প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আন্ধ্র প্রদেশকী ভীমাবরমদা অল্লুরী সীতারাম রাজুগী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী পালন থৌরমদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোলশিং
04 JUL 2022 2:33PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
মন্যম বীরুদু, তেলেগু জাতি য়ুগপুরুশুদু, “তেলুগু বীর লেৱারা, দীক্ষ বুনী সাগরা” স্বন্তত্র সংগ্রামমলো, য়াবন ভারতা-বনিকে, স্পুর্তিধায়-কর্গা, নিলিচিন-অ, মনা নায়কুদু, অল্লুরী সীতারাম রাজু, পুত্তী-ন, ই নেল মদা, মন মন্দরম কলুসুকোবদম, মন অদ্রুশতম।
পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা ঐখোয়গা লোয়ননা শরুক য়ারিবা, আন্ধ্র প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী বিস্বাভুশন হরিচন্দন, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ৱাই.এস জগন মোহন রেদ্দী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, ফম্পাক অসিদা লেংশিনবীরিবা অতোপ্পা দিগনিতরীশিং অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি!
ঙসি, অথোইবা লমদম অসিদা ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎপা ফংজবা অসি ঐহাক ইশানা য়াম্না লাইবক ফবনি হায়না লৌজৈ। ঙসি লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫ শুবগী পালন তৌরিবা অসিগা লোয়ননা অল্লুরী সীতারাম রাজু গারুগী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমসু পাঙথোক্লি। তান চান্নরুবদগী, তানফম অসিমক্তদা লৈবাক অসিগী নীংতম্নবগী ‘সম্পা ক্রান্তি’গী চহি ১০০ মপুং ফাবগী কুমওনসু তারি। পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা ঐহাক্না ‘মন্যম বীরুদু” অল্লুরী সীতারাম রাজুগী নীংশিং খুবমদা ইকোক নোন্না খুরুম্বা অমসুং লৈবাক পুম্বগী মহুৎ শিন্দুনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি মহাক্কী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা ঐখোয়বু থৌজাল পীনবীবা লাক্লি, মসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না ‘আদিৱাসী পরমপরা’ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী চৎনবীদগী হৌরকখিবা অথোইবা নীংতম লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
অল্লুরী সীতারাম রাজু গারুগী ১২৫শুবা মপোক কুমওন অমসুং রম্পা ক্রান্তিগী চহি ১০০ শুবা কুমওন চহি চু্প্পা পালন তৌগনি। পন্দ্রঙ্গীদা মহাক্কী পোক্নফম শেমজিনবা, চিন্তাপল্লী থানে শেমজিনবা, মোগল্লুদা অল্লুরী ধ্যান মন্দির শাগৎপা, থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী অমৃতকী ৱাখল্লোনশিংগী খুদমশিং ওইরি। ঐহাক্না পুম্নমক্না হোৎনবীরিবা অমসুং চহিগী ওইবা থৌরম অসিগীদমক থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মরু ওইনা ঐহাক্না মীয়ামদা ঐখোয়গী ফজরবা মীংচৎ অসিদা খঙহন্নবা হোৎনরিবা মরুপ পুম্নমকপু থাগৎচরি। আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসিদা ঐখোয়না লৈবাক অসিনা মাগী নীংতম ইহৌ অমসুং ইথিলগী হৌরকফমশিংগী পুৱারী অদু খঙহন্নবা ফিরেপ লৌখি। ঙসিগী থৌরম অসিদা মদুগী মমীসু তারি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী ইহৌ অসি শুপ্নগী চহি খরগী, মফম খরগী, নত্ত্রগা মীওই খরগী পুৱারী খক্তা নত্তে। মসিগী পুৱারী অসি ভারতকী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তা থোকখিবা ইহৌ, অচেৎপা ফিরেপ অমসুং কত্থোকখিবশিং অদুগী পুৱারীনি। ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী পুৱারী অসি ঐখোয়গী দাইভর্সিতী, নাৎকী পাঙ্গল অমসুং লৈবাক অসিগী ঐখোয়গী অপুনবা শক্তমগী খুদমনিঅল্লুর সীতারাম রাজু ভারতকী নাৎ, আদিৱাসীগী শক্তম, থৌনা, ৱাখল্লোনশিং অমসুং ভেল্যুশিংগী খুদম অমনি। অল্লুরী সীতারাম রাজুনা লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইবগী লিপুন্না পুনশিল্লিবা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন অদু তাক্লি। মহাক্না পোকপদগী হৌনা মহাক্কী পুন্সিবু আদিৱাসী খুন্নাইগী হকশিং ফংহন্নবা, মখোয়গী অৱা-নুংঙাইগীদমক অমসুং লৈবাক অসিগী নীংতম্বা ফংনবগীদমক কত্থোকখি। সীতারাম রাজু গারুনা নীংতম ইহৌ হৌখিবা মতমদা মহাক্না লাউখি – মদে রাজ্যম হায়বদি ঐখোয়গী রাজ্য। মসি বন্দে মাতরমগী ৱাখল্লোন চেল্লিবা লৈবাক অমা ওইনা হোৎনখিবগী অচৌবা খুদম অমনি।
ভারতকী স্পিরিচুএলিজম্না অল্লুরী সীতারাম রাজুদা মীনুংশি অমসুং থৌজালগী ৱাখল্লোন, আদিৱাসী খুন্নাইগী শক্তাক অমসুং মান্নবা, লৌশিং অমসুং থৌনাগী হায়বা ৱাখল্লোন পোকহনখি। অল্লুরী সীতারাম রাজুনা লোইলম লৈঙাক্কী মীওৎ-মীনৈগী মায়োক্তা লান হৌখিবা মতমদা মহাক শুপ্নগী চহি ২৪-২৫ খক্তা শুখি। নহা ওইরিঙৈ চহি ২৭তা মহাক্না ইমা ভারতকীদমক থাৱয় থাখি। মহাক্কা চহি মান্নবা নহারোলশিংনা লৈবাক অসিগী নীংতম্বা ফংনবা রম্পা ক্রান্তিদা শরুক য়াখি। নহা ওইরিবা অথৌবশিং অমসুং নীংতম ইহৌগী অথৌবশিংনা ঙসি ফাওবা লৈবাক পুম্বগীদমক থৌনা অমসুং ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরিবনি। লৈবাক অসিগী নহারোলনা নীংতম ইহৌ লমজিংই। ঙসি অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নহারোলশিংনা মাংদা থোরক্নবা অফবা খুদোংচাবনি। ঙসি অনৌবা ভারত অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং, লমশিং, ৱাখল্লোনশিং অমসুং ওইথোকপা য়াবশিং লৈরে অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিংনা ওইথোকপা য়াবশিং অসি থবক্তা ওন্থোক্নবগী থৌদাং লৌগদবনি। আন্ধ্র প্রদেশ অসি অথৌবশিং অমসুং লৈবাকনীংবশিংগী লমদমনি। মফম অসিদা পিঙ্গলী বর্কৈয়াগুম্বা নীংতম লান্মীশিং লৈ, মখোয়না লৈবাক অসিগী ফিরাল ৱাংনা পাইহনখি। মফম অসি কন্নেগন্তী হনুমন্তু, কান্দুকূরী বীরেসলিঙ্গম পন্তুলু অমসুং পোত্তী শ্রীরামুলূগুম্বা অথৌবশিংগী লমদমনি। উয়্যা-লাবাদা নরসিমহা রেদ্দীগুম্বা লান্মীশিংনা ব্রিতিশকী মীওৎ-মীনৈগী মায়োক্তা ইহৌ হৌখি। ঙসি অমৃতকাল অসিদা লান্মীশিং অসিনা মঙজরম্বা মঙলানশিং অদুবু মঙফাওনহনবগী থৌদাং অসি ঐখোয় লৈবাকমচা খুদিংমক্কীনি। ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী থৌদাংনি। ঐখোয়গী অনৌবা ভারত অসি মখোয়না মঙজরম্বা ভারত অদু ওইহনসি। লায়রবা, লৌমী, শিন্মী, শোত্থরবা, আদিৱাসী পুম্নমক্না মান্নবা খুদোংচাবা ফংবা অদুগুম্বা ভারত অমা ওইহনসি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা লৈবাক অসিনা ফিরেপ অসি থুংহন্নবা পোলিসীশিংসু শেমখি, অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা থবকসু পাইখৎলি। খঙজিনবা য়াবদি, শ্রী অল্লরী অমসুং অতোপ্পা লান্মীশিংগী ৱাখল্লোন অসি তুং ইন্দুনা লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী আদিৱাসী ইচিল-ইনাওশিংগী য়াইফনবা, মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক চোকথবা লৈতনা থবক তৌদুনা লাকখি।
অমৃত মহোৎসব অসিদা নীংতম ইহৌদা আদিৱাসী খুন্নাইনা অখন্ননা শরুক তমখিবা অদু য়ুমথোং খুদিংদা খঙহন্নবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি। নীংতম্বা ফংলবা মতুং অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা আদিৱাসীশিং চাউথোকচবা পোকহল্লিবা হীরম অমসুং হেরিতেজ অদু উৎথোক্নবা ত্রাইবেল ম্যুজিমশিং শেমগৎলি। আন্ধ্র প্রদেশকী লম্বসিঙ্গীদা “অল্লুরী সীতারাম রাজু মেমোরিএল ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স ম্যুজিয়ম”সু শাগৎলি। হৌখিবা চহিদা লৈবাক অসিনা ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ নবেম্বর ১৫বু রাস্ত্রিয় জনজাতীয় গোর্ব দিৱস হায়না লাউথোকখি। লোইলম লৈঙাকনা আদিৱাসী ফুরুপপু তমথিনা ওৎ-নৈখি অমসুং মখোয়গী নাৎ মুত্থৎনবা হোৎনখি। মসিগীদমক মখোয়না কত্থোকখিবশিং অদু হিংহন্দুনা থমগনি। ঐখোয়না তুংদা লাক্কদবা মীরোলশিংদা মখা তানা ইথিল পীরগনি। সীতারাম রাজু গারুগী ৱাখল্লোন অদু তুং ইন্দুনা লৈবাক অসিনা আদিৱাসী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরি। ঐখোয়গী উমংগী লনশিং অসিবু আদিৱাসী খুন্নাইগী নহারোলশিংগীদমক থবক পীনবা অমসুং খুদোংচাবা ফংনবগী পাম্বৈ অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না খোঙথাং কয়া পাইখৎলি।
ঙসি স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী খুত্থাংদা আদিৱাসী কলা-কোশলনা অনৌবা মশক অমা ফংলি। ‘ভোকেল ফোর লোকেল’না আদিৱাসী কলা কোশলবু শেন্থোক লৈনবা পাম্বৈ অমা ওইহল্লি। দিকেদ কয়া লিরবা আইন্না আদিৱাসীশিংনা ৱাগুম্বা উমংগী পোত্থোকশিং য়ানবা য়াহনদবা অদু ঐখোয়না অহোংবা পুরকখি অমসুং মখোয়দা উমংগী পোত্থোকশিংদা হক পীবীখি। ঙসি সরকার অসিনা উমংগী পোত্থোকশিং চাউখৎহন্নবা অনৌবা খোঙথাং কয়ারুম পাইখৎলি। চহি নিপালগী মমাংদা উমংগী পোত্থোক ১২ খক্তা এম.এস.পি.দা প্রোক্যুর্মেন্ত তৌরমখি, অদুবু ঙসিদি উমংগী পোত্থোক্কী এম.এস.পি. পর্চেস লিস্ততা পোত্থোক ৯০ হাপচিনখ্রে। লৈবাক অসিনা বন ধন য়োজনাগী খুত্থাংদা আদিৱাসীগী পোত্থোকশিং অমসুং কলা অসিবু মতমগা চুনবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। বন ধন বিকাস কেন্দ্র লিশিং ৩ অমসুং বন ধন সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লিশিং ৫০ হেনবনা লৈবাক অসিদা মথৌ তৌরি। আন্ধ্র প্রদেশকী বিশাখাপত্নমদা ত্রাইবেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুতসু লিংখৎখি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত- ত্রাইবেল এরিয়াশিংনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং চাউখৎহন্নবা লৈবাকনা পাইখৎলিবা স্কিমশিংনা চাউনা কান্নবা পীরি অমসুং এজুকেসনগী লমদা একলব্য মোদেল স্কিল ৭৫০ হেন্না লিংখৎখি অমসুং নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা মমা লোলশিংদা মহৈ তমহল্লি।
“মন্যম বীরুদু” অল্লুরী সীরারাম রাজুনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা - ‘ঙম্লবদি ঐহাকপু থিংলু লাও’ হায়বা অসি উৎখি। ঙসি লৈবাক অসিনা মাংদা লৈরিবা শীংনবশিং, অৱাবশিং অসি থৌনা অসিগা লোয়ননা, ইরৈবাকচা করোর ১৩০গা লোয়ননা, অপুনবগী শক্তমগা লোয়ননা, মপাঙ্গল-থৌনাগা লোয়ননা মায়োক্নবদা হায়রি – ‘ঙম্লবদি ঐখোয়বু থিংলু লাও’। ঐখোয়গী নহারোলশিং, ঐখোয়গী আদিৱাসীশিং, ঐখোয়গী নুপীশিং, দলিত-বিক্তিম-তুহৎপীরবা-খুদোংচাবা ফংদ্রবা অসিনা লৈবাক অসিবু লমজিংলবা মতমদা অনৌবা ভারত অমা শেম্বদা কনাগুম্বা অমত্তনা অথিংবা পীবা ঙম্লোই। সীতারাম রাজু গারুনা পীবা ইথিল অসিনা লৈবাক অসি লোইনাইদ্রবা পনখৈ তম্না পুখৎপদা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না আন্ধ্দরগী লমদমদগী হৌখিবা অথৌবা নীংতম লান্মীশিংগী খুয়া খাদা খুরুমজরি অমসুং ঙসিগী শক্তম অসিনা মসিগী থৌনা, মসিগী ইনোৎ অসিনা মালেমগী মীয়ামদা ইরৈবাকচাশিংনা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীবু ঐখোয়না কাওরোই, ঐখোয়না মখোয়দগী ইথিল লৌগনি অমসুং মাংদা ঐখোয়না চংশিনগনি হায়রো। য়াম্লবা মীয়াম্না অথৌবা লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎনবা মফম অসিদা লাকপীবা অসিগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না থমোয় শেংনা মীয়ামবু থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 125th Jayanti celebrations of Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram, Andhra Pradesh
04 JUL 2022 2:33PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Biswabhushan Harichandan ji, Chief Minister Shri Jagan Mohan Reddy ji, my cabinet colleagues, all other dignitaries present with us on the dais in this historic event and my dear brothers and sisters of Andhra Pradesh!
Greetings to all of you!
Today, I feel fortunate to be able to pay homage to the land with such rich heritage! Today, on one hand, the country is celebrating the 'Amrit Mahotsav' for 75 years of independence, while on the other hand it's the 125th birth anniversary of Alluri Sitaram Raju Garu. Co-incidentally, at the same time 100 years of the "Rampa Revolution" for the country's freedom are also being completed. On this historic occasion, I pay my respectful tributes on behalf of the entire country by bowing at the feet of "Manyam Veerudu" Alluri Sitarama Raju. Today his family members have also come to bless us. We are really fortunate. We all have the privilege of seeking blessings of the family that belongs to the great tradition. I also respectfully bow to the great tribal tradition of this land of Andhra, to all the great revolutionaries who belong to this tradition as also to those who have sacrificed their lives.
Friends,
The 125th birth anniversary of Alluri Sitarama Raju Garu and the 100th anniversary of Rampa rebellion will be celebrated throughout the year. The work on restoration of his birth place at Pandrangi, renovation of Chintapalle police station and construction of Alluri meditation temple at Mogallu are all part of our Amrit Mahotsav concept. I extend my heartiest congratulations to all of you for all these efforts and for this annual festival. Particularly, I congratulate all those friends, who are working to take our glorious history to every individual. During the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', we all have pledged to ensure that the country is familiarized with the history of its freedom struggle and its inspirations. Today's programme is a reflection of that as well.
Friends,
The struggle for independence is not just the history of a few years, of some areas, or of some people. This is the history of renounciation, tenacity and sacrifices from every nook and corner of India. The history of our freedom movement is the symbol of our strength of diversity, cultural power and our solidarity as a nation. Alluri Sitarama Raju Garu embodies India's cultural and tribal identity, India's bravery, ideals and values. Sitaram Raju Garu is a symbol of the ideology of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' which has been uniting this country for thousands of years. From the birth of Sitaram Raju Garu to his sacrifice, his life's journey is an inspiration to all of us. He dedicated his life for the rights of tribal society, to support them in troubled times and for the freedom of the country. When Sitaram Raju Garu raised his cry for revolution, he said - "Manade Rajyam" i.e. our state. This is a great example of our efforts as a nation imbued with the spirit of Vande Mataram.
The spirituality of India filled Sitaram Raju Garu with the sense of compassion and truth, equanimity and affection for the tribal society as well as sacrifice and courage. When Sitaram Raju Garu started the war against the atrocities of the foreign rule, he was only 24-25 years old. At the young age of 27, he became a martyr for his motherland India. Many youngsters who had participated in the Rampa rebellion and had fought for the independence of the country were around the same age. These young heroes of the freedom struggle are the source of energy and inspiration for our country in today's time. The youth came forward and led the freedom movement for the country.
Today, this is the best opportunity for the youth of today to come forward to fulfil the dreams of New India. Today there are new opportunities in the country and new dimensions are opening up. There is new thinking. And new possibilities are being born. To fulfil these possibilities, a large number of our youngsters are taking these responsibilities on their shoulders and carrying the country forward. Andhra Pradesh is the land of heroes and patriots. There were freedom fighters like Pingali Venkayya, who had designed the flag of the country. This is the land of heroes like Kaneganti Hanumanthu, Kandukuri Veeresalingam Panthulu and Potti Sriramulu. Here fighters like Uyyalavada Narasimha Reddy raised their voices against the atrocities of the British. Today, it is the responsibility of all the countrymen, the 130 crore Indians, to fulfil the dreams of these fighters in 'Amritkaal'. Our new India should be the India of their dreams; the India in which the poor, farmers, labourers, backward classes and tribals have equal opportunities. In the last eight years, the country has also made policies to fulfil this resolve, and has also worked with complete devotion. Notably, following the ideals of Shri Alluri and other fighters, the country has worked day and night for the welfare and development of the tribal brothers and sisters.
Numerous efforts are being made during the Amrit Mahotsav to take the unique contribution of tribal society made in the freedom struggle to every household. For the first time since independence, tribal museums are being set up to showcase the tribal pride and heritage of the country. The “Alluri Sitarama Raju Memorial Tribal Freedom Fighters Museum” is also being built at Lambasingi, Andhra Pradesh. Since last year, the country has also started celebrating Bhagaban Birsa Munda Jayanti as "National Tribal Pride Day" on November 15. The foreign rule committed the most grievous atrocities on our tribals and even made efforts to destroy their culture. The efforts being made today will showcase that sacrificial past and will continue to inspire generations to come. Following the ideals of Sitaram Raju Garu, today the country is creating new opportunities for the tribal youth. Many efforts are being made to make our forest wealth a medium of employment and opportunities for the youth of the tribal society.
Today tribal art-skills are getting a new identity through the Skill India Mission. "Vocal for Local" is making tribal artefacts a source of income. The decades-old laws that prevented tribal people from cutting down forest produce like bamboo were changed and we have given them the rights over forest produce. Today, the government is making several new efforts to promote forest products. Till eight years ago, only 12 forest products were procured at MSP, but today around 90 products are included in the MSP purchase list as forest produce. The country has also started the work of linking forest wealth with modern opportunities through Van Dhan Yojana. Besides, over 3000 Van Dhan Vikas Kendras and more than 50,000 Van Dhan Self Help Groups are also functioning in the country. Tribal Research Institute has also been established in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Tribal areas are getting a huge benefit of the campaign being run for the development of the aspirational districts of the country. 750 Eklavya Model Schools are also being established for the education of tribal youth. The emphasis laid on education in the mother tongue in the National Education Policy will also help tribal children in studies.
"Manyam Veerudu" was shown by Alluri Sitarama Raju during his struggle against the British - "Stop me if you can!". Today the country, the 130 crore countrymen, are also confronting the challenges with the same courage, strength and unity and telling - "Stop us if you can". When our youth, tribals, women, dalits, the deprived and backward sections of the society lead the country, no one can stop the formation of a new India. I am sure that the inspiration of Sitaram Raju Garu will take us as a nation to infinite heights. With this spirit, I once again bow down at the feet of the great freedom fighters from the land of Andhra. And today's event, this zeal, enthusiasm, and the ocean of people are telling the world and the countrymen that we will not forget the heroes of the freedom struggle and we will move forward seeking inspiration from them. I once again congratulate all of you who have come to pay homage to the brave freedom fighters in such a large number. I thank you all very much from the bottom of my heart.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.