Cabinet
Cabinet approves Expanding the mandate of Government e Marketplace - Special Purpose Vehicle (GeM - SPV) to allow procurement by Cooperatives as Buyers
Move will help cooperatives in getting competitive prices
01 JUN 2022 4:38PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for expanding the mandate of GeM to allow procurement by Cooperatives as buyers on GeM.
The Government e Marketplace (GeM) was launched on August 9, 2016 by the Ministry of Commerce and Industry, Government of India to create an open and transparent procurement platform for Government buyers. A Special Purpose Vehicle (SPV) by the name of Government e- Marketplace (GeM SPV) was set up as the National Public Procurement Portal on 17th May, 2017 in pursuance of the approval, of the Union Cabinet accorded on 12th April, 2017. At present, the platform is open for procurement by all government buyers: central and state ministries, departments, public sector enterprises, autonomous institutions, local bodies, etc. As per existing mandate, GeM is not available for use by private sector buyers. Suppliers (sellers) can be from across all segments: government or private.
4SOB.jpeg)
No. of beneficiaries:
More than 8.54 lakh registered cooperatives and their 27 Crore members would be benefitted with this initiative. GeM portal is open for all the buyers and sellers across the country.
Details:
1. GeM is already adequately developed as a one stop portal to facilitate online procurement of common use Goods and Services. It is transparent, efficient, has economy of scale and is speedy in procurement. Cooperative Societies will now be allowed to procure goods and services from GeM.
2. Allowing Cooperative Societies to register on GeM as Buyers would help Cooperatives in getting competitive prices through an. open and, transparent process,
3. The validated list of cooperatives to be onboarded on GeM - for pilot as well as subsequent scale up - will be decided by Ministry of Cooperation in consultation with GeM SPV. This will ensure that technical capacity and logistics requirement of the GeM system are taken into account while deciding the pace of on boarding of Cooperative as buyers on GeM.
4. GeM will provide a dedicated onboarding process for cooperatives, provide the technical infrastructure to support additional users on existing portal, as well as provide assistance to cooperatives for onboarding and transaction journeys, via available contact centers, in-field training and other support services.
5. Ministry of Cooperation would issue necessary advisories to encourage the Cooperative Societies to make use of the GeM platform for procurement of goods and services in order to benefit from increased transparency, efficiency and competitive prices.
6. To protect interests of the broader seller community on GeM and ensure timely payments, the modalities of payment systems shall be decided by GeM in consultation with the Ministry of Cooperation.
Implementation strategy and targets:
GeM will initiate suitable actions, which would inter alia include creation of necessary features and functionalities on GeM portal, upgradation of infrastructure, strengthening of the helpdesk and training ecosystem, and onboarding of cooperatives. The overall pace and mechanism of roll-out would be decided by Ministry of Cooperation. The milestones and target dates will be aligned mutually between Ministry of Cooperation and GeM (Ministry of Commerce and Industry).
Impact including employment generation potential:
The Ministry of Cooperation wanted the Cooperative Societies to be allowed to procure goods and services from GeM as it is already adequately developed as a one stop portal to facilitate online procurement of common use Goods and Services. It is transparent, efficient, has economy of scale and is speedy in procurement. In the above context, allowing Cooperative Societies to register on GeM as Buyers of Goods & Services required by them would help Cooperatives in getting competitive prices through an open and transparent process. Moreover, since the societies have more than 27 Crore members, procurement through GeM would not only economically benefit the common man, but it would also enhance the credibility of the cooperatives.
WEIV.jpeg)
GeM has also developed a rich understanding of running an advanced procurement portal including the functional needs, managing the technical infrastructure, and dealing with multiple stakeholders involved. It is felt that the rich experience gained in creating the procurement ecosystem in the country can be significantly utilized to produce efficiencies and transparency in procurement processes for cooperatives also. This is also expected to enhance overall “Ease of Doing Business" for cooperatives, while providing a larger Buyer base to the GeM registered sellers also.
Expenditure involved:
While the GeM SPV will continue to leverage the existing platform and organization for supporting the proposed expanded mandate, it may need some investments in additional technology infrastructure, and additional training and support resources. To cover for these incremental costs, GeM may charge an appropriate transaction fee from cooperatives, to be decided in mutual consultation with the Ministry of Cooperation. Such charges shall not be more than the charges which GeM would charge to other Government buyers. This will be planned to ensure self-sustainability of operations for GeM, and hence no major financial implication is expected for government.
YRBM.jpeg)
Background:
The GeM SPV has made significant strides since its inception. The Gross Merchandise Value (GMV) has grown with CAGR of over 84.5% from FY 2018-19 to FY 2021-22. The portal has delivered 178% growth in GMV in the FY 2021-22 and has crossed INR 1 lakh Crore in FY 2021-22 alone, which is higher than the cumulative GMV till FY 2020-21.
Financial Year
Annual GMV (INR)
Growth over previous year
FY 2018-19
16,972 Crore
FY 2019-20
22,580 Crore
33%
FY 2020-21
38,280 Crore
70%
FY 2021-22
106760 Crore
178%
Each of the three pillars of GeM viz inclusion, transparency and efficiency have seen significant progress. The contribution by MSMEs to the cumulative transaction value is about 58%. Different independent studies, including those by the World Bank and National Economic Survey 2021, indicated substantial savings due to GeM’s ability to pool in more participation and provide cost effective options.
The cooperative movement in India has grown significantly, playing an important role in addressing the developmental needs of underprivileged classes in India, especially in agricultural, banking and housing sectors. There are currently 8.54 lakh registered cooperatives. These cooperatives collectively procure and sell in large quantities. Presently, the registration of cooperatives as "buyers" was not covered within the existing mandate of GeM.

মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা কোওপরেতিবশিংনা বাইয়র ওইনা পোৎ লৈবা য়াহন্নবা গবর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস – স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (জি.ই.এম.-এস.পি.ভি.)গী মেন্দেত পাকথোক চাউথোকপগী অয়াবা পীখ্রে
খোঙথাং অসিনা কোওপরেতিবশিংনা চাংয়েংনবা য়াবা মমল ফংহনবদা তেংবাংগনি
01 JUN 2022 4:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা কোওপরেতিবশিংনা বাইয়র ওইনা পোৎ লৈবা য়াহন্নবা গবর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেসকী মেন্দেত পাকথোক চাউথোকপগী অয়াবা পীখ্রে।
গবর্নমেন্ত ই. মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) অসি ওগস্ত ৯, ২০১৬তা ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়না সরকারগী পোৎ লৈবশিংগী ওপন অমসুং নুং পান ফাওনা উবা পোত্থোক লৈবগী প্লেতফোর্ম অমা শেম্নবগীদমক্তা হৌদোকখিবনি। গবর্নমেন্ত ই.-মার্কেতপ্লেস হায়না মিংথোনবা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (জি.ই.এম.-এস.পি.ভি.) অসিবুনা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা এপ্রিল ১২, ২০১৭তা অয়াবা পীখ্রবা তুংদা মে ১৭, ২০১৭তা নেস্নেল পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত পোর্তেল ওইনা শেমখিবনি। হৌজিক্কী ওইনা, প্লেতফোর্ম অসিদগী গবর্নমেন্ত বাইয়রঃ কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মন্ত্রালয়, বিভাগ, পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইস, ওতোনোমস ইন্সতত্যুসন। লোকেল বোদীনচিংবশিংনা শিজিন্নবা য়াগনি। হৌজিক লৈরিবা মেন্দেতকী মখা পোন্না, জি.ই.এম. অসি প্রাইভেত সেক্তর বাইয়রশিংনা শিজিন্নবা য়াদ্রি। সপ্লাইয়রশিংদি (পোৎ য়োল্লিবা) অসি সেগমেন্ত খুদিংদগী, সরকার নত্ত্রগা লন্নাই কাঙবু ওইবা য়াই।
4SOB.jpeg)
বেনিফিশরী মশিং:
খোঙথাং অসিদগী মসিদা রেজিস্তর তৌদুনা লৈরবা কোওপরেতিব লাখ ৮.৫৪ অমসুং মখোয়গী মেম্বর করোর ২৭না কান্নবা ফংগনি। জি.ই.এম. পোর্তেল অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী বাইয়র অমসুং সেল্লরশিংনা শিজিন্নবা য়াগনি।
অকুপ্পা মরোলশিং:
১) জি.ই.এম. অসি মীওই অয়াম্বনা শিজিন্নবা পোত্থোক অমসুং সেবাশিংবু ওনলাইন্দগী লৈবা য়াহন্নবা ৱান স্তোপ পোর্তেল অমা ওইনা খুদোং চানা শেম্লবনি। মসি নুং পান ফাওনা উবা ঙম্বা, শিজিন্নবা নুংঙাইবগী মগুন চেল্লি, অপাম্বা খনবা নুংঙাই অমসুং য়াম্না থুনা পোৎ লৈবা য়াহল্লি। কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা হৌজিক জি.ই.এম.দগী পোত্থোক অমসুং সেবা লৈবা য়ারগনি।
২) জি.ই.এম.দা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু বাইয়র ওইনা রেজিস্তর তৌবা য়াহনবনা পুম্নমক্না শিজিন্নবা য়াবা অমসুং নুং পান ফাওনা উবা ঙম্বা থৌওংগী খুত্থাংদা কোওপরেতিবশিংদা কম্পিতিতিব ওইবা মমল ফংহনবদা তেংবাংগনি।
৩) জি.ই.এম.দা মনুং চনগদবা কোওপরেতিবকী অচুম-অরানা থিদোক্লবা পরিং – অহানবগী অমসুং মখা তানা পাকথোক চাউথোক্লকপগী ওইনা – অসিদি কোওপরেসন মন্ত্রালয়না জি.ই.এম. এস.পি.ভি.গা তান্নরবা তুংদা অরোইবা তাগনি। মসিনা কোওপরেতিবশিংবু জি.ই.এম.দা বাইয়র ওইনা হাপ্পগী খোঙজেল লেপ্পা মতমদা জি.ই.এম. পথাপকী তেক্নিকেল কেপাসিতী অমসুং লোজিস্তিক্সকী তঙাই ফদবশিংবুসু খন্নবদা য়াওহনগনি।
৪) জি.ই.এম.না কোওপরেতিবশিংগীদমক্তা অখন্ননা মিৎয়েং চঙলবা ওনবোর্দ তৌবগী থৌওং, লৈরিবা পোর্তেল অসিদা অহেনবা য়ুজর হাপ্পদা তেংবাংনবা অমসুং লৈরিবা কন্তেক্ত সেন্তর, ইন-ফিল্দ ত্রেনিং অমসুং অতোপ্পা সপ্পোর্ত সর্ভিসকী খুত্থাংদা ওনবোর্দিং অমসুং ত্রাঞ্জেক্সন জর্নীগী তেংবাং পীনবা তেক্নীকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরসু পীগনি।
৫) কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা পোত্থোক অমসুং সেবা লৈবদা জি.ই.এম. প্লেতফোর্ম শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎনবা তঙাই ফদবা এদভাইজরীশিংসু কোওপরেসন মন্ত্রালয়না পীগনি অমসুং মসিনা মখোয়দা নুং পান ফাওনা উবা, মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা অমসুং চাংয়েংনবা য়াবা মমল ফংবগী কান্নবসু ফংগনি।
৬) জি.ই.এম.দা লৈরিবা মশিং য়াম্বা সেল্লর কম্ম্যুনিতীগী অপাম্বা ঙাক শেন্নবা অমসুং মতম চানা পেমেন্ত তৌনবগীদমক্তা, পেমেন্ত সীস্তেমগী কাঙলোন্দি জি.ই.এম.না কোওপরেসন মন্ত্রালয়গা খন্ন-নৈনরবা তুংদা ৱারেপ লৌগনি।
থবক ওইনা পাংথোকপগী থৌরাং অমসুং পান্দমঃ
জি.ই.এম.না চুনবা থবক হৌহনগনি অমসুং মসিনা জি.ই.এম. পোর্তেলদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবা অমসুং মথৌ তৌবগী মওং শেম-শাবগী থৌওংগা মরী লৈনগনি। মসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌবা, হেল্পদেস্ক অমসুং ত্রেনিং ইকোসীস্তেম মপাঙ্গল লৈহনবা অমসুং কোওপরেতিবশিং ওনবোর্দ তৌবসু য়াওগনি। রোল আউত তৌবগী মপুং ওইবা খোঙজেল অমসুং থৌওংবুনা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না শেমগনি। পান্দম অমসুং পান্দম ফংবগী তারিখতি কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমসুং জি.ই.এম. (কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়)গী মরক্তা য়ানবা পুরকপগী মতুং ইন্না লেপকনি।
থবক পীবা ঙম্বগী মতিক মনুং চনবা শাফুঃ
জি.ই.এম. অসি মীওই অয়াম্বনা শিজিন্নবা পোত্থোক অমসুং সেবাশিংবু ওনলাইন্দগী লৈবা য়াহন্নবা ৱান স্তোপ পোর্তেল অমা ওইনা খুদোং চানা শেম্লবা ওইবনা কোওপরেসন মন্ত্রালয়না কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু জি.ই.এম.দগী পোত্থোক অমসুং সেবা লৈবা য়াহনবা পামদুনা লাকখিবনি। মসি নুং পান ফাওনা উবা ঙম্বা, শিজিন্নবা নুংঙাইবগী মগুন চেল্লি, অপাম্বা খনবা নুংঙাই অমসুং য়াম্না থুনা পোৎ লৈবা য়াহল্লি। মথক্তা পনখ্রিবা ৱারোলগী মখা পোন্না, কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু জি.ই.এম.দা মখোয়না তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না গুদ অসুং সর্ভিসকী বাইয়র ওইনা রেজিস্তর তৌবা য়াহনবনা পুম্নমক্না শিজিন্নবা য়াবা অমসুং নুং পান ফাওনা উবা ঙম্বা থৌওংগী খুত্থাংদা কোওপরেতিবশিংদা কম্পিতিতিব ওইবা মমল ফংহনবদা তেংবাংগনি। মসিদা নত্তনা, সোসাইতী অসিগী মেম্বর করোর ২৭ হেন্না লৈবনা, জি.ই.এম.দগী পোত্থোক লৈবনা মীচম মীয়ামদা শেন্মিৎলোনগী কান্নবা পীবা খক্তা নত্তনা কোওপরেতিবশিংগী থাজবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎহনগনি।
WEIV.jpeg)
জি.ই.এম.না মথৌ তৌবদা তঙাই ফদবা, তেক্নিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেন্নবা অমসুং মসিদা য়াওরিবা স্তেকহোলদর ময়াম অমগা লোয়নবগী থৌওং য়াওনা পোত্থোক লৈবগী থাক ৱাংবা পোর্তেল অমা চলায়বগী মনুং হুৎপা লৌশিং লৈরে। লৈবাক্কী পোত্থোক লৈবগী ইকোসীস্তেম শাবদা ফংখিবা লৌশিং অসি কোওপরেতিবশিংগী মথৌ নীংথিনা তৌবা অমসুং নুং পান ফাওনা উবা পোত্থোক লৈবগী থৌওং শেম্বদা মশক থোক্না শিজিন্নবা য়াগনি হায়না খন্নৈ। মসিনা কোওপরেতিবশিংগী ‘ইজ ওফ দুইং বিজনেস’ মপুং ওইনা হেনগৎহনগনি অমসুং মান্নবা মতমদা, জি.ই.এম.দা রেজিস্তর তৌরবা সেল্লরশিংগী বাইয়র বেজ অচৌবা অমসু পীগনি।
চাদিং তৌবগী মতাং:
জি.ই.এম. এস.পি.ভি.না পাকথোক চাউথোক্লবা মেন্দেত অসিবু শৌগৎনবগীদমক্তা লৈরিবা প্লেতফোর্ম অমসুং লুপশিংগী মখা তানা কান্নবা লৌবগা লোয়ননা মসিনা অহেনবা তেক্নোলোজী ইনফ্রাস্ত্রকচর, অহেনবা ত্রেনিং অমসুং সপ্পোর্ত রিসোর্সকীদমক্তা ইনভেস্তমেন্ত খরগী মথৌ তাগনি। অসিগুম্বা হেনগৎপা নাইবা শেনফম অসি থেংনবা ঙম্নবগীদমক্তা, জি.ই.এম.না কোওপরেতিবশিংদগী মতিক চাবা ত্রাঞ্জেক্সন ফী লৌবা য়াই অমসুং মসিগী শেনফম অসিদি জি.ই.এম.না কোওপরেসন মন্ত্রালয়গা খন্নরবা তুংদা লেপকনি। হায়রিবা শেনফম অসি জি.ই.এম.না সরকারগী অতোপ্পা বাইয়রশিংদগী লৌবদগী হেল্লোই। থৌওং অসি জি.ই.এম.না মরোমদোম চলাইবা ঙমহন্নবগীদমক্তা থৌরাং য়াৎকনি, মরম অদুনা সরকারদগী শেলগী তেংবাংদি লৌগনি হায়বগী থাজবা লৈতে।
YRBM.jpeg)
বেকগ্রাউন্দঃ
জি.ই.এম. এস.পি.ভি.না হেক হৌরকপদগী মশক থোকপা থৌওং কয়া পাংথোকখ্রে। গ্রোস মর্চেন্দাইজ ভেল্যু (জি.এম.ভি.)না সি.এ.জি.আর.গা লোয়ননা শেনবা চহি ২০১৮-১৯দগী শেনবা চহি ২০২১-২২দা ৮৪.৫% হেন্না শাহৌ লৌখি। পোর্তেল অসিনা শেনবা চহি ২০২১-২২দা জি.এম.ভি.দা ১৭৮%গী শাহৌ পীখি অমসুং শেনবা চহি ২০২১-২২ খক্তদা লুপা করো লাখ ১ হেনবা ঙমখি অমসুং মসিনা শেনবা চহি ২০২০-২১ ফাওবগী অপুনবা জি.এম.ভি.দগীসু হেল্লি।
শেনবা চহি
চহিগী জি.এম.ভি. (আই.এন.আর.)
মমাংগী চহিগা চাংদম্নবা শাহৌ
২০১৮-১৯
করোর ১৬৯৭২
২০১৯-২০
করোর ২২৫৮০
৩৩%
২০২০-২১
করোর ৩৮২৮০
৭০%
২০২১-২২
করোর ১০৬৭৬০
১৭৮%
জি.ই.এম.গী য়ুম্বী অহুম, মিং ওইনা পল্লবদা ইনক্লুজন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইফিসিএন্সীনা মশক থোকপা চাউখৎপা উবা ফংখ্রে। এম.এস.এম.ই.না অপুনবা ত্রাঞ্জেক্সন ভেল্যুদা শরুক তম্লিবা অসি চাউরাক্না ৫৮%নি। ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং নেস্নেল ইকোনোমিক সর্ভে ২০২১ য়াওনা তোঙান-তোঙানবা ইন্দিপেন্দেন্ত স্তদীশিংনা জি.ই.এম.গী মীওই মশিং য়াম্না শরুক ঊয়াহনবা অমসুং শেল চঙদবা অপাম্বা খনবা য়াহনবগী মতিক্না মরম ওইরগা মশক থোক্না সেভিং তৌখি হায়বা তাক্লি।
ভারতকী কোওপরেতিবকী ইহৌনা মশক থোক্না চাউখৎলে অমসুং ভারতকী শোত্থরবা কাঙলুপকী মীওইশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী তঙাই ফদবা হীরমশিং, , মরু ওইনা লৌউ-শিংউ, বেঙ্কিং অমসুং হাউজিং সেক্তরগী পীবদা মরু ওইবা থৌদাং য়ারি। হৌজিক্কী ওইনা, রেজিস্তর তৌরবা কোওপরেতিব লাখ ৮.৫৪ লৈরি। মসিগী কোওপরেতিবশিংনা অপুনবা ওইনা পোত্থোক য়াম্না লৈবা য়োনবা তৌই। হৌজিক্কী ওইনা, কোওপরেতিবশিংবু বাইয়র ওইনা রেজিস্তর তৌবগী থৌওং অসি জি.ই.এম.গী হৌজিক লৈরিবা মেন্দেতকী মনুংদি চন্দ্রি।