প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই.এস.বি., হাইদরবাদতা ২০২২গী পি.জি.পি. ক্লাসকী গ্রেজুএসন থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে
লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন অমসুং লল্লোন ইতিক্কী লমদা আই.এস.বি.গী মহৈরোয়শিংনা লৌরিবা থৌদাং শিংথাখ্রে
“ঙসিদি মালেম অসিনা ভারত হায়বদি লল্লোন ইতিক্নি হায়বসি খঙলক্লি”
“অদোমগী লনাই পান্দমশিংবু লৈবাক্কী পান্দমশিংগা মরী শমজিন্ননবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জনিংই”
“হৌখিবা চহি ৩০রোমসিদা লেপ্পা লৈতনা থোরক্লিবা লৈঙাক্লোনগী তংদু লৈতাদবনা মরম ওইরগা মতম শাংনা লৈঙাক্লোনগী মতিং হন্থদুনা লাকখি অমদি অওনবা পুরকপা অমসুং অচৌবা ফিরেপশিংদগী নাথৈদুনা লাকখি”
সিস্তেম অসিদা হৌজিক লৈঙক্না অওনবা পুরক্লি, ব্যুরোক্রেসীনা মথৌ তৌরি অমদি মীয়াম্না শরুক য়াশিনবনা অহোংবা পুরক্লি”
“ভারতপু ফ্যুচর-রেদী ওইহন্নবগীদমক ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা ঐখোয় হোৎনমিন্নবা তাই। মসিদা বিজিনেস প্রোফেস্নেল ময়ামগী অচৌবা থৌদাং লৈ”
26 MAY 2022 3:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আই.এস.বি. হায়দরবাদনা চহি ২০ মপুং ফারকপগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমদি ২০২২গী পি.জি.পি. ক্লাসকী গ্রেজুএসন থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে‍।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মহৈশঙ অসিবু হৌজিক্কী ফীভমসিদা পুরকপদা থৌদাং লৌখৎবা মীওইশিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍। ইং ২০০১দা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি ভাজপায়ীনা ইন্সতিত্যুসন অসিবু লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখিবনি হায়বা ৱাফমসু মহকা্না নৌহৌননা নীংশিংখি‍। মতমদুদগী হৌরগা ঙসি ফাওবদা চাউরাক্না একজেক্যুতিব লিশিং ৫০রোম মফমসিদগী ত্রেন তৌদুনা থোকখ্রে‍। ঙসিদি আই.এস.বি. এসিয়াগী মকোক থোংবা বিজিনেস স্কুলশিংগী মরক্তা অমা ওইরে‍। আই.এস.বি.দগী থোরকপা প্রোফেস্নেলশিংনা বিজিনেস্তা খোঙজেল হাপ্লি, চাউর-চাউরবা কম্পনীশিংগী মেনেজমেন্ত পানরি‍। মফমসিগী মহৈরোয়শিংনা স্তার্তঅপ চা কয়া হৌদোক্লি, য়ুনিকোর্ন কয়া লিংখৎপদা মখোয়গী থৌদাং য়াওরি‍। “ৱাফম অসি আই.এস.বি.গী মায় পাকপখক্তা নত্তনা লৈবাক পুমবগী চাউথোকচনিংঙাইনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ঙসি ভারতনা জি.২০ লৈবাকশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন ওইরি‍। স্মার্তফোন দেতা কঞ্জ্যুমরগী হীরমদা ভারতনা মকোক্তা লৈরি‍। করিগুমবা ঐখোয়না ইন্তর্নেৎ শীজিন্নবা মশিংদা য়েংলুরগদি ভারতনা মালেমগী অনিসুবদা লৈ‍। গ্লোবেল রিতেল ইন্দেক্সতসু ভারত মালেমগী অনিসুবদা লৈরি‍। ভারত্তা মালেমগী অনিসুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম লৈরি‍। ভারতনা মালেমগী অহুমসুবা খ্বাইদগী চাউবা কঞ্জ্যুমর কৈথেল ওইরি‍। ভারতনা ঙসি চাউখৎপগী অচৌবা মফম অমগী শক্লোন্দা লিৎখৎলক্লি‍। মমাঙ চহিদা ভারত্তা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না, রেকোর্দ ওইনা এফ.দি.আই. লাকখি‍। ঙসিদি ভারত হায়রগদি বিজিনেসনি হায়বা ৱাফম অসি মালেমসিনা খন্নরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
ভারতকী পাম্বৈশিংবু মালেমসিনা শীজিন্নবা ঐখোয়না হেক হেক থেংনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মরম অদুনা, “ঙসিগী মরুওইখ্রবা নুমিৎ অসিদা, অদোমগী লনাই পান্দমশিংগা লৈবাক্কী পান্দমশিংগা মরী শমজিন্নবিয়ু হায়না ঐনা ময়ামগী মফমদা থমজরি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লৈবাকসিদা অওনবা পুরকপা মথৌ তাবদি মতম পুম্নমক্তা ফাওদুনা লাকখি, অদুবু লৈঙাক্লোনগী মতিং ৱাত্তুনা লাকখিবনি‍। হৌখিবা চহি ৩০রোমসিদা লেপ্পা লৈতনা থেংনখিবা লৈঙাক্লোনগী তংদু লৈতাদবনা মরম ওইরগা মতম শাংনা লৈঙাক্লোনগী মতিং হন্থদুনা লাকখি‍। মসিনা মরম ওইরগা লৈবাকসিনা অওনবা পুরক্কদবা, অচৌবা ফিরেপ লৌগদবদগী নাথৈদুনা লৈরমখি‍। অচেৎপা ফিরেপ অমসুং লৈঙাক্লোনগী মতিং অমগা লোয়ননা অওনবা পুরকপা মতমদা মীয়ামগী ঙাক্লৌ অমসুং মতেং ফংই‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মীয়াম্না দিজিতেল পেমেন্ত শীজিন্নববু খুদম ওইনা পীখি‍।
লাইচৎ মনুংদা হেল্থ সেক্তরগী খাঙবা কনবা অমসুং মপাঙ্গল উৎখি‍ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। কোবিদ ভেক্সিনগী মতাঙদা মপান লৈবাক্কী ভেক্সিন ফংগদ্রা ফংলোইদ্রা হায়না মফমসিদা পুক্নিং নুংনাংবা পোক্নরম্মি‍। অদুবু ভারতনা ইশাগী ভেক্সিন শেমগৎখি‍। ভেক্সিন কয়ামুক য়াম্না শাখিবগে হায়ববু দোজ করোর ১৯০ হেন্না কাপথোকখ্রে‍। ভারতনা মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবদা ভেক্সিনসু থাখি‍। মেদিকেল এজুকেসন পাকথোক চাউথোকহন্নবগী ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍।
অওনবা পুরকপগী থৌওংদা ব্যুরোক্রেসীনা অচৌবা থৌদাং লৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শিংথাখি‍। মীয়াম্না শরুক য়ারকপনা লৈঙাক্কী স্কিমশিং মায় পাকহনবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মীয়াম্না মতেং পাংশিল্লকপনা হেন্না থুবা অমদি ফবা মহৈ পুরকই‍। সিস্তেম অসিদা লৈঙাক্না অওনবা পুরকপা, ব্যুরোক্রেসীনা থবক পায়খৎপা অমদি মীয়াম্না শরুক য়াশিনবনা অহোংবা পুরকই‍। আই.এস.বি. মহৈরোয়শিংদা রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী থৌওং নৈননবা মহাক্না হায়খি‍।
২০১৪গী মতুংদা মশান্না খুদিংদা মশক থোকনা খুৎশান্না উবা ফংলিবা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংদা মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎলকপদগীনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। পরম চুমবা তেলেন্ত থিরকপদা ইশানা ইশাবু থাজবসু হেনগৎলকই, হৈশিংবশিংদা খুৎ শমদুনা তাকপিবদা, ত্রান্সপেরেন্ত সেলেক্সন অমা লৈরবদি, ত্রেনিংগী, হিদান্নবগী হেন্না ফবা মচাক মথুম ফংই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। খেলো ইন্দিয়া অমসুং তোপ্স স্কিম্নচিংবগী অওনবা পুরকপনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী মীৎমাঙদা শান্ন-খোৎনবগী লমদা অ্রহোংবা লাক্লি‍ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মতৌ অসুম্না, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামবু মীয়ামগী খুজিল থৌরাংগী লমদা পর্ফোর্মেন্স, ভেল্যু এদিসন, প্রদক্তিভিতী অমসুং মোতিভেসনগী অথোইবা খুদম্নি হায়না মহাক্না পনখি‍।
ফোর্মেল, ইনফোর্মেল, অপীকপা অমদি অচৌবা বিজিনেসশিংনা মখোয়গী ঙমখৈ হেন্না পাকথোরক্তুনা মীওই লাখ করোর কয়াদা থবক পীরিবা বিজিনেসগী হোংলক্লিবা ফীভমগী মতাঙদা পল্লদুনা, অপীকপা বিজিনেসশিং হেন্না চাউখৎহন্নবা অহেনবা খুদোংচাবা পীদুনা মখোয়বু অনৌবা লমদমসিগী অমদি মালেমগী কৈথেলশিংগা শিজিন্নবিবগী মথৌ তাবা মহাক্না থমখি‍। মখোয়দা লৈরিবা চাউরবা মতিংগী মরমদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু তুংগীদমক শেম শাদুনা থম্নবগীদমক ভারতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি‍। আই.এস.বি.গুম্বা ইন্সতিত্যুসনগী মহৈরোয়শিংগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি‍। “অদোমগুমবা বিজিনেস প্রোফেস্নেল খুদিংমক্কী অচৌবা থৌদাং মসিদা লৈ‍। অদুগা মসিনা অদোমগী লৈবাক্কী থৌগলগী অথোইবা খুদম অমমম ওইগদৌরিবনি”, হায়রদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
साल 2001 में अटल जी ने इसे देश को समर्पित किया था।
तब से लेकर आज तक लगभग 50 हज़ार एक्ज़ीक्यूटिव यहां से ट्रेन होकर निकले हैं।
आज ISB एशिया के टॉप बिजनेस स्कूलों में से एक है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
ISB से निकले प्रोफेशनल्स देश के बिजनेस को गति दे रहे हैं, बड़ी-बड़ी कंपनियों का मैनेजमेंट संभाल रहे हैं।
यहां के Students ने सैकड़ों startups बनाए हैं, अनेकों यूनिकॉर्न्स के निर्माण में उनकी भूमिका रही है।
ये ISB के लिए उपलब्धि तो है ही पूरे देश के लिए गर्व का विषय है: PM
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
आज भारत G20 देशों के समूह में Fastest Growing Economy है।
Smartphone Data Consumer के मामले में भारत पहले नंबर पर है।
Internet Users की संख्या को देखें तो भारत दुनिया में दूसरे नंबर पर है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
आज भारत G20 देशों के समूह में Fastest Growing Economy है।
Smartphone Data Consumer के मामले में भारत पहले नंबर पर है।
Internet Users की संख्या को देखें तो भारत दुनिया में दूसरे नंबर पर है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
भारत आज ग्रोथ के एक बड़े केंद्र के रूप में उभर रहा है।
पिछले साल भारत में अब तक का सबसे ज्यादा, रेकॉर्ड FDI आया।
आज दुनिया ये महसूस कर रही है कि India means business: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
हम अक्सर Indian solutions को Globally Implement होते हुए देखते हैं।
इसलिए मैं आज इस महत्वपूर्ण दिन पर आपसे कहूंगा कि आप अपने व्यक्तिगत लक्ष्यों को, देश के लक्ष्यों के साथ जोड़िए: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
हमारे देश में रिफॉर्म की ज़रूरत तो हमेशा से महसूस की जाती रही थी लेकिन Political willpower की हमेशा कमी रहती थी।
पिछले तीन दशकों में लगातार बनी रही राजनीतिक अस्थिरता के कारण देश ने लंबे समय तक Political willpower की कमी देखी: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
हमारे देश में रिफॉर्म की ज़रूरत तो हमेशा से महसूस की जाती रही थी लेकिन Political willpower की हमेशा कमी रहती थी।
पिछले तीन दशकों में लगातार बनी रही राजनीतिक अस्थिरता के कारण देश ने लंबे समय तक Political willpower की कमी देखी: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
कोविड vaccines के लिए तो हमारे यहां चिंता जताई जा रही थी कि विदेशी वैक्सीन मिल पाएगी भी या नहीं।
लेकिन हमने अपनी vaccines तैयार कीं। इतनी vaccines बनाईं कि भारत में भी 190 करोड़ से ज्यादा डोज़ लगाई जा चुकी हैं।
भारत ने दुनिया के 100 से अधिक देशों को भी वैक्सीन्स भेजी हैं: PM
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022
क्या कारण है कि 2014 के बाद हमें खेल के हर मैदान में अभूतपूर्व प्रदर्शन देखने को मिल रहा है?
इसका सबसे बड़ा कारण है हमारे एथलीट्स का आत्मविश्वास: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 26, 2022

Prime Minister's Office
PM addresses the graduation ceremony of the PGP Class of 2022 in ISB, Hyderabad
Acknowledges the role of students of ISB in the economic and business landscape of the country
“Today the world is realising that India means business”
“I would like to ask you to link your personal goals with the goals of the country”
“Due to the continuous political instability in the last three decades, the country has seen a lack of political willpower and stayed away from reforms and big decisions”
“In the system now government reforms, bureaucracy performs and people’s participation leads to transformation”
“To make India future-ready, we have to ensure that India becomes self-reliant. All you business professionals have a big role in this”
26 MAY 2022 3:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the celebration of the completion of 20 years of ISB Hyderabad and addressed the graduation ceremony of the PGP Class of 2022.
At the outset, the Prime Minister paid tributes to those who have contributed to take the institute to its current glory. He recalled that former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee dedicated this institution to the country in 2001. Since then, more than 50 thousand executives have passed out from ISB. Today ISB is among the top business schools of Asia. Professionals passed out from ISB are helming top companies and giving momentum to the county’s business. Students from here have created hundreds of startups and played a role in creating unicorns. “This is an achievement of ISB and a cause of pride for the entire country”, he said.
The Prime Minister noted that today India is the fastest growing Economy in the group of G20 countries. In the case of Smartphone Data Consumer, India is at number one. If we look at the number of Internet users, then India is second in the world. He said India is also second in the world in the Global Retail Index. The world's third largest startup ecosystem is in India. The world's third largest consumer market is in India. India is emerging as a major centre of growth today. Last year, the highest ever recorded FDI came into India. Today the world is realising that India means business.
The Prime Minister pointed out that often Indian solutions are being implemented globally. Therefore, “today on this important day, I would like to ask you to link your personal goals with the goals of the country”, he said.
The Prime Minister said that the need for reform was always felt in the country, but there was always a lack of political willpower. Due to the continuous political instability in the last three decades, the country has seen a lack of political willpower for a long time. Because of this the country stayed away from reforms and from taking big decisions. Since 2014, our country is seeing political will and also, reforms are being done continuously. Public support and popular support is assured when reforms are undertaken with determination and political will. He gave the example of adoption of digital payments among people.
The Prime Minister said that resilience and strength of the health sector was proved during the pandemic. Regarding the Covid vaccines, concerns were being raised here whether foreign vaccines would be available or not. But India developed its own vaccines. Lot of vaccines have been made that in India more than 190 crore doses have been administered. India has also sent vaccines to more than 100 countries of the world. The Prime Minister also talked about the expansion of medical education.
The Prime Minister also noted that bureaucracy has also made firm contributions in the reform process. He credited the people's participation in the success of the government’s scheme. He said that when people cooperate, quick and better results are assured. In the system now, government reforms, bureaucracy performs and people’s participation leads to transformation. He asked the ISB students to study this mechanism of Reform, Perform and Transform.
The Prime Minister cited the biggest reason that after 2014 we are seeing phenomenal performance in every sport is due to the confidence of our athletes. He added that confidence comes when the right talent is discovered, when there is handholding of talent, when there is a transparent selection and a better infrastructure is available for training, competition. We can see transformation in sports due to reforms like Khelo India and the TOPS scheme right in front of our eyes, he added. Similarly, he cited the Aspirational District Programme as a great example of performance, value addition, productivity and motivation in the public policy sphere.
Commenting on the changing business landscape where formal, informal, small and large businesses are expanding their horizons and giving employment to lakhs and crores of people. He stressed the need to give more opportunities to grow to small businesses. And help them in connecting with the new local and global markets. Underlining their immense potential the Prime Minister stressed that to make India future-ready, we have to ensure that India becomes self-reliant. He saw a great role for students from institutions like ISB. “All you business professionals have a big role in this. And this will be a great example of service to the country for you”, he concluded.
<