପାଇଲୁ । ଏହାଠାରୁ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପଛକୁ ଚାହିଁ ଦେଖୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଦର୍ଶନ ମିଳିଥାଏ । ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଟ୍ରେଡ ରୁଟ, ଏହି ଐତିହ୍ୟର ଅଂଶ ରହିଛି । ଆମ ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନେ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ନିଜର ଆଧିପତ୍ୟ ରହିଥିଲା ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ସ୍ଥିର କରିପାରିବେ, କାରଣ ତାଙ୍କୁ ପବନର ଦିଗ ସମ୍ପର୍କରେ, ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁତ ଭଲ ଜ୍ଞାନ ଥିଲା । କେଉଁ ଋତୁରେ ପବନର ଦିଗ କ’ଣ ହେବ, କିଭଳି ପବନର ଦିଗ ସହିତ ଆଗକୁ ଯାଇ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଂଚାଇବା, ଏହାର ଜ୍ଞାନ ଆମର ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଥିଲା । ଦେଶରେ ଏହି ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର, ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମଜବୁତ ରହୁଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଦେଶରେ ୧୮ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର କାରଖାନା ଥିଲା, ଯେଉଁଠି ଅର୍ଟଲରୀ ଗନ୍ସ ସମେତ ବହୁ ପ୍ରକାରର ସୈନିକ ସାଜ ସରଞ୍ଜାମ ଆମ ଦେଶରେ ତିଆରି ହେଉଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧରେ ରକ୍ଷା ଉପକରଣର ଆମେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଥିଲୁ । ଆମର ହେଭିତ୍ୟଜର ତୋପଗୁଡ଼ିକ, ଇଶାପୁର ରାଇଫଲ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରେ ତିଆରି ମେଶିନ ଗନଗୁଡ଼ିକୁ ସେହି ସମୟରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମନାଯାଉଥିଲା । ଆମେ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ରପ୍ତାନୀ କରୁଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ପୁଣି ଏପରି କ’ଣ ହେଲା ଯେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆମଦାନୀକାରୀ ହୋଇଗଲୁ? ଆହୁରି ଟିକିଏ ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ରଖିବା ଯେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ବହୁତ ବିନାଶ କରିଛି । ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସଙ୍କଟରେ ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶ ଫସିଯାଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସଙ୍କଟକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ପ୍ରୟାସ କଲେ । ଏବଂ ସେମାନେ ଆୟୁଧର ନିର୍ମାଣ ଭିତରେ ଏବଂ ଦୁନିଆର ବଡ଼ ବଜାରକୁ ଅକ୍ତିଆରକ ରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାରୁ ସେହି ରାସ୍ତା ବାହାର କଲେ ଏବଂ ନିଜେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନିର୍ମାଣକର୍ତ୍ତା ଏବଂ ବହୁତ ବଡ଼ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇଗଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଦୁନିଆରେ, ଅର୍ଥାତ ଯୁଦ୍ଧକୁ ସାମ୍ନା କଲେ କିନ୍ତୁ ସେଥିରୁ ସେମାନେ ଏହି ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ଖୋଜିଲେ । ଆମେ ମଧ୍ୟ କରୋନା କାଳରେ ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିଲା, ଆମେ ବହୁତ ପୁରାପୁରୀ ବହୁତ ତଳକୁ ଖସି ଯାଇଥିଲୁ । ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ନଥିଲା, ପିପିଇ କିଟ୍ ଆମ ପାଖରେ ନ ଥିଲା । ଭାକ୍ସିନ ବିଷୟରେ ଆମେ କଳ୍ପନା କରିପାରୁ ନ ଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ଯେମିତି ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ, ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧରୁ ଦୁନିଆର ସେହି ଦିଗରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଶସ୍ତ୍ର ଶକ୍ତି ହେବା ଦିଗରେ ସେମାନେ ବାଟ ଖୋଜିନେଲେ, ଭାରତ ଏହି କରୋନା ଅବଧିରେ ଏପରି ବୁଦ୍ଧିମତାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଧାରାରେ ଭ୍ୟାକ୍ସିନ ଖୋଜିବାରେ ହେଉ, ବାକି ଉପକରଣ ବନାଇବାରେ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ପୂର୍ବେ କେବେ ହୋଇ ନ ଥିଲା, ସେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଲେ । ମୁଁ ଉଦାହରଣ ଏଥିପାଇଁ ହେଉଛି ଯେ ଆମ ନିକଟରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ଆମ ନିକଟରେ ଟାଲେଣ୍ଟ ନାହିଁ, ଏମିତି ନୁହେଁ ମହାଶୟ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ବୁଦ୍ଧିମାନୀ ଅଟେ ନା ନାହିଁ ଯେ ଦୁନିଆରେ ଦଶ ଜଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଭରଣ କରିବାର ଅଛି ସେଇ ଭରଣକୁ ନେଇ ମୁଁ ମୋର ଯବାନମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ଆସିବି। ହୋଇପାରେ ଯେ ତାଙ୍କର ଟାଲେଣ୍ଟ ଭଲ ହେବ, ଟ୍ରେନିଂ ଭଲ ହେବ, ତାହାହେଲେ ତାହାକୁ ଅଧିକ ଭଲ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରି ବାହାରିଯିବ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ କେତେଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଉଥିବି, ଯେଉଁ ହତିଆର ତାଙ୍କ ସହିତ ଅଛି, ସେହିଭଳି ହତିଆରକୁ ନେଇ ମୋର ନୌଯବାନ କାହିଁକି ଯିବେ? ତାଙ୍କ ପାଖରେ ତାହା ଥିବ, ଯାହା ସେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରି ନ ଥିବ, ତାହା ବୁଝ ତାହା ପୂର୍ବରୁ ତାହାର ଶେଷ ହୋଇଯିବ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା, ଏହି ମାନସିକତା କେବଳ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହି ମାନସିକତା ତାଙ୍କ ହାତରେ କେଉଁ ହତିଆର ଅଛି, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ଏହା କେବଳ ଏକ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ନୁହେଁ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଏଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଢ଼ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ନୂତନ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିମାନ ତିଆରି କରିନାହୁଁ, ପୁରୁଣା ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନିଜସ୍ୱ କ୍ଷମତାକୁ ହରାଇବାରେ ଲାଗିଲା । ୧୯୬୨ର ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ବାଧ୍ୟହୋଇ ନୀତିରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଲା ଏବଂ ନିଜର ଅର୍ଡିନାନ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଲା । କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ, ନବାଚାର ଏବଂ ଉନ୍ନତିକର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଗଲା ନାହିଁ, ଦୁନିଆ ସେହି ସମୟରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ, ନୂତନ ନବାଚାର ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଭରସା କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ସୀମିତ ସରକାରୀ ସଂସାଧନ, ସରକାରୀ ଚିନ୍ତାଡ଼ାରା ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ରଖାଗଲା । ମୁଁ ଗୁଜରାଟରୁ ଆସୁଛି, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମୋର ବହୁଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା । କେଉଁ ଜମାନାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଏମିତି ଥିବେ ଯିଏ କି ଗୁଜରାଟର ସମୁଦ୍ରୀ ତଟରେ କାମ କରିଥିଲେ । ବଡ଼ ବଡ଼ ଚିମିନିୟାଁ ଏବଂ ମିଲର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଏହି ମୈନଚେଷ୍ଟର ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଏହି ପ୍ରକାରର ତାହାର ପରିଚୟ, କପଡ଼ାର ଏକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ନାମ ଥିଲା । ଅହମ୍ମଦାବାଦର କ’ଣ ହେଲା? ନବାଚାର ହେଲା ନାହିଁ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଅପଗ୍ରେଡେସନ ହେଲା ନାହିଁ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହେଲା ନାହିଁ, ଏତେ ଉଚ୍ଚ ଉଚ୍ଚ ଚିମନିୟାଁ ମାଟିରେ ମିଶିଗଲା ସାଥୀମାନେ, ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଏହା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ହୋଇଥାଏ ଯାହାକି ଅନ୍ୟ ଜାଗାରେ ହେବ ନାହିଁ, ଏମିତି ନୁହେଁ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ନବାଚାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଇଣ୍ଡିଜିନିୟସ ମଧ୍ୟ ନବାଚାର ହୋଇପାରିବ । ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ମାଲରୁ କୌଣସି ନବାଚାର ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦେଶରେ ଅବସର ତ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଦେଶରେ ସେହି ସମୟରେ ଅବସର ବହୁତ ସୀମିତ ଥିଲା । ଫଳାଫଳ ଏହା ହେଲା ଯେ କେବେ ଦୁନିଆର ଅଗ୍ରଣୀ ସୈନ୍ୟ ଶକ୍ତି ଥିଲା ଭାରତୀୟ ସେନାକୁ ରାଇଫଲ ଭଳି ସାମାନ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏବଂ ପୁଣି ଆଦତ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା, ଗୋଟିଏ ଥର ଯଦି ଗୋଟିଏ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଆଦତ ହୋଇଯାଏ ତେବେ ପୁଣି କିଏ କେତେ ମଧ୍ୟ କହୁ ଯେ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଭଲ, କିନ୍ତୁ ମନ କହୁଥାଏ ନାହିଁ ସେଇଟା ଠିକ ରହିବ, ଏବେ ଆଦତ ହୋଇଗଲାଣି ସେହି ଆଦତକୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏକ ମନୋବୈଜ୍ଞାନିକ ସେମିନାର ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ସବୁ ଅସୁବିଧା ମନୋବିଜ୍ଞାନ ଅଟେ ମହାଶୟ, ପୁଣିଥରେ ମନୋବୈଜ୍ଞାନିକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଡାକି ସେମିନାର କରନ୍ତୁ ଯେ ଭାରତୀୟ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ମୋହ କିପରି ପାଇପାରିବ । ଯେଭଳି ନିଶାସେବନକାରୀକୁ ନିଶାକୁ ଛଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଟ୍ରେନିଂ କରିଥାନ୍ତି, ସେହିପରି ଏହା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏଠାରେ ଟ୍ରେନିଂ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଥିବ ତେବେ ନିଜ ହାତରେ ଯେଉଁ ହତିଆର ଅଛି, ତାହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆମେ ବଢ଼ାଇପାରିବା, ଏବଂ ଆମର ହତିଆର ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ସାଥୀମାନେ,
ସାଥୀମାନେ,
ସମସ୍ୟା ଏହା ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ସେହି ସମୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଧିକ ସୌଦାବାଜୀ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିଲେ। ସମର୍ଥନ ରହିଲା ଯେ, ତା’ର ନେବି ଯଦି, ତେବେ ଏହି ସମର୍ଥନ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା, ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସମର୍ଥନ ଆସୁଥିଲା ଏବଂ ପୁଣି ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଗାଳିଦେବା ବହୁତ ସରଳ କଥା ହୋଇଗଲା ଆମ ଦେଶରେ । ତା’ପରେ ପୁଣି ଦୁଇ ଦୁଇ, ଚାରି ଚାରି ବର୍ଷ ସେହି ଜିନିଷକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା, ଏହାର ଫଳାଫଳ ଏହା ହେଲା ଯେ ସୈନବାହିନୀକୁ ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଉପକରଣ ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ଆମର ଦେଶର ସ୍ୱାଭିମାନ, ଆମର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ସହିତ ରଣନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ ଗମ୍ଭୀର ଅସୁବିଧା ରହିଛି । ଏହି ସ୍ଥିତିରୁ ଦେଶକୁ ଦେଶକୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ୨ଠ୧୪ ପରେ ଆମେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଗତ ଦଶବର୍ଷର ଆପ୍ରୋଚ ଦ୍ୱାରା ଶିଖିବାକୁ ଯାଇ ଆଜି ଆମେ ସବକା ପ୍ରୟାସ, ସେହି ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇକୋ ସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ କରୁଛୁ । ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆର୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଡିକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର, ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାଟଅପ୍ସ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ଅଲଗା ଅଲଗା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଗଠିତ କରି ତାହାକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେଇଛୁ । ଆଜି ଆମେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଆଇଆଇଟି ଭଳି ଆମ ପ୍ରିମିୟର ଇନଷ୍ଟିଚିଉସନ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନବାଚାର ସହିତ କିପରି ଯୋଡ଼ିବୁ । ଆମର ଏଠାରେ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଏହା ଯେ ଆମର ଟେକ୍ନିକାଲ ୟୁନିଭର୍ସିଟି କିମ୍ବା ଟେକ୍ନିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକ କିମ୍ବା ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର କ୍ଷେତ୍ର, ସେଠାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିବା କୋର୍ସ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ାଯାଏ ନାହିଁ । ମାଗିଦେଲୁ, ସେ ବାହାରୁ ମିଳିଯିବ । ଏଠାରେ କେଉଁଠି ପଢ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ଅର୍ଥାତ ଗୋଟିଏ ଚକ୍ରରେ ହିଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ମହାଶୟ । ଏଥିରେ ଆମେ ଲଗାତାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ । ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ଇସ୍ରୋର କଟିଂ ଏଜ ଟେଷ୍ଟିଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକରୁ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ମିଳୁ, ଏହି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ମିସାଇଲ ସିଷ୍ଟମ, ସବମେରାଇନ୍ସ, ତେଜସ ଫାଇଟର ଜେଟଟ ଭଳି ଅନେକ ସାଜ ସରଞ୍ଜାମ ଯାହା ନିଜସ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରୁ ବହୁ ବର୍ଷ ପଛରେ ଚାଲୁଥିଲା, ତାହାକୁ ଗତି ଦେବାରେ ଆମେ ଭୂମିଗତ କକ୍ଷକୁ ଦୂର କଲୁ । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଦେଶର ପୂର୍ବେ ସ୍ୱଦେଶ ନିର୍ମିତ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କୋରିଅରର କମିସିନିଓରିଟୀ ଅପେକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ ହେବ । ନାଭାଲ ଇନୋଭେସନ ଏଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡିଜେନିସସେସନ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ ହେଉ, ଅଇଡେକ୍ସ ହେଉ, କିମ୍ବା ପୁଣି ଟିଡିଏସି ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଏଭଳି ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପକୁ ଗତି ଦେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଆମେ କେବଳ ଡିଫେନ୍ସର ବଜେଟର ବଢଦ୍ଧି କରିନାହୁ, ଏହି ବଜେଟ ଦେଶରେ ହିଁ ଡିଫେନ୍ସ ମାନୁଫାକଚରିଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ କାମରେ ଆସିଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ରକ୍ଷା ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ କିଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବଜେଟର ବହୁତ ବଡ଼ ଅଂଶ ଆଜି ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ନିକଟରୁ କିଣିବାରେ ଲାଗିପଡ଼ିଛି । ଆଉ ଏକ କଥା ଆମେ ଯଦି ମାନିକି ଚାଲିବା, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପରିବାରଜନ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ପରିବାରର ଦୁନିଆ ଆପଣ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିଛନ୍ତି, ଜାଣିଛନ୍ତି, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଛୁଆକୁ ଘରେ ଯଦି ମାନ ସମ୍ମାନ, ଭଲପାଇବା ଦେବେ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଘର ପାଖରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଛୁଆକୁ ଭଲପାଇବେ ତା’ହେଲେ ହେବ କି? ଆପଣ ତାକୁ ସବୁଦିନ ଅଯୋଗ୍ୟ କହୁଥିବେ ଏବଂ ଆପଣ ଚାହିଁବେ ଯେ ପଡ଼ୋଶୀ ତାକୁ ଭଲ କହୁ, କେମିତି ହେବ? ତାହାର ସମ୍ମାନ ଆମେ କରିବା ନାହିଁ ଏବଂ ଆମେ ଚାହିଁବା ଯେ ଦୁନିଆ ଆମର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ସମ୍ମାନ କରୁ ତେବେ ଏହା ସମ୍ଭବପର ନୁହେଁ, ଆରମ୍ଭ ଆମ ନିଜ ଠାରୁ ହିଁ କରାଯାଇଥାଏ । ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଅଟେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବ୍ରହ୍ମୋସକୁ ଆପଣାଗଲା, ଦୁନିଆ ବ୍ରହ୍ମୋସକୁ ଆପଣାଇବାକୁ ଆଜି ବିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ଛିଡ଼ା ହୋଇଗଲେ ସାଥୀମାନେ । ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ମିତ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ଆମକୁ ଗର୍ବ ହେବା ଦରକାର । ଏବଂ ମୁଁ ଭାରତର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେବି ଯେ ସେମାନେ ୩ଠଠରୁ ଅଧିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଉପକରଣର ସୂଚୀ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହିଁ ହେବ ଏବଂ ତାହାର ଉପଯୋଗ ଆମର ସୈନିକମାନେ କରିବେ, ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ବାହାରୁ ନେବୁନାହିଁ । ମୁଁ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ତିନୋଟିଯାକ ସେନାଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏଭଳି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ପରିଣାମ ଏବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଗତ ୪/୫ ବର୍ଷରେ ଆମର ଡିଫେନ୍ସ ଆମଦାନୀ ପ୍ରାୟତଃ ୨୧ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ହୋଇଛି । ଏତେ କମ୍ ସମୟରେ ଆଉ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଆମେ ପଇସା ବଂଚାଇବା ପାଇଁ କାମ କରିଛୁ, ଆମେ ଆମର ଏଠାରେ ତାହାର ବିକଳ୍ପ ଦେଇଛୁ । ଆଜି ଆମେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଡିଫେନ୍ସ ଆମଦାନୀକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ବଡ଼ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ, ଏହା ଠିକ୍ ଅଛି ଯେ ଆପଲ ଅନ୍ୟ କାହା ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଭାରତ ମନର କଥା ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି କରୋନା କାଳରେ ମୁଁ ଏମିତି ବିଷୟ ଉପରେ କହିଥିଲି, ବଡ଼ ସହଜ - ସରଳ ବିଷୟ ଥିଲା ଯେ କରୋନା କାଳରେ ସେହି ସଙ୍କଟରେ ମୁଁ ଦେଶ ଉପରେ କୌଣସି ବଡ଼ ବୋଝ ହେଉ, ଏହି କଥା ମୁଁ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନ ଥିଲି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଭାଇ, ଆମେ ବାହାରୁ ଖେଳନା କ’ଣ ପାଇଁ ନେଉଛନ୍ତି? ଛୋଟ ବିଷୟ ଥିଲା, ବାହାରୁ ଖେଳନା କାହିଁକି ଆଣିଥାଉ? ଆମର ଖେଳନାକୁ ପାଖକୁ ଆମେ କାହିଁକି ଯିବା ନାହିଁ? ଆମେ ଆମର ଖେଳନାକୁ ଦୁନିଆରେ କାହିଁକି ବିକ୍ରି କରିପାରିବା ନାହିଁ? ଆମ ଖେଳନା ପଛରେ, ଖେଳନା ତିଆରି କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପଛରେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାର ଏକକ ଭାବନା ପଡ଼ିରହିଛି, ସେଥିରୁ ସେହି ଖେଳନା ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଟ୍ରେନିଂ ହୋଇଥାଏ, ଛୋଟିଆ କଥା ଥିଲା, ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି ସେମିନାର କଲି, ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି ଭର୍ଚୁଆଲ କନଫରେନ୍ସ କଲି, ଟିକିଏ ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କଲି । ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ ଏତେ କମ ସମୟରେ ମହାଶୟ, ଏ ମୋର ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋର ଦେଶର ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋର ସାମାନ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କର ମନର ଇଚ୍ଛାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ସାହେବ, ପିଲାମାନେ ଅନ୍ୟକୁ ଫୋନ କରି କହୁଥିଲେ ଯେ ତୁମ ଘରେ ବିଦେଶୀ ଖେଳନା ତ ନାହିଁ ନା? କରୋନା ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ୟା ଆସିଲା, ସେଥିରୁ ତାହା ଭିତରେ ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଗୋଟିଏ ପିଲା ଅନ୍ୟ ପିଲାଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି କହୁଥିଲା ଯେ ତୋର ଘରେ ବିଦେଶୀ ଖେଳନା ରଖୁନାହୁଁ ତ? ଏବଂ ପରିଣାମ ଏହା ଆସିଲା ଯେ ମୋର ଦେଶରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖେଳନା ଆସିବାରେ ୭ଠ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ହୋଇଗଲା । ଏହି ସମାଜ କ’ଣ, ସ୍ୱଭାବର ଶକ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ଆମର ଖେଳନା ତିଆରି କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଶକ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ ୭ଠ ପ୍ରତିଶତ ଆମର ରପ୍ତାନୀ ବଢ଼ିଗଲା ଖେଳନାର ଅର୍ଥାତ୍ ୧୧୪ ପ୍ରତିଶତର ତଫାତ ଆସିଲା । ମୋର କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଲା, ମୁଁ ଜାଣିଛି ଖେଳନାର ତୁଳନା ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ଖେଳନା ଅଛି, ତାଙ୍କ ସହିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଆପଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟକୁ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ମୁଁ ତୁଳନା କରୁଛି ଭାରତର ସାଧାରଣ ମଣିଷମାନଙ୍କର ମନର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସେହି ଶକ୍ତି ଖେଳନାବାଲାଙ୍କର କାମରେ ଆସିପାରୁଛି । ଏହି ଭରସା ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ଆମକୁ ରହିବା ଦରକାର । ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଆମର ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋର୍ଟ ୭ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଗର୍ବର ସହିତ ଆତ୍ମହରା ହୋଇ ଉଠିଲେ, ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଜଣାପଡ଼ିଲା ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଆମର ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଡିଫେନ୍ସ ରପ୍ତାନି କରିଛି। ଏବଂ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ୭ଠ ପ୍ରତିଶତ ଭାଗିଦାରୀ ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସେନାର ଆଧୁନିକତା, ରକ୍ଷାର ସାମଗ୍ରୀ ଉପକରଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସହିତ ଆଉ ଏକ କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିପଦ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧର ଢଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି । ପ୍ରଥମେ ଆମେ କେବଳ ଭୂମି, ସମୁଦ୍ର ପଥ ଏବଂ ଆକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଡିଫେନ୍ସ କଳ୍ପନା କରୁଥିଲେ । ଏବେ ଏହା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ପେସ ଅର୍ଥାତ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି, ସାଇବର ସ୍ପେସ ଆଡ଼କୁ ବଢୁଛି, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସ୍ପେସ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଯଦି କ୍ୱଚିତ ଭୂମି ଥିବ, ତାହାକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରରେ ସଂଯୋଗ କର, କ୍ରୁଡ ଅଏଲକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରରେ ସଂଯୋଗ କର । ଅର୍ଥାତ ପୁରା ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖିବାର ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଶୈଳୀ ବଦଳୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସାମ୍ନା ସାମ୍ନି ଲଢ଼େଇ ଅଧିକ, ଲଢ଼ାଇ ଅଦୃଶ୍ୟ ଭାବେ ହେଉଛି, ଅଧିକ ଘାତକ ହେଉଛି । ଏବେ ଆମେ ଆମର ରକ୍ଷାର ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି କେବଳ ନିଜର ଅତୀତକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କରିପାରିବୁ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅନୁମାନ କରି ଯାଇ ଆଗକୁ ପାଦ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ଆମର ଆଖପାଖରେ କ’ଣ ହେଉଛି, କ’ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି, ଭବିଷ୍ୟତ ଆମ ପାଇଁ କ’ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେହି ଅନୁସାରେ ଆମକୁ ନିଜକୁ ବଦଳିବାକୁ ହେବ । ଏବଂ ସେଥିରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନରେ ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଆମର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଉଥିବା ଶକ୍ତି ବିରୋଧରେ ମଧ୍ୟ ଯୁଦ୍ଧ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ହେବ । ଯେମିତି-ଯେମିତି ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜକୁ ସ୍ଥାପିତ କରୁଛି, ସେହିଭଳି ଭାବରେ ମିଥ୍ୟା ଖବର, ଦୁଷ୍ପ୍ରଚାର, ଅପପ୍ରଚାର ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଛି । ଖବରକୁ ମଧ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ର କରି ଦିଆଯାଇଛି, ନିଜ ଉପରେ ଭରସା ରଖି ଭାରତ ହିତରେ ହାନି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଶକ୍ତି ସେ ଦେଶରେ ଥାଉ କିମ୍ବା ବିଦେଶରେ, ତାହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚେଷ୍ଟାକୁ ବିଫଳ କରିବାକୁ ହେବ । ରାଷ୍ଟ୍ରଭାଷା ଏବେ କେବଳ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ବରଂ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଜାଗ୍ରତ ରହିବାକୁ ହେବ, ଏତିକି କେବଳ ଆବଶ୍ୟକ ଅଛି, ସ୍ୱୟଂ ରାଷ୍ଟ୍ରେ ଜାଗୃୟାମ, ଏହି ଘୋଷଣା ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଯେମିତି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଆମେ ହୋଲ ଅଫ ଦ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଆପ୍ରୋଚ ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ସେହିଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହୋଲ ଅଫ ଦି ନେସନ ଆପ୍ରୋଚ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ । ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଜନତାଙ୍କର ଏହି ସାମୁହିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଚେତନା ହିଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ସଶକ୍ତ ଆଧାର ଅଟେ । ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ, ଏମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ, ଆମର ଡିଫେନ୍ସ ବାହିନୀକୁ, ତାଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱକୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା ଆଜି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କିଛି ଷ୍ଟଲସରେ ଯାଇ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ନୂତନତ୍ୱକୁ ଦେଖୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ନେଭି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଅନୁଭବ, ନିଜର ଶକ୍ତି, ନିଜର ସମୟ ଏହି ନବାଚାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇ ଥାଆନ୍ତି ଯାହାକି ନେଭି ଆମର ମଜବୁତ ହେଉ, ଆମର ଡିଫେନ୍ସ ବାହିନୀ ମଜବୁତ ହେଉ । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ତମ ପ୍ରୟାସ ଅଟେ । ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଅବସର ନେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ ନେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାଲିଛି, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ ଅଟନ୍ତି, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at NIIO Seminar 'Swavlamban' in New Delhi
18 JUL 2022 8:23PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Shri Rajnath Singh Ji, Shri Ajay Bhatt Ji, Chief of Naval Staff, Vice Chief of Naval Staff, Defence Secretary, President of SIDM, all colleagues associated with industry and academia, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The goal of self-reliance in the Indian armed forces is very essential for the India of the 21st century. I think this is a very important step to organize the first ‘Swavlamban’ seminar for a self-reliant navy, and for this I congratulate all of you very much and I wish you all the best.
Friends,
Joint exercises in military preparedness, especially in the Navy, play a major role. This seminar is also a kind of joint exercise. In this joint exercise for self-reliance, every stakeholder, including the Navy, Industry, MSMEs, academies, i.e. people from across the world and representatives of the government, are contemplating about the goal of coming together. The goal of this joint exercise is maximum exposure for all the participants, greater understanding towards each other and adoption of the best practices. Therefore, the goal of this joint exercise is very important. The resolution to develop 75 indigenous technologies for the Navy by August 15 next year is a huge step in itself, and your efforts, experiences and knowledge will definitely help in realising it. Today, when India is celebrating 75 years of its independence through the Amrit Mahotsav, the achievement of such goals will provide further impetus to our goal of self-reliance. By the way, I would also say that the development of 75 indigenous technologies is, in a way a first step. We have to keep working to increase this number continuously. Your goal should be that the Navy should be at an unprecedented height when India celebrates 100 years of its independence.
Friends,
Our seas and coastal borders are great custodians of our economic self-reliance and also provide impetus to it. Therefore, the role of the Indian Navy is continuously increasing. Hence, it is very important for the Navy to be self-supporting not only for itself but also for the growing needs of the country. I am sure the essence of this seminar will go a long way in making our forces self-reliant.
Friends,
At a time when we are discussing a self-reliant future in the defence sector, it is also necessary that we learn lessons from what happened in the past decades. This will help us in paving the way for the future. When we look back, we find we had a rich maritime heritage. India's rich trade route has been a part of this legacy. Our ancestors were able to dominate the ocean because they had very good knowledge about the direction of the wind and space sciences. The knowledge of our ancestors regarding the direction of the wind during different seasons, and how to get to the destination by utilising the wind’s direction was a great strength.
A lot of people in the country are not aware that the defence sector of India used to be very strong, even before independence. At the time of independence, there were 18 ordnance factories in the country where different types of military equipment including artillery guns were made. We were an important defence equipment supplier during World War II. Our Howitzers and machine guns made at the Ishapore Rifle Factory were considered the best at that time. We used to export a lot. But what led us to become the world's biggest importer in this field? If we look back, the First and the Second World War caused a lot of destruction. Major countries of the world were hit by many crises, but they tried to turn those crises into opportunities. To capture a huge global market, they found a way in the manufacture of armaments as an approach towards the wars. They became manufacturers and big suppliers in the world of defence. Even though they suffered in the wars, but they found a new way out. We also faced a huge crisis during the Corona period. We were at the bottom as far as arrangements were concerned. We did not have PPE kits, vaccines were a far-fetched dream. But exactly like the countries that created an opportunity from the First and Second World War and paved a way towards becoming major defence powers, India also did everything which never happened before, like developing vaccines and other equipment during the Corona period. I am giving you an example because it is not that we don’t have potential or talent. It is also not wise to equip our soldiers with the same weapons which soldiers of ten other countries have. Maybe they have better talent, they have good training, or they make better use of those weapons. But for how long will I keep taking the risk? Why would my young soldier carry the same weapons? He must have the weapons which he had not even imagined. This temperament is not just to prepare soldiers, but it also depends on what kinds of weapons are given to him. And that's why Aatma Nirbhar Bharat is not just an economic activity; we need to change it completely.
Friends,
In the first one and a half decades after independence, we did not build new ordnance factories. In fact, old factories also lost their capabilities. After the 1962 war, there were some changes in the policies under compulsion and work began on augmenting ordnance factories. But research, innovation and development were not emphasised while setting up these factories. The world at that time was relying on the private sector for new technology and innovations, but unfortunately, the defence sector in our country was kept under the government domain. I come from Gujarat and I have spent a long time in Ahmedabad. Many of you must have worked on the coasts of Gujarat at one point. There were huge chimneys and mills all around Ahmedabad. Ahmedabad used to be dubbed as the Manchester of India because of its textiles. But what happened? There was no innovation, technology was not upgraded and there was no technology transfer. As a result, huge chimneys came crashing down. We have seen all this in front of our eyes. It is not so that if it happens in one place, it will not happen in another place. And therefore, innovation is a must and that too indigenous innovation. There can be no innovation from imported goods. There are many opportunities for our youth in foreign countries, but at that time there were limited opportunities for them in the country. As a result, the Indian Army, once the world's leading military power, had to depend on foreign countries for even a simple weapon like a rifle. And gradually, it became a habit. If one is used to a mobile phone of a foreign make, he will prefer that to a better mobile phone irrespective of the availability in the country. It becomes a habit and we need to organize a psychological seminar to come out of that mindset. The root of the problem is psychological. Hold a seminar of psychologists to find out how Indians can get rid of foreign products. As drug addicts need training sessions to get rid of drugs, we need similar training across the board. If we have self-confidence in ourselves, we can enhance the potential of weapons in our hands.
Friends,
There was another problem as most of the defence deals became questionable. There are so many lobbies in this field. If one lobby is preferred, then other lobbies would gear up against that deal, and abusing politicians is very common in our country. As a result, the deals would get stuck for two to four years and our armed forces were made to wait for decades for modern weapons and equipment.
Friends,
Dependence on foreign countries for every small need related to defence is not just a serious threat to our country's self-respect but also strategically, besides causing economic loss. After 2014, we started work on mission mode to get the country out of this situation. Learning from the approach of the past decades, today we are developing a new defence ecosystem with the efforts of all. Today defence R&D has been opened to the private sector, academia, MSMEs and start-ups. We have strengthened our public sector defence companies by organizing them in different sectors. Today we are also ensuring how to link our premier institutions like IITs with defence research and innovation. The problem in our country is that no defence related courses are taught in our technical universities or technical or engineering colleges. Whenever there is a need, it is provided from outside. Where is the need to study here? That is, the scope was very limited. We have constantly tried to bring changes in this regard. Efforts are being made to give maximum opportunities to our youth and start-ups by providing them with the cutting edge facilities of DRDO and ISRO. We removed the silos to accelerate the development of missile systems, submarines, Tejas fighter jets, etc which were running many years behind their targets. I am happy that the wait for the commissioning of the country's first indigenously built aircraft carrier is also going to end very soon. Be it Naval Innovation and Indigenization Organization, iDEX or TDAC, all these are going to give impetus to colossal resolutions of self-reliance.
Friends,
In the last eight years, we have not only increased the defence budget, we have also ensured that this budget is used in the development of the defence manufacturing ecosystem in the country itself. Today, a major part of the budget earmarked for the purchase of defence equipment is being spent in procurement from Indian companies. And we must realize this as you are a family man and understand the importance of a family. If you don’t give love and respect to your child at home, how can you expect your neighbours to love them? If you keep calling him useless every day, how can you expect your neighbour to call him good? If we do not respect our indigenous weapons, then how can we expect the world to respect our weapons? It is not possible. We have to start with ourselves. And BrahMos is an example of this indigenous technology. India developed BrahMos and today the world is in a queue to embrace BrahMos, friends. We should be proud of everything that we develop. And I would congratulate the Indian armed forces for preparing a list of more than 300 weapons and equipment which will be made in India and will not be imported. I congratulate all the comrades of the three services for this decision.
Friends,
The results of such efforts are now visible. In the last 4-5 years, our defence imports have come down by about 21 percent. In such a short time, we have not only saved money, but created an alternative. Today we are moving fast from the biggest defence importer to a major exporter. Though no comparison can be made between apples and other fruits, I want to share the potential of the people of India. I had touched upon a small topic during the Corona period. At that time, I did not want to talk about issues which could burden the country. Therefore, I questioned the decision to import toys. It was a small issue. Why don’t we buy our own toys? Why can’t we sell our toys abroad? Our toy makers have a cultural tradition. It was a small issue. I organized a few seminars and virtual conferences and encouraged them a little. You will be surprised to see the results in such a short time. Look at the strength and self-respect of my country and the desire of common citizens. Children used to call their friends to know if they had any foreign toys in their house. This feeling was developed in them when there were so many challenges during the Corona period. One child was calling another to check whether he was keeping foreign-made toys or not. Such was the result that the import of toys came down by 70 percent within two years. Look at the temperament of society and the potential of our toy makers of the country. The exports of our toys grew by 70% that is a difference of 114%. Such a huge difference! What I mean to say is that toys can’t be compared. Therefore, I said earlier that apples can’t be compared with other fruits. I am comparing the power of the common human being of India and that can be useful for our toy makers. And that same power can also be useful for the military power of my country. We should have this trust in our countrymen. Our defence exports have grown 7 times in the last eight years. Not long ago, every countryman became proud when he came to know that we exported defence equipment worth Rs 13,000 crores last year. And importantly, the private sector’s stake is 70 percent in this regard.
Friends,
In the 21st century, it is necessary to pay attention to another aspect along with the modernization of the armed forces and self-reliance in defence equipment. You are aware that now the threats to national security have become widespread and the methods of warfare are also changing. Earlier the defence meant land, sea and sky. Now this scope is moving towards space, cyber space, economic and social space. Today every system is being converted into a weapon. Be it rare earth or crude oil, everything is being weaponised. The attitude of the entire world is changing. Now more than one-on-one fights, wars are becoming invisible, more deadly. Now we cannot formulate our defence policies and strategies keeping the past in mind. Now we have to move forward by anticipating the future challenges. We have to change ourselves according to what is happening around us, the new changes and our new fronts in the future. And this goal of self-reliance is also going to help the country a lot.
Friends,
We have to pay attention to another important aspect for the protection of our country. We also have to intensify our war against forces challenging India's self-confidence and self-reliance. As India is establishing itself on the global stage, there are constant attacks through misinformation, disinformation, etc. Information has also been made a weapon. Keeping faith in ourselves, we have to thwart every effort of the forces that are harming India's interests, be it in the country or abroad. National defence is no longer limited to borders, but is much broader. Therefore, it is equally necessary to make every citizen aware of it. वयं राष्ट्रे जागृयाम (we should be alert in the interest of the nation) -- this assertion should reach the masses. It is also necessary. Just as we are moving forward with the whole of the government approach for ‘Aatma Nirbhar Bharat’, similarly the whole of the nation approach is the need of the hour for the defence of the nation. This collective national consciousness of the people of India is the strong basis of security and prosperity. Once again, I congratulate the Ministry of Defence, our defense forces, their leadership for this initiative and their efforts to move forward. When I was visiting some stalls, it felt good that our retired navy colleagues have also put in their time, experience and energy in these innovations so that our Navy and defence forces could become strong. I think this is a great effort and I especially congratulate those who have worked in mission mode even after their retirement. You are being honored for your efforts and deserve to be congratulated. Thanks a lot! Many congratulations!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.