প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০০ বছৰে নিয়মীয়াকৈ প্ৰকাশ পাই অহা বাতৰিকাকত মুম্বাই সমাচাৰৰ দ্বিশতাব্দী মহোৎসৱত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণ
“মুম্বাই সমাচাৰ ভাৰতৰ দৰ্শন আৰু অভিব্যক্তি”
“স্বাধীনতা আন্দোলনৰপৰা ভাৰতৰ নৱনিৰ্মাণলৈকে পাৰ্চী ভগ্নী আৰু ভ্ৰাতৃসকলৰ অৱদান অপৰিসীম”
“সংবাদ মাধ্যমৰ সমালোচনাৰ অধিকাৰৰ সমান্তৰালকৈ ইতিবাচক বাতৰি প্ৰকাশৰো সমানেই গুৰু দায়িত্ব আছে”
“ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যমৰ ইতিবাচক বৰঙণিয়ে ইয়াক মহামাৰীটোৰে মোকাবিলাত বহু সহায় কৰিছিল”
14 JUN 2022 7:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মুম্বাইত, ‘মুম্বাই সমাচাৰ’ ৰ দ্বিশতাব্দী মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে তেখেতে এটি ডাকটিকটো মুকলি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মুম্বাই সমাচাৰৰ সমূহ পাঠক, সাংবাদিক আৰু কৰ্মচাৰীলৈ এই ঐতিহাসিক বাতৰিকাকতখনৰ ২০০ বছৰ পূৰ্তিৰ শুভলগনত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেখেতে এই দুই শতিকাত মুম্বাই সমাচাৰ বহু প্ৰজন্মৰ জীৱন আৰু তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ কন্ঠ হৈ অহা কাৰ্য্যক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মুম্বাই সমাচাৰো স্বাধীনতা আন্দোলনটোৰ কন্ঠ আছিল আৰু তাৰ পিছত ৭৫ বছৰীয়া স্বাধীন ভাৰতকো সকলো বয়সৰ পাঠকৰ মাজলৈ লৈ গৈছিল। কাকতখনৰ ভাষাৰ মাধ্যম গুজৰাটী আছিল যদিও উদ্বেগ ৰাষ্ট্ৰীয় আছিল বুলি তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে মহাত্মা গান্ধী আৰু চৰ্দাৰ পেটেলেও মুম্বাই সমাচাৰৰ উদ্ধৃতি দাঙি ধৰিছিল আৰু ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষটোতে ইয়াৰ বৰ্ষপূৰ্তিৰ সংযোগৰ কথা ব্যক্ত কৰে। “সেয়েহে আজিৰ এই কাৰ্য্যসূচী আমি কেৱল ভাৰতৰ সাংবাদিকতা আৰু দেশপ্ৰেমৰ উদ্বেগৰে সম্পৰ্কীয় সাংবাদিকতাৰ উচ্চ মানদণ্ডৰ উদযাপনেই নহয়, বৰঞ্চ আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱতো সংযোজন ঘটাইছে”। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জৰুৰীকালীন সময়ছোৱাৰ পিছত স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু গণতন্ত্ৰৰ পুনৰ-প্ৰতিষ্ঠাত সাংবাদিকতাৰ গৌৰৱময় বৰঙণিকো স্মৰণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে চহৰখন বিদেশীৰ প্ৰভাৱত বোম্বাই হৈ পৰাৰ পিছতো মুম্বাই সমাচাৰে ইয়াৰ স্থানীয় সংযোগ আৰু শিপাৰে সম্পৰ্কৰ জলাঞ্জলি দিয়া নাছিল। তেতিয়াও ই সাধাৰণ মুম্বাইবাসীৰ বাতৰিকাকত আছিল আৰু আজিও এই ধাৰা অক্ষুন্ন আছে - মুম্বাই সমাচাৰ। তেখেতে লগতে কয় যে মুম্বাই সমাচাৰ কেৱল এটা সংবাদ মাধ্যমেই নহয়, ই এক ঐতিহ্য। মুম্বাই সমাচাৰ হৈছে ভাৰতৰ দৰ্শন আৰু অভিব্যক্তি। তেখেতে কয়, আমি মুম্বাই সমাচাৰৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো ধুমুহাৰ মাজতো ভাৰতে কেনেদৰে দৃঢ়তাৰে থিয় দি আছে, তাৰ আভাস পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে মুম্বাই সমাচাৰৰ আৰম্ভণিৰ সময়ছোৱাত দাসত্বৰ অন্ধকাৰ গভীৰতৰ হৈ পৰিছিল। সেই সময়ত গুজৰাটীৰ দৰে ভাৰতীয় ভাষাৰ বাতৰিকাকত এখন পঢ়িবলৈ পোৱাটো ইমান সহজ নাছিল। মুম্বাই সমাচাৰে সেই যুগত ভাষিক সাংবাদিকতাৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটাইছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ হাজাৰ-হাজাৰ বছৰৰ ইতিহাসে আমাক বহু কথাই শিকাইছে। এই ভূখণ্ডৰ আদৰণীয় প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়ালৈ আগমন ঘটা সকলোকে মা ভাৰতীয়ে নিজৰ কোলাত ডাঙৰ-দীঘল হোৱাৰ অসামান্য সুযোগ প্ৰদান কৰিছিল। “পাৰ্চী সমাজখনতকৈ উত্তম উদাহৰণ কি হ’ব পাৰে?”, তেখেতে সোধে। তেখেতে লগতে কয় যে স্বাধীনতা আন্দোলনৰপৰা ভাৰতৰ নৱনির্মাণলৈকে পাৰ্চী ভগ্নী-ভ্ৰাতৃদ্বয়ৰ অৱদান অসীম। সংখ্যাৰ ফালৰপৰা এই সমাজখন দেশখনৰ ভিতৰতে অন্যতম ক্ষুদ্ৰতম, এক প্ৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ-সংখ্যালঘু, কিন্তু সামৰ্থ্য আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত বিশাল বুলি তেখেতে লগতে কয়।
প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে অভিমত আগবঢ়াই কয় যে বাতৰিকাকত আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্ম হৈছে বাতৰি প্রদান কৰা আৰু জনসাধাৰণক সজাগ কৰি তোলা আৰু সমাজৰ অভাৱৰাজি আৰু চৰকাৰৰ ক্ৰুটিসমূহক দেখুৱাই দিয়াটো তেওঁলোকৰ দায়িত্ব। সংবাদ মাধ্যমৰ সমালোচনাৰ অধিকাৰৰ সমান্তৰালকৈ ইতিবাচক বাতৰি প্ৰকাশৰো সমানেই গুৰু দায়িত্ব আছে।
প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে কয়, যোৱা দুটা বছৰে ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত সাংবাদিকসকলে যিদৰে ৰাষ্ট্ৰখনৰ স্বার্থত কর্মযোগীৰ দৰে কৰ্ম সম্পাদন কৰিছিল, সেয়া চিৰদিনলৈ স্মৰণীয় হৈ থাকিব। ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যমৰ ইতিবাচক বৰঙণিয়ে ভাৰতক এই ১০০ বছৰৰ সৰ্ববৃহৎ সংকটৰে মোকাবিলাত যথেষ্ট সহায় কৰিলে। তেখেতে লগতে ডিজিটেল পেমেন্ট আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দৰে পদক্ষেপৰাজিৰ প্ৰোৎসাহনত সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰে।
১৮২২ ৰ ১ জুলাইত ফাৰদুঞ্জী মাৰ্জবান জীৰদ্বাৰা সাপ্তাহিক হিচাপে মুম্বাই সমাচাৰৰ ছপা আৰম্ভ হৈছিল। ই পিছলৈ ১৮৩২ ত এখন দৈনিক বাতৰিকাকত হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল। এই বাতৰিকাকতখন ২০০ বছৰ ধৰি অবিৰতভাৱে প্ৰকাশ পাই আহিছে।

Prime Minister's Office
PM participates in Dwishatabdi Mahotsav of Mumbai Samachar - a newspaper which has been published continuously for 200 years
“Mumbai Samachar is the philosophy and expression of India”
“From the freedom movement to the Navnirman of India, the contribution of Parsi sisters and brothers is huge”
“As much as the media has the right to criticize, it also has an equally important responsibility to bring positive news to the fore”
“Positive contribution of India's media helped India a lot in dealing with the pandemic”
14 JUN 2022 7:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in Dwishatabdi Mahotsav of Mumbai Samachar in Mumbai today. He also released a postal stamp to commemorate the occasion.
The Prime Minister wished all the readers, journalists and staff of Mumbai Samachar on the 200th anniversary of this historic newspaper. He lauded the fact that in these two centuries, the lives of many generations, and their concerns have been given voice by Mumbai Samachar. The Prime Minister remarked that Mumbai Samachar also gave voice to the freedom movement and then also took 75 years of independent India to readers of all ages. The medium of language was definitely Gujarati, but the concern was national, he said. The Prime Minister mentioned that even Mahatma Gandhi and Sardar Patel used to quote Mumbai Samachar and noted the happy coincidence of this anniversary falling in the 75th year of India’s independence. “Therefore, on this occasion of today, we are not only celebrating the high standards of journalism of India and journalism related to the concern of patriotism, but this event is also adding to the Azadi ka Amrit Mahotsav”. The Prime Minister also remembered the glorious contribution of journalism in the freedom struggle and re-establishment of democracy after the emergency period.
The Prime Minister recalled that when the city became Bombay, under the influence of foreigners, even then Mumbai Samachar did not leave its local connect and connection with its roots. It was a common Mumbaikar's newspaper even then and it is the same today - Mumbai Samachar. He added that Mumbai Samachar is not just a news medium, but a heritage. Mumbai Samachar is the philosophy and expression of India. He said we get a glimpse of how India has stood firm despite every storm in Mumbai Samachar.
The Prime Minister recalled that when the Mumbai Samachar started, the darkness of slavery was getting deeper. It was not so easy to get a newspaper in an Indian language like Gujarati in that period. Mumbai Samachar expanded linguistic journalism in that era.
The Prime Minister said that India's history of thousands of years teaches us a lot. Emphasizing the welcoming nature of this land, the Prime Minister mentioned that whoever came here, Maa Bharati gave ample opportunity to all to flourish in her lap. “What can be a better example than the Parsi community?” he asked. He added that from the freedom movement to the Navnirman of India, the contribution of Parsi sisters and brothers is huge. The community is one of the smallest in the country in terms of numbers, a micro-minority in a way, but huge in terms of capacity and service, he added.
The Prime Minister remarked that the work of newspapers and media is to deliver news, and educate the public and if there are some shortcomings in society and government, then it is their responsibility to bring them to the fore. As much as the media has the right to criticize, it also has an equally important responsibility to bring positive news to the fore.
The Prime Minister said the way journalists worked like karmayogis in the interest of the nation during the Corona period in the last two years, will be remembered forever. The positive contribution of India's media helped India a lot in dealing with this biggest crisis of 100 years. He also lauded the media's role in promoting initiatives like digital payment and Swachh Bharat Abhiyan.
The Prime Minister said this country is a country of a rich tradition that is carried forward through the medium of debates and discussions. “For thousands of years, we have conducted healthy debate, healthy criticism and right reasoning as a part of the social system. We have open and healthy discussions on very difficult social topics. This has been the practice of India, which we have to strengthen”, he said.
The printing of Mumbai Samachar as a weekly was started on 1st July 1822 by Shri Fardunjee Marzbanji. It, later on, became a daily in 1832. The newspaper has been published continuously for 200 years.