Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at silver jubilee celebrations of TRAI
17 MAY 2022 1:40PM by PIB Delhi
Namaskar, my Cabinet colleagues Shri Ashwini Vaishnaw ji, Shri Devusinh Chauhan ji, Dr. L Murugan ji, all the leaders associated with the Telecom and Broadcasting Sector, ladies and gentlemen!
My heartiest congratulations to all the people associated with Telecom Regulatory Authority of India - TRAI on its Silver Jubilee. What a wonderful coincidence that today your organization has completed 25 years and at the same time the country is working on the roadmap for the next 25 years and setting new goals during the 'Azadi Ka Amrit Kaal’. A short while back I have had the opportunity to dedicate our indigenous 5G test-bed to the nation. This is an important step towards self-reliance of critical and modern technology in the telecom sector. I congratulate the IITs and everyone associated with this project. Also, I invite young friends, researchers and companies of the country to use this testing facility to develop 5G technology. This is a great opportunity particularly for our startups to test their products. Moreover, the country's own 5G standard has been developed in the form of 5Gi. It is a matter of great pride for the country. It will play a massive role in extending the 5G technology to the villages of the country.
Friends,
Connectivity in 21st century India will determine the pace of progress of the country. Therefore connectivity has to be modernized at every level. Developing modern infrastructure and making maximum use of modern technology will help in building the foundation of the same. 5G technology is also going to bring positive changes in the governance of the country, ease of living, ease of doing business and other such matters. This will boost growth in every sector like agriculture, health, education, infrastructure and logistics. This will not only facilitate convenience but also generate new employment opportunities. It is estimated that in the coming decade and a half, 5G is going to contribute $ 450 billion to India's economy. That is, it is not only going to increase the speed of the internet, but also increase the pace of progress and employment generation. Therefore, for the rapid rollout of 5G, there is a need for concerted efforts both by the government and the industry. Our task force has already started working so that by the end of this decade we are able to launch 6G services as well.
Friends,
We are trying to ensure that our startups are ready in terms of the telecom sector and 5G technology as soon as possible and turn into global champions. We are one of the world's largest design powerhouses across multiple sectors. We all are aware of the power of India's design champions in the telecom equipment market too. We now have a special focus on easing the R&D infrastructure and processes required for the same. And you all have a major role to play in this endeavour.
Friends,
We can proudly say that our telecom sector has set a great example of how self-reliance and healthy competition can create a multiplier effect in the economy and the society. Let us look at the era of 2G. The era of 2G was all about despair, desperation, corruption and policy paralysis; whereas today, after coming out of that era, the country has moved rapidly from 3G to 4G and now 5G and 6G. This transition is happening very smoothly, with a lot of transparency and TRAI has played a very crucial role in this direction. Whenever challenges like retrospective taxation, or AGR have come before the industry, we have tried to respond with the same speed and have also made reforms wherever necessary. Such efforts built a new trust. As a result, more than 1.5 times the FDI has flowed in the telecom sector in just 8 years compared to what we used to receive for over a decade before 2014. We all have the responsibility of strengthening this sentiment of investors regarding India's potential.
Friends,
You are all well aware of the way the government has been working with a new thinking and approach all these years. Now the country is moving ahead with the 'whole of the government' approach by coming out of the ' working in silos' mindset. Today we are rapidly growing in terms of tele-density and internet users in the world. Several sectors including telecom have played a crucial role in the same. But the most important role is played by the Internet. When we came to power in 2014, we made ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ and the extensive use of technology as our priority. For this, it was essential that crores of people of the country joined together and connected with the government too. Besides, all the units of the government, whether central, state or the local self-government institutions were also supposed to move together as an organic unit. We ensured that they were able to join easily at the minimum possible cost and avail government services without corruption. That's why we decided to come up with the trinity of Jan Dhan, Aadhar, Mobile as the medium of direct governance. To make the mobile accessible to the poorest of the poor families, we have emphasized on manufacturing mobile phones in the country itself. Consequently, the mobile manufacturing units increased from 2 to over 200. Today India is the world's largest mobile phone manufacturer. And there was a time when we used to import phones for our needs but today we are setting new records for mobile phone exports.
Friends,
To expand mobile connectivity, it was imperative that calls and data were not expensive. That's why we encouraged healthy competition in the telecom market. As a result, today we are one of the cheapest data providers in the world. Today India is busy connecting every village of the country with optical fiber. You also know that before 2014, not even a hundred gram panchayats in India were connected to the optical fiber network. Today we have extended broadband connectivity to about 1.75 lakh gram panchayats. Some time back, the government approved a major scheme to provide 4G connectivity to several Naxal-affected tribal districts of the country. It is not only important for 5G and 6G technology but will also expand the scope of mobile and internet.
Friends,
With more and more Indians having access to phones and the internet, India has unlocked a huge potential. This has laid the foundation for a strong digital infrastructure in the country. This has created a huge demand for the service in the country. For example, the 4 lakh Common Service Centres have been set up in every nook and corner of the country. Today, hundreds of government services are reaching the people of the villages through these Common Service Centres. These Common Service Centres have also become a medium of employment for lakhs of youth. I went to an event in Gujarat recently. Dahod district is a tribal area. I met a 'Divyang' couple there. They were running a Common Service Centre. The man said, "I was handicapped, so I got this little help and started this". Today he is earning 28-30 thousand rupees from the Common Service Centre in a far flung village of the tribal area. It means that the citizens of the tribal area also know what these services are, how these services can be accessed, how meaningful the services are, and a differently-abled couple also serves the people in a small village there and are earning a livelihood. This is how digital technology is bringing a transformation.
Friends,
Our government is continuously upgrading the technology as well as improving the delivery system of the country. This has given an impetus to the start-up ecosystem in the country, both in service and manufacturing sectors. This is the vital reason behind turning India into the third largest startup ecosystem in the world.
Friends,
This 'whole of the government' approach is also pivotal for all our regulators like TRAI to meet the present and future challenges. Today regulation is not limited to just one sector. Technology is inter-connecting different sectors. That's why today everyone naturally feels the need for collaborative regulation. For this it is necessary that all the regulators come together, develop common platforms and work out solutions with better coordination. I am sure that an important solution will emerge out of this conference. You also need to protect the interests of the country's telecom consumers and encourage the growth of the world's most lucrative telecom market. I hope that TRAI's Silver Jubilee Conference gives impetus to the growth of 'Azadi Ka Amrit Kaal', instils new confidence, and helps us to take a new leap for fulfilling our dreams and resolutions. With this expectation, big thanks to all of you! My best wishes to you all, thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ত্রাইগী সিলভর জুবিলী পালন থৌরমদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
17 MAY 2022 1:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা, শ্রী অশ্বিনি ভৈষ্ণব, শ্রী দেবুসিংহ চৌহান, দা. এল. মুরুগন অমসুং তেলিকোম অমদি ব্রোদকাস্তিং সেক্তরগা মরী লৈনবা লুচিংবা পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি!
তেলিকোম রিগ্যুলেতরী ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া – ত্রাইগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমকপু সিলভর জুবিলীনা লাকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ওর্গনাইজেসন অসিদা চহি ২৫ মপুং ফারকপা অসিগা লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃতকালগী মথংগী চহি ২৫গী রোদমেপ শেম্লিবা, অনৌবা পান্দমশিং থম্লিবা অসিগা চাননা তারিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না জাতিদা ইশানা শাজবা ৫জি তেস্ত-বেদ খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংজখি। মসি তেলিকোম সেক্তরগী ক্রিতিকেল অমসুং মোদর্ন তেক্নোলোজীদা আত্মনির্ভর ওইনবা মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি। ঐহাক্না ঐখোয়গী আই.আই.তি.শিং য়াওনা প্রোজেক্তশিং অসিগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা মরুপ, রিসর্চর অমসুং কম্পনীশিংদা ৫জি তেক্নোলোজী শাবদা তেস্তিং ফেসিলিতী অসি শীজিন্নবিয়ু হায়না হায়জরি। মসি মরু ওইনা ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংনা মখোয়গী প্রদক্তশিং চাংয়েং তৌজনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরি। মসি খক্তা নত্তনা, লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিগী মশাগী ৫জি স্তেন্দর্দশিং অসি ৫জি.আই.গী মওংদা শাখি, মসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মসিনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা ৫জি তেক্নোলোজী য়ৌহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি।
মরুপশিং,
কন্নেক্তিবিতীনা ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী চাউখৎ খোঙজেল অসি লেপ্লগনি। মরম অসিনা কন্নেক্তিবিতী অসি থাক খুদিংদা মতমগা চুনবা ওইহনবা তাই। অমসুং মসিনা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎতুনা, মোদর্ন তেক্নোলোজী য়ারিবা মখৈ শীজিন্নদুনা মসিগী য়ুম্ফম ওইরগনি। ৫জি তেক্নোলোজী অসিনা লৈবাক অসিগী গভর্নান্স, ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসতা অফবা অহোংবশিং পুরক্লগনি হায়খি। মসিনা লৌউ-শিংউ, হকশেল, এজুকেসন, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক্স অসিগুম্বা সেক্তর খুদিংমক্তা শাহৌ লৈহল্লগনি। মসিনা খুদোংচাবা হেনগৎলগনি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরগনি। লাক্কদৌরিবা দিকেদ অমগা তঙ্খাই অসিদা ৫জিনা ভারতকী শেন্মীৎলোন্দা দোলর বিলিয়ন ৪৫০ শরুক তম্লগনি হায়না পান্নরি। হায়বদি মসিনা ইন্তর্নেৎকী স্পীদ হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা মসিনা খুমাং চাউশিনবা অমসুং থবক পীবগী খোঙজেলসু হেনগৎহল্লগনি। মরম অসিনা ৫জি অথুবদা রোল-আউত তৌনবা সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রী অনিমক্না হোৎনবা মথৌ তাই। দিকেদ অসি লৌরকপদা ঐখোয়না ৬জি সর্ভিসসু লোঞ্চ তৌবা য়রগনি, মসিগীদমক ঐখোয়গী তাস্ক ফোর্সনা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে।
মরুপশিং,
তেলিকোম সেক্তরদা লৈরিবা ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিং অমসুং ৫জি তেক্নোলোজী অসি খুমাং চাউশিন্নবা অমসুং গ্লোবেল চেম্পিয়নশিং ওইহনবা শেম শাদুনা লৈবা হায়বা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি। ঐখোয়না সেক্তর কয়ামরুমদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিজাইন পাৱরহাউশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ঐখোয়না তেলিকোম ইক্বিপমেন্ত মার্কেৎতা ভারতকী দিজাইন চেম্পিয়ন্সকী তৌবা ঙম্বা অদু খঙই। ঐখোয়না হৌজিক আর এন্দ দি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মসিগী মথৌ তাবা প্রোসেস হেনগৎহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই। অমসুং মসিদা নখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা থৌদাং লৈ।
মরুপশিং,
তেলিকোম সেক্তর অসি করম্না মরোলদোম লেপচগনি অমসুং অফবা মওংদা অথোই-অহেন তানবনা খুন্নাই অমসুং শেন্মীৎলোন্দা করম্না কান্নবা কয়ামরুম পীবগে হায়বগী অচৌবা খুদম অমা ওইরি। ঐখোয়না চহি খরগী মমাংদা লৈরম্বা ২জিগী চহিচা অদু য়েংশি, হজি হায়বা অসি নীংবা কাইবা, অমাংবা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং পোলিসী পেরালাইসিস ওইখি অমসুং ঙসি চহিচা অসিদগী থোরক্তুনা লৈবাক অসিদা ৩জি.দগী ৪জি অমসুং হৌজিক্না ৫জি.দদগী ৬জি তম্না লেপ্তনা চংশিল্লি। মসিগী অওনবা অসি য়াম্না নীংথিনা, ত্রান্সপরেন্সী লৈনা পুরক্লি অমসুং মসিদা ত্রাইনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ইন্দস্ত্রীগী মাংদা রিত্রোস্পেক্তিব তেক্সেসন, নত্ত্রগা এ,জি,আর, অসিগুম্বা সমস্যাশিং ওইরবসু শীংনবা অমা হেক্তা লাকপা মতমদা ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা কোকহনখি অমসুং ঐখোয়না মথৌ তাবা রিফোর্ম পুরকখি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা অনৌবা থাজবা অমা পোকহনখি। মসিনা মরম ওইরগা ২০১৪গী মমাংদা লাকখিবা এফ.দি.আই.গী শরুক অমা তঙ্খাইদি শুপ্নগী চহি ৮ অসিদা লাকখি। ভারতকী তৌবা ঙম্বদা ইনভেস্তরশিংদা থাজবা থম্লিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবগী থৌদাং ঐখোয় পুম্নমক্তা লৈ।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা সরকার অসিনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং থৌশিলগা লোয়ননা থবক তৌরিবা মওং অসি নখোয় পুম্নমক্না খঙলমগনি। হৌজিক লৈবাক অসিনা সিলোশিংগী খনবদগী হেন্দোক্তুনা “হোল ওফ দি গভর্নমেন্ত এপ্রোচ”কা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা তেলিদেন্সিতী অমসুং ইন্তর্নেৎ য়ুজরশিংগী মশিংদা মালেমদা খোঙজেল য়াংনা হেনগৎলক্লি, মসিদা তেলিকোম য়াওনা সেক্তর কয়ানা থৌদাং লৌখি। মসিদা খ্বাইদগী চাউনা থৌদাং লৌখিবা অসি ইন্তর্নেৎনা ওইখি। ২০১৪দা ঐখোয়না লাকখিবা মতমদা, ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং তেক্নোলোজী চাউনা শীজিন্নবা হায়বা অসি মরু ওইনা লৌখি। মসিগীদমক লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই করোর কয়া, সরকার, সরকারগী য়ুনিৎ পুম্নমক অসিসু অমত্তা ওইনা পুনশিনবা খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইখি, কেন্দ্র, রাজ্য, লোকেল স্বারাজ ইন্সতিত্যুসন ওইরবসু পুম্নমক অসিনা ওর্গানিক য়ুনিৎ অমা ওইনা মাংদা চংশিনমিন্নবা মথৌ তাখি। মরম অসিনা ঐখোয়না জন ধন, আধার, মোবাইলগী ত্রিনিতী অসি দাইরেক্ত গভর্নান্সকী মীদিয়ম ওইনবা ৱারেপ লৌখি। লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবা ইমুংশিংদা মোবাইল এক্সেসিবল ওইহন্নবা লৈবাক অসিমক্তদা মোবাইল ফোনশিং শানবগী মতাংদা মীৎয়েং চংখি মসিগী ফলনা মোবাইল মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিং অসি ২দগী ২০০গী মথক্তা হেনগৎলকখি। ঙসি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন মেন্যুফেকচর্র ওইরি অমসুং হান্না ঐখোয়গী মথৌ তাবশিংগীদমক ইম্পোর্ত তৌরকপা ফোনশিং শীজিন্নরম্বা অদু ঙসিদি মোবাইল ফোন এক্সপোর্ত তৌবদা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লি।
মরুপশিং,
মোবাইল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা কোল অমদি দেতা মমল তাংহনদবা হায়বা অসি মথৌ তাখি। মরম অসিনা ঐখোয়না তেলিকোম মার্কেৎতা অফবা মওংদা অথোই-অহেন তানবদা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিগী ফল ওইনা ঙসি ঐখোয়না মালেমদা খ্বাইদগী হোংনা দেতা পীবা ঙম্বা ওইরি। ঙসি ভারতনা ওপ্তিকেল ফাইবর শীজিন্নদুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক কন্নেক্ত তৌরি। ২০১৪গী মমাংদা ভারত্তা লৈরিবা খুঙ্গংগী পঞ্চায়ৎ ১০ ফাওবা ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্তিবিতী পীবা ঙম্লমখিদে হায়বা নখোয় পুম্নমক্না খঙই। ঙসি ঐখোয়না ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতীনা গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ ১.৭৫দা য়ৌশিনবা ঙমহনখ্রে। মতম খরগী মমাংদা সরকার অসিনা নক্সলনা শোকহল্লবা ত্রাইবেলগী জিলা কয়াদা ৪জি কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা অচৌবা থৌরাং অমা অয়াবা পীখি। মসি ৫জি অমসুং ৬জি তেক্নোলোজীগীদমক্তসু মথৌ তাবনি অমসুং মসিনা মোবাইল অমসুং ইন্তর্নেৎকী স্কোপ হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত মচা কয়া-কয়াবু ফোন অমদি ইন্তর্নেৎকী এক্সেস ফংহনবা অসিনা ভারতকী অচৌবা তৌবা ঙম্বা অদু পুথোকপা ঙমহল্লি। মসিনা লৈবাক অসিদা মপাঙ্গল কনবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমগী য়ুম্ফম থোনখি। মসিনা লৈবাক অসিদা সর্ভিসকী অচৌবা দিমান্দ অমা লাকহনখি। লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংবদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৪ হেন্না লৈরক্লিবা অসি মসিগী খুদম অমনি। ঙসি সরকারগী সর্ভিস কয়ানা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং অসিগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী মীয়ামদা য়ৌশিনবা ঙম্লি। কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং অসি নহারোল লাখ কয়াদা থবক পীনবা পাম্বৈ অমসু ওইরি। ঐহাক্না হন্দক্তা গুজরাত্তা থৌরম অমা য়াওবা চৎখি। ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মফম অমা ওইরিবা দাহোদ জিলাগী ত্রাইবেল এক্সতেন্সন অমা লৈ। ঐহাক্না শোইনাইরবা মতৈ-মনাও অমা মফম অদুদা থেংনরকখি। মখোয়না কম্মন সর্ভিস সেন্তর অমা চল্লাইখি। ঐহাক অসি শোইনাইবা ওইরুবনা ঐহাক্না মতেং খজিক ফংজখি মদুদগী ঐহাক্না মসি হাংজবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোরকখি, অমসুং ঙসি মহাক্না ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মনুং হঞ্জিনবা মফম অসিদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর হাংবদগী লিশিং ২৮-৩০ তানবা ঙমজরে। মসিনা তাকপদি ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মফমদা লৈরিবা প্রজাশিংনসু সর্ভিস অসিগী মরমদা, সর্ভিস অসি করম্না তৌই, সর্ভিস অসি কয়াম কান্নবগে খঙলে তাকপনি। অপীকপা খুঙ্গং অদুদা শোইনাইরবা মতৈ-মনো অসিনা মসিগী খুত্থাংদা হিংনবগী লম্বী তাল্লি। মসিনা দিজিতেল তেক্নিলোজীনা পুরকপা অওনবা অসি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা তেক্নোলোজী লেপ্পা লৈতনা অপগ্রেদ তৌরি লোয়ননা লৈবাক অসিগী দেলিবরী সিস্তেম লেপ্পা লৈতনা ফগৎহল্লি। মসিনা লৈবাক অসিগী সর্ভিস অমসুং মেনুফেকচরিংদা লৈরিবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমদা শাহৌ পীরি। মসি ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগী অহুমশুবদা লৈহনবগী মরু ওইবা মরম ওইরি।
মরুপশিং,
মসিগী হোল ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচ অসি হৌজিক্কী অমদি তুংগী শীংনবশিং থংনবদা ত্রাইগুম্বা রিগ্যুলেতরশিংগী ওইনা মরু ওই। ঙসি রিগ্যুলেসন অসি সেক্তর অমা খক্তগী ঙমখৈশিংদা লোইশিন্দ্রে। তেক্নোলোজীনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংবু শম্নহল্লি। মরম অসিনা ঙসি মীপুম খুদিংমক্না কোল্লোবোরেতিব রিগ্যুলেসন মথৌ তাই হায়না ফাওরি। মসিগীদমক রিগ্যুলেতর পুম্নমক্না পুনশিনবা, কম্মন প্লেৎফোর্মশিং দিবেলপ তৌবা অমসুং হেন্না নীংথিজনা কোওর্দিনেসন তৌনবা সোল্যুসনশিং থিবা তঙাই ফদে হায়না ঐহাক্না ফাওই। কনফরেন্স অসিদগী মরু ওইবা সোল্যুসনশিং পুথোকপা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। নখোবনা লৈবাক অসিগী তেলিকোম কঞ্জুমরগী অপাম্বশিং ঙাক্না চৎপা তাই অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউখৎপা তেলিকোম মার্কেৎ ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা তাই। ত্রাইগী সিলভর জুবিলী কনফরেন্স অসিনা ঐখোয়গী নীংতম্বা, ইনর্জীদা শাহৌ পীরসনু, অনৌবা থাজবা পোকহনবা, অনৌবা পনখৈ ফংনবা মঙলান শাগৎপা অমসুং মদুবু মঙফাওনবা ঙম্নবা ফিরেপ চেৎশিনহনবা ওইরসনু। অমসুং ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি! পুম্নমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি, হন্না-হন্না থাগৎচরি!