কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে দিব্যাংগতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত আৰু চিলিৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰকৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে
27 APR 2022 4:43PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰত আৰু চিলিৰ মাজত দিব্যাংগতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰকৰাৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে।
দ্বিপাক্ষিক বুজাবুজি চুক্তিয়ে বিকলাঙ্গতাৰ ক্ষেত্ৰত এক যৌথ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰ আৰু চিলি চৰকাৰৰ প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিৰ সশক্তিকৰণ বিভাগৰ মাজত সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰিব। ভাৰত আৰু চিলিৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিব।
দিব্যাংগতাৰ ক্ষেত্ৰত, বিশেষকৈ নিম্নলিখিত ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাৰ আকাংক্ষা ব্যক্ত কৰি দেশসমূহৰ মাজত এক যুটীয়া অভিপ্ৰায় পত্ৰ স্বাক্ষৰিত হয়:
(ক) অক্ষমতা সম্পৰ্কীয় প্ৰদান কৰা নীতি আৰু সেৱাৰ তথ্য ভাগ বতৰা কৰা।
(খ) তথ্য আৰু জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান।
(গ) সহায়ক ডিভাইচ প্ৰযুক্তিত সহযোগিতা।
(ঘ) দিব্যাংগতাৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক আগ্ৰহৰ প্ৰকল্পৰ বিকাশ।
(ঙ) আগতীয়াকৈ চিনাক্তকৰণ আৰু দিব্যাংগতা প্ৰতিৰোধ।
(চ) বিশেষজ্ঞ, শিক্ষাবিদ আৰু অন্যান্য প্ৰশাসনিক কৰ্মচাৰীৰ আদান-প্ৰদান।
এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে ইয়াৰ অধীনত কাৰ্যকলাপৰ বাবে ব্যয় সামৰিবলৈ পুঁজিৰ ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰে। পুঁজি আৰু সম্পদৰ উপলব্ধতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি এনে কাৰ্যকলাপৰ বাবে ব্যয় দুয়োখন চৰকাৰে কেছ টু কেছ আধাৰত পাৰস্পৰিকভাৱে নিৰ্ণয় কৰিব। যুটীয়া কাৰ্যকলাপৰ বাবে আন্তৰ্জাতিক ভ্ৰমণ/বাসস্থানৰ ব্যয় অতিথি দেশে বহন কৰিব আনহাতে সভা অনুষ্ঠিত কৰাৰ ব্যয় আয়োজক দেশে বহন কৰিব।
ভাৰত-চিলিৰ সম্পৰ্ক বিভিন্ন বিষয়ত মতৰ সাদৃশ্যৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ আৰু বন্ধুত্বপূৰ্ণ। ২০১৯-২০ বৰ্ষত দুয়োখন দেশৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৭০ তম বছৰ পূৰ্ণ হৈছে। ২০০৫ আৰু ২০০৯ চনত চিলিৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ দুটা ভ্ৰমণকে ধৰি দুয়োখন দেশৰ পৰা কেইবাটাও উচ্চ পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণৰ সৈতে বিগত বছৰবোৰত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves signing of the Memorandum of Understanding between India and Chile for cooperation in Disability Sector
27 APR 2022 4:43PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the signing of the Memorandum of Understanding between India and Chile for cooperation in Disability Sector.
The bilateral Memorandum of Understanding will encourage cooperation between the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Government of India and Government of Chile through joint initiatives in the disabilities sector. It will strengthen bilateral ties between India and Chile.
A joint Letter of Intent was signed between the countries expressing desire for cooperation in disability sector especially in the following areas:
1. Sharing of information on disability policy and delivery of services.
2. Exchange of information and knowledge.
3. Cooperation in assistive device technology.
4. Development of projects of mutual interest in disability sector.
5. Early identification and prevention of disability.
6. Exchange of experts, academicians and other administrative staff.
MoU provides the mechanism for funding to cover expenses for the activities under it. The expenses for such activities will be mutually decided by both the Government on a case to case basis subject to availability of funds and resources. The cost towards international travel/accommodation for joint activities will be taken care of by the visiting country whereas the cost towards holding meeting will be borne by the host country.
India Chile relations are warm and friendly based on commonality of views on a wide range of issues. The year 2019-20 marked 70th year of diplomatic relations between the two countries. Bilateral relations have strengthened over the years with exchange of high-level visits, which include two visits of the Hon’ble President of Chile in 2005 and 2009.