প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ 'উদ্যমী ভাৰত' কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 JUN 2022 3:56PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী মান নাৰায়ণ ৰাণেজী, কেবিনেটৰ আন সকলো সদস্য, দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মন্ত্ৰী, সমগ্ৰ দেশৰ এমএছএমই খণ্ডৰ সৈতে জড়িত মোৰ সকলো উদ্যোগী ভাই-ভনী, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰপুৰুষসকল,
আমাক আমাৰ শৈশৱৰ পৰা এটা শ্লোক শিকোৱা হৈছে, আৰু আমি সকলোৱে এইটো শুনিছো...
उद्यमेन ही सिध्यन्ति, कार्याणि ना मनौरथे:
অৰ্থাৎ, কেৱল চিন্তা কৰি একো নহয়, আৰু চিন্তাবিদৰ কোনো অভাৱ নাই, উদ্যমতাত হে সিদ্ধি লাভ কৰা হয়। যদি মই আজিৰ সময় অনুসৰি এই শ্লোকটোৰ মনোভাৱ অলপ সলনি কৰোঁ, মই ক'ম যে কেৱল এমএছএমইৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তেহে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ অভিযান প্ৰাপ্ত কৰিব, ভাৰতক শক্তিশালী কৰা হ'ব। ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগী বুলি ক'বলৈ গ'লে, কিন্তু একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে প্ৰাপ্ত কৰিব লগা উচ্চতাত আপোনালোক সকলোৰে ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ভাৰতৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি হৈ আছে, ভাৰতৰ সামগ্ৰীবোৰ নতুন বজাৰত উপনীত হোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, যাতে দেশৰ এমএছএমই খণ্ডশক্তিশালী হয়। আমাৰ চৰকাৰে আপোনালোকৰ শক্তি, এই খণ্ডৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সিদ্ধান্ত লৈছে, নতুন নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। আমাৰ দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে, আমাৰ দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত, যিবোৰ আমাৰ আশ্চৰ্যকৰ সামগ্ৰী, আমি সেই স্থানীয় সামগ্ৰীবোৰ বিশ্বব্যাপী কৰাৰ সংকল্প লৈছো।
মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ বাবে এক স্থানীয় যোগান শৃংখলা সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে, যি বিদেশৰ ওপৰত ভাৰতৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। সেয়েহে, এতিয়া, এমএছএমই খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই সন্দৰ্ভত আজি বহুতো নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই আঁচনিবোৰ এমএছএমইৰ মানদণ্ড আৰু প্ৰচাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। এমএছএমই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰায় ৬,০০০ কোটি টকাৰ ৰেম্প আঁচনি হওঁক, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰপ্তানিকৰ্তাসকলক উৎসাহিত কৰাৰ কাৰ্যসূচী হওক, আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিযুক্তি সৃষ্টি কাৰ্যসূচীৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ সিদ্ধান্তই হওক, চৰকাৰৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ এমএছএমই খণ্ডক অধিক গতি প্ৰদান কৰিব।
অলপ আগতে, আপোনালোকৰ সন্মুখত ডিজিটেলভাৱে দেশৰ ১৮ হাজাৰ এমএছএমইলৈ ৫০০ কোটি টকাৰো অধিক পৰিমাণ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে, ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ একাউণ্টলৈ ধন গুচি গৈছে। ৫০,০০০ কোটি টকাৰ আত্ম-নিৰ্ভৰশীলতা ইণ্ডিয়া পুঁজিৰ অধীনত এমএছএমইৰ বাবে ১৪০০ কোটি টকাৰ অধিক পৰিমাণ মুকলি কৰা হৈছে। সকলো হিতাধিকাৰীলৈ, সমগ্ৰ এমএছএমই খণ্ডলৈ, মই তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো আৰু শুভকামনা জনাইছো।
মঞ্চলৈ অহাৰ ঠিক আগতে, মই বহুতো সহকৰ্মীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো আৰু মই সেই লোকসকলৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো যিসকলে চৰকাৰৰ কোনো বা আন আঁচনিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছিল। এতিয়া তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা, তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, তেওঁলোকৰ দক্ষতাৰে এক নতুন পৃথিৱী গঢ়ি তুলিছে।
কথোপকথনৰ সময়ত, মই যি ধৰণৰ আত্মবিশ্বাস দেখিছিলো, সেয়া আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু আমাৰ ছোৱালীসকলৰ মাজত দেখা পাইছো। মই সেই সকলো উদ্যোগীৰ মাজত যি অনুভৱ কৰি আছিলো সেয়া আছিল আত্মবিশ্বাসৰ অনুভূতি আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ অভিযানত এক নতুন শক্তি। সম্ভৱতঃ মোৰ ওচৰত অধিক সময় থাকিলে, মই তেওঁলোকৰ সৈতে অধিক সময় কথা পাতি থাকিলোহেঁতেন। এইটো এটা অতি আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা আছিল।
আজি, বহু সতীৰ্তই পুৰস্কাৰ লাভ কৰিছে। মই বঁটা লাভ কৰা সতীৰ্থসকলক অভিনন্দন জনাইছো, কিন্তু যেতিয়া বঁটা প্ৰদান কৰা হয়, প্ৰত্যাশাবোৰ অলপ বাঢ়ি যায়। আপোনালোকে যি কৰিছে তাৰ সৈতে, পোনালোকে বহুতক অনুপ্ৰাণিত কৰে আৰু আমি এতিয়া আগবাঢ়িব লগা এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰোঁ আহক।
বন্ধুসকল,
পোনালোকে এইটোও জানে যে যেতিয়া আমি এমএছএমই বুলি কও, ই কাৰিকৰী ক্ষেত্ৰত সূক্ষ্ম, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত সম্প্ৰসাৰিত হয়। কিন্তু এই সুক্ষ্ম, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগবোৰ ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ এক বৃহৎ আধাৰ। ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰায় এক-তৃতীয়াংশ এমএছএমই খণ্ডৰ অংশ। সৰল ভাষাত, যদি ভাৰতে আজি ১০০ টকা উপাৰ্জন কৰে, তেন্তে মোৰ এমএছএমই খণ্ডলৈ ৩০ টকা আহে। এমএছএমই খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ অৰ্থ হৈছে সমগ্ৰ সমাজক শক্তিশালী কৰা, সকলোকে উন্নয়নৰ লাভালাভৰ অংশীদাৰ কৰা, সকলোকে আগুৱাই নিয়া। এই খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কোটি কোটি অংশীদাৰ দেশৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ পৰা আহে। সেয়েহে, এমএছএমই খণ্ড, সুক্ষ্ম, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ হৈছে চৰকাৰৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ গতিৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছে আৰু আমাৰ এমএছএমই খণ্ডই এই গতিত এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। সেয়েহে, বৃহত্তৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আজিৰ এমএছএমইবোৰ অত্যাৱশ্যকীয়। ভাৰতে আজি যি ৰপ্তানি কৰি আছে তাৰ এক বৃহৎ অংশ এমএছএমই খণ্ডৰ। সেইকাৰণে আজি সৰ্বাধিক ৰপ্তানিৰ বাবে এমএছএমই অপৰিহাৰ্য। যোৱা আঠ বছৰত, আমাৰ চৰকাৰে এমএছএমই খণ্ড শক্তিশালী কৰিবলৈ বাজেট ৬৫০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি কৰিছে। আৰু সেয়েহে আমাৰ বাবে এমএছএমই ৰ অৰ্থ হৈছে - সুক্ষ্ম ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগবোৰক সৰ্বাধিক সমৰ্থন!
এই খণ্ডৰ ১১ কোটিৰো অধিক লোক ইয়াৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে পৰোক্ষভাৱে জড়িত। সেইকাৰণে এমএছএমইবোৰ আজি সৰ্বাধিক নিযুক্তিৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে যেতিয়া ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকট আমাৰ সন্মুখত উপস্থিত হৈছিল, আমি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰৰ লগতে তেওঁলোকক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে জৰুৰীকালীন ক্ৰেডিট লাইন গেৰাণ্টি আঁচনিৰ অধীনত এমএছএমইৰ বাবে ৩.৫ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য নিশ্চিত কৰিছে।
এক প্ৰতিবেদন অনুসৰি, ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰায় ১.৫ কোটি চাকৰি ৰক্ষা কৰা হৈছিল, যি হৈছে এক অতি ডাঙৰ সংখ্যা। এইটো পৃথিৱীৰ বহুতো দেশৰ জনসংখ্যাতকৈ বহুত ডাঙৰ সংখ্যা। দুৰ্যোগৰ সময়ত লাভ কৰা একেই সহায়ে দেশৰ এমএছএমইএছ খণ্ডক আজি নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে। আমি এই বছৰৰ বাজেটত জৰুৰীকালীন ক্ৰেডিট লাইন গেৰাণ্টি আঁচনিখন অহা বছৰৰ মাৰ্চলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰিছো। ইয়াৰ অধীনত তেওঁলোকৰ বাবে ৫০,০০০ কোটি টকাৰ পৰা এতিয়া লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যি ১০ গুণ অধিক।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত, আমাৰ এমএছএমইবোৰ ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বিশাল লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ এক উৎকৃষ্ট মাধ্যম। এটা সময় আছিল যেতিয়া পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে এই খণ্ডৰ শক্তিক বিশ্বাস কৰা নাছিল, এই খণ্ডটোক এক প্ৰকাৰে বান্ধি ৰাখিছিল, ইয়াক তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিছিল। যদি তেওঁলোকে নিজে কিবা কৰিব পাৰে, তেন্তে সেইটো কৰক, যদি তেওঁলোকে সুযোগ পায়, তেন্তে আগবাঢ়ি যাওক। আমি সৰু উদ্যোগবোৰ সৰু কৰি ৰাখিছিলো, যিমানেই সম্ভাৱনা নহওঁক কিয়! ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰৰ বাবে ইমান সৰু সংজ্ঞা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল যে আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত সদায় এই চাপ আছিল যে যদি আপোনালোকে ইয়াতকৈ অধিক ব্যৱসায় কৰে, তেন্তে উপলব্ধ সুবিধাবোৰ পোৱা বন্ধ হ'ব। গতিকে সুযোগ থাকিলেও, তেলোকে বিকশিত হ’ব নিবিচাৰিছিল, যদি তেওঁলোক বিকশিত হৈছিলো, তেন্তে ইয়াক কাগজত আহিবলৈ দিয়া হোৱা নাছিল।
আৰু ই নিযুক্তিৰ ওপৰতো ডাঙৰ প্ৰভাৱ পেলাইছিল। যি কোম্পানীয়ে অধিক লোকক নিযুক্তি দিব পাৰে তেওঁলোকেও বেছি নিযুক্তি দিয়া নাছিল যাতে ই সুক্ষ্ম আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ সীমা অতিক্ৰম কৰে! তেওঁলোক এই উত্তেজনাত আছিল যে ইয়াৰ পৰা সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিব নালাগে। এই চিন্তা ধাৰণ আৰু এই নীতিবোৰৰ বাবে, ইমানবোৰ উদ্যোগৰ বিকাশ আৰু প্ৰগতি স্থবিৰ হৈ পৰিছিল।
আমি এই বাধা অতিক্ৰম কৰিবলৈ এমএছএমইৰ সংজ্ঞা সলনি কৰিছিলো আৰু একে সময়তে ক্ষুদ্ৰ, সুক্ষ্ণ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ যত্ন লৈছিলো। আমি নিশ্চিত কৰিছিলো যে এই উদ্যোগবোৰৰ বিকাশ অব্যাহত থাকিব আৰু প্ৰয়োজনীয় লাভালাভ আৰু সমৰ্থন লাভ কৰি থাকিব। যদি এটা উদ্যোগ আগবাঢ়িব বিচাৰে, সম্প্ৰসাৰিত হ'ব বিচাৰে, চৰকাৰে কেৱল ইয়াৰ সৈতে সহযোগিতা কৰাই নহয়, লগতে নীতিবোৰত প্ৰয়োজনীয় পৰিৱৰ্তনো কৰিছে।
আজি, পাইকাৰী ব্যৱসায়ী হওক, খুচুৰা ব্যৱসায়ী হওক, খুচুৰা বিক্ৰেতা হওক, তেওঁলোক সকলোৱে এমএছএমইৰ নতুন সংজ্ঞাৰ অধীনত অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডৰ ঋণৰ অধীনত ঋণ লাভ কৰি আছে। আৰু আপোনালোকে জানে নে ইয়াৰ অৰ্থ কি। উৎপাদন আৰু সেৱা খণ্ডৰ মাজৰ ব্যৱধানো দূৰ কৰা হৈছে। আজি এমএছএমইবোৰে জিইএমৰ জৰিয়তে চৰকাৰক সামগ্ৰী আৰু সেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে এটা বৃহৎ মঞ্চ লাভ কৰিছে। আৰু মই, আপোনালোক সকলোকে, আপোনালোকৰ সহকৰ্মীসকলৰ পৰা আৰু আপোনালোকৰ জৰিয়তে, আপোনালোকৰ সকলো সংগঠন এমএছএমইৰ খণ্ডত থাকিব লাগে, সৰু সৰু লোক, আপুনি জিইএম পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰিব লাগিব।
এবাৰ জিইএম পৰ্টেলত থাকিলে, চৰকাৰে যিকোনো সামগ্ৰী কিনাৰ বাবে প্ৰথমে তালৈ যাব লাগিব। আপুনি যদি কয় যে মই দিব নোৱাৰিম, তেতিয়া তেওঁলোক আন কৰবালৈ যাব। ইমান ডাঙৰ সিদ্ধান্ত আৰু চৰকাৰ এক বৃহৎ ক্ৰেতা। তেওঁলোকক বহুতো বস্তুৰ প্ৰয়োজন। আৰু আপোনালোক প্ৰস্তুত কৰিব লগা বেছিভাগ বস্তুৰ তেওঁলোক ক্ৰেতা। আৰু সেয়েহে মই বিচাৰো যে আপোনালোকে জিইএম পৰ্টেলত এটা মিছন মোডত প্ৰচাৰ চলাওক। আজি প্ৰায় ৫০-৬০ লাখ লোক ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে, যিসকল বিক্ৰেতা, এই তিনি-চাৰি কোটি লোক তাত কিয় থাকিব নোৱাৰে। যাতে চৰকাৰেও বস্তুবোৰ কেনেদৰে ল'ব পাৰি তাৰ এক বিকল্পৰ সৃষ্টি হয়।
বন্ধুসকল,
বিশ্বব্যাপী বজাৰতো, এমএছএমই-ৰ উদ্যোগক দেশৰ মহিমা আৰু উচ্চ কৰি তুলিবলৈ নিৰন্তৰে উৎসাহিত কৰা হৈছে। এই দিশত, প্ৰথমবাৰৰ বাবে এমএছএমই ৰপ্তানিকৰ্তাসকলৰ বাবে নতুন পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। বিত্তীয় সহায় হওঁক, প্ৰমাণপত্ৰ সম্পৰ্কীয় সহায় হওঁক, এই সুবিধাবোৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰপ্তানি প্ৰক্ৰিয়া সহজ কৰি তুলিব। আৰু মই বিচাৰো যে আমাৰ মানুহে গোলকীয় বজাৰলৈ চাওক। আপোনালোকৰ কাৰখানাটো অতি সৰু বুলি চিন্তা নকৰিব, চিন্তা নকৰিব, চাই থাকক, পৃথিৱীত এনে কোনোবা থাকিব যি ইয়াৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থাকিব।
আৰু মই আনকি বিদেশ বিভাগত মোৰ লক্ষ্যক কৈছো যে এতিয়া বিদেশ বিভাগে তেওঁলোকে কৰি অহা কূটনৈতিক কামবোৰ কৰা উচিত, কিন্তু তেওঁলোকে তিনিটা কাম কৰিব লাগিব, মই কোৱা প্ৰতিটো মিছন। মই তিনিটা বস্তু একত্ৰিত কৰি অভিযানটোৰ মূল্যাংকন কৰিম। এটা হ'ল বাণিজ্য, আনটো হৈছে প্ৰযুক্তি আৰু তৃতীয়টো হৈছে পৰ্যটন। যদি আপুনি সেই দেশত ভাৰতৰ প্ৰতিনিধি হয়, তেন্তে আপুনি ক'ব লাগিব যে সেই দেশে ভাৰতৰ পৰা কিমান সামগ্ৰী আমদানি কৰিছে - মই এই হিচাপ ৰাখিম।
দ্বিতীয়তে, মই কৈছো যে যদি সেই দেশৰ কিছু ভাল প্ৰযুক্তি আছে, আপুনি ইয়াক ভাৰতলৈ আনিছে নে নাই। আপুনি যি চেষ্টা কৰে, ইয়াক জোখা হ'ব। আৰু তৃতীয়তে, সেই দেশৰ পৰা কিমান জন লোক ভাৰতক চাবলৈ আহিছিল। এইবোৰ হৈছে ৩-টি, আজি অভিযানবোৰ পূৰ্ণ হৈছে। চৰকাৰে আপোনাক সহায় কৰিবলৈ সাজু, কিন্তু আপুনিও আপোনাৰ গাঁৱত, আপোনাৰ ৰাজ্যত, আপোনাৰ দেশত বিক্ৰী কৰাৰ সলনি আপোনাৰ ব্ৰেণ্ড বিশ্ব দৰবাৰলৈ যাব লাগিব
বন্ধুসকল,
যোৱা ৮ বছৰত, এমএছএমই খণ্ড ইমান সম্প্ৰসাৰিত হৈছে কিয়নো আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ এমএছএমই উদ্যোগীসকলক বিশ্বাস কৰে। আমাৰ উদ্দেশ্য আৰু আমাৰ আনুগত্য অতি স্পষ্ট আৰু ইয়াৰ ফলাফল দৃশ্যমান। আমি কেনেদৰে পৰিৱৰ্তন আনিছো তাৰ এটা উদাহৰণ হ'ল প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিযুক্তি সৃষ্টি কাৰ্যসূচী। ২০০৮ চনত, যেতিয়া দেশ আৰু সমগ্ৰ বিশ্ব অৰ্থনৈতিক মন্দাৱস্থাৰ কবলত আছিল, এই আঁচনিখন কাৰ্যকৰী কৰা হৈছিল। তেতিয়া দাবী কৰা হৈছিল যে পৰৱৰ্তী চাৰি বছৰত, অৰ্থাৎ ২০০৮ চনত, মই ২০০৮ চনৰ কথা কৈছো, চাৰি বছৰৰ ভিতৰত লাখ লাখ চাকৰি সৃষ্টি কৰা হ'ব। কিন্তু চাৰি বছৰৰ পাছতো, তেতিয়াৰ চৰকাৰে ইয়াৰ লক্ষ্যৰ আধাৰ ওচৰলৈও যাব নোৱাৰিলে।
২০১৪ চনৰ পিছত, আমি নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো, নতুন পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছো, আৰু দেশৰ এমএছএমই, দেশৰ যুৱসকলৰ স্বাৰ্থত এই আঁচনিখন ৰূপায়ণ কৰিবলৈ নতুন শক্তিৰ সৈতে জড়িত হৈছো। মাজতে ক’ৰোনাৰ সংকট আহিছিল, আৰু আনকি সৰু সংকটবোৰো আপুনি সমগ্ৰ বিশ্বতে কি চলি আছে দেখিছে। ইয়াৰ স্বত্ত্বেও, বিগত বছৰবোৰত, ৪০ লাখৰো অধিক লোকে এই আঁচনিৰ অধীনত আৰু এমএছএমইৰ জৰিয়তে নিযুক্তি লাভ কৰিছে।
এই সময়ছোৱাত, এই উদ্যোগবোৰক প্ৰায় ১৪,০০০ কোটি টকাৰ মাৰ্জিন মানি ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দেশত লাখ লাখ নতুন উদ্যোগ আৰম্ভ হৈছে। দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মক বৃহৎ সংখ্যক চাকৰি প্ৰদান কৰাৰ বাবে আজি এই আঁচনিত নতুন মাত্ৰা যোগ দিয়া হৈছে। এতিয়া এই আঁচনিৰ আওতালৈ অহা প্ৰকল্পবোৰৰ ব্যয়ৰ সীমা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। উৎপাদন খণ্ডত, ইয়াক ২৫ লাখ টকাৰ পৰা ৫০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, সেৱা খণ্ডত ইয়াক ১০ লাখ টকাৰ পৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে, দুগুণ।
কেৱল এয়াই নহয়, যিবোৰ আমাৰ উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহৰ ১০০ খনতকৈও অধিক, আজি আমি নিশ্চয় দেখিছোঁ যে উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহত কৰা কামৰ বাবে আমি আজি তেওঁলোকক সন্মান জনাইছো। কিয়নো যিবোৰ জিলা ৰাজ্যই গণনা কৰা নাছিল, আজি তেওঁলোকৰ এনে শক্তি আহিছে যে ভাৰতে তেওঁলোকক সন্মান জনাব লাগিব। এই পৰিৱৰ্তনটো কেনেদৰে আহিছে তাৰ এটা নমুনা। আৰু আমাৰ উচ্চাকাংক্ষী জিলাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে আমি কেৱল সেয়াই নহয়, আমাৰ দেশখনে এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। যিসকল ট্ৰাঞ্চজেণ্ডাৰ, ঈশ্বৰে তেওঁলোকৰ সৈতে যি কৰিছে, তেওঁলোকে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকক এক বিশেষ মৰ্যাদা দি, তেওঁলোকক আৰ্থিক সহায় প্ৰদান কৰি আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ দি অধিক সুযোগ পাব লাগে, আমি সেই দিশত কাম কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যদি সঠিক নীতি আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টা থাকে, তেন্তে কেনেকৈ এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে তাৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ, যেতিয়া আমি এই চিনেমাখন চাই আছিলো, ইয়াত উল্লেখ কৰা হৈছিল, আমাৰ খাদী। স্বাধীনতাৰ আৰম্ভণিতে খাদীক স্মৰণ কৰা হৈছিল। লাহে লাহে খাদী সংকুচিত হৈ নেতাসকলৰ পোছাক হৈ পৰিল, ই কেৱল নেতাসকলৰ বাবেহে বাচি থাকিল। ডাঙৰ কুৰ্তা পিন্ধি, নিৰ্বাচনত যুঁজ দিয়াটো সেইটোৱেই আগতে গৈছিল। আজি, দেশখনে ভালদৰে জানে যে অতীতৰ নীতিবোৰ কি আছিল।
এতিয়া, প্ৰথমবাৰৰ বাবে, খাদী আৰু গাওঁ উদ্যোগৰ লেনদেন ১ লাখ কোটি টকাৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে। এইটো সম্ভৱ হৈছে কিয়নো গাওঁবোৰত আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী, আমাৰ ভগ্নী, আমাৰ ছোৱালীয়ে যথেষ্ট পৰিশ্ৰম কৰিছে। যোৱা ৮ বছৰত, খাদীৰ বিক্ৰী ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা আঠ বছৰত খাদী আৰু গাওঁ উদ্যোগত ১.৫ কোটিতকৈও অধিক সতীৰ্থৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। এতিয়া ভাৰতৰ খাদী স্থানীয় লোকৰ পৰা বিশ্বব্যাপী হৈ উঠিছে, বিদেশী ফেশ্বন ব্ৰেণ্ডবোৰো খাদীৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈছে, আমি ইয়াক বিশ্বাস কৰা উচিত। যদি আমি বিশ্বাস নকৰোঁ, তেন্তে বিশ্বই কিয় বিশ্বাস কৰিব? আপুনি আপোনাৰ ঘৰত আপোনাৰ সন্তানক সন্মান নকৰিব আৰু আপুনি বিচাৰে যে চুবুৰীয়াসকলে এইটো কৰক, হয়তো কি হ'ব পাৰে। নতুন খণ্ডৰ পৰা, নতুন বজাৰৰ বাবে নতুন পথ সৃষ্টি কৰা হৈছে, যি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰৰ বাবে যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
উদ্যোগ- উদ্যোগশীলতা আজি আমাৰ গাওঁ, দৰিদ্ৰ, সৰু চহৰ আৰু চহৰৰ পৰিয়ালৰ বাবে এক সহজ বিকল্প হৈ পৰিছে। ইয়াৰ এটা মুখ্য কাৰণ হ'ল ঋণ পোৱাৰ সহজতা। ২০১৪ চনৰ আগতে, সাধাৰণ মানুহৰ বাবে ভাৰতৰ বেংকৰ দুৱাৰত উপস্থিত হোৱাটো অতি কঠিন আছিল। গেৰাণ্টি অবিহনে বেংকৰ পৰা ঋণ পোৱাটো প্ৰায় অসম্ভৱ আছিল। গাওঁখনৰ দৰিদ্ৰ, ভূমিহীন, ক্ষুদ্ৰ কৃষক, সৰু দোকানী, আৰু তেওঁলোকে গেৰাণ্টি অবিহনে কি কৰিব তাৰ নিশ্চয়তা কোনে দিব? তেওঁ ঋণদাঁতাৰ ওচৰলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। বেংকবোৰে ঋণ দিয়া নাছিল আৰু যেতিয়া তেওঁলোকে আন ঠাইৰ পৰা লৈছিল, তেওঁলোকে সূতৰ বাবে মৰিবলগীয়া হৈছিল। তেওঁলোক ঋণৰ বোজাত ভাৰাক্ৰান্ত হৈছিল আৰু সেয়েহে তেওঁলোকে অতি প্ৰতিৰক্ষামূলক জীৱন যাপন কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। এনে পৰিস্থিতিত গাওঁখনত বাস কৰা লোকসকল, দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত, শোষিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, তেওঁলোকৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলে স্ব-নিযুক্তিৰ কথা ভবা নাছিল, তেওঁলোকে চাকৰিৰ বাবে চহৰলৈ যাব লগা হৈছিল আৰু বিপৰ্যস্ত জীৱন যাপন কৰিবলগীয়া হৈছিল। এতিয়া আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলে নতুন বিকল্প লৈ আহিছে। সেই সীমিত বিকল্পবোৰৰ সৈতে, আমি সেইবোৰ বাহিৰলৈ উলিয়াবলৈ চেষ্টা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দেশৰ ইমান ডাঙৰ দ্ৰুত বিকাশ কেৱল সকলোকে লগত লৈহে হ'ব পাৰে। সেয়েহে ২০১৪ চনত সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি আমি এই পৰিসৰটো সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। ইয়াৰ বাবে, আমি সংস্কাৰৰ পথ, নতুন প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি, দক্ষতা বিকাশ আৰু ঋণৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বাছনি কৰিছো। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে উদ্যোগক আৰামদায়ক কৰি তোলাত মুদ্ৰা আঁচনিৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। গেৰাণ্টি অবিহনে বেংক ঋণৰ এই আঁচনিয়ে মহিলা উদ্যোগী, মোৰ দলিত, পিছফালৰ, দেশৰ জনজাতীয় উদ্যোগী সকলৰ এক বৃহৎ অংশ সৃষ্টি কৰিছে আৰু দূৰৱৰ্তী গাওঁবোৰত নতুন এলেকাত কৰিছে।
এতিয়ালৈকে, এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ১৯ লাখ কোটি টকা ঋণ হিচাপে দিয়া হৈছে। আৰু যিসকলে ঋণ লৈছে, তেওঁলোকৰ ভিতৰত প্ৰায় ৭০ নিযুত উদ্যোগী আছে যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এটা উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছে, আৰু তেওঁলোক এজন নতুন উদ্যোগী হৈ পৰিছে। অৰ্থাৎ মুদ্ৰা আঁচনিৰ সহায়ত ৭ কোটিতকৈও অধিক অংশীদাৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্ব-নিযুক্তিৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। আৰু ই কেৱল নিজৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নহয়, কোনোবাই এজনক নিযুক্তি দিছে, কোনোবাই দুজনক, কোনোবাই ইয়াত তিনিটা চাকৰি দিছে, তেওঁলোকে চাকৰি বিচৰা নাই, তেওঁলোক চাকৰি সৃষ্টিকৰ্তা হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
এইটোও বিশেষ যে মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত দিয়া প্ৰায় ৩৬ কোটি ঋণৰ ভিতৰত, প্ৰায় ৭০ শতাংশ ঋণ, এয়া অধিক সুখৰ বিষয়, আৰু দেশখন কেনেদৰে সলনি হৈছে, দেশখন কেনেদৰে বৃদ্ধি হৈ আছে তাৰ এইটো আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ... প্ৰদান কৰা ঋণৰ ভিতৰত, ৭০ শতাংশ মহিলা উদ্যোগী। কল্পনা কৰক, এই এটা আঁচনিৰ জৰিয়তে আমাৰ কিমানগৰাকী ভগ্নী আৰু কন্যা উদ্যোগী হৈছে, স্ব-নিযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আৰু তাৰ বাবে, তেওঁলোক নিশ্চিত হৈ পৰিছে, পৰিয়ালত তেওঁলোকৰ মৰ্যাদা, সমাজত সৃষ্টি হোৱা সন্মান, ইয়াক গণনা কৰিব নোৱাৰি, ইয়াক গণনা কৰিব নোৱাৰি, বন্ধুসকল।
বন্ধুসকল,
এমএছএমই খণ্ডটো সম্পূৰ্ণৰূপে আনুষ্ঠানিক নহ'ব পাৰে কিন্তু ঋণৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আনুষ্ঠানিক হৈ আছে। যিসকলে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ মূল্যাংকন কৰে তেওঁলোকে এই দিশটো বেছি আলোচনা নকৰে। আৰু ইয়াত, আমি ১০-২০ হাজাৰ টকাৰ কথা কোৱা নাই, যাক আগতে মাইক্ৰ'ফাইনেন্স হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। ইয়াত আমি ৫০ হাজাৰৰ পৰা ১০ লাখ টকাৰ গেৰাণ্টি বিনামূলীয়া বিত্তৰ কথা কৈছো, যি আজি মহিলা উদ্যোগীসকলৰ ওচৰত উপস্থিত হৈ আছে।
অৰ্থাৎ, প্ৰথমতে য'ত মহিলা উদ্যোগৰ বাবে মাইক্ৰ'ফাইনেন্স কেৱল পশুপালন, এম্ব্ৰইডাৰী আৰু বয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল... মোৰ মনত আছে যেতিয়া আমি গুজৰাটত আছিলো, কেতিয়াবা চৰকাৰৰ এনে আঁচনি আহিছিল, কুকুৰাৰ বাবে টকা দিছিল আৰু তাৰ পিছত কৈছিল - কুকুৰা লওক, ইমানবোৰ কণী হ’ব আৰু তেওঁ ঋণ লৈছিল, পাঁচটা কুকুৰা আনিছিল আৰু সন্ধিয়া ৰঙা গাড়ী থকা বিষয়াসকল আহি কৈছিল যে তেওঁলোক ৰাতি থাকিব লাগিব। এতিয়া ৰাতি থকা মানে কি বুজায়, পাঁচটাৰ ভিতৰত দুটা নাইকিয়া হ’ল। আমি সকলোৱে এইবোৰ দেখিছোঁ।
আজি, সময় সলনি হৈছে, মোৰ বন্ধুসকল। সকলোবোৰ ইমান সৰু বস্তুতে সীমাবদ্ধ আছিল। আমি মুদ্ৰা আঁচনিৰ জৰিয়তে গোটেই গ্ৰাফটো সলনি কৰিলোঁ, ইয়াক উচ্চ কৰি তুলিলোঁ। আপোনাক ১০ লাখ টকাৰ প্ৰয়োজন, লৈ লওক... । মই এইটো জানি ও অতি আনন্দিত হৈছিলো যে এণ্টাৰপ্ৰাইজ পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰা মুঠ এমএছএমইৰ প্ৰায় ১৮ শতাংশ মহিলা, যিটো নিজেও এক অতি ভাল কথা। এই অংশীদাৰীত্ব বৃদ্ধিৰ বাবে, আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত এই সামগ্ৰিকতা, এই অৰ্থনৈতিক অন্তৰ্ভুক্তি সঁচাকৈয়ে সামাজিক ন্যায় হিচাপে বিবেচিত হৈছে। আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছিলনে যে যিসকল সহকৰ্মীয়ে ৰেল, ষ্টল, ট্ৰেকত সৰু কাম কৰে, তেওঁলোকে বেংকৰ পৰা ঋণ পাব? মই অতি আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ যে বছৰ বছৰ ধৰি তেওঁৰ ঘৰলৈ পাচলি বিতৰণ কৰা বেংক মেনেজাৰজনক, যি বছৰ ধৰি তেওঁৰ সৈতে বাতৰি কাকত খন ৰাখি আহিছে, সেই বেংকাৰজনেও ঋণ দিব পাৰে। ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে তেওঁৰ অবিশ্বাস আছিল, ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে তেওঁ কিবা এটা পাব, কিন্তু এইটো চিন্তাৰ এক পৰিসৰ হৈ পৰিছিল যে তেওঁ ইয়াৰ পৰা ওলাই আহিব নোৱাৰে।
আজি, তেওঁলোকে বেংকৰ দুৱাৰত থিয় হৈ আছে, তেওঁলোকক গেৰাণ্টি অবিহনে টকা দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ নাম স্বনিধি। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত এনে লাখ লাখ সহযোগীয়ে কেৱল ঋণ লাভ কৰাই নহয়, লগতে তেওঁলোকৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধি কৰাৰ উপায়ও বিচাৰি পাইছে। গাওঁখনৰ পৰা চহৰলৈ অহা আমাৰ সহকৰ্মীসকল, চৰকাৰে তেওঁলোকক এজন সংগীৰ দৰে সমৰ্থন কৰি আছে আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক দৰিদ্ৰতাৰ দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা উলিয়াবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে।
মই দেশৰ এমএছএমই খণ্ডক চৰকাৰৰ এই আঁচনিসমূহৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল'বলৈ অনুৰোধ জনাইছো। আৰু মই আপোনাৰ সংগঠনলৈ যাম। আজিৰ পৰা, মই চাবলৈ আৰম্ভ কৰিম যে এই সপ্তাহত জিইএম পৰ্টেলত এক কোটি লোক অধিক বৃদ্ধি পাইছে নেকি, মই চাব বিচাৰো যে ই বৃদ্ধি পাইছে নে নাই। মাত্ৰ সংগঠনৰ লোকসকলৰ ক্ষেত্ৰলৈ আহক। যদি আপুনি যোগদান কৰে, চৰকাৰে ইয়াক আপোনাৰ পৰা ল'বলৈ সাজু। চৰকাৰক কওঁক, মই এইটো কৰিম, লম। আপুনি চাব, কোনো দ্বিধা নকৰাকৈ, সকলো আঁতৰি যাব।
বন্ধুসকল, মোৰ ভাল লাগিছে, মই সন্মান দিয়াৰ সুযোগ পাইছো। ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আন মানুহে নকৰে। আপোনালোকে প্ৰস্তুতি কৰক, পৰৱৰ্তী বাৰ মই আপোনালোকক সন্মান দিয়াৰ সুযোগ যাতে পাওঁ। মোৰ ওচৰত আকৰ্ষণীয় লোকসকলক সন্মান কৰাৰ সুযোগ আছে। উন্নতিৰ অধিক শিখৰ লাভ কৰক।
আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ শুভকামনা থাকিল ৷ অশেষ ধন্যবাদ ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at ‘Udyami Bharat’ Programme, Delhi
30 JUN 2022 3:56PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Shri Narayan Rane Ji, Shri Bhanu Pratap Singh Verma Ji, all other members of the cabinet, ministers from different states of the country, all my entrepreneurial brothers and sisters across the country associated with the MSME sector, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
We have been taught a verse since childhood, and we have all heard this verse-
उद्यमेन ही सिध्यन्ति, कार्याणि ना मनौरथे:
That is, success is achieved only with hard work. Nothing happens by just thinking, and there is no shortage of thinkers. If I change the sentiment of this verse slightly in today's context, then I would say that the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan will be successful and India will be empowered only with the help of MSMEs. Although you belong to micro, small and medium enterprises, your role is very crucial for the heights that India is set to attain in the 21st century.
It is very important for the country's MSME sector to be robust. To ensure that India's exports increase continuously and the products reach newer markets, our government is taking decisions and making new policies keeping in mind this ability of yours and the limitless possibilities within this sector. We have resolved to make those unique local products from every district in every part of our country global.
We are trying to create a local supply chain for Make in India, which can reduce India's dependence on foreign countries. Therefore, unprecedented emphasis is being laid upon the expansion of the MSME sector. In line with this, various new schemes have been launched today. These schemes, worth thousands of crores, are related to the quality and promotion of MSMEs. To further strengthen the MSME ecosystem, we have come up with the RAMP scheme worth about Rs 6000 crore, another scheme to encourage first time exporters and a decision to expand the scope of the Prime Minister's Employment Generation Programme. These important efforts of the government will help the MSMEs of India gain more momentum.
A while back, more than Rs 500 crore has been transferred digitally to 18,000 MSMEs of the country, right in front of you. That is, money has already reached their accounts. Under the Self Reliant India Fund of Rs 50,000 crore, more than Rs 1400 crore has been released for MSMEs. I congratulate all the beneficiaries and the entire MSME sector for the same. My best wishes to all!
Just before coming on stage, I got the opportunity to interact with many beneficiaries who had benefited from one or more schemes of the government. Now, they have created a new world by using their talent, hard work and skills.
During the interaction, I could see the confidence in them. There were mostly youngsters, mothers, sisters and daughters. I could see the confidence in all those entrepreneurs and feel the new vigour in the campaign for self-reliant India. Perhaps if I had more time, I would have spoken to them for hours and hours as each one had something to say. Each one of them had personal experience, courage and all of them have seen their success and reputation build before their own eyes. This in itself was a wonderful experience!
Today, many have also received awards. I congratulate those friends who have received the awards. But remember, when someone receives an award, the expectations increase manifold. We would like you to take a huge leap in what you have done. You inspire many with what you have done. So, create an environment that pushes you even further ahead.
Friends,
You are well aware that the full form of MSME is Micro, Small and Medium Enterprises. But these micro, small and medium enterprises are a huge pillar of India's growth trajectory. The MSME sector accounts for one third of India's economy. In simple words, if India is making 100 rupees today, then 30 rupees comes from my MSME sector. Empowering the MSME sector means empowering the entire society, making everyone a partner in the benefits of development and taking everyone forward. Crores of people associated with this sector come from rural areas of the country. Therefore, the MSME sector of the country i.e. Micro, Small and Medium Enterprises is one of the top priorities of the government.
Friends,
Today the whole world is impressed by the pace of India's economic development and our MSME sector plays a major role in it. That's why MSMEs are essential for the strength of the macro economy today. The MSME sector accounts for a large part of what India is exporting today. That's why MSMEs are essential for maximum exports today. To strengthen the MSME sector, our government has increased the budget by more than 650 per cent in the last eight years. Therefore, for us, MSME means - Maximum Support to Micro Small and Medium Enterprises!
More than 11 crore people are directly or indirectly connected with this sector. That's why MSMEs are very crucial for providing maximum employment today. So, when the biggest crisis in 100 years had hit us, we decided to save our small enterprises and give them a new strength. Under the Emergency Credit Line Guarantee Scheme, the central government has ensured Rs 3.5 lakh crore to the MSMEs.
According to a report, about 1.5 crore jobs were saved due to this. This is a huge figure. This figure is even greater than the population of several countries of the world. This help received at the time of disaster is today encouraging the MSME sector of the country to create new employment opportunities. During this year's budget, we have also announced the extension of the Emergency Credit Line Guarantee Scheme till March next year. The amount has been increased from Rs. 50 thousand crores to Rs. 5 lakh crores i.e. 10 times more.
Friends,
During the 'Azadi Ka Amrit Kaal', our MSMEs are a great means of achieving India's colossal goal of self-reliance. There was a time when the earlier governments did not trust the power of this sector. They had kept this sector under shackles in a way, leaving it to its fate to see if they could do something on their own. It was up to them to look for opportunities and move forward. Here, small industries were kept small, no matter how much potential they had! A small definition was fixed for small industries. So, there was always a pressure on all of you that if your turnover was more than the set limit, you would stop getting the benefits. That's why they did not want to grow even if the scope was there. Even if some did grow, they would not show that on the papers. I am talking about others, not you. You have good intentions.
And it also had a major negative impact on employment. The companies that were capable of employing more people did not do so because that would make them cross the limits set for micro and small scale industries! They were scared of crossing the set limits in case the numbers increased. Due to this thought process and such policies, the development and progress of many industries was hindered.
We changed the definition of MSMEs to overcome this hurdle and also took care of the needs of micro, small and medium industries. We have ensured that these enterprises grow and continue to receive the necessary benefits and support. If any industry wants to grow and expand, then the government is not only supporting it, but also making the necessary changes in the policies.
Today be it the wholesale traders, retail traders or the retail vendors; all of them are taking advantage of loans under priority sector lending under the new definition of MSME. And you know what that means; the distinction between manufacturing and service sector has also been removed. Today, MSMEs have got a huge platform to provide goods and services to the government through GeM. And I would like to urge all of you friends and your associations in the MSME sector as well as the small enterprises to certainly register on the GeM portal.
If the government wants to buy anything, then it has to log in to the portal. If you say that you cannot provide that product, then it will look for some other seller. The government is a huge buyer. It needs various things, and mostly the things that you produce. And that's why I want you to campaign on a mission mode on the GeM portal. Today there are about 50-60 lakh sellers on that portal. Why can't we increase that number to three-four crore? In this way, even the government will have multiple options and choices of things.
See, there were a number of difficulties faced by MSMEs in terms of government procurement earlier. It was very difficult for them as there were tough requirements like huge tender values etc. So that poor fellow used to hand it over to someone else. But now even if you want to sell a thermos, then the government can buy it through the GeM portal.
I needed a thermos once in my office, so we logged in to the GeM portal and a lady from the village of Tamil Nadu was willing to sell that to me. And a thermos came to the PM's office from a village in Tamil Nadu. She got the payment and I got to have hot tea from that thermos. This is the power of the GeM portal and it is for your benefit. You should take advantage of it as much as you can.
Secondly, our government has taken another important decision i.e. not to allow global tender in government procurements for up to Rs 200 crore. This means, it is a reservation for you in a way. But it should not lead to a compromise in quality of products. Please do not think that the government will be compelled to purchase even if the quality is compromised. Rather show the government your capabilities so that it is forced to raise the bar from Rs 200 crores to Rs 500 crores. We are ready to raise it even to Rs 500 crores. Let's move towards a healthy competition.
Friends,
In the global markets too, MSME industry is being given continuous encouragement so that it makes the country proud. In this direction, new initiatives have been taken for the 'first-time MSME exporters'. Be it financial assistance or help related to certification, these facilities will make the export process easier for the 'first-time exporters'. And I would like most of our people to look towards the global market. Don't worry if your factory is too small or your products are too small. Don't worry and keep searching. There will be someone in the world waiting for your product.
And I have also told my Missions under the External Affairs Ministry that besides the diplomatic work which they have been doing, they need to undertake three more tasks. I will evaluate the missions with three additional things: one - trade, second - technology and third - tourism. If you are a representative of India in a country, then you need to report the total goods imported by that country from India. I will keep this account.
Secondly, I would like to know if they could bring any good technology from that country to India or not. Their efforts will be evaluated. And the third thing to be measured is the number of people from that country who came to visit India. Every mission is trying to ensure these three Ts. But if you do not get in touch with the mission, if you do not let them know about your products, then what will those people associated with the missions do? The government is ready to help you, but instead of selling your brand just in your village, in your state and in your country, you have to go global. Today, you should take with you the dreams of your brand going global. Next time, I will ask if your products that were initially reaching 5 countries have increased to 50 countries or not. And do not give it away for free. You have to earn money by selling.
Friends,
The MSME sector has expanded so much in the last 8 years because our government trusts the country's MSME entrepreneurs, artisans associated with cottage industries, handlooms and handicrafts. Our intention and sincerity are very clear and the results are visible. Let me give you an example of how we have brought about a change through the Prime Minister's Employment Generation Programme. In 2008, when the country and the whole world were in the grip of economic recession, then this scheme was implemented. At that time, it was claimed that during the next 4 years i.e. from 2008 onwards, lakhs of jobs would be created. But even after 4 years, the then government could not even reach close to half of its goals.
After 2014, we have set new goals, adopted new methods, and started to implement this scheme with a new vigour in the interest of the country's MSMEs and the youth. Then the corona crisis hit the world. Many other crises came one after the other. You are witnessing the situation around the world yourself. Despite this, in the past few years, more than 40 lakh people have got employment under this scheme and through MSMEs.
During this period, margin money subsidy of about Rs.14 thousand crores has been given to these enterprises. Due to this, lakhs of new enterprises came up in the country. To provide employment to the youth of the country in large numbers, new dimensions are being added to this scheme today. Now, the projects under this scheme as well as its cost limit have been increased. In the manufacturing sector, it has been increased from Rs.25 lakhs to Rs.50 lakhs, and in the service sector it has been increased from Rs.10 lakhs to Rs.20 lakhs, that is double the amount!
Moreover, we have honoured the 100+ aspirational districts today. You must have seen the kind of work being done in our aspirational districts. The districts which even the states used to ignore before have become so strong today that the nation is honouring them. This is an example of how a change comes about. And we should help our youth of the aspirational districts. Besides, another big initiative has been taken in our country. For the first time, a special status has been given to our transgender community, and financial assistance is being given to them to ensure that they too get opportunities and carry forward their potential. We have worked in that direction.
Friends,
The movie that we were watching also showcased a great example of how a major change comes about if we have the right policies and everyone's efforts in place, and that is our Khadi industries. At the beginning of independence, Khadi was given a lot of importance. Gradually, Khadi shrank and became the costume of only the leaders. It was limited to the leaders only. They would wear a long Khadi kurta and fight elections. That was the scenario. But we worked to revive that Khadi industry again. The country knows very well the policies that were there in the past.
Now for the first time the turnover of Khadi and Village Industries has crossed Rs 1 lakh crore. This has been possible because our small entrepreneurs, our sisters, and our daughters have worked very hard in the villages. The sale of Khadi has increased 4 times in the last 8 years. In the last 8 years, employment opportunities have been created for more than 1.5 crore people in Khadi and Village Industries. Now India's Khadi is going from local to global. Foreign fashion brands are also getting attracted towards Khadi. We should have faith in it. If we don't show any trust in it, why would the world trust it? If you do not respect your child at home, then how can you expect the people of your locality to respect your child? New avenues have been created for new markets, for newer areas, and the small industries are getting benefitted out of it.
Friends,
Entrepreneurship today is becoming an easy option for the poor families in our villages, small towns and cities. One of the major reasons for this is the ease of getting a loan. Before 2014, it was very difficult for common man to reach the doorsteps of banks in India. It was almost impossible to get loans from banks without guarantee. Who would give loans to the village poor, the landless, small farmer, and small shopkeepers without guarantee? He had to go to the moneylender. Banks did not give them loans. So, they had to take money from elsewhere but the abnormally high interest rates would buden them. He was crushed under the burden of debt, and hence was forced to live a very defensive life. In such a situation, the poor, downtrodden, the deprived, exploited, backward, tribal and their sons and daughters living in the village did not even think about self-employment. They had to go to the cities for employment and live in slums. Now, we have come up with new options for our sisters and daughters. We have tried to take them out of those limited options.
Friends,
The rapid development of such a vast country is possible only by taking everyone along. So in 2014, following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', we decided to widen this scope. For this, we chose the path of reforms, creation of new institutions, skill development and access to credit. Mudra Yojana has a huge role to play in making entrepreneurship easy for every Indian. This scheme of bank loan without guarantee has created a huge section of women entrepreneurs and the entrepreneurs who are dalits, tribals or belong to backward classes in the country. This section has also come up in new areas and in remote villages too.
So far, about Rs 19 lakh crore has been given as loans under this scheme. And among the borrowers there are about 7 crore such entrepreneurs who have started a business for the first time and have become new entrepreneurs. That is, with the help of Mudra Yojana, more than 7 crore people are associated with self-employment for the first time. Moreover, some have given employment to one, some to two people or, three. Now they are no longer job seekers but have become job creators.
Friends,
Another interesting thing about the scheme is that about 70% of the 36 crore loans given under the Mudra scheme, has been given to women entrepreneurs. It is a matter of great pride and happiness. This is the greatest example of how the country is transforming and growing. Just imagine! Several of our sisters and daughters have become entrepreneurs and are self-employed by this one scheme. As a result, they have developed self-confidence. They have earned a reputation in their families and society.
Friends,
The MSME sector may not be completely formal but access to credit has been formal. Those who assess India's economy do not discuss this aspect very much. And we are not talking about 10-20 thousand rupees, which was earlier considered as microfinance. Here we are talking about guarantee free finance ranging from Rs 50,000 to Rs 10 lakh, which is reaching women entrepreneurs today.
That is, earlier microfinance for women entrepreneurship was given only for animal husbandry and embroidery-weaving. I remember when we were in Gujarat, sometimes we would hear of such schemes of the government. They would give money to buy chickens and say that these chickens will produce these many chickens and eggs. And that poor person used to take a loan and buy five chickens. But in the evening some officers would come and would want to stay overnight. Staying for a night meant two out of the five hens were gone. We have all seen it, haven't we?
Times have changed today, friends. Everything was different before. We have changed the whole graph through the Mudra scheme. We have made them strong and confident. If you want 10 lakh rupees, just take it and do something out of it. I am also delighted to know that out of the total MSMEs registered on Udyam Portal, about 18 per cent are women, which is amazing! For this partnership to increase further, we have to work together.
Friends,
This inclusiveness in entrepreneurship, this economic inclusion is social justice in the true sense. Have you ever thought that the people who work as street vendors or work on tracks could get loans from banks? I say with utmost confidence that whoever delivered vegetables or newspapers to the bank manager for years, probably never got a loan from his bank. It does not mean that he didn't believe them or something, but it was due to the mindset and the thinking that had created such a situation which he could not escape from.
Today the small street vendors stand at the banks and money is given to them without any guarantee and this is called Svanidhi. Today, under the PM Svanidhi Yojana, lakhs of such friends are not only getting loans, but have also found a way to make their small businesses bigger. The government is supporting these people who come from villages to cities like a friend and they are trying hard to get their family out of the vicious circle of poverty.
And you will be glad to know if I tell you that the vegetable vendors, milk vendors and other street vendors are making digital payments. Some people think 50 times before making a digital payment. They are afraid of getting the transactions recorded as it will go to the income tax department. So, they would avoid digital transactions. But the small vendors are making digital payments. And friends, I believe we should be equal participants in this progress. You have to take a lead in this journey of progress. Come on, I'm ready to walk with you, support you. This is true progress; this is development in a true sense.
Today, through this programme, I assure all my brothers and sisters associated with the MSME sector, that the government is ready to make policies to meet your needs. It is ready to make decisions and to walk proactively holding your hand. Come forward, friends!
I have no doubt that the vitality of self-reliant India is in the accomplishments of entrepreneurial India. It lies in you and your efforts. And I have faith in the MSME sector of the country, i.e. in all of you, in the young generation of the country, and especially in our daughters who are moving ahead with courage. And that's why I say that this country is about to fulfil all its dreams in front of your eyes. You will see it happen; you will see the change in front of your eyes.
I urge the MSME sector of the country to take full advantage of these schemes of the government. And I will meet your association. I will start keeping track of the GeM portal from today. I want to see if 1 crore more people have been added this week or not. Let the people of the association come to the ground. The government is ready to purchase from you, but first you need to connect with this scheme. Tell the government about your products. You will see, without any problem everything will be sold out.
Friends, I am glad that I have got the opportunity to honour my friends. That doesn't mean other people are not doing anything. Others should also prepare themselves and the next time I would get a chance to honour you, the achievers, as well. I hope you reach greater heights.
I wish you all the very best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.