ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୁଣେର ଦେହୁରେ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀସନ୍ତ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ଶିଳା ମନ୍ଦିର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତର ଶ୍ରେୟ ଭାରତର ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାଧୁମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇଥାଏ”
“ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଧରି ରଖିବା ପାଇଁ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମଙ୍କ ଅଭଙ୍ଗାଗୁଡିକ ଆମକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି”
“ସବକା ସାଥର ଆବେଗ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଆମର ମହାନ ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ”
“ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା”
“ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାରତର ବିକାଶ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଉଭୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଏକତ୍ର ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢିବ”
14 JUN 2022 3:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପୁଣେର ଦେହୁ ଠାରେ ଜଗତଗୁରୁ ଶ୍ରୀସନ୍ତ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେହୁର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ସତସଙ୍ଗ ହେଉଛି ମାନବ ଜନ୍ମରେ ବିରଳ ଅଧିକାର । ଯଦି ସାଧୁମାନଙ୍କ କୃପା ଅନୁଭବ ହୁଏ, ତେବେ ସ୍ୱତଃ ପ୍ରବୃତ ଭାବେ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସାନ୍ନିଧ୍ୟ ମିଳେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଦେହୁର ଏହି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥାନକୁ ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଦେହୁର ଶୀଳା ମନ୍ଦିର କେବଳ ଭକ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଛି । ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ମୁଁ ମନ୍ଦିରର ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ ପାଲିକି ମାର୍ଗରେ ଦୁଇଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଚାରି ଲେନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ସୌଭାଗ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ସନ୍ଥ ଦୀନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ ପାଲଖୀ ମାର୍ଗ ପାଞ୍ଚଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଶେଷ ହେବ ଏବଂ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ପାଲକି ମାର୍ଗ ତିନିଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଶେଷ ହେବ । ୧୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡିକରେ ୩୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବା ରାଜପଥ ର୍ନିମାଣ ହେବ ।
ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ହେବାର ଗର୍ବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏହାର ଶ୍ରେୟ କାହାକୁ ଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଭାରତର ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାଧୁମାନଙ୍କର ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ଦେଶ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ, ଆମ ଦେଶ ତଥା ସମାଜକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ମହାନ ଆତ୍ମା ଅବତରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶ ସନ୍ଥ କବୀରଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି । ସେ ଶ୍ରୀ ସନ୍ଥ ଦୀନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ, ସନ୍ଥ ନିଭ୍ରୁତିନାଥ, ସନ୍ଥ ସୋପନଦେବ ଏବଂ ଆଦି-ଶକ୍ତି ମୁକ୍ତା ବାଇ ଜୀଙ୍କ ପରି ସାଧୁମାନଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବାର୍ଷିକୀ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ଜୀଙ୍କର ଦୟା, କରୁଣା ଏବଂ ସେବା ତାଙ୍କ ‘ଅଭଙ୍ଗା' ଆକାରରେ ଆମ ସହିତ ଅଛି । ଏହି ‘ଅଭଙ୍ଗାଗୁଡିକ' ପୀଢିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ଯାହା ଲୋପପାଏ ନାହିଁ ତାହା ଅନନ୍ତ ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିଥାଏ, ଯାହା ହେଉଛି ‘ଅଭଙ୍ଗା' ବୋଲି ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ମଧ୍ୟ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ସନ୍ଥ ତୁକାରାମଙ୍କ ଅଭଙ୍ଗାଗୁଡିକ ଆମକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସମୟର ବିଶିଷ୍ଟ ସାଧୁମାନଙ୍କ ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ମଣିଷ ମଧ୍ୟରେ ଭେଦଭାବ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରଚାର କରୁଥିବା ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେହେତୁ ସେମାନେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭକ୍ତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ତେଣୁ ଏହି ପ୍ରଚାରଗୁଡ଼ିକ ଦେଶ ତଥା ସମାଜ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ପାଇଁ ସମାନ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ୱାର୍କରୀ ଭକ୍ତଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ପନ୍ଧରପୁର ଯାତ୍ରାକୁ ସୂଚିତ କରେ । ସବକା ସାଥର ଆବେଗ, ସବକା ବିକାଶ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଏହିପରି ମହାନ ପରମ୍ପରା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ । ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାର ଆବେଗ ଏବଂ ୱାର୍କରୀ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଆବେଗକୁ ସେ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ।
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପରି ଜାତୀୟ ହିରୋମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୁକାରାମଙ୍କ ପରି ସାଧୁମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେ ଜେଲରେ ଚିପଲି ପରି ହ୍ୟାଣ୍ଡକଫ୍କୁ ଖେଳୁଥିବାବେଳେ ତୁକାରାମ ଜୀଙ୍କର ଅଭଙ୍ଗା ଗୀତ ଗାଉଥିଲେ ତାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଦେଶରେ ଆବେଗ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପନ୍ଧରପୁର, ଜଗନ୍ନାଥ, ମଥୁରାରେ ବ୍ରିଜି ପରିକ୍ରମା କିମ୍ବା କାଶୀ ପଞ୍ଚକୋସି ପରିକ୍ରମା, ଚାର ଧାମ ଏବଂ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ଭଳି ‘ଯାତ୍ରା\' ଆମ ଦେଶର ବିବିଧତାକୁ ଏକତ୍ର କରି ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆବେଗକୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ପରିଚୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । ତେଣୁ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାରତର ବିକାଶ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଉଭୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଏକତ୍ର ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ସେ ପାଲକି ଯାତ୍ରାର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଚାର ଧାମ ଯତ୍ରା ପାଇଁ ନୂତନ ରାଜପଥ, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଥିବା ମହାନ ରାମ ମନ୍ଦିର, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ନବୀକରଣ ଏବଂ ସୋମନାଥରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାବାସାହେବର ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ ଏବଂ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯଦି ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଥାଏ, ତେବେ ସବୁଠୁ ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ ଆଜି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପରିପୃଷ୍ଠ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଶତପ୍ରତିଶତ ସଶକ୍ତିକରଣ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବମାନେ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଯୋଡି ହେଉଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଲୋକପ୍ରିୟତା ତଥା ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ଜଣେ ୱାର୍କରୀ ସାଧୁ ତଥା କବି ଥିଲେ, କିର୍ତ୍ତନ ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭଙ୍ଗା ଭକ୍ତି କବିତା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠି ଭିତ୍ତିକ ଉପାସନା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ସେ ଦେହୁରେ ରହୁଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଦେହାନ୍ତ ପରେ ଏକ ଶୀଳା ମନ୍ଦିର ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ମନ୍ଦିର ଭାବରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଗଠନ ହୋଇନଥିଲା । ଏହା ୩୬ ଟି ଶିଖର ସହିତ ପଥରରେ ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମଙ୍କର ଏକ ପ୍ରତିମା ଏଠାରେ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Jagadguru Shrisant Tukaram Maharaj Shila Mandir in Dehu, Pune
“Credit of India being one of the oldest living civilizations in the world goes to the saint tradition and sages of India”
“Sant Tukaram’s Abhangs are giving us energy as we move keeping in sync with our cultural values”
“Spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas. Sabka Vishwas and Sabka Prayas is inspired by our great saint traditions”
“Welfare of Dalit, deprived, backwards, tribals, workers are the first priority of the country today”
“Today when modern technology and infrastructure are becoming synonymous with India's development, we are making sure that both development and heritage move forward together”
14 JUN 2022 3:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Jagatguru Shrisant Tukaram Maharaj Temple in Dehu, Pune.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness at being present in the holy land of Dehu. The Prime Minister, referring to our scriptures, said that Satsang of the saints is the rarest privilege in human birth. If the grace of saints is felt, then the realization of God automatically takes place. “Coming to this holy pilgrimage-land of Dehu today, I am feeling the same way,” he said. The Prime Minister continued “Dehu's Shila Mandir is not only a centre of power of devotion but also paves the way for the cultural future of India. I express my gratitude to the temple trust and all the devotees for rebuilding this holy place.”
He also recalled the privilege of laying the foundation stone of four-laning of two national highways in the Paliki Margs a few months ago. He informed that the Shri Sant Dnyaneshawar Maharaj Palkhi Marg will be completed in five phases and Sant Tukaram Maharaj Palki Marg will be completed in three phases. More than 350 km long highways will be constructed in these phases at the cost of more than 11000 crore rupees.
The Prime Minister noted the pride in India being one of the oldest living civilizations in the world. “If the credit for this goes to anyone, it is to the saint tradition and sages of India”, he said. The Prime Minister remarked that India is eternal because India is the land of saints. In every era, some great soul has been descending to give direction to our country and society. Today the country is celebrating the birth anniversary of Sant Kabirdas. He also noted key anniversaries of saints like Shri Sant Dnyaneshawar Maharaj, Sant Nivruttinath, Sant Sopandev and Adi-Shakti Mukta Bai ji.
The Prime Minister said that the kindness, compassion and service of Sant Tukaram Ji are still with us in the form of his 'abhanga'. These ‘abhangas’ have inspired generations. That which does not dissolve remains eternal and relevant with time, that is the one that is 'abhanga, he elaborated. Even today, the Prime Minister noted, when the country is moving ahead keeping in sync with its cultural values, Sant Tukaram’s Abhangas are giving us energy. The Prime Minister paid tribute to glorious traditions of ‘abhangas’ distinguished saints of the tradition. The Prime Minister highlighted the teachings that preached against discrimination between human beings. He said these preachings are equally for devotion to the country and society as they are for spiritual devotion. He said that this message underlines the annual Pandharpur yatra of the Warkari devotees. Spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas. Sabka Vishwas and Sabka Prayas is inspired by such great traditions. He specifically noted the spirit of gender equality and the Antyodaya spirit among Warkari tradition as an inspiration. “Welfare of Dalit, deprived, backwards, tribals, workers are the first priority of the country,” said the Prime Minister.
The Prime Minister credited saints like Tukaram for playing a very important role in the life of national heroes like Chhatrapati Shivaji Maharaj. When Veer Savarkar was punished in the freedom struggle, the Prime Minister recalled, he used to sing the abhangas of Tukaram Ji while playing handcuffs like chipli in the jail. He said Sant Tukaram has infused spirit and energy in the country at different times. He also pointed out that ’yatras’ like Pandharpur, Jagannath, Brij Parikrama in Mathura or Kashi Panchkosi Parikrama, Char Dham or Amarnath Yatra, united the diversity of our nation and created the spirit of Ek Bharat Shreshth Bharat.
The Prime Minister stressed that it is our responsibility to keep our ancient identity and traditions alive to strengthen our national unity. Therefore, “today when modern technology and infrastructure are becoming synonymous with India's development, we are making sure that both development and heritage move forward together”, he added. He gave examples of modernization of the Palki Yatra, new highways for Char Dham Yatra, the grand Ram Temple in Ayodhya, renovation of Kashi Vishwanath Dham, and development work in Somnath to illustrate his point. He also informed that under the Prasad scheme, places of pilgrimage are being developed. Ramayana Circuit and Panch Teerth of Babasaheb are being developed, he said. The Prime Minister said if everyone's effort is in the right direction, even the most intractable problems can be resolved. He mentioned that today, in the 75th year of independence, the country is moving towards 100 percent empowerment through the saturation of the welfare schemes. The poor are getting connected with the basic necessities through these schemes. He also called for everyone’s participation in the Swachh Bharat Campaign and pledged for keeping cleanliness in every sphere of life. He also asked them to make these national pledges part of their spiritual pledges. He also asked for the push from the gathering for natural farming and popularisation of Yoga and the celebration of Yoga Day.
Sant Tukaram was a Warkari saint and poet, famously known for Abhanga devotional poetry and community-oriented worship through spiritual songs known as Kirtans. He lived in Dehu. A Shila Mandir was built after his demise. But it was not formally structured as a Temple. It has been rebuilt in stone masonry with 36 peaks and carries an idol of Sant Tukaram.