ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପାଭାଗଡ଼ ପାହାଡ଼ରେ ପୁନଃନିର୍ମିତ ଶ୍ରୀ କାଳିକା ମାତାଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 JUN 2022 3:00PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ କାଳିକା ମାତାଜୀ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସୁରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ମହାଶୟ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ପୂର୍ଣ୍ଣେଶ ମୋଦୀ ମହାଶୟ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥଗଣ, ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ସାଥୀ, ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଭଦ୍ର ମହିଳାଗଣ। ଆଜି ଅନେକ ବର୍ଷ ପରେ ପାଭାଗଡ଼ ମା କାଳୀଙ୍କ ଚରଣ ତଳକୁ ଆସି କିଛି ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାର, ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା, ଏହା ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ମୋ ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ ଧନ୍ୟ କ୍ଷଣ। ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱପ୍ନ ସଂକଳ୍ପ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ଆଉ ସଂକଳ୍ପ ଯେତେବେଳେ ସିଦ୍ଧି ରୂପରେ ଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଥାଏ, ତେବେ ତାହାର ଆନନ୍ଦ କେତେ ପରିମାଣରେ ହୋଇପାରେ ଏହାର କଳ୍ପନା ଆପଣମାନେ କରି ପାରୁଥିବେ। ଆଜିକାର ଏହି କ୍ଷଣ ମୋ ଅନ୍ତର୍ମନକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆନନ୍ଦରେ ଭରି ଦେଇଛି। କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ 5 ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ଆଉ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ଅତିବାହିତ ହେବା ପରେ, 5 ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମା କାଳୀଙ୍କ ଶୀଖରରେ ଧ୍ୱଜା ଉଡାଯାଇ ନ ଥିଲା। ଆଜି ମା କାଳୀଙ୍କ ଶୀଖରରେ ଧ୍ୱଜା ରହିଛି। ଏହି କ୍ଷଣ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି, ଉର୍ଜ୍ଜା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଆଉ ଆମର ମହାନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ବଂଚିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଜିଠାରୁ ହିଁ କିଛି ଦିନ ପରେ ଏହି ମାସର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଗୁପ୍ତ ନବରାତ୍ରୀ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଗୁପ୍ତ ନବରାତ୍ରୀର ଠିକ୍ ପୂର୍ବରୁ ପାଭାଗଡ଼଼ରେ ମା କାଳୀଙ୍କର ଏହି ଶକ୍ତିପୀଠ ମହାକାଳୀ ମନ୍ଦିର ନିଜର ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ସ୍ୱରୂପରେ ଆମ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଛି। ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାଧନାର ଏହି ବିଶେଷତା ହୋଇଥାଏ। ଗୁପ୍ତ ନବରାତ୍ରୀ ହେଉଛି କିନ୍ତୁ ଶକ୍ତି ସୁପ୍ତ ହୋଇ ନ ଥାଏ, ଶକ୍ତି କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଲୁପ୍ତ ହୋଇ ନ ଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରଦ୍ଧା, ସାଧନା ଏବଂ ତପସ୍ୟା ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରକଟ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଶକ୍ତି ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଭବ ସହିତ ପ୍ରକଟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ପାଭାଗଡ଼ରେ ମହାକାଳୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଭାରତର ସେହି ଶକ୍ତିର ପ୍ରକାଟ୍ୟକୁ ଦେଖିପାରୁଛେ। ଆଜି ଶତାବ୍ଦୀ- ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ମହାକାଳୀଙ୍କର ଏହି ମନ୍ଦିର ନିଜର ବିଶାଳ ସ୍ୱରୂପରେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଆମ ମସ୍ତକକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚା କରି ଦେଉଛି। ଆଜି ଶତାବ୍ଦୀ- ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ପାଭାଗଡ଼ ମନ୍ଦିର ଶୀଖରରେ ପୁଣିଥରେ ଧ୍ୱଜା ଉଡ଼ୁଛି। ଏହି ଶୀଖର ଧ୍ୱଜା କେବଳ ଆମ ଆସ୍ଥା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମର ହିଁ ପ୍ରତୀକ ନୁହେଁ! ବରଂ ଏହି ଶୀଖର ଧ୍ୱଜ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତୀକ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବର୍ତନ ହୋଇଥାଏ, ଯୁଗ ବଦଳି ଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆସ୍ଥାର ଶୀଖର ଶାଶ୍ୱତ ରହିଥାଏ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଆସି ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ, ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଆକାର ନେଉଛି, କାଶୀରେ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ମୋର କେଦାର ବାବାଙ୍କ ଧାମ ହେଉ, ଆଜି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୌରବ ପୁନଃ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି। ଆଜି ନୂତନ ଭାରତ ନିଜର ଆଧୁନିକ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିଜର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ଉଦ୍ଦୀପନା ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ବଂଚୁଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏହାକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସ୍ଥଳ, ଆମର ଶ୍ରଦ୍ଧା ସହିତ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସ୍ରୋତ ପାଲଟି ଯାଉଛି। ପାଭାଗଡରେ ମା କାଳିକା ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଆମର ଏହି ଗୌରବ ଯାତ୍ରାର ହେଉଛି ଅଂଶ। ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ମାଆ ମହାକାଳୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆଜିର ଏହି ଅବସର ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତୀକ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ମୋତେ ମା କାଳିକା ମନ୍ଦିରରେ ଧ୍ୱଜାରୋହଣ ଏବଂ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ମା କାଳୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବା ସମୟରେ ମୁଁ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି ଯେ ଆଜି ମା କାଳୀଙ୍କ ଚରଣରେ କ’ଣ ଭିକ୍ଷା କରିବି? ମା କାଳୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଅଛି, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ମହୋଦୟ ମା କାଳୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ଜନସେବାରୁ ପ୍ରଭୂ ସେବାରେ ଲୀନ ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ। ମା, ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ମୁଁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉର୍ଜ୍ଜାର ସହିତ, ଏବଂ ଅଧିକ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଦେଶର ଜନ-ସାଧାରଣଙ୍କ ସେବକ ହୋଇ ସେବା କରି ଚାଲିବି। ଯାହା ମଧ୍ୟ ମୋର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ମୋ ଜୀବନରେ ଯାହାକିଛି ମଧ୍ୟ ପୂଣ୍ୟ ରହିଛି, ତାହା ମୁଁ ଦେଶର ମାତା-ଭଉଣୀମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, ଦେଶ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ କରି ଚାଲିବି।
ଏହି ସମୟରେ, ଏହି ଗୌରବଶାଳୀ ଗୁଜରାଟର ଧରଣୀରେ ମା କାଳୀଙ୍କ ଚରଣରେ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶର ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଗୁଜରାଟ ଯେତେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି, ସେତିକି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଗୌରବଶାଳୀ ଗୁଜରାଟ ଭାରତର ଗର୍ବ ଏବଂ ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ। ଗୁଜରାଟ ଭାରତର ବ୍ୟବସାୟର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି, ଏବଂ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛି।
ଶତାବ୍ଦୀ- ଶତାବ୍ଦୀର ସଂଘର୍ଷ ପରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା ଆଉ ଆମେ ପରାଧୀନତା ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାରର ଆଘାତରେ ଭରି ରହିଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ନିଜ ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ପୁଣିଥରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ କରିବାର ଆହ୍ୱାନ, ତାକୁ ନେଇ ଆମେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ଲଢ଼ୁଥିଲେ। ଭାରତର ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟରୁ ହିଁ ହୋଇଥିଲା। ସେମାନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁନଃନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆମ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା।
ପାଭାଗଡ଼ ଏବଂ ପଂଚମହଲ ଆଜି ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି ଯାହା ଗୁଜରାଟକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପରିଚୟ ଦେଇଥିଲା। ଆଜି ଯେଉଁ ଧ୍ୱଜା ଉଡାଗଲା, ତାହା କେବଳ ମହାକାଳୀ ମନ୍ଦିରର ଧ୍ୱଜା ନୁହେଁ, ବରଂ ହେଉଛି ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୌରବର ଧ୍ୱଜା ମଧ୍ୟ। ପଂଚମହାଲ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏହି ମନ୍ଦିରର ଭବ୍ୟତା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କଲେ। ଏବେ ସୁନାରେ ନିର୍ମିତ କଳସ ସହିତ ଏହି ମନ୍ଦିର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଆଜି ପାଭାଗଡ଼ ଏବଂ ପଂଚମହଲର ତପସ୍ୟା ସିଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ପଂଚମହାଲ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପୁରୁଣା ସମୟ ତ ମୋର ମନେଅଛି, ଆଜିର ପରମ୍ପରା ସେତେ ଅଧିକ ଜଣାନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ସମୟର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବିବାହ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭକ୍ତ ପ୍ରଥମେ ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଆସି ମାତାଙ୍କ ଚରଣରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପତ୍ର ରଖି ଦେଉଥିଲେ। ଆଉ ମୋତେ ଜଣାଅଛି ସେହି ସମୟରେ ମନ୍ଦିରରେ ଯେଉଁ ପୂଜାରୀ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତମାନେ ଥିଲେ, ସେମାନେ ସନ୍ଧ୍ୟା ଆରତୀ ସମୟରେ ଦିନସାରା ଯେତେ ସବୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଆସିଥାଏ, ତାହାକୁ ପଢ଼ି ମାଙ୍କୁ ଶୁଣାଇ ଥାଆନ୍ତି, ସୁରେନ୍ଦ୍ର କାକାଙ୍କ ସମୟରୁ ସେହି ପ୍ରଥା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି।
ପରେ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଭାବେ ମନ୍ଦିରକୁ ଯେଉଁମାନେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପତ୍ର ପଠାଇଥାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଉପହାର ମଧ୍ୟ ପଠାଯାଇଥାଏ। କେତେ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ଆଉ ଏହି ପରମ୍ପରା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଛି। କିନ୍ତୁ ମାତା ଚଳିତ ଥର ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଆଜି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି। ମାତାଙ୍କ ଦରବାରର ଏହି କାୟାକଳ୍ପ, ଆଉ ଧ୍ୱଜାରୋହଣ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଆମ ଭକ୍ତି ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଉପାସକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଉପହାର କ’ଣ ହୋଇପାରେ ଆଉ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବିନା ଏହା କ’ଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରି ଥାଆନ୍ତା।
ଏଠାରେ ଶ୍ରୀକାଳିକା ମନ୍ଦିରକୁ ନେଇ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଥା ହେଉଛି। ମହାକାଳୀ ମନ୍ଦିରକୁ ଏତେ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱରୂପ ଦିଆଗଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗର୍ଭଗୃହର ମୂଳ ସ୍ୱରୂପକୁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ସେବା ଯଜ୍ଞରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର, ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ବିକାଶ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଲୋକମାନେ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ମନ୍ଦିର ପରିସରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିକ୍ରମା ପାଇଁ ଏବେ ସୁରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ କହୁଥିଲେ, ଦୁଧିଆ ପୁଷ୍କରିଣୀ ଏବଂ ଝାସିୟା ପୁଷ୍କରିଣୀକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ପରିକ୍ରମା ପଥ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ଯଜ୍ଞଶାଳା, ଭୋଜନଶାଳା, ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭକ୍ତନିବାସ ଏବଂ ଛସିଆ ଝରଣାରୁ ମାତାଜୀଙ୍କ ମନ୍ଦିର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲିଫ୍ଟ ଭଳି ସୁବିଧାମାନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହା ସହିତ ମାଂଚି ନିକଟରେ ଅତିଥିଗୃହ ଏବଂ ମଲ୍ଟିଲେବୁଲ ପାର୍କିଂର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେବ।
ପ୍ରଥମେ ଏଠାରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଘଂଟା ଲାଗି ଯାଉଥିଲା। ସିଢ଼ିଗୁଡ଼ିକ ଚଢ଼ିବା, ଯାତ୍ରାର ଥକାପଣ, ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ପ୍ରଥମେ ସିଢ଼ିଗୁଡ଼ିକ କିଭଳି ଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ। ତାକୁ କ’ଣ ସିଢ଼ି କହିବା ଏଭଳି ଅବସ୍ଥା ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯାହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ସବୁ ଭଲ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଆଜି ମନ୍ଦିରରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଭଲ ପଥରରେ ଭଲ ସିଢ଼ିମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସିଢ଼ିଗୁଡ଼ିକର ଉଚ୍ଚତା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ନାହିଁ। ସମାନ ହିସାବ ରଖାଯାଇ ସିଢ଼ି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଫଳରେ ସିଢ଼ି ଚଢ଼ୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ। ପୂର୍ବରୁ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ଏକ ସମୟରେ ଦୁଇ ଡଜନ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ପହଂଚି ପାରୁ ନ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଶହେରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଲୋକ ଏକ ସଙ୍ଗରେ ଏଠାକୁ ଆସି ପାରିବେ, ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରି ପାରିବେ। ଭିଡ଼ର ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏହିପରି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମନ୍ଦିର ପରିସରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ଦଳାଚକଟା ଭଳି ଘଟଣାରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା ପାଇ ପାରିବା ଏବଂ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ସଚେତନ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ କାରଣ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଏବେ ବୋଧହୁଏ ଆହୁରି ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିଯିବ। ଆମକୁ ଏହି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଉ ମୁଁ ଏବେଠାରୁ ସମସ୍ତ କାଳୀ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଅନୁଶାସନର ପାଳନ କରିବାକୁ ହେବ କାରଣ ଏହା ହେଉଛି ଏକ କଠିନ ସ୍ଥାନ। ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଥର ଅଘଟଣ ଘଟୁଥିଲା, ବହୁତ ଚିନ୍ତା ରହୁଥିଲା କିନ୍ତୁ ମାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ପୁଣି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାଲୁ ରହିଲା, ମୁଁ ଚାହିଁବି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅନୁଶାସନର ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିବା, କାରଣ ଏହା ହେଉଛି କଠିନ ସ୍ଥାନ, ହେଉଛି ଉଚ୍ଚା ସ୍ଥାନ। ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ତେଣୁ ଆମେ ଯେତେ ଅନୁଶାସନ ପାଳନ କରିବା, ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଭଲ ରହିବ ଏବଂ ମାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ। ପାହାଡ଼ ଉପରେ ଯେଉଁ ଦୁଧିଆ ପୁଷ୍କରିଣୀ ଅଛି ତାହାର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପୁଷ୍କରିଣୀର ଚାରିପଟେ ଏକ ପରିକ୍ରମା, ବୃତାକାର ପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଛି।
ମା କାଳୀଙ୍କ ଚରଣକୁ ଆସି ଆମେ ବାରମ୍ବାର ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଆମର ମନ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ପାଭାଗଡ଼ର ଯାତ୍ରା ଏତେ ସମସ୍ୟାଜନକ ଥିଲା ଯେ ଲୋକ କହୁଥିଲେ ଜୀବନରେ ଅତି କମ୍ରେ ଥରେ ମାତାଙ୍କ ଦର୍ଶନ ହୋଇଯାଉ। ଆଜି ଏଠାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ କଷ୍ଟକର ଦର୍ଶନକୁ ସୁଲଭ କରି ଦେଇଛି। ମାଆ ଭଉଣୀ ବୟସ୍କ ପିଲାମାନେ ଯୁବକ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏବେ ସହଜରେ ମାତାଙ୍କ ଚରଣ ସେବାରେ ଆସି ନିଜ ଭକ୍ତିକୁ, ମାଆଙ୍କ ପ୍ରସାଦର ସହଜ ଲାଭ ନେଇ ପାରିବ।
ଆଜି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୟଂ ଏଠାରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆସିଲି, ରୋପ୍ ୱେ ମାଧ୍ୟମରେ ଆସିଲି। ରୋପ୍ ୱେ ନା କେବଳ ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରି ଦେଇଛି, ବରଂ ରୋପ୍ ୱେ ଦ୍ୱାରା ପାଭାଗଡ଼ର ଯେଉଁ ଅଦ୍ଭୁତ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଅଛି, ତାହାର ଆନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ତୀର୍ଥ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ରୋପ୍ ୱେ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି। ପାଭାଗଡ଼, ସପୁତାରା, ଅମ୍ବାଜୀ ଏବଂ ଗିରିନାରରେ ରୋପ୍ ୱେ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ ଆରାମ ମିଳୁଛି।
ପାଭାଗଡ଼, ମା ଅମ୍ବା ଏବଂ ସୋମନାଥ, ଦ୍ୱାରକେଶଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ହିଁ ଗୁଜରାଟ ଗୌରବଶାଳୀ ଗୁଜରାଟ ପାଲଟିଛି। ଗୁଜରାଟର ମହାନ କବି ନର୍ମଦ ଗୁଜରାଟର ସାଂସ୍କୃତିକ ମହିମାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଲେଖିଛନ୍ତି-
ଉତରମାଁ ଅମ୍ବା ମାତ, ପୂରବମାଁ କାଲୀ ମାତ। ଛେ ଦକ୍ଷିଣ ଦିଶାମାଁ କରତା ରକ୍ଷା, କୁନ୍ତେଶ୍ୱର ମହାଦେବ। ନେ ସୋମନାଥ ନେ ଦ୍ୱାରକେଶ ଏ, ପଶ୍ଚିମ କେରା ଦେବ ଛେ ସହାୟମାଁ ସାକ୍ଷାତ, ଜୟ ଜୟ ଗରବୀ ଗୁଜରାତ।
(ଉତରରେ ମାତା ଅମ୍ବା ମା, ପୂର୍ବରେ କାଳୀ ମା, ହେ ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗରେ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି କୁନ୍ତେଶ୍ୱର ମହାଦେବ, ସୋମନାଥ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକେଶ ହେଉଛନ୍ତି ପଶ୍ଚିମର ଦେବ, ସହାୟ ହେଉଛନ୍ତି ସାକ୍ଷାତ ଜୟ- ଜୟ ଗୌରବଶାଳୀ ଗୁଜରାଟ ...)
ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଏହି ପରିଚୟ ନଭଶ୍ଚୁମ୍ଭୀ ପାଲଟି ଯାଇଛି।
କବି ନର୍ମଦ ଗୌରବଶାଳୀ ଗୁଜରାଟର ପରିଚୟ ଭାବେ ଯେଉଁ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ନାମ ନେଇଛନ୍ତି ଆଜି ଏହି ସମସ୍ତ ତୀର୍ଥ ଏକ ନୂତନ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଆସ୍ଥାର ସହିତ ତୀର୍ଥ ଏବଂ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶରେ ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ କୌଶଳର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ସମସ୍ତ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ଗୁଜରାଟର ତୀର୍ଥସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ଏବେ ଦିବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଶାନ୍ତି ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସନ୍ତୋଷ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଆଉ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଖ କ’ଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
ଯଦି ମାତାଙ୍କ ହିଁ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ କହିବା, ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବା, ତେବେ ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ ଏତେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଅଛେ ଆଉ ମାଆଙ୍କ ଶକ୍ତିର ପୂଜା କରୁଥିବା ଭକ୍ତ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ଶକ୍ତିଚକ୍ର ଅଛି। ଏକ ଶକ୍ତି ରକ୍ଷା ଚକ୍ର ଅଛି, ଗୁଜରାଟର ରକ୍ଷା କବଚ ଭାବେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଗୁଜରାଟର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିରାଜମାନ ଶକ୍ତି ରୂପୀ ମାଆ ଗୁଜରାଟକୁ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି ଆଉ ଗୁଜରାଟର ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି। ବନସକାଂଟାରେ ମାଆ ଅମ୍ବାଜୀ ଅଛନ୍ତି, ପାଭାଗଡ଼ରେ ମା କାଳୀ, ଶୀଖରରେ ମାଆ ଚାମୁଣ୍ଡା, ଉନ୍ଝାରେ ଉମିଁୟା ମା, କଚ୍ଛର ମାତା ନୌମଢ଼ରେ ଆଶାପୂରା ମାତାଜୀ ଅଛନ୍ତି, ନବସାରୀ ପାଖରେ ଉନ୍ନାୟୀ ମାତା ଅଛନ୍ତି, ଡେଡୀୟାପାଡା ପାଖରେ ଦେବ ମୋଗରା ମାତା ଅଛନ୍ତି। ଭାବନଗର ପାଖରେ ମାଟେଲରେ ଖୋଡିୟାର ମାଆ ଅଛନ୍ତି, ମେହସାଣାରେ ବହୁଚରା ମାତା ଅଛନ୍ତି। ସେଠାରେ ଆମର ଖୋଦଲଧାମ, ସେଠାରେ ଉନୀୟାଧାମ, ଗିରନାରରେ ଉପର ଅମ୍ବା ମାଆ, ଅନେକ ମାଆମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ରହିଛନ୍ତି। ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳୁଛି, ଅର୍ଥାତ ଆମେ କହି ପାରିବା କି ଆମ ଉପରେ ଏକ ଶକ୍ତିର ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଛି।
ଅମ୍ବାଜୀରେ ଗବ୍ବର ଫୁଟ ହିଲ୍ସ, ଏବେ ଆମର ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ, ଥ୍ରୀ ଡି ଭିଡିଓ ପ୍ରୋଜେକସନ ମ୍ୟାପିଂ ଶୋ’ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଏହା ସହିତ ମହା ଆରତି ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗବ୍ବର ତୀର୍ଥର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିର ପରିସରର ବିକାଶ ଯୋଜନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। କୋଟେଶ୍ୱର ମହାଦେବ ମନ୍ଦିର, ରିନଛଡିୟା ମହାଦେବ ମନ୍ଦିର ଭଳି ପୂଣ୍ୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି।
ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ ହିଁ ମୋତେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଲୋକାର୍ପଣର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଦ୍ୱାରିକାରେ ମଧ୍ୟ ଘାଟ, ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ଏବଂ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ପଂଚମହାଲର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି କହିବି, ବାହାରରୁ ଯେଉଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଏଠାକୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଏହି ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ କହିବେ। ମାଧବପୁରରେ ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ମାଆ ରୁକ୍ମଣୀଙ୍କର ବିବାହ ହୋଇଥିଲା, ସେଠାରେ ରୁକ୍ମଣୀ ମନ୍ଦିରର ମଧ୍ୟ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏବେ ଅପ୍ରେଲ ମାସରେ ଯାହା ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ କହୁଥିଲେ, ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ମାଧବପୁରଘେଡ ମେଳାର ଉଦଘାଟନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲେ। ତୀର୍ଥଗୁଡ଼ିକର ଏହି ବିକାଶ କେବଳ ଆସ୍ଥାର ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ତୀର୍ଥ ସମାଜର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକଜୁଟତାକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ। ଏହି ତୀର୍ଥ ଏବଂ ମନ୍ଦିରକୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ନିଜ ସହିତ ଅନେକ ନୂତନ ଅବସର ମଧ୍ୟ ନେଇକରି ଆସିଥାଆନ୍ତି। କୌଣସି ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ତେବେ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ବଢିଥାଏ, ଭିତିଭୂମିର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ। ଆମର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଥାଏ, ସ୍ଥାନୀୟ କଳା କୌଶଳ ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ହୋଇଥାଏ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏହି କଥାର ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଆମର କେବାଡ଼ିୟା, ସେଠାକାର ଆମର ଏକତାନଗର, ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତି ଏହାପରେ ସେଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯେଉଁ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଏହାକୁ ଏକ ସ୍ଥଳ ଭାବେ ବିଚାର କରାଯାଉଛି। ତାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନିଜ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛି। ସେହିଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ବଢ଼ିବା ଦ୍ୱାରା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଏବଂ ଚାରିଧାମ ଯାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦିନକୁ ଦିନ ନୂଆ- ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଚଳିତ ଥର କେଦାରନାଥରେ ମଧ୍ୟ ଏବେ କିଛି ସପ୍ତାହ ହୋଇଛି ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି, ଏତେ ଯାତ୍ରୀ ସେଠାରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି। ପାଭାଗଡ଼ର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ମନ୍ଦିରକୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ତେବେ ଏହାର ଲାଭ ବଡୋଦରା ହେଉ, ପଂଚମହାଲ ହେଉ ଏଇ ସମସ୍ତ ଆମର ବନବାସୀ ଅଂଚଳ ହେଉ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭରି ଦେବାକୁ ଯାଉଛି। ଯେଉଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ମନ୍ଦିରକୁ ଆସିବେ, ସେମାନେ ଏଠାରୁ ବିରାସତବନ ମଧ୍ୟ ଯିବେ। ବିରାସତବନ ପ୍ରକୃତି, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ, ପରମ୍ପରା, ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଭଳି ବିଷୟକୁ ଦିଗ ଦେବାଭଳି ଏକ ବଡ଼ ଆକର୍ଷକ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ପାରିବ। ସେହିଭଳି ପୁରାତତ୍ୱ ପାର୍କ ଏବଂ ପାଭାଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବିକାଶର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପଂଚମହାଲକୁ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ରୂପେ ବିକଶିତ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପାଭାଗଡରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଇତିହାସ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଅଛି, କଳା- ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ମା ମହାକାଳୀଙ୍କର ଶକ୍ତିପୀଠ ଅଛି, ସେତେବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଜୈନ ମନ୍ଦିରର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଅର୍ଥାତ ପାବାଗଡ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ବିବିଧତା ସହିତ ସର୍ବଧର୍ମ ସମଭାବର କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି। ୟୁନେସ୍କୋ ଚମ୍ପାନେରର ପୁରାତତ୍ୱ ସ୍ଥଳକୁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ୱାର୍ଲ୍ଡ ହେରିଟେଜ ଭାବେ ଏହି ସ୍ଥଳକୁ ଏକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେଠାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସେଠାର ପରିଚୟକୁ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିବ।
ପଂଚମହାଲରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକର ସହିତ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଆଉ ଆମର ପଂଚମହାଲ ତ ବୈଜୁ ବାୱରାଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ଗାୟକଙ୍କ ଜନ୍ମ ମାଟି ହୋଇ ରହିଛି। ସେହି ପ୍ରତିଭା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାକାର ମାଟିରେ ରହିଛି। ଯେଉଁଠାରେ- ଯେଉଁଠି ପରମ୍ପରା, ବନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସୁଦୃଢ ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରେ କଳା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ମଧ୍ୟ ପଲ୍ଲବିତ ହୋଇଥାଏ। ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ବିକଶିତ କରିବାର ଅଛି, ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବାର ଅଛି।
ଚମ୍ପାନେର ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ 2006 ରେ ଗୁଜରାଟର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ଜ୍ୟୋତିର୍ଗ୍ରାମ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି ସେତେବେଳେ ଲୋକ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ସାହାବ ଅତି କମରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ବେଳେ ବିଜୁଳି ମିଳୁ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାନ୍ତୁ, ଏଠାରେ ମା କାଳୀଙ୍କ ପାଦତଳେ ବସି ଆମେ ଜ୍ୟୋତିର୍ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟରେ ଆଉ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମଥର ଚବିଶ ଘଂଟା ଘରେ ବିଜୁଳି ପହଂଚାଇବାରେ ସଫଳତା ପ୍ରାପ୍ତ କରିଥିଲୁ ଆଉ ସେତେବେଳେ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏପିଜେ ଅବ୍ଦୁଲ କଲାମ ମହୋଦୟ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର କରମକଳରେ ଆମେ ତାହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଜ୍ୟେତିର୍ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଗୁଜରାଟର ବିକାଶରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଗୁଜରାଟର ଲୋକଙ୍କୁ ଚବିଶ ଘଂଟା ବିଜୁଳି ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା।
ପାବାଗଡର ନାମ ହିଁ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପବନର ଗଡ। ଏଠାରେ ବାୟୁଦେବଙ୍କର ବିଶେଷ କୃପା ରହିଛି।ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନରୁଥାନ ଏବଂ ବିକାଶର ଯେଉଁ ହାୱା ପାବାଗଡରେ ବହୁଛି, ଏହାର ମହକ ମଧ୍ୟ ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶରେ ପହଂଚୁ। ଏହି ଭାବ ସହିତ, ମୁଁ ମା ମହାକାଳୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପୁଣିଥରେ ମୋର ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୁଣି ଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମାତା କଳୀଙ୍କ ପାଦତଳକୁ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ବିଶାଳ ଫଳକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମାତା କାଳୀଙ୍କ ଅଗଣିତ ଭକ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା, ଖୁବ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସେହି ସମସ୍ତ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। କାରଣ ସେମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବେ, ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବେ, ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଯେଉଁ ଆଶାର ସହିତ ଆସୁଥିଲେ, ଆଉ ନିରାଶ ହୋଇ ଫେରିଯାଉଥିଲେ। ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ସନ୍ତାନ ତାଙ୍କର ପୂର୍ବପୁରୁଷମନଙ୍କୁ କହି ପାରିବେ, ଆପଣ ଯଦିଓ କଷ୍ଟ ସହିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଯୁଗ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଏବେ ମାତା କାଳୀ ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୌରବର ସହିତ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ଗୋଟିଏ ଭାବନା ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ସମସ୍ତ ଟ୍ରଷ୍ଟି ମଣ୍ଡଳଙ୍କୁ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ, ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Inauguration of redeveloped temple of Shree Kalika Mata at Pavagadh Hill
18 JUN 2022 3:00PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, President of Shree Kalika Mataji Mandir Trust Shri Surendrabhai Patel ji, Minister in State Government Bhai Purnesh Modi ji, all the revered saints present here, all the faithful and ladies and gentlemen!
Today I got the privilege to spend a few moments at the feet of Pavagadh Maa Kali and get her blessings after many years. It is a very blessed moment of my life. When a dream becomes a resolution and when the resolution is accomplished, then you can imagine how much joy it can be. Today's moment fills my heart with special joy. One can imagine that the flag was not hoisted on the summit of Maa Kali till after five centuries and even after 75 years of independence. Today there is a flag on the top of Maa Kali. This moment gives us energy and inspires us to live with devotion to our great tradition and culture. Gupt Navratri is starting at the end of this month. This Shaktipeeth Mahakali temple of Maa Kali in Pavagadh is in front of us in its grand and divine form ahead of Gupt Navratri. This is the specialty of ‘Shakti’ (power) and ‘Sadhana’ (practice). Gupt Navratri is there but ‘Shakti’ does not become extinct. When faith, practice and penance become productive, the power manifests itself in its full glory. With the blessings of Mahakali in Pavagadh, we are witnessing the manifestation of the same power of Gujarat and India. After several centuries, this temple of Mahakali in its huge form makes us proud. Today the flag is once again hoisted on the summit in the Pavagadh temple after centuries. This summit flag is not only a symbol of our faith and spirituality! It is also a symbol of the fact that centuries change, eras change, but the peak of faith remains eternal.
Brothers and sisters,
You must have seen the grand Ram Temple taking shape in Ayodhya. Be it Vishwanath Dham in Kashi or Kedar Baba's Dham, today the spiritual and cultural glory of India is being restored. Today New India along with its modern aspirations is continuing with its ancient heritage and identity with the same zeal and enthusiasm and every Indian is proud of it. These spiritual places are becoming mediums of new possibilities along with our faith. The reconstruction of Maa Kalika Temple in Pavagadh is a part of our glorious journey. On this occasion, I extend my heartfelt congratulations to all of you while bowing at the feet of Maa Mahakali. Today's occasion is also a symbol of ‘Sabka Saath’, ‘Sabka Vishwas’ and ‘Sabka Prayas’.
Friends,
I have got the privilege of hoisting the flag and worshiping at Shree Maa Kalika Mandir. While having ‘darshan’ of Maa Kali, I was wondering what I should ask while being at the feet of Maa Kali today. History is witness that Swami Vivekananda ji got immersed in public service by taking the blessings of Maa Kali. Mother, bless me also so that I can continue to serve the people of the country as their ‘sevak’ (servant) with more energy, sacrifice and dedication. Whatever strength I have, whatever virtues I have in my life, I should continue to dedicate them for the welfare of the mothers and sisters and the country.
I also remember the Amrit Mahotsav of the country's independence today from the feet of Maa Kali and from this glorious land of Gujarat.
Friends,
As much as Gujarat has contributed to the freedom struggle of the country, it has contributed equally to the development of the country. Gujarat is synonymous with pride and grandeur of India. Gujarat also led India's trade and tried its best to preserve India's spirituality as well.
When India became independent after centuries of struggle, we were afflicted with the wounds of slavery and tyranny. We had the challenge of re-establishing our existence. This cultural independence of India also started from Gujarat under the leadership of Sardar Saheb. The reconstruction of the Somnath temple was in a way a resolution to rebuild the nation.
Pavagadh and Panchmahal are today carrying forward the tradition of Somnath which had given recognition to Gujarat in the entire country. The flag that has been hoisted today is not only the flag of Mahakali temple, but also the flag of the cultural pride of Gujarat and the country. The people of Panchmahal and Gujarat made efforts for the grandeur of this temple for centuries. With this gold-plated urn, that dream associated with this temple has been fulfilled. Today the penance of Pavagadh and Panchmahal has been realized.
I don’t know much about the practice now, but in earlier times, the faithful of Panchmahal and this region used to put the wedding invitation card before the feet of Maa Kaali. The priest of the temple used to read those invitation cards to Maa Kaali after the evening prayers. They used to read them with devotion. Surendra Kaka tells me that this practice still continues.
The temple later used to send the gift with the blessings of Maa Kaali to those who sent invitation cards. What a great blessing! And this tradition has been going on for a long time. But this time, the Mother has given us the biggest gift. What can be a greater gift to the worshippers of Shakti than the revival of Mother’s courtyards and flag hoisting. And it could not have been possible without the blessing of the Mother.
There is an important element in the initiatives that have been taken regarding the Shree Kalika Temple. The sanctum sanctorum was kept intact while giving a grand shape to the Mahakali Temple. The Government of Gujarat, the Pavitra Yatra Dham Vikas Board and the trustees worked together in this yagna of service. I have been told by Surendrabhai that a ‘parikrama path’ connecting Dudhiya Talab and Chhasia Talab would also be prepared for the circumambulation of the entire temple complex. Facilities like Yagyashala, Bhojanshala, Bhakti Niwas for tourists and a lift from Chhasia Lake to Mataji's temple will also be constructed. Along with this, a guest house and a multilevel parking lot will also be constructed near Manchi.
Earlier it used to take many hours for the devotees to reach here. One had to go through several hardships while climbing stairs. Those visiting the temple earlier know the condition of the stairs. Now the stairs have been well prepared. Now stairs towards the temple have been constructed with better stones. The height of the stairs is also not high so that people should not face any problem while climbing them. Earlier, even two dozen people could not reach the temple premises together. Today more than a hundred people can come here together and offer prayers. Along with less crowd burden, the security of the faithful has also increased. We have to remain on guard against incidents of stampede. With the expansion of the temple complex, the number of passengers will probably increase. We have to keep worrying about all those arrangements. And I pray to all Kali devotees to maintain discipline to avoid accidents because the approach to the temple is arduous. There used to be many accidents earlier causing concern, but things used to be normalized with the blessings of the Mother. Therefore, I would like everybody to follow discipline because this is an arduous journey and it’s quite high. One has to navigate difficulties. So if we maintain discipline, the journey will be smooth and we will also get the blessings of the Mother. The Dudhiya Talab on top of the hill is also being developed. A ‘parikrama’ (circular path) has been made around this pond. This has also resulted in the convenience for the people.
It is natural to be at the feet of Maa Mahakali to seek her blessings again and again. But, earlier the journey to Pavagadh was so difficult that people used to be content with a visit to the temple once in their lifetime. With the increase in facilities, the visit to the temple has become very easy. Mothers, sisters, elders, children, young people and Divyang can now easily take the blessing of the Mother.
I myself used the ropeway to reach here. Ropeway has not only made this journey easy, but one gets to enjoy the scenic beauty of Pavagadh. Today many pilgrimage and tourist places in Gujarat are being connected with such ropeways. People are getting a lot of convenience due to the ropeway in Pavagadh, Saputara, Ambaji and Girnar.
Gujarat has become Garvi (glorious) Gujarat only with the blessings of Pavagadh, Maa Amba, Somnath and Dwarkesh. While describing the cultural glory of Gujarat, the great poet Narmad has written-
उत्तरमां अंबा मात, पूरवमां काली मात। छे दक्षिण दिशामां करता रक्षा, कुंतेश्वर महादेव। ने सोमनाथ ने द्वारकेश ए, पश्विम केरा देव छे सहायमां साक्षात, जय जय गरवी गुजरात।
Mata Amba in the north, Kali Maa in the east, Kunteshwar Mahadev protecting in the south direction, Somnath and Dwarkesh are the Gods of the west and Jai Jai Garvi Gujarat for help ...)
Today this identity of Gujarat is touching the sky.
The cultural centers that poet Narmad has named as the identity of Gujarat are moving forward on a new development journey. Along with faith, modern technology is being used in the development of pilgrimages and temples. Passenger facilities have been developed at all the shrines. Now there is divinity, peace, solution and contentment in the pilgrimages of Gujarat. What can be greater happiness than this?
If we talk about the Mata temples and the power of Shakti, then we the people of Gujarat have been very blessed as there is a complete power wheel in Gujarat for the devotees who worship Mother Shakti. There is a ‘Shakti Raksha Chakra’ which is working as a defence shield of Gujarat. Mothers present in different regions of Gujarat constantly bless and protect Gujarat. There is Amba ji in Banaskantha, Maa Kali in Pavagadh, Chamunda Maa in Chotila, Umiya Maa in Unjha, Asapura Mata in Kutch Mata No Madh, Unai Mata near Navsari, Devmogra Mata near Dediapada, Khodiyar Mother at Matel near Bhavnagar, Bahuchara Mata ji in Mehsana and then there is Amba Maa at Khodaldham, Uniyadham and above Girnar. There are many Mothers in every corner. We are constantly blessed and we can say that we have the blessings of a power.
Our Bhupendrabhai was just describing that a 3D video projection mapping show has been started at the foothills of Ambaji Gabbar. ‘Maha Aarti’ has also been started. Gabbar shrine is also being revitalized under the Centre's PRASAD scheme. Work is also underway on the development of Ambaji temple complex. Development of virtuous places like Koteshwar Mahadev Temple and Rinchadiya Mahadev Temple is also being carried out.
Not long ago, I also got the opportunity to inaugurate many development works in Somnath temple. Beautification of Ghats, temples and improvement in passenger facilities has been completed in Dwarka. I request the people of Panchmahal to tell the devotees coming from outside to visit all these places. Rukmini temple will also be redeveloped at Madhavpur where Lord Krishna and Maa Rukmini got married. As Bhupendrabhai said, our President had come here to inaugurate the Madhavpur Ghed Mela.
The development of pilgrimages is not limited only to the issue of faith, but our pilgrimages are also very important living symbols of the dynamism of the society and the unity of the nation. The devotees visiting these pilgrimages and temples also bring with them many new opportunities. With the growth of tourism in any area, employment also picks up and infrastructure is also developed. Not only do we introduce our pilgrims to the local culture, arts, skills and crafts are also promoted. We are all witnesses to the fact that the number of tourists has increased in Kevadiya at Ekta Nagar after the Statue of Unity was built. Today, it has come to be known as an important destination in the world. It has also made a place in the world. Similarly, the number of devotees in Kashi Vishwanath Dham and Char Dham Yatra is also making new records with renewed facilities. So many pilgrims have reached Kedarnath this time that it has broken all the records.
With the development of Pavagadh, the number of devotees coming to the temple will increase and it will lead to huge benefits to our tribal brothers and sisters in the entire forest belt of Vadodara and Panchmahal. The devotees visiting the temple will also go to Virasat Van also. Virasat Van can become a center of great attraction and inspiration for the country on subjects like nature, environment, tradition and Ayurveda. Similarly, the attraction for the Archaeological Park and Pavagadh Fort is also going to increase. These development works will help Panchmahal emerge as a major tourist destination in the country.
Along with spirituality, there is also history, nature, art and culture in Pavagadh. Here on one side is the Shaktipeeth of Maa Mahakali, and on the other side, there is also a heritage Jain temple. That is, Pavagadh has in a way been the center of all-religion composure with the historical diversity of India. UNESCO has registered the Archaeological Site of Champaner as a World Heritage Site. The increasing tourism here will further strengthen the identity of the place.
Along with the possibilities of tourism in Panchmahal, a large number of new opportunities are going to be created for the youth here. New employment opportunities will be created especially for our tribal brothers and sisters. The art-culture and traditional skills of tribal society are also going to get a new identity.
And our Panchmahal has been the land of great singers like Baiju Bawra. That talent is still in the soil here. Wherever heritage, forest and culture are strengthened, art and talent also flourish. We have to develop this talent and also give a new identity to it.
Champaner is the place where the Jyotigram scheme, which made Gujarat proud in 2006, was started. When I became the Chief Minister, people used to tell me to at least arrange electricity during dinner time. We ensured round-the-clock electricity for the first time in Gujarat through the Jyotigram scheme. Our then President Shri APJ Abdul Kalam ji launched that scheme. Jyotigram Yojana added a new chapter in the development of Gujarat. The people of Gujarat started getting electricity round the clock due to this scheme.
The name of Pavagadh means a stronghold of the wind. Here, there is special grace of Vayu Dev. I am sure that the fragrance of our cultural uplift and development blowing in Pavagadh will also reach the whole of Gujarat and the country. With this sentiment, I once again bow down at the feet of Maa Mahakali and wish you all the very best. Countless devotees of Mata Kali from Gujarat and other states come here with great reverence. I also congratulate all the devotees because the dream of their ancestors has been realized. Their ancestors would come here with hope but had to return in despair. Now their children can proudly tell them that you might have suffered, but the era has changed. Now Mata Kali is blessing us with full glory. I sincerely appreciate the work done under the leadership of Bhupendrabhai, the trust board and the Gujarat government. Congratulations to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.