Prime Minister's Office
PM inaugurates Jagadguru Shrisant Tukaram Maharaj Shila Mandir in Dehu, Pune
“Credit of India being one of the oldest living civilizations in the world goes to the saint tradition and sages of India”
“Sant Tukaram’s Abhangs are giving us energy as we move keeping in sync with our cultural values”
“Spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas. Sabka Vishwas and Sabka Prayas is inspired by our great saint traditions”
“Welfare of Dalit, deprived, backwards, tribals, workers are the first priority of the country today”
“Today when modern technology and infrastructure are becoming synonymous with India's development, we are making sure that both development and heritage move forward together”
14 JUN 2022 3:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Jagatguru Shrisant Tukaram Maharaj Temple in Dehu, Pune.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness at being present in the holy land of Dehu. The Prime Minister, referring to our scriptures, said that Satsang of the saints is the rarest privilege in human birth. If the grace of saints is felt, then the realization of God automatically takes place. “Coming to this holy pilgrimage-land of Dehu today, I am feeling the same way,” he said. The Prime Minister continued “Dehu's Shila Mandir is not only a centre of power of devotion but also paves the way for the cultural future of India. I express my gratitude to the temple trust and all the devotees for rebuilding this holy place.”
He also recalled the privilege of laying the foundation stone of four-laning of two national highways in the Paliki Margs a few months ago. He informed that the Shri Sant Dnyaneshawar Maharaj Palkhi Marg will be completed in five phases and Sant Tukaram Maharaj Palki Marg will be completed in three phases. More than 350 km long highways will be constructed in these phases at the cost of more than 11000 crore rupees.
The Prime Minister noted the pride in India being one of the oldest living civilizations in the world. “If the credit for this goes to anyone, it is to the saint tradition and sages of India”, he said. The Prime Minister remarked that India is eternal because India is the land of saints. In every era, some great soul has been descending to give direction to our country and society. Today the country is celebrating the birth anniversary of Sant Kabirdas. He also noted key anniversaries of saints like Shri Sant Dnyaneshawar Maharaj, Sant Nivruttinath, Sant Sopandev and Adi-Shakti Mukta Bai ji.
The Prime Minister said that the kindness, compassion and service of Sant Tukaram Ji are still with us in the form of his 'abhanga'. These ‘abhangas’ have inspired generations. That which does not dissolve remains eternal and relevant with time, that is the one that is 'abhanga, he elaborated. Even today, the Prime Minister noted, when the country is moving ahead keeping in sync with its cultural values, Sant Tukaram’s Abhangas are giving us energy. The Prime Minister paid tribute to glorious traditions of ‘abhangas’ distinguished saints of the tradition. The Prime Minister highlighted the teachings that preached against discrimination between human beings. He said these preachings are equally for devotion to the country and society as they are for spiritual devotion. He said that this message underlines the annual Pandharpur yatra of the Warkari devotees. Spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas. Sabka Vishwas and Sabka Prayas is inspired by such great traditions. He specifically noted the spirit of gender equality and the Antyodaya spirit among Warkari tradition as an inspiration. “Welfare of Dalit, deprived, backwards, tribals, workers are the first priority of the country,” said the Prime Minister.
The Prime Minister credited saints like Tukaram for playing a very important role in the life of national heroes like Chhatrapati Shivaji Maharaj. When Veer Savarkar was punished in the freedom struggle, the Prime Minister recalled, he used to sing the abhangas of Tukaram Ji while playing handcuffs like chipli in the jail. He said Sant Tukaram has infused spirit and energy in the country at different times. He also pointed out that ’yatras’ like Pandharpur, Jagannath, Brij Parikrama in Mathura or Kashi Panchkosi Parikrama, Char Dham or Amarnath Yatra, united the diversity of our nation and created the spirit of Ek Bharat Shreshth Bharat.
The Prime Minister stressed that it is our responsibility to keep our ancient identity and traditions alive to strengthen our national unity. Therefore, “today when modern technology and infrastructure are becoming synonymous with India's development, we are making sure that both development and heritage move forward together”, he added. He gave examples of modernization of the Palki Yatra, new highways for Char Dham Yatra, the grand Ram Temple in Ayodhya, renovation of Kashi Vishwanath Dham, and development work in Somnath to illustrate his point. He also informed that under the Prasad scheme, places of pilgrimage are being developed. Ramayana Circuit and Panch Teerth of Babasaheb are being developed, he said. The Prime Minister said if everyone's effort is in the right direction, even the most intractable problems can be resolved. He mentioned that today, in the 75th year of independence, the country is moving towards 100 percent empowerment through the saturation of the welfare schemes. The poor are getting connected with the basic necessities through these schemes. He also called for everyone’s participation in the Swachh Bharat Campaign and pledged for keeping cleanliness in every sphere of life. He also asked them to make these national pledges part of their spiritual pledges. He also asked for the push from the gathering for natural farming and popularisation of Yoga and the celebration of Yoga Day.
Sant Tukaram was a Warkari saint and poet, famously known for Abhanga devotional poetry and community-oriented worship through spiritual songs known as Kirtans. He lived in Dehu. A Shila Mandir was built after his demise. But it was not formally structured as a Temple. It has been rebuilt in stone masonry with 36 peaks and carries an idol of Sant Tukaram.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পুনেগী দেহুদা জগতগুরু শ্রীসন্ত তুকারাম মহারাজ মন্দির শঙ্গাখ্রে
“ভারতনা মালেমগী ওইনা হিংদুনা লৈরিবা খ্বাইদগী অরিবা সভ্যতা অমা ওইরিবা অসিগী মনা ঋসিগী চৎনবী অমসুং ভারতকী ঋসিশিংদা পীফম থোকই”
“ঐখোয়গী নাৎকী পাউতাকশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না মাংদা চংশিল্লিবা তানফম অসিদা সন্ত তুকারামগী অভঙ্গশিংনা ঐখোয়দা ইথিল পীরি”
“সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী অথোইবা ঋসিগী চৎনবীশিং অসিনা ইথিল পীখি”
“দলিত, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থরবা, আদিবাসী, শিন্মীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসিদা ঙসি লৈবাক অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি”
“ঙসি মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগা পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা ঐখোয়না চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজ অনিমক পুন্না মাংলোমদা চংশিন্নবা হোৎনরি”
14 JUN 2022 3:55PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুনেগী দেহুদা জগতগুরু শ্রীসন্ত তুকারাম মহারাজ মন্দির শঙ্গাখ্রে।
মীতিন অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা দেহুগী শেংলবা লমদম অসিদা লাকপা ফংজবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী স্কল্পচরশিংগী মতাংদা পল্লদুনা ঋসিশিংগী সৎসঙ্গ অসি মীওই মপোক্কী তাংনা ফংবা খুদোংচাবনি হায়খি। করিগুম্বা ঋসিশিংগী থৌজাল ফংলবদি ঈশ্বরগী খুয়া-খাদা য়ৌবা হায়বা অসি মশানা তাবনি। “ঙসি দেহুগী শেংলবা লাইফমলেন অসিদা লাকপদা ঐহাক্না ৱাখল্লোন অসিমক ফাওই,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি “দেহুগী শিলা মন্দির অসি লাইনীংবগী শক্তিগী তুংনফম অমা খক্ত নত্তনা মসিনা ভারতকী নাৎকী তুংলচৎকী লম্বীসু তাকপীরি। ঐহাক্না শেংলবা লাইফম অসি নৌনা শেমগৎপগীদমক তেম্পল ত্রস্ত অমসুং ভক্তি পুম্নমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎচরি”।
মহাক্না থা খরগী মমাংদা পালখি মার্গশিংদা লেন মরিগী নেস্নেল হায়ৱে অনিগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংজখিবা অদুসু নীংশিংখি। শ্রী সন্ত জ্ঞানেশ্বর মহারাজ পালখি মার্গ অসি তাঙ্কক মঙাদা অমসুং সন্ত তুকারাম মহারাজ পালকী মার্গ অসি তাঙ্কক অহুমদা শাবা লোইশিনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকলখি। লুপা করোর ১১০০০ হেন্না চংদুনা তাঙ্ককশিং অসিদা কিমি ৩৫০ হেন্না শাংবা হায়ৱেশিং শেমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী অরিবা হিংদুনা লৈরিবা সভ্যতা অমা ওইরিবা অসিদা চাউথোকচবা ফোঙদোকখি। “করিগুম্বা মসিগী মনা অসি কনাগুম্বদা পীবা তারবদু মসি ভারতকী ঋসিগী চৎনবী অমসুং মুনীশিংদা পীফম থোকই”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি মুৎনাইদনা লৈরি মসিগী মরমদি ভারত অসি ঋসিশিংগী লমদমনি হায়না ফোঙদোকখি। তাঙ্কক খুদিংমক্তা ঐখোয়গী লৈবাক অমদি খুন্নাই অসিবু লমজিংবীনবা অথোইবা মীশক খরা অদুমক থোরকই। ঙসি লৈবাক অসিনা সন্ত কবিরদাসকী মপোক কুমওন পালন তৌরি। মহাক্না শ্রী সন্ত জ্ঞানেশ্বর মহারাজ, সন্ত নিবরুত্তিনাথ, সন্ত সোপনদেব অমসুং অদি-শক্তি মুক্তা বাইজী অসিগুম্বা ঋসিশিংগী মরু ওইবা কুমওনশিং অদুগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
সন্ত তুকারামজীগী থৌজাল হৈবা, মীনুংশি চাউবা অমসুং শেবা তৌবগী গুনশিং অদু ঐখোয়গী ইরক্তা ঙসিসু মহাক্কী ‘অভঙ্গা’ শক্লোন লৌদুনা লৈরি। মসিগী ‘অভঙ্গশিং’ অসিনা মীরোনশিংদা ইথিল পীরি। তুমদুনা মাংখিদবা অদুদি মুৎনাইদনা লৈরি অমসুং মতমগা চুন্নদুনা লৈ, মসিমক ‘অভঙ্গা’নি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ঙসিসু লৈবাক অসিনা মসিগী নাৎকী পাউতাকশিং অসিগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লিবা তানফম অসিদা সন্ত তুকারামগী অভঙ্গশিংনা ঐখোয়দা ইনোৎ হাপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা চৎনবীশিং অসিগী মশক নাইবা ঋসিগী ‘অভঙ্গশিং’গী ফজরবা চৎনবীশিং অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা মীওইবশিংগী মরক্তা খেন্নবা থম্লিবা অসিগী মায়োক্তা লৈনবা তাকপী তম্বীরম্বশিং অদু পনখি। মহাক্না মসিগী লৌশিংশিং অসি লৈবাক অমদি খুন্নাইগীদমক কত্থোকপদা চপ মান্ননা মরু ওই মরমদি মখোয় অসি ঈশ্বরদা কত্থোকপনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মসিগী পাউজেল অসিদা ৱরকারী ভক্তাশিংগী চহিগী পন্ধরপুর য়াত্রাসু য়াওরি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোন অসি অসিগুম্বা অথোইবা চৎনবীশিং অসিনা ইথিল পীখি। মহাক্না ৱরকারীগী চৎনবী অসিদা লৈরিবা জেন্দর ইক্বেলিতী অমসুং অনত্যোদয়গী ৱাখল্লোন অসি ইথিলগী হৌরকফম ওইরি হায়না ফোঙদোকখি। “দলিত, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থরবা, আদিবাসী, শিন্মীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসিদা লৈবাক অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ছত্রপতি শিবাজী মহারাস অসিগুম্বা লৈবাক অসিগী অথৌবশিংগী পুন্সিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবগীদমক তুকারামগুম্বা ঋসিশিংদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। নীংতম ইহৌগী মতমদা ভীর সভার্করদা চৈরাক পীবদা মহাক্না কৈশুমশঙদা খুৎতা য়োৎলিং থাংদুনা তুকারামগী অভঙ্গশিং শকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি সন্ত তুকারামনা তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈবাক অসিদা থৌনা অমদি ইনোৎ হাপখি। মহাক্না পন্ধরপুর, জগন্নাথ, মথুরাগী ব্রিজ পরিক্রমা নত্ত্রগা কাশি পঞ্চকোসি পরিক্রমা, চার ধাম নত্ত্রগা অমরনাথ য়াত্রা অসিগুম্বা ‘য়াত্রাশিং’ অসি পল্লদুনা মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী দাইভর্সিতী পুনশিনখিবা অমসুং এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন পোকহনখিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ঐখোয়গী নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী অরিবা মতমগী শক্লোন অমসুং চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্তুনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মরম অদুনা “ঙসি মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগা পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা ঐখোয়না চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজ অনিমক পুন্না মাংলোমদা চংশিন্নবা হোৎনরি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্কী পোইন্তশিং অসি শন্দোক্না তাক্নবা মহাক্না পাল্কি য়াত্রা মোদর্নাইজেসন তৌবা, চার ধাম য়াত্রাগী অনৌবা হাইৱেশিং শেমগৎপা, অয়োধ্যদা অচৌবা রাম মন্দির শাবা, কাশি ভিশ্বানাথ ধাম নৌনা শেমগৎ শাগৎপা অমসুং সোমনাথতা পাইখৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংগী খুদমশিং পীখি। প্রশাদ স্কিমগী মখাদা লাইফমশিংশেমগৎখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ববাসাহেবকী রমায়ন সর্কিৎ অমসুং পঞ্চ তির্থ শেমগৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। করিগুম্বা মীপুম খুদিংমক্না হোৎনরিবা অসি অচুম্বা মাইকৈদা চৎলবদি ৱারোইশিন পুরকপা ঙমদবা অৱাবা খুদিংমক ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ঙসি নীংখা তম্বগী চহি ৭৫শুবা মতম অসিদা চাউখৎ থৌরাংগী স্কিমশিং সেচুরেসন তৌদুনা চাদা ১০০ এম্পাৱর তৌবগী মাইকৈদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসিগী স্কিমশিং অসিগী খুত্থাংদা লাইরবশিংনা মখোয়গী তঙাইফদবশিং অদু ফংলি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্না স্বছ ভারত কেম্পেন্দা মীপুম খুদিংমক্না য়াওনবা অমসুং পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংমক্তা লু-নান্না লৈনবা পাউজেল পীখি। মহাক্না মসিগী লৈবাক্কী ওইবা ৱাশক অসি মখোয়গী লাইনীং লাইশোনশিংগী ৱাশক্কী শরুক অমা ওইনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না নেচরেল ফার্মিং পাইখৎনবা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং য়োগ অমসুং য়োগ নুমিৎ মীপুম খুদিংমক্তা খংহন্নবা পাউজেল পীখি।
সন্ত তুকারাম অসি ৱারকরী ঋসি অমসুং কবি অমনি, মহাক অসি কীর্তন হায়না খঙনবা লাইনীং-লাইশোনগী ঈশৈশিংগী খুত্থাংদা অভঙ্গ ভক্তি শৈরেং অমসুং কম্ম্যুনিতী-ওরিয়েন্তেদ ওইনা থৌনিবগীদমক মশক খঙনৈ। মহাক্না দেহুদা লৈরমখি। মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদা শিলা মন্দির অমা শাখি, অদুবু মসি মশক মওংদা মন্দির অমা ওইনদি শাখিদে। মসি পীক ৩৬ য়াওহন্দুনা নুংনা অমুক হন্না শাখি অমসুং সন্ত তুকারামগী মীতম অমসু য়াওহনখি।