প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হায়দৰাবাদৰ আইএছবিত ২০২২ চনৰ পিজিপি শ্ৰেণীৰ স্নাতক অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
দেশৰ অৰ্থনৈতিক আৰু ব্যৱসায়িক পৰিৱেশত আইএছবিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি
“আজি বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে যে ভাৰত মানে ব্যৱসায়”
“মই আপোনালোকক অনুৰোধ জনাইছো যে আপোনালোকৰ ব্যক্তিগত লক্ষ্যক দেশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰক”
“যোৱা তিনিটা দশকত নিৰন্তৰ ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাৰ বাবে দেশত ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ পৰিলক্ষিত হৈছিল আৰু সংস্কাৰ আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্তৰ পৰা আঁতৰি আছিল”
“ব্যৱস্থাত এতিয়া চৰকাৰে সংস্কাৰ কৰে, আমোলাতন্ত্ৰই কাম কৰে আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে পৰিৱৰ্তনৰ দিশত আগুৱাই লৈ যায়”
‘ভাৰতক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰিবলৈ হ’লে আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যাতে ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠে। এই ক্ষেত্ৰত আপোনালোক সকলো ব্যৱসায়িক বৃত্তিধাৰীৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে”
26 MAY 2022 3:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আইএছবি হায়দৰাবাদৰ বিংশতিতম বৰ্ষপূৰ্তি উদযাপনত অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰি ২০২২ চনৰ পিজিপি শ্ৰেণীৰ স্নাতকসকলক উদ্দেশ্যি ভাষণ আগবঢ়ায়।
আৰম্ভণিতে প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রতিষ্ঠানটোক বর্তমান গৌৰৱপূৰ্ণ অৱস্থালৈ নিয়াৰ বাবে যিসকলে অৰিহণা যোগাইছে তেওঁলোকৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে৷ তেওঁলোকক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০১ চনত প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীয়ে এই অনুষ্ঠানটো দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল। তেতিয়াৰে পৰা আইএছবিৰ পৰা ৫০ সহস্ৰাধিকক কাৰ্যবাহী উত্তীৰ্ণ হৈছে। বৰ্তমান আইএছবি এছিয়াৰ শীৰ্ষ বিজনেছ স্কুলৰ ভিতৰত অন্যতম। আইএছবিৰ পৰা উত্তীৰ্ণ পেছাদাৰীসকলে শীৰ্ষ কোম্পানীসমূহক প্ৰসিদ্ধ কৰি আছে আৰু দেশৰ ব্যৱসায়ক গতি প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে শ শ ষ্টাৰ্টআপ সৃষ্টি কৰিছে আৰু ইউনিকৰ্ণ সৃষ্টিত ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ কয়, “এয়া আইএছবিৰ এক কৃতিত্ব আৰু সমগ্ৰ দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ কাৰণ।” তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান ভাৰত হৈছে জি-২০ দেশৰ গোটত সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বিকশিত অৰ্থনীতি। স্মাৰ্টফোন ডাটা উপভোগৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত এক নম্বৰত আছে। যদি আমি ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যালৈ চাওঁ, তেন্তে ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থানত আছে। তেওঁ কয় যে গ্ল’বেল ৰিটেইল ইনডেক্সতো ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰত দ্বিতীয় স্থানত আছে। বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম আছে ভাৰতত। বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম গ্ৰাহক বজাৰো ভাৰতৰে। ভাৰতে এতিয়া বিকাশৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। যোৱা বছৰ ভাৰতত সৰ্বাধিক প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ হৈছিল। বৰ্তমান বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে যে ভাৰত মানে ব্যৱসায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বজুৰি প্ৰায়ে ভাৰতীয় সমাধানসমূহ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। সেয়েহে “আজি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দিনটোত মই আপোনালোকক অনুৰোধ জনাইছো যে আপোনালোকৰ ব্যক্তিগত লক্ষ্যক দেশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰক”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা সদায় অনুভৱ কৰা হৈছিল, কিন্তু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ সদায় আছিল। যোৱা তিনিটা দশকত চলি থকা ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাৰ বাবে দেশত দীৰ্ঘদিন ধৰি ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ দেখা গৈছে। সেইবাবেই দেশত সংস্কাৰৰ পৰা আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ পৰা বিৰত আছিল। ২০১৪ চনৰ পৰা আমাৰ দেশত ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি দেখা গৈছে আৰু ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে সংস্কাৰৰ কাম নিৰন্তৰভাৱে চলি আছে। দৃঢ়তাৰে আৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰে সংস্কাৰৰ কাম হাতত ল’লে জনসমৰ্থন আৰু জনপ্ৰিয় সমৰ্থন নিশ্চিত হয়। এই উপলক্ষে তেওঁ জনসাধাৰণে ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহামাৰীৰ সময়ত স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সুস্থিতিৰতা আৰু শক্তি প্ৰমাণিত হৈছিল। ক’ভিড ভেকচিন সন্দৰ্ভত দেশত বিদেশী ভেকচিন উপলব্ধ হ’ব নে নহ’ব সেইলৈ সকলো উদ্বেগ হৈছিল। কিন্তু ভাৰতে নিজাকৈ ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিলে। বহু পৰিমাণৰ ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যে ভাৰতত ১৯০ কোটিতকৈ অধিক ড’জ দিয়া হৈছে। ভাৰতে বিশ্বৰ শতাধিক দেশলৈও ভেকচিন প্ৰেৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে চিকিৎসা শিক্ষাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথাও কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে সংস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আমোলাতন্ত্ৰেও দৃঢ় অৱদান আগবঢ়াইছে। চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ সফলতাত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণকে কৃতিত্ব দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া জনতাই সহযোগ কৰে তেতিয়া দ্ৰুত আৰু উন্নত ফলাফল নিশ্চিত হয়। ব্যৱস্থাটোত এতিয়া চৰকাৰে সংস্কাৰ কৰে, আমোলাতন্ত্ৰই কাম কৰে আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে পৰিৱৰ্তনৰ দিশত আগুৱাই লৈ যায়। তেওঁ আইএছবিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সংস্কাৰ, পাৰদৰ্শিতা আৰু পৰিৱৰ্তনৰ ব্যৱস্থাটো অধ্যয়ন কৰিবলৈ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পাছত আমি প্ৰতিটো খেলতে অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শন দেখিবলৈ পোৱাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণটো হ’ল আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ আত্মবিশ্বাস। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া সঠিক প্ৰতিভা আৱিষ্কাৰ হয়, যেতিয়া প্ৰতিভাৰ হাতত ধৰি ৰখা হয়, যেতিয়া স্বচ্ছ নিৰ্বাচন হয় আৰু প্ৰশিক্ষণ, প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে উন্নত আন্তঃগাঁথনি উপলব্ধ হয়, তেতিয়াই আত্মবিশ্বাস আহে। খেলো ইণ্ডিয়া আৰু টপছ আঁচনিৰ দৰে সংস্কাৰৰ বাবে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত অহা পৰিৱৰ্তন আমি চকুৰ সন্মুখতে দেখিবলৈ পাইছো বুলিও তেওঁ লগতে কয়। একেদৰে তেওঁ ৰাজহুৱা নীতিৰ ক্ষেত্ৰত কৰ্ম সম্পাদন, মূল্য সংযোজন, উৎপাদনশীলতা আৰু প্ৰেৰণাৰ এক মহান উদাহৰণ হিচাপে আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰে।
আনুষ্ঠানিক, অনানুষ্ঠানিক, ক্ষুদ্ৰ-বৃহৎ ব্যৱসায়ীসকলে নিজৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি কোটি কোটি লোকক কৰ্মসংস্থাপন দি অহা পৰিৱৰ্তিত ব্যৱসায়িক পৰিৱেশৰ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলক বিকাশৰ বাবে অধিক সুযোগ দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নতুন স্থানীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাত তেওঁলোকক সহায় কৰক। তেওঁলোকৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে ভাৰতক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰিবলৈ হ’লে আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যাতে ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠে। আইএছবিৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে এই ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ ভূমিকা পালনৰ আশা দেখিছিল। “ইয়াত আপোনালোক সকলো ব্যৱসায়িক বৃত্তিধাৰীৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আৰু এয়া আপোনালোকৰ বাবে দেশ সেৱাৰ এক মহান উদাহৰণ হ’ব”, এই মন্তব্যৰে তেওঁ ভাষণ সামৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses the graduation ceremony of the PGP Class of 2022 in ISB, Hyderabad
Acknowledges the role of students of ISB in the economic and business landscape of the country
“Today the world is realising that India means business”
“I would like to ask you to link your personal goals with the goals of the country”
“Due to the continuous political instability in the last three decades, the country has seen a lack of political willpower and stayed away from reforms and big decisions”
“In the system now government reforms, bureaucracy performs and people’s participation leads to transformation”
“To make India future-ready, we have to ensure that India becomes self-reliant. All you business professionals have a big role in this”
26 MAY 2022 3:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the celebration of the completion of 20 years of ISB Hyderabad and addressed the graduation ceremony of the PGP Class of 2022.
At the outset, the Prime Minister paid tributes to those who have contributed to take the institute to its current glory. He recalled that former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee dedicated this institution to the country in 2001. Since then, more than 50 thousand executives have passed out from ISB. Today ISB is among the top business schools of Asia. Professionals passed out from ISB are helming top companies and giving momentum to the county’s business. Students from here have created hundreds of startups and played a role in creating unicorns. “This is an achievement of ISB and a cause of pride for the entire country”, he said.
The Prime Minister noted that today India is the fastest growing Economy in the group of G20 countries. In the case of Smartphone Data Consumer, India is at number one. If we look at the number of Internet users, then India is second in the world. He said India is also second in the world in the Global Retail Index. The world's third largest startup ecosystem is in India. The world's third largest consumer market is in India. India is emerging as a major centre of growth today. Last year, the highest ever recorded FDI came into India. Today the world is realising that India means business.
The Prime Minister pointed out that often Indian solutions are being implemented globally. Therefore, “today on this important day, I would like to ask you to link your personal goals with the goals of the country”, he said.
The Prime Minister said that the need for reform was always felt in the country, but there was always a lack of political willpower. Due to the continuous political instability in the last three decades, the country has seen a lack of political willpower for a long time. Because of this the country stayed away from reforms and from taking big decisions. Since 2014, our country is seeing political will and also, reforms are being done continuously. Public support and popular support is assured when reforms are undertaken with determination and political will. He gave the example of adoption of digital payments among people.
The Prime Minister said that resilience and strength of the health sector was proved during the pandemic. Regarding the Covid vaccines, concerns were being raised here whether foreign vaccines would be available or not. But India developed its own vaccines. Lot of vaccines have been made that in India more than 190 crore doses have been administered. India has also sent vaccines to more than 100 countries of the world. The Prime Minister also talked about the expansion of medical education.
The Prime Minister also noted that bureaucracy has also made firm contributions in the reform process. He credited the people's participation in the success of the government’s scheme. He said that when people cooperate, quick and better results are assured. In the system now, government reforms, bureaucracy performs and people’s participation leads to transformation. He asked the ISB students to study this mechanism of Reform, Perform and Transform.
The Prime Minister cited the biggest reason that after 2014 we are seeing phenomenal performance in every sport is due to the confidence of our athletes. He added that confidence comes when the right talent is discovered, when there is handholding of talent, when there is a transparent selection and a better infrastructure is available for training, competition. We can see transformation in sports due to reforms like Khelo India and the TOPS scheme right in front of our eyes, he added. Similarly, he cited the Aspirational District Programme as a great example of performance, value addition, productivity and motivation in the public policy sphere.
Commenting on the changing business landscape where formal, informal, small and large businesses are expanding their horizons and giving employment to lakhs and crores of people. He stressed the need to give more opportunities to grow to small businesses. And help them in connecting with the new local and global markets. Underlining their immense potential the Prime Minister stressed that to make India future-ready, we have to ensure that India becomes self-reliant. He saw a great role for students from institutions like ISB. “All you business professionals have a big role in this. And this will be a great example of service to the country for you”, he concluded.
<