Prime Minister's Office
PM attends the first “Arun Jaitley Memorial Lecture”
“Shinzo Abe will remain in the hearts of Indians for years to come”
Arun Jaitley’s personality was full of diversity and his nature was friendly to all. Everyone feels his absence”
“The gist of my experiences of 20 years as Head of Government is that - without inclusion, real growth and without growth the goal of inclusion cannot be accomplished”
“Speed and scale of inclusion in the last 8 years is unprecedented”
“Today's India is preparing a roadmap for the next 25 years with ‘Reforms by conviction’ rather than ‘Reforms by Compulsion’”
“We do not consider reforms as a necessary evil but a win-win choice”
“Our policy-making is based on the pulse of the people”
“We did not let the policy come under the pressure of populist impulses”
“Now is the time that the government should encourage the private sector as a partner in progress and we are moving forward in this direction”
08 JUL 2022 9:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the first ‘Arun Jaitley Memorial Lecture’ (AJML), by Mr. Tharman Shanmugaratnam, Senior Minister, Government of Singapore, today at New Delhi. The Prime Minister also addressed the gathering during the event.
Speaking on the occasion, the Prime Minister recalled his close friendship with the former Prime Minister of Japan Mr Shinzo Abe, who passed away today. Paying rich tributes to Mr Abe, the Prime Minister said that today is a day of irreparable loss and unbearable pain for him. Calling Mr Abe a reliable friend of India, the Prime Minister underlined the growth of India-Japan relations based on the shared heritage of the two countries during the tenure of Mr Shinzo Abe. Through the projects that are being undertaken with the help of Japan, Mr Abe will remain in the hearts of Indians for years to come, he said.
The Prime Minister fondly remembered his other friend, Shri Arun Jaitley in whose memory today’s programme was held. The Prime Minister said “ When we remember the days gone by, I remember many things about them, many incidents related to them. We all were in awe of his oratory. His personality was full of diversity, his nature was friendly to all.” The Prime Minister recalled Shri Jaitely’s enduring one-liners. Paying homage to Shri Jaitley, the Prime Minister said that everyone feels his absence.
The Prime Minister thanked Mr. Tharman Shanmugaratnam, Senior Minister, Government of Singapore, for his ‘Arun Jaitley Memorial Lecture’. He praised the depth of his intellect, research and inclusion of local touch in his research. The Prime Minister said that the topic of today’s lecture “Growth through Inclusivity, Inclusivity through Growth’ is the foundation of the government’s development policy. “In simple terms, this theme, according to me, is Sabka Saath Sabka Vikas”, he said.
The theme, the Prime Minister continued, captures the challenges and dilemmas of today’s policy makers. The Prime MInister posed the question “Is right growth possible without inclusion? Can inclusion be thought of without growth?” The Prime Minister replied “The gist of my experiences of 20 years as Head of Government is that - without inclusion, real growth is not possible. And, without growth the goal of inclusion too cannot be accomplished.” That is why, he added, ‘we adopted the way of growth through inclusivity and tried for everyone’s inclusion’.
He said the speed and scale of inclusion in the last 8 years has been unprecedented in the world. To illustrate his point, the Prime Minister listed measures like providing gas connections to more than 9 crore women, more than 10 crore toilets for the poor, more than 45 crore Jan Dhan accounts, 3 crore pucca houses to the poor. He further explained that by ensuring free treatment of upto Rs 5 lakh for 50 crore people under Ayushman Scheme and more than 3.5 crore patients having availed the free treatment in the last 4 years, inclusion was focussed but this led to increased demand and much better growth and opportunities as almost one third population of India came in the ambit of quality healthcare. Ayushman Bharat has transformed the healthcare sector in India, he said and went on to describe the strides in the healthcare infrastructure. He pointed out that “before 2014, the average of our country was that 50 medical colleges were built in 10 years. Whereas in the last 7-8 years, 209 new medical colleges have been built in India, more than 4 times than before.” Furthermore, “There has been an increase of 75% in undergraduate medical seats in India in the last 7-8 years. Now the number of annual total medical seats has almost doubled in India.” The Prime Minister said through these figures we can see the impact of an inclusivity scheme on the growth of the sector.
The Prime MInister said through 5 lakh common service centres, UPI and PM SVANidhi scheme for street vendors the ambit of inclusion has been widened. Similarly, Aspirational District and education in mother tongue in NEP, UDAAN scheme for making air travel accessible are leading to both inclusion and growth. He also talked of massive inclusion through Har Ghar Jal by providing 6 crore tap water connections. Through the SVAMITVA scheme property rights of the most vulnerable sections are being ensured. Already 80 lakh property cards have already been issued, enabling them to avail finances.
“Today's India is preparing a roadmap for the coming 25 years with Reforms by conviction rather than Reforms by Compulsion. Earlier, major reforms took place in India only when the earlier governments were left with no other option. We do not consider reforms as a necessary evil but a win-win choice, in which there is national interest and public interest '' he said. The Prime Minister continued elaborating the government’s approach to reforms “Our policy-making is based on the pulse of the people. We listen to more and more people, understand their needs and their aspirations. That's why we did not let the policy come under the pressure of populist impulses.”
The Prime Minister said that the approach of Minimum Government and Maximum Governance is yielding great results. He gave an example of partnership of private and public sector in vaccine development for covid. “Private players of our country have done a very good job. But behind them stood the full force of the government in the form of a partner in progress. Today India is one of the most reliable and state-of-the-art Space Service Providers in the whole world. Our Private Sector Ecosystem is doing a great job in this area too. But behind them also, as a ‘Partner in Progress’, the government is standing with full power”, he said. “Now only the extreme models dominated by the private sector or government have become obsolete. Now is the time that the government should encourage the private sector as a partner in progress and we are moving forward in this direction”, he added.
The Prime Minister said that thinking about tourism is also expanding in India. He said recent Yoga Day celebrations at 75 iconic places made people aware of many new places of tourism.
The Prime Minister remarked that Azadi Ka Amrit Kaal is bringing many opportunities for the country and our resolve to achieve them is unshakable.
The keynote address at the first AJML was delivered by Mr. Tharman Shanmugaratnam, Senior Minister, Government of Singapore, on “Growth through Inclusivity, Inclusivity through Growth’. The lecture was followed by a panel discussion by Mr. Mathias Cormann (OECD Secretary-General) and Shri Arvind Panagariya (Professor, Columbia University).
The Department of Economic Affairs, Ministry of Finance organised the first ‘Arun Jaitley Memorial Lecture’ in recognition of Shri Arun Jaitley’s invaluable contribution to the nation.
The Prime Minister also interacted with the delegates participating in the Kautilya Economic Conclave (KEC), a three day event being organised from 8th to 10th July.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা “অরুন জেতলী মেমোরিএল লেকচর”দা শরুক য়াখ্রে
“শিঞ্জো অবেনা ভারত মচাশিংগী থম্মোইনুংদা মতম পুম্বদা লৈরগনি”
অরুন জেতলীগী পর্সোনেলিতেদি তোঙান-তোঙানবা মতিক মগুন চেনবনি অমসুং মহাক্না মীপুম খুদিংদা নুংশি-চাননা চৎলি। মীপুম খুদিংনা মহাকপু নীংশিংলি
“ঐহাক্না সরকারগী মকোক ওইরকপগী চহি ২০গী এক্সপেরিএন্সশিংনা ইনক্লুজন য়াওদনা তসেংবা গ্রোথ ওইথোক্লোই অমসুং গ্রোথ লৈতনা ইনক্লুজনগী পান্দমসু কৈদৌনুংদা ফংলোই হায়না তাক্লি”
“মমাংগী চহি ৮গী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মতৌদি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি”
“ঙসিগী ভারতনা রিফোর্ম পাংথোক্তবা য়াদে হায়বগী মহুত্তা থাজবগা লোয়ননা রিফোর্ম পাংথোকপগী খুত্থাংদা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী রোদমেপ শেম-শারি”
“ঐখোয়না রিফোর্মবু তঙাইফদবা ইভিলনি খনবগী মহুত্তা মায় পাকপা অদুমক পুরক্লগদবা থৌওংনি হায়না খল্লি”
“ঐখোয়গী পোলিসী শেম্বগী ৱাখল্লোন্দি মীয়ামগী অপাম্বদা য়ুম্ফম ওইবনি”
“ঐখোয়না পোলিসীবু পোপ্যুলিস্ত ইম্পল্সকী অৱাবা পোৎলুম নংহন্দে”
“হৌজিক্কী মতমসিদি সরকারনা প্রাইভেত সেক্তরবু চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙলোইনি হায়না পুক্নিং থৌগৎপগী মতম্নি অমসুং মাইকৈ অসিদা খোঙদারি”
08 JUL 2022 9:12PM by PIB Imphal
সিঙ্গাপোর সরকারগী সেনিয়র মন্ত্রী, শ্রী থর্মান শনমুগারত্নম্না ৱা ঙাঙদুনা নই দিল্লীদা ঙসি পাংথোকপা অহানবা “অরুন জেতলী মেমোরিএল লেকচর” (এ.জে.এম.এল.)দা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসিদা তিনবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা মশাগী ৱাফমসু থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাঙবদা ঙসি লৈখিদ্রবা জাপানগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী শিঞ্জো অবেগা মতম শাংনা মরুপ ওইরম্বগী ৱাফম নীংশিংখি। শ্রী অবেগী মফমদা থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী নুমিৎ অসিদি মহাক্কী ওইনা মেনখৎপা য়াররোইদবা মাঙজবগা লোয়ননা থম্মোই শোক্না নুংঙাইতবা নুমিৎনি হায়খি। শ্রী অবেবু ভারতকী থাজনীংঙাই ওইরবা খোঙলোইনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী শিঞ্জো অবেগী মতমদা লৈবাক অনিগী হেরিতেজকা মরী লৈনবা হীরম পুম্নমক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারত-জাপানগী মরী ফগৎখিবনি হায়না পাউদমখি। জাপানগী মতেংদগী পায়খৎখিবা প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা শিঞ্জো অবেজীনা ভারতকী লু-তোংদা মতম পুম্বদা য়াওদুনা লৈরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি নীংশিং থৌরম অসি পাংথোকপগী মরম ওইরিবা মহাক্কী অতোপ্পা মরুপ শ্রী অরুন জেতলীবুসু নুংশিনা নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা “হৌখিবা মতমশিং নীংশিংলুবদা, মহাক্কী ৱাফম অমসুং মহাক্কা মরী লৈনবা থৌদোক কয়া নীংশিংলকই। মহাক্না ৱা ঙাঙবা খুদিংদা ঐখোয়না পুম্নমক্না ইকায় খুম্নবনি। মহাক অসি তোঙান-তোঙানবা মতিক চেনবা মীওইনি, মহাক্না মীপুম খুদিংগা নুংশি চাননা লোয়নখি” হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী জেতলীগী ৱাহৈ পরেং অমগী ৱাঙাংসিং নীংশিংখি। শ্রী জেতলীগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংনা মহাকপু নীংশিংলি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা সিঙ্গাপোর সরকারগী সেনিয়র মন্ত্রী, শ্রী থর্মান শনমুগারত্নম্বু মহাক্কী ‘অরুন জেতলী মেমোরিএল লেকচর’গীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মনুং হুৎপা লৌশিং, রিসর্চ অমসুং মহাক্কী রিসর্চতা লোকেলগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া মনুং চলহনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। ঙসিগী লেকচরগী হীরম “ইনক্লুজিবিতীগী খুত্থাংদা চাউখৎপা পুরকপা, চাউখৎপগী খুত্থাংদা ইনক্লুজিবিতী লৈহনবা” অসিদি সরকারগী চাউখৎ-খোঙথাংগী পোলিসী কয়া অসিগী য়ুম্ফম্নি হায়খি। “অচম্বা ৱাফমদা, ঙসি থীম অসিদি ঐহাক্কী ৱাখলদা সবকা সাথ, সবকা বিকাসনি হায়না খল্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা, থীম অসিনা ঙসিগী পোলিসী শেম্বশিংনা থেংনরিবা ৱাখল খঞ্জান্নবা অমসুং শিংনবশিংগী ফিভম উৎলি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা “ইনক্লুজন য়াওদনা গ্রোথ লৈবা য়াগদরা? গ্রোথ লৈতনা ইনক্লুজনগী মতাংদা খন্নবা য়াগদরা?” হায়বা ৱাহং হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী পাউখুম ওইনা “ঐহাক্না সরকারগী মকোক ওইরকপগী চহি ২০গী এক্সপেরিএন্সশিংনা ইনক্লুজন য়াওদনা তসেংবা গ্রোথ ওইথোক্লোই অমসুং গ্রোথ লৈতনা ইনক্লুজনগী পান্দমসু কৈদৌনুংদা ফংলোই হায়না তাক্লি” হায়খি। “মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না ইনক্লিজিবিতীগী খুত্থাংদা গ্রোথ পুরক্নবা অমসুং থৌওং অসিদা মীপুম খুদিংবু শরুক য়াহন্নবা হোৎনরি” হায়না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহি ৮গী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মতৌদি মালেমদা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি হায়খি। ৱাফম অসিবু নীংথিনা তাক্নবগীদমক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা নুপী করোর ৯ হেনবদা গ্যাস কন্নেক্সন পীবা, লাইরবশিংগী অমাংশঙ করোর ১০ হেন্না শাবীবা, জন ধন একাউন্ত করোর ৪৫ হেন্না হাংদোকপা, লাইরবশিংগী পক্কা য়ুম করোর ৩ হেন্না শাখিবশিংগী মতাংদা পাউদমখি। অয়ুশমান স্কিমগী মখাদা মীওই করোর ৫০দা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী মনুংদা লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংবা পীবদগী অনাবা করোর ৩.৫ হেনবনা মমাংগী চহি ৪দা লেম্না লাইয়েংখি হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি। থৌওংশিং অসিদা ইনক্লুজনগী ৱাফমদা মিৎয়েং চঙখি অমসুং মসিনা দিমান্দ হেনগৎহনবগা লোয়ননা ভারতকী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অমনা ক্বালিতী হেল্থকেয়র ফংবদগী শাহৌ হেন্না লৌবা ঙম্বগা লোয়ননা অহেনবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈহনখি হায়না ফোংদোকখি। অয়ুশমান ভারতনা ভারতকী হেল্থ সেক্তরদা অচৌবা অহোংবা পুরকখি হায়না হায়রদুনা মহাক্না হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী হীরমদা চাউখৎপা কয়া লৈখিববু নৌহৌননা নীংশিংখি। “ইং ২০১৪গী মমাংদা চহি ১০গী মনুংদা মেদিকেল কোলেজ চাউরাকপা ৫০ শাবনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাংচৎ ওইরম্মি। অদুবু, মমাংগী চহি ৭-৮দা, মমাংগা চাংদম্নবদা শরুক ৪ হেন্দুনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ২০৯ শাখ্রে” হায়না মহাক্না পাউদমখি। মখা তারকপদা, মহাক্না “মমাংগী চহি ৭-৮দা ভারতকী অন্দর্গ্রেজুএত মেদিকেল সীত মশিংনা ৭৫%গী চাংদা হেনগৎখি। হৌজিক্তি, ভারতকী চহিগী অপুনবা মেদিকেল সীত মশিংনা হান্নদগী শরুক অনি হেল্লে” হায়খি। মশিংশিং অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না সেক্তর অসিগী শাহৌ লৌবদা ইনক্লুজিবিতী স্কিমগী শাফু ময়েক শেংনা উবা ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৫, য়ু.পি.আই. অমসুং স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী পি.এম. স্বানিধী স্কিমগী খুত্থাংদা ইনক্লুজনগী পাক চাউবা হেনগৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমসুং এন.ই.পি.দা য়াওরিবা ইমালোলদা মহৈ তম্বগী থৌওং, এয়র ত্রাভেলবু হেন্না নুংঙাইহল্লবা উরান্না ইনক্লুজন অমসুং গ্রোথ লৈহল্লি। তোতি ঈশিং কন্নেক্সন করোর ৬ পীবা হর ঘর জলগী খুত্থাংদা ইনক্লুজনগী পাক চাউরবা থৌওং পাংথোকপগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। স্বামিত্ব স্কিমগী মখাদা খুদোংচাদবা নংগনবা কাঙলুপকী প্রোপর্তী রাইতসু মাঙহন্দ্রে। হৌজিক ফাওবদা, প্রোপর্তী কার্দ লাখ ৮০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে অমসুং মসিনা ফাইনান্সকী খুদোংচাবা লৌবসু য়াহল্লে।
“ঙসিগী ভারতনা রিফোর্ম পাংথোক্তবা য়াদে হায়বগী মহুত্তা থাজবগা লোয়ননা রিফোর্ম পাংথোকপগী খুত্থাংদা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী রোদমেপ শেম-শারি। মমাংগী মতমদা ভারত্তা অচৌবা রিফোর্ম পাংথোকপসি মতমদুগী সরকারগী মনাক্তা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈতবা মতমদখক্তনি। ঐখোয়না রিফোর্মবু তঙাইফদবা ইভিলনি খনবগী মহুত্তা মায় পাকপা অদুমক পুরক্লগদবা থৌওংনি হায়না খল্লি, মসিদা লৈবাক অমসুং লৈবাক মীয়ামগী কান্নবা লৈবনি”, মহাক্না হায়খি। “ঐখোয়গী পোলিসী শেম্বগী ৱাখল্লোন্দি মীয়ামগী অপাম্বদা য়ুম্ফম ওইবনি। ঐখোয়না য়ারিবমখৈ মীয়ামগী ৱা তায়, মখোয়গী তঙাই ফদবা অমসুং অপাম্ববু খঙই। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না পোলিসীবু পোপ্যুলিস্ত ইম্পল্সকী অৱাবা পোৎলুম নংহন্দে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা শন্দোক্না পাউদমখি।
মিনিমম গবর্নেমনেত অমসুং মেক্সিমম গবর্নেন্সকী থৌওংদগী অচৌবা মায় পাকপা কয়া ফংখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। কোবিদকী ভেক্সিন শাবদা প্রাইভেত অমসুং পব্লিক সেক্তরনা তেংবাংনখিববু মহাক্না খুদম ওইনা পীখি। “ঐখোয়গী লৈবাক্কী প্রাইভেত সেক্তরনা নীংথিরবা থবক কয়া পাংথোক্লি। অদুবু, পুম্নমক অসিগী মরুমদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙলোইগী মওংদা সরকারগী অপুনবা পাঙ্গল লৈরি। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী থাজবা য়াবা অমসুং মতমগা চুনবা স্পেস সর্ভিস প্রোভাইদরগী মনুংদা অমা ওইরে। ঐখোয়গী প্রাইভেত সেক্তর ইকোসীস্তেম্না সেক্তর অসিদসু মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। অদুগা মসিগী মরুমদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙলোইগী মওংদা সরকারগী অপুনবা পাঙ্গল লৈরি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। “প্রাইভেত সেক্তর নত্ত্রগা সরকারনা অপুনবা শক্তি পায়বগী মোদেলশিং হৌজিক্তি চৎনদ্রে। হৌজিক্কী মতমসিদি সরকারনা প্রাইভেত সেক্তরবু চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙলোইনি হায়না পুক্নিং থৌগৎপগী মতম্নি অমসুং মাইকৈ অসিদা খোঙদারি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
তুরিজমগী মতাংদা ৱাখল খনবগী মতৌসু ভারত্তা হৌজিক পাকথোক চাউথোরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মশক নাইবা মফম ৭৫দা হন্দক্তা য়োগ নুমিৎ পাংথোকখিবনা মীয়ামদা তুরিজমগী অনৌবা মফম কয়া অমা খঙহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি।
নীংতম্বগী অমৃত কালনা লৈবাক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুরক্লি অমসুং খুদোংচাবশিং অসি লৌবগী ঐখোয়গী ৱাশকসু মপাঙ্গল লৈনা লেপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
সিঙ্গাপোর সরকারগী সেনিয়র মন্ত্রী, শ্রী থর্মান শনমুগারত্নম্না “ইনক্লুজিবিতীগী খুত্থাংদা চাউখৎপা পুরকপা, চাউখৎপগী খুত্থাংদা ইনক্লুজিবিতী লৈহনবা”গা মরী লৈননা অহানবা এ.জে.এম.এল.গী কীনোত এদ্রেস পীখি। শ্রী মথিয়াস কোর্মেন (ও.ই.সি.দি. সেক্রেতরী জেনেরেল) অমসুং শ্রী অরবিন্দ পানাগ্রিয়া (প্রোফেসর, কোলুম্বিয়া য়ুনিভর্সিতী)না পাংথোকপা পেনেল দিসকসন্না লেকচর অসিগী মতুং ইনখি।
শ্রী অরুন জেতলীনা লৈবাক্কীদমক্তা মমল নাইদ্রবা থৌদাং কয়া লৌরম্ববু শকখঙবা ওইনা শেল-থুম মন্ত্রালয়গী ইকোনোমিক এফিয়র্স বিভাগনা অহানবা ‘অরুন জেতলী মেমোরিএল লেকচর’ শীন লাঙখিবনি।
ইং ২০২২গী জুলাই ৮দগী ১০ ফাওবদা পাংথোক্লিবা কাউতিলয়া ইকোনোমিক ইনক্লেব (কে.ই.সি.)কী নুমিৎ হুম্নিগী থৌরমদা শরুক য়ারিবা দেলিগেতশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শাখি।