কেবিনেট
"ইণ্ডিয়া প’ষ্ট পেমেন্ট বেংক স্থাপন" সন্দৰ্ভত সংশোধিত ব্যয়ৰ আকলনত অনুমোদন কেবিনেটৰ
২০২০-২১ ৰপৰা ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ মুঠ ব্যয়ৰ বাবে ৮২০ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত পুঁজিৰে এতিয়া ২২৫৫ কোটি টকা সাজু
27 APR 2022 4:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ইণ্ডিয়া প’ষ্ট পেমেন্ট বেংক (IPPB) ৰ স্থাপনত নিয়ামক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ইকুইটি ইনফিউশ্যন হিচাপে ১৪৩৫ কোটি টকাৰপৰা ২২৫৫ কোটি টকালৈ প্ৰকল্প ব্যয় সংশোধনত অনুমোদন জনাইছে। কেবিনেটে তদুপৰি নিয়ামক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নীতকৰণৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ পুঁজি সঞ্চাৰৰ অৰ্থে ৫০০ কোটি টকাৰ নীতিগত অনুমোদন জনায়।
প্ৰকল্পটোৰ উদ্দেশ্য হৈছে সাধাৰণ জনতাৰ বাবে আটাইতকৈ সুলভ, সুগম আৰু বিশ্বাসযোগ্য বেংক ব্যৱস্থাৰ প্ৰশস্তকৰণ; বেংকৰে সংযুক্ত নোহোৱা লোকসকলৰ বাবে বাধাসমূহ আঁতৰাই আৰু সহায়কাৰী ড’ৰষ্টেপ বেংকিঙৰ জৰিয়তে আণ্ডাৰ বেংক জনসাধাৰণৰ বাবে সুযোগ ব্যয় হ্ৰাসেৰে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি কাৰ্য্যসূচীৰ নেতৃত্ব প্ৰদান। এই প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰৰ "কম নগদ" (less cash) অৰ্থনীতিৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰিপূৰক আৰু একে সময়তে অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি উভয়কে প্ৰোৎসাহিত কৰিছে।
১ ছেপ্টেম্বৰ, ২০১৮ ত ৬৫০ টা শাখা/ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্য্যালয়ৰে সমগ্ৰ দেশত ইণ্ডিয়া প’ষ্ট পেমেন্ট বেংকৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। আইপিপিবিয়ে ১.৩৬ লাখ ডাকঘৰক বেংকিং সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু কৰি তোলে আৰু দুৱাৰদলিতে বেংকিং সেৱা আগবঢ়াবলৈ প্ৰায় ১.৮৯ লাখ প’ষ্টমেন আৰু গ্ৰামীণ ডাক সেৱকক স্মাৰ্টফোন আৰু বাঅ’মেট্ৰিক ডিভাইচৰে সষ্টম কৰিছে।
আইপিপিবিৰ শুভাৰম্ভণিৰেপৰা, ই ১,৬১,৮১১ কোটি টকাৰ ৮২ কোটি মুঠ বিত্তীয় লেনদেনৰে ৫.২৫ কোটিৰো অধিক একাউন্ট মুকলি কৰিছে যাৰ ভিতৰত আছে ২১,৩৪৩ কোটি টকা মূল্যৰ ৭৬৫ লাখ সংখ্যক আধাৰ নিৰ্ভৰ পৰিশোধ প্ৰণালী (AePS) লেনদেন। এই ৫ কোটি একাউন্টৰ ভিতৰত, ৭৭% একাউন্ট গ্ৰামাঞ্চলসমূহত খোলা হয়, প্ৰায় ১০০০ কোটি টকা জমাৰে ৪৮% হৈছে মহিলা গ্ৰাহক। প্ৰায় ৪০ লাখ মহিলা গ্ৰাহকে তেওঁলোকৰ একাউন্টত ২৫০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (DBT) লাভ কৰিছে। বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে ৭.৮ লাখৰো অধিক একাউন্ট খোলা হৈছে।
আকাংক্ষী জিলাসমূহত আইপিপিবিয়ে প্ৰায় ৯৫.৭১ লাখ একাউন্ট খোলে যাৰ জৰিয়তে ১৯,৪৮৭ কোটি টকাৰ ৬০২ লাখ মুঠ লেন-দেন হৈছে। বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ (LWE) প্ৰভাৱিত জিলাসমূহত, আইপিপিবিৰদ্বাৰা ৬৭.২০ লাখ একাউন্ট খোলা হৈছে যাৰ জৰিয়তে ১৩,৪৬০ কোটি টকা মূল্যৰ ৪২৬ লাখ মুঠ লেন-দেন হয়।
এই প্ৰস্তাৱৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত মুঠ বিত্তীয় ব্যয় হৈছে ৮২০ কোটি টকা। এই সিদ্ধান্তই ইণ্ডিয়া প’ষ্ট পেমেন্ট বেংকক ডাক বিভাগৰ নেটৱৰ্ক ব্যৱহাৰেৰে সমগ্ৰ ভাৰতত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি বৰ্ধনৰ উদ্দেশ্য সাধনত সহায় কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves revised cost estimate on “Setting up of India Post Payments Bank”
Additional funding of Rs.820 crore for FY 2020-21 to 2022-23 total outlay now at 2255 crore
27 APR 2022 4:51PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the revision of project outlay for setting up of India Post Payments Bank (IPPB) from Rs.1435 crore to Rs.2255 crore as equity infusion to meet regulatory requirement. The Cabinet also granted in principle approval for future fund infusion to the tune of Rs.500 crore for meeting regulatory requirements and technological upgradation.
The objective of the project is to build the most accessible, affordable and trusted bank for the common man; spearhead the financial inclusion agenda by removing the barriers for the unbanked and reduce the opportunity cost for the under banked populace through assisted doorstep banking. The project supplement Government of India’s vision of “less cash” economy and at the same time promote both economic growth and financial inclusion.
India Post Payments Bank did a nationwide a launch by on September 1, 2018 with 650 branches/controlling offices. IPPB has enable 1.36 lakh Post Offices to provide banking services and has equipped nearly 1.89 lakh Postmen and Gramin Dak Sevaks with smartphone and biometric device to provide doorstep banking services.
Since the launch of IPPB, it has opened more than 5.25 crore accounts with 82 crore aggregate number of financial transactions with Rs.1,61,811 crore which includes 765 lakh number of AePS transactions worth Rs.21,343 crore. Out of the 5 crore accounts, 77% of accounts are opened in Rural areas, 48% are women customers with around Rs.1000 crore of deposit. Nearly 40 lakh women customers received Direct Benefit Transfer (DBT) into their accounts valued at Rs.2500 crore. More than 7.8 lakh accounts have been opened for school students.
In Aspirational Districts IPPB has opened around 95.71 lakh accounts having 602 lakh aggregate transaction worth Rs.19,487 crore. In Left Wing Extremism (LWE) districts, 67.20 lakh accounts have been opened by IPPB having 426 lakh aggregate transactions worth Rs.13,460 crore.
Total financial expenditure involved under the proposal stands at Rs.820 crore. The decision shall help India Post Payments Bank pursue its objective of furthering financial inclusion across India by leveraging the network of Department of Posts.