প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেপালৰ লুম্বিনী ভ্ৰমণ (১৬ মে', ২০২২)
16 MAY 2022 6:09PM by PIB Guwahati
পৱিত্র বুদ্ধ পূর্ণিমা উদযাপন উপলক্ষে প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি (১৬ মে') নেপালৰ লুম্বিনী ভ্ৰমণ কৰে। সেই দেশৰ প্রধানমন্ত্রী শ্রী শেৰ বাহাদুৰ দেউবাৰ আমন্ত্রণত শ্রী মোদীৰ এই ভ্ৰমণ। প্রধানমন্ত্রী হিচাপে এয়া তেওঁৰ পঞ্চম নেপাল আৰু প্রথম লুম্বিনী ভ্ৰমণ। সেই দেশৰ প্রধানমন্ত্রী শ্রী শেৰ বাহাদুৰ দেউবা আৰু তেওঁৰ পত্নী ডঃ আর্জু ৰাণা দেউবা; সেই দেশৰ গৃহ মন্ত্রী বালকৃষ্ণ খন্দ; বিদেশ মন্ত্রী ডঃ নাৰায়ণ খাদকা; বাহ্যিক আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিবহণ মন্ত্রী শ্রীমতী ৰেণু কুমাৰী যাদব; বিদ্যুৎ জলসম্পদ আৰু জলসিঞ্চন মন্ত্রী শ্রীমতী পম্ফা ভূষাল; সংস্কৃতি, অসামৰিক বিমান পৰিবহণ তথা পর্যটন মন্ত্রী শ্রী প্রেমবাহাদুৰ আলে; শিক্ষামন্ত্রী শ্রী দেৱেন্দ্র পৌড়েল; আইন আৰু বিচাৰ তথা সংসদ বিষয়ক মন্ত্রী শ্রী গোবিন্দ প্রসাদ শর্মা আৰু লুম্বিনী প্রদেশৰ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী কুলপ্রসাদ কে চিয়ে প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীক উষ্ণ অভ্যর্থনা জনায়।
লুম্বিনীত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত দুই প্রধানমন্ত্রীয়ে পৱিত্র মায়াদেৱী মন্দিৰ পৰিদর্শন কৰে। ইয়াতেই আছে ভগবান বুদ্ধৰ আবির্ভাৱ ভূমি। মন্দিৰত দুই প্রধানমন্ত্রীয়ে বৌদ্ধ ৰীতি-নীতি মানি প্রার্থনাসভাত যোগ দিয়ে আৰু পূজা-অর্চনাত অংশ লয়। ইয়াৰ পিছতে দুই প্রধানমন্ত্রীয়ে ঐতিহাসিক অশোক স্তম্ভ পৰিদর্শন কৰি বন্তি প্রজ্জ্বলন কৰে। উল্লেখ কৰিব পাৰি, এই অশোক স্তম্ভই ভগৱান বুদ্ধৰ আবির্ভাৱ স্থল হিচাপে লুম্বিনীৰ প্রথম প্রামাণিক সাক্ষ্য বহন কৰিছে। তাত যি পৱিত্র বোধি বৃক্ষ আছে, তাত দুই প্রধানমন্ত্রীয়ে জল দিয়ে। ২০১৪-ত নেপাল ভ্ৰমণৰ সময়ত প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীয়ে উপহাৰ হিচাপে এই গাছজোপা লৈ আহিছিল।
সেই দেশৰ প্রধানমন্ত্রী শ্রী দেউবাৰ সৈতে প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীয়ে নতুন দিল্লী ভিত্তিক আন্তর্জাতিক বৌদ্ধ কনফেডাৰেশ্যনৰ এক্তিয়াৰত থকা লুম্বিনীৰ এক ভূখণ্ডত ভাৰত আন্তর্জাতিক বৌদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য কেন্দ্রৰ নির্মাণ কামৰ শিলান্যাস অনুষ্ঠানত যোগ দিয়ে। লুম্বিনী ডেভেলপমেণ্ট ট্ৰাষ্টে যোৱা নৱেম্বৰ মাহত এই ভূখণ্ড নতুন দিল্লীৰ আন্তর্জাতিক বৌদ্ধ কনফেডাৰেশ্যনৰ হাতত তুলি দিয়ে। শিলান্যাস অনুষ্ঠানৰ পিছত দুই প্রধানমন্ত্রীয়ে এটা বৌদ্ধ চেণ্টাৰৰ মডেলৰ আৱৰণ উন্মোচন কৰে। এই কেন্দ্রটোত যাৱতীয় বিশ্বমানৰ সুযোগ-সুবিধা থাকিব। ইয়াৰ মাজত আছে - প্রার্থনাসভা গৃহ, ধ্যান কেন্দ্র, গ্রন্থাগাৰ, প্রদর্শনী কক্ষ, ক্যাফেটেৰিয়া প্রভৃতি। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বৌদ্ধ পুণ্যার্থী আৰু পর্যটকসকলৰ বাবে এই সকলো সুযোগ-সুবিধা গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনা লোৱা হৈছে।
দুই প্রধানমন্ত্রীয়ে এক দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত নতুন দিল্লীত যোৱা দুই এপ্ৰিলত আয়োজিত তেওঁলোকৰ আলাপ-আলোচনাৰ সূত্র ধৰি বিভিন্ন বিষয় সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। দুই দেশৰ প্রধানমন্ত্রীৰ মাজত আজিৰ বৈঠকত বিভিন্ন ক্ষেত্রত সহযোগিতাক অধিক নিবিড় কৰাৰ নানা দিশ সন্দৰ্ভত আলোচনা হয়। ইয়াৰ মাজত আছে সংস্কৃতি, অর্থনীতি, বাণিজ্য, যোগাযোগ স্থাপন, বিদ্যুৎ আৰু উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্ব। সেই দেশৰ লুম্বিনী আৰু ভাৰতৰ কুশি নগৰৰ মাজত (এই দুখন চহৰক ছিষ্টাৰ চিটি হিচাপে গণ্য কৰা হয়) যোগাযোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰতো উভয় পক্ষ নৈতিকভাৱে সন্মত হৈছে। এই দুখন চহৰ বৌদ্ধ ধর্মাৱলম্বীসকলৰ বাবে অত্যন্ত পৱিত্র, যি দুই দেশৰ মাজত অভিন্ন বৌদ্ধ পৰম্পৰাক প্রতিফলিত কৰে।
সাম্প্রতিক মাহবিলাকত বিদ্যুৎ ক্ষেত্রত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাত যি অগ্রগতি হৈছে, তাত দুয়োজন প্রধানমন্ত্রীয়ে সন্তোষ প্রকাশ কৰে। উল্লেখ কৰিব পাৰি, বিভিন্ন বিদ্যুৎ প্রকল্পৰ পৰা উৎপাদন আৰম্ভ, বিদ্যুৎ সৰবৰাহ পৰিকাঠামো আৰু বিদ্যুৎ লেনদেনৰ ক্ষেত্রত সাম্প্রতিক মাহবিলাকত উল্লেখযোগ্য অগ্রগতি হৈছে। সেই দেশৰ প্রধানমন্ত্রী শ্রী দেউবাই পশ্চিম সেতি জলবিদ্যুৎ প্রকল্পৰ সার্বিক উন্নয়নত ভাৰতীয় সংস্থাসমূহক অংশগ্রহণৰ আহ্বান জনায়। নেপালৰ জলবিদ্যুৎ ক্ষেত্রৰ উন্নয়নত শ্রী মোদীয়ে ভাৰতৰ ফালৰ পৰা সকলো ধৰণৰ সহায়ৰ আশ্বাস দিয়ে। দুই দেশৰ প্রধানমন্ত্রীয়ে মানুহৰ সৈতে মানুহৰ শিক্ষা আৰু সাংস্কৃতিক আদান-প্রদান অধিক সম্প্রসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সহমত প্রকাশ কৰে। সেই দেশৰ প্রধানমন্ত্রী শ্রী দেউবাই প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীৰ সম্মানাৰ্থে এটি মধ্যাহ্ন ভোজনৰ আয়োজন কৰে।
নেপাল চৰকাৰৰ তত্ত্বাৱধানত লুম্বিনী ডেভেলপমেণ্ট ট্রাষ্টৰ ফালৰ পৰা ২৫৬৬তম বুদ্ধ জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত দুয়োজন প্রধানমন্ত্রীয়ে যোগ দিয়ে। এই উপলক্ষে প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীয়ে এখন সমাবেশত ভাষণ দিয়ে। এই সমাবেশত বৌদ্ধ সন্ন্যাসী, বিষয়া, অতিথি আৰু বৌদ্ধ জগতৰ সৈতে যুক্ত ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছিল।
উল্লেখ কৰিব পাৰি যে নেপালৰ প্রধানমন্ত্রী শ্রী দেউবাই যোৱা একৰ পৰা তিনি এপ্রিলত দিল্লী আৰু বাৰাণসী ভ্ৰমণ কৰে। তেওঁৰ এই ভ্ৰমণৰ আঁত ধৰিয়েই প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীৰ আজিৰ এই লুম্বিনী ভ্ৰমণ। শ্রী মোদীৰ আজিৰ এই ভ্ৰমণে শিক্ষা, সংস্কৃতি, বিদ্যুৎ আৰু মানুহৰ সৈতে মানুহৰ সম্পর্ক অধিক নিবিড় কৰি তোলাৰ দৰে ক্ষেত্রত দুই দেশৰ মাজত বহুমাত্রিক অংশীদাৰিত্বত অধিক গতি সঞ্চাৰ কৰিব। প্রতিবেশী দুই দেশ ভাৰত আৰু নেপালৰ মাজত সভ্যতাগত যি নিবিড় আৰু সমৃদ্ধ সম্পর্ক আছে সেয়া আৰু প্রসাৰিত কৰাৰ উদ্যোগ প্রধানমন্ত্রী শ্রী মোদীৰ এই ভ্ৰমণৰ মাজেৰে পুনৰায় প্রতিফলিত হয়।
শ্রী মোদীৰ এই ভ্ৰমণৰ সময়ত যিবোৰ বিষয়ত নথিপত্র বিনিময় হৈছে তাৰ তালিকা এই লিঙ্কত ক্লিক কৰি চাব পাৰিব - https://mea.gov.in/bilateral-documents.htm?dtl/35314

Prime Minister's Office
Visit of Prime Minister to Lumbini, Nepal (May 16, 2022)
16 MAY 2022 6:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi paid an official visit to Lumbini, Nepal on May 16, 2022, coinciding with the auspicious occasion of Buddha Purnima, at the invitation of the Prime Minister of Nepal Rt Hon’ble Sher Bahadur Deuba. As Prime Minister, this was Shri Narendra Modi’s fifth visit to Nepal and first to Lumbini.
Prime Minister was warmly welcomed on arrival by Prime Minister Deuba, his spouse Dr. Arzu Rana Deuba, Minister for Home Affairs Mr. Bal Krishna Khand, Minister for Foreign Affairs Dr. Narayan Khadka, Minister for Physical Infrastructure and Transportation Ms. Renu Kumari Yadav, Minister for Energy, Water Resources & Irrigation Ms. Pampha Bhusal, Minister for Culture, Civil Aviation and Tourism Mr. Prem Bahadur Ale, Minister for Education Mr. Devendra Paudel, Minister for Law, Justice & Parliamentary Affairs Mr. Govinda Prasad Sharma, and Chief Minister of Lumbini Province Mr. Kul Prasad KC.
Upon arrival, both Prime Ministers visited the Mayadevi temple, within which lies the birth place of Lord Buddha. At the temple, the Prime Ministers attended prayers conducted as per Buddhist rituals and made offerings. The Prime Ministers lit lamps and visited the historical Ashoka Pillar, that carries the first epigraphic evidence of Lumbini being the birthplace of Lord Buddha. They also watered the holy Bodhi tree that was brought as a gift by Prime Minister Modi during his visit to Nepal in 2014.
Prime Minister Modi together with Prime Minister Deuba participated in the "Shilanyas” ceremony for the construction of the India International Centre for Buddhist Culture and Heritage at a plot in Lumbini belonging to the International Buddhist Confederation (IBC) based in New Delhi. The plot was allocated to the IBC by the Lumbini Development Trust in November 2021. After the "Shilanyas” ceremony, the Prime Ministers also unveiled a model of the Buddhist centre, which is envisaged as a Net-Zero compliant world-class facility that would house prayer halls, meditation centre, library, exhibition hall, cafeteria and other amenities and would be open to Buddhist pilgrims and tourists from around the world.
Both Prime Ministers held a bilateral meeting, during which they followed up on their discussions held on April 2 in New Delhi. They discussed specific initiatives and ideas to further strengthen cooperation in various sectors, including culture, economy, trade, connectivity, energy and development partnership. The two sides agreed in principle to establish sister city relations between Lumbini and Kushinagar, that are among the holiest sites of Buddhism and reflects the shared Buddhist heritage between the two countries.
The two Prime Ministers expressed satisfaction at the progress made in bilateral power sector cooperation in recent months, that covers development of generation projects, power transmission infrastructure and power trade. Prime Minister Deuba invited Indian companies to undertake the development of West Seti hydropower project in Nepal. PM Modi assured India’s support in the development of Nepal’s hydropower sector and in encouraging interested Indian developers to expeditiously explore new projects in this regard. Both Prime Ministers agreed to further expand educational and cultural exchanges to bring the people of the two countries closer. A Luncheon was hosted in honour of Prime Minister Modi by Prime Minister Deuba.
Both Prime Ministers participated in a special event to mark the 2566th Buddha Jayanti celebrations that was organized by Lumbini Development Trust under the aegis of the Government of Nepal. At the event, PM Modi addressed a large gathering of monks, officials, dignitaries and those associated with the Buddhist world.
The visit of Prime Minister to Lumbini, Nepal follows the successful visit of Prime Minister Deuba to Delhi and Varanasi from 1-3 April 2022. Today's visit has provided further momentum to the multifaceted partnership between the two countries and advanced cooperation in key areas, particularly in education, culture, energy and people to people exchanges. Prime Minister Modi’s visit to Lumbini also emphasizes the deep and rich civilizational connect between India and Nepal and the contribution of people on both sides to foster and promote it.
The list of documents concluded during the visit may be seen here.