প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পৱাগর চিংদা লৈবা নৌনা শেমগৎলবা শ্রী কলিকা মাতা লাইশঙ শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
18 JUN 2022 3:00PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা গুজরাতকী মীয়াম্না য়াবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলজী, শ্রী কলিকা মাতাজী মন্দির ত্রস্তকী প্রসিদেন্ত, শ্রী সুরেন্দ্র ভাই পতেলজী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী, ভাই পুর্নেশ মোদীজী, মফমসিদা তিনবীরিবা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা সেনিয়র সন্ত, থৱাই হকচাং য়াওনা লাই নীংলিবা মরুপ অমসুং ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং!
ঙসিদি, চহি কয়াগী মতুংদা পৱাগরগী ইমা কালীগী খুয়াখাদা লাকচদুনা মতম খরা লেঞ্জবা, থৌজাল ফংবগী খুদোংচাবা ফংলে, ঐহাক্কী পুন্সিগী য়াইফরবা মিৎকুপ অমা ওইরে। ৱাখল্লোনা ৱারেপ ওইরকপা, ৱারেপ্না অশেংবা ওইরকপা মতমদা কয়া য়াম্না নুংঙাইবা ফাওরমগনি হায়বা অদোমসু খঙলমগনি। ঙসিগী মিৎকুপ অসিনা ঐহাক্কী নুংদসু অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওহল্লে। চহি-চা ৫গী মতুং অমসুং নীংতম্বগী চহি ৭৫গী মতুং ফাওবদা ইমা কালীগী মতোন্দা চহি-চা ৫গী মনুংসিদা ফিরাল পায়দ্রি হায়বসি অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। মিৎকুপ অসিনা ঐখোয়দা ইথিল পীবিরি, পাঙ্গল হাপ্পীরি। অদুগা ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং সংস্কৃতিদমক্তা থৱাই হকচাং য়াওনা হিংবগীদমক্তা ঐখোয়দা ইথিল পীবিরি। ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মতুংদা অমসুং থা অসিগী অরোইবা গুপ্তা নবরাত্রী হৌগদৌরে। গুপ্তা নবরাত্রীগী হেক মাংওইননা ইমা কালীগী শক্তিপীথ মহাকালী লাইশঙনা মহাক্কী নীংথিরবা মশেক মঙালগা লোয়ননা ঐখোয়গী মাঙদা পৱাগরদা লেপ্পীরি। পাঙ্গল অমসুং থাজবগী অখন্নবা মতৌদু মসিনি। গুপ্তা নবরাত্রীনি, অদুবু শক্তিদি তুমদুনা লৈতে, শক্তিনা কৈদৌনুংদা মাঙদে। থাজবা, নীংজবা অমসুং কত্থোকপনা মহৈ য়াল্লকপা মতমদা, শক্তিনা মশাগী লৈজবী মপাঙ্গলগা লোয়ননা শাফোংলকই। পৱাগরগী মহাকালীগী থৌজালদগী গুজরাত অমসুং ভারতনা মান্নবা শক্তি শাফোংলকপা অসি উবা ফংজরি। ঙসিদি, চহি কয়াগী মতুংদা মহাকালীগী লাইশঙ অসিনা মশাগী লৈজবী মশেক মঙালগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না মতোন্দা ফিরাল পায়ররে। ফিরাল অসিনা ঐখোয়গী থাজবা অমসুং স্পিরিচুএলিতীগী খুদম ওইবতা নত্তনা চহি কয়া হোংই, য়ুগ কয়া হোংই, অদুবু থাজবদি হোংদে হায়বগী ময়েক শেংলবা খুদম অমসু ওইরি।
ইচিল ইনাওশিং,
অদোম্না অয়োধ্য লাকপদা রাম মন্দির লাইশঙনা মশাগী শক্তম অমা লাকপগী মতৌ উরম্লগনি, কাশীগী বিশ্বানাথ ধাম ওইরো, নত্ত্রগা ঐহাক্কী কেদার বাবাগী ধাম ওইরো, ঙসিদি ভারতকী স্পিরিচুএল অমসুং নাৎকী নীংথিরবা শক্তমশিং অমুক্কা হন্না হল্লক্লবনি। ঙসিদি, অনৌবা ভারতনা মতমগা চুনবা মঙলানগা লোয়ননা অরীবা হেরিতেজ, অরীবা শক্তাকপু হান্নগী মতৌগুম্না মান্ননা থৱাই য়াওনা হিংলি অমসুং মসিগীদমক্তা চাউথোকচরি। মসিগুম্বা স্পিরিচুএলগী মফমশিংনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগী হৌরকফম ওইরক্লি। পৱাগরদা ইমা কলিকা লাইশঙবু নৌনা শেমগৎ-শাগৎপা অসিনা হায়রিবা খোঙচৎ অসিগী শরুক অমা ওইরি। ঐহাক্না ঙসিগী তাঞ্জা অসিদা ইমা মহাকালীগী খুয়াখাদা কোক নোঞ্জবগা লোয়ননা অদোম খুদিংবুসু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। ঙসিগী থৌরম অসিদি সবকা সাথ, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী খুদম অমসু ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি শ্রী ইমা কলিকা লাইশঙগী ফিরাল চিংখৎপা অমসুং লাই খুরুমজবগী খুদোংচাবা ফংজরে। ঐহাক্না ইমাগী খুয়াখাদা চঙজরক্লিবা অসিদা করি নীজসিগে হায়না ঐহাক্না ইমাবু খুরুমজবা মতমদা খল্লম্বনি। পুৱারীনা খুদম্নি, ইমা কালীগী থৌজালদগী স্বামী বিবেকানন্দজীনা মীয়ামগী সেবা তৌরম্বদগী ইশ্বরগী সেবাদা লুপশিনখিবনি। ঐহাকসু পাঙ্গল-থৌনা কয়াগা লোয়ননা, কত্থোকপা অমসুং ৱাখল চেৎপগা লোয়ননা, মীয়াম খুদিংগী সেবক ওইদুনা মখোয়গী সেবা তৌবা ঙম্বা ওইহনবীয়ু। ঐহাক্কী ইফমদা লৈবা পাঙ্গল অমসুং ৱাখল্লোন পুম্নমক্কা লোয়ননা ঐহাক্না লৈবাক্কী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা কত্থোকপা ঙম্বা ওইজগে।
হৌজিক্কী পুংফমসিদা, মসিগী গর্বী গুজরাতকী লমদমদগী ইমা কালীগী খুয়াখাদা চঙজদুনা, ঐহাক্না লৈবাক্কী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবপুসু নীংশিংলি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী নীংতম লান্দা গুজরাতনা কত্থোকখিবা কয়াগা মান্ননা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তসু কত্থোক্লি। গরবী গুজরাতনা ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা শক্তাক্কা অমত্তা ওইরি। গুজরাতনা ভারতকী কারবারগী লম্বুসু লুচিংলি, অমসুং ভারতকী স্পিরিচুএলিতীবু য়োকখৎনবা হোৎনফম থোকপা থবক পুম্নমক হোৎনরি।
চহি কয়া লান্থেংনরবা তুংদা ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা ঐখোয়না মীখা পোনবা অমসুং মীওৎ মীনৈগী চৈথেংনা অদুমক শোকহল্লমখি। ঐখোয়না লেপ্তুনা লৈরিবা ঐখোয় লৈরি হায়বগী ৱাখল্লোন অমুকহন্না মপাঙ্গল লৈনবা ঐখোয়না হোৎনখি, লান্থেংনখি। অসিগুম্লবা ভারতকী সংস্কৃতীগী মনীং তম্বগী থৌওংসু সর্দার সেহাবকী লুচিং মখাদগী গুজরাত্তগী হৌখি। সোম্নাথ লাইশঙ শেমগৎ-শাগৎপগী ৱাখল্লোন্সু অনৌবা ভারত শেমগৎ-শাগৎকে হায়বগী ৱারেপ ওইনা ঐখোয়গী মাঙদা লাকখি।
গুজরাতপু লৈবাক শিনবা থুংবদা শক্তাক্লিবা পৱাগর অমসুং পঞ্চমহল অমসুং সোম্নাথকী অদুগুম্লবা চৎনবীবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। ঙসি পায়হনখ্রিবা ফিরাল অসিদি মহা কালী লাইশঙ খক্কী ফিরাল নত্তে, গুজরাত অমসুং লৈবাক্কী সংস্কৃতীগী চাউথোকচবগী ফিরাল অমসু ওইরিবনি। পঞ্চমহল অমসুং গুজরাতকী মীয়াম্না লাইশঙ অসিগী মশেক-মঙালগীদমক্তা চহি কয়াদগী হোৎনদুনা লাক্লি। হৌজিক্তি সনা তোপ্লবা কলশ অসিগা লোয়ননা লাইশঙ অসিগা মরী লৈনবা মঙলান খুদিংমক ফংজরে। ঙসিদি, পৱাগর অমসুং পঞ্চমহলগী নীংজরকপশিং মঙফাওনরে।
পঞ্চমহল অমসুং লমদমসিগী অরিবা চৎনবীদি ঐহাক্না নীংশিংই, অদুবু হৌজিক্কানগী চৎনবীদি কয়া খঙদ্রে। অদুবু ঐহাক্না খঙলিবা অরিবা চৎনবীশিং অসিগী মনুংদা, করিগুম্বা লুহোং-খোংদোংবা থোকপা মতমদা লাইশঙ অসিদা খ্বাইদগী অহানবদা লাক্তুনা লুহোংবগী বার্তোনবু ইমাগী খুয়াখাদা থম্নরম্মি, লাইশঙগী পুজারীশিংনা বার্তোন লাকপা খুদিংবু ইমাগী মফমদা পাথোক্নরম্মি। থৱাই য়াওনা পাথোক্নরম্মিবনি, সুরেন্দ্র কাকাসু থেংনরবনি, হৌজিকসু অদুমক মখা চত্থরিবনি।
বার্তোন পীরকশিংগী মফমদা লাইশঙগী মাইকৈদগী খুদোলসু পীনবনি। কয়াদা চাউনা ইকায় খুম্নরিবনো? চৎনবী অসি মতম শাংনদগী চৎনদুনা লাক্লবনি। অদুবু, ইমানা ঐখোয় খুদিংগী মফমদা ঙসিদি চাউরবা খুদোল অমা পীবিরে। ইমাগী দর্বারবু অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎলিবা, ফিরাল চিংখৎলিবা অসিদগী হেন্না চাউবা করি খুদোল লৈবগে? ইমাগী থৌজাল য়াওদনা ঙসিগী থৌরম অসি ওইথোক্কদরা?
ঙসি শ্রী কলিকা লাইশঙগীদমক্তা পাংথোক্লিবা থৌরম, মসিদসু য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমা লৈরি। মহা কালী লাইশঙগী মশক-মতৌদা নীংথিজনা লৈতেংলে, অদুবু অরিবা মতমগী হান্নগী শক্তমদি হোংদ্রি। ঙসিগী সেবা জৈগ্যা অসি গুজরাত সরকার, শেংলবা তীরথ য়াত্রা বিকাস বোর্দ অমসুং ত্রস্তকী মীয়াম্না পুন্না থবক অসি পাংথোকমিন্নবনি। সুরেন্দ্র ভাইনা হৌজিক্তা হায়রিবদুনি, লাইশঙ কমপ্লেক্স অসিবু ইফাও ফাওনহন্নবগীদমক্তা শঙ্গোমগী পুখ্রি অমসুং ছাসিয়াগী পুখ্রি শম্নহন্নবা লম্বী অমসু শেমগনি হায়বীরে। জৈগ্যা তৌফম, চাক চাফম, লমকোয়বশিংগী লাই নীংফম অমসুং ছসিয়া পুখ্রিদগী লাইশঙ ফাওবগী লিফকুম্বা খুদোংচাবশিংসু য়াম্না থুনা শঙ্গারগনি। মসিদা নত্তনা, মাঞ্চী মনাক্তা গেস্ত হাউস অমসুং মলতিলেভেল পার্কিংসু লৈরগনি।
লাইনীংবশিংনা মফমসিদা য়ৌরকপদা মমাংগী মতমদা শাংলবা মতম চঙলম্মি। সিরি থাক কাবদা লাইনীংবশিংনা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নরম্মি। মমাংগী সিরি থাকশিং করম্না তৌরম্মি হায়বসিদি মমাংদা লাকখিবা মীওইশিং খক্তনা খঙগনি। ঙসিগী ফিভম অসি য়াম্না হেন্না ফগৎলে। হৌজিক্তি, লাইশঙ য়ৌনবা নুংগী সিরি থাক অফবা অমা শেম্লে। সিরি থাকসু পংৱাং ৱাংবা নত্তে। কাবশিংনা খুদোংচাদবা থেংনদনবা ৱারোল খল্লগা শারে। মমাংগী মতমদদি, লাইশঙগী মপুং ওইবা মফমদা মীওই দর্জন অনিনা পুন্না অমুক্তা য়ৌরকপা ঙমরম্বা নত্তে। ঙসিদি, মীওই চাম্মদগী হেনবনা পুন্না অমুক্তদা য়ৌরকপা ঙম্লে, নীংথিজনা লাই খুরুম্বা ঙম্লে। মী ইন্নবগী চাং হন্থরবনিনা লাইনীংবা লাকপশিংসু তেক্ত-কায়দরে। লাইশঙ কমপ্লেক্স পাকথোক চাউথোকপদগী মী নেৎশিন্নবগী থৌওং কনবা ঙম্লগনি, অদু ওইরবদি লাইনীংবা লাকপা মীয়ামগী মশিংসু হেনগৎলগনি। অদুগা মফম অসি চত্থোক চৎশিন তৌবদা অরুবা মফম ওইবনা কালী ইমা খুরুম্বা লাকপা মীওই খুদিংদা লাইশঙগী কাঙলোন ইনবীনবা হায়জরি। খুদোংথীবা অমত্তা থোকহন্নীংদে। মমাংদা খুদোংথীবা কয়া থোকপা মতমদা ৱাখল য়াম্না ৱারম্মি, অদুবু থৌজাল লৈবনা থবক থৌরম অদুমক মখা তানা চত্থরম্মি। অৱাংবা মফমসু ওইবনা কাঙলোন ইনবীয়ু হায়না হায়জনীংই। অরুবা ফিভমগী কয়াগী মরক্তা থবক পাংথোক্তবা য়াদবনা পাংথোক্নরম্মিবনি। অদুনা, ঐখোয়না কাঙলোন নীংথিনা ইল্লিবমখৈ লাইনীংবা লাকপা মীওইশিংগী নুংঙাইবা হেনগনি, ইমাগী থৌজাল ফংগদৌরিবনি। চিং মথক্তা পুখ্রি অমা লৈরিবা অসিসু শেমগৎলি। পুখ্রি অসিগী মাইকৈ মরিদা কোইদানবা লম্বী শেম্লি। মসিনা মীয়ামদা য়াম্না খুদোংচাবা পীগনি।
ইমা মহা কালীগী খুয়াখাদা লাকপদা ঐখোয়না ইমাগী থৌজাল হঞ্জিন-হঞ্জিন্না লৌনীংই। অদুবু, পৱাগরগী খোঙচৎ অসি য়াম্না লুবনা পুন্সিদা ইমাবু অমুক্তি খুরুম্বা চৎনীংই হায়নরম্মি। ঙসিগী লৈরক্লিবা খুদোংচাবশিংনা অরুবা কয়াসু লাইথোকহল্লে। ইমা-ইবেন, ইচে-ইচল, অহল-লমন, নহা-অঙাং, দিব্যাং, মীওই খুদিংনা ইমাগী খুয়াখাদা লাক্তুনা, ইমাগী প্রসাদ য়াম্না লাইনা ফংবা য়ারে।
ঐহাক ইশামকসু মফমসিদা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদগী য়ৌরকখি, রোপৱে তোংদুনা লাকই। রোপৱেনা মফমসিদা লাকপদা লাইথোকহনবতা নত্তনা পৱাগরগী পুক্নিং হুনীংঙাই ওইবা ফজবা কয়াসু উবা ফংলে, মদুগী নুংঙাইবা লৌবা য়ারে। ঙসিদি, গুজরাতকী লমকোয়ফম অমসুং লাইনীংফম কয়া অসিগুম্বা রোপৱেনা শম্নহল্লে। পৱাগর, সপুতারা, অম্বাজী অমসুং গির্নারগুম্বা মফমদা রোপৱে লৈবদগী মীয়াম্না খুদোংচাবা কয়া ফংলে।
পৱাগর, ইমা অম্বা অমসুং সোম্নাথ, দ্বার্কেশকী থৌজালদগী গুজরাতনা গর্বী গুজরাত ওইরিবনি। গুজরাতকী শক্নাইরবা কবি নর্মদনা গুজরাতকী সংস্কৃতীগী ফজববু ফোংদোক্তুনা অসুম্না ইবীরম্মি – উত্তরমা অম্বা মাত, পুর্বমা কালী মাত। ছে দকশিন দিশামা কর্তা রক্ষা, কুন্তেশ্বর মহাদেব। নে সোম্নাথ নে দ্বার্কেশ এ, পশ্বিম কেরা দেব ছে সহায়মা সাক্সাত, জয় জয় গর্বী গুজরাত।
(ইমা অম্বানা অৱাংদা, কালী ইমানা নোংপোক্তা, কুন্তেশ্বর মহাদেবনা খাদগী ঙাকপীবা, সোম্নাথ অমসুং দ্বার্কেশনা নোংচুপকী লাইনি, জয় জয় গর্বী গুজরাত...)
ঙসিদি, গুজরাতকী অসিগুম্বা শক্তাক্না মালেম অতিয়া শোক্লি।
কবি নর্মদনা গুজরাতকী শক্তাক ওইনা সংস্কৃতীগা মরী লৈনবা মফমশিং পল্লিবা, হায়রিবা লাইনীংফমশিং অসিনা ঙসিদি চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা লম্বীদা চঙশিল্লি। থাজবগী মাইকৈগা লোয়ননা তীর্থ অমসুং লাইশঙশিংগী চাউখৎ-থৌরাংদা মতমগা চুনবা তেক্নিক কয়া শিজিন্নরি। তীর্থ মফম খুদিংদা লাইনীংবা লাকপা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিংবু হান্নদগী হেন্না হেনগৎহলি। গুজরাতকী তীর্থদা হৌজিক লাইগী ইথিলসু লৈরে, শান্তিসু লৈরে, ৱারোইশিনসু লৈরে অমসুং অপেনবসু পোক্লে, মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা করি লৈরিবগে?
করিগুম্বা ইমাগী লাইশঙশিংগী মতাংদা ৱারী খন্নবা মতমদা, শক্তিগী মতাংদা ৱারী শাবা মতমদা, গুজরাতকী মীয়াম অসি লাইবক য়াম্না ফরবনি অমসুং ইমা শক্তিবু নীংজবা মীওইশিংগী মনাক্তা শক্তি চক্রসু লৈরবনি। শক্তি রক্ষা চক্রা অমা লৈ, মসিনা গুজরাতকী ঙাকথোকপগী কুয়োম অমগুম্না মথৌ তৌরি। গুজরাতকী তোঙানবা মফমশিংদা লৈবা ইমাশিংনা গুজরাতপু লেপ্তনা থৌজানবীরি অমসুং ঙাক-শেনবীরি। বনসকন্থাদা অম্বাজী লৈ, পৱাগরদা ইমা কালী, চোতিলাদা ইমা চমুন্দা, উনঝাদা ইমা উমিয়া, আসাপুরা ইমানা কৎচকী মথতা লৈরে, নবসারীগী মনাক্তা উনাই ইমা লৈরে, দেদিয়াপারাগী মনাক্তা দেবমোগ্রা ইমা লৈরে, ভবনগরগী মনাক্কী মাতেলদা খোরিয়ার ইমা লৈরে, মেহসান্দা বহুচারা ইমা লৈরে, খোদলধাম, উনিয়াধাম, গির্নারগী মথক্তা অম্বা ইমা, ইমা কয়া অমা কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈ। ঐখোয়দা ইমাশিংগী থৌজাল লেপ্তনা লৈ, অদুনা হায়বদি, ঐখোয়গী নাক্তা শক্তি খুদিংগী থৌজাল লৈরি।
ঐখোয়গী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলনা হৌজিক্তসু হায়বীখ্রে, অম্বাজীদা লৈরিবা গব্বর চিংখোংগী ৩.দি. ভিদিও প্রোজেক্সন মেপ্পিংগী থবক পায়খৎপা হৌরে। মসিগা লোয়ননা মহা আর্তীসু হৌখ্রে। কেন্দ্রগী প্রসাদ য়োজনাগী মখাদা গব্বর তীর্থবু নৌহৌননা শেমদোক-শাদোকপগী থবক হৌজিক পায়খৎলি। অম্বাজী লাইশঙ কমপ্লেক্সকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকসু হৌজিক পায়খৎলি। কোতেশ্বর মহাদেব লাইশঙ, রিঞ্ছদিয়া মহাদেব লাইশঙগুম্বা অতোপ্পা মফমশিংদসু চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎলি।
ঙসিসু, মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না সোম্নাথ লাইশঙগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংজখ্রে। দ্বারকাদসু ঘাত, লাইশঙ ফজথোকহনবা অমসুং পেসেঞ্জরগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবগী থবক কয়া পায়খৎলে। পঞ্চমহলগী মীয়ামদা ঐহাক্না হায়নীংবদি, মপানগী লাইনীংবা কয়া মফমসিদা লাই খুরুম্বা লাক্লি, মখোয়গী ঐখোয়গী রাজ্যগী অতোপ্পা মফমশিংদসু চৎনবা শোইদনা হায়বীয়ু। ভগবান কৃষ্ণ অমসুং ইমা রুকমনিগী লুহোংফম মাধবপুর, মফমসিদা ইমা রুকমনীগী লাইশঙবু নৌহৌননা শেমগৎ-শাগৎপগী থবক পায়খৎলগনি। হৌজিক ভুপেন্দ্র ভাইনা হায়খিবগুম্না, ঐখোয়গী রাস্ত্রপতিনা মাধবপুর ঘেদ মেলা শঙ্গাবা এপ্রিল থাদা লাক্লম্মিবদুনি।
তীর্থশিংগী মফমশিংবু চাউখৎহনবা হায়বসিদা লাইনীংবগী থৌওংশিংদা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপা খক নত্তে, ঐখোয়গী লাইনীংবগী চৎনবী অসিদি লৈবাক্কী অমত্তা ওইবা অমসুং তোঙানবা মতিক মগুন চেনবগী খুদম অমনি। মফমশিং অসিদা লাইনীংবা মীওই কয়ানা খুদোংচাবা কয়াগা লোয়ননা লাক্লিবনি। মফম অমা হেক্তগী তুরিজম চাউখৎপা মতমদা থবক লৈবা হেনগৎলকই, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলকই। ঐখোয়গী তীর্থ য়াত্রিশিংনা মফম মফমগী চৎনবীবুদি মীয়ামদা শক্তাক্লি, মসিগী মথতা মফম মফমগী কলা, স্কিল অমসুং খুৎ-শা হৈবগী থবকশিংবুসু হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লি। ঐখোয়গী কেবারিয়া, মফমদুগী ঐখোয়গী এক্তা নগর, স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী লাক্লবা তুংদা মফমসিগী তুরিজম য়াম্না চাউখৎলে হায়বসি ঐখোয়না শাখিনি। ঙসিদি মালেমগী লমকোয়ফমশিংগী মনুংদা মসিসু পন্থুংফম অমা ওইনা শকখঙবা হৌরবনি। মালেমগী মশাগী মফম কল্লবনি। মতৌ অসুম্না, খুদোংচাবা হেনগৎলবা তুংদা, কাশী বিশ্বানাথ ধাম অমসুং চার্ধাম য়াত্রাদা লাইনীংবা লাকপা মীওই মশিংনা অনৌবা রেকোর্দসু থমখ্রবনি। হন্দক্কী চতাংদসু শুপ্নগী চয়োল খরগী মমাংদা কেদার্নাথনা রেকোর্দ অয়াম্বা থুগাইরবনি, লমকোয়বা কয়া অমা মফমসিদা লাক্নখ্রবনি।
পৱাগর চাউখৎলকপনা মফমসিদা লাকপা লাইনীংবগী মশিংসু হেনগৎলগনি, মসিদগী বদোদরানা কান্নবা য়াম্না ফংগনি। পঞ্চমহল ওইরো, মফমসিগী জংগলদা লৈবা মীওইশিং ওইরো, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিং ওইরো, মীওই খুদিংগী পুন্সিদা অচৌবা পাঙ্গল হাপ্পগনি। লাইশঙদা লাকপা লাইনীংবশিংনা মফমসিদগী বিরাস্তবন্দসু শোইদনা চৎকনি। বিরাস্তবনগী মহৌশাগী ফজবা, অকোয়বগী ফিভম, চৎনবী অমসুং অয়ুর্বেদগুম্বা হীরমশিংনা লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না চাউনা পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং ইথিল পীবা মফম অমা ওইবা য়াগনি। মতৌ অসুম্না, আর্কিওলোজিকেল পার্ক অমসুং পৱাগর কিলাসু মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনবা হৌরগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী অসিগুম্বা থবকশিংনা পঞ্চমহলবু লৈবাক্কী মরু ওইবা তুরিজমগী মফম ওইরকপদা মতেংসু পাংগনি।
পৱাগরদা স্পিরিচুএলিতী, পুৱারী, অমসুং কলা সংস্কৃতী লৈ। মফমসিদা ইমা মহা কালীগী শক্তিপীথ অমসু লৈ, অদুগা অতোপ্পা অমদনা, জৈন মন্দিরগী হেরিতেজসু লৈ। মসিনা হায়বদি, পৱাগর অসিদা ভারতকী পুৱারীগী তোঙানবা মগুন চেনবগা লোয়ননা লাইনীং কয়াবু অমত্তা ওইনা য়েংনবগী মতৌসু লৈ হায়বনি। য়ুনেস্কোনা চম্পানেরগী আর্কিওলোজীগী মফমসিবু মালেমগী হেরিতেজকী মফম হায়না লাউথোকখ্রবনি। মফমসিদা লমকোয়বা লাকপগী মশিং হেনগৎলকপনা, মফমসিগী শক্তাকপু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি।
পঞ্চমহলদা লমকোয়বা কয়া লাকপগী ওইথোকপা লৈবতা নত্তনা মফমসিগী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া মশিং য়াম্না পুরক্লগনি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা অখন্নবা ওইনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি। মখোয়গী কলা সংস্কৃতী অমসুং স্কিলবুসু মীয়াম্না হেন্না শকখঙলগনি।
অদুগা ঐখোয়গী পঞ্চমহলদি বেজু বাওরাগুম্বা শক্নাইরবা শৈশকপগী লমদম্নি। মহাক্কী তেলেন্ত অসি ঙসিসু মফমসিগী লৈহাওদা য়াওরি। হেরিতেজ, সংস্কৃতীনা মপাঙ্গল লৈবা মফম খুদিংদা কলা অমসুং তেলেন্তসু হেন্না চাউখৎলি। অসিগুম্বা তেলেন্তপু ঐখোয়না হেন্না চাউখৎহনগদবনি, অনৌবা শক্তাক পীগদবনি।
চম্পানের হায়বা মফমসি ইং ২০০৬তা গুজরাতকী মমাই পুরক্কদবা জ্যোতিগ্রাম য়োজনা হৌখিবা মফম্নি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইবা মতমদা, নুমিদাংগী চাক্লেন চাবগী মতম ফাওবদি মৈ লাকহনবীয়ু হায়না ৱাকৎলি। মসিগীদমক্তা করিগুম্বা খরা শীনবীয়ু হায়না মীয়াম্না হায়জরম্মি। মদুদগী ঐখোয়না ইমা কালীগী খুয়াখাদা ফমদুনা জ্যোতিগ্রাম য়োজনাগী খুত্থাংদগী গুজরাত অমসুং লৈবাক মনুংদা পুং ২৪ মৈ ফংহনবদা মায় পাকখিবনি, মতমদুদা ঐখোয়গী রাস্ত্রপতি, শ্রী এ.পি.জে. অবদুল কলাম্না থৌরম অসিদা লাকখিবনি, মহাক্কী শেংলবা খুয়াখাদগী য়োজনা অসিবু ঐখোয়না হৌদোকখিবনি। য়োজনা অসিনা গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারীদা অনৌবা তাঙ্কক অমা হাপ্পীখিবনি। মসিগী মতেংদগী গুজরাতকী মীয়াম্না পুং ২৪ মৈ ফংবা হৌখিবনি।
পৱাগরগী মমিংমক্তদা নুংশিৎকী পাঙ্গল অমসু মওং অমদা য়াওরিবনি। মফমসিদা নুংশিৎকী লাইগী অখন্নবা থৌজাল লৈ। পৱাগরদা শিৎলিবা নাৎ চাউখৎপগী নুংশিৎনা মফমসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মনম্বুসু গুজরাতকী মফম খুদিংদা য়ৌহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, ঐহাক্না ইমা মহাকালীগী খুয়াখাদা অমুক্কা হন্না কোক নোঞ্জরি। অদোম্বুসু ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। ইমা কালীগী খুয়াখাদা ঙসি লাকচরিবসিদা, অতোপ্পা রাজ্য অমসুং চাউরবা গুজরাতকী মফমদগী মীওই কয়াসু ইমা কালী খুরুম্বা লাকপীরি। মখোয়বুসু ঐহাক্না থাগৎচরি। মখোয়গী অহল লমনশিংনা মফমসিদা লাকচবা হায়না খঞ্জরম্বা অদুবু অপাম্বা ফংখিদবাম অদুবু ঙসিদি মখোয়গী মচা-মশুশিংনা মখোয়গী মফমদা হৌজিক্তি মফমসিদা অহোংবা য়াম্না লৈহৌরে, হান্নগুম্না অদোম্না থেংনরম্বা অৱাবা থেংনদ্রে হায়না তম্বা য়ারগনি। হৌজিক্তি, ইমা কালীগী হান্নগী মতমগী মশেক মঙালনা ঐখোয়বু অমুক্কা হন্না থৌজানবীরে। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। ত্রস্তী মন্দল, গুজরাত সরকার অমসুং ভুপেন্দ্র ভাইগী লুচিং মখাদা পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংবু থাগৎচরি। অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Inauguration of redeveloped temple of Shree Kalika Mata at Pavagadh Hill
18 JUN 2022 3:00PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, President of Shree Kalika Mataji Mandir Trust Shri Surendrabhai Patel ji, Minister in State Government Bhai Purnesh Modi ji, all the revered saints present here, all the faithful and ladies and gentlemen!
Today I got the privilege to spend a few moments at the feet of Pavagadh Maa Kali and get her blessings after many years. It is a very blessed moment of my life. When a dream becomes a resolution and when the resolution is accomplished, then you can imagine how much joy it can be. Today's moment fills my heart with special joy. One can imagine that the flag was not hoisted on the summit of Maa Kali till after five centuries and even after 75 years of independence. Today there is a flag on the top of Maa Kali. This moment gives us energy and inspires us to live with devotion to our great tradition and culture. Gupt Navratri is starting at the end of this month. This Shaktipeeth Mahakali temple of Maa Kali in Pavagadh is in front of us in its grand and divine form ahead of Gupt Navratri. This is the specialty of ‘Shakti’ (power) and ‘Sadhana’ (practice). Gupt Navratri is there but ‘Shakti’ does not become extinct. When faith, practice and penance become productive, the power manifests itself in its full glory. With the blessings of Mahakali in Pavagadh, we are witnessing the manifestation of the same power of Gujarat and India. After several centuries, this temple of Mahakali in its huge form makes us proud. Today the flag is once again hoisted on the summit in the Pavagadh temple after centuries. This summit flag is not only a symbol of our faith and spirituality! It is also a symbol of the fact that centuries change, eras change, but the peak of faith remains eternal.
Brothers and sisters,
You must have seen the grand Ram Temple taking shape in Ayodhya. Be it Vishwanath Dham in Kashi or Kedar Baba's Dham, today the spiritual and cultural glory of India is being restored. Today New India along with its modern aspirations is continuing with its ancient heritage and identity with the same zeal and enthusiasm and every Indian is proud of it. These spiritual places are becoming mediums of new possibilities along with our faith. The reconstruction of Maa Kalika Temple in Pavagadh is a part of our glorious journey. On this occasion, I extend my heartfelt congratulations to all of you while bowing at the feet of Maa Mahakali. Today's occasion is also a symbol of ‘Sabka Saath’, ‘Sabka Vishwas’ and ‘Sabka Prayas’.
Friends,
I have got the privilege of hoisting the flag and worshiping at Shree Maa Kalika Mandir. While having ‘darshan’ of Maa Kali, I was wondering what I should ask while being at the feet of Maa Kali today. History is witness that Swami Vivekananda ji got immersed in public service by taking the blessings of Maa Kali. Mother, bless me also so that I can continue to serve the people of the country as their ‘sevak’ (servant) with more energy, sacrifice and dedication. Whatever strength I have, whatever virtues I have in my life, I should continue to dedicate them for the welfare of the mothers and sisters and the country.
I also remember the Amrit Mahotsav of the country's independence today from the feet of Maa Kali and from this glorious land of Gujarat.
Friends,
As much as Gujarat has contributed to the freedom struggle of the country, it has contributed equally to the development of the country. Gujarat is synonymous with pride and grandeur of India. Gujarat also led India's trade and tried its best to preserve India's spirituality as well.
When India became independent after centuries of struggle, we were afflicted with the wounds of slavery and tyranny. We had the challenge of re-establishing our existence. This cultural independence of India also started from Gujarat under the leadership of Sardar Saheb. The reconstruction of the Somnath temple was in a way a resolution to rebuild the nation.
Pavagadh and Panchmahal are today carrying forward the tradition of Somnath which had given recognition to Gujarat in the entire country. The flag that has been hoisted today is not only the flag of Mahakali temple, but also the flag of the cultural pride of Gujarat and the country. The people of Panchmahal and Gujarat made efforts for the grandeur of this temple for centuries. With this gold-plated urn, that dream associated with this temple has been fulfilled. Today the penance of Pavagadh and Panchmahal has been realized.
I don’t know much about the practice now, but in earlier times, the faithful of Panchmahal and this region used to put the wedding invitation card before the feet of Maa Kaali. The priest of the temple used to read those invitation cards to Maa Kaali after the evening prayers. They used to read them with devotion. Surendra Kaka tells me that this practice still continues.
The temple later used to send the gift with the blessings of Maa Kaali to those who sent invitation cards. What a great blessing! And this tradition has been going on for a long time. But this time, the Mother has given us the biggest gift. What can be a greater gift to the worshippers of Shakti than the revival of Mother’s courtyards and flag hoisting. And it could not have been possible without the blessing of the Mother.
There is an important element in the initiatives that have been taken regarding the Shree Kalika Temple. The sanctum sanctorum was kept intact while giving a grand shape to the Mahakali Temple. The Government of Gujarat, the Pavitra Yatra Dham Vikas Board and the trustees worked together in this yagna of service. I have been told by Surendrabhai that a ‘parikrama path’ connecting Dudhiya Talab and Chhasia Talab would also be prepared for the circumambulation of the entire temple complex. Facilities like Yagyashala, Bhojanshala, Bhakti Niwas for tourists and a lift from Chhasia Lake to Mataji's temple will also be constructed. Along with this, a guest house and a multilevel parking lot will also be constructed near Manchi.
Earlier it used to take many hours for the devotees to reach here. One had to go through several hardships while climbing stairs. Those visiting the temple earlier know the condition of the stairs. Now the stairs have been well prepared. Now stairs towards the temple have been constructed with better stones. The height of the stairs is also not high so that people should not face any problem while climbing them. Earlier, even two dozen people could not reach the temple premises together. Today more than a hundred people can come here together and offer prayers. Along with less crowd burden, the security of the faithful has also increased. We have to remain on guard against incidents of stampede. With the expansion of the temple complex, the number of passengers will probably increase. We have to keep worrying about all those arrangements. And I pray to all Kali devotees to maintain discipline to avoid accidents because the approach to the temple is arduous. There used to be many accidents earlier causing concern, but things used to be normalized with the blessings of the Mother. Therefore, I would like everybody to follow discipline because this is an arduous journey and it’s quite high. One has to navigate difficulties. So if we maintain discipline, the journey will be smooth and we will also get the blessings of the Mother. The Dudhiya Talab on top of the hill is also being developed. A ‘parikrama’ (circular path) has been made around this pond. This has also resulted in the convenience for the people.
It is natural to be at the feet of Maa Mahakali to seek her blessings again and again. But, earlier the journey to Pavagadh was so difficult that people used to be content with a visit to the temple once in their lifetime. With the increase in facilities, the visit to the temple has become very easy. Mothers, sisters, elders, children, young people and Divyang can now easily take the blessing of the Mother.
I myself used the ropeway to reach here. Ropeway has not only made this journey easy, but one gets to enjoy the scenic beauty of Pavagadh. Today many pilgrimage and tourist places in Gujarat are being connected with such ropeways. People are getting a lot of convenience due to the ropeway in Pavagadh, Saputara, Ambaji and Girnar.
Gujarat has become Garvi (glorious) Gujarat only with the blessings of Pavagadh, Maa Amba, Somnath and Dwarkesh. While describing the cultural glory of Gujarat, the great poet Narmad has written-
उत्तरमां अंबा मात, पूरवमां काली मात। छे दक्षिण दिशामां करता रक्षा, कुंतेश्वर महादेव। ने सोमनाथ ने द्वारकेश ए, पश्विम केरा देव छे सहायमां साक्षात, जय जय गरवी गुजरात।
Mata Amba in the north, Kali Maa in the east, Kunteshwar Mahadev protecting in the south direction, Somnath and Dwarkesh are the Gods of the west and Jai Jai Garvi Gujarat for help ...)
Today this identity of Gujarat is touching the sky.
The cultural centers that poet Narmad has named as the identity of Gujarat are moving forward on a new development journey. Along with faith, modern technology is being used in the development of pilgrimages and temples. Passenger facilities have been developed at all the shrines. Now there is divinity, peace, solution and contentment in the pilgrimages of Gujarat. What can be greater happiness than this?
If we talk about the Mata temples and the power of Shakti, then we the people of Gujarat have been very blessed as there is a complete power wheel in Gujarat for the devotees who worship Mother Shakti. There is a ‘Shakti Raksha Chakra’ which is working as a defence shield of Gujarat. Mothers present in different regions of Gujarat constantly bless and protect Gujarat. There is Amba ji in Banaskantha, Maa Kali in Pavagadh, Chamunda Maa in Chotila, Umiya Maa in Unjha, Asapura Mata in Kutch Mata No Madh, Unai Mata near Navsari, Devmogra Mata near Dediapada, Khodiyar Mother at Matel near Bhavnagar, Bahuchara Mata ji in Mehsana and then there is Amba Maa at Khodaldham, Uniyadham and above Girnar. There are many Mothers in every corner. We are constantly blessed and we can say that we have the blessings of a power.
Our Bhupendrabhai was just describing that a 3D video projection mapping show has been started at the foothills of Ambaji Gabbar. ‘Maha Aarti’ has also been started. Gabbar shrine is also being revitalized under the Centre's PRASAD scheme. Work is also underway on the development of Ambaji temple complex. Development of virtuous places like Koteshwar Mahadev Temple and Rinchadiya Mahadev Temple is also being carried out.
Not long ago, I also got the opportunity to inaugurate many development works in Somnath temple. Beautification of Ghats, temples and improvement in passenger facilities has been completed in Dwarka. I request the people of Panchmahal to tell the devotees coming from outside to visit all these places. Rukmini temple will also be redeveloped at Madhavpur where Lord Krishna and Maa Rukmini got married. As Bhupendrabhai said, our President had come here to inaugurate the Madhavpur Ghed Mela.
The development of pilgrimages is not limited only to the issue of faith, but our pilgrimages are also very important living symbols of the dynamism of the society and the unity of the nation. The devotees visiting these pilgrimages and temples also bring with them many new opportunities. With the growth of tourism in any area, employment also picks up and infrastructure is also developed. Not only do we introduce our pilgrims to the local culture, arts, skills and crafts are also promoted. We are all witnesses to the fact that the number of tourists has increased in Kevadiya at Ekta Nagar after the Statue of Unity was built. Today, it has come to be known as an important destination in the world. It has also made a place in the world. Similarly, the number of devotees in Kashi Vishwanath Dham and Char Dham Yatra is also making new records with renewed facilities. So many pilgrims have reached Kedarnath this time that it has broken all the records.
With the development of Pavagadh, the number of devotees coming to the temple will increase and it will lead to huge benefits to our tribal brothers and sisters in the entire forest belt of Vadodara and Panchmahal. The devotees visiting the temple will also go to Virasat Van also. Virasat Van can become a center of great attraction and inspiration for the country on subjects like nature, environment, tradition and Ayurveda. Similarly, the attraction for the Archaeological Park and Pavagadh Fort is also going to increase. These development works will help Panchmahal emerge as a major tourist destination in the country.
Along with spirituality, there is also history, nature, art and culture in Pavagadh. Here on one side is the Shaktipeeth of Maa Mahakali, and on the other side, there is also a heritage Jain temple. That is, Pavagadh has in a way been the center of all-religion composure with the historical diversity of India. UNESCO has registered the Archaeological Site of Champaner as a World Heritage Site. The increasing tourism here will further strengthen the identity of the place.
Along with the possibilities of tourism in Panchmahal, a large number of new opportunities are going to be created for the youth here. New employment opportunities will be created especially for our tribal brothers and sisters. The art-culture and traditional skills of tribal society are also going to get a new identity.
And our Panchmahal has been the land of great singers like Baiju Bawra. That talent is still in the soil here. Wherever heritage, forest and culture are strengthened, art and talent also flourish. We have to develop this talent and also give a new identity to it.
Champaner is the place where the Jyotigram scheme, which made Gujarat proud in 2006, was started. When I became the Chief Minister, people used to tell me to at least arrange electricity during dinner time. We ensured round-the-clock electricity for the first time in Gujarat through the Jyotigram scheme. Our then President Shri APJ Abdul Kalam ji launched that scheme. Jyotigram Yojana added a new chapter in the development of Gujarat. The people of Gujarat started getting electricity round the clock due to this scheme.
The name of Pavagadh means a stronghold of the wind. Here, there is special grace of Vayu Dev. I am sure that the fragrance of our cultural uplift and development blowing in Pavagadh will also reach the whole of Gujarat and the country. With this sentiment, I once again bow down at the feet of Maa Mahakali and wish you all the very best. Countless devotees of Mata Kali from Gujarat and other states come here with great reverence. I also congratulate all the devotees because the dream of their ancestors has been realized. Their ancestors would come here with hope but had to return in despair. Now their children can proudly tell them that you might have suffered, but the era has changed. Now Mata Kali is blessing us with full glory. I sincerely appreciate the work done under the leadership of Bhupendrabhai, the trust board and the Gujarat government. Congratulations to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.