ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଭୀମାବରମଠାରେ ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁଙ୍କ ୧୨୫ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 JUL 2022 2:33PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ମଣ୍ୟମ୍‌ ବୀରୁଡ଼ୁ, ତେଲୁଗୁ ଜାତି ଯୁଗପୁରୁଷୁଡ଼ୁ, ‘ତେଲୁଗୁ ବୀର ଲେବାରା, ଦୀକ୍ଷ ବୁନୀ ସାଗରା’ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଂଗ୍ରାମମଲୋ, ଯାବତ୍‌ ଭାରତା- ବନିକେ, ସ୍ପୂର୍ତ୍ତିଧାୟ-କଂଗା, ନିଲିଚିନ- ଅ,ମନା ନାୟକୁଡ଼ୁ, ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ, ପୁଟ୍ଟୀ-ନ ଇ ନେଲ ମୀଦା, ମନ ମନ୍ଦରମ୍‌, କଳୁସୁକୋବଡ଼ମ୍‌, ମନ ଅଦୁ୍ରଷ୍ଟମ୍‌ ।
ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱଭୂଷଣ ହରିଚନ୍ଦନଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗନ ମୋହନ ରେଡ୍ଡୀଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀଗଣ, ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବଗଣ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାରମ୍‌ ।
ଯେଉଁ ଭୂମିର ଐତିହ୍ୟ ଏତେ ମହାନ ଆଜି ମୁଁ ସେହି ମାଟିକୁ ନମସ୍କାର କରି ନିଜକୁ ବେଶ୍‌ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତିର ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ଏଥି ସହିତ ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବାର ଅବସର ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିଛି । ସଂଯୋଗ କ୍ରମେ, ଏହି ସମୟ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ନିମନ୍ତେ ହୋଇଥିବା ‘ରମ୍ପା କ୍ରାନ୍ତି’ର ୧୦୦ତମ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ‘ମଣ୍ୟମ୍‌ ବୀରୁଡୁ’ ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁଙ୍କ ଚରଣରେ ନମସ୍କାର କରିବା ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପକ୍ଷରୁ ତାଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ବକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି । ଆଜି ତାଙ୍କର ପରିଜନବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଆମମାନଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାଲାଗି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ଆମମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା । ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ରକ୍ଷା କରିଥିବା ପରିବାରଙ୍କ ଚରଣରଜ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆମମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଆନ୍ଧ୍ରର ଏହି ଧରଣୀର ମହାନ୍‌ ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରାକୁ, ଏହି ପରମ୍ପରାରେ ଜନ୍ମଲାଭ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ମହାନ୍‌ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀଗଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶ ମାତୃକା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଆଦରପୂର୍ବକ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ରମ୍ପା ଆନ୍ଦୋଳନର ୧୦୦ତମ ବର୍ଷପୂର୍ତ୍ତିକୁ ସାରା ବର୍ଷ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ପଣ୍ଡରଙ୍ଗୀ ଠାରେ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମସ୍ଥାନର ଜୀର୍ଣ୍ଣୋଦ୍ଧାର, ଚିନ୍ତାପଲ୍ଲୀ ଥାନାର ଜୀର୍ଣ୍ଣୋଦ୍ଧାର, ମୋଗଲ୍ଲୁରେ ଅଲ୍ଲୁରୀଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଆମର ଅମୃତ ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ । ମୁଁ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଏହି ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସ ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ବଧେଇ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ । ବିଶେଷ ଭାବେ ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ଏହି ମହାନ ଗୌରବକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସକାଶେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଆମେ ସଭିଏଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରେରଣା ସଂପର୍କରେ ସମସ୍ତେ ସୁପରିଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ । ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାକୁ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କେବଳ କିଛି ବର୍ଷର, କିଛି କ୍ଷେତ୍ରର କିମ୍ବା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଇତିହାସ ନୁହେଁ । ଏହି ଇତିହାସ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ତ୍ୟାଗ, ବଳିଦାନର ଇତିହାସ । ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସ, ଆମର ବିବିଧତାର ଶକ୍ତିର, ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତିର, ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆମର ଐକ୍ୟବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ । ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିର ପରିଚୟ, ଭାରତର ଶୌର୍ଯ୍ୟ, ଭାରତର ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରତୀକ । ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆଦର୍ଶର ଏହି ବିଚାରଧାରାର ପ୍ରତୀକ ଯାହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଦେଶକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ଯୋଡ଼ି ରଖିଆସିଛି । ସୀତରାମ ରାଜୁ ଗାରୁ ଜନ୍ମ ଠାରୁ ନେଇ ତାଙ୍କର ବଳିଦାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତାଙ୍କର ଜୀବନ ଯାତ୍ରା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ । ସେ ନିଜର ଜୀବନ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅଧିକାର ନିମନ୍ତେ, ସେମାନଙ୍କର ସୁଖ-ଦୁଃଖ ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ନିମନ୍ତେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁ ଯେତେବେଳେ ଆନ୍ଦୋଳନର ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ତ ତାଙ୍କର ଜୟଘୋଷ ଥିଲ – ମନଦେ ରାଜ୍ୟମ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ର । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌ର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଓତଃପ୍ରୋତ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆମର ପ୍ରୟାସର ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରେ ।
ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମ୍ୟ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁଙ୍କୁ କରୁଣା ଏବଂ ସତ୍ୟର ବୋଧ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ନିମନ୍ତେ ସମଭାବ ଏବଂ ମମଭାବ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସାହସ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶୀ ଶାସନର ଅତ୍ୟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ମାତ୍ର ୨୪-୨୫ ବୟସ ହୋଇଥିଲା । ୨୭ ବର୍ଷର କମ ଆୟୁରେ ସେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସହୀଦ ହୋଇଥିଲେ । ରମ୍ପା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କେତେ କେତେ ଯୁବକ ଏପରି ଯୁବାବସ୍ଥାରେ ହିଁ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଲଢ଼ିନଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଝାସ ଦେଇଥିବା ଏହି ଯୁବ ବୀର-ବୀରାଙ୍ଗନାମାନେ ଆଜି ଅମୃତକାଳରେ ଆମମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାର ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକାର ସ୍ରୋତ ସାଜିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଦେଶମାତୃକାର ମୁକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଯୁବବର୍ଗ ଆନକୁ ଆସି ନେତୃତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଆଜି ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାର ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅବସର । ଆଜି ଦେଶରେ ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ନୂଆ ନୂଆ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାମାନ ରହିଛି, ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହିସବୁ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ସାକାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏହିସବୁ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ନିଜ କାନ୍ଧରେ ଉଠାଇ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେଇଯିବାକୁ ଆଗଭର ହୋଇଛନ୍ତି । ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ବୀର ଏବଂ ଦେଶଭକ୍ତମାନଙ୍କ ଭୂମି । ଏଠାରେ ପିଙ୍ଗଲି ଭେଙ୍କେୟାଙ୍କ ଭଳି ମହାନ୍‌ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲେ ଯିଏ ଦେଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପତାକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଏଠାରେ କନ୍ନଗଣ୍ଟି ହନୁମନ୍ତୁ, କନ୍ଦୁକୁରୀ ବୀରସଲିଙ୍ଗମ୍‌ ପାନ୍ତୁଲୁ ଏବଂ ପୋଟ୍ଟୀ ଶ୍ରୀରାମୁଲୁଙ୍କ ଭଳି ନାୟକମାନେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଉୟା-ଲାବାଡ଼ା ନରସିଂହା ରେଡ୍ଡୀଙ୍କ ଭଳି ବୀର ଇଂରେଜ ସରକାରଙ୍କ ଅତ୍ୟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଅମୃତ କାଳରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସେନାନୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ । ୧୩୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଏହା ଦାୟିତ୍ୱ । ଆମର ନୂତନ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନର ଭାରତ ହେବା ଉଚିତ । ତାହା ଏଭଳି ଏକ ଭାରତ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ଗରିବ, କୃଷକ, ଶ୍ରମିକ, ପଛୁଆବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମାନ ଅବସର ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ । ବିଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ନୀତି ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ବିଶେଷ ଭାବେ, ଦେଶ ଶ୍ରୀ ଅଲ୍ଲୁରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଆଦର୍ଶର ମାର୍ଗରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ, ସେମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ , ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଦିନ ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅପ୍ରତିମ ଯୋଗଦାନର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ ଅସଂଖ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଏବଂ ବୈଭବକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଲମ୍ବସିଙ୍ଗୀଠାରେ ‘ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ମେମୋରିଆଲ୍‌ ଜନଜାତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ’ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଗତ ବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖ ଦିନ ଭଗବାନ ବୀରସା ମୁଣ୍ଡା ଜୟନ୍ତୀକୁ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ’ ଭାବେ ପାଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ବିଦେଶୀ ଶାସନ ଆମର ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଅତ୍ୟାଚାର କରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରୟାସ ସେହି ବଳିଦାନର ଅତୀତକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବ । ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଆଧାରରେ ଚାଲିବା ଆଜି ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ନୂଆ ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଆମର ବନ ସମ୍ପଦ ଆଦିବାସୀ ଯୁବସମାଜ ନିମନ୍ତେ ରୋଜଗାରର ଅବସର ଏବଂ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ ଓ କାର୍ଯକ୍ରମମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ସ୍କିଲ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଆଦିବାସୀ କଳା କୌଶଳକୁ ନୂତନ ପରିଚୟ ମିଳିପାରିଛି । “ଭୋକାଲ୍‌ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ” ଆଦିବାସୀ କଳା କୌଶଳକୁ ଉପାର୍ଜନର ଏକ ସାଧନ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରଚଳିତ ପୁରାତନ ଆଇନ ଯାହାକି ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବାଉଁଶ ଭଳି ବନଜାତକୁ କାଟିବା ଉପରେ ରୋକ ଲଗାଇ ବସିଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ସେଥିରୁ ବଂଚିତ କରି ରଖିଥିଲା, ଆମେ ତାହାକୁ ବଦଳାଇ ବନ ଉପଜ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଆଜି ବନଜାତ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଅନେକ ପ୍ରକାର ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟମାନ ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ଆଠବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ୧୨ ବନଜାତ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ସହିତ ସେସବୁ କ୍ରୟ କରାଯାଉଥିଲା । ଆଜି ଏମଏସପି କ୍ରୟ ତାଲିକାରେ ପାଖାପାଖି ୯୦ ଉତ୍ପାଦ, ବଜ-ଉପଜ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ବନ ଧନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବନ ସମ୍ପଦକୁ ଆଧୁନିକ ଅବସର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଦେଶରେ ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବନ ଧନ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ସହିତ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବନ ଧନ ସେଲ୍ଫ ହେଲ୍ପ ଗୋଷ୍ଠୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଜନଜାତି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ସେଥିରୁ ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁସିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ହିଁ ମିଳିପାରୁଛି । ଆଦିବାସୀ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ୭୫୦ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମାତୃଭାଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ସେଥିରେ ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରିବାରେ ଢେର୍‌ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ ।
ମଣ୍ୟମ୍‌ ବୀରୁଡ” ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଇଂରେଜ ସରକାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିଜର ସଂଘର୍ଷ କାଳରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଥିଲେ –‘ଯଦି ସାହସ ଅଛି ତେବେ ମୋତେ ରୋକ’ । ଆଜି ଦେଶ ବି ନିଜ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଭା ହୋଇଥିବା ଚାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ, ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ସାହସର ସହିତ ୧୩୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଏକତା ମାଧ୍ୟମରେ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ସାମ୍ନା କରୁଛି । ‘ଯଦି ସାହସ ଅଛି ତ ଆମକୁ ରୋକ’ । ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ଆଦିବାସୀ, ଆମର ମହିଳା, ଦଳିତ- ପୀଡ଼ିତ- ଶୋଷିତ- ବଞ୍ଚିତମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ହେବାରେ ଆମକୁ କେହି ସୁଦ୍ଧା ରୋକିପାରିବେନାହିଁ । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ, ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଗାରୁଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଆମକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଅନନ୍ତ ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯାଇପାରିବ । ଏହି ଭାବନାର ସହିତ, ଆନ୍ଧ୍ର ଧରଣୀର ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସେନାନୀମାନଙ୍କ ଚରଣରେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ନମସ୍କାର କରୁଛି ଏବଂ ଆଜିର ଏହି ଦୃଶ୍ୟ, ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା, ଏହି ଉତ୍ସାହ, ଏହି ଜନସମାଗମ ବିଶ୍ୱକୁ ସୂଚୀତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସୂଚୀତ କରିବାକୁ ଚାହେଁଯେ ଆମେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ନାୟକମାନଙ୍କୁ ନା ଭୁଲିଛୁ, ନା ଭୁଲିବୁ । ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ଲାଭ କରି ଆମେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବୁ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକ ବୀର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସକାଶେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବାରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ବନ୍ଦେ ମାତାରମ୍‌ !
ବନ୍ଦେ ମାତରରମ୍‌ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌ !
ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 125th Jayanti celebrations of Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram, Andhra Pradesh
04 JUL 2022 2:33PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Biswabhushan Harichandan ji, Chief Minister Shri Jagan Mohan Reddy ji, my cabinet colleagues, all other dignitaries present with us on the dais in this historic event and my dear brothers and sisters of Andhra Pradesh!
Greetings to all of you!
Today, I feel fortunate to be able to pay homage to the land with such rich heritage! Today, on one hand, the country is celebrating the 'Amrit Mahotsav' for 75 years of independence, while on the other hand it's the 125th birth anniversary of Alluri Sitaram Raju Garu. Co-incidentally, at the same time 100 years of the "Rampa Revolution" for the country's freedom are also being completed. On this historic occasion, I pay my respectful tributes on behalf of the entire country by bowing at the feet of "Manyam Veerudu" Alluri Sitarama Raju. Today his family members have also come to bless us. We are really fortunate. We all have the privilege of seeking blessings of the family that belongs to the great tradition. I also respectfully bow to the great tribal tradition of this land of Andhra, to all the great revolutionaries who belong to this tradition as also to those who have sacrificed their lives.
Friends,
The 125th birth anniversary of Alluri Sitarama Raju Garu and the 100th anniversary of Rampa rebellion will be celebrated throughout the year. The work on restoration of his birth place at Pandrangi, renovation of Chintapalle police station and construction of Alluri meditation temple at Mogallu are all part of our Amrit Mahotsav concept. I extend my heartiest congratulations to all of you for all these efforts and for this annual festival. Particularly, I congratulate all those friends, who are working to take our glorious history to every individual. During the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', we all have pledged to ensure that the country is familiarized with the history of its freedom struggle and its inspirations. Today's programme is a reflection of that as well.
Friends,
The struggle for independence is not just the history of a few years, of some areas, or of some people. This is the history of renounciation, tenacity and sacrifices from every nook and corner of India. The history of our freedom movement is the symbol of our strength of diversity, cultural power and our solidarity as a nation. Alluri Sitarama Raju Garu embodies India's cultural and tribal identity, India's bravery, ideals and values. Sitaram Raju Garu is a symbol of the ideology of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' which has been uniting this country for thousands of years. From the birth of Sitaram Raju Garu to his sacrifice, his life's journey is an inspiration to all of us. He dedicated his life for the rights of tribal society, to support them in troubled times and for the freedom of the country. When Sitaram Raju Garu raised his cry for revolution, he said - "Manade Rajyam" i.e. our state. This is a great example of our efforts as a nation imbued with the spirit of Vande Mataram.
The spirituality of India filled Sitaram Raju Garu with the sense of compassion and truth, equanimity and affection for the tribal society as well as sacrifice and courage. When Sitaram Raju Garu started the war against the atrocities of the foreign rule, he was only 24-25 years old. At the young age of 27, he became a martyr for his motherland India. Many youngsters who had participated in the Rampa rebellion and had fought for the independence of the country were around the same age. These young heroes of the freedom struggle are the source of energy and inspiration for our country in today's time. The youth came forward and led the freedom movement for the country.
Today, this is the best opportunity for the youth of today to come forward to fulfil the dreams of New India. Today there are new opportunities in the country and new dimensions are opening up. There is new thinking. And new possibilities are being born. To fulfil these possibilities, a large number of our youngsters are taking these responsibilities on their shoulders and carrying the country forward. Andhra Pradesh is the land of heroes and patriots. There were freedom fighters like Pingali Venkayya, who had designed the flag of the country. This is the land of heroes like Kaneganti Hanumanthu, Kandukuri Veeresalingam Panthulu and Potti Sriramulu. Here fighters like Uyyalavada Narasimha Reddy raised their voices against the atrocities of the British. Today, it is the responsibility of all the countrymen, the 130 crore Indians, to fulfil the dreams of these fighters in 'Amritkaal'. Our new India should be the India of their dreams; the India in which the poor, farmers, labourers, backward classes and tribals have equal opportunities. In the last eight years, the country has also made policies to fulfil this resolve, and has also worked with complete devotion. Notably, following the ideals of Shri Alluri and other fighters, the country has worked day and night for the welfare and development of the tribal brothers and sisters.
Numerous efforts are being made during the Amrit Mahotsav to take the unique contribution of tribal society made in the freedom struggle to every household. For the first time since independence, tribal museums are being set up to showcase the tribal pride and heritage of the country. The “Alluri Sitarama Raju Memorial Tribal Freedom Fighters Museum” is also being built at Lambasingi, Andhra Pradesh. Since last year, the country has also started celebrating Bhagaban Birsa Munda Jayanti as "National Tribal Pride Day" on November 15. The foreign rule committed the most grievous atrocities on our tribals and even made efforts to destroy their culture. The efforts being made today will showcase that sacrificial past and will continue to inspire generations to come. Following the ideals of Sitaram Raju Garu, today the country is creating new opportunities for the tribal youth. Many efforts are being made to make our forest wealth a medium of employment and opportunities for the youth of the tribal society.
Today tribal art-skills are getting a new identity through the Skill India Mission. "Vocal for Local" is making tribal artefacts a source of income. The decades-old laws that prevented tribal people from cutting down forest produce like bamboo were changed and we have given them the rights over forest produce. Today, the government is making several new efforts to promote forest products. Till eight years ago, only 12 forest products were procured at MSP, but today around 90 products are included in the MSP purchase list as forest produce. The country has also started the work of linking forest wealth with modern opportunities through Van Dhan Yojana. Besides, over 3000 Van Dhan Vikas Kendras and more than 50,000 Van Dhan Self Help Groups are also functioning in the country. Tribal Research Institute has also been established in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Tribal areas are getting a huge benefit of the campaign being run for the development of the aspirational districts of the country. 750 Eklavya Model Schools are also being established for the education of tribal youth. The emphasis laid on education in the mother tongue in the National Education Policy will also help tribal children in studies.
"Manyam Veerudu" was shown by Alluri Sitarama Raju during his struggle against the British - "Stop me if you can!". Today the country, the 130 crore countrymen, are also confronting the challenges with the same courage, strength and unity and telling - "Stop us if you can". When our youth, tribals, women, dalits, the deprived and backward sections of the society lead the country, no one can stop the formation of a new India. I am sure that the inspiration of Sitaram Raju Garu will take us as a nation to infinite heights. With this spirit, I once again bow down at the feet of the great freedom fighters from the land of Andhra. And today's event, this zeal, enthusiasm, and the ocean of people are telling the world and the countrymen that we will not forget the heroes of the freedom struggle and we will move forward seeking inspiration from them. I once again congratulate all of you who have come to pay homage to the brave freedom fighters in such a large number. I thank you all very much from the bottom of my heart.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.