Election Commission
Election to the Office of the Vice-President of India, 2022 (16th Vice-Presidential Election)
29 JUN 2022 4:55PM by PIB Delhi
The term of office of Shri M. Venkaiah Naidu, Vice-President of India, is ending on 10th August, 2022. As per Article 68 of the Constitution of India, an election to fill the vacancy caused by the expiration of the term of office of the outgoing Vice-President is required to be completed before the expiration of the term. The Election Commission met today under the Chairmanship of Sh. Rajiv Kumar, Chief Election Commissioner of India, attended by Sh. Anup Chandra Pandey, Election Commissioner and finalised the schedule of election for the Office of the Vice-President of India.
2. Article 324 of the Constitution read with the Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952 and the Presidential and Vice-Presidential Elections Rules, 1974, vests the superintendence, direction and control of the conduct of election to the office of the Vice-President of India in the Election Commission of India. The Election Commission is mandated to ensure that the election to the office of the Vice-President of India must be a free and fair election and the Commission is taking all necessary steps for discharging its constitutional responsibility. Election Commission of India is privileged and honoured to announce today the schedule of election for the 16th Vice-Presidential Election. Section 4(3) of the Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952 provides that the notification for election shall be issued on or after the sixtieth day before the expiration of term of office of the outgoing Vice-President.
3. As per Article 66 of the Constitution of India, the Vice-President is elected by the members of the Electoral College consisting of the members of both Houses of Parliament in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote. For 2022, 16th Vice-Presidential Election, the Electoral College consists of:
1. 233 elected members of Rajya Sabha,
2. 12 nominated members of Rajya Sabha, and
3. 543 elected members of Lok Sabha.
Electoral College comprises of a total of 788 members of both Houses of Parliament. Since, all the electors are members of both Houses of Parliament, the value of vote of each Member of Parliament would be same i.e.1 (one).
4. Article 66 (1) of the Constitution provides that the election shall be held in accordance with the system of Proportional Representation by means of the single transferable vote and the voting at such election shall be by secret ballot. In this system, the elector has to mark preferences against the names of the candidates. Preference can be marked in the international form of Indian numerals, in Roman form, or in the form in any recognised Indian languages. Preference has to be marked in figures only and shall not be indicated in words. The elector can mark as many preferences as the number of candidates. While the marking of the first preference is compulsory for the ballot paper to be valid, other preferences are optional.
5. For marking the vote, the Commission will supply particular pens. The pen will be given to the electors in the polling station by the designated official when the ballot paper is handed over. Electors have to mark the ballot only with this particular pen and not with any other pen. Voting by using any other pen shall lead to invalidation of the vote at the time of counting.
6. The Election Commission, in consultation with the Central Government, appoints the Secretary General of Lok Sabha and Rajya Sabha, by rotation, as the Returning Officer. Accordingly, the Secretary General, Lok Sabha will be appointed as the Returning Officer for the present election to the Office of the Vice-President of India. The Commission has also decided to appoint Assistant Returning Officers in Parliament House (Lok Sabha) to assist Returning Officer.
7. As per Rule 8 of the Presidential and Vice-Presidential Elections Rules, 1974, poll for the election will be taken in the Parliament House. The polling, if required, shall take place at Room No.63, 1st Floor, Parliament House, New Delhi.
8. As per the Schedule of the election, the nomination paper of a candidate must be delivered to the Returning Officer at New Delhi in the place to be specified by him by a public notice that will be issued by him (in Form-1 appended to the Presidential and Vice- Presidential Elections Rules, 1974), and at no other place. Under the law, nomination (in prescribed Form 3) can be filed either by the candidate himself or by any of his proposers or seconders between 11.00 a.m. to 3.00 p.m. Nomination cannot be filed on public holidays. A nomination paper of a candidate has to be subscribed by at least twenty electors as proposers and by at least other twenty electors as seconders. An elector can subscribe to only one nomination paper of a candidate as either a proposer or a seconder and is governed by Section 5B (5) of the Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952. A candidate can file maximum of four nomination papers. The security deposit for the election is Rs.15,000/- (Rupees fifteen thousand only), which is required to be made along with the nomination paper, or should be deposited in Reserve Bank of India or a Govt. Treasury under the relevant Head of Accounts for the purpose, prior to filing of nomination.
9. As per Rule 40 of the Presidential and Vice-Presidential Elections Rules, 1974, the Commission shall maintain a list of members of the Electoral College referred to in Article 66 with their addresses correct up to date, for the purpose of Vice-Presidential election. The list of members of the Electoral College maintained by the Commission for the Vice-Presidential Election, 2022, would be available for sale @ Rs.50/- per copy from the counter opened in the premises of Election Commission of India. A copy of the Electoral College is also being uploaded on the Commission’s website. However, the said list is required to be updated after date of issue of notification of name of 51 elected members of the Council of States, 07 nominated members of the Council of States (if filled up during election). Therefore, Supplementary list(s) to the Electoral College will be published, as and when required.
10. Each contesting candidate can authorize a representative to be present at the place of polling and at the place fixed for counting (counting hall). Authorization of representatives for this purpose shall be made by the candidate, in writing.
11. The Constitution has expressly provided that election to the office of Vice-President shall be by secret ballot. Therefore, the electors are expected to scrupulously maintain secrecy of vote. There is no concept of open voting in this election and showing the ballot to anyone under any circumstances in the case of Presidential and Vice-Presidential elections is totally prohibited. Voting procedure laid down in the 1974 Rules provides that after marking the vote in the Voting Compartment, the elector is required to fold the ballot paper and insert it in the Ballot Box. Any violation of the voting procedure will entail cancellation of the ballot paper by the Presiding Officer. As already mentioned in paragraph 5, marking of vote can be done only with the particular pen provided by the Presiding Officer to the electors at the place of polling.
12. It is also clarified that political parties cannot issue any whip to their MPs in the matter of voting in the Vice-Presidential election. It is further clarified that as per Section 18 of the Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952, the offence of ‘bribery’ or ‘undue influence’ as defined in Sections 171B and 171C of IPC, by the returned candidate or any person with the consent of the returned candidate are among the grounds on which the election can be declared void by the Hon’ble Supreme Court in an election petition.
13. The Assistant Returning Officers will assist the Returning Officer for the conduct of poll and transportation of the ballot boxes and other important election materials from the Election Commission to the Parliament House and back to Election Commission, after the poll.
14. To ensure a free and fair election, the Commission also appoints senior Officers of the Government of India as its Observers at the place of polling.
15. All related Covid-19 safeguards and protocols will be enforced in all the steps of the electoral process and, on the day of polling and counting.
16. It has always been the Commission's endeavour to make elections eco-friendly. The election to the office of Vice-President of India, being an indirect election, does not involve election campaigning in the conventional way of displaying banners, posters, etc. Still, the Commission, in view of importance of this election, has directed the Returning Officer concerned to ensure use of eco-friendly and biodegradable material and eliminate the use of prohibited plastic/materials as per extant instructions of Government of India.
17. Counting of votes will be held in New Delhi under the supervision of the Returning Officer. On completion of counting, Return of Election (in Form 7 appended to the Presidential and Vice-Presidential Elections Rules, 1974) will be signed and issued by the Returning Officer. 18. In pursuance of sub-section (1) of section (4) of the Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952, the Election Commission of India has fixed the programme for the election to fill the office of the Vice-President of India as per Annexure-I.
19. The information booklet covering all aspects of current election to the office of the Vice-President of India and past fifteen Vice-Presidential Elections and the list of FAQs are available at the Election Commission’s official website at the link: https://eci.gov.in/vice-presidential-election2022/index/ . A copy of the said information booklet can also be obtained @ Rs. 25/- per copy from the Commission’s sale counter.
****
RP
ANNEXURE-I
Election to the Office of the Vice-President of India, 2022 (16th Vice-Presidential Election)
(i)
Issue of Election Commission’s notification calling the election
5.07.2022
(Tuesday)
(ii)
Last date of making nominations
19.07.22
(Tuesday)
(iii)
Date for the Scrutiny of nominations
20.07.2022
(Wednesday)
(iv)
Last date for the withdrawal of candidatures
22.07.2022
(Friday)
(v)
Date on which a poll shall, if necessary, be taken
06.08.2022
(Saturday)
(vi)
Hours of poll
10am to 05pm
(vii)
Date on which counting, if required, shall be taken
06.08.2022
(Saturday)

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচন, ২০২২ (১৬ সংখ্যক উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন)
29 JUN 2022 4:55PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী এম. ভেংকায়া নাইডুৰ কাৰ্য্যকাল ২০২২ ৰ ১০ আগষ্টত অন্ত পৰিব। ভাৰতৰ সংবিধানৰ ৬৮ নং দফা অনুসৰি, বিদায়ী উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ কাৰ্য্যকাল শেষ হোৱাৰ পূৰ্বেই, এই অন্ত পৰিবলগীয়া কাৰ্য্যকালৰ ফলত হোৱা খালী পদ পূৰণৰ বাবে এক নিৰ্বাচন সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব। আজি ভাৰতৰ মুখ্য নিৰ্বাচনী আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত আৰু নিৰ্বাচনী আয়ুক্ত অনুপ চন্দ্ৰ পাণ্ডেয়ে অংশগ্ৰহণ কৰা নিৰ্বাচন আয়োগৰ বৈঠকত ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পদৰ বাবে নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী চূড়ান্ত কৰা হয়।
২) ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ অধিনিয়ম, ১৯৭৪ ৰ লগতে সংবিধানৰ ৩২৪ নং দফাই ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন পৰিচালনাৰ তদাৰকতা, নিৰ্দেশনা আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ দায়িত্ব ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ ওপৰত ন্যস্ত কৰিছে। ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচন মুক্ত আৰু নিকা কৰিবলৈ নিৰ্বাচন আয়োগ বদ্ধপৰিকৰ আৰু আয়োগে নিজৰ সাংবিধানিক দায়িত্ব পালনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় যাৱতীয় সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে আজি ১৬ সংখ্যক উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ঘোষণাৰে সৌভাগ্য আৰু সন্মান লাভ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ ৰ অনুচ্ছেদ ৪(৩) ত উল্লেখ থকা অনুসৰি, বিদায়ী উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ কাৰ্য্য়কাল অন্ত পৰাৰ পূৰ্বে নিৰ্বাচনৰ বাবে অধিসূচনা জাৰি কৰা হ’ব।
৩) ভাৰতৰ সংবিধানৰ ৬৬ নং দফা অনুসৰি একক হস্তান্তৰযোগ্য ভোটৰ যোগেদি সমানুপাতিক প্ৰতিনিধিত্ব ব্যৱস্থা অনুসৰি সংসদৰ উভয় সদনৰ সদস্যৰে গঠিত ‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ৰ সদস্যসকলে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক নিৰ্বাচন কৰে। ২০২২ ৰ ১৬ সংখ্যক উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ বাবে ‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ত আছেঃ
1. ৰাজ্যসভাৰ ২৩৩ জন নিৰ্বাচিত সদস্য,
2. ৰাজ্যসভাৰ ১২ জন মনোনীত সদস্য, আৰু
3. লোকসভাৰ ৫৪৩ জন নিৰ্বাচিত সদস্য।
‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ত সংসদৰ উভয় সদনৰ মুঠ ৭৮৮ জন সদস্য আছে। সকলো ভোটদাতা উভয় সদনৰ সদস্য হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, প্ৰতিজন সাংসদৰ ভোটৰ মূল্য একে হ’ব অৰ্থাৎ ১ (এক)।
৪) সংবিধানৰ ৬৬ (১) নং দফাত উল্লেখ থকা অনুসৰি, একক হস্তান্তৰযোগ্য ভোটৰ জৰিয়তে সমানুপাতিক প্ৰতিনিধিত্ব ব্যৱস্থা অনুসাৰে এই নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’ব আৰু এনে নিৰ্বাচনত ভোটদান গোপন বেলটৰ জৰিয়তে সম্পন্ন হ’ব। এই ব্যৱস্থাত ভোটদাতাই প্ৰাৰ্থীৰ নামৰ বিপৰীতে পছন্দ চিহ্নিত কৰিব লাগে। ভাৰতীয় সংখ্যাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ৰূপত, ৰোমান ৰূপত বা যিকোনো স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ভাৰতীয় ভাষাৰ ৰূপত পছন্দ চিহ্নিত কৰিব পাৰে। পছন্দ কেৱল চিত্ৰত চিহ্নিত কৰিব লাগিব আৰু শব্দৰে চিহ্নিত কৰিলে নহ’ব। ভোটদাতাই প্ৰাৰ্থীৰ সংখ্যাৰ সমানেই পছন্দ চিহ্নিত কৰিব পাৰে। বেলট পেপাৰ বৈধ হ’বলৈ প্ৰথম পছন্দৰ প্ৰাৰ্থীক চিহ্নিত কৰাটো বাধ্যতামূলক হোৱাৰ বিপৰীতে পৰৱৰ্তী পছন্দসমূহ স্বেচ্ছামূলক।
৫) ভোট চিহ্নিত কৰিবলৈ আয়োগে বিশেষ কলমৰ যোগান ধৰিব। বেলট পেপাৰ প্ৰদানৰ সময়তে নিৰ্দিষ্ট বিষয়াই ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটদাতাসকলক কলমটো প্ৰদান কৰিব। ভোটদাতাসকলে বেলটত কেৱল এই বিশেষ কলমেৰেহে চিহ্নিত কৰিব লাগিব আৰু আন কোনো কলমেৰে কৰিলে নহ’ব। অন্য কোনো কলম ব্যৱহাৰেৰে ভোটদান কৰিলে ভোট গণনাৰ সময়ত এনে ভোট বাতিল কৰা হ’ব।
৬) নিৰ্বাচন আয়োগে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনৰ সৈতে আলোচনা মৰ্মে লোকসভা আৰু ৰাজ্যসভাৰ মহাসচিবক, ৰোটেশ্যন অনুসাৰে, ৰিটাৰ্নিং বিষয়া হিচাপে নিযুক্তি প্ৰদান কৰে। সেই অনুসৰি, ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পদৰ বাবে বৰ্তমানৰ নিৰ্বাচনৰ অৰ্থে লোকসভাৰ মহাসচিবক ৰিটাৰ্নিং বিষয়া হিচাপে নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হ’ব। আয়োগে ৰিটাৰ্নিং বিষয়াক সহায় কৰিবলৈ সংসদ ভৱন (লোকসভা) ত সহকাৰী ৰিটাৰ্নিং বিষয়া নিযুক্তি প্ৰদানৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
৭) ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ অধিনিয়ম, ১৯৭৪ ৰ নিয়ম ৮ অনুসৰি, সংসদ ভৱনত এই নিৰ্বাচনৰ ভোটগ্ৰহণ পৰ্ব অনুষ্ঠিত হ’ব। এই ভোটগ্ৰহণ, প্ৰয়োজন সাপেক্ষে নতুন দিল্লীস্থিত সংসদ ভৱনৰ ১ম মহলাৰ ৬৩ নং কোঠাত অনুষ্ঠিত হ’ব।
৮) নিৰ্বাচনৰ সূচী অনুসৰি, এজন প্ৰাৰ্থীৰ মনোনয়ন পত্ৰ নতুন দিল্লীস্থিত ৰিটাৰ্নিং বিষয়াক, তেওঁ ৰাজহুৱা জাননীৰ জৰিয়তে নিৰ্দিষ্ট কৰি দিয়া স্থানত দাখিল কৰিব লাগিব যি তেওঁ (ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ অধিনিয়ম, ১৯৭৪ ৰ সংলগ্ন প্ৰপত্ৰ-১) জাৰি কৰিব আৰু আন কোনো স্থানত এয়া দাখিল কৰিবপৰা নাযাব। এই আইনৰ অধীনত, মনোনয়ন (নিৰ্ধাৰিত প্ৰ-পত্ৰ ৩ ত) হয় প্ৰাৰ্থীজনে নিজেই বা তেওঁৰ যিকোনো প্ৰস্তাৱক বা ছেকেণ্ডাৰে পুৱা ১১.০০ বজাৰপৰা বিয়লি ৩.০০ বজাৰ ভিতৰত দাখিল কৰিব পাৰে। ৰাজহুৱা বন্ধৰ দিনত মনোনয়ন দাখিল কৰিব নোৱাৰিব। এজন প্ৰাৰ্থীৰ মনোনয়ন পত্ৰত কমেও বিশজন ভোটদাতাই প্ৰস্তাৱক হিচাপে আৰু অন্ততঃ আন বিশজন ভোটদাতাই ছেকেণ্ডাৰ হিচাপে স্বাক্ষৰ (subscribed) কৰিব লাগিব। এজন ভোটদাতাই এজন প্ৰাৰ্থীৰ মাত্ৰ এখন মনোনয়ন পত্ৰতহে প্ৰস্তাৱক বা ছেকেণ্ডাৰ হিচাপে স্বাক্ষৰ কৰিব পাৰে আৰু এয়া ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ ৰ ধাৰা ৫বি (৫) ৰ অনুসাৰে সম্পন্ন হ’ব। এজন প্ৰাৰ্থীয়ে সৰ্বাধিক চাৰিখন মনোনয়ন পত্ৰ দাখিল কৰিব পাৰে। নিৰ্বাচনৰ বাবে আমানত জমা হ’ল ১৫,০০০/- টকা (পোন্ধৰ হাজাৰ টকা মাত্ৰ), এই ধনৰাশি মনোনয়ন পত্ৰৰ সৈতে প্ৰদান কৰিব লাগিব বা ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক বা কোনো চৰকাৰী বেংকত জমা দিব লাগিব। মনোনয়ন দাখিল কৰাৰ পূৰ্বে, উদ্দেশ্যৰ বাবে সংশ্লিষ্ট হিচাপ মুৰব্বী দায়িত্বত থাকিব কোষাগাৰ।
৯) ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ অধিনিয়ম, ১৯৭৪ ৰ ৪০ নং নিয়ম অনুসৰি, আয়োগে ৬৬ নং দফাত উল্লেখিত ‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ৰ সদস্যসকলৰ ঠিকনা শুদ্ধকৈ, উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচনৰ উদ্দেশ্যে, এখন তালিকা যুগুত কৰিব লাগিব। উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন, ২০২২ ৰ বাবে আয়োগে ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা ‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ৰ সদস্যৰ তালিকাখন ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ চৌহদস্থিত কাউন্টাৰত প্ৰতি কপিত @ ৫০/- টকাকৈ বিক্ৰীৰ বাবে উপলব্ধ হ’ব। আয়োগৰ ৱেবছাইটতো ‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ৰ কপি আপলোড কৰা হৈছে। কিন্তু, উক্ত তালিকাখন ৰাজ্যসভাৰ ৫১ জন নিৰ্বাচিত সদস্য ৰাজ্যসভাৰ ০৭ জন মনোনীত সদস্যৰ নামৰ অধিসূচনা জাৰিৰ তাৰিখৰ পিছত নবীকৰণ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় (নিৰ্বাচনৰ সময়ত পূৰণ কৰা সাপেক্ষে)। গতিকে প্ৰয়োজন অনুসৰি আৰু প্ৰয়োজন সাপেক্ষে ‘ইলেক্টৰেল কলেজ’ ৰ পৰিপূৰক তালিকা (সমূহ) প্ৰকাশ কৰা হ’ব।
১০) প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰতিগৰাকী প্ৰাৰ্থীয়ে ভোটগ্ৰহণৰ স্থানত আৰু গণনাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত স্থান (কাউন্টিং হল) ত উপস্থিত থাকিবলৈ এজন প্ৰতিনিধিক দায়িত্ব প্ৰদান কৰিব পাৰে। ইয়াৰ বাবে প্ৰতিনিধিৰ অনুমোদন, প্ৰাৰ্থীজনে লিখিতভাৱে অৱগত কৰিব লাগিব।
১১) উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচন গোপন বেলটৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হ’ব বুলি সংবিধানত স্পষ্টভাৱে উল্লেখ কৰা হৈছে। সেয়ে ভোটদাতাসকলে ভোটদানৰ গোপনীয়তা অক্ষুন্ন ৰাখিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই নিৰ্বাচনত মুকলি ভোটদানৰ ব্যৱস্থা নাই আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচনৰ ক্ষেত্ৰত যিকোনো পৰিস্থিতিতে কোনো লোককে বেলট প্ৰদৰ্শন কৰাটো সম্পূৰ্ণৰূপে নিষিদ্ধ। ১৯৭৪ ৰ অধিনিয়মত উল্লেখিত ভোটদান পদ্ধতি অনুসাৰে, ভোটদান কক্ষত ভোট চিহ্নিতকৰণৰ পিছত ভোটদাতাই বেলট পেপাৰখন ভাঁজ কৰি বেলট বক্সত সুমুৱাই দিব লাগিব। ভোটদান পদ্ধতি উলংঘা কৰিলে প্ৰিজাইডিং বিষয়াই বেলট পেপাৰখন বাতিল কৰিব লাগিব। ইতিমধ্যে ৫ নং দফাত উল্লেখ কৰা অনুসৰি, ভোটগ্ৰহণৰ স্থানত ভোটদাতাক প্ৰিজাইডিং বিষয়াই প্ৰদান কৰা বিশেষ কলমেৰেহে তেওঁলোকে ভোট চিহ্নিত কৰিব পাৰিব।
১২) উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচনত ভোটদানৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজনৈতিক দলসমূহে নিজৰ সাংসদসকলক কোনো ধৰণৰ হুইপ জাৰি কৰিব নোৱাৰে বুলিও স্পষ্ট কৰা হৈছে। ইয়াৰোপৰি স্পষ্ট কৰা হৈছে যে ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ ৰ ১৮ নং দফা অনুসৰি, আইপিচিৰ ১৭১বি আৰু ১৭১চি ধাৰাত সূচিত ‘ৰিটাৰ্নড’ প্ৰাৰ্থী বা ‘ৰিটাৰ্নড’ প্ৰাৰ্থীৰ সন্মতিসহ যিকোনো ব্যক্তিৰদ্বাৰা ‘উৎকোচ’ বা ‘প্ৰভাৱিত কৰা’ ৰ অপৰাধ হৈছে মহামান্য উচ্চতম ন্যায়ালয়ে নিৰ্বাচনী আবেদনত নিৰ্বাচন বাতিল বুলি ঘোষণা কৰিবপৰা ভিত্তিসমূহৰ অন্যতম।
১৩) সহকাৰী ৰিটাৰ্নিং বিষয়াসকলে নিৰ্বাচন আয়োগৰপৰা সংসদ ভৱনলৈ আৰু পুনৰ নিৰ্বাচন আয়োগলৈ, নিৰ্বাচনৰ পিছত বেলট বক্স আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ নিৰ্বাচনী সামগ্ৰীসমূহ নিৰ্বাচন পৰিচালনা আৰু পৰিবহণৰ বাবে ৰিটাৰ্নিং বিষয়াজনক সহায় কৰিব।
১৪) মুক্ত আৰু নিকা নিৰ্বাচন নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে আয়োগে ভোটগ্ৰহণৰ স্থানত ভাৰত চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলকো নিজৰ পৰ্যবেক্ষক হিচাপে নিযুক্তি প্ৰদান কৰে।
১৫) নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটোৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে আৰু ভোটগ্ৰহণ আৰু গণনাৰ দিনা ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় সকলো সুৰক্ষা ব্যৱস্থা আৰু প্ৰট’কল বলবৎ কৰা হ’ব।
১৬) আয়োগে নিৰ্বাচনসমূহক পৰিবেশ-অনুকূল কৰি তুলিবলৈ সদায়েই প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচন পৰোক্ষ নিৰ্বাচন হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বেনাৰ, পোষ্টাৰ আদি প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰচলিত পদ্ধতিৰে ইয়াৰ নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ সম্পৰ্ক নাই। তথাপিও আয়োগে এই নিৰ্বাচনৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰদান কৰা নিৰ্দেশনা অনুসাৰে, সংশ্লিষ্ট ৰিটাৰ্নিং বিষয়াই পৰিবেশ-অনুকূল আৰু বাঅ’ডিগ্ৰেডেবল সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ নিশ্চিতকৰণৰ লগতে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচলিত নিৰ্দেশনা অনুসৰি নিষিদ্ধকৃত প্লাষ্টিক / সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ নিৰ্মূল কৰিব।
১৭) ৰিটাৰ্নিং বিষয়াৰ তত্বাৱধানত নতুন দিল্লীত ভোট গণনা কাৰ্য্যসূচী অনুষ্ঠিত হ’ব। ৰিটাৰ্নিং বিষয়াই গণনা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত নিৰ্বাচনৰ ৰিটাৰ্ন (Return of Election) (ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ অধিনিয়ম, ১৯৭৪ ৰে সংযুক্ত প্ৰপত্ৰ ৭) স্বাক্ষৰ আৰু জাৰি কৰিব।
১৮) ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ ৰ দফা (৪) ৰ উপ-দফা (১) অনুসৰি, ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পদৰ নিৰ্বাচনৰ বাবে কাৰ্য্যসূচী নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। পৰিশিষ্ট-I ত ইয়াৰ উল্লেখ কৰা হৈছে।
১৯) ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ সাম্প্ৰতিক নিৰ্বাচন আৰু বিগত পোন্ধৰটা উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ সকলো দিশ সামৰি যুগুত কৰা তথ্য পুস্তিকা আৰু এফএকিউ ৰ তালিকা নিৰ্বাচন আয়োগৰ অফিচিয়েল ৱেবছাইটৰ https://eci.gov.in/vice-presidential-election2022/index/ লিংকত উপলব্ধ। উক্ত তথ্য পুস্তিকাখনৰ কপি আয়োগৰ বিক্ৰী কাউন্টাৰৰপৰাও প্ৰতি কপিত @২৫/- টকাৰ বিনিময়ত লাভ কৰিব পাৰি।