হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা দবল্যু.ঐচ.ও. ঐচ.ক্যু. জেনেভাদা ৱর্ল্দ হেল্থ এসেমব্লীগী ৭৫শুবা সেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
"ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবগী মতুং ইন্না ভেক্সিন অমসুং হীদাক-লাংথকশিং ইক্বিতেবল ওইনা এক্সেস তৌবা ঙমহন্নবা মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপা, দবল্যু.ঐচ.ও.গী ভেক্সিন অমসুং থেরাপ্যুতিক্সকী অয়াবা পীবগী থৌওং হেন্না নীংথিনা পাঙথোক্নবা মতেং পাংবা অমসুং হেন্না মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল হেল্থ সেক্যুরিতী আর্কিতেকচর অমা শেমগৎনবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি তঙাই ফদে"
ভারতকী স্তেচুতরী ওথোরিতীনা ফোঙখিবা কন্ত্রী স্পেসিফিক ওথেন্তিক দেতা অদু য়েংদনা দবল্যু.ঐচ.ও.না হন্দক ওক কোজ এক্সেস মোর্তেলিতীদা চত্থখিবা এক্সর্সাইজ অদুগী মতাংদা ভারতনা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি
ভারত মনুংদা লৈবা রাজ্য পুম্নমক্কী হকশেল মন্ত্রীশিংগী মহুৎ শিল্লিবা বোদী অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল কাউন্সিল ওফ হেল্থ এন্দ ফেমিলী ৱেল্ফিয়রনা মখোয়না হীরম অসিদা অমত্তা ওইনা লৌখিবা ৱারেপ অমা পাস তৌখি হায়না অপুনবা ওইনা য়ানীংদবা ফোঙদোকখিবা অদু পাউদমখি
ভারতনা শান্তি অমসুং হকশেল মরী লৈনহল্লিবা চহি অসিগী থিম অসি মতাং চাই অমসুং চুন্নৈ হায়না থাজৈ মরমদি শান্তি লৈতনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং য়ুনিভর্সেল হেল্থ অমসুং ৱেলবিং লৈরোই:
23 MAY 2022 9:33PM by PIB Imphal
দবল্যু.ঐচ.ও. ঐচ.ক্যু. ওইরিবা জেনেভাদা পাঙথোকপা ৱর্ল্দ হেল্থ এসেমব্লীগী ৭৫শুবা সেসন্দা ইতিহাসিক ওইনা ৱা ঙাংবদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং কেমিকেলস এন্দ ফর্তিলাইজর্স মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ভারতনা হেন্না মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল হেল্থ সেক্যুরিতী আর্কিতেকচর অমা শেমগৎনবা লৌরিবা ফিরেপকী মতাংদা ফোঙদোকখি। দবল্যু.ঐচ.ও. মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথৌ তাবা অদু পল্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবগী মতুং ইন্না ভেক্সিন অমসুং হীদাক-লাংথকশিং ইক্বিতেবল ওইনা এক্সেস তৌবা ঙমহন্নবা মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপা, দবল্যু.ঐচ.ও.গী ভেক্সিন অমসুং থেরাপ্যুতিক্সকী অয়াবা পীবগী থৌওং হেন্না নীংথিনা পাঙথোক্নবা মতেং পাংবা অমসুং হেন্না মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল হেল্থ সেক্যুরিতী আর্কিতেকচর অমা শেমগৎনবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি তঙাই ফদে”। গ্লোবেল কম্ম্যুনিতীগী থৌদাং লৈবা মেম্বর অমা ওইনা ভারতনা খোঙথাংশিং অসিদা মরু ওইবা থৌদাং লৌনবা শেম-শাদুনা লৈরি, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতনা শান্তি অমসুং হকশেল মরী লৈনহল্লিবা চহি অসিগী থিম অসি মতাং চাই অমসুং চুন্নৈ হায়না থাজৈ মরমদি শান্তি লৈতনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং য়ুনিভর্সেল হেল্থ অমসুং ৱেলবিং লৈরোই”।
অদুম ওইনমক সেসন অদুদা ভারতকী স্তেচুতরী ওথোরিতীনা ফোঙখিবা কন্ত্রী স্পেসিফিক ওথেন্তিক দেতা অদু য়েংদনা দবল্যু.ঐচ.ও.না হন্দক ওক কোজ এক্সেস মোর্তেলিতীদা চত্থখিবা এক্সর্সাইজ অদুগী মতাংদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি। হীরম অসিদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ভারতকী রাজ্য পুম্নমক্কী হকশেল মন্ত্রীশিংগী মহুৎ শিল্লিবা বোদী অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল কাউন্সিল ওফ হেল্থ এন্দ ফেমিলী ৱেল্ফিয়রনা নুংঙাইতবা পোকখিবা অদু পাউদমখি মরমদি মখোয়না এক্সেস মোর্তেলিতী রিপোর্তশিংগী মতাংদা দবল্যু.ঐচ.ও.গী এপ্রোচ অমসুং মেথোদোলোজীগী মতাংদা অমত্তা ওইনা লৌখিবা ৱারেপ অমা পাস তৌখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা থমখিবা মপুং ফাবা ৱারোল মখাদা পীরি:
ভারতনা শান্তি অমসুং হকশেল মরী লৈনহল্লিবা চহি অসিগী থিম অসি মতাং চাই অমসুং চুন্নৈ হায়না থাজৈ মরমদি শান্তি লৈতনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং য়ুনিভর্সেল হেল্থ অমসুং ৱেলবিং লৈরোই।
দবল্যু.ঐচ.ও.না ওবজেক্তিব অমসুং রিজল ওরিয়েন্তেদ ওইবা মওং অমদা হেল্থ ফোর ওল হায়বা পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না ভারতনা চেৎনা থাজৈ। মতম অসিদা থোক্লিবা থৌদোকশিং অসি লাকশিন্নবা হীরমশিংদা দবল্যু.ঐচ.ও. অসি মতিক চাহন্নবা হোৎনবা হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং লৌগদবনি। ভারতনা মতম চুপ্পদা দবল্যু.ঐচ.ও.না মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংগী অনীংবা-অপাম্বশিং থুংহন্নবা অমসুং মসিগী থৌওংশিং অসি মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংনা শাহৌ পীনবা অফবা মওংদা শরুক তমদুনা লাকখি।
হীরম অসিদা স্তেচুতরী ওথোরিতীনা ফোঙখিবা ঐখোয়গী কন্ত্রী স্পেসিফিক ওথেন্তিক দেতা অসি য়েংদনা দবল্যু.ঐচ.ও.না হন্দক ওল কোজ এক্সেস মোর্তেলিতীদা চত্থখিবা এক্সর্সাইজ অদুদা ভারতনা নুংঙাইতবা ফাওই।
মসিনা মরম ওইদুনা ভারতকী সম্বিধানগী আর্তিকল ২৬৩গী মখাদা শেমখিবা ভারত মনুংদা লৈবা রাজ্য পুম্নমক্কী হকশেল মন্ত্রীশিংগী মহুৎ শিল্লিবা বোদী অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল কাউন্সিল ওফ হেল্থ এন্দ ফেমিলী ৱেল্ফিয়রনা মখোয়না হীরম অসিদা চত্থখিবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী এপ্রোচ অসিদা অপুনবা ওইনা য়ানীংদবা ফোঙদোক্লি হায়না ঐঙোন্দা পাউদমবীয়ু হায়না অমত্তা ওইনা লৌখিবা ৱারেপ অমা পাস তৌখি।
গ্লোবেল আর্কিতেকচরদা দবল্যু.ঐচ.ও.গী সেন্ত্রেলিতী লৈহনবা অমসুং তাঙ্কক নাইবা মওং আমদা দবল্যু.ঐচ.ও.দা শরুক তম্বগী অয়াবা অসি হেনগৎহনবা তঙাই ফদবা অমা লৈ অদুবু মসি একাউন্তেবিলিতী ফ্রেমৱার্ক, ভেল্যু ফোর মনী এপ্রোচ অমসুং মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংগা তশেংনা থবক তৌমিন্নবা অসিগী লিঙ্ক তৌবা তাই।
ভারতনা ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তীগা মরী লৈনবা হীরমশিং, য়াওনা মেদিকেল কাউন্তর মিজরশিং অসি ইক্বিতেবল ওইনা এক্সেস ফংহনবগী মথক্তা কোস্ত-ইফেক্তিব রিসর্চ, তেক্নোলোজী ত্রান্সফরগী মথৌ তাবা অমসুং রিজনেল মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতীশিং অসিসু মরু ওইবা লম অমা ওইহনবা তাই হায়না ফোঙদোকপা পাম্মি।ভারতকী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী মোদীজীনা ভেক্সিন অমসুং হীদাক-লাংথকশিং ইক্বিতেবল ওইনা এক্সেস তৌবা ঙমহন্নবা মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপা তঙাই ফদে; ভেক্সিন অমসুং থেরাপ্যুতিক্সকীদমক দবল্যু.ঐচ.ও.গী অয়াবা পীবগী থৌওং অমসুং হেন্না মপাঙ্গল কনবা গ্লোবেল হেল্থ সেক্যুরিতী আর্কিতেকচর অমা শেমগৎনবা রিফোর্ম পুরকপা লোয়ননা দবল্যু.ঐচ.ও.গী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিদা থবক হেন্না নীংথিনা পাঙথোকহনবগী তঙাই ফবা অদু ফোঙদোকখি। গ্লোবেল কম্ম্যুনিতীগী থৌদাং লৈবা মেম্বর অমা ওইনা ভারতনা খোঙথাংশিং অসিদা মরু ওইবা থৌদাং লৌনবা শেম-শাদুনা লৈরি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya addresses 75th session of World Health Assembly WHO HQ, Geneva
"As highlighted by India’s Prime Minister, there is Need to build a resilient Global Supply Chain to enable equitable access to Vaccines and Medicines, streamlining WHO's approval process for vaccines and therapeutics and strengthen WHO to build a more resilient global health security architecture"
India raises dismay and concern over WHO’s recent exercise on all cause excess mortality, where Country specific authentic data published by India’s Statutory Authority has been disregarded
Conveys collective disappointment of the Central Council of Health and Family Welfare, a representative body of Health Ministers from all States within India, as they passed a Unanimous Resolution
India believes that this year’s theme linking peace and health, is timely & pertinent as there can be No Sustainable Development & universal health & wellbeing without peace: Dr. Mandaviya
23 MAY 2022 9:33PM by PIB Delhi
In a historic address at the 75th session of the World Health Assembly in Geneva at WHO HQ, the Union Minister of Health and Family Welfare and Chemicals and Fertilizers, Dr. Mansukh Mandaviya exhorted India's commitment to build a more resilient global health security architecture. Underscoring the need to strengthen WHO, the Union Minister noted, "As highlighted by India’s Prime Minister, there is a need to build a resilient global supply chain to enable equitable access to vaccines and medicines, streamlining WHO's approval process for vaccines and therapeutics and strengthen WHO to build a more resilient global health security architecture". As a responsible member of the global community, India is ready to play a key role in these efforts, he added.
The Union Minister noted, "India believes that this year’s theme linking peace and health, is timely & pertinent because there can be no sustainable development & universal health & wellbeing without peace".
However at the session, India also raised dismay and concern over WHO’s recent exercise on all cause excess mortality, where country specific authentic data published by the statutory authority has not been taken into account. In this regard, the Union Health Minister conveyed the collective disappointment of the Central Council of Health and Family Welfare, a representative body of Health Ministers from all States of India, as they passed a unanimous resolution regarding the approach and methodology of WHO on excess mortality reports.
The full text of address of the Union Health Minister is as under:
India believes that this year’s theme linking peace and health, is timely & pertinent because there can be no sustainable development & universal health & wellbeing without peace.
India firmly believes that WHO has a Central role to play in achieving the goal of Health for all in an objective & result oriented manner. It should be our collective endeavour to ensure that WHO is fit for the purpose to deal with contemporary realities. India has always constructively contributed to make WHO reflect the aspirations of Member States & that its processes must be driven by Member States.
In this context, it is with a sense of dismay and concern that India notes WHO’s recent exercise on all cause excess mortality where our Country specific authentic data published by the statutory authority has not been taken into account.
Consequently, the Central Council of Health and Family Welfare, a representative body of Health Ministers from all States within India, constituted under Article 263 of Constitution of India, passed a unanimous resolution asking me to convey their collective disappointment and concern with WHO’s approach in this regard.
There is a need to ensure centrality of WHO in global architecture & increase assessed contribution to WHO in a phased manner, but that should be linked to an accountability framework, value for money approach & genuine engagement with Member States.
India would like to highlight that besides equitable access to medical countermeasures including aspects related to intellectual property, need for cost-effective research, technology transfer and regional manufacturing capacities must remain an important focus area.
India’s Hon’ble Prime Minister Modi ji has highlighted the need for building a resilient global supply chain to enable equitable access to vaccines and medicines; the need for streamlining WHO's approval process for vaccines and therapeutics and reform as well as strengthening of WHO to build a more resilient global health security architecture. As a responsible member of the global community, India is ready to play a key role in these efforts.