প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ ভীমাভাৰামত আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজুৰ ১২৫ তম জয়ন্তী উদযাপন উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
04 JUL 2022 2:33PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
मण्यम वीरुडु, तेलेगु जाति युगपुरुषुडु, "तेलुगु वीर लेवारा, दीक्ष बूनी सागरा" स्वतंत्र संग्राममलो, यावत भारता-वनिके, स्पूर्तिधाय-कंगा, निलिचिन-अ, मना नायकुडु, अल्लूरी सीताराम राजू, पुट्टी-न, ई नेल मीदा, मन मंदरम, कलुसुकोवडम्, मन अद्रुष्टम।
আজিৰ এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিশ্ব ভূষণ হৰিচন্দনজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত থকা মোৰ সহকৰ্মী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জগন মোহন ৰেড্ডীজী, মঞ্চত উপস্থিত থকা আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ।
যিখনি ধৰাৰ ঐতিহ্য ইমান মহান সেইখনি ধৰণীক নমস্কাৰ জনাই আজি মই নিজকে সৌভাগ্যশালী অনুভৱ কৰিছোঁ। দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰাৰ সময়তে আজি আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু গাৰুৰ ১২৫ তম জন্ম জয়ন্তীও উদযাপিত হৈছে। একেই সময়তে, দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে হোৱা "ৰম্পা বিপ্লৱ"ৰো ১০০বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই ঐতিহাসিক মুহুৰ্তত মই "মান্যম বীৰুদু" আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ চৰণত সেৱা জনাইছোঁ আৰু সমগ্ৰ দেশৰ হৈ তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আজি তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলেও আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছিল, এয়া আমাৰ সৌভাগ্য। আমি সকলোৱে সেই মহান পৰম্পৰাৰ পৰিয়ালৰ পদৰেণু লোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। মই অন্ধ্ৰৰ এই দেশৰ মহান জনজাতীয় পৰম্পৰা, এই পৰম্পৰাত জন্ম গ্ৰহণ কৰা সকলো মহান বিপ্লৱী আৰু ত্যাগী পুৰুষক সন্মানসহকাৰে অভিবাদন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজু গাৰুৰ ১২৫ তম জন্ম জয়ন্তী আৰু ৰম্পা বিপ্লৱৰ ১০০তম বাৰ্ষিকী গোটেই বছৰজুৰি উদযাপন কৰা হ'ব। পাণ্ডাৰংগীত তেওঁৰ জন্মস্থান পুনৰুদ্ধাৰ, চিন্তাপল্লী আৰক্ষী থানাৰ পুনৰুদ্ধাৰ, মোগল্লুত আল্লুৰী ধ্যান মন্দিৰ নিৰ্মাণ, এই কামবোৰ আমাৰ অমৃত ভাবনাৰ প্ৰতীক। এই সকলো প্ৰচেষ্টা আৰু এই বাৰ্ষিক উদযাপনৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ। বিশেষকৈ, সেই সকলো বন্ধুক মই অভিনন্দন জনাইছোঁ যিসকলে আমাৰ মহান গৌৰৱবোৰ জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে কাম কৰি আছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত, আমি সকলোৱে সংকল্প লৈছোঁ যে দেশে ইয়াৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ইতিহাস আৰু ইয়াৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ সৈতে পৰিচিত হওক। আজিৰ কাৰ্যসূচী ইয়াৰেই প্ৰতিফলন।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতা সংগ্ৰাম কেৱল কেইবছৰমানৰ, কিছুমান ক্ষেত্ৰৰ বা কিছুমান লোকৰ ইতিহাস নহয়। এই ইতিহাস ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণৰ লোকসকলৰ ত্যাগ, তপস্যা আৰু বলিদানৰ ইতিহাস। আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ ইতিহাস আমাৰ বৈচিত্ৰ্যৰ শক্তি, আমাৰ সাংস্কৃতিক শক্তি, এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমাৰ সংহতিৰ প্ৰতীক। আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু গাৰু হৈছে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু জনজাতীয় পৰিচয়, ভাৰতৰ বীৰত্ব, ভাৰতৰ আদৰ্শ আৰু মূল্যবোধৰ প্ৰতীক। সীতাৰাম ৰাজু গাৰু হৈছে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ আদৰ্শৰ প্ৰতীক, যি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি এই দেশক এডাল ডোলেৰে সংযোগ কৰি আহিছে। সীতাৰাম ৰাজু গাৰুৰ জন্মৰ পৰা আৰম্ভ কৰি তেওঁৰ ত্যাগলৈকে, তেওঁৰ জীৱন যাত্ৰা আমাৰ সকলোৰে বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা। তেওঁ জনজাতীয় সমাজৰ অধিকাৰ, তেওঁলোকৰ সুখ আৰু দুখ আৰু দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। যেতিয়া সীতাৰাম ৰাজু গাৰুৱে বিপ্লৱৰ ধ্বজ্জা উৰুৱাইছিল, তেতিয়া তেওঁৰ শ্লোগান আছিল মন্দে ৰাজ্যম, অৰ্থাৎ আমাৰ ৰাজ্য। বন্দে মাতৰমৰ ভাবনাৰে পৰিপূৰ্ণ এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ এয়া এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ।
ভাৰতৰ আধ্যাত্মিকতাই সীতাৰাম ৰাজু গাৰুক সহানুভূতি আৰু সত্যৰ বোধ দিছিল, জনজাতীয় সমাজৰ বাবে সমভাব আৰু সন্মান দিছিল, ত্যাগ আৰু সাহস প্ৰদান কৰিছিল। যেতিয়া সীতাৰাম ৰাজু গাৰুৱে বিদেশী অধিকাৰৰ অত্যাচাৰৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ আৰম্ভ কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁৰ বয়স আছিল মাত্ৰ ২৪-২৫ বছৰ। ২৭ বছৰ বয়সত, তেওঁ এই ভাৰত মাতৃৰ বাবে শ্বহীদ হৈছিল। ৰম্পা বিপ্লৱত অংশগ্ৰহণ কৰা কিমান যুৱকে একে বয়সতে দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজ দিছিল। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এই বীৰ-বীৰংগনাসকল আজিৰ অমৃত কালত আমাৰ দেশৰ বাবে শক্তি আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস। দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে স্বাধীনতা আন্দোলনত যুৱসকলে আগবাঢ়ি আহি নেতৃত্ব দিছিল। আজি নতুন ভাৰতৰ সপোন পূৰণৰ বাবে যুৱপ্ৰজন্ম আগবাঢ়ি অহাৰ এয়া সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুযোগ। আজি দেশত নতুন সুযোগ আছে, নতুন মাত্ৰা মুকলি হৈছে। নতুন চিন্তা ধাৰণ হৈছে, নতুন সম্ভাৱনাৰ জন্ম হৈছে। এই সম্ভাৱনাবোৰ সাকাৰ কৰিবলৈ, আমাৰ বহু সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে এই দায়িত্ববোৰ তেওঁলোকৰ কান্ধত লৈ দেশক আগুৱাই লৈ গৈছে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ হৈছে বীৰ আৰু দেশপ্ৰেমীসকলৰ ধৰণী। পিংগলী ভেংকায়াৰ দৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আছিল, যিয়ে দেশৰ পতাকা প্ৰস্তুত কৰিছিল। ই কন্নেগন্তী হনুমন্তু, কন্দুকুৰি বীৰেচলিংগম পন্টুলু আৰু পোট্টি শ্ৰীৰামুলুৰ দৰে নায়কৰ দেশ। ইয়াত উয়া-লাবাদা নৰসিংহ ৰেড্ডীৰ দৰে যোদ্ধাসকলে ব্ৰিটিছসকলৰ অত্যাচাৰৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিছিল। আজি অমৃত কালত এই যোদ্ধাসকলৰ সপোন পূৰণ কৰাটো আমাৰ সকলো দেশবাসীৰ দায়িত্ব। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ দায়িত্ব। আমাৰ নতুন ভাৰত তেওঁলোকৰ সপোনৰ ভাৰত হ'ব লাগে। এনে এখন ভাৰত য'ত দৰিদ্ৰ, কৃষক, শ্ৰমিক, পিছপৰা, জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে সমান সুযোগ থাকে। যোৱা আঠ বছৰত, দেশখনে এই সংকল্প পূৰণ কৰাৰ বাবে নীতিও প্ৰস্তুত কৰিছে, আৰু লগতে অতি আন্তৰিকতাৰে কাম কৰিছে। বিশেষকৈ, দেশখনে জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ বাবে, তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে, তেওঁলোকৰ বিকাশৰ বাবে, শ্ৰী আল্লুৰী আৰু অন্যান্য যুঁজাৰুসকলৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰি দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰিছে।
স্বাধীনতা সংগ্ৰামত জনজাতীয় সমাজৰ অপৰিসীম অৱদানৰ বিষয়ে প্ৰতিটো পৰিয়ালক পৰিচিত কৰোৱাৰ বাবে অমৃত মহোৎসৱত অশেষ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, দেশত জনজাতীয় গৌৰৱ আৰু ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ লম্বচিংঙীত "আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু মেম'ৰিয়েল জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয়" নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোৱা বছৰতেই, দেশে ১৫ নৱেম্বৰত ভগৱান বিৰচা মুণ্ডা জয়ন্তীক "ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস" হিচাপে উদযাপন কৰা আৰম্ভ কৰিছে। বিদেশী শাসনৰাজে আমাৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ ওপৰত আটাইতকৈ বেছি অত্যাচাৰ কৰিছিল, তেওঁলোকৰ সংস্কৃতি ধ্বংস কৰিবলৈ চেষ্টা চলাইছিল। এই প্ৰচেষ্টাবোৰে সেই ত্যাগৰ অতীতক জীৱিত কৰিব। আহিবলগীয়া প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব। সীতাৰাম ৰাজু গাৰুৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰি আজি দেশে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। আমাৰ বন সম্পদক জনজাতীয় সমাজৰ যুৱকসকলৰ বাবে নিযুক্তি আৰু সুযোগৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ বহুতো প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে।
স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ জৰিয়তে জনজাতীয় কলা-কৌশলে আজি এক নতুন পৰিচয় লাভ কৰিছে। "লোকেল ফৰ ভোকেল"-এ জনজাতীয় কলা দক্ষতাক উপাৰ্জনৰ এক মাধ্যম কৰি তুলিছে। কেইবা দশক পুৰণি যি আইনে জনজাতীয় লোকসকলক বাঁহৰ দৰে বনজাত সামগ্ৰী কাটিবলৈ বাধা দিছিল, আমি সেইবোৰ সলনি কৰি বন উৎপাদনত অগ্ৰাধিকাৰ দিলোঁ। আজি চৰকাৰে বনজাত সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে বহুতো নতুন প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। আঠ বছৰ আগতে, মাত্ৰ ১২টা বন সামগ্ৰী এমএছপিত ক্ৰয় কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি এমএছপিৰ ক্ৰয় তালিকাত প্ৰায় ৯০বিধ সামগ্ৰীক বন-উৎপাদন হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। দেশে বন ধন যোজনাৰ জৰিয়তে বন সম্পদক আধুনিক সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দায়িত্বও গ্ৰহণ কৰিছে। দেশত ৩,০০০তকৈও অধিক বন-ধন উন্নয়ন কেন্দ্ৰৰ লগতে ৫০,০০০ তকৈও অধিক বন-ধনৰ আত্মসহায়ক গোটেও কাম কৰি আছে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিশাখাপট্টনমত জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানো স্থাপন কৰা হৈছে। উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে দেশে যি অভিযান চলাই আছে, সেই অভিযানে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহকো লাভান্বিত কৰিছে। জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ শিক্ষাৰ বাবে ৭৫০ খন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয়ো স্থাপন কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত মাতৃভাষাত শিক্ষা লাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, যিয়ে জনজাতীয় শিশুসকলক তেওঁলোকৰ অধ্যয়নত যথেষ্ট সহায় কৰিব।
"মান্যম বীৰুদ" আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজুৱে ব্ৰিটিছসকলৰ সৈতে সংগ্ৰামৰ সময়ত "সাহস আছে যদি মোক বাধা দিয়ক"-বুলি প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল। আজি দেশেও সন্মুখলৈ অহা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান, সমস্যাক একেই সাহসেৰে সৈতে ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ একতাৰে, শক্তিৰে সৈতে যুঁজি কৈছে-"সাহস আছে যদি আমাক বাধা দিয়ক"। আমাৰ যুৱ, আমাৰ জনজাতীয়, আমাৰ মহিলা, দলিত-নিপীড়িত-শোষিত-বঞ্চিতসকলে যেতিয়া দেশৰ নেতৃত্ব বহন কৰিব তেতিয়া একোৱেই নতুন ভাৰত গঢ় দিয়াত বাধা দিব নোৱাৰে। মই সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসী যে সীতাৰাম ৰাজু গাৰুৰ অনুপ্ৰেৰণাই আমাক এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে অসীম উচ্চতালৈ লৈ যাব। এই মনোভাৱৰ সৈতে মই আকৌ এবাৰ অন্ধ্ৰৰ মাটিৰ পৰা মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ চৰণত সেৱা জনাইছোঁ, আৰু আজিৰ এই দৃশ্যই, এই উৎসাহে, এই জনস্ৰোতে বিশ্বক কৈছে, দেশবাসীক কৈছে যে আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ নায়কসকলক পাহৰি যোৱা নাই, নাপাহৰোঁ, আমি তেওঁলোকৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ আগবাঢ়ি যাম। বীৰ সেনানীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ অহা ইমান বৃহৎ সংখ্যক লোক, আপোনালোক সকলোকে মই আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। আপোনালোক সকলোকে মই অন্তৰৰ পৰা বহুত ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতৃৰ জয়হওক!
বন্দে-মাতৰম!
বন্দে-মাতৰম!
বন্দে-মাতৰম!
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 125th Jayanti celebrations of Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram, Andhra Pradesh
04 JUL 2022 2:33PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Biswabhushan Harichandan ji, Chief Minister Shri Jagan Mohan Reddy ji, my cabinet colleagues, all other dignitaries present with us on the dais in this historic event and my dear brothers and sisters of Andhra Pradesh!
Greetings to all of you!
Today, I feel fortunate to be able to pay homage to the land with such rich heritage! Today, on one hand, the country is celebrating the 'Amrit Mahotsav' for 75 years of independence, while on the other hand it's the 125th birth anniversary of Alluri Sitaram Raju Garu. Co-incidentally, at the same time 100 years of the "Rampa Revolution" for the country's freedom are also being completed. On this historic occasion, I pay my respectful tributes on behalf of the entire country by bowing at the feet of "Manyam Veerudu" Alluri Sitarama Raju. Today his family members have also come to bless us. We are really fortunate. We all have the privilege of seeking blessings of the family that belongs to the great tradition. I also respectfully bow to the great tribal tradition of this land of Andhra, to all the great revolutionaries who belong to this tradition as also to those who have sacrificed their lives.
Friends,
The 125th birth anniversary of Alluri Sitarama Raju Garu and the 100th anniversary of Rampa rebellion will be celebrated throughout the year. The work on restoration of his birth place at Pandrangi, renovation of Chintapalle police station and construction of Alluri meditation temple at Mogallu are all part of our Amrit Mahotsav concept. I extend my heartiest congratulations to all of you for all these efforts and for this annual festival. Particularly, I congratulate all those friends, who are working to take our glorious history to every individual. During the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', we all have pledged to ensure that the country is familiarized with the history of its freedom struggle and its inspirations. Today's programme is a reflection of that as well.
Friends,
The struggle for independence is not just the history of a few years, of some areas, or of some people. This is the history of renounciation, tenacity and sacrifices from every nook and corner of India. The history of our freedom movement is the symbol of our strength of diversity, cultural power and our solidarity as a nation. Alluri Sitarama Raju Garu embodies India's cultural and tribal identity, India's bravery, ideals and values. Sitaram Raju Garu is a symbol of the ideology of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' which has been uniting this country for thousands of years. From the birth of Sitaram Raju Garu to his sacrifice, his life's journey is an inspiration to all of us. He dedicated his life for the rights of tribal society, to support them in troubled times and for the freedom of the country. When Sitaram Raju Garu raised his cry for revolution, he said - "Manade Rajyam" i.e. our state. This is a great example of our efforts as a nation imbued with the spirit of Vande Mataram.
The spirituality of India filled Sitaram Raju Garu with the sense of compassion and truth, equanimity and affection for the tribal society as well as sacrifice and courage. When Sitaram Raju Garu started the war against the atrocities of the foreign rule, he was only 24-25 years old. At the young age of 27, he became a martyr for his motherland India. Many youngsters who had participated in the Rampa rebellion and had fought for the independence of the country were around the same age. These young heroes of the freedom struggle are the source of energy and inspiration for our country in today's time. The youth came forward and led the freedom movement for the country.
Today, this is the best opportunity for the youth of today to come forward to fulfil the dreams of New India. Today there are new opportunities in the country and new dimensions are opening up. There is new thinking. And new possibilities are being born. To fulfil these possibilities, a large number of our youngsters are taking these responsibilities on their shoulders and carrying the country forward. Andhra Pradesh is the land of heroes and patriots. There were freedom fighters like Pingali Venkayya, who had designed the flag of the country. This is the land of heroes like Kaneganti Hanumanthu, Kandukuri Veeresalingam Panthulu and Potti Sriramulu. Here fighters like Uyyalavada Narasimha Reddy raised their voices against the atrocities of the British. Today, it is the responsibility of all the countrymen, the 130 crore Indians, to fulfil the dreams of these fighters in 'Amritkaal'. Our new India should be the India of their dreams; the India in which the poor, farmers, labourers, backward classes and tribals have equal opportunities. In the last eight years, the country has also made policies to fulfil this resolve, and has also worked with complete devotion. Notably, following the ideals of Shri Alluri and other fighters, the country has worked day and night for the welfare and development of the tribal brothers and sisters.
Numerous efforts are being made during the Amrit Mahotsav to take the unique contribution of tribal society made in the freedom struggle to every household. For the first time since independence, tribal museums are being set up to showcase the tribal pride and heritage of the country. The “Alluri Sitarama Raju Memorial Tribal Freedom Fighters Museum” is also being built at Lambasingi, Andhra Pradesh. Since last year, the country has also started celebrating Bhagaban Birsa Munda Jayanti as "National Tribal Pride Day" on November 15. The foreign rule committed the most grievous atrocities on our tribals and even made efforts to destroy their culture. The efforts being made today will showcase that sacrificial past and will continue to inspire generations to come. Following the ideals of Sitaram Raju Garu, today the country is creating new opportunities for the tribal youth. Many efforts are being made to make our forest wealth a medium of employment and opportunities for the youth of the tribal society.
Today tribal art-skills are getting a new identity through the Skill India Mission. "Vocal for Local" is making tribal artefacts a source of income. The decades-old laws that prevented tribal people from cutting down forest produce like bamboo were changed and we have given them the rights over forest produce. Today, the government is making several new efforts to promote forest products. Till eight years ago, only 12 forest products were procured at MSP, but today around 90 products are included in the MSP purchase list as forest produce. The country has also started the work of linking forest wealth with modern opportunities through Van Dhan Yojana. Besides, over 3000 Van Dhan Vikas Kendras and more than 50,000 Van Dhan Self Help Groups are also functioning in the country. Tribal Research Institute has also been established in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Tribal areas are getting a huge benefit of the campaign being run for the development of the aspirational districts of the country. 750 Eklavya Model Schools are also being established for the education of tribal youth. The emphasis laid on education in the mother tongue in the National Education Policy will also help tribal children in studies.
"Manyam Veerudu" was shown by Alluri Sitarama Raju during his struggle against the British - "Stop me if you can!". Today the country, the 130 crore countrymen, are also confronting the challenges with the same courage, strength and unity and telling - "Stop us if you can". When our youth, tribals, women, dalits, the deprived and backward sections of the society lead the country, no one can stop the formation of a new India. I am sure that the inspiration of Sitaram Raju Garu will take us as a nation to infinite heights. With this spirit, I once again bow down at the feet of the great freedom fighters from the land of Andhra. And today's event, this zeal, enthusiasm, and the ocean of people are telling the world and the countrymen that we will not forget the heroes of the freedom struggle and we will move forward seeking inspiration from them. I once again congratulate all of you who have come to pay homage to the brave freedom fighters in such a large number. I thank you all very much from the bottom of my heart.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.