মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা জপানগী নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ এনভাইরনমেন্তল স্তদীজ অমসুং প্রোফেস্নেল বোদী অমা ওইরিবা ভারতকী আর্য ভত্তা রিসর্চ ইনস্তিত্যুত ওফ ওবজার্বেস্নেল সাইন্সেস (এ.আর.আই.ই.এস.)কী মরক্তা এয়র ক্বালিতী অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মতাংদা রিসর্চ তৌনবগীদমক্তা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অদুবু অয়াবা পীখ্রে
08 JUN 2022 4:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা পাংথোকখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা এয়র ক্বালিতী অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মতাংদা জোইন্ত রিসর্চ পাংথোক্নবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা (মসিগী মখা তারকপদা “জোইন্ত রিসর্চ” হায়না পনবা) জপানগী নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ এনভাইরনমেন্তল স্তদীজ অমসুং ভারতকী আর‍্যভত্তা রিসর্চ ইনস্তিত্যুত ওফ ওবজার্বেস্নেল সাইন্সেস (এ.আর.আই.ই.এস.)কী মরক্তা কোলাবোরেতিব গাইদলাইনশিং থম্নবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিংগী খুৎয়েক পীনবগী মতাংদা খঙহনখ্রে। অদুগা মমাংদা অতোপ্পা ফোরেন দোদিশিং অমত্তগা অসিগুম্বা রিসর্চকী লমসিদা নেনিতালগী এ.আর.আই.ই.এস.না অসিগুম্বা এম.ও.য়ু.শিং অমত্তা খুৎয়েক পীনখিদ্রি।
মখাদা পীরিবশিং অসি ওইথোকপা য়াবা থবক-থৌরমশিং খরনি:-
ক) সাইন্তিফিক ইনস্ত্রুমেন্তশিং পুন্না শিজিন্না অমসুং ওপরেত তৌবা ।
ক) ওবজার্বিং মেথদশিংগী মতাংদা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নিকেল ইনফোর্মেশন এক্সচেঞ্জ তৌনবা
গ) ওবজার্বেস্নেল দেতা এনালিসিস অমসুং সাইন্তিফিক রিপোর্তশিং শেম্বদা পুন্না তৌমিন্না
ঘ) এজুকেস্নেল অমসুং রিসর্চ এক্তিবিতীশিং পুন্না তৌমিন্নবা।
ঙ) রিসর্চ তৌনবগীদমক্তা পি.ঐচ.দি. মহৈরোইশিং য়াওনা, বিজিতিং স্কোলরশিংগী এক্সচেঞ্জ তৌনবা
চ) সাইন্তিফিক ৱার্কশোপশিং অমসুং /নত্রগা সেমিনারশিং পুন্না তৌমিন্নবা
এ.আর.আই.ই.এস.গী মতাংদা:
আর‍্যভত্তা রিসর্চ ইনস্তিত্যুত ওফ ওবজার্বেস্নেল সাইন্সেস (এ.আর.আই.ই.এস.) অসি ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী মখাদা লিংখৎখিবা ওতোনোমস রিসর্চ ইনস্তিত্যুত অমনি। এ.আর.আই.ই.এস. অসি এস্ত্রোনোমী অমসুং এস্ত্রোফিজিক্স অমসুং এতমোসফেরিক সাইন্সেসতা রিসর্চ তৌনবগী সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স অমনি। মসিনা পৃথিবিদা এয়র পোল্যুশন অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ, নুমিৎ, তৱানমিচাকশিং অমসুং গেলেক্সীশিংগী ফোর্মেশন অমসুং ইভোল্যুশনগী মতাংদা রিসর্চ পাংথোকই। ইনস্তিত্যুত অসিগী রিসর্চ গ্রুপ অসিদা রিসর্চ সাইন্তিস্তশিং, পি.ঐচ.দি. মহৈরোইশিং, পোস্তদোকশিং অমসুং বিজিতিং স্কোলরশিং য়াওরি। রিসর্চরশিং অসি য়াম্না লুবা অমসুং য়াম্না এদভান্স ওইরবা সাইন্তিফিক ইনস্ত্রুমেন্তশিং দিজাইন তৌবদআ অমসুং দেবেলপ তৌবদা য়াওই অমসুং হাবরিবআ অসিদা মনোরা পীক অমসুং দেবস্থল হায়রিবা কেমপস অনিমক্তা ইনস্ত্রুমেন্তশিং শাবদা অমসুং ওপরেত তৌবদা য়াওবা ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং তেক্নিকেল পার্সোনেলশিংগী তীম অমনা সপোর্ত তৌই।
এন.আই.ই.এস.কী মতাংদা:
নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ এনভাইরনমেন্তেল স্তদীজ (এন.আই.ই.এস.) অসি ইন্তরদিসিপ্লিনরী ওইবা অমসুং কমপ্রেহেন্সিব ওইবা মওংদা এনভাইরনমেন্তল রিসর্চকী পাকচাউরবা মখল-মখা কয়া অমা পাইখৎলিবা জাপানগী অমত্তা ঙাইরবা ইনস্তিত্যুতনি। এন.আই.ই.এস.না মহৌশাগী ফিভম ঙাকশেন্নবগী মতাংদা সাইন্তিফিক ফাইন্দিংশিং পুথোক্নবা থবক তৌই। এন.আই.ই.এস.না বেসিক রিসর্চ, দেতা এক্বিজিশন অমসুং এনালিসিস, এনভাইরনমেন্তল সেমপ্লশিংগী প্রিজার্বেশন অমসুং প্রোভিজনশিংগী খুত্থাংদা ইনস্তিত্যুত অসিগী রিসর্চ ফাউন্দেশন কন্সোলিদেত তৌবা য়াওনা রিসর্চ প্রোজেক্তশিংদা থবক তৌরি। এন.আই.ই.এস.না সাইন্তিফিক কম্যুনিতী অমসুং সোসাইতীগী মরক্তা লৈরিবা অহাংবা অসিবু মেনশিন্নবা অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা জপান অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা এনভাইরনমেন্ত পোলিসী চাউখৎহন্নবগীদমক্তা জপানগী রিসর্চ অমসুং দেবেলপমেন্তকী ফল পুম্নমক চাউথোকহনবদা মতেং পাংলিবা মহৌশাগী ফিভমগী মতাংদা রিসর্চ তৌনবা মরু ওইবা ৱাহৈ মরি (সীন্থেসাইজ, ইন্তিগ্রেত, ইভোল্ব, অমসুং নেতৱার্ক = এন.আই.ই.এস. স্ত্রেতেজিশিং) অসিদা থাজবা থম্মি।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding (MoU) signed between the National Institute for Environmental Studies, Japan and Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), India a Professional Body for joint research on air quality and climate change
08 JUN 2022 4:49PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of the signing of Memorandum of Understanding (MoU) to establish collaborative guidelines between the National Institute for Environmental Studies, Japan and Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), India so as to carry out and implement joint research (hereinafter referred to as "Joint Research") on air quality and climate change. Also, no such MoUs were signed by the ARIES, Nainital in the similar areas of research with any other foreign bodies in the past.
The following are some of the possible activities: -
a) Joint use and operation of scientific instruments
b) Exchange of scientific and technical information on observing methods
c) Joint analysis of observational data and making scientific reports
d) Joint educational and research activities.
e) Exchange of visiting scholars, including PhD students for the purpose of conducting research.
f) Joint scientific workshops and/or seminars
About ARIES:
Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES) is an Autonomous Research Institute established under the Department of Science and Technology, Government of India. ARIES is a centre of excellence for research in Astronomy & Astrophysics and Atmospheric Sciences. It carries out research on air pollution and climate change on earth, formation and evolution of sun, stars and galaxies. The research group of institute consists of research scientists, PhD students, postdocs and visiting scholars. The researchers are also involved in design and development of sophisticated and advanced scientific instruments and it is supported by a team of engineers and technical personnel who are involved in building and operating instruments at both the campuses - Manora Peak and Devasthal.
About NIES:
The National Institute for Environmental Studies (NIES) is Japan's only research institute that undertakes a broad range of environmental research in an interdisciplinary and comprehensive manner. NIES works to produce scientific findings on environmental protection. NIES is working on research projects that include consolidating the institute's research foundation through basic research, data acquisition and analysis, preservation and provision of environmental samples. NIES believes on four keywords (Synthesize, Integrate, Evolve, and Network = NIES strategies) to pursue environmental research, that is providing the maximization of Japan's entire research and development results, for bridging the gap between the scientific community and society, as well as for the advancement of environmental policy in Japan and other countries.