ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂର ପ୍ୟାଲେସ୍ ପଡିଆରେ ଅଷ୍ଟମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 JUN 2022 9:22AM by PIB Bhubaneshwar
ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥାୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହେଲଟ୍ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସଭରାଜ ବୋମ୍ମାଇ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଯଦୁଭୀର କୃଷ୍ଣଦତ୍ତାତ୍ତ ଚାମରାଜ ୱାଡିୟର୍ ଜୀ, ରାଜମାତା ପ୍ରମୋଦା ଦେବୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଜୀ । ଅଷ୍ଟମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସରେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ!
ଆଜି, ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ଯୋଗର ଭୂମି ମହୀଶୂରକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି! ଯୋଗ ଶକ୍ତି, ମହୀଶୂର ପରି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପାଳିତ ହୋଇଆସୁଥିବା ବେଳେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଛି । ବିଶ୍ୱର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆଜି ଯୋଗ ଏକ ସାଧାରଣ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ଯୋଗ ମଣିଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ସକାଳ ଠାରୁ ଆମେ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଯୋଗର ଛବିଗୁଡିକୁ ଦେଖୁଛୁ, ଯାହା କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କେବଳ କେତେକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୃହ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ଏହି ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବାସ୍ତବତାର ବିସ୍ତାରକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ଏହି ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତଃ, ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ସାଧାରଣ ମାନବ ଚେତନାକୁ ଚିତ୍ରଣ କରିଥାଏ ବିଶେଷ କରି ସେହି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶତାବ୍ଦୀର ଏପରି ଭୟଙ୍କର ମହାମାରୀର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା! ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯୋଗ ଦିବସର ଏହି ଉତ୍ସାହ ଯାହା ଦେଶ, ଉପ-ମହାଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମହାଦ୍ୱୀପରେ ବ୍ୟାପିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଜୀବନ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମାଣ ।
ଯୋଗ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯୋଗ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ପାଇଁ । ସେଥିପାଇଁ, ଏଥର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି - ମାନବିକତା ପାଇଁ ଯୋଗ! ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗର ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୋଗ ବିଷୟରେ, ଆମର ସାଧୁ, ସନ୍ଥ ଏବଂ ଗୁରୁମାନେ କହିଛନ୍ତି – “ଶାନ୍ତିମ୍‍ ଯୋଗେନ ବନ୍ଦତି” ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ଯୋଗ ଆମ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆଣିଥାଏ । ଯୋଗରୁ ଶାନ୍ତି କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ । ଯୋଗ ଆମ ସମାଜ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆଣିଥାଏ । ଯୋଗ ଆମ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱକୁ ଶାନ୍ତି ଆଣିଦିଏ ଏବଂ, ଯୋଗ ଆମ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆଣିଥାଏ । ଏହା ହୁଏତ କାହା ପାଇଁ ଏକ ଚରମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅନୁଭବ କରିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମର ଭାରତୀୟ ସାଧୁମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ସରଳ ମନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି – “ଯତ୍‍ ପିଣ୍ଡେ ତତ୍‍ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡେ” ।
ଏହି ସମଗ୍ର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ଆମ ଶରୀର ଏବଂ ପ୍ରାଣରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ଆମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଏବଂ, ଯୋଗ ଆମ ଭିତରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଏ ଏବଂ ଏକ ସଚେତନତାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏହା ଆତ୍ମ-ସଚେତନତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସଚେତନତାକୁ ଅଗ୍ରସର ହୁଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜ ବିଷୟରେ ଏବଂ ଆମ ଦୁନିଆ ବିଷୟରେ ସଚେତନ ହୋଇଥାଉ, ଆମେ ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥାଉ ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଉଭୟ ନିଜ ଭିତରେ ଏବଂ ଦୁନିଆରେ ।
ଏଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ସମସ୍ୟା କିମ୍ବା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିବାଦ ଭଳି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇପାରେ । ଯୋଗ ଆମକୁ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ପ୍ରତି ସଚେତନ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଦୟାଳୁ କରିଥାଏ । ସାଧାରଣ ଚେତନା ଏବଂ ସହମତି ସହ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶାନ୍ତି ଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଯୋଗ ଏହିପରି ଭାବରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବ । ଯୋଗ ଏହିପରି ଭାବରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବ । ଯୋଗ ହିଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନକାରୀ ହୋଇପାରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଏଥର ଆମେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ ଯେଉଁ ସମୟରେ ଦେଶ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ଯୋଗ ଦିବସର ଏହି ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର, ଏହି ସ୍ୱୀକୃତୀ ଭାରତର ଅମୃତ ଭାବନାର ଆବେଗକୁ ସ୍ୱୀକୃତି କରିବ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥିଲା ।
ଏହି ଆବେଗକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ, ଆଜି ଦେଶର ୭୫ ଟି ବିଭିନ୍ନ ସହରର ୭୫ଟି ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ସହରର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଇତିହାସର ସାକ୍ଷୀ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି ଧାରଣ କରିଥିବା ସ୍ଥାନ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଯୋଗ ଦିବସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଇତିହାସରେ ଏହି ମହୀଶୂର ପ୍ୟାଲେସର ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଛି । ଭାରତର ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ସାମୂହିକ ଯୋଗର ଅଭିଜ୍ଞତା ଭାରତର ଅତୀତ, ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ଭାରତର ବିସ୍ତାରବାଦ ସହିତ ଜଡିତ । ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଏଥର ଆମର “ଗାର୍ଡିଆନ୍ ରିଙ୍ଗ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ” ଅଛି । ଯୋଗର ଏହି ଅଭିନବ “ଗାର୍ଡିଆନ୍ ରିଙ୍ଗ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ” ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଯୋଗ ସହିତ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସ୍ଥିତି ସହିତ ଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦୟ ହେବା ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଥିତି ବଦଳିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏହାର ପ୍ରଥମ କିରଣ ସହିତ ମିଳିତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀରେ ଯୋଗର ଏକ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ଯୋଗର ଗାର୍ଡିଆନ୍ ରିଙ୍ଗ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ । ଯୋଗର ଏହି ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପାଇଁ ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଉତ୍ସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଯୋଗ ଆଜି ଆମ ପାଇଁ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ନୁହେଁ । ଦୟାକରି ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ; ଯୋଗ କେବଳ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ନୁହେଁ, ବରଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଜୀବନ ପଥରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମର ଦିନଚର୍ଯ୍ୟା ଯୋଗରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଏହିଠାରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଆଉ କ'ଣ ଭଲ ଉପାୟ ହୋଇପାରେ? କିନ୍ତୁ, ଆମେ ଯୋଗକୁ ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନରେ ସୀମିତ ରଖିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଆମ ଘରର ବୟସ୍କମାନେ ଏବଂ ଆମର ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀମାନେ ଦିନର ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ପ୍ରାଣାୟାମ କରନ୍ତି । ଅନେକ ଲୋକ କାମ ମଝିରେ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଦଣ୍ଡାସନ କରନ୍ତି ଏବଂ ତା'ପରେ ପୁଣି କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି । ଆମେ ଯେତେ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ହେଉନା କାହିଁକି, କିଛି ମିନିଟ୍ ଧ୍ୟାନ ଆମକୁ ଆରାମ ଦିଏ ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ପାଦକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ।
ତେଣୁ, ଆମେ ଯୋଗକୁ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମକୁ କେବଳ ଯୋଗକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ, ଯୋଗ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଯୋଗର ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯୋଗ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବୁ, ଯୋଗ ଦିବସ କେବଳ ଏହା କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁଖ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଳନ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବାର ଆଜି ହେଉଛି ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ । ଆଜି ଆମର ଯୁବକମାନେ ଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏହି ଦିଗରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ‘ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଯୋଗ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ' ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଯୋଗର ଅତୀତ, ଯୋଗର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ମହୀଶୂରର ଦଶହରା ପଡିଆରେ ଏକ ଅଭିନବ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ।
ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଏହିପରି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ୨୦୨୧ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଯୋଗର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ସକାଶେ ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର'ର ସମସ୍ତ ବିଜେତାଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଯୋଗର ଏହି ଚିରାଚରିତ ଯାତ୍ରା ଏହିପରି ଏକ ଅନନ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଜାରି ରହିବ ।
ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନା, ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟା\'ର ଆବେଗ ସହିତ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଗତକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବୁ । ସମାନ ଆବେଗ ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯୋଗର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି,
ଅଭିନନ୍ଦନ!
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 8th International Day of Yoga, at Mysuru Palace Ground, Karnataka
21 JUN 2022 9:22AM by PIB Delhi
The Governor of the State Shri Thawar Chand Gehlot Ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai Ji, Shri Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar Ji, Rajmata Pramoda Devi, Minister Shri Sarbananda Sonowal Ji. Heartiest congratulations to all the people of the country and the world on the 8th International Day of Yoga!
Today, on the occasion of Yoga Day, I salute the cultural capital of Karnataka, the land of spirituality and yoga i.e. Mysuru! The yogic energy, which has been nurtured for centuries by the spiritual centres of India like Mysuru, is today giving direction to the world's health. Today yoga is becoming a common medium for global cooperation. Today yoga is instilling the confidence of a healthy lifestyle in human beings.
Since morning we are looking at the pictures of Yoga now from every corner of the world, which till a few years ago were seen only in certain homes and spiritual centres. These pictures mark the expansion of spiritual realization. These pictures depict a spontaneous, natural and common human consciousness especially at a time when the world has faced such a terrible pandemic of the century over the last two years! Under these circumstances, this enthusiasm of Yoga Day that has spread across the country, sub-continent and the entire continent, is also a proof of our vitality.
Yoga has now become a global festival. Yoga is not individual-specific, but for the entire humanity. That is why, this time the theme of International Yoga Day is - Yoga for humanity! I heartily thank the United Nations and all the countries for taking this message of Yoga to the entire humanity through this theme. I also congratulate all the people of the world on behalf of every Indian.
Friends,
About yoga, our sages, saints and teachers have said - “शांतिम् योगेन विंदति”।
It means Yoga brings peace for us. The peace from yoga is not only for individuals. Yoga brings peace to our society. Yoga brings peace to our nations and the world. And, Yoga brings peace for our universe. This might feel an extreme thought to someone, but our Indian sages have answered this with a simple mantra- “यत् पिंडे तत् ब्रह्मांडे”।
This whole universe starts from our own body and soul. The universe starts from us. And, Yoga makes us conscious of everything within us and builds a sense of awareness. It starts with self-awareness and proceeds to awareness of the world. When we become aware of ourselves and our world, we begin to spot things that need to be changed, both in ourselves and in the world.
These may be individual life-style problems or global challenges like climate change and international conflicts. Yoga makes us conscious, competent and compassionate towards these challenges. Millions of people with a common consciousness and consensus, millions of people with inner peace will create an environment of global peace. That’s how Yoga can connect people. That’s how yoga can connect the countries. And that’s how yoga can become a problem solver for all of us.
Friends,
This time in India we are celebrating Yoga Day at a time when the country is celebrating its 75th year of independence i.e the Amrit Mahotsav. This massive spread of Yoga Day, this acceptance is the acceptance of that spirit of nectar of India, which had infused energy in India's freedom struggle.
To celebrate this spirit, today apart from the 75 historical places of 75 different cities of the country, people of other cities are also performing yoga at historical places. The places which witnessed the history of India, the places which hold the cultural energy are coming together today through Yoga Day.
This Mysuru Palace also has its own special place in history. The experience of collective yoga at the historical sites of India is intertwining together of India's past, India's diversity, and India's expansion. At the international level too, this time we have "Guardian Ring of Yoga". This innovative "Guardian Ring of Yoga" is being used all over the world today. The people in different countries of the world are performing and connecting with yoga with the sunrise and the position of the sun. As the sun is rising and its position changing, the people in different countries are joining together with its first ray and a ring of yoga is forming around the whole earth. This is the Guardian Ring of Yoga. These practices of yoga are such wonderful sources of inspiration for health, balance and cooperation.
Friends,
For the people of the world, yoga is not just a part of life for us today. Please mind it; Yoga is not just a part of life, but also becoming a way of life now. Our day starts with yoga. What can be a better way to start a day than this? But, we must not limit yoga to a particular time and place. We have also seen that the elders of our house and our yoga practitioners perform Pranayama at different times of the day. Many people do Dandasana in their offices for a while in the middle of work and then start working again. No matter how stressful we are, a few minutes of meditation relaxes us and improves our productivity.
Therefore, we must not take yoga as an extra work. We not only have to understand yoga, but also live yoga. We also have to practice yoga, adopt yoga and develop yoga. And when we start living yoga, Yoga Day will become a medium of not just performing it, but also to celebrate our health, happiness and peace.
Friends,
Today is the time to realize the infinite possibilities associated with yoga. Today our youth are coming up with new ideas in the field of yoga in large numbers. In this direction, the Ministry of AYUSH has also launched 'Start-up Yoga Challenge' in our country. There is also an Innovative Digital Exhibition at the Dussehra Ground in Mysuru to explore Yoga's past, the journey of Yoga and possibilities related to Yoga.
I call upon all the youth of the country, and the world, to be a part of such efforts. I heartily congratulate all the winners of the 'Prime Minister's Awards for outstanding contribution for Promotion and Development of Yoga' for the year 2021. I believe that this perpetual journey of yoga will continue in the direction of an eternal future like this.
We will also accelerate a healthy and peaceful world through yoga with the spirit of 'Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve Santu Niramayah'. With the same spirit, once again wishing you all a very Happy Yoga Day,
Congratulations!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.