কেবিনেট
কেন্দ্রীয় মন্ত্ৰীসভাই ভাৰতৰ নবীন আৰু পুনর্নবীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্রালয় (এমএনআৰই) আৰু আন্তর্জাতিক পুনর্নবীকৰণযোগ্য শক্তি এজেঞ্চী (আইআৰইএনএ)ৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চুক্তিত অনুমোদন কেন্দ্রীয় মন্ত্রীসভাৰ
29 JUN 2022 3:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাক ভাৰত চৰকাৰৰ নবীন আৰু পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয় (এমএনআৰই) আৰু আন্তৰ্জাতিক পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি এজেঞ্চী (আইআৰইএনএ)ৰ মাজত স্বাক্ষৰিত এটা ৰণনীতিগত বন্ধুত্বমূলক চুক্তিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। জানুৱাৰী ২০২২ত এই চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হৈছিল।
এই চুক্তিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতত পুনৰ্নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন, নেতৃত্ব আৰু জ্ঞানক উৎসাহিত কৰা। এই চুক্তিয়ে ভাৰতৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়াসত সহায় কৰিব আৰু পৃথিৱীক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰে মোকাবিলা কৰাতো সহায় কৰিব।
ৰণনীতিগত বুজাবুজি চুক্তিত পৰিকল্পিত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰ ২০৩০লৈকে জীৱাশ্মহীন ইন্ধনেৰে প্ৰচলিত ৫০০ গিগাৱট স্থাপিত বিদ্যুৎ ক্ষমতাৰ নিজৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্য আহৰণ কৰাত ভাৰতক সমৰ্থন কৰিব। ইয়াৰ ফলত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতো উপকৃত হ'ব।
এই চুক্তিৰ মুখ্য বিশেষত্ববিলাকৰ ভিতৰত নিম্নোল্লিখিত ক্ষেত্ৰবিলাকত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাও অন্তৰ্ভুক্ত আছে:
• ভাৰতৰ পৰা পুনৰ্নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু স্বচ্ছ শক্তি প্ৰযুক্তিক উদগণি দিয়াৰ বিষয়ে জ্ঞান আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা
• দীৰ্ঘকালীন শক্তি যোজনাৰ ওপৰত ভাৰতৰ প্ৰয়াসক সমৰ্থন কৰা
• ভাৰতত নৱাচাৰৰ পৰিৱেশ শক্তিশালী কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰা
• গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনৰ বিকাশৰ সম্ভাৱনা আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰি লাভজনক ডিকাৰ্বনাইজেচনৰ দিশত অগ্ৰসৰ হোৱা।
এনেদৰে, এই ৰণনীতিগত বন্ধুত্বমূলক চুক্তিয়ে ভাৰতৰ শক্তি ক্ষেত্ৰলৈ পৰিৱৰ্তন অনাৰ প্ৰয়াস আৰু পৃথিৱীক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাতো সহায় কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves Strategic Partnership Agreement between the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), India and the International Renewable Energy Agency (IRENA)
29 JUN 2022 3:48PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Sh. Narendra Modi was apprised of a Strategic Partnership Agreement signed between the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), Government of India and the International Renewable Energy Agency (IRENA). The Agreement was signed in January 2022.
The aim of the Agreement is to drive ambition, leadership and knowledge on green energy transitions based on renewable energy in India. The Agreement will help India’s energy transition efforts and will also help the world in combating climate change.
The areas of cooperation as envisaged in the Strategic Partnership Agreement will support India in achieving its ambitious target of 500 GW of installed non-fossil fuel electricity capacity by 2030. This in-turn will promote Atmanirbhar Bharat.
The salient features of the Agreement include enhanced cooperation in the following areas:
1. Facilitating knowledge sharing from India on scaling-up renewable energy and clean energy technologies
2. Supporting India’s efforts on long term energy planning
3. Collaborating to strengthen the innovation climate in India
4. Moving towards cost-effective decarbonisation through catalysing development and deployment of green hydrogen.
Thus, the Strategic Partnership Agreement will help India’s energy transition efforts and will also help the world in combating climate change.