Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 8th International Day of Yoga, at Mysuru Palace Ground, Karnataka
21 JUN 2022 9:22AM by PIB Delhi
The Governor of the State Shri Thawar Chand Gehlot Ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai Ji, Shri Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar Ji, Rajmata Pramoda Devi, Minister Shri Sarbananda Sonowal Ji. Heartiest congratulations to all the people of the country and the world on the 8th International Day of Yoga!
Today, on the occasion of Yoga Day, I salute the cultural capital of Karnataka, the land of spirituality and yoga i.e. Mysuru! The yogic energy, which has been nurtured for centuries by the spiritual centres of India like Mysuru, is today giving direction to the world's health. Today yoga is becoming a common medium for global cooperation. Today yoga is instilling the confidence of a healthy lifestyle in human beings.
Since morning we are looking at the pictures of Yoga now from every corner of the world, which till a few years ago were seen only in certain homes and spiritual centres. These pictures mark the expansion of spiritual realization. These pictures depict a spontaneous, natural and common human consciousness especially at a time when the world has faced such a terrible pandemic of the century over the last two years! Under these circumstances, this enthusiasm of Yoga Day that has spread across the country, sub-continent and the entire continent, is also a proof of our vitality.
Yoga has now become a global festival. Yoga is not individual-specific, but for the entire humanity. That is why, this time the theme of International Yoga Day is - Yoga for humanity! I heartily thank the United Nations and all the countries for taking this message of Yoga to the entire humanity through this theme. I also congratulate all the people of the world on behalf of every Indian.
Friends,
About yoga, our sages, saints and teachers have said - “शांतिम् योगेन विंदति”।
It means Yoga brings peace for us. The peace from yoga is not only for individuals. Yoga brings peace to our society. Yoga brings peace to our nations and the world. And, Yoga brings peace for our universe. This might feel an extreme thought to someone, but our Indian sages have answered this with a simple mantra- “यत् पिंडे तत् ब्रह्मांडे”।
This whole universe starts from our own body and soul. The universe starts from us. And, Yoga makes us conscious of everything within us and builds a sense of awareness. It starts with self-awareness and proceeds to awareness of the world. When we become aware of ourselves and our world, we begin to spot things that need to be changed, both in ourselves and in the world.
These may be individual life-style problems or global challenges like climate change and international conflicts. Yoga makes us conscious, competent and compassionate towards these challenges. Millions of people with a common consciousness and consensus, millions of people with inner peace will create an environment of global peace. That’s how Yoga can connect people. That’s how yoga can connect the countries. And that’s how yoga can become a problem solver for all of us.
Friends,
This time in India we are celebrating Yoga Day at a time when the country is celebrating its 75th year of independence i.e the Amrit Mahotsav. This massive spread of Yoga Day, this acceptance is the acceptance of that spirit of nectar of India, which had infused energy in India's freedom struggle.
To celebrate this spirit, today apart from the 75 historical places of 75 different cities of the country, people of other cities are also performing yoga at historical places. The places which witnessed the history of India, the places which hold the cultural energy are coming together today through Yoga Day.
This Mysuru Palace also has its own special place in history. The experience of collective yoga at the historical sites of India is intertwining together of India's past, India's diversity, and India's expansion. At the international level too, this time we have "Guardian Ring of Yoga". This innovative "Guardian Ring of Yoga" is being used all over the world today. The people in different countries of the world are performing and connecting with yoga with the sunrise and the position of the sun. As the sun is rising and its position changing, the people in different countries are joining together with its first ray and a ring of yoga is forming around the whole earth. This is the Guardian Ring of Yoga. These practices of yoga are such wonderful sources of inspiration for health, balance and cooperation.
Friends,
For the people of the world, yoga is not just a part of life for us today. Please mind it; Yoga is not just a part of life, but also becoming a way of life now. Our day starts with yoga. What can be a better way to start a day than this? But, we must not limit yoga to a particular time and place. We have also seen that the elders of our house and our yoga practitioners perform Pranayama at different times of the day. Many people do Dandasana in their offices for a while in the middle of work and then start working again. No matter how stressful we are, a few minutes of meditation relaxes us and improves our productivity.
Therefore, we must not take yoga as an extra work. We not only have to understand yoga, but also live yoga. We also have to practice yoga, adopt yoga and develop yoga. And when we start living yoga, Yoga Day will become a medium of not just performing it, but also to celebrate our health, happiness and peace.
Friends,
Today is the time to realize the infinite possibilities associated with yoga. Today our youth are coming up with new ideas in the field of yoga in large numbers. In this direction, the Ministry of AYUSH has also launched 'Start-up Yoga Challenge' in our country. There is also an Innovative Digital Exhibition at the Dussehra Ground in Mysuru to explore Yoga's past, the journey of Yoga and possibilities related to Yoga.
I call upon all the youth of the country, and the world, to be a part of such efforts. I heartily congratulate all the winners of the 'Prime Minister's Awards for outstanding contribution for Promotion and Development of Yoga' for the year 2021. I believe that this perpetual journey of yoga will continue in the direction of an eternal future like this.
We will also accelerate a healthy and peaceful world through yoga with the spirit of 'Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve Santu Niramayah'. With the same spirit, once again wishing you all a very Happy Yoga Day,
Congratulations!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ মহীশূৰ পেলেচ গ্ৰাউণ্ডত অষ্টম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত প্ৰদানমন্ত্ৰী ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
21 JUN 2022 9:22AM by PIB Guwahati
ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান থাৱাৰচন্দ গেহলট জী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৱৰাজ বোম্মাই জী, শ্ৰীযদুবীৰ কৃষ্ণ দাতা চামৰাজা ৱাদিয়াৰ জী, ৰাজমাতা প্ৰমোদা দেৱী, মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল জী, দেশবাসী আৰু বিশ্ববাসীলৈ অষ্টম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ আন্তৰিক শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিলো৷
আজি যোগ দিৱস উপলক্ষে কৰ্ণাটকৰ সাংস্কৃতিক ৰাজধানী, আধ্যাত্মিকতা আৰু যোগৰ ভূমি মহীশূৰক প্ৰণাম জনাইছো। মহীশূৰৰ দৰে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহে যুগ যুগ ধৰি লালন-পালন কৰি অহা যোগশক্তিয়ে আজি বিশ্ব স্বাস্থ্যখণ্ডক মাৰ্গদৰ্শন কৰি আহিছে। আজি যোগ বিশ্ব সহযোগিতাৰ পাৰস্পৰিক আধাৰ হৈ পৰিছে। আজি যোগে মানৱজাতিক সুস্থ জীৱনৰ বিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে।
আমি আজি পুৱাৰে পৰা দেখিবলৈ পাইছো যে কেইবছৰমান আগতে কেৱল ঘৰতে, আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰত দেখা পোৱা যোগৰ ছবিবোৰ এতিয়া পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা আহি আছে। এই ছবিবোৰ আধ্যাত্মিক উপলব্ধিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ছবি। এই ছবিবোৰ স্বতঃস্ফূৰ্ত, স্বাভাৱিক আৰু সাধাৰণ মানুহৰ চেতনাৰ ছবি। বিশেষকৈ বিহগত দুবছৰত যেতিয়া বিশ্বই শতিকাৰ ইমান ডাঙৰ মহামাৰীৰ সন্মুখীন হৈছে! এনে পৰিস্থিতিত দেশ, দ্বীপ, মহাদেশৰ সীমাৰ অতিক্ৰম কৰা যোগ দিৱসৰ এই উৎসাহো আমাৰ সজীৱতাৰ প্ৰমাণ।
যোগ এতিয়া বিশ্বজোৰা উৎসৱত পৰিণত হৈছে। যোগ কেৱল যিকোনো ব্যক্তিৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে। সেইবাবেই, এইবাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিষয়বস্তু হৈছে-মানৱতাৰ বাবে যোগ! এই বিষয়বস্তুৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ মানৱ জাতিলৈ যোগৰ এই বাৰ্তা বহন কৰাৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু সকলো দেশক আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো। লগতে সকলো ভাৰতীয়ৰ হৈ বিশ্বৰ সমূহ নাগৰিকক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যোগৰ সন্দৰ্ভত আমাৰ ঋষি, আমাৰ মহৰ্ষি, আমাৰ আচাৰ্যসকলে কৈছিল- “शांतिम् योगेन विंदति”।
অৰ্থাৎ যোগে আমাৰ বাবে শান্তি কঢ়িয়াই আনে। যোগৰ পৰা পোৱা শান্তি কেৱল ব্যক্তিৰ বাবেই নহয়। যোগে আমাৰ সমাজলৈ শান্তি কঢ়িয়াই আনে। যোগে আমাৰ জাতি আৰু বিশ্বলৈ শান্তি কঢ়িয়াই আনে। আৰু, যোগে আমাৰ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ বাবে শান্তি কঢ়িয়াই আনে। এয়া হয়তো কাৰোবাৰ বাবে এক চৰম চিন্তা অনুভৱ কৰিব পাৰে, কিন্তু আমাৰ ভাৰতীয় ঋষিসকলে এটা সাধাৰণ মন্ত্ৰৰে এই কথাৰ উত্তৰ দিছে- “यत् पिंडे तत् ब्रह्मांडे”।
অৰ্থাৎ এই গোটেই বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডখন আমাৰ নিজৰ দেহ আৰু আত্মাৰ পৰাই আৰম্ভ হয়। বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ড আমাৰ পৰাই আৰম্ভ হয়। আৰু, যোগে আমাক আমাৰ ভিতৰৰ সকলো দিশৰ প্ৰতি সচেতন কৰি তোলে আৰু সজাগতাৰ ভাৱ গঢ়ি তোলে। ই স্বসজাগতাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পৃথিৱীৰ প্ৰতি সজাগতালৈকে আগুৱাই লৈ যায়। যেতিয়া আমি নিজৰ আৰু নিজৰ জগতখনৰ প্ৰতি সজাগ হৈ পৰো, তেতিয়া আমি নিজৰ আৰু পৃথিৱীত সলনি কৰিবলগীয়া বস্তুবোৰ ধৰা পেলাবলৈ আৰম্ভ কৰো।
এয়া ব্যক্তিগত জীৱনশৈলীৰ সমস্যা হ’ব পাৰে বা জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংঘাতৰ দৰে বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানো হ’ব পাৰে। যোগে আমাক এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি সজাগ, দক্ষ আৰু দয়ালু কৰি তোলে। এক উমৈহতীয়া চেতনা আৰু সহমতৰ সৈতে লাখ লাখ লোক, আভ্যন্তৰীণ শান্তি থকা লাখ লাখ লোকে বিশ্ব শান্তিৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিব। সেইদৰেই যোগে মানুহক সংযোগ কৰিব পাৰে৷ একেদৰে যোগে দেশসমূহক সংযোগ কৰিব পাৰে৷ সেইদৰে যোগাসন আমাৰ সকলোৰে বাবে সমস্যা সমাধানকাৰী হৈ উঠিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আমি এইবাৰ এনে সময়ত যোগ দিৱস উদযাপন কৰিছো, যি সময়ত দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষ উদযাপন কৰা হৈছে, অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে। যোগ দিৱসৰ এই ব্যাপকতা, এই গ্ৰহণযোগ্যতা ভাৰতৰ সেই অমৃত মনোভাৱৰ গ্ৰহণযোগ্যতা, যি ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামক শক্তি প্ৰদান কৰিছিল।
এই মনোভাৱক উদযাপন কৰিবলৈ আজি দেশৰ ৭৫খন ভিন্ন চহৰৰ ৭৫খন ঐতিহাসিক স্থানৰ উপৰি আন চহৰৰ লোকসকলেও ঐতিহাসিক স্থানত যোগাসন কৰি আছে। ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সাক্ষী হৈ থকা ঐতিহাসিক স্থানসমূহ, সাংস্কৃতিক শক্তিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ থকা ঠাইসমূহ আজি যোগ দিৱসৰ জৰিয়তে একত্ৰিত হৈছে।
এই মহীশূৰ পেলেচৰো ইতিহাসত এক নিজা বিশেষ স্থান আছে। ভাৰতৰ ঐতিহাসিক স্থানসমূহত সামূহিক যোগৰ অভিজ্ঞতা ভাৰতৰ অতীত, ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য, ভাৰতৰ সম্প্ৰসাৰণৰ এক বান্ধোনৰ দৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তো আমি এইবাৰ "গাৰ্জেন ৰিং অফ যোগা" পালন কৰিছো৷ এই "গাৰ্জেন ৰিং অফ যোগা" ৰ এই অভিনৱ ব্যৱহাৰ আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে কৰা হৈছে। পৃথিৱীৰ বিভিন্ন দেশত সূৰ্য্য উদয়ৰ লগে লগে, সূৰ্য্যৰ গতিৰ লগে লগে মানুহে যোগাসন কৰি আছে, যোগৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছে। যিমানে সূৰ্য্যটো আগবাঢ়ি গৈছে, উদয় হোৱাৰ লগে লগে বিভিন্ন দেশৰ মানুহে ইয়াৰ প্ৰথম ৰশ্মিৰে জড়িত হৈ আছে, গোটেই পৃথিৱীখনক কেন্দ্ৰ কৰি এক যোগৰ আঙুঠি গঢ় লৈ উঠিছে। এয়া হৈছে যোগৰ ৰক্ষক আঙুঠি। এই যোগাভ্যাসবোৰে স্বাস্থ্য, ভাৰসাম্য আৰু সহযোগিতাৰ বাবে অদ্ভূত প্ৰেৰণা যোগাইছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ জনসাধাৰণৰ বাবে আজি আমাৰ বাবে যোগ কেৱল জীৱনৰ অংশ নহয়, অনুগ্ৰহ কৰি মনত পেলাব যে ই জীৱনৰ অংশ নহয়, কিন্তু যোগ এতিয়া জীৱনৰ উপায়ত পৰিণত হৈছে। আমাৰ দিনটো যোগৰ জৰিয়তে আৰম্ভ হয়, ইয়াতকৈ ভাল আৰম্ভণি আৰু কি হ’ব পাৰে? কিন্তু, আমি যোগক এটা নিৰ্দিষ্ট সময় আৰু স্থানত সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিব নালাগে। আমিও দেখিছো যে আমাৰ ঘৰৰ জ্যেষ্ঠ লোকসকলে, আমাৰ যোগ সাধকসকলে দিনটোৰ বিভিন্ন সময়ত প্ৰাণায়াম কৰে। বহুতে কামৰ মাজত কিছু সময় নিজৰ অফিচত দণ্ডাসন কৰে, তাৰ পিছত আকৌ কাম আৰম্ভ কৰে। আমি যিমানেই মানসিক চাপত নাথাকো কিয় কেইমিনিটমানৰ ধ্যানে আমাক সতেজ কৰে, আমাৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰে।
সেইবাবে আমি যোগক অতিৰিক্ত কাম হিচাপে লোৱা উচিত নহয়। আমিও যোগ জানিব লাগিব, আমি যোগকো জীয়াই ৰাখিব লাগিব। আমি যোগ সাধন কৰিব লাগিব, আমি যোগক গ্ৰহণ কৰিব লাগিব আৰু আমি যোগৰ বিকাশ সাধন কৰিব লাগিব। আৰু যেতিয়া আমি যোগক জীয়াই ৰাখিবলৈ আৰম্ভ কৰিম, তেতিয়া যোগ দিৱস আমাৰ বাবে যোগ কৰিবলৈ নহয়, আমাৰ স্বাস্থ্য, সুখ আৰু শান্তিৰ উদযাপনৰ মাধ্যম হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান সময় হৈছে যোগৰ লগত জড়িত অসীম সম্ভাৱনাক উপলব্ধি কৰাৰ। আজি আমাৰ বৃহৎসংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে যোগৰ ক্ষেত্ৰত নতুন নতুন চিন্তা-চৰ্চা লৈ আহিছে৷ এই দিশত আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে আমাৰ দেশত ‘ষ্টাৰ্টআপ যোগ চেলেঞ্জো’ আৰম্ভ কৰিছে। যোগৰ অতীতক, যোগৰ যাত্ৰাক আৰু যোগৰ সৈতে জড়িত সম্ভাৱনাসমূহৰ বিষয়ে অন্বেষণ কৰিবলৈ মহীশূৰ দছেহৰা খেলপথাৰত এক উদ্ভাৱনীমূলক ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীও অনুষ্ঠিত হৈছে।
দেশৰ লগতে বিশ্বৰ সকলো যুৱক-যুৱতীক এই ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ২০২১ বৰ্ষৰ বাবে ‘যোগৰ প্ৰসাৰ আৰু বিকাশৰ বাবে অসাধাৰণ অৱদান’ৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বঁটা’ বিজয়ী সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো। মোৰ বিশ্বাস যোগৰ এই চিৰন্তন যাত্ৰা এনেদৰে অনন্ত ভবিষ্যতৰ দিশত অব্যাহত থাকিব৷
আমি ‘সৰ্বে ভৱন্তু সুখিনঃ সৰ্বে সন্তু নিৰমায়ঃৰ মনোভাৱেৰে যোগৰ জৰিয়তে এখন সুস্থ আৰু শান্তিপূৰ্ণ পৃথিৱীক গতি প্ৰদান কৰিম৷ এই মনোভাৱেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে যোগ দিৱসৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো৷
সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনালো।
ধন্যবাদ৷