ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନିୟମିତ ଭାବେ ୨୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରକାଶ ପାଇ ଆସୁଥିବା ଖବରକାଗଜ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାରର ଦ୍ୱିଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ହେଉଛି ଭାରତର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି”
“ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତର ନବନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାର୍ସୀ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ବହୁତ ଅଧିକ”
“ଗଣମାଧ୍ୟମର ଯେତିକି ସମାଲୋଚନା କରିବାର ଅଧିକାର ଅଛି, ସମାନ ଭାବେ ସକାରାତ୍ମକ ଖବର ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ”
“ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସକରାତ୍ମକ ଅବଦାନ ଭାରତକୁ ବହୁତ ସହାୟତା କରିଛି”
14 JUN 2022 7:58PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାରର ଦ୍ୱିଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଉତ୍ସବକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଏକ ଡାକ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ଖବରକାଗଜର ୨୦୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାରର ସମସ୍ତ ପାଠକ, ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଏହି କଥାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଅନେକ ପୀଢିର ଜୀବନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ଦ୍ୱାରା ଉପିସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସ୍ଥାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ବୟସର ପାଠକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ୭୫ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଭାଷାର ମାଧ୍ୟମ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗୁଜୁରାଟୀ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଚିନ୍ତା ଜାତୀୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ମଧ୍ୟ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ ଏହି ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ହେବା ଖୁସିର କଥା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ତେଣୁ, ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ଆମେ କେବଳ ଭାରତର ଉଚ୍ଚମାନର ସାମ୍ବାଦିକତା ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମର ଚିନ୍ତାଧାରା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସାମ୍ବାଦିକତାର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁନାହୁଁ, ବରଂ ଏହି ଘଟଣା ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ତଥା ଜରୁରୀ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟ ପରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସାମ୍ବାଦିକତାର ଗୌରବମୟ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସହରଟି ବମ୍ବେ ହୋଇଗଲା, ବିଦେଶୀମାନଙ୍କ ପ୍ରଭାବରେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ଏହାର ସ୍ଥାନୀୟ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ମୂଳ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ଛାଡି ନଥିଲା । ଏହା ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସାଧାରଣ ମୁମ୍ବାଇ ଲୋକର ଖବରକାଗଜ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମାନ - ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର କେବଳ ଖବରର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଐତିହ୍ୟ । ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ହେଉଛି ଭାରତର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରୁ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି କି ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାରରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝଡ ସତ୍ୱେ ଭାରତ କିପରି ଦୃଢ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ଦାସତ୍ୱର ଅନ୍ଧକାର ଆହୁରି ଗଭୀର ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଗୁଜରାଟୀ ପରି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଖବରକାଗଜ ପାଇବା ଏତେ ସହଜ ନଥିଲା । ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାର ସେହି ସମୟରେ ଭାଷା ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଭାରତର ଇତିହାସ ଆମକୁ ଅନେକ କିଛି ଶିକ୍ଷା ଦିଏ । ଏହି ଭୂମିର ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯିଏ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି, ମା ଭାରତୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କ କୋଳରେ ବସିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ପାର୍ସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅପେକ୍ଷା ଆଉ କ'ଣ ଭଲ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ସେ ପଚାରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତର ନବର୍ନିମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାର୍ସୀ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ବହୁତ ଅଧିକ । ସଂଖ୍ୟା ହିସାବରେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠି ଭାରତରେ ଅନ୍ୟତମ କ୍ଷୁଦ୍ର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଗୋଟିଏ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ, କିନ୍ତୁ ଦକ୍ଷତା ଓ ସେବା ଆଧାରରେ ଏମାନେ ବହୁତ ବଡ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଖବର ପ୍ରସାରଣ କରିବା, ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଯଦି ସମାଜ ଏବଂ ସରକାରରେ କିଛି ତ୍ରୁଟି ଥାଏ, ତେବେ ତାହାକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ଗଣମାଧ୍ୟମର ଯେତିକି ସମାଲୋଚନା କରିବାର ଅଧିକାର ଅଛି, ସମାନ ଭାବେ ସକାରାତ୍ମକ ସମ୍ବାଦକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଗୁରୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରୋନା ଅବଧିରେ ସାମ୍ବାଦିକମାନେ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥରେ କର୍ମଯୋଗୀ ପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ତାହା ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ । ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏହି ସବୁଠୁ ବଡ ସଙ୍କଟକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସକରାତ୍ମକ ଅବଦାନ ଭାରତକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦେଶ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାର ଦେଶ ଯାହା ବିତର୍କ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ହଜାରେ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସୁସ୍ଥ ବିତର୍କ, ସୁସ୍ଥ ସମାଲୋଚନା ଏବଂ ସଠିକ୍ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ବହୁତ କଠିନ ସାମାଜିକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆମର ଖୋଲା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଭାରତର ଅଭ୍ୟାସ, ଯାହାକୁ ଆମକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସାପ୍ତାହିକ ଭାବରେ ମୁମ୍ବାଇ ସମାଚାରର ମୁଦ୍ରଣ ଶ୍ରୀ ଫରଡୁନ୍ଜୀ ମାର୍ଜବାନଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧ ଜୁଲାଇ ୧୮୨୨ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ପରେ, ୧୮୩୨ ରେ ଏହା ଏକ ଦୈନିକ ହେଲା । ଖବରକାଗଜଟି ୨୦୦ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇ ଆସୁଛି ।

Prime Minister's Office
PM participates in Dwishatabdi Mahotsav of Mumbai Samachar - a newspaper which has been published continuously for 200 years
“Mumbai Samachar is the philosophy and expression of India”
“From the freedom movement to the Navnirman of India, the contribution of Parsi sisters and brothers is huge”
“As much as the media has the right to criticize, it also has an equally important responsibility to bring positive news to the fore”
“Positive contribution of India's media helped India a lot in dealing with the pandemic”
14 JUN 2022 7:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in Dwishatabdi Mahotsav of Mumbai Samachar in Mumbai today. He also released a postal stamp to commemorate the occasion.
The Prime Minister wished all the readers, journalists and staff of Mumbai Samachar on the 200th anniversary of this historic newspaper. He lauded the fact that in these two centuries, the lives of many generations, and their concerns have been given voice by Mumbai Samachar. The Prime Minister remarked that Mumbai Samachar also gave voice to the freedom movement and then also took 75 years of independent India to readers of all ages. The medium of language was definitely Gujarati, but the concern was national, he said. The Prime Minister mentioned that even Mahatma Gandhi and Sardar Patel used to quote Mumbai Samachar and noted the happy coincidence of this anniversary falling in the 75th year of India’s independence. “Therefore, on this occasion of today, we are not only celebrating the high standards of journalism of India and journalism related to the concern of patriotism, but this event is also adding to the Azadi ka Amrit Mahotsav”. The Prime Minister also remembered the glorious contribution of journalism in the freedom struggle and re-establishment of democracy after the emergency period.
The Prime Minister recalled that when the city became Bombay, under the influence of foreigners, even then Mumbai Samachar did not leave its local connect and connection with its roots. It was a common Mumbaikar's newspaper even then and it is the same today - Mumbai Samachar. He added that Mumbai Samachar is not just a news medium, but a heritage. Mumbai Samachar is the philosophy and expression of India. He said we get a glimpse of how India has stood firm despite every storm in Mumbai Samachar.
The Prime Minister recalled that when the Mumbai Samachar started, the darkness of slavery was getting deeper. It was not so easy to get a newspaper in an Indian language like Gujarati in that period. Mumbai Samachar expanded linguistic journalism in that era.
The Prime Minister said that India's history of thousands of years teaches us a lot. Emphasizing the welcoming nature of this land, the Prime Minister mentioned that whoever came here, Maa Bharati gave ample opportunity to all to flourish in her lap. “What can be a better example than the Parsi community?” he asked. He added that from the freedom movement to the Navnirman of India, the contribution of Parsi sisters and brothers is huge. The community is one of the smallest in the country in terms of numbers, a micro-minority in a way, but huge in terms of capacity and service, he added.
The Prime Minister remarked that the work of newspapers and media is to deliver news, and educate the public and if there are some shortcomings in society and government, then it is their responsibility to bring them to the fore. As much as the media has the right to criticize, it also has an equally important responsibility to bring positive news to the fore.
The Prime Minister said the way journalists worked like karmayogis in the interest of the nation during the Corona period in the last two years, will be remembered forever. The positive contribution of India's media helped India a lot in dealing with this biggest crisis of 100 years. He also lauded the media's role in promoting initiatives like digital payment and Swachh Bharat Abhiyan.
The Prime Minister said this country is a country of a rich tradition that is carried forward through the medium of debates and discussions. “For thousands of years, we have conducted healthy debate, healthy criticism and right reasoning as a part of the social system. We have open and healthy discussions on very difficult social topics. This has been the practice of India, which we have to strengthen”, he said.
The printing of Mumbai Samachar as a weekly was started on 1st July 1822 by Shri Fardunjee Marzbanji. It, later on, became a daily in 1832. The newspaper has been published continuously for 200 years.