ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଷ୍ଟମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ମହୀଶୂର ଠାରେ ବିଶାଳ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହୀଶୂର ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଦେଶର ୭୫ଟି ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ଗଣ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ
କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହ ଦେଶ ବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ସରକାରୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ଗଣ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ
“ଯୋଗ ବ୍ୟକ୍ତି କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନୁହେଁ, ଏହା ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ”
“ଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଆମ ସମାଜ, ଦେଶ, ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆସିଥାଏ
“ଯୋଗ ଦିବସର ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣୀୟତା ହେଉଛି ଭାରତର ଅମୃତ ଉତ୍ସାହର ଗ୍ରହଣୀୟତା ଯାହା ଭାରତୀୟ ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥିଲା”
“ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳୀରେ ସାମୁହିକ ଯୋଗର ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଶର ଅତୀତ, ବିବିଧତା ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିବା ସଦୃଶ”
“ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ଶରୀର ଓ ମନର ସନ୍ତୁଳନରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ”
“ଯୋଗ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅନନ୍ତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆଜି ଅନୁଭବ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି”
21 JUN 2022 8:11AM by PIB Bhubaneswar
ଅଷ୍ଟମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହୀଶୂରର ରାଜପ୍ରାସାଦ ପଡ଼ିଆରେ ହଜାର ହଜାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ସମୂହ ଯୋଗାଭ୍ୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥୱରଚାନ୍ଦ ଗେହଲଟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବାସବରାଜ ବୋମାଇ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଏଥିରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ ଶକ୍ତି ଯାହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ମହୀଶୂର ଭଳି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବିକଶିତ ହୋଇ ଆଜି ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଛି । ଆଜି ଯୋଗ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗର ଏକ ଭିତ୍ତି ହେବା ସହ ମାନବ ସମାଜକୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନର ସଂଦେଶ ଦେଉଛି । ଆଜି ଯୋଗ ଘରର ଚାରିକାନ୍ଥ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ନ ରହି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଅଭୁତପୂର୍ବ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉପଲବ୍ଧି ଓ ମାନବ ଚେତନାର ଉନ୍ମେଷ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଯୋଗ ଆଜି ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ପର୍ବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯୋଗ କାହାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ସମଗ୍ର ମାନବତାର । ସେଥିପାଇଁ ଚଳିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସର ବାର୍ତ୍ତା ‘ମାନବତା ପାଇଁ ଯୋଗ’ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ଜାତିସଂଘ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ମୁନିଋଷିମାନଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ “ଯୋଗ ଆମ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆଣିଥାଏ । ଯୋଗରୁ ମିଳୁଥିବା ଶାନ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତି କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନୁହଁ । ଯୋଗ ଆମ ସମାଜରେ ଶାନ୍ତି ଆଣିଥାଏ । ଯୋଗ ଆମ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆଣେ । ଏହାଛଡ଼ା ଯୋଗ ଆମର ଜଗତକୁ ଶାନ୍ତି ଦେଇଥାଏ ।” ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ “ଏହି ସମଗ୍ର ଜଗତ ଆମ ନିଜ ଶରୀର ଓ ଆତ୍ମାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଜଗତ ଆମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯୋଗ ଆମକୁ ସବୁ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ସହ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନା ଭାବ ଉଦୟ କରାଇଥାଏ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏହାର ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ବାର୍ଷିକୀ ଓ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଯୋଗ ଦିବସର ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣୀୟତା ହେଉଛି ଭାରତର ଅମୃତ ଉତ୍ସାହର ଗ୍ରହଣୀୟତା ସହ ସମାନ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ୭୫ଟି ଐତିହ୍ୟ କୀର୍ତ୍ତିରାଜି ସ୍ଥଳରେ ଗଣ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି ଯାହାକି ଭାରତର ଗୌରବଜ୍ୱଳ ଇତିହାସ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରାଣକେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ଭାରତୀୟ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳୀରେ ସମୁହ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଅତୀତକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିବା ତଥା ଏହାର ବିବିଧତା ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ‘ଗାର୍ଡିଆନ ଯୋଗ ରିଙ୍ଗ’ ନାମରେ ନାମିତ ୭୯ଟି ଦେଶ ଓ ଜାତିସଂଘ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଥିବା ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଥିରେ ବିଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ଯୋଗର ଏକତ୍ରୀକରଣ ଶକ୍ତିର ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ଏହାର କୌଣସି ସୀମା ସରହଦ ନାହିଁ । ସୂର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱଭାବତଃ ଯେପରି ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ଗତି କରନ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଗଣ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ଯଦି ପୃଥିବୀର ଗୋଟେ ପଟରୁ ଦେଖାଯାଏ ତାହା ଅନ୍ୟପଟରେ ମଧ୍ୟ ଆଗ ପଛ ହୋଇ ଚାଲିଥିବ, ଯାହା ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସୂଚୀତ କରେ । “ଏହି ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସନ୍ତୁଳନ ଓ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଉତ୍ସାହ ଦେଇଥାଏ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କେବଳ ଜୀବନର ଗୋଟିଏ ଅଂଶ ହୋଇ ରଖିନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ଜୀବନଧାରା ପାଲଟିଛି । ଯୋଗ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ଓ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବା ଅନୁଚିତ । ସେ କହିଥିଲେ “ଆମେ ଯେତେ ଅବସାଦଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଅଳ୍ପ କେଇ ମିନିଟର ଧ୍ୟାନ ଆମର ଶରୀରକୁ ହାଲୁକା କରିବା ସହ ଉତ୍ପାଦକତା ବଢ଼ାଇଥାଏ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଯୋଗକୁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବା ଅନୁଚିତ । ଆମକୁ ଯୋଗକୁ ଜାଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଓ ଯୋଗ ପାଇଁ ବଞ୍ଚôବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଯୋଗ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ ଓ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଯୋଗ ସହ ବଞ୍ଚôବା, ସେତେବେଳେ ଯୋଗ ଦିବସ ଆମକୁ କେବଳ ଯୋଗ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁଖ ଓ ଶାନ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯୋଗରେ ଥିବା ଅନନ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନୁଭବ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଯୋଗ ପାଇଁ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ମାନ ନେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସମ୍ଭାବନା ନେଇ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା ହେଉଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଯୋଗର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ୨ଠ୨୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମାନ ପାଇଥିବା ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ଅଷ୍ଟମ ଆନ୍ତର୍ଜାତି ଯୋଗ ଦିବସ ସହ ସମନ୍ୱିତ କରି ୭୫ଟି ଐତିହ୍ୟ କୀର୍ତ୍ତିରାଜି ସ୍ଥଳରେ ୭୫ ଜଣ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଣ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୀଶୂର ଠାରେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ସାମାଜିକ, ରାଜନୀତିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଧାର୍ମିକ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବେସାମରିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ମହୀଶୂରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘ଗାର୍ଡିଆନ ଯୋଗ ରିଙ୍ଗ’ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ। ଏହା ୭୯ଟି ଦେଶ ଓ ଜାତିସଂଘ ସଂଗଠନ ଓ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଙ୍କ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ । ଏହା ସୀମା ସରହଦ ବିନା ଯୋଗର ଏକତ୍ୱ ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।
ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ ୨୧ ତାରିଖକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବେ ୨ଠ୧୫ ମସିହା ଠାରୁ ପାଳନ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । ଚଳିତ ଯୋଗ ଦିବସର ବାର୍ତ୍ତା ‘ମାନବତା ପାଇଁ ଯୋଗ’ ରଖାଯାଇଛି । ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଯୋଗ କିପରି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ମାନବ ଜାତିର କଷ୍ଟ ଉନ୍ମେଳନ କରିଥିଲା ତାହା ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।

Prime Minister's Office
On the occasion of 8th International Day of Yoga, PM participates in a Mass Yoga Demonstration at Mysore Palace ground, Mysuru
Along with PM's Yoga programme at Mysore, mass Yoga demonstrations at 75 iconic locations across the country
Mass Yoga demonstrations are being organised by various Non governmental organisations also across the country, with participation of crores of people
PM’s Yoga programme at Mysuru is part of an innovative programme- ‘Guardian Yoga Ring’- underlining the concept of ‘One Sun, One earth’
“Yoga is for entire humanity not for merely an individual”
“Yoga brings peace to our society, nations, world and Yoga brings peace to our universe”
“Widespread acceptance of Yoga Day is the acceptance of that Amrit spirit of India which gave energy to India's freedom struggle”
“The experience of collective yoga at the historical sites of India is like tying together India's past, India's diversity, and India's expansion”
“The practices of yoga are giving wonderful inspiration for health, balance and cooperation”
“Today is the time to realize the infinite possibilities associated with yoga”
“When we start living yoga, Yoga Day becomes a medium to celebrate our health, happiness and peace”
21 JUN 2022 8:11AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated along with thousands of participants in a Mass Yoga Demonstration at Mysore Palace ground, Mysuru on the occasion of 8th International Day of Yoga (IDY) today. Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai, and Union Minister Shri Sarbananda Sonowal were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the yogic energy, which has been nurtured for centuries by the spiritual centers of India like Mysuru, is today giving direction to global health. Today yoga is becoming a basis for global cooperation and is providing a belief of a healthy life to mankind, he added. He said that today we see that Yoga has come out of the households and has spread all over the world and this is a picture of spiritual realization, and that of natural and shared human consciousness, especially in the last two years of an unprecedented pandemic. “Yoga has now become a global festival. Yoga is not only for any individual, but for the entire humanity. Therefore, this time the theme of International Day of Yoga is - Yoga for humanity”, he said. He thanked the United Nation and all the countries for taking this theme globally.
Quoting Indian sages the Prime Minister emphasized “Yoga brings peace for us. The peace from yoga is not merely for individuals. Yoga brings peace to our society. Yoga brings peace to our nations and the world. And, Yoga brings peace to our universe.”, he continued “This whole universe starts from our own body and soul. The universe starts from us. And, Yoga makes us conscious of everything within us and builds a sense of awareness”
The Prime Minister remarked that India is celebrating Yoga Day at a time when the country is celebrating its 75th year of independence, the Amrit Mahotsav. This widespread acceptance of Yoga Day, The Prime Minister said, is the acceptance of that Amrit spirit of India which gave energy to India's freedom struggle. That is why Mass Yoga demonstrations are being organised at 75 iconic locations across the country which have been witness to the glorious history of India and have been the center of cultural energy. “The experience of collective yoga at the historical sites of India is like tying together India's past, India's diversity, and India's expansion”, he elaborated. He also informed about the novel programme ‘Guardian Yoga Ring’ which is a collaborative exercise between 79 countries and United Nations organisations along with Indian Missions abroad to illustrate Yoga's unifying power that surpasses national boundaries. As the sun apparently moves from the east to the west across the world, the Mass Yoga Demonstrations in the participating countries, if seen from any one point on Earth, will seem to be happening one after the other, almost in tandem, thus underlining the concept of ‘One Sun, One earth’. “These practices of yoga are giving wonderful inspiration for health, balance and cooperation”, he added.
Shri Modi pointed out that Yoga is not just part of life for us, today, it has become a way of life. He said Yoga need not be limited to a particular time and location. He said “no matter how stressful we are, a few minutes of meditation relaxes us and increases our productivity. Therefore, we do not have to take yoga as an extra work. We also have to know yoga and we also have to live yoga. We also have to achieve yoga, we also have to adopt yoga. When we start living yoga, Yoga Day will become a medium for us not to do yoga, but to celebrate our health, happiness and peace.”
The Prime Minister said that today is the time to realize the infinite possibilities associated with yoga. Today our youth are coming in large numbers with new ideas in the field of yoga. He also informed about the Startup Yoga Challenge by the Ayush Ministry. The Prime Minister congratulated the winners of 2021 winners of ‘Prime Minister’s Awards for outstanding contribution for Promotion and Development of Yoga’.
Integrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav with celebrations of 8th IDY, Mass Yoga demonstrations are being organised at 75 iconic locations across the country under the leadership of 75 Union Ministers, along with the Yoga Demonstration by the Prime Minister at Mysore. The Yoga demonstrations are also being held by various educational, social, political, cultural, religious, corporate and other civil society organisations and will be attended by crores of people across the country.
The Prime Minister’s Yoga programme at Mysuru is also part of the novel programme ‘Guardian Yoga Ring’ which is a collaborative exercise between 79 countries and United Nations organisations along with Indian Missions abroad to illustrate Yoga's unifying power that surpasses National boundaries.
Since 2015, the International Day of Yoga (IDY) has been celebrated worldwide on 21st June every year. The theme for this year’s Yoga day is “Yoga for Humanity”. The theme portrays how Yoga served humanity in alleviating suffering during Covid Pandemic.