Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at silver jubilee celebrations of TRAI
17 MAY 2022 1:40PM by PIB Delhi
Namaskar, my Cabinet colleagues Shri Ashwini Vaishnaw ji, Shri Devusinh Chauhan ji, Dr. L Murugan ji, all the leaders associated with the Telecom and Broadcasting Sector, ladies and gentlemen!
My heartiest congratulations to all the people associated with Telecom Regulatory Authority of India - TRAI on its Silver Jubilee. What a wonderful coincidence that today your organization has completed 25 years and at the same time the country is working on the roadmap for the next 25 years and setting new goals during the 'Azadi Ka Amrit Kaal’. A short while back I have had the opportunity to dedicate our indigenous 5G test-bed to the nation. This is an important step towards self-reliance of critical and modern technology in the telecom sector. I congratulate the IITs and everyone associated with this project. Also, I invite young friends, researchers and companies of the country to use this testing facility to develop 5G technology. This is a great opportunity particularly for our startups to test their products. Moreover, the country's own 5G standard has been developed in the form of 5Gi. It is a matter of great pride for the country. It will play a massive role in extending the 5G technology to the villages of the country.
Friends,
Connectivity in 21st century India will determine the pace of progress of the country. Therefore connectivity has to be modernized at every level. Developing modern infrastructure and making maximum use of modern technology will help in building the foundation of the same. 5G technology is also going to bring positive changes in the governance of the country, ease of living, ease of doing business and other such matters. This will boost growth in every sector like agriculture, health, education, infrastructure and logistics. This will not only facilitate convenience but also generate new employment opportunities. It is estimated that in the coming decade and a half, 5G is going to contribute $ 450 billion to India's economy. That is, it is not only going to increase the speed of the internet, but also increase the pace of progress and employment generation. Therefore, for the rapid rollout of 5G, there is a need for concerted efforts both by the government and the industry. Our task force has already started working so that by the end of this decade we are able to launch 6G services as well.
Friends,
We are trying to ensure that our startups are ready in terms of the telecom sector and 5G technology as soon as possible and turn into global champions. We are one of the world's largest design powerhouses across multiple sectors. We all are aware of the power of India's design champions in the telecom equipment market too. We now have a special focus on easing the R&D infrastructure and processes required for the same. And you all have a major role to play in this endeavour.
Friends,
We can proudly say that our telecom sector has set a great example of how self-reliance and healthy competition can create a multiplier effect in the economy and the society. Let us look at the era of 2G. The era of 2G was all about despair, desperation, corruption and policy paralysis; whereas today, after coming out of that era, the country has moved rapidly from 3G to 4G and now 5G and 6G. This transition is happening very smoothly, with a lot of transparency and TRAI has played a very crucial role in this direction. Whenever challenges like retrospective taxation, or AGR have come before the industry, we have tried to respond with the same speed and have also made reforms wherever necessary. Such efforts built a new trust. As a result, more than 1.5 times the FDI has flowed in the telecom sector in just 8 years compared to what we used to receive for over a decade before 2014. We all have the responsibility of strengthening this sentiment of investors regarding India's potential.
Friends,
You are all well aware of the way the government has been working with a new thinking and approach all these years. Now the country is moving ahead with the 'whole of the government' approach by coming out of the ' working in silos' mindset. Today we are rapidly growing in terms of tele-density and internet users in the world. Several sectors including telecom have played a crucial role in the same. But the most important role is played by the Internet. When we came to power in 2014, we made ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ and the extensive use of technology as our priority. For this, it was essential that crores of people of the country joined together and connected with the government too. Besides, all the units of the government, whether central, state or the local self-government institutions were also supposed to move together as an organic unit. We ensured that they were able to join easily at the minimum possible cost and avail government services without corruption. That's why we decided to come up with the trinity of Jan Dhan, Aadhar, Mobile as the medium of direct governance. To make the mobile accessible to the poorest of the poor families, we have emphasized on manufacturing mobile phones in the country itself. Consequently, the mobile manufacturing units increased from 2 to over 200. Today India is the world's largest mobile phone manufacturer. And there was a time when we used to import phones for our needs but today we are setting new records for mobile phone exports.
Friends,
To expand mobile connectivity, it was imperative that calls and data were not expensive. That's why we encouraged healthy competition in the telecom market. As a result, today we are one of the cheapest data providers in the world. Today India is busy connecting every village of the country with optical fiber. You also know that before 2014, not even a hundred gram panchayats in India were connected to the optical fiber network. Today we have extended broadband connectivity to about 1.75 lakh gram panchayats. Some time back, the government approved a major scheme to provide 4G connectivity to several Naxal-affected tribal districts of the country. It is not only important for 5G and 6G technology but will also expand the scope of mobile and internet.
Friends,
With more and more Indians having access to phones and the internet, India has unlocked a huge potential. This has laid the foundation for a strong digital infrastructure in the country. This has created a huge demand for the service in the country. For example, the 4 lakh Common Service Centres have been set up in every nook and corner of the country. Today, hundreds of government services are reaching the people of the villages through these Common Service Centres. These Common Service Centres have also become a medium of employment for lakhs of youth. I went to an event in Gujarat recently. Dahod district is a tribal area. I met a 'Divyang' couple there. They were running a Common Service Centre. The man said, "I was handicapped, so I got this little help and started this". Today he is earning 28-30 thousand rupees from the Common Service Centre in a far flung village of the tribal area. It means that the citizens of the tribal area also know what these services are, how these services can be accessed, how meaningful the services are, and a differently-abled couple also serves the people in a small village there and are earning a livelihood. This is how digital technology is bringing a transformation.
Friends,
Our government is continuously upgrading the technology as well as improving the delivery system of the country. This has given an impetus to the start-up ecosystem in the country, both in service and manufacturing sectors. This is the vital reason behind turning India into the third largest startup ecosystem in the world.
Friends,
This 'whole of the government' approach is also pivotal for all our regulators like TRAI to meet the present and future challenges. Today regulation is not limited to just one sector. Technology is inter-connecting different sectors. That's why today everyone naturally feels the need for collaborative regulation. For this it is necessary that all the regulators come together, develop common platforms and work out solutions with better coordination. I am sure that an important solution will emerge out of this conference. You also need to protect the interests of the country's telecom consumers and encourage the growth of the world's most lucrative telecom market. I hope that TRAI's Silver Jubilee Conference gives impetus to the growth of 'Azadi Ka Amrit Kaal', instils new confidence, and helps us to take a new leap for fulfilling our dreams and resolutions. With this expectation, big thanks to all of you! My best wishes to you all, thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ট্ৰাইৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
17 MAY 2022 1:40PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱজী, শ্ৰী দেৱু সিং চৌহানজী, ড০ এল মুৰুগানজী, টেলিকম আৰু সম্প্ৰচাৰ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সকলো নেতা, মহিলা আৰু উপস্থিত লোকসকল!
Telecom Regulatory Authority of India – TRAI, ইয়াৰ সৈতে জড়িত সকলো বন্ধু-বান্ধবীকে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ৰূপালী জয়ন্তী উপলক্ষে বহু বহু শুভকামনা। এইটো এটা সুখৰ কাকতালীয় ঘটনা যে আজি আপোনাৰ প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে, তাৰ পিছত দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে ৰোডমেপৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। অলপ আগতে মই মোৰ দেশখন মোৰ নিজৰ, স্ব-নিৰ্মিত ৫জি পৰীক্ষা ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। টেলিকম খণ্ডত গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। মই এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মী, আমাৰ আইআইটিক অভিনন্দন জনাইছো। একে সময়তে, মই সমগ্ৰ দেশৰ যুৱ সহকৰ্মী, গৱেষক আৰু কোম্পানীবোৰক ৫জি প্ৰযুক্তি নিৰ্মাণৰ বাবে এই পৰীক্ষা সুবিধা ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। বিশেষকৈ আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। কেৱল এয়াই নহয়, দেশৰ নিজা ৫জি মানদণ্ড ৫জি হিচাপেই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ই দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। ই দেশৰ গাওঁসমূহলৈ আৰু সেই কামত ৫জি প্ৰযুক্তি প্ৰদান কৰাত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত সংযোগে দেশৰ প্ৰগতিৰ গতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব। সেয়েহে, প্ৰতিটো স্তৰত সংযোগৰ আধুনিকীকৰণ কৰিব লাগিব। আৰু ইয়াৰ ভেটি হ'ব আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি, আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ অধিক ব্যৱহাৰ। ৫জি প্ৰযুক্তিয়ে দেশৰ শাসনত ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব, জীৱন ধাৰণৰ সহজতা, ইয়াৰে বহুতো বিষয়ত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা আনিব। ইয়াৰ ফলত কৃষি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিককে ধৰি প্ৰতিটো খণ্ডতে বিকাশ বৃদ্ধি পাব। ই সুবিধাবৃদ্ধি কৰিব আৰু নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। অনুমান কৰা হৈছে যে অহা ডেৰ দশকত, ৫জিয়ে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত ৪৫০ বিলিয়ন ডলাৰ অৰিহণা যোগাব। অৰ্থাৎ, ই কেৱল ইণ্টাৰনেটৰ গতিই নহয়, প্ৰগতি আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ গতিও বৃদ্ধি কৰিব। সেয়েহে, ৫জি দ্ৰুতগতিত আৰম্ভ কৰাৰ বাবে, চৰকাৰ আৰু উদ্যোগ দুয়োকে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। এই দশকৰ শেষৰ ফালে, আমি ৬জি সেৱাও আৰম্ভ কৰিব পাৰোঁ, সেয়েহে আমাৰ টাস্ক ফ'ৰ্চে কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এইটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা যে টেলিকম খণ্ডআৰু ৫জি প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰ দ্ৰুতগতিত সাজু হৈছে, বিশ্বব্যাপী চেম্পিয়ন হ'ব। আমি বহুতো খণ্ডত পৃথিৱীৰ অন্যতম বৃহৎ ডিজাইন পাৱাৰ হাউচ। আমি সকলোৱে টেলিকম সঁজুলিবজাৰত ভাৰতৰ ডিজাইন চেম্পিয়নৰ সম্ভাৱনা জানো। এতিয়া ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আৰ এণ্ড ডি আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সৰল কৰাৰ ওপৰত আমাৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছে। আৰু ইয়াতো আপোনালোক সকলোৰে এটা ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাই সমাজত, অৰ্থনীতিত কেনেদৰে গুণক প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰে তাৰ এক উত্তম উদাহৰণ, আমি সকলোৱে গৌৰৱেৰে ক'ব পাৰোঁ, আমাৰ টেলিকম খণ্ড হৈছে। পুৰণিটো চাওঁ আহক, ২জিৰ ম্যাদ, ২জিৰ ম্যাদ অৰ্থাৎ হতাশা, হতাশা, দুৰ্নীতি, নীতি পক্ষাঘাত আৰু আজি, সেই সময়ৰ ভিতৰত, দেশখন ৩জিৰ পৰা ৪জিলৈ আৰু এতিয়া ৫জি আৰু ৬জিলৈ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এই পৰিৱৰ্তন অতি মসৃণভাৱে হৈ আছে, যথেষ্ট স্বচ্ছতাৰ সৈতে আৰু ট্ৰাইয়ে ইয়াত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। পূৰ্বৱৰ্তী কৰ, বা এজিআৰৰ দৰে বিষয় ই হওঁক, যেতিয়াই উদ্যোগটোৱে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, আমি একে গতিত সঁহাৰি দিবলৈ চেষ্টা কৰিছো আৰু য'ত প্ৰয়োজন হয়, আমিও সংস্কাৰ কৰিছো। এনে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাই এক নতুন আত্মবিশ্বাস সৃষ্টি কৰিছিল। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, ২০১৪ চনৰ আগৰ এক দশকতকৈও অধিক সময়ত টেলিকম খণ্ডত অহা এফডিআইৰ পৰিমাণৰ ডেৰগুণতকৈও অধিক কেৱল এই ৮ বছৰত আহিছে। ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত বিনিয়োগকাৰীসকলৰ এই অনুভূতি শক্তিশালী কৰাৰ দায়িত্ব আমাৰ সকলোৰে ওপৰত।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে বিগত বছৰবোৰত নতুন চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগীৰে কেনেদৰে কাম কৰি আহিছে সেই বিষয়ে আপুনি সকলোৱে ভালদৰে অৱগত। চিলোচিন্তাৰ বাহিৰত আগবাঢ়ি দেশখন এতিয়া সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি ছে। আজি, আমি টেলি-ঘনত্ব আৰু দেশৰ ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছো, টেলিকমকে ধৰি বহুতো খণ্ডই ইয়াত ভূমিকা পালন কৰিছে। আটাইতকৈ ডাঙৰ ভূমিকা টো হৈছে ইণ্টাৰনেট। যেতিয়া আমি ২০১৪ চনত আহিছিলো, আমি সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু ইয়াৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰক আমাৰ প্ৰাথমিকতা দিছিলো। ইয়াৰ বাবে, আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল যে দেশৰ কোটি কোটি লোক ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব লাগে, লগতে চৰকাৰত যোগদান কৰিব লাগে, চৰকাৰৰ সকলো গোট, সেয়া কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য, স্থানীয় স্বৰাজ প্ৰতিষ্ঠান হওঁক, তেওঁলোকেও এক প্ৰকাৰে জৈৱিক গোট হিচাপে আগবাঢ়িব লাগে। সহজে নিম্নতম পৰিমাণৰ ব্যয়ত জড়িত হ'ব, দুৰ্নীতি অবিহনে চৰকাৰী সেৱাৰ সুবিধা ল'ব। সেয়েহে, আমি জন ধন, আধাৰ, মোবাইলৰ ত্ৰিমূৰ্তিক প্ৰত্যক্ষ শাসনৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। দৰিদ্ৰপৰিয়ালৰ আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবেও মোবাইল সুলভ কৰাৰ বাবে, আমি দেশত মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। ফলস্বৰূপে, মোবাইল নিৰ্মাণ গোটবোৰ ২ ৰ পৰা ২০০ তকৈ অধিক লৈ বৃদ্ধি হৈছে। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা, আৰু আমি আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে ফোন আমদানি কৰাৰ সময়ত, আজি আমি মোবাইল ফোন ৰপ্তানিৰ নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ম'বাইল সংযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ, কল আৰু ডাটা ব্যয়বহুল হোৱা টো প্ৰয়োজনীয় আছিল। সেয়েহে, আমি টেলিকম বজাৰত স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাক উৎসাহিত কৰিছো। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, আজি আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ সস্তা ডাটা প্ৰদানকাৰীসকলৰ ভিতৰত এজন। আজি ভাৰতে দেশৰ প্ৰতিখন গাওঁক অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। আপুনি এইটোও জানে যে ২০১৪ চনৰ আগতে, ভাৰতৰ এশখন গ্ৰাম পঞ্চায়তো অপ্টিকেল ফাইবাৰ সংযোগৰ সৈতে সংযুক্ত নাছিল। আজি আমি প্ৰায় ২.৫ লাখ গ্ৰাম পঞ্চায়তলৈ ব্ৰডবেণ্ড সংযোগত উপনীত হৈছো। অলপ আগতে, চৰকাৰে দেশৰ বহুতো নক্সাল প্ৰভাৱিত জনজাতীয় জিলাক ৪জি সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে এটা অতি ডাঙৰ আঁচনি অনুমোদন জনাইছে। এইটো ৫জি আৰু ৬জি প্ৰযুক্তিৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ই মোবাইল আৰু ইণ্টাৰনেটৰ পৰিসৰও সম্প্ৰসাৰিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
অধিকসংখ্যক ভাৰতীয়ৰ ফোন আৰু ইণ্টাৰনেটৰ প্ৰৱেশাধিকাৰে ভাৰতৰ বাবে এক বৃহৎ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছে। ই দেশত এক শক্তিশালী ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। এইটোৱে দেশত সেৱাৰ এক বৃহৎ চাহিদা সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰ এটা উদাহৰণ হ'ল দেশৰ প্ৰতিটো কোণত নিৰ্মাণ কৰা ৮ লাখ কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ। এই উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰসমূহৰ পৰা আজি চৰকাৰৰ শ শ সেৱা গাওঁখনৰ লোকসকলৰ ওচৰলৈ গৈ আছে। এই উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰসমূহলাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিযুক্তিৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। মই অলপতে গুজৰাটৰ এটা অনুষ্ঠানলৈ গৈছিলো। দাহোদ জিলাৰ এটা জনজাতীয় সম্প্ৰসাৰণ আছে যিটো এটা জনজাতীয় অঞ্চল। মই তাত এজন বিকলাঙ্গ দম্পতীক লগ পাইছিলো। তেওঁলোকে কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ চলায়। "মই এজন দিব্যাংগ আছিলোঁ সেয়েহে মই এই সহায় অলপ পাইছিলো আৰু মই আৰম্ভ কৰিছিলো, আৰু আজি তেওঁলোকে জনজাতীয় অঞ্চলৰ এখন দূৰৱৰ্তী গাওঁৰ সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰৰ পৰা ২৮-৩০ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰিছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে জনজাতীয় অঞ্চলৰ নাগৰিকসকলেও জানে যে এই সেৱাবোৰ কি, এই সেৱাবোৰ কেনেদৰে লোৱা হয়, এই সেৱা কিমান অৰ্থপূৰ্ণ আৰু এজন দিব্যাংগ দম্পতীয়ে তাত থকা এখন সৰু গাঁৱত লোকসকলক সেৱা আগবঢ়ায়, লগতে জীৱিকা উপাৰ্জন কৰে। ডিজিটেল প্ৰযুক্তি কেনেদৰে সলনি হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰযুক্তিৰ উন্নীতকৰণৰ লগতে দেশৰ বিতৰণ প্ৰণালীটো নিৰন্তৰ উন্নত কৰি আছে। ই দেশৰ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক এক উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে, সেৱা আৰু উৎপাদন দুয়োটাতে। ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আঁৰত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ ট্ৰাইৰ দৰে সকলো নিয়ন্ত্ৰকৰ বাবে এই সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীও গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজিৰ নিয়ন্ত্ৰণ কেৱল এটা খণ্ডৰ সীমাত সীমাবদ্ধ নহয়। প্ৰযুক্তিয়ে বিভিন্ন খণ্ডক আন্তঃসংযোগ কৰি আছে। গতিকে আজি সহযোগিতামূলক নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বাভাৱিকতে সকলোৱে অনুভৱ কৰি আছে। ইয়াৰ বাবে, সকলো নিয়ন্ত্ৰক একত্ৰিত হোৱা, উমৈহতীয়া প্লেটফৰ্ম সৃষ্টি কৰা আৰু উন্নত সমন্বয়ৰ সৈতে সমাধান বিচাৰি উলিওৱা টো প্ৰয়োজনীয়। মই নিশ্চিত যে এই সন্মিলনে এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সমাধান উলিয়াব। আপুনি দেশৰ টেলিকম গ্ৰাহকসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব আৰু লগতে বিশ্বৰ আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় টেলিকম বজাৰৰ বিকাশত উদগনি দিব লাগিব। ট্ৰাইৰ ৰূপালী জয়ন্তী সন্মিলনে আমাৰ স্বাধীনতাৰ অমৃতকলৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, শক্তি প্ৰদান কৰিব, নতুন আত্মবিশ্বাস জাগ্ৰত কৰিব, এক নতুন জঁপিয়াই পৰাৰ সপোন দেখিব আৰু এই ইচ্ছাৰে আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছো! আপোনালোক সকলোৰে বহুত, বহুতো শুভকামনা!