প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেপালগী লুম্বিনীদা চৎখিবা খোঙচৎ (মে ১৬, ২০২২)
16 MAY 2022 6:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী রাইৎ ওনরেবল শের বহাদুর দেউবানা বর্তন তৌরকপদগী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মে ১৬, ২০২২দা বুদ্ধ পুর্নিমাগী য়াইফরবা থৌরমগা চাননা নেপালগী লুম্বিনীদা ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎ অমা চৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রী ওইনা মসি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী নেপালদা চৎপা মঙাশুবা অমসুং লুম্বিনীদা চৎপা অহানবা খোঙচৎ ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা থুংখিবদা প্রধান মন্ত্রী দেউবা, মহাক্কী লোইনবী দা. অর্জু রানা দেউবা, গৃহ মন্ত্রী মিস্তর বাল কৃষ্ণ খান্দ, মপাল থৌরম মন্ত্রী দা, নারায়ন খাদকা, ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন মন্ত্রী মিস রেনু কুমারি য়াদব, ইনর্জী, ৱাতর রিসোর্সেস এন্দ ইরিগেসন মিস পম্ফা ভুসল, কলচর, সিভিল এভিএসন অমসুং তুরিজম মন্ত্রী মিস্তর প্রেম বহাদুর অলে, এজুকেস মন্ত্রী মিস্তর দেবেন্দ্র পৌদেল, লো, জস্তিস এন্দ পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মিস্তর গোবিন্দা প্রসাদ শর্ম অমসুং লুম্বিনী প্রোভিন্সকী মুখ্য মন্ত্রী মিস্তর কুল প্রসাদ কে.সি.না তরাম্না ওকখি।
থুংখিবগা প্রধান মন্ত্রীনা ভগৱান বুদ্ধ পোকখিবা মফম লৈরিবা মায়াদেবী মন্দিরদা চৎখি। লাইশঙ অসিদা প্রধান মন্ত্রীশিংনা বুদ্ধিস্তকী লাইশোন-তিনশোনগী মতুং ইন্না পাঙথোকপা থৌনিবগী থৌরমদা শরুক য়াখি অমসুং হৈকৎ-লৈকৎ তমখি। প্রধান মন্ত্রীশিংনা ভগৱান বুদ্ধগী পোক্নফম অসি লুম্বিনীনা হায়বগী খুদম-চাংদম য়াওরিবা অহানবা ইপিগ্রাফিক ওইরিবা ইতিহাসিক ওইরবা অশোকা পিল্লরদা চৎখি অমসুং থাওমৈ চুখৎখি। ২০১৪দা নেপালদা চৎখিবা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী খোঙচৎতা মহাক্না খুদোল ওইনা পীখিবা শেংলবা বোধি পাম্বী অদু মখোয়না ঈশিং চাইখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী দেউবাগা লোয়ননা নই দিল্লীদা বেজ তৌবা ইন্তর্নেস্নে বুদ্ধিস্ত কনফেদরেসন (আই.বি.সি.)কী ওইবা লুম্বিনীগী প্লোৎ অমদা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচর এন্দ হেরিতেজ শাবগী “শিলান্যাস”কী থৌরম পাঙথোকখি। প্লোৎ অসি ২০২১গী নবেম্বরদা লুম্বিনী দিবেলপমেন্ত ত্রস্তনা আই.বি.সি.দা পীখিবনি। “শিলান্যাস”কী থৌরম অসিগী মতুংদা প্রধান মন্ত্রীশিংনা বুদ্ধিস্ত সেন্তরগী মোদেল অমা মাইখুম হাংদোকখি, মসি নেৎ-জিরো কমপ্লেন্ত ওইবা মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতী অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্মি মসিদা লাইখুরুম্নবা হোল, মেদিতেসন সেন্তরশিং, লাইব্রেরী, একজিবিসন হোল, কেফেতেরিয়া, ওফিস অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা কয়া অমা য়াওগনি অমসুং মালেম শিনবা থুংবদগী লাকপা বুদ্ধিস্তকী তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওই অমসুং লমকোইবশিংদা খুদোংচাবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না বাইলেতরেলগী ওইবা মীফম অমা পাঙথোকখি, মসিদা মখোয়না নই দিল্লীদা এপ্রিল ২দা পাঙথোকখিবা মখোয়গী খন্ন-নৈনখিবশিংগী ফোলো অপ তৌখি। মখোয়না কলচর, শেন্মীৎলোন, ত্রেদ, কন্নেক্তিবিতী, ইনর্জী অমসুং দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ য়াওনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা তেংবাং পীনরিবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অখন্নবা থৌরাংশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিংগী মতাংদা খন্নখি। নাকল অনিনা বুদ্ধিজমগী শেংলবা লাইফমলেনশিংগী মরক্তা চল্লিবা, লুম্বিনী অমসুং কুশিনগরদা সিস্তর সিতী রিলেসনশিং থম্নবা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা বিদ্ধিস্ত হেরিতেজ শিয়র তৌরিবা অসি তাক্নবা প্রিন্সিপল অমদা য়ান্নখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা থা খরা অসিদা জেনরেসন প্রোজেক্তশিং, পাৱর ত্রান্সমিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং পাৱর ত্রেসকী চাউখৎ-থৌরাং কোনশিল্লিবা বাইলেতরেল পাৱর সেক্তর কোওপরেসন্দা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী দেউবানা ভারতকী কম্পনীশিংদা নেপালদা লৈবা ৱেস্ত সেতি হাইদ্রোজেন পাৱর প্রোজেক্তকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পাইখৎপীনবা হায়খি। পি.এম.না নেপালগী হাইদ্রোপাৱর সেক্তরগী চাউখৎ-থৌরাংদা ভারতনা তেংবাং পীগনি অমসুং হীরম অসিদা অনৌবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংনা খঙদোক্নবা থৱায় য়াওবা ভারতকী দিবেলপরশিংবু পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না থাজবা পীখি। প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনিগী মীয়াম অসি হেন্না নকশিন্ননবা এজুকেস্নেল অমসুং কলচরেল একচেঞ্জশিং তৌনবা য়ান্নখি। প্রধান মন্ত্রী দেউবানা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা অয়ুক্কী চাকলেন অমা শিনখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা নেপাল সরকারগী লুচিং মখাদা লুম্বিনী দিবেলপমেন্ত ত্রস্তনা শিনবা ২৫৬৬শুবা বুদ্ধ জয়েন্তি পালন তৌনবা পাঙথোকপা অখন্নবা থৌরম অমদা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা পি.এম. মোদীনা লম্বোইবা, ওফিসিএল, দিগনিতরী অমসুং বুদ্ধিস্তকা মরী লৈনবা মীওইশিংগী ওইবা য়াম্লবা মীয়ামগী মীতিন অমদা ৱা ঙাংখি।
এপ্রিল ১-৩, ২০২২দা প্রধান মন্ত্রী দেউবানা দিল্লী অমসুং বারানসীদা চৎখিবা মাইপাক্লবা খোঙচৎকী মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা নেপালগী লুম্বিনীদা খোঙচৎ অসি চৎখিবনি। ঙসিগী খোঙচৎ অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মলতিদফেসেতেদ পার্তনরশিপ অমসুং মরু ওইবা লমশিং মরু ওইনা এজুকেসন, কলচর, ইনর্জী অমসুং লৈবাক অনিগী প্রজাশিংগী মরক্তা একচেঞ্জশিং তৌবা য়াওনা এদভান্স কোওপরেসন খোঙজেল য়াংশিনহনগনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুম্বিনীগী খোঙচৎ অসিনা ভারত অমসুং নেপালগী মরক্তা অচেৎপা অমসুং অফবা সভ্যতাগী মরীশিং অমসুং নাকল অনিমক্তা মীয়াম্না শরুক তম্লিবা অসি য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎহনবা মীৎয়েং চংখি।
খোঙচৎ অসিদা ৱারোইশিন পুরকখিবা দোক্যুমেন্তশিংগী লিস্ত মসিদা য়েংবা য়াগনি।

Prime Minister's Office
Visit of Prime Minister to Lumbini, Nepal (May 16, 2022)
16 MAY 2022 6:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi paid an official visit to Lumbini, Nepal on May 16, 2022, coinciding with the auspicious occasion of Buddha Purnima, at the invitation of the Prime Minister of Nepal Rt Hon’ble Sher Bahadur Deuba. As Prime Minister, this was Shri Narendra Modi’s fifth visit to Nepal and first to Lumbini.
Prime Minister was warmly welcomed on arrival by Prime Minister Deuba, his spouse Dr. Arzu Rana Deuba, Minister for Home Affairs Mr. Bal Krishna Khand, Minister for Foreign Affairs Dr. Narayan Khadka, Minister for Physical Infrastructure and Transportation Ms. Renu Kumari Yadav, Minister for Energy, Water Resources & Irrigation Ms. Pampha Bhusal, Minister for Culture, Civil Aviation and Tourism Mr. Prem Bahadur Ale, Minister for Education Mr. Devendra Paudel, Minister for Law, Justice & Parliamentary Affairs Mr. Govinda Prasad Sharma, and Chief Minister of Lumbini Province Mr. Kul Prasad KC.
Upon arrival, both Prime Ministers visited the Mayadevi temple, within which lies the birth place of Lord Buddha. At the temple, the Prime Ministers attended prayers conducted as per Buddhist rituals and made offerings. The Prime Ministers lit lamps and visited the historical Ashoka Pillar, that carries the first epigraphic evidence of Lumbini being the birthplace of Lord Buddha. They also watered the holy Bodhi tree that was brought as a gift by Prime Minister Modi during his visit to Nepal in 2014.
Prime Minister Modi together with Prime Minister Deuba participated in the "Shilanyas” ceremony for the construction of the India International Centre for Buddhist Culture and Heritage at a plot in Lumbini belonging to the International Buddhist Confederation (IBC) based in New Delhi. The plot was allocated to the IBC by the Lumbini Development Trust in November 2021. After the "Shilanyas” ceremony, the Prime Ministers also unveiled a model of the Buddhist centre, which is envisaged as a Net-Zero compliant world-class facility that would house prayer halls, meditation centre, library, exhibition hall, cafeteria and other amenities and would be open to Buddhist pilgrims and tourists from around the world.
Both Prime Ministers held a bilateral meeting, during which they followed up on their discussions held on April 2 in New Delhi. They discussed specific initiatives and ideas to further strengthen cooperation in various sectors, including culture, economy, trade, connectivity, energy and development partnership. The two sides agreed in principle to establish sister city relations between Lumbini and Kushinagar, that are among the holiest sites of Buddhism and reflects the shared Buddhist heritage between the two countries.
The two Prime Ministers expressed satisfaction at the progress made in bilateral power sector cooperation in recent months, that covers development of generation projects, power transmission infrastructure and power trade. Prime Minister Deuba invited Indian companies to undertake the development of West Seti hydropower project in Nepal. PM Modi assured India’s support in the development of Nepal’s hydropower sector and in encouraging interested Indian developers to expeditiously explore new projects in this regard. Both Prime Ministers agreed to further expand educational and cultural exchanges to bring the people of the two countries closer. A Luncheon was hosted in honour of Prime Minister Modi by Prime Minister Deuba.
Both Prime Ministers participated in a special event to mark the 2566th Buddha Jayanti celebrations that was organized by Lumbini Development Trust under the aegis of the Government of Nepal. At the event, PM Modi addressed a large gathering of monks, officials, dignitaries and those associated with the Buddhist world.
The visit of Prime Minister to Lumbini, Nepal follows the successful visit of Prime Minister Deuba to Delhi and Varanasi from 1-3 April 2022. Today's visit has provided further momentum to the multifaceted partnership between the two countries and advanced cooperation in key areas, particularly in education, culture, energy and people to people exchanges. Prime Minister Modi’s visit to Lumbini also emphasizes the deep and rich civilizational connect between India and Nepal and the contribution of people on both sides to foster and promote it.
The list of documents concluded during the visit may be seen here.