ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ୨୭ ହଜାର କୋଟିରୁ ଉଦ୍ଧ୍ୱର୍ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକାଧିକ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହରତଳି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶିଳାନ୍ୟାସ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଛାଉଣି ଓ ଯଶବନ୍ତପୁର ଜଙ୍କସନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଘେରି ରାସ୍ତା ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୁଇ ସେକ୍ସନ, ବହୁମୁଖୀ ସଡ଼କ ଉନ୍ନତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ମଲ୍ଟିମଡେଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ ଉଦ୍ୟାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବାତାନୁକୁଲିତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜାତି ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ, କୋଙ୍କଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରେଳପଥର ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦୁତକରଣ
“ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ସ୍ୱପ୍ନର ନଗରୀ, ନଗରୀ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଉତ୍ସହର ପ୍ରତିଫଳନ”
“ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଖ ସ୍ୱାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟ ଆଣିଦେବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି”
“ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି”
“ଗତ ୪ଠ ବର୍ଷ ଧରି ପଡ଼ିରହିଥିବା ବେଙ୍ଗାଲୁରୁବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆଗାମୀ ୪ଠ ମାସରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବି”
“ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦିନକୁ ଦିନ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ, ପରିସ୍କାର, ଆଧୁନିକ, ନିରାପଦ ଓ ନାଗରିକ ସୁଲଭ ହେଉଛି”
“ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁସବୁ ସୁବିଧା ଓ ପରିବେଷ୍ଟନୀ ଯୋଗାଉଛି ଯାହାକି ଦିନ କେବଳ ବିମାନଘାଟୀ ଓ ବିମାନ ଯାତ୍ରାରେ ମିଳୁଥିଲା”
“ଯଦି ସରକାର ସୁ
20 JUN 2022 4:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ଆଜି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ୨୭ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମସ୍ତିଷ୍କ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ସହ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଆଇଆଇଏସ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ବାଗଚୀ ପାର୍ଥସାରଥୀ ମଲ୍ଟି ସ୍ପେଶିଆଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଡକ୍ଟର ବି. ଆର. ଆମ୍ବେଦକର ସ୍କୁଲ ଅଫ ଇକନମିକ୍ସ ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସର ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ସେଠାରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଡକ୍ଟର ବି. ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ୧୫ଠ ଆଇଟିଆଇର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପୁଞ୍ଜକୁ ଦେଶ ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହଲଟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସବରାଜ ବୋମାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସାତଟି ରେଳବାଇ ପ୍ରକଳ୍ପର କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେବା ସହ କୋଙ୍କଡ଼ ରେଳବାଇର ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯୁବ ଶକ୍ତି, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଚାଷୀ, ଶ୍ରମିକ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ନଗରୀ, ଏହି ନଗରୀରେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରତିଫଳିତ । “ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଉଜ୍ଜୀବୀତ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବା ପାଇଁ ଅହରହ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।”
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁକୁ ଜନଗହଳିରୁ ମୁକ୍ତ କରାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭବ ଉପାୟ ଆପଣାଇ ରେଳ, ସଡ଼କ, ମେଟ୍ରୋ, ଭୂତଳ ରାସ୍ତା, ଫ୍ଲାଇ ଓଭର ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସରକାର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ସହର ତଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ନେଇ ଗତ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଳ୍ପନାଜଳ୍ପନା ଚାଲିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କୁ ଜନସାଧାରଣ ଏ ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥା ସମୟରେ ଶେଷ କରିବା ନେଇ ନିଜର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇବା ସହ ଗତ ୪ଠ ବର୍ଷ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗାମୀ ୪ଠ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ସେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହର ତଳି ଅଞ୍ଚଳ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ନଗରୀରର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ ଉପଗ୍ରହ ନଗରୀ ସହ ସଂଯୋଗ ହୋଇ ଏହାର ଅନେକ ଭଲ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ । ସେହିପରି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଘେରି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନଗରୀର ଜନଗହଳି ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଆଣିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ରୁତ, ପରିସ୍କାର, ଆଧୁନିକ, ନିରାପଦ ଓ ନାଗରିକ ସୁଲଭ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଆମେ ଦେଶର ବିଭନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଭାରତୀୟ ରେଳ ସେବା ଏପରି ପହଞ୍ଚାଇଛୁ ଯାହା ଦିନେ କଳ୍ପନାତୀତ ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଥିଲା । ଭାରତୀୟ ରେଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏପରି ସୁବିଧା ଓ ପରିବେଷ୍ଟନୀ ଦେଇଛି ଯାହା ଦିନେ କେବଳ ବିମାନବନ୍ଦର ବା ବିମାନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ କେବଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିଲା । ଭାରତ ରତ୍ନ ସାର ଏମ. ବିଶ୍ୱେସରାୟଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରମାଣ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମନ୍ୱିତ ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନୂତନ ଜୀବନ୍ୟାସ ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହାର ଏକ ଅଂଶ । ଗତିଶକ୍ତି ସହାୟତାରେ ଏହି ପ୍ରକାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁ ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ସହ ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଅଭିଯାନକୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତବର୍ଷକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରି ଗଢ଼ିତୋଳିବ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରମାଣ କରି ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ଯୁବାଶକ୍ତି ସରକାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ସହ ନାଗରିକ ଜୀବନରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କଲେ ସେମାନେ ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରି ଦେଖାଇପାରିବେ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଦେଶର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ନଗରୀ ଓ ଏହା ପଛରେ େଔଦ୍ୟୋଗିକତା, ନବୋନ୍ମେଷ, ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଉପଯୋଗିତା ରଖିଛି । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରୁ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଅସମ୍ମାନ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଏକ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ, କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଓ ନବୋନ୍ମେଷର ଭାରତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ତରୁଣତମ ଦେଶ ଭାବେ ଏହା ଭାରତର ସମ୍ପଦ ଓ ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏମଏସଏମଇ ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏସଏମଇ ସଜ୍ଞା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଉପାଦାନ କରି ଭାରତ ୨ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଛାଡ଼ିପାରିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଶତକଡ଼ା ୨୫ ଜଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ରୟ ଏମଏସଏମଇ ଜରିଆରେ କରିବାକୁ ନିର୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ଏମଏସଏମ ଅଧିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଇଛି ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ବିରାଟ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧିରେ କେତେ ବିଲିଅନ ଡଲାରର କମ୍ପାନି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲେ ତାହା ଜଣେ ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ଗଣିପାରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ମାତ୍ର ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶହେ ବିଲିଅନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କମ୍ପାନି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି ଓ ପ୍ରତି ମାସରେ ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଦଶ ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ୮ଠଠ ଦିନ ଲାଗିଥିଲା, ୨ଠ୧୪ ମସିହା ପରଠାରୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ମାତ୍ର ୨ଠଠ ଦିନରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଉଦ୍ୟୋଗ ସରକାରୀ ହେଉ ବା ବେସରକାରୀ ହେଉ ଉଭୟ ଦେଶର ସମ୍ପଦ ଓ ବାସ୍ତବିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ସମାନ ବିବେଚନା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଯୁବାଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ଯାହା ସରକାର ଦେଉଛନ୍ତି ତା’ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ନିବନ୍ଧ କରାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏପରିକି ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବତୀର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହର ତଳି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ (ବିଏସଆରପି) ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ନଗରୀ ସହ ଏହାର ସହର ତଳି ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଉପଗ୍ରହ ଟାଉନସିପକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ । ୧୫ ହଜାର ୭ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଚାରିଟି କରିଡ଼ର ଥିବା ବେଳେ ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୧୪୮ କିଲୋମିଟର ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଛାଉଣି ଓ ଯଶବନ୍ତପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୫୦୦ ଓ ୩୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବାତାନୁକୁଳିତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଜାତି ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ନୈୟପାନହାଲୀ ଠାରେ ନିର୍ମିତ ସାର ଏମ. ବିଶ୍ୱେସରାୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରାୟ ୩୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଆଧୁନିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଢାଞ୍ଚାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କୋଙ୍କଣ ରେଳପଥର (ପ୍ରାୟ ୭୪ଠ କିଲୋମିଟର) ଦୀର୍ଘ ରେଳପଥର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦୁତକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରୋହା ଠାରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଠୋକୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଦୀର୍ଘ ରେଳପଥରେ ଇଲେକଟ୍ରିକ ଟ୍ରେନକୁ ଉତୁପ୍ପି, ମାଡ଼ଗାଓଁ ଓ ରତ୍ନଗିରି ଠାରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ୧୨୮ଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି କୋଙ୍କଣ ରେଳପଥ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଟି ରେଳପଥର ଦୋହରୀକରଣକୁ ଦେଶ ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆସିକେରେରୁ ଟୁମକୁର (ପ୍ରାୟ ୯୬ କିମି) ହେଲାହାଙ୍କାରୁ ପେନୁକୋଣ୍ଡା (ପ୍ରାୟ ୧୨ଠ କିଲୋମିଟର)କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଓ ମେମୁ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦ ଯଥାକ୍ରମେ ୭୫ଠ ଓ ୧୧ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଘେରି ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପ ଦୁଇଟି ସେକ୍ସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥବଲେ । ପ୍ରାୟ ୨୨୮ଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ନଗରୀର କୋଳାହଳ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଉ କେତେକ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏନଏଚ-୪୮ର ନୀଳମଙ୍ଗଳା - ଟୁମକୁର ଛଅଥାକିଆ ରାସ୍ତା, ଏନଏଚ-୭୩ର ପୁଞ୍ଜଲକାଟେ - ଚାର୍ମାଡ଼ି ସେକ୍ସନର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦ ପ୍ରାୟ ୩୧୫ଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ୪ଠ କିଲୋମିଟର ଦୂର ମୁଡ଼ାଲିଙ୍ଗନାହାଲୀ ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ ପାର୍କର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ୧୮ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays the foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth over Rs 27000 crore in Bengaluru
Foundation stone of Bengaluru Suburban Rail project, redevelopment of Bengaluru Cantt. and Yesvantpur Junction railway station, two sections of Bengaluru Ring Road project, multiple road upgradation projects and Multimodal Logistics Park at Bengaluru laid
PM dedicates to the Nation India’s first Air Conditioned Railway Station, 100 percent electrification of the Konkan railway line and other railway projects
“Bengaluru is the city of dreams for lakhs of youth of the country, the city is a reflection of the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“‘Double-engine’ government is working on every possible means to enhance the ease of life of the people of Bengaluru”
“In the last 8 years the government has worked on complete transformation of rail connectivity”
“I will work hard to fulfil the dreams of the people of Bengaluru in the next 40 months which have been pending for the last 40 years”
“Indian Railways is getting faster, cleaner, modern, safe and citizen-friendly”
“Indian Railways is now trying to provide those facilities and the ambience which was once found only in airports and air travel”
“Bengaluru has shown what Indian youth can do if the government provides facilities and minimizes interference in the lives of citizens”
“I believe whether the undertaking is government or private, both are the assets of the country, so the level playing field should be given to everyone equally”
20 JUN 2022 4:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth over Rs 27000 crore in Bengaluru today. Earlier, the Prime Minister inaugurated the Centre for Brain Research and laid the foundation Stone for Bagchi Parthasarathy Multispeciality Hospital at IISc Bengaluru. He also inaugurated a new campus of Dr. B R Ambedkar School of Economics (BASE) University and unveiled the statue of Bharat Ratna Dr B. R. Ambedkar in their campus. He also dedicated the upgradation of 150 ITI as Technology hubs.
Governor of Karnataka, Shri Thawarchand Gehlot, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai, Union Minister Shri Pralhad Joshi were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the foundation stone of 5 National Highway Projects, 7 Railway Projects have been laid in Karnataka and a significant milestone of 100% electrification of Konkan Railway has been witnessed today. All these projects will give new facilities, new opportunities to the youth, middle class, farmers, workers and entrepreneurs of Karnataka.
The Prime Minister said that Bengaluru is a city of dreams for lakhs of youth of the country, the city is a reflection of the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. “Development of Bengaluru is nurturing of lakhs of dreams. That’s why in the last 8 years the central government is relently working to augment the capabilities of Bengluru”
The Prime Minister remarked that the ‘double engine’ government is working on every possible means like strengthening infrastructure like rail, road, metro, underpass, flyover, to get Bengaluru free from traffic jams. He added that his government is committed to connecting the suburban areas of Bengaluru with better connectivity. The Prime Minister said that talk about all these measures was going on for the last four decades and now, with the ‘double engine’ government, people have given the opportunity to complete these projects to the current dispensation. The Prime Minister reiterated his commitment to deliver the project in time and said that he will work hard to fulfil the dreams of people of Bengaluru in next 40 months which were pending for the last 40 years.
The Prime Minister said that connectivity by Bengaluru Suburban rail project will connect Bengaluru city with its suburbs and satellite townships and that will have a multiplier effect. Similarly, the Bengaluru Ring Road project will reduce the city's congestion.
The Prime Minister pointed out that in the last 8 years the government has worked on complete transformation of rail connectivity. He noted that Indian Railways is getting faster, cleaner, it is becoming modern, safe and citizen friendly. “We have taken the rail to those parts of the country where it was difficult to even think about it. Indian Railways is now trying to provide those facilities and the ambience which was once found only in airports and air travel. Modern railway station in Bengaluru named after Bharat Ratna Sir M. Visvesvaraya is also a direct proof of this”, he said. The Prime MInister stressed the importance of integrated multimodal connectivity. He mentioned that this multimodal connectivity is getting new impetus by PM GatiShakti National Masterplan. He said the upcoming Multimodal Logistics part is part of this vision. Such projects that are being undertaken with the spirit of GatiShakti will give employment to youth and also strengthen the Aatmnirbhar Bharat Campaign, he said.
The Prime Minister said Bengaluru’s Success story inspires 21st century India to become Aatmnirbhar. Bengaluru has shown what Indian youth can do if the government provides facilities and minimizes interference in the lives of citizens. Benguluru is the dream city of the youth of the country and behind it is entrepreneurship, innovation, proper utility of public as well as private sector. He said Bengaluru is a lesson for those who still disrespect the spirit of private enterprise of India. 21st century India, emphasized the Prime Minister, is an India of wealth creators, job creators and innovators. As the youngest nation of the world, this is India's wealth and strength, he added.
The Prime Minister also highlighted the importance of MSME and said with the change in definition of SME, new avenues of their growth have been thrown open. As a mark of confidence in Aatmnirbhar Bharat, India has done away with foreign participation in contracts upto Rs 200 crore. Central government departments have been directed to make purchase upto 25 percent from MSME. GeM portal, he said, is proving to be a great enabler for the MSME segment.
Referring to huge strides in the startup sector, The Prime Minister said one could count on fingers how many billion dollar companies were created in earlier decades. But in the last 8 years, more than 100, billion-dollar companies have been created and new companies are being added every month. The Prime Minister informed that while the first 10000 startups took 800 days after 2014 but now this many startups are being added in less than 200 days. Valuation of Unicorns created in the last 8 years is about 12 lakh crore rupees, he informed.
The Prime Minister said that he clearly believed whether the undertaking is government or private, both are the assets of the country, so the level playing field should be given to everyone equally. The Prime Minister invited the youth of the country to test their vision and ideas on the world class facilities that the government is providing. He said that the government is providing platform to the youth who are working hard. Even the government companies will compete on a level playing field, he concluded.
Details of the projects:
Bengaluru Suburban rail project (BSRP) will connect Bengaluru city with its suburbs and satellite townships. The project, which is to be built at a cost of over Rs. 15,700 crore, envisages 4 corridors with a total route length of over 148 Kms. The Prime Minister also laid the foundation stone of the redevelopment of Bengaluru Cantt. and Yesvantpur Junction railway station to be developed at a cost of around Rs 500 crore and Rs 375 crore respectively.
During the Programme, the Prime Minister dedicated to the Nation, India’s first Air Conditioned Railway Station - Sir M Visvesvaraya Railway Station at Baiyappanahalli, which is developed on the lines of a modern airport at a total cost of around Rs 315 crore. The Prime Minister also dedicated to the Nation the 100 percent electrification of the Konkan railway line (about 740 Kms) from Roha (Maharashtra) to Thokur (Karnataka) by flagging of Electric trains from Udupi, Madagaon and Ratnagiri. The electrification of Konkan railway line has been done at a cost of more than 1280 crore. The Prime Minister also dedicated to the Nation two railway line doubling projects : Arsikere to Tumkuru (around 96 km) and Yelahanka to Penukonda (around 120 km) by flagging off passenger trains and MEMU service respectively. The two railway line doubling projects have been developed at a cost of more than Rs 750 crore and Rs 1100 crore respectively.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of two sections of the Bengaluru Ring Road project. The project to be developed at a cost of more than Rs 2280 crore will help reduce traffic congestion in the city. Prime Minister also laid the foundation stone of various other road projects : six laning of Nelamangala-Tumkur section of NH-48; widening of Punjalkatte-Charmadi section of NH-73; rehabilitation and upgradation of a section of NH-69. The cumulative cost to be incurred in these projects is about Rs 3150 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone of Multi Modal Logistics Park, which is being developed at Muddalinganahalli, about 40 km from Bengaluru at a cost of about Rs 1800 crore. It will help in lowering the transportation, handling and secondary freight costs.